Desery

  • Koreańskie, zakręcane pączki

    Koreańskie, zakręcone pączki

    Zakręcone pączki (kkwabaegi) to przepis prosto z Korei. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, delikatne, a najlepsze są w dniu smażenia. Koreańskie pączki różnią się sposobem zawijania od tych tradycyjnych. Naprawdę świetnie wyglądają, a ich zakręcanie to tylko kwestia praktyki. Jeżeli lubisz eksperymentować we własnej kuchni to koniecznie je wypróbuj na zbliżający się…

    Czytaj dalej »
  • mini pączki z serków homogenizowanych

    Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce

    Mini pączki z serków homogenizowanych w cynamonowej posypce to kolejny świetny przepis na Tłusty Czwartek. Jak je raz przygotowujecie to z pewnością będziecie do nich powracać częściej. To przede wszystkim bardzo szybki i prosty przepis na mini pączki, które posmakują dzieciom jak i dorosłym. Składniki na ciasto wystarczy wymieszać za pomocą trzepaczki, a następnie…

    Czytaj dalej »
  • Fit ptasie mleczko

    Fit ptasie mleczko z 4 składników!

    Fit ptasie mleczko z 4 składników to świetna fit przekąska np. po siłowni. Dodałam do niej odżywkę białkową o smaku truskawkowym oraz jogurt naturalny. Jednak, aby ptasie mleczko miało zwartą masę musi zostać dodana rozpuszczona galaretka lub żelatyna. Ja osobiście nie przepadam za żelatyną, więc dodałam po prostu galaretkę krystaliczną (bezbarwną…

    Czytaj dalej »
  • mini pączki serowe

    Mini pączki serowe

    Ekspresowe mini pączki serowe są świetnym pomysłem jako słodki przysmak na Tłusty Czwartek. Ta karnawałowa przekąska polubią dzieci jak i dorośli. Ciasto na mini pączki serowe wykonasz w niecałe 5 minut! W następne 5 minut można je wysmażyć i gotowe 🙂 Stąd nazwa ekspresowe, ponieważ są…

    Czytaj dalej »
  • naleśnikowa szarlotka

    Naleśnikowa szarlotka z bezą

    Naleśniki wcale nie muszą być nudne! 🙂 Uwielbiam je na słodko, a także na słono i staram się je przygotowywać dosyć często, jednak za każdym razem z innymi składnikami i w innej postaci. Tym razem skusiłam się na naleśnikową szarlotkę z bezą! To pyszny deser, który posmakuje dzieciom jak i dorosłym. Pięknie pachnie cynamonem,…

    Czytaj dalej »
  • monte z kaszy jaglanej

    Odchudzone monte z kaszy jaglanej

    Lubicie deser monte? Ja bardzo! Chciałam przygotować taki przepis na domowe monte, abyście mogli je jeść bez wyrzutów sumienia, a z drugiej strony, aby było naprawdę smaczne. Jeżeli lubicie desery na bazie kaszy jaglanej, to ten przepis z pewnością Wam przypadnie do gustu. Przygotowanie monte z kaszy jaglanej nie powinno…

    Czytaj dalej »
  • Owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym

    Owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym

    Odkąd wyjechaliśmy z mężem w tamtym roku do Rzymu i jadłam tam najlepsze w swoim życiu tiramisu, to dosyć często przygotowuję ten deser w swojej kuchni. Rzadko przygotowuję takiego “klasyka”, lubię eksperymentować i dodawać różne składniki. W sezonie letnim najczęściej dekoruję wierzch świeżymi owocami i do środka również przemycam soczyste truskawki…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto galaretkowiec

    Ciasto galaretkowiec (bez pieczenia)

    Skusisz się na ciasto galaretkowiec, które jest jak leciutka pianka śmietankowa? Do ciacha dodałam pokrojone w kostkę kolorowe galaretki o smakach: cytrynowa, pomarańczowa i truskawkowa. Równie dobrze mogą być w całkiem innych smakach. Wierzch można udekorować świeżymi owocami np. malinami, porzeczkami, truskawkami czy nawet brzoskwiniami. Typowo letnie, lekkie…

    Czytaj dalej »
  • Panna cotta z konfiturą

    Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową

    Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową jest to świetny deser, szczególnie w upalne dni, kiedy grzechem jest włączenie piekarnika. Krok 1  Mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu. Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie, około 6 łyżek). Gdy żelatyna napęcznieje (ok.…

    Czytaj dalej »
  • Koktajl truskawkowy z odrobiną orzechów

    Koktajl truskawkowy z odrobiną orzechów i kruszonym lodem – wykonany blenderem

    Przez ostatnich kilka lat moja kuchnia została zaopatrzona w wiele bardziej lub mniej przydatnych sprzętów AGD. Jednak bez czego nie wyobrażam sobie normalnie funkcjonować na co dzień? Bez dobrego miksera i blendera. To dla mnie totalna podstawa w kuchni. Swój duży mikser planetarny używam średnio dwa czy trzy razy na miesiąc,…

    Czytaj dalej »
Close