Domowa nutella – najlepszy przepis!

4.5/5 (176 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Domowa nutella

Zapewne większości z Was, nutella kojarzy się tylko z czymś bardzo niezdrowym, toną cukru i konserwantów. Jednak nie musi przecież tak być! Wystarczy znaleźć odrobinę czasu oraz chęci i w kilka minut jesteśmy w stanie zrobić ten pyszny krem we własnej kuchni. Od jakiegoś czasu nie jem, ani już nie kupuję sklepowej Nutelli. Jestem zdania, że taki prawdziwy krem orzechowo-czekoladowy powinien w sobie zawierać przede wszystkim orzechy laskowe oraz wysokiej jakości kakao. Cukier i tłuszcze powinny stanowić totalne minimum tego kremu. Niestety jeżeli przeczytasz etykiety to sytuacja się przedstawia na odwrót.

Dlatego postanowiłam przygotować idealny, najlepszy przepis na domową nutellę! Myślę, że jak raz zrobicie ją sami w domu, to raczej nie sięgnięcie po tą ze sklepu. Domowa nutella jest kremowa, gładka, mocno orzechowa w smaku… No po prostu pycha! Myślę, że Wasze dzieci będą nią szczególnie zachwycone. Ja sama jako dziecko, co chwilkę naciągałam mamę na słoiczek nutelli do kanapek i mogłabym ją jeść codziennie na śniadanie.

Jednak żeby przygotować domową nutellę, musisz posiadać mocny sprzęt, dzięki będzie w stanie zmielić twarde orzechy laskowe na to pyszne smarowidło. Ja skorzystałam z super mocnego blendera wysokoobrotowego Lifeenergy Standard, który sobie świetnie radzi z takim zadaniem. Jego recenzję możecie zobaczyć tutaj (klik >>).

Przepis na: Domowa nutella – najlepszy przepis!

Składniki:

  • 250 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru
Wyślij emailem

Domowa nutella – najlepszy przepis! - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Orzechy laskowe należy podprażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż się lekko przysmażą. Orzechy przekładamy do bawełnianej ściereczki i pocieramy je z każdej strony, aby skórka odeszła ładnie od orzechów. Dzięki temu nasza nutella nie będzie miała posmak goryczy. (PS. Ciężko całkiem się pozbyć skórki ze wszystkich orzechów, więc jak gdzieniegdzie nie odklei się skórka, to nic się nie dzieje).

W małym garnku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę z mlekiem oraz kakao (nie zagotowujemy!). Całość odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
Do mocnego blendera kielichowego wsypujemy orzechy. Dodajemy także olej kokosowy, miód oraz rozpuszczoną czekoladę. Blendujemy na gładką, jednolitą i błyszczącą masę.


przepis na domową nutellę

domowy krem czekoladowy

przepis na krem czekoladowy

domowa nutella

domowy krem czekoladowy

Domowa nutella

przepis na domową nutellę

Domowa nutella

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 176

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
29 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ola
Ola
13 dni temu

Kurczę, zrobiłam podwójną ilość orzechów i czekolady, ale zostawiłam tylko 1 szklankę mleka i mi wyszła woda…. Totalnie płynna konsystencja, nie kremowa. Zmarnowane składniki ;(

Julia
Julia
2 miesięcy temu

Czy w przypadku wykorzystania orzechów laskowych już prażonych (bez skórki) można pominąć etap podprażania na patelni?

Justyna
Justyna
4 miesięcy temu

Witam
Czy orzechy laskowe można zastąpić innymi orzechami: np.: włoskimi, nerkowcami, makadamia, brazylijskimi lub migdałami? I czy mleko kozie zamiast krowiego?

landree
landree
1 rok temu

Droga Asiu, znalazłem fajny przepis na Ciasto bananowe, do którego potrzebna jest Nutella, Jej cena sklepowa mnie jednak ostudziła, Zatem z ochotą zabieram się do wykonania Twojej Nutelli, wcale mi nie przeszkadza że niektórzy kręcą nosem na gorszy smak od sklepowej, zwłaszcza, że smak to rzecz gustu, a z pewnością Twoja jest o niebo zdrowsza! I tego się trzymajmy. Serdecznie pozdrawiam!

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Zrobiłam już dwa razy i jestem zachwycona! Oczywiście, że smak nie przypomina sklepowej Nutelli, ale też chodzi o przygotowanie jej ZDROWEJ wersji 🙂 Dla mnie to po prostu świetny krem orzechowo-czekoladowy. Przekonałam się, że dodajac dobrej jakości czekoladę mleczna osiagnęłam bardziej wyrafinowany smak kremu. Na pewno będę go robić jeszcze nie raz 🙂

Asia
Asia
1 rok temu

Zastanawia mnie ta konsystęcja

Tomasz
Tomasz
1 rok temu

Zrobiłem nawet się nie umywa do nutelli, pod względem smaku dużo gorszy niż nutella.

tomasz
tomasz
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Nie twierdzę, że Pani wersja nie jest zdrowsza od Nutelli, bo na pewno jest. Ale nazywanie tego zamiennikiem Nutelli to pomyłka, bo ma zupełnie inny (gorszy) smak. Jadłem różne zamienniki i miały zbliżony smak i tego też spodziewałem się po Pani przepisie.

Bedi
Bedi
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  tomasz

Jest napisane zamiennik nie przepis na Nutelle Panie Tomaszu. Pani Asia napisała skład nutelli przy odrobinie szczęścia uda się Panu zmiksować coś dużo zbliżonego co za tym idzie gorszego.

Edyta
Edyta
1 rok temu

Czym zastąpić olej kokosowy?

nika
nika
2 lat temu

Czy mogę wymienić czekoladę na białą czekoladę?

Agnieszka Matuszkiewicz
Agnieszka Matuszkiewicz
3 lat temu

A ja chciałabym wiedzieć , czy to zastygnie w lodówce? Bo wyszło mi bardzo płynne

Jola
Jola
1 rok temu
W odpowiedzi do  Agnieszka Matuszkiewicz

Mi tez

Jarek Nowak
Jarek Nowak
3 lat temu

Tylko że olej kokosowy to taka sama trucizna jak olej palmowy.
Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (92%), olej kokosowy jest tradycyjnie klasyfikowany jako źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Wpada więc do tej samej grupy co masło, olej palmowy, tłuszcze zwierzęce typu smalec czy słonina. Zgodnie z wytycznymi American Heart Association, ten rodzaj tłuszczu powinniśmy ograniczać do 5 – 6% przyjmowanej kaloryczności diety, głównie ze względu na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (1). Nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans były uważane za głównych winowajców epidemii zawałów i udarów.

Emi
Emi
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Jarek Nowak

Według Pana masło, smalec to trucizna, hmmm. To co Pan proponuje? Może margarynę? Pan chyba nie rozumie idei zdrowego zamiennika, nikt się tym dzień w dzień nie objada, ale gdy już to jemy, to lepiej zjeść domowa wersję niż sklepowa z cala tablica Mendelejewa…

Joanna
Joanna
3 lat temu

Ile słoiczków i jakiej pojemności z tej ilości wychodzi? Czy można to pasteryzować i czy się da?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Joanna

Z tego co pamiętam wyszedł mi jeden słoiczek ok. 250 ml. Nigdy nie pasteryzowałam domowej nutelli i raczej tego nie polecam.

Kamila
Kamila
1 rok temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

A może Pani napisać, czemu lepiej nie pasteryzowac?

Kasia
Kasia
4 lat temu

Jak długo taki krem orzechowy można przechowywać?

Asia
Asia
4 lat temu
W odpowiedzi do  Kasia

W lodówce ok. 2 tygodni 🙂

Kasia
Kasia
4 lat temu

Jak długo taki krem orzechowy można przechowywać?

Domowa nutella z orzechów laskowych

Nutella to z pewnością najbardziej popularny krem czekoladowy, który możemy dostać w sklepie. Praktycznie każde dziecko za nim przepada 😉 Moja domowa nutella z orzechów laskowych jest jej zdrowszą odmianą, którą możemy przygotować sami w kuchni. Przede wszystkim nie zawiera w sobie oleju palmowego, który uznawany jest powszechnie za szkodliwy.

Przepis na nutelle

Oryginalny przepis na nutelle jest oczywiście strzeżony przez firmę Ferrero, ale metodą prób i błędów przygotowałam najlepszy przepis na domowy krem czekoladowy. Przepis jest prosty, ale wymaga trochę zaangażowania w pozbycie się skórek z orzechów, ponieważ to one odpowiedzialne są za gorzki posmak orzechów laskowych.

RozwińZwiń