vitamoc blendery
vitamoc blendery

Desery

  • Ciasto galaretkowiec

    Ciasto galaretkowiec (bez pieczenia)

    Skusisz się na ciasto galaretkowiec, które jest jak leciutka pianka śmietankowa? Do ciacha dodałam pokrojone w kostkę kolorowe galaretki o smakach: cytrynowa, pomarańczowa i truskawkowa. Równie dobrze mogą być w całkiem innych smakach. Wierzch można udekorować świeżymi owocami np. malinami, porzeczkami, truskawkami czy nawet brzoskwiniami. Typowo letnie, lekkie…

    Czytaj dalej »
  • Panna cotta z konfiturą

    Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową

    Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową jest to świetny deser, szczególnie w upalne dni, kiedy grzechem jest włączenie piekarnika. Krok 1  Mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu. Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie, około 6 łyżek). Gdy żelatyna napęcznieje (ok.…

    Czytaj dalej »
  • Koktajl truskawkowy z odrobiną orzechów

    Koktajl truskawkowy z odrobiną orzechów i kruszonym lodem – wykonany blenderem

    Przez ostatnich kilka lat moja kuchnia została zaopatrzona w wiele bardziej lub mniej przydatnych sprzętów AGD. Jednak bez czego nie wyobrażam sobie normalnie funkcjonować na co dzień? Bez dobrego miksera i blendera. To dla mnie totalna podstawa w kuchni. Swój duży mikser planetarny używam średnio dwa czy trzy razy na miesiąc,…

    Czytaj dalej »
  • Najlepszy ekspres ciśnieniowy+przepis na prawdziwe włoskie tiramisu!

    Uwielbiam zapach świeżo mielonej kawy, zwłaszcza o poranku, gdy mam wielki problem ze wstaniem z łóżka. Szczególnie wtedy jak poduszka działa na moją głowę jak prawdziwy magnes. Nie ma poranka, w którym nie zaczęłabym dnia bez kawy i jest to taki mój mały, codzienny rytuał. Wiem, że wiele osób preferuje jedynie porządne, mocno aromatyczne…

    Czytaj dalej »
  • Panna cotta z dżemem

    Panna cotta z dżemem wiśniowym

    Kto potrafi się oprzeć takiemu deserkowi? Panna cotta z dżemem wiśniowym przygotowuje się bardzo szybko i smakuje naprawdę świetnie! Krok 1  Mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu. Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie, około 6 łyżek). Gdy żelatyna…

    Czytaj dalej »
  • pavlova z mascarpone

    Mini pavlova z mascarpone

    Ostatnio będąc w Łodzi jadłam przepyszny deser, a mianowicie bezę wraz z mascarpone oraz świeżymi owocami. Nigdy wcześniej nie robiłam żadnej bezy Pavlovej, więc postanowiłam, że zanim zrobię taką dużą w formie tortu, to najpierw spróbuję wykonać jej mniejszą wersję. Ważne, aby po upieczeniu beza była z zewnątrz sucha i lekko twardawa,…

    Czytaj dalej »
  • Zapiekany ryż z jabłkami

    Zapiekany ryż z jabłkami z cynamonowym nadzieniem

    Zapiekany ryż z jabłkami robię od czasu do czasu i to nie tylko jako deser, czasem również traktuję go jako obiad, gdy nie mam ochoty na nic mięsnego. Jest to pyszny, syty posiłek, który zawsze znika w mgnieniu oka. Przygotowuję go tradycyjnie: ryż gotuję na mleku wraz  z cukrem waniliowym, jabłka prażę sama lub używam…

    Czytaj dalej »
  • Lava cake (ciastko z płynną czekoladą)

    Nie wiesz co przygotować na romantyczną kolację? Chcesz zaimponować komuś na pierwszej randce aby podbić jego serce? Przygotuj najlepszy deser jaki można sobie wyobrazić – Lava cake! W końcu przez żołądek do serca:) Jest to ciastko z płynną czekoladą, które najlepiej smakuje wyjęte prosto z piekarnika gdy czekolada będzie jeszcze…

    Czytaj dalej »
  • Deser musli w 10 minut

    Deser musli w 10 minut!

    Deser musi w 10 minut? To możliwe! Jest to kombinacja: śmietanki kremówki, mascarpone, dżemu malinowego oraz musli Crunchy. Całość jest lekko chrupiąca, kremowa. Z przepisu wychodzą 4 porcje 🙂 Wykonanie: Schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę. Po chwili dodajemy mascarpone, nadal miksujemy. Do czterech pucharków/szklanek…

    Czytaj dalej »
  • Duszone jabłka z piernikowym kremem

    Duszone jabłka z piernikowym kremem i orzechami

    Szukasz pomysłu na niesamowicie prosty i efektowny deser? Przygotuj duszone jabłka z piernikowym kremem na bazie mascarpone, orzechami oraz polewą toffi. Ten deser przygotowałam go przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic. Jabłka dusiłam w wodzie przez godzinkę, a następnie wykonałam pozostałe dodatki. Deser najlepszy jest na ciepło, kiedy…

    Czytaj dalej »
Close