
Zapewne większości z Was, nutella kojarzy się tylko z czymś bardzo niezdrowym, toną cukru i konserwantów. Jednak nie musi przecież tak być! Wystarczy znaleźć odrobinę czasu oraz chęci i w kilka minut jesteśmy w stanie zrobić ten pyszny krem we własnej kuchni. Od jakiegoś czasu nie jem, ani już nie kupuję sklepowej Nutelli. Jestem zdania, że taki prawdziwy krem orzechowo-czekoladowy powinien w sobie zawierać przede wszystkim orzechy laskowe oraz wysokiej jakości kakao. Cukier i tłuszcze powinny stanowić totalne minimum tego kremu. Niestety jeżeli przeczytasz etykiety to sytuacja się przedstawia na odwrót.
Dlatego postanowiłam przygotować idealny, najlepszy przepis na domową nutellę! Myślę, że jak raz zrobicie ją sami w domu, to raczej nie sięgnięcie po tą ze sklepu. Domowa nutella jest kremowa, gładka, mocno orzechowa w smaku… No po prostu pycha! Myślę, że Wasze dzieci będą nią szczególnie zachwycone. Ja sama jako dziecko, co chwilkę naciągałam mamę na słoiczek nutelli do kanapek i mogłabym ją jeść codziennie na śniadanie.
Przepis na: Domowa nutella – najlepszy przepis!
Łącznie: 15 min
Składniki:
- 250 g orzechów laskowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mleka
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki kakao
- opcjonalnie 2 łyżki cukru
Jak zrobić domową nutellę?
Wykonanie:
Orzechy laskowe należy podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż się lekko przysmażą. Orzechy przekładamy do bawełnianej ściereczki i pocieramy je z każdej strony, aby skórka odeszła ładnie od orzechów. Dzięki temu nasza nutella nie będzie miała posmak goryczy. (PS. Ciężko całkiem się pozbyć skórki ze wszystkich orzechów, więc jak gdzieniegdzie nie odklei się skórka, to nic się nie dzieje).
W małym garnku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę z mlekiem oraz kakao (nie zagotowujemy!). Całość odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
Czy mogę wymienić czekoladę na białą czekoladę?
A ja chciałabym wiedzieć , czy to zastygnie w lodówce? Bo wyszło mi bardzo płynne
Tylko że olej kokosowy to taka sama trucizna jak olej palmowy.
Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (92%), olej kokosowy jest tradycyjnie klasyfikowany jako źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Wpada więc do tej samej grupy co masło, olej palmowy, tłuszcze zwierzęce typu smalec czy słonina. Zgodnie z wytycznymi American Heart Association, ten rodzaj tłuszczu powinniśmy ograniczać do 5 – 6% przyjmowanej kaloryczności diety, głównie ze względu na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (1). Nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans były uważane za głównych winowajców epidemii zawałów i udarów.
Ile słoiczków i jakiej pojemności z tej ilości wychodzi? Czy można to pasteryzować i czy się da?
Z tego co pamiętam wyszedł mi jeden słoiczek ok. 250 ml. Nigdy nie pasteryzowałam domowej nutelli i raczej tego nie polecam.
Jak długo taki krem orzechowy można przechowywać?
W lodówce ok. 2 tygodni 🙂
Jak długo taki krem orzechowy można przechowywać?
W lodówce ok. 2 tygodni 🙂