Przekąski

  • Śledzie w śmietanie

    Śledzie w śmietanie

    Podrzucam Wam pyszny przepis na śledzie w śmietanie, które stanowią świetny pomysł na przekąskę imprezową. Najczęściej przyrządzam je na Wigilię, jednak zdarza się, że przygotowuję je także podczas różnych rodzinnych uroczystości. Śledzie w śmietanie przygotujesz w niecałe 15 minut! Wystarczy pokroić i wymieszać kilka składników – cała filozofia.…

    Czytaj dalej »
  • Sałatka gyros

    Sałatka gyros

    Sałatka gyros to pyszna, wielowarstwowa przekąska imprezowa, idealna na każde możliwe przyjęcie. Niezależnie czy to urodziny, imieniny, czy zwykła domówka… Zawsze wygląda świetnie na stole! Myślę, że nie ma osoby, której by nie posmakowała. U mnie za każdym razem znika w tempie błyskawicznym. Szczerze mówiąc to moja ulubiona sałatka i często przygotowuję ją sobie także jako…

    Czytaj dalej »
  • Odrywany chlebek czosnkowy

    Odrywany chlebek czosnkowy

    Jeśli spodziewam się gości i chcę ich poczęstować czymś oryginalnym, na ciepło to przygotowuję odrywane chlebki. Za każdym jest on nieco inny! Tym razem postawiłam na drożdżowy odrywany chlebek czosnkowy. Jest przeeepyszny sam w sobie, jak również stanowi genialny dodatek do każdej sałatki, czy szaszłyków, karkówki, kiełbasek z grilla.…

    Czytaj dalej »
  • Pasta z zielonych oliwek

    Tapenada – pasta z zielonych oliwek

    Czym jest tapenada? To pasta z zielonych oliwek, której głównymi składnikami są wydrylowane oliwki, a także oliwa z oliwek. Opcjonalnie możemy dodać również czosnek, sok z cytryny, świeżą bazylię oraz ser pleśniowy. Tapenada z zielonych oliwek Tapenada z zielonych oliwek to pyszna przekąska imprezowa, którą można przygotować w kilka minut. Świetnie…

    Czytaj dalej »
  • Tapenada - pasta z czarnych oliwek

    Tapenada – pasta z czarnych oliwek

    Tapenada jest to pasta z czarnych oliwek, której głównymi składnikami są wydrylowane oliwki, a także oliwa z oliwek i kapary. Opcjonalnie możemy dodać także czosnek, świeżą bazylię, filety anchois i orzechy. Przepis na tapenadę Domowa tapenada świetnie się sprawdza w połączeniu z bagietką np. podpieczoną w piekarniku i jako dodatek np. do sałatki. Jest to jedna…

    Czytaj dalej »
  • Pieczone ziemniaki

    Pieczone ziemniaki

    Zastanawiałam się ostatnio nad najbardziej uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Nie wiem jak Wy, ale ja gdy mam niewiele czasu, to przygotowuję drugie danie z białym ryżem lub kaszą. Jednak gdy mam troszkę więcej czasu to nabieram ochoty na pieczone ziemniaki lub młode z masełkiem i koperkiem, które na wiosnę smakują najlepiej… Mój przepis…

    Czytaj dalej »
  • Indyjskie samosy

    Indyjskie samosy

    Próbowaliście kiedyś indyjskie samosy? Zacznijmy może jednak od początku… Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju lub ewentualnie pieczonego w piekarniku. Farsz użyty w samosach może być wegetariański lub mięsny. Jednak zawsze nadzienie występuje w dobrze przyprawionej lub nawet ostrej wersji.…

    Czytaj dalej »
  • Domowy pasztet drobiowy

    Domowy pasztet drobiowy

    Ciekawa jestem ile moich czytelniczek robiło kiedykolwiek swój domowy pasztet drobiowy? Powiem Ci, że jak raz go upieczesz to nie tkniesz tego ze sklepu, który jest zrobiony ze składników, których lepiej nie wymieniać aby nie stracić apetytu… Poniżej prezentuję Wam za to sprawdzony przepis na pasztet drobiowy, zawierający tylko właściwe składniki. Wiem, że jest pracochłonny i trzeba chwile czasu…

    Czytaj dalej »
  • Sos tzatziki

    Sos tzatziki

    Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości,…

    Czytaj dalej »
  • sos czosnkowy

    Domowy sos czosnkowy

    Domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu dań. Od kiedy poznałam ten prosty przepis, to całkowicie zrezygnowałam z wersji sklepowej. Sos czosnkowy idealnie pasuje do dań z grilla, zapiekanek, sałatek czy przekąsek imprezowych. Możesz np. dodać go do placków ziemniaczanych lub pizzy calzone. Jest banalnie prosty i szybki do przygotowania. Do jego stworzenia…

    Czytaj dalej »
Close