Jajka faszerowane łososiem

4.6/5 (34 ocen)
Szukasz smacznej inspiracji na wielkanocny stół lub szybkiej i efektowej przystawki? W takim razie te jajka faszerowane łososiem są idealnym wyborem! Są nie tylko pyszne, ale i też bardzo proste w przygotowaniu.

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem wędzonym to bardzo smaczna przekąska na zimno. Świetnie się sprawdzi na wielkanocny stół, inną uroczystość rodzinną czy zwykłe śniadanie dla całej rodziny. Jestem pewna, że Ci posmakują!

Jeżeli szukasz więcej takich sprawdzonych przepisów, to zobacz również mój wpis Jajka faszerowane oraz kategorię Przepisy na Wielkanoc.

Przepis na: Jajka faszerowane łososiem

Porady na start

Jeżeli zależy Ci idealnym wyglądzie jajek, to polecam ugotować 2-3 sztuki więcej, ponieważ zawsze może się zdarzyć, że któreś jajko nie da się ładnie obrać ze skórki.

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 3 płaskie łyżki majonezu
  • 40 g wędzonego łososia na zimno w plastrach
  • 1/2 łyżeczki chrzanu lub musztardy delikatesowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • do dekoracji natka pietruszki, kiełki rzodkiewki, szczypiorek itp.
Wyślij emailem

Jak zrobić jajka faszerowane łososiem?


Krok 1

gotowanie jajek

Jajka faszerowane z wędzonym łososiem są niezwykle szybkie do przygotowania. Można je podać na stół zaraz po ich wykonaniu (jednak równie dobrze możesz je przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce zanim trafią na stół).

Z przepisu wychodzi 10 faszerowanych jajek – 5 jajek przedzielonych na połówki. Jeśli chcesz to przemnóż składniki razy 2 czy 3, jeśli spodziewasz się większej ilości gości.

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do zimnej wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Jajka gotujemy 8-10 minut (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.


Krok 2

jajka bez skorupek

Po chwili wyciągamy jajka z wody, delikatnie obieramy ze skorupek. Płuczemy pod strumieniem wody żeby pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek.


Krok 3

Pokrojone jajka na połówki

Jajka kroimy na równe połówki, żółtka wyciągamy np. za pomocą małej łyżeczki.  


Krok 4

Rozdrobnione żółtko z majonezem, musztardą i łososiem

Białka układamy na ozdobnym talerzu. Z kolei oddzielone żółtka przekładamy do miseczki i lekko ugniatamy za pomocą widelca. Dodajemy także majonez (3 płaskie łyżki), chrzan lub musztardę (1/2 łyżeczki), sól oraz pieprz (mała szczypta), a także bardzo drobno posiekanego łososia (około 30 g).

 


Krok 5

Gotowy farsz z łososiem do jajek

Całość mieszamy za pomocą łyżki.

Farsz można nakładać na białka za pomocą łyżeczki.

 


Krok 6

Jajka z łososiem na sałacie

Jajka faszerowane z łososiem udekorowałam dodatkowo wędzonym łososiem oraz natką pietruszki.

Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania moich innych przepisów na faszerowane jajka czy jajka w sosie tatarskim. Jestem pewna, że te przekąski na zimno przypadną Ci do gustu! Są idealne na Wielkanoc czy zwyczajne śniadanie dla rodzinki.


jajka faszerowane łososiem wędzonym

jajka faszerowane z łososiem

Przepis na jajka faszerowane łososiem

Jajka faszerowane łososiem

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 34

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
23 dni temu

Bardzo smaczna przekąska! U nas pojawiła się na wielkanocnym stole 🥰

inbound2630114999678248678