Zapewne większości z Was, nutella kojarzy się tylko z czymś bardzo niezdrowym, toną cukru i konserwantów. Jednak nie musi przecież tak być! Wystarczy znaleźć odrobinę czasu oraz chęci i w kilka minut jesteśmy w stanie zrobić ten pyszny krem we własnej kuchni. Od jakiegoś czasu nie jem, ani już nie kupuję sklepowej Nutelli. Jestem zdania, że taki prawdziwy krem orzechowo-czekoladowy powinien w sobie zawierać przede wszystkim orzechy laskowe oraz wysokiej jakości kakao. Cukier i tłuszcze powinny stanowić totalne minimum tego kremu. Niestety jeżeli przeczytasz etykiety to sytuacja się przedstawia na odwrót.
Dlatego postanowiłam przygotować idealny, najlepszy przepis na domową nutellę! Myślę, że jak raz zrobicie ją sami w domu, to raczej nie sięgnięcie po tą ze sklepu. Domowa nutella jest kremowa, gładka, mocno orzechowa w smaku… No po prostu pycha! Myślę, że Wasze dzieci będą nią szczególnie zachwycone. Ja sama jako dziecko, co chwilkę naciągałam mamę na słoiczek nutelli do kanapek i mogłabym ją jeść codziennie na śniadanie.
Przepis na: Domowa nutella – najlepszy przepis!
Składniki:
- 250 g orzechów laskowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka mleka
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki kakao
- opcjonalnie 2 łyżki cukru
Zobacz również:
Domowa nutella – najlepszy przepis! - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Orzechy laskowe należy podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż się lekko przysmażą. Orzechy przekładamy do bawełnianej ściereczki i pocieramy je z każdej strony, aby skórka odeszła ładnie od orzechów. Dzięki temu nasza nutella nie będzie miała posmak goryczy. (PS. Ciężko całkiem się pozbyć skórki ze wszystkich orzechów, więc jak gdzieniegdzie nie odklei się skórka, to nic się nie dzieje).
W małym garnku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę z mlekiem oraz kakao (nie zagotowujemy!). Całość odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
Do mocnego blendera kielichowego wsypujemy orzechy. Dodajemy także olej kokosowy, miód oraz rozpuszczoną czekoladę. Blendujemy na gładką, jednolitą i błyszczącą masę.
Komentarze
Kurczę, zrobiłam podwójną ilość orzechów i czekolady, ale zostawiłam tylko 1 szklankę mleka i mi wyszła woda…. Totalnie płynna konsystencja, nie kremowa. Zmarnowane składniki ;(
To niestety zrostało nieprawidłowo przygotowane, skoro wyszła taka konsystencja.
Czy w przypadku wykorzystania orzechów laskowych już prażonych (bez skórki) można pominąć etap podprażania na patelni?
Witam
Czy orzechy laskowe można zastąpić innymi orzechami: np.: włoskimi, nerkowcami, makadamia, brazylijskimi lub migdałami? I czy mleko kozie zamiast krowiego?
Próbowałam z innymi orzechami, ale najlepiej smakuje z laskowymi… Nie robiłam z kozim, więc trzeba po prostu zaryzykować 🙂
Droga Asiu, znalazłem fajny przepis na Ciasto bananowe, do którego potrzebna jest Nutella, Jej cena sklepowa mnie jednak ostudziła, Zatem z ochotą zabieram się do wykonania Twojej Nutelli, wcale mi nie przeszkadza że niektórzy kręcą nosem na gorszy smak od sklepowej, zwłaszcza, że smak to rzecz gustu, a z pewnością Twoja jest o niebo zdrowsza! I tego się trzymajmy. Serdecznie pozdrawiam!
Bardzo dziękuję za komentarz i również serdecznie pozdrawiam! 🙂
Zrobiłam już dwa razy i jestem zachwycona! Oczywiście, że smak nie przypomina sklepowej Nutelli, ale też chodzi o przygotowanie jej ZDROWEJ wersji 🙂 Dla mnie to po prostu świetny krem orzechowo-czekoladowy. Przekonałam się, że dodajac dobrej jakości czekoladę mleczna osiagnęłam bardziej wyrafinowany smak kremu. Na pewno będę go robić jeszcze nie raz 🙂
Cieszę się, że smakowała ❤️ Jak w każdym przepisie użycie dobrej jakości składników poprawia jakość całego dania, dlatego warto je stosować 🙂 pozdrawiam!
Zastanawia mnie ta konsystęcja
Zrobiłem nawet się nie umywa do nutelli, pod względem smaku dużo gorszy niż nutella.
Troszkę rozśmieszył mnie ten komentarz 🙂 To jest zamiennik nutelli, zdrowsza wersja nutelli jaką jestesmy w stanie zrobić na szybko w domowych warunkach. Jak coś to podsyłam skład sklepowej nutelli sklepowej: Cukier, olej palmowy, ORZECHY LASKOWE (13%), MLEKO odtłuszczone w proszku (8,7%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), emulgator: lecytyny (SOJA); wanilina.
Nie twierdzę, że Pani wersja nie jest zdrowsza od Nutelli, bo na pewno jest. Ale nazywanie tego zamiennikiem Nutelli to pomyłka, bo ma zupełnie inny (gorszy) smak. Jadłem różne zamienniki i miały zbliżony smak i tego też spodziewałem się po Pani przepisie.
Jest napisane zamiennik nie przepis na Nutelle Panie Tomaszu. Pani Asia napisała skład nutelli przy odrobinie szczęścia uda się Panu zmiksować coś dużo zbliżonego co za tym idzie gorszego.
Czym zastąpić olej kokosowy?
W ostateczności zwykłym olejem roślinnym 🙂
Czy mogę wymienić czekoladę na białą czekoladę?
A ja chciałabym wiedzieć , czy to zastygnie w lodówce? Bo wyszło mi bardzo płynne
Mi tez
Tylko że olej kokosowy to taka sama trucizna jak olej palmowy.
Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (92%), olej kokosowy jest tradycyjnie klasyfikowany jako źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Wpada więc do tej samej grupy co masło, olej palmowy, tłuszcze zwierzęce typu smalec czy słonina. Zgodnie z wytycznymi American Heart Association, ten rodzaj tłuszczu powinniśmy ograniczać do 5 – 6% przyjmowanej kaloryczności diety, głównie ze względu na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (1). Nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans były uważane za głównych winowajców epidemii zawałów i udarów.
Według Pana masło, smalec to trucizna, hmmm. To co Pan proponuje? Może margarynę? Pan chyba nie rozumie idei zdrowego zamiennika, nikt się tym dzień w dzień nie objada, ale gdy już to jemy, to lepiej zjeść domowa wersję niż sklepowa z cala tablica Mendelejewa…
Ile słoiczków i jakiej pojemności z tej ilości wychodzi? Czy można to pasteryzować i czy się da?
Z tego co pamiętam wyszedł mi jeden słoiczek ok. 250 ml. Nigdy nie pasteryzowałam domowej nutelli i raczej tego nie polecam.
A może Pani napisać, czemu lepiej nie pasteryzowac?
Pasteryzuje się najczęściej przetwory z owoców, aby dłużej zachowały świeżość. W tym przypadku pasteryzacja orzechów, mleka, miodu itd. raczej nie ma sensu i nie wiem czy masa się nie zwarzy.
Jak długo taki krem orzechowy można przechowywać?
W lodówce ok. 2 tygodni 🙂
Jak długo taki krem orzechowy można przechowywać?
W lodówce ok. 2 tygodni 🙂