Malinowa chmurka

4.7/5 (226 ocen)
Malinowa chmurka, to niezwykle smaczna i orzeźwiająca propozycja dla miłośników słodkości i owocowych smaków. Składa się z ciasta kruchego, pysznej warstwy malinowej, lekkiego kremu śmietankowego i słodkiej bezy - coś pysznego!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

70 min + pieczenie

malinowa chmurka

Opis przepisu

Ciasto malinowa chmurka to jedno z lepszych wypieków jakie tylko mogą być. Pięknie się prezentuje i fantastycznie smakuje. Składa się z kruchego spodu, galaretki z malinami, kremu śmietanowego z mascarpone oraz bezy z płatkami migdałowymi. Każdy kęs sprawia, że chcesz więcej i więcej!

Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Domowe ciasto malinowa chmurka na kruchym spodzie nie jest trudne do przygotowania. Starałam się je opisać bardzo szczegółowo, żeby każdy bez problemu sobie z nim poradził. To ciacho jest idealne jako owocowy tort na urodziny, imieniny, święta wielkanocne czy Bożego Narodzenia. Równie dobrze świetnie się sprawdzi jako zwykły, weekendowy wypiek do popołudniowej kawusi. Osobiście uważam, że to takie uniwersalne ciasto, które każdemu posmakuje. Twoi goście będą z pewnością nim zachwyceni!

Koniecznie wypróbuj i napisz w komentarzu jak Ci smakowało.

Jeżeli chcesz, to możesz rozłożyć przygotowanie tego ciacha na dwa dni. Zarówno bezowy blat, jak i kruchy spód możesz przygotować sobie dzień wcześniej i przechowywać w temp. pokojowej w suchym miejscu pod przykryciem.

Przepis na: Malinowa chmurka

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%

Warstwa malinowa:

  • 2 galaretki malinowe
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych

Krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru

Beza:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru białego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • garść płatków migdałowych
Wyślij emailem

Ciasto malinowa chmurka przepis krok po kroku:


Krok 1

galaretka z malinami mrożonymi

Ciasto malinowa chmurka zaczynamy od przygotowania galaretki z malinami.

Warstwa malinowa

Tą warstwę można przygotować z dodatkiem świeżych lub mrożonych malin.

W przypadku mrożonych malin (tak jak u mnie na zdjęciu) – około 400-450 g malin nieco rozmrażamy (ja wyciągam je chociaż 20 minut szybciej z zamrażalnika i zostawiam na blacie). Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Maliny przekładamy do garnka, wlewamy około 50 ml wody i gotujemy (tylko nie powinno to trwać zbyt długo żeby owoce się całkiem nie rozgotowały). Gdy się po chwili zagotują (a puszczą z pewnością też trochę soku) to dodajemy rozpuszczone we wrzątku galaretki. Całość mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Jeśli chodzi o świeże maliny (czyli w sezonie letnim) to dodajemy je po prostu do tężejących dwóch galaretek (rozpuszczonych  w 700 ml wrzątku.


Krok 2

składniki na ciasto kruche

Ciasto kruche

Do miski wsypujemy mąkę (250 g), cukier puder (1 łyżka), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki). Dodajemy także posiekane zimne masło (150 g), żółtko, a także zimną wodę lub śmietanę (1 płaska łyżka).


Krok 3

ciasto kruche przepis

Zagniatamy szybko ciasto i formujemy je na kształt kulki. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Jeżeli jednak nie masz za wiele czasu na jego zrobienie, to z procesu schładzania możesz ewentualnie zrezygnować.


Krok 4

kruche ciasto przed upieczeniem

Wyjmujemy ciasto kruche z lodówki i przekładamy je na spód tortownicy (moja o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto można wstępnie rozwałkować, a następnie dociskając palcami rozprowadzić po całej foremce.

Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).


Krok 5

upieczone kruche ciasto na malinową chmurkę

Podpieczony spód odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Dzięki temu, że piekliśmy ciasto na papierze do pieczenia, to łatwiej będzie je później wyjąć z blaszki (bo będziemy w tej samej tortownicy piec bezę na wierzch malinowej chmurki).


Krok 6

ubite białka na bezowy blat

Beza

Białka (trzy sztuki, dobrze oddzielone od żółtek) ubijamy ze szczyptą soli przez około 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (np. co minutę każda kolejna płaska łyżka) ciągle ubijając na wysokich obrotach. Ja ubijam bezę około 12-15 minut (aż cukier całkowicie zostanie rozbity). Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera. Dodajemy skrobię ziemniaczaną (1 płaska łyżka), a także sok z cytryny (kilka kropel). Miksujemy dosłownie przez 10-15 sekund, po czym wyłączamy mikser. Powinna wyjść lśniąca, sztywna beza. Jeśli wyjdzie lejąca to znaczy, że została źle przygotowana i niestety trzeba wykonać ją jeszcze raz.


Krok 7

blat bezowy przed upieczeniem

Na spód tortownicy ponownie nakładamy papier do pieczenia.

Nakładamy równomiernie bezę – ja wierzch lekko dekoruję za pomocą łyżeczki robiąc takie małe fale.


Krok 8

Beza z płatkami migdałowymi przed upieczeniem na malinową chmurkę

Posypujemy garścią płatków migdałowych. Wkładamy bezę do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni (termoobieg, środkowa półka). Suszymy ją najpierw przez 20 minut w temperaturze 130 stopni, a później obniżamy do 110 stopni (termoobieg zostawiamy) i suszymy przez około 80-90 minut.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia.


Krok 9

beza na ciasto malinowa chmurka

Dopiero gdy beza będzie całkowicie zimna to wtedy zdejmujemy ją delikatnie ze spodu tortownicy.


Krok 10

składniki na krem mascarpone

Do spodu tortownicy przypinamy jej boki. Na dnie układamy kruche ciasto. Następnie wylewamy tężejącą galaretkę z malinami (nie może być ona zbyt płynna, bo wsiąknie w kruche ciasto). Wkładamy do lodówki na minimum 20-30 minut.

Po tym czasie zaczynamy robić krem śmietankowy.

Krem śmietankowy

Do przygotowania kremu śmietanowego używam zwykle dobrze schłodzonej śmietanki 36%, a nie 30%, ponieważ ona lepiej się ubija i po ubiciu jest super sztywna. W zimie nie ma to aż tak dużego znaczenia, ale w lecie gdy jest upał to nie ma strachu, że po wyjęciu ciasta z lodówki, ten krem się zbyt szybko rozpuści.

W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę (400 ml) z cukrem pudrem (3 łyżki) i schłodzonym mascarpone (250 g).


Krok 11

krem śmietankowy

Po chwili miksowania na wysokich obrotach miksera powinien wyjść sztywny, stabilny krem śmietankowy. Niektórzy dodają dla stabilności kremu śmietan-fix z proszku, ale ja nie widzę takiej potrzeby.


Krok 12

Krem z mascarpone na malinowej chmurce

Na galaretkę nakładamy równomiernie krem śmietankowy.


Krok 13

Składanie w całości ciasta malinowa chmurka

Wyrównujemy za pomocą łyżki.

Nakładamy upieczoną bezę i bardzo delikatnie dociskamy ją do kremu.


Krok 14

malinowa chmurka przepis

Malinowa chmurka gotowa! Wkładamy na godzinę do lodówki i po tym czasie można już ją kroić na talerzyki.

Malinowa chmurka ciasto

Taka mała podpowiedź odnośnie krojenia malinowej chmurki (żeby ładnie się prezentowała na talerzyku) – z racji tego, że beza jest narażona na pokruszenie to polecam kroić ciasto bardzo delikatnie np. za pomocą noża z ząbkami (nóż jak do krojenia chleba). Oczywiście dużo zależy od przygotowanej bezy, bo jeśli będzie źle przygotowana to nawet bardzo delikatne jej krojenie sprawi, że się całkowicie rozwali i pokruszy.

Mam nadzieję, że tak szczegółowo opisana malinowa chmurka sprawi, że nie będziecie mieli najmniejszego problemu z jej przygotowaniem.

Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!


Malinowa chmurka ciasto

malinowa chmurka

malinowa chmurka

malinowa chmurka

Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 226

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
62 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iga Dróżdż
Iga Dróżdż
4 godzin temu

Efektowne i cudownie smakuje!

Edyta
Edyta
1 miesiąc temu

Zrobiłam, ale niestety spód okazał się zbyt twardy. Myślę, że delikatny biszkopt byłby dużo lepszym wyborem.

Iga
Iga
1 miesiąc temu

Krem z tych proporcji wychodzi bardzo rzadki .Myślę że lepiej zrobić 250g śmietany i 250g mascarpone

Izabela
Izabela
2 miesięcy temu

Wyszło, a nie jestem zbyt doświadczona, super napisany przepis – bardzo dokładnie i łopatologicznie, tak, że nawet “oporny” w cukiernictwie ogarnie 😁 Mnie też wyszedł trochę twardy spód, ale i tak pycha. Pewnie dlatego, że za długo urabiałam.

1000021663
Natalia
Natalia
4 miesięcy temu

Wyszła za pierwszym razem, pychotka💋

Snapchat-1837811598
Wiktoria
Wiktoria
5 miesięcy temu

1 raz robiłam ciacho ,pani przepis mnie urzekl ❤️ pozdrawiam

1720173074710917002830036392826
Roksanak
Roksana
5 miesięcy temu

Pierwszy raz skusiłam się na zrobienie placka z bezą i wyszło doskonale , przepyszny, nie za słodki, lekko kwaśny , idealny , najlepszy przepis ♥️

IMG_20240704_140725
Martyna
Martyna
8 miesięcy temu

Robiłam pierwszy raz, wyszła przepyszna.

1000013829
Julka
Julka
8 miesięcy temu

Pomimo młodego wieku, pasjonuję się cukiernictwem. Malinową chmurkę robiłam pierwszy raz, przepis naprawdę dobrze napisany. Ja tylko zamieniłam i zrobiłam jasny biszkopt zamiast kruchego spodu.
Polecam serdecznie ❤️

IMG_8998
Julka
Julka
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję bardzo 💕

Julka
Julka
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tym razem pokombinowałam i zrobiłam na borówkach, tak samo zamieniłam zamiast kruchego na biszkopt. Wyszło rewelacyjne 💗

IMG_1193
ZUZANNA
ZUZANNA
10 miesięcy temu

Po problemach ze zrobieniem ciasta kruchego to wyszło bardzo twarde. Nie da się widelca wsadzić. W czym problem??? Myślę że w przepisie.

Pozdrawiam ponownie 🙂🙂

ZUZANNA
ZUZANNA
10 miesięcy temu

Ciasto robione krok po kroku jak w przepisie, a jednak nie chciało się ładnie złączyć. Wydaje mi się, że pani każe dodać za mało mokrych składników (np. Śmietany). Czy ma Pani inne wytłumaczenie na mój problem??

Pozdrawiam🙂

Barbara
Barbara
10 miesięcy temu

Ciasto marzenie, przepyszne. Piekłam tydzień temu i jutro znowu będzie. Wspaniałe i bardzo efektowne. Dziękuję bardzo 🙂

Anna
Anna
11 miesięcy temu

Spód bardzo twardy,nie da się kroić ,no niestety krem wyszedł bardzo luźny i wyczuwalny jest w nim cukier puder, nie wiem dlaczego?

Nadia
Agnieszka
11 miesięcy temu

Rewelacja, jeszcze nigdy nie wyszła mi taka pyszna malinowa chmurka😀😀

Justa
Justa
11 miesięcy temu

Super przepis. Ale spód bardzo twardy i przy samym zagniataniu ciężko było go sklepić do kupy :/

Marika
Marika
11 miesięcy temu

Dziękuję za super przepis! Ciasto wyszło przepyszne 😋

1000013920
Gosia
Gosia
1 rok temu

Czy beze pieczemy w tortownicy z założonymi bokami czy na samym spodzie?

Natalia
Natalia
1 rok temu

3 lyzki cukru pudru to 250 g?

Sabina
Sabina
1 rok temu

Ciasto wyszło pyszne, jedynie kruchy spód okazał się być zbity i twardy. Czy ma Pani jakieś rady jak temu na przyszłość zapobiec?

Kris
Kris
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Gdyby galaretka wsiąknęła to ciasto byłoby rozmiękłe, a nie twarde. Wiem, bo kiedyś tak miałem. U mnie też spód z tego przepisu wyszedł twardy i zbity. Zły przepis i tyle. Zamysł ciasta ok, wyszło dobre, ale trzeba przepis dopracować. W czasie suszenia bezy też.

IMG_20231224_130200
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Malinowa chmurką to kolejne ciasto, które trafia do moich ulubionych 😃 Świetne połączenie galaretki z malinami której lekka kwasowość łagodzi słodycz bezy. Ciasto idealne, napewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. 😃😃😃

7B846E8A-CDAC-48E5-874B-2D48E2487F97.jpeg
Kinga
Kinga
1 rok temu

Czy jeśli zrobię ciato dzień wcześniej beza nie rozpuści się od śmietany??

Kasia
Kasia
1 rok temu

Coś pysznego 😋💪😍

CF90D5D8-D6A0-4230-BEBD-305BF1D18E40.jpeg
Beata
Beata
1 rok temu

Jak piekę beze juz w temperaturze 110 stopni to tez z termoobiegiem?

Beata
Beata
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za szybką odpowiedź 😍

Monika
Monika
1 rok temu

Mam pytanko czy kwadratowa blaszka 24/24 cm nie będzie za mała?

Beata
Beata
1 rok temu

Dziękuję za ten przepis… Wszystko pięknie i prosto wytłumaczone. Beza już jest w piekarniku. Jutro zrobię kruche a w kolejnym dniu złoże w całość. Uwielbiam to ciasto 🍰

Annn
Annn
1 rok temu

U nas zamiennik malin i wyszła wiśniowa chmurka😊 i beza trochę źle wymierzona, ale w sumie bezy nigdy nie jest za dużo 😀 ciasto pyszne, przepis super😊

IMG_20230402_173019.jpg
Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Super przepis i naprawdę prosty do wykonania

IMG_20230329_114733.jpg
Milena
Milena
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czy ciasto wyjdzie również na dużej blaszce ?

Malinowa chmurka ciasto

Ciasto malinowa chmurka to nazwa jednego z najbardziej popularnych i rozpoznawalnych przepisów na ciasto w Polsce. To delikatne ciasto, które charakteryzuje się intensywnym malinowym smakiem. Jest idealne nie tylko na różnego rodzaju uroczystości i spotkania rodzinne, ale równie dobrze sprawdzi się jako deser na co dzień. Choć malinowa chmurka nie jest to jeszcze klasykiem Polskiej kuchni, jak np. sernik, to w ostatnich latach stała się jednym z najchętniej wybieranych ciast na różnego rodzaju uroczystościach, imprezach czy spotkaniach towarzyskich. Nic dziwnego, skoro już na sam widok zaczyna nam cieknąć ślinka 🙂

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta malinowa chmurka są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym, co sprawia, że można je przygotować w każdej chwili. Przygotowanie ciasta może trochę zająć czasu, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi każdą chwilę poświęconą na jego przygotowanie. Dlatego też warto spróbować przygotować ciasto malinowa chmurka samodzielnie i podzielić się nim ze swoimi bliskimi i znajomymi.

Malinowa chmurka z bezą

Malinowa chmurka z bezą to prawdziwe arcydzieło wśród ciast! Wyróżnia się nie tylko niesamowitym smakiem, ale również pięknym wyglądem. Kruchy spód, galaretka z malinami, delikatny krem z mascarpone i beza z płatkami migdałów na wierzchu dodają mu elegancji, dzięki czemu wygląda bardzo apetycznie. – to wszystko sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność dla podniebienia. Nic więc dziwnego, dlaczego też ciasto malinowa chmurka z bezą tak często pojawia się na stołach podczas uroczystości i spotkań rodzinnych. Ciężko się oprzeć niezwykłemu połączeniu malinowej lekkości i bezowej chrupkości. Ja w moim przepisie użyłam malin mrożonych, ale równie dobrze możesz użyć świeżych, jeżeli akurat masz taką możliwość.

Przed przystąpieniem do przygotowania malinowej chmurki, warto upewnić się, że mamy wszystkie niezbędne składniki oraz odpowiednie narzędzia kuchenne, takie jak foremka do pieczenia oraz mikser. Ciasto składa się z trzech warstw – kruchego spodu, bezowego blatu oraz malinowej pianki. Każda z tych warstw wymaga innego podejścia i czasu pieczenia, dlatego należy dokładnie przestrzegać instrukcji.

Przepis na malinową chmurkę

Ciasto malinowa chmurka w ostatnich latach stało się tak samo często wyszukiwane jak ciasto marchewkowe, które również zyskało popularność w ostatnich latach. W sieci możemy znaleźć mnóstwo przepisów na to ciasto, a prawdopodobnie już każdy miał okazję kiedyś spróbować jego smaku. Malinowa chmurka z serkiem mascarpone staje się powoli klasykiem, który pojawia się na większości imprez i uroczystości rodzinnych, a ciasto malinowa chmurka z migdałami zyskało popularność jako ciasto na święta Bożego Narodzenia. Nawet podczas Wielkanocy niektóre rodziny pieką to ciasto jako jeden z obowiązkowych elementów stołu. Przepis na to ciasto oczarował w bardzo krótkim czasie całą Polskę. Jeśli jeszcze nie próbowałaś tego ciasta, to teraz jest okazja, aby to zmienić, ponieważ przepis na malinową chmurkę rozpisałam tak dokładnie, że nikt nie powinien mieć problemu z jej przygotowaniem. Choć to ciasto składa się z kilku warstw i wymaga pewnej precyzji podczas przygotowywania, warto poświęcić trochę czasu, aby spróbować tej pysznej i popularnej słodyczy.

Malinowa chmurka na kruchym spodzie

Mimo że piekłam już wiele razy malinową chmurkę, zawsze robiłam to wyłącznie dla swojej rodziny i bliskich. Jednak ze względu na wiele zapytań o przepis, postanowiłam dodać go na bloga. Zawsze dokonywałam pewnych modyfikacji w przepisie, aby ciasto wychodziło takie, jakie najbardziej mi odpowiadało. Teraz udostępnię szczegółowy opis i zdjęcia każdego kroku w przygotowaniu ciasta malinowa chmurka. Przygotowanie ciasta malinowa chmurka na kruchym spodzie może wydawać się dość skomplikowane, ale z dokładnym opisem krok po kroku, każdy powinien sobie z nim poradzić. Warto pamiętać, że kluczem do udanej malinowej chmurki jest dokładne przestrzeganie proporcji oraz wykonywanie kolejnych etapów zgodnie z opisem. Kruchy spód ciasta najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby zdążył wystygnąć przed dodaniem pozostałych warstw. Bezowy blat możemy też przygotować sobie z wyprzedzeniem, np. dzień wcześniej.

RozwińZwiń