Prawdziwe włoskie Tiramisu

4.8/5 (48 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie

prawdziwe włoskie tiramisu

Opis przepisu

Tiramisu to prawdziwy klasyk wśród włoskich deserów! Jest niesamowicie pyszny, a dodatkowo prosty do przyrządzenia <3 Przyrządzony na bazie serka mascarpone – jeżeli w przepisach macie śmietankę kremówkę czy inne takie cuda to niestety nie będzie to sto procentowe tiramisu. Prawdziwe włoskie tiramisu jadłam ostatnio w Rzymie i mnie po prostu zachwyciło. To co wcześniej wydawało mi się, że nim jest, totalnie odbiegało od smaku włoskiego. Mocno kawowe, puszyste i delikatne w smaku… Do tego włoskie, mocne espresso w wąskiej Rzymskiej uliczce.. Tego nie da się zapomnieć!

A tak przy okazji pamiętam jak w dzieciństwie często jadłam kogel mogel z surowych jajek i jakoś nigdy mi ta surowość nie przeszkadzała 🙂 Później miałam wielki problem z jedzeniem surowych żółtek czy nawet białek (pojawiło się teraz sporo przepisów np. na Ptasie mleczka właśnie na bazie surowych białek). Teraz już nie mam takich oporów, może przez to, że kupuję jajka ze sprawdzonego źródło i to najczęściej takie wiejskie.

Likier Amaretto też może być dodany, nadaje on bardziej aromatyczny zapach i smak. Biszkopty najlepiej użyć podłużne, namaczając je w ponczu kawowym, na który się składa mocne espresso.

Na samym końcu dekorujemy nasze pyszne Tiramisu grubą warstwą kakao, a także listkiem mięty. Smacznego!

Przepis na: Prawdziwe włoskie Tiramisu

Składniki:

  • 3 białka + szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 3/4 szklanki mocnego espresso
  • 30 ml amaretto
  • 200 g włoskich biszkoptów
  • kakao ekstra ciemne
Wyślij emailem

Prawdziwe włoskie Tiramisu - przepis krok po kroku


Krok 1

jak zrobić tiramisu?

W mikserze ubijamy białka ze szczyptą soli. W drugim naczyniu ubijamy żółtka z cukrem. Masa powinna być bardzo dobrze ubita, puszysta. Dodajemy do niej całe mascarpone.


Krok 2

składniki na tiramisu

Mieszając na bardzo małych obrotach lub za pomocą trzepaczki, dodajemy stopniowo ubite wcześniej białka. Do szklanek lub pucharków (u mnie wyszły cztery porcje) nakładamy biszkopty. Moczymy je w przestudzonej kawie (mocne espresso), która jest zmieszana z amaretto. Nakładamy masę, a następnie posypujemy obficie kakao. W ten sposób powtarzamy czynność minimum 3 razy, aż nasze szklanki się całkiem wypełnią. Deser chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce.


przepis na tiramisu

prawdziwe włoskie tiramisu

deser tiramisu

prawdziwe włoskie tiramisu

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 48

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments