Nutella ze śliwek znana również jako śliwella i jest to nic innego jak powidła śliwkowe z dodatkiem kakao, a także czekolady (możesz użyć mlecznej lub gorzkiej, o wysokiej zawartości kakao). Jest to zdecydowanie zdrowsza wersja znanej wszystkim tradycyjnej Nutelli. Może smakiem nie przypomina stu procentowo tej klasycznej, jak z mojego przepisu na domową Nutellę (klik), ale do kanapek, gofrów, naleśników, czy placuszków jest idealna!
Wiem, że sporo osób ma zapisane przepisy, w których dodaje się naprawdę sporo cukru (tak jak w przypadku dżemów, aby zapobiec pleśnieniu przetworów) jednak w starych przepisach na powidła śliwkowe to rzadko jest mowa o jakimkolwiek cukrze. Moja babcia zawsze robiła powidła w taki sposób, że jedyny składnikiem były po prostu słodkie śliwki węgierki – nic więcej! Jeżeli odpowiednio długo się smaży śliwki, a następnie się je zapasteryzuje to nie ma szans na jakąkolwiek pleśń w słoikach. W przypadku powideł wychodzę z tego samego założenia, jednak dodaję cukier jedynie ze względu na dosłodzenie śliwek.
Przepis na nutellę ze śliwek
Domowa nutella ze śliwek wychodzi bardzo smaczna, klarowna, gęsta i naprawdę świetnie się rozsmarowuje. To zdecydowanie mój kolejny smak dzieciństwa!
Poniżej przedstawię Wam kilka moich porad jak zrobić idealną czeko-śliwkę:
- jeśli chcecie mieć idealną konsystencję tego smarowidła, to polecam pod koniec smażenia śliwek je porządnie zblendować
- ważne jest, żeby użyć dojrzałych, miękkich śliwek węgierek
- można smażyć nutellę ze śliwek przez 4-5 godzin w ciągu jednego dnia, lecz równie dobrze możesz smażyć pierwszego dnia 3 godzinki i następnego dnia ponownie przez 2-3 godziny
- możecie użyć samego kakao, robiłam tak już wielokrotnie, ale dostałam kilka sprawdzonych porad, że jak się doda mleczną czekoladę, to całość smakuje jeszcze lepiej
- powinno się smażyć śliwki na małym ogniu przez minimum 4-5 godzin (najlepiej na lepszej patelni teflonowej lub garnku z nieprzywierającym spodem, to bardzo ważne, ponieważ w innym przypadku możesz łatwo przypalić naczynie, które dosyć, że później będzie ciężko umyć, to dodatkowo Twoje powidła będą miały posmak spalenizny
- można pasteryzować w piekarniku lub gotując w garnku
Z przepisu wyszło mi 6 słoików po 250 ml.
Przepis na: Nutella ze śliwek
Składniki:
- 3,5 kg śliwek węgierek
- 250 g cukru drobnego
- 4 łyżki kakao
- opcjonalnie 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady o wysokiej zawartości kakao
Zobacz również:
Nutella ze śliwek - przepis krok po kroku
Jak zrobić nutellę ze śliwek?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Jak pasteryzować nutellę ze śliwek?
Nutellę ze śliwek zawsze pasteryzuję, aby zapobiec jakiemukolwiek zepsuciu. Można je pasteryzować na dwa sposoby:
- Do garnka z szerszym dnem wkładamy zakręcone słoiki i zalewamy je wrzącą wodą z czajnika (tak do 3/4 wysokości słoików). Gotujemy przez 25 minut (po tym czasie ewentualnie je jeszcze dokręcamy mocniej, gdyby jakaś zakrętka “odskoczyła”.
- Zakręcone słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni. Pieczemy przez 25 minut.
Komentarze
Bardzo dziękuję za ten przepis! Powidła wychodzą rewelacyjne 😊 Dzieci i znajomi zachwyceni. Przekladam nimi piernik staropolski na święta
Bardzo dziękuję za miły komentarz! 😍 Cieszę się, że przypadły do gustu! ❤️
Witam.czy po rozlaniu do słoików muszą wystygnąć??do pasteryzacji…czy od razu do garnka i gotować…??!!