Opis przepisu
Przed Wami ciasto marchewkowe- przepis idealny! Uwielbiam je piec i jeść. Moje ciasto marchewkowe udekorowałam lukrem cytrynowym oraz posiekanymi pistacjami.
Ciasto marchewkowe
Domowe ciasto marchewkowe to prosty i tani wypiek. Wychodzi puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Może jeszcze nigdy wcześniej nie piekłaś/eś żadnego ciasta z dodatkiem startej marchewki i się zastanawiasz czy jest ona wyczuwalna… Nie jest! Jestem pewna, że jak raz wypróbujesz ten przepis to się w nim zakochasz. Pamiętaj jednak żeby postępować zgodnie z opisem, a wszystkie składniki wyjmij szybciej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
To ciasto marchewkowe pięknie pachnie cynamonem, a także przyprawą do piernika. Koniecznie je wypróbuj! Jeśli jednak szukasz podobnego wypieku z marchewką w roli głównej to koniecznie spróbuj moje muffinki marchewkowe.
Przepis na: Ciasto marchewkowe przepis
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę to możesz skorzystać z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Ciasto marchewkowe:
- 300 g marchewki (waga po obraniu)
- 5 dużych jajek
- 190 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
- 120 g oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 280 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
- niepełna szklanka cukru pudru (110 g)
- kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
- 50 g pistacji łuskanych lub orzechów włoskich, pekan itp.
Zobacz również:
Ciasto marchewkowe przepis krok po kroku:
Krok 1
Niestety ciasta marchewkowe (czy jogurtowe) są kapryśne i jeśli składniki nie są w odpowiedniej temperaturze lub ciasto mieszasz zbyt długo to możesz doprowadzić do zakalca. Jednak to naprawdę prosty wypiek!
Przeczytaj dokładnie ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku i do dzieła!
Marchewki (ok. 300 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Wlewamy olej (120 g) cienkim strumieniem. Dodajemy także cynamon (1 łyżeczka), opcjonalnie przyprawę do piernika (1 łyżeczka) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Po upieczeniu i przestygnięciu dekorujemy je przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi pistacjami lub orzechami.
Jesienne wypieki
Zapraszam także do wypróbowania muffinek marchewkowych oraz ciasto z dyni z kremem cynamonowym.
Komentarze
Upiekłam z koleżankami to ciasto grupowo w internacie. Niestety nie miałyśmy tarki, dlatego marchew kroiłyśmy nożem (to mogla być jedna z prac Heraklesa). Nie byłyśmy pewne, czy z grubszymi kawałeczkami marchewki nam sie uda, ale wyszło pyszne 🙂 Dzisiaj piekę po raz drugi, ale w domu.
Bardzo miło mi to czytać! 😍 Cieszę się, że ciasto posmakowało, nawet pomimo “Heraklesowych” zmagań z krojeniem marchewki (przy okazji gratuluję determinacji!) 😁 Dzięki za komentarz i życzę kolejnych udanych wypieków!
Dzień dobry i miłego dnia czytelnikom oraz autorom bloga!
Mam kilka pytań do przepisu:
Czy po upieczeniu powinno się zostawić to ciasto w uchylonym piekarniku?
Czy po suchym patyczku można je od razu wyjmować?
Jeżeli należy czekać to ile czasu powinno minąć zanim wyjmę ciasto?
Jeżeli preferuję wytrawne marchewkowe to ile cukru mogła bym odjąć żeby ciasto zachowało konsystencję?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Czy po upieczeniu trzymać w piekarniku czy od razu wyjąć?
niestety, zrobiłam i wyszedł zakalec, mimo że robiłam wszystko co w przepisie :(((
Niestety ja robiłam dzisiaj i też mi opadł i zakalec😔
Super przepis
Niestety ciasta marchewkowe (czy jogurtowe) są kapryśne i jeśli składniki nie są w odpowiedniej temperaturze lub ciasto jest mieszane zbyt długo lub zbyt intensywnie (od kroku 5), to może doprowadzić to do zakalca. Ewentualnie pytanie, czy został wykonany krok 2, czyli wyduszenie marchewek na sitku? Jeżeli mają za dużo soku w sobie, to też to może być przyczyną.
Pyszne i łatwe w przygotowaniu
Wyszło super! 🙂 Smacznego
Piec góra – dół czy termoobieg?
Góra-dół bez termoobiegu 🙂
Zrobiłam dokładnie jak w przepisie i wyszło genialne,puszyste, marchewkowe cudo!
Cieszę się 🙂 Smacznego!
w przepisie jest 30 g cukru waniliowego a w opisie wykonania 1 łyżeczka. To ile w końcu ma być. 1 łyżeczka nie waży 30g
W przepisie jest użyte 20 g, a nie 30 g 🙂
Jeśli używam cukru z prawdziwą wanilią to używam jedynie łyżeczki, bo ta wanilia jest nieco bardziej wyczuwalna, a jak cukier wanilinowy to 20 g.
dziękuję za wyjaśnienie. Ciasto upiekłam i wszystkim bardzo smakowało
Bardzo miło mi to czytać 🥰
Ciasto wyszło wspaniale 😍 Niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Idealny przepis 🥰
Bardzo miło mi to czytać 😍
Za pierwszym razem wyszło przepyszne. Dzisiaj niestety zakalec .
Ciekawa kolejność. Zazwyczaj jest na odwrót… 🙂 No to musi się Pani zastanowić co tym razem zrobiła inaczej, że nie wyszło.
Czy ciasto można zrobić beż musu jabłkowego? I czy wtedy proporcje się zmieniają??
Ale przecież w przepisie nie ma użytego żadnego musu jabłkowego… 🙂
Właśnie piecze się, a w domu unosi się cudowny zapach. Piekę już drugi raz i wszystkim gorąco je polecam. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam czytających
W takim razie udanej degustacji 🙂 Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za czujność ❤️ Niestety wiem i jest to całkiem częsty proceder. Niestety zgłaszanie do Facebooka nie zawsze przynosi efekty 🙁
Witam! Mam ochotę sprobować tego przepisu. Jakiego oleju Pani używa? Można użyć słonecznikowego albo oliwy z oliwek?
Ja używam oleju rzepakowego do wypieków. Oliwa będzie bardzo wyczuwalna w cieście, więc nie polecam 🙂
Mi wyszło idealne, dodam, że na mące orkiszowej i w termoobiegu. Bardzo smaczne i łatwe do przyrządzenia. Polecam:)
Super, cieszę się 🙂
Czy cukier można zastąpić słodzikiem?
Albo zamiast przyprawy do piernika dodać skórkę pomarańczy??
Dzień dobry, czy ciasto mam piec we funkcji “góra-dół “? Pozdrawiam:)
Dzień dobry, tak, góra-dół 🙂 Również pozdrawiam!
Mimo mojej wielkiej miłości do ciasta marchewkowego nasze relacje określiła bym jako trudne… Raz wychodziło a raz nie… A tutaj przełom! Z Twojego przepisu wyszło genialne! Dziękuję!
Super, cieszę się bardzo, że smakowało 🙂
Bardzo kusi mnie upiec to ciasto ale niestety nie mam przyprawy do piekarnika a najbliższy polski sklep który mam jest pół godz drogi i nie szczerze nie chce mi się ruszać w tutejsza deszczową pogodę. Do rzeczy czy można pominąć lub zastąpić cynamonem?
Ale spokojnie można sobie przygotować domową przyprawę do piernika… Nie trzeba jej kupować w sklepie 🙂 Tutaj podsyłam przepis: https://poprostupycha.com.pl/przepis/przyprawa-do-piernika/
A jak coś to zastąpić po prostu samym cynamonem 🙂
Ulubione ciasto moich córek. Robię je trzy razy w miesiącu a nawet częściej 😊. Nie miałam ręki do pieczonych ciast a tu lecę zgodnie z przepisem i za każdym razem wychodzi.
Cieszę się bardzo 🙂
Pychotka, musicie tego ciasta spróbować 🤗
Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowało! ❤️❤️
🙂
super 🙂
dziękuję 😀
myślałam że mi nie wyjdzie bo nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale nie był zakalec, i był przepyszny 😋
Dziękuję Pani za wspaniały przepis!
Proszę bardzo ❤️ Bardzo się cieszę, że posmakowało! 🤗
Czy cukier zwykły mogę w tym przepisie zastąpić Erytrolem? Właśnie zabieram się za pieczenie 😃
Można spróbować 🙂
Udało się 😃 można spokojnie cukier zastąpić Erytrolem! Nie jest wcale za bardzo mokre, wyszło dość wyrośnięte i pulchne. Dodam, że skorzystałam z przelicznika na dużą blachę o wymiarach 40×25. U nas będzie bez lukru 😉
Ciasto jest po prostu pyszne ❤️
No to bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Dziękuję za dodanie komentarza i zdjęcia! Smacznego.
A te marchewki mają mieć sok czy nie?
Jest to opisane w przepisie – “Marchewki (ok. 300 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o małych oczkach.Starte marchewki można przenieść na sitko, mocniej podusić – aby sprawdzić, czy nie puściły soku.”
Zakalec. Strona bardzo przypomina Kwestie Smaku. Pomylilam niestety strony. Krok po kroku wykonalam wszystko zgodnie z opisem. W przepisie brakuje sody oczyszczonej i jest za duzo oleju. Zniszczone skladniki i czas.
Właśnie piekę i też ta soda nie daje mi spokoju , piekłam z innego przepisu i była soda, coś czuje że będzie zakalec 😪
Poczekajmy może do końca pieczenia, jeżeli dopiero Pani piecze 🙂
Po pierwsze nie wiem skąd stwierdzenie, że mój blog przypomina inny jak u mnie jest dużo zdjęc krok po kroku i wszystko szczegółowo opisuję. Po drugie piekłam to ciasto mnóstwo razy w przeciągu kilkunastu lat i zawsze wychodzi. Żadna soda nie jest tu potrzebna. Przykro mi, że Pani nie wyszło, ale nie jest to moja wina…
Witam 🙂
Ciasto wyszło pyszne. Wszystkim bardzo smakowało. Praktycznie zniknęło na raz. Została tylko okruszki 😊. Bo każdy wołał dokładkę.
Ekstra wyszło! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowało ❤️
Dzień dobry. Czy pani by mogła mi powiedzieć, jaki olej specyficznie jest potrzebny? Mam rzepakowy. Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry, właśnie rzepakowy 🙂 Ja właściwie tylko takiego używam w swojej kuchni. Również pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
Dziękuję! 🙂
A jak mam mniejsze jajka to ile dać ?
6 małych 🙂
bardzo fajne mi wyszło ciasto roponuję
Przepis wymaga chyba weryfikacji. Ciasto wychodzi jako tako, ale jest mocno wilgotne, trochę za mocno bo osiada na spodzie, słabo rośnie, bo ma za mało mąki w stosunku do masy jajecznej i marchewki, która też na 100% sucha nie jest. Fajnie, że wychodzi nie suche, ale jest ogromne ryzyko zakalca lub niedopieczenia. I od razu uprzedzam wszelkie zarzuty, skladnikinmialam przygotowane w temperaturze pokojowej. Nie mieszałam,
ani nie ubijałam niczego zbyt długo, ani intensywnie. Mam spore doświadczenie. Kolejna rzecz to proporcja cukru – z tej podanej w przepisie ciasto wychodzi dość słodkie a kiedy da się polewę z lukru, to już jest za dużo.
Ja również upiekłam z przepisu i uważam że jest trochę za słodkie i trochę za mokre.. Upiekło się dobrze ale gdzie nie gdzie jest leki zakalec..Skladniki były w temperaturze pokojowej i nawet marchewkę lekko odcisnełam..Smakowo dobre lecz ciut za słodkie.. Następnym razem wyjdzie lepsze…
Według mnie nie wymaga poprawy. Piekę je regularnie od wielu lat i zawsze wychodzi. Niestety jest pewna część osób, która kompletnie nie ma ręki zarówno do ciast jogurtowych czy właśnie marchewkowych, mimo, że inne wypieki im wychodzą świetnie… Nie wiem od czego to zależne.
bardzo udany przepis. Wszystko wychodzi idealnie, piekę już je bardzo często właśnie z tego przepisu ponieważ to ulubione ciasto córki 😉
Bardzo się cieszę, że tak posmakowało córeczce! ❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Również piekę to ciasto regularnie, zawsze wychodzi. Pyszne, puszyste i idealnie wyważone smakowo. Ulubione ciasto mojego męża, w żłobku również zaakceptowane przez wszystkie dzieci 🙂 bardzo dziękuję za przepis, będę do niego jeszcze wiele razy wracać. Pozdrawiam 🙂
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Dzień dobry
Dziś zrobiłam ciasto z Pani przepisu. Wyszło pyszne. Dziękuję za ten przepis!
Z uwagi na to że trochę ograniczam kalorie chciałam zapytać czy można cześć oleju zastąpić jogurtem?
Cieszę się, że wyszło 🙂
Raczej nie polecam tej zamiany…
Jest! Nie mam ręki do ciast. Wyszło mega 😄
Cieszę się 🙂
Ciasto przepyszne znikło w jeden dzień, mam 17 lat robiłam z podwójnej porcji bo większa blaszka, będę wracała po inne przepisy, przepis super opisany krok po kroku co i jak trzeba zrobić 😋 DZIĘKUJE!!!
miło mi to czytac 🙂
Tylko jednego nie rozumie. W składnikach pisze 190g oleju, podczas przepisu krok po kroku pisze zeby wlać 120g oleju.
Chyba chodziło, ze w składnikach jest 190 g, ale cukru, a nie oleju…
Wyszło pyszne! Wypiekło się bardzo ładnie, w środku wilgotne, uwielbiam!!
Ślicznie dziękuję za miłe słowa i zdjęcie swojego wypieku <3
170 termoobieg czy góra dół?
Grzanie góra-dół, bez termoobiegu 🙂
Czy trzeba dawać przyprawę do piernika? Ponieważ u nas nie mogę nigdzie dostać
Napisałam w przepisie, że przyprawę do piernika dodajemy opcjonalnie, czyli nie jest to obowiązkowy składnik 🙂 Cynamon w zupełności wystarczy. Udanych wypieków!
Można poprosić ilość oleju w ml a nie w gramach.
Skoro wszystkie składniki są odmierzane w gramach to pomyślałam, że łatwiej odmierzyć olej również w tej jednostce niż w mililitrach 🙂
Wszystko robione zgodnie z przepisem! Wyszło genialnie!
Super, bardzo mi miło to czytać 🙂
Witam, dzisiaj zrobiłam z pani przepisu ciasto marchewkowe poprostu pycha 😁 wg przepisu ciasto wyszło.
Pozdrawiam ☺️
Super, smacznego 🙂 Równiez pozdrawiam i dziękuję za zdjęcie wypieku!
Przepis super , tylko za każdym razem całe ciasto robi się pomarszczone. Czego może być to skutek ?
Obstawiałbym zbyt słabo ubite jajka, następnym razem proszę spróbować dłużej ubijać i dać znać czy pomogło 🙂
Moje ciasto wyszło idealnie i dodałam jedną łyżeczkę sodu i jest pyszne 😋
Pięknie się prezentuje! 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
ja widzę 170 stopni… to ile ostatecznie? 🙂
Tyle ile jest podane w przepisie. Wcześniej było 180 stopni, ale edytowałam ten przepis jakiś rok lub dwa lata temu, bo taka temp jest lepsza 🙂
Bardzo dobre ciasto. U mnie z białą czekoladą i marcheweczkami z marcepanu. Zdjecie słabej jakości, ale tak szybko ciasto zjedzone zostało, że nie zdążyłam zrobić innego w świetle dziennym.
Tylko tam czcionka była mała to Pani nie widziała .hej
Ciacho świetne. Taka moja mała rada – dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i wtedy składniki mogą mieć temperaturę jaką tam sobie chcą i każdy kolejny krok można wykonać mikserem, a nie bawić się trzepaczką. Efekt jest identyczny, więc po kiego ciorta się tak z tym cyrtolić. Hej
Dziękuję za super patent – składniki wyjęłam z lodówki, a ciasto wyszło idealne. Hej 😉
Czy marchewkę ścieramy na papkę czy na małych oczkach jarzynowych?
Pani Izo, proszę zobaczyć na zdj z kroku 1.
Na małym oczku Pani Izo bo na dużym to takie jakieś łykowate wychodzi.
:]
🙂
Bardzo dobre :}