Jajka faszerowane łososiem wędzonym to bardzo smaczna przekąska na zimno. Świetnie się sprawdzi na wielkanocny stół, inną uroczystość rodzinną czy zwykłe śniadanie dla całej rodziny. Jestem pewna, że Ci posmakują!
Jeżeli szukasz więcej takich sprawdzonych przepisów, to zobacz również mój wpis Jajka faszerowane oraz kategorię Przepisy na Wielkanoc.
Przepis na: Jajka faszerowane łososiem
Porady na start
Jeżeli zależy Ci idealnym wyglądzie jajek, to polecam ugotować 2-3 sztuki więcej, ponieważ zawsze może się zdarzyć, że któreś jajko nie da się ładnie obrać ze skórki.
Składniki:
- 5-6 jajek
- 3 płaskie łyżki majonezu
- 40 g wędzonego łososia na zimno w plastrach
- 1/2 łyżeczki chrzanu lub musztardy delikatesowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- do dekoracji natka pietruszki, kiełki rzodkiewki, szczypiorek itp.
Zobacz również:
Jak zrobić jajka faszerowane łososiem?
Krok 1
Z przepisu wychodzi 10 faszerowanych jajek – 5 jajek przedzielonych na połówki. Jeśli chcesz to przemnóż składniki razy 2 czy 3, jeśli spodziewasz się większej ilości gości.
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.
Krok 2
Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Farsz można nakładać na białka za pomocą łyżeczki.
Krok 6
Jajka faszerowane z łososiem udekorowałam dodatkowo wędzonym łososiem oraz natką pietruszki.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania moich innych przepisów na faszerowane jajka czy jajka w sosie tatarskim. Jestem pewna, że te przekąski na zimno przypadną Ci do gustu! Są idealne na Wielkanoc czy zwyczajne śniadanie dla rodzinki.
Komentarze
Bardzo smaczna przekąska! U nas pojawiła się na wielkanocnym stole 🥰
Świetnie wyszły 🙂