Ciasta z owocamiSłodkości

Ciasto marchewkowe przepis

Przed Wami ciasto marchewkowe- przepis idealny! Uwielbiam je piec i jeść. Moje ciasto marchewkowe udekorowałam lukrem cytrynowym oraz posiekanymi pistacjami.

Ciasto marchewkowe

Domowe ciasto marchewkowe to prosty i tani wypiek. Wychodzi puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Może jeszcze nigdy wcześniej nie piekłaś/eś żadnego ciasta z dodatkiem startej marchewki i się zastanawiasz czy jest ona wyczuwalna… Nie jest! Jestem pewna, że jak raz wypróbujesz ten przepis to się w nim zakochasz. Pamiętaj jednak żeby postępować zgodnie z opisem, a wszystkie składniki wyjmij szybciej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.

To ciasto marchewkowe pięknie pachnie cynamonem, a także przyprawą do piernika. Koniecznie je wypróbuj! Jeśli jednak szukasz podobnego wypieku z marchewką w roli głównej to koniecznie spróbuj moje muffinki marchewkowe.

Przepis na: Ciasto marchewkowe przepis

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 45 min  Łącznie: 65 min 

Składniki :

Ciasto marchewkowe:

  • 400 g marchewki (waga po obraniu)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie 1-2 łyżki dżemu np. pomarańczowego lub morelowego

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
  • 50 g pistacji łuskanych

Ciasto marchewkowe przepis krok po kroku:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

szybkie ciasto
Krok 1 

Marchewki (ok. 400 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o małych oczkach.


Ciasto marchewkowe przepis
Krok 2 

Jajka (5 sztuk, u mnie rozmiar L) ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 3-4 minut do momentu uzyskania puszystej, jasnej masy jajecznej. Stopniowo dodajemy cukier (niepełną szklankę) i cukier wanilinowy (20g), cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej (3/4 szklanki). Miksujemy tylko przez kilka sekund.


Ciasto marchewkowe przepis
Krok 3 

Wsypujemy mąkę pszenną (1 i 3/4 szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), przyprawę do piernika (1 łyżeczka), cynamon (1 łyżeczka), startą marchewkę oraz opcjonalnie 1-2 łyżki dżemu. Całość mieszamy łyżką lub trzepaczką. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie średnia blaszka 24 x 24 cm). Piec przez 45-50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu do tzw suchego patyczka.

Po przestygnięciu wierzch ciasta dekorujemy lukrem. Wystarczy wymieszać w miseczce cukier puder z sokiem z cytryny (sok dodajemy stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego lukru). Posypujemy opcjonalnie posiekanymi pistacjami lub orzechami.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.


Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe przepis

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 205

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button