Opis przepisu
Tiramisu to prawdziwy klasyk wśród włoskich deserów! Jest niesamowicie pyszny, a dodatkowo prosty do przyrządzenia <3 Przyrządzony na bazie serka mascarpone – jeżeli w przepisach macie śmietankę kremówkę czy inne takie cuda to niestety nie będzie to sto procentowe tiramisu. Prawdziwe włoskie tiramisu jadłam ostatnio w Rzymie i mnie po prostu zachwyciło. To co wcześniej wydawało mi się, że nim jest, totalnie odbiegało od smaku włoskiego. Mocno kawowe, puszyste i delikatne w smaku… Do tego włoskie, mocne espresso w wąskiej Rzymskiej uliczce.. Tego nie da się zapomnieć!
A tak przy okazji pamiętam jak w dzieciństwie często jadłam kogel mogel z surowych jajek i jakoś nigdy mi ta surowość nie przeszkadzała 🙂 Później miałam wielki problem z jedzeniem surowych żółtek czy nawet białek (pojawiło się teraz sporo przepisów np. na Ptasie mleczka właśnie na bazie surowych białek). Teraz już nie mam takich oporów, może przez to, że kupuję jajka ze sprawdzonego źródło i to najczęściej takie wiejskie.
Likier Amaretto też może być dodany, nadaje on bardziej aromatyczny zapach i smak. Biszkopty najlepiej użyć podłużne, namaczając je w ponczu kawowym, na który się składa mocne espresso.
Na samym końcu dekorujemy nasze pyszne Tiramisu grubą warstwą kakao, a także listkiem mięty. Smacznego!
Przepis na: Prawdziwe włoskie Tiramisu
Składniki:
- 3 białka + szczypta soli
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 500 g mascarpone
- 3/4 szklanki mocnego espresso
- 30 ml amaretto
- 200 g włoskich biszkoptów
- kakao ekstra ciemne
Zobacz również:
Prawdziwe włoskie Tiramisu - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Komentarze
Nie dodaje się soli
Jak Pani chce, to tę szczyptę soli można pominąć 🙂