Przed Wami ciasto marchewkowe- przepis idealny! Uwielbiam je piec i jeść. Moje ciasto marchewkowe udekorowałam lukrem cytrynowym oraz posiekanymi pistacjami.
Ciasto marchewkowe
Domowe ciasto marchewkowe to prosty i tani wypiek. Wychodzi puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Może jeszcze nigdy wcześniej nie piekłaś/eś żadnego ciasta z dodatkiem startej marchewki i się zastanawiasz czy jest ona wyczuwalna… Nie jest! Jestem pewna, że jak raz wypróbujesz ten przepis to się w nim zakochasz. Pamiętaj jednak żeby postępować zgodnie z opisem, a wszystkie składniki wyjmij szybciej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
To ciasto marchewkowe pięknie pachnie cynamonem, a także przyprawą do piernika. Koniecznie je wypróbuj! Jeśli jednak szukasz podobnego wypieku z marchewką w roli głównej to koniecznie spróbuj moje muffinki marchewkowe.
Przepis na: Ciasto marchewkowe przepis
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 45 min
Łącznie: 65 min
Składniki :
Ciasto marchewkowe:
- 400 g marchewki (waga po obraniu)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3/4 szklanki oleju
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1-2 łyżki dżemu np. pomarańczowego lub morelowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
- niepełna szklanka cukru pudru
- kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
- 50 g pistacji łuskanych
Ciasto marchewkowe przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!
Marchewki (ok. 400 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o małych oczkach.
Jajka (5 sztuk, u mnie rozmiar L) ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 3-4 minut do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy jajecznej. Stopniowo dodajemy cukier (niepełną szklankę) i cukier wanilinowy (20g), cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej (3/4 szklanki). Miksujemy tylko przez kilka sekund.
Wsypujemy mąkę pszenną (1 i 3/4 szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), przyprawę do piernika (1 łyżeczka), cynamon (1 łyżeczka), startą marchewkę oraz opcjonalnie 1-2 łyżki dżemu. Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie średnia blaszka 24 x 24 cm). Piec przez 45-50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu do tzw suchego patyczka.
Po przestygnięciu wierzch ciasta dekorujemy lukrem. Wystarczy wymieszać w miseczce cukier puder z sokiem z cytryny (sok dodajemy stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego lukru). Posypujemy opcjonalnie posiekanymi pistacjami lub orzechami.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
A mi się zrobił jeden wielki zakalec. Nie wiem czy ciasto było za rzadkie? Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
To mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe. 🙂 Jedyne co, to przerabiam wszystkie “szklankowe” miary na gramy, bo nie mam naczyń o odpowiedniej pojemności i wolę tę bardziej precyzyjną formę. Zawsze ładnie rośnie i jest pyszne.
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje i zawsze wychodzi! 🙂
Najlepsze ciasto pod sloncem! Pieklam wiele razy 😛
ciasto idealne <3 robilam !
Moje ulubione ciacho :DD