Ciasto marchewkowe przepis

4.5/5 (666 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 45 min pieczenia

Ciasto marchewkowe przepis

Opis przepisu

Przed Wami ciasto marchewkowe- przepis idealny! Uwielbiam je piec i jeść. Moje ciasto marchewkowe udekorowałam lukrem cytrynowym oraz posiekanymi pistacjami.

Ciasto marchewkowe

Domowe ciasto marchewkowe to prosty i tani wypiek. Wychodzi puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Może jeszcze nigdy wcześniej nie piekłaś/eś żadnego ciasta z dodatkiem startej marchewki i się zastanawiasz czy jest ona wyczuwalna… Nie jest! Jestem pewna, że jak raz wypróbujesz ten przepis to się w nim zakochasz. Pamiętaj jednak żeby postępować zgodnie z opisem, a wszystkie składniki wyjmij szybciej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.

To ciasto marchewkowe pięknie pachnie cynamonem, a także przyprawą do piernika. Koniecznie je wypróbuj! Jeśli jednak szukasz podobnego wypieku z marchewką w roli głównej to koniecznie spróbuj moje muffinki marchewkowe.

Przepis na: Ciasto marchewkowe przepis

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę to możesz skorzystać z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasto marchewkowe:

  • 300 g marchewki (waga po obraniu)
  • 5 dużych jajek
  • 190 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 130 g oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru pudru (110 g)
  • kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
  • 50 g pistacji łuskanych lub orzechów włoskich, pekan itp.
Wyślij emailem

Ciasto marchewkowe przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasto z marchewki

Wszystkie składniki  na ciasto marchewkowe powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Niestety ciasta marchewkowe (czy jogurtowe) są kapryśne i jeśli składniki nie są w odpowiedniej temperaturze lub ciasto mieszasz zbyt długo to możesz doprowadzić do zakalca. Jednak to naprawdę prosty wypiek!

Przeczytaj dokładnie ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku i do dzieła!

Marchewki (ok. 300 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o małych oczkach.


Krok 2

szybkie ciasto

Starte marchewki można przenieść na sitko, mocniej podusić – aby sprawdzić, czy nie puściły soku. 


Krok 3

szybkie ciasto

Jajka (5 sztuk, u mnie duże w rozmiarze L) ubijamy wraz z cukrem (190 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut.


Krok 4

placek marchewkowy

Ma powstać jasna, puszysta masa jajeczna.


Krok 5

marchewkowe ciasto

Na tym etapie już nie będziemy używać miksera tylko trzepaczki.

Wlewamy olej (120 g) cienkim strumieniem. Dodajemy także cynamon (1 łyżeczka), opcjonalnie przyprawę do piernika (1 łyżeczka) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.


Krok 6

przepis na ciasto marchewkowe

Wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (280 g). Ponownie lekko mieszamy za pomocą trzepaczki (też tylko do połączenia się składników).


Krok 7

Ciasto marchewkowe

Na samym końcu dodajemy startą marchewkę.


Krok 8

Ciasto marchewkowe

Mieszamy ciasto delikatnie za pomocą łyżki. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja w rozmiarze 24 x 24 cm. Ciasto marchewkowe pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.

Po upieczeniu i przestygnięciu dekorujemy je przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi pistacjami lub orzechami.

Jesienne wypieki

Zapraszam także do wypróbowania muffinek marchewkowych oraz ciasto z dyni z kremem cynamonowym.


Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe przepis

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 666

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
64 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
1 miesiąc temu

Wyszło pyszne! Wypiekło się bardzo ładnie, w środku wilgotne, uwielbiam!!

IMG_20231107_203103.jpg
Monika
Monika
1 miesiąc temu

170 termoobieg czy góra dół?

Edward
Edward
1 miesiąc temu

Czy trzeba dawać przyprawę do piernika? Ponieważ u nas nie mogę nigdzie dostać

Gosia
Gosia
1 miesiąc temu

Można poprosić ilość oleju w ml a nie w gramach.

Kornelia
Kornelia
2 miesięcy temu

Wszystko robione zgodnie z przepisem! Wyszło genialnie!

20230924_161459.jpg
Karolina
Karolina
2 miesięcy temu

Witam, dzisiaj zrobiłam z pani przepisu ciasto marchewkowe poprostu pycha 😁 wg przepisu ciasto wyszło.
Pozdrawiam ☺️

IMG_20230923_190357.jpg
Anna
Anna
3 miesięcy temu

No niestety mi też wyszedł zakalec 🙁
A zrobiłam wszystko jak w przepisie, składniki w tem pokojowej, jajka z cukrem ubijane 5-6 min. Pięknie wyrosło patyczek był suchy … a tu taki klops po ukrojeniu 😢

20230904_133604.jpg
Dorota
Dorota
4 miesięcy temu

Przepis super , tylko za każdym razem całe ciasto robi się pomarszczone. Czego może być to skutek ?

IMG_2624.jpeg
Marzena76
Marzena76
6 miesięcy temu

Moje ciasto wyszło idealnie i dodałam jedną łyżeczkę sodu i jest pyszne 😋

IMG_20230603_142205.jpg
Grzesiek
Grzesiek
7 miesięcy temu

ja widzę 170 stopni… to ile ostatecznie? 🙂

Anna
Anna
7 miesięcy temu

Bardzo dobre ciasto. U mnie z białą czekoladą i marcheweczkami z marcepanu. Zdjecie słabej jakości, ale tak szybko ciasto zjedzone zostało, że nie zdążyłam zrobić innego w świetle dziennym.

20230417_182224.jpg
Wujek Maniek z Podhala
Wujek Maniek z Podhala
8 miesięcy temu

Tylko tam czcionka była mała to Pani nie widziała .hej

Wujek Maniek z Podhala
Wujek Maniek z Podhala
8 miesięcy temu

Ciacho świetne. Taka moja mała rada – dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i wtedy składniki mogą mieć temperaturę jaką tam sobie chcą i każdy kolejny krok można wykonać mikserem, a nie bawić się trzepaczką. Efekt jest identyczny, więc po kiego ciorta się tak z tym cyrtolić. Hej

Ola
Ola
2 miesięcy temu

Dokładnie, zgadzam się, bez sody po prostu wyjdzie zakalec.

Iza
Iza
9 miesięcy temu

Czy marchewkę ścieramy na papkę czy na małych oczkach jarzynowych?

Wujek Maniek z Podhala
Wujek Maniek z Podhala
8 miesięcy temu

Na małym oczku Pani Izo bo na dużym to takie jakieś łykowate wychodzi.

Kinga
Kinga
10 miesięcy temu

:]

Kinga
Kinga
10 miesięcy temu

🙂

Kinga
Kinga
10 miesięcy temu

Bardzo dobre :}

Kinga
Kinga
10 miesięcy temu

Mi też wyszedł zakalec ale dobry 🙂

PatrycjaSobieGotuje
PatrycjaSobieGotuje
11 miesięcy temu

Z tego samego przepisu i ja piekę. Tylko dodaje mniej oleju, bo mi wychodzi zbyt wilgotne. Na koniec wystarczy cukier puder i ciasta nie ma w kilka minut 😁

KATARZYNA
KATARZYNA
11 miesięcy temu

POLECAM, PRZEPIS REWELACYJNY

Anna
Anna
11 miesięcy temu

Mi niestety wyszedł bardzo smaczny zakalec, być może spowodowane to tym, że produkty były prosto z lodówki. Będę próbować dalej.

Wujek Maniek z Podhala
Wujek Maniek z Podhala
8 miesięcy temu
Reply to  Anna

Pani dodojcie łyzecke sody łoczyszczonej. Hej

Sylwia
Sylwia
3 miesięcy temu

Zgadza się, żeby nie wyszedł zakalec warto dodać sodę, nie tylko do marchwekowego. Zawsze dodaje do babki i nigdy nie mam zakalca💪

Monika
Monika
11 miesięcy temu

A mi się udało i polecam,bo jest pyszne🤩

IMG_20221210_144504612.jpg
Julita
Julita
1 rok temu

Robiłam kilka ciast marchewkowych z różnych przepisów, ale to jest najlepsze. Mój mąż stwierdził,że to jego ulubione ciasto a dzieci dzięki temu przepisowi mówią, że pieke najlepsze ciasta na świecie 😁😉. Dla nas przepis idealny!

Ola
Ola
1 rok temu

Czy ciasto jest zdrowe, i ma mało kalorii czyli fit?

Wujek Maniek z Podhala
Wujek Maniek z Podhala
8 miesięcy temu
Reply to  Ola

Śklunka uoleju i 5 joj – no to jest fit;) ino patrzeć jak portki na zadku szczelajom.

Paulina
Paulina
1 rok temu

Ciasto poprostupyszne 🙂
Delikatne i mięciutkie, a do tego proste w wykonaniu. Polecam!!

DARIA
DARIA
1 rok temu

Niestety jeden wielki zakalec, wszystko robione zgodnie z przepisem.

Gosia
Gosia
1 rok temu
Reply to  DARIA

U mnie niestety też. Korzystałam już z wielu przepisów, m.in. na rogaliki, piernik na święta, sernik i zawsze wszystko wychodziło i smakowało pysznie. Tym razem niestety zakalec, którego nie dało się ukryć. Ciasto nie nadawało się do podania gościom ;( Dodam, że robiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyjęłam składniki na czas. Jeśli jeszcze kiedykolwiek spróbuję zrobić to Ciasto, to odpuszczę sobie dodanie dżemu – myślę, że w tym tkwi cały problem.

Wioleta
Wioleta
1 rok temu

Ciasto wyszło przepyszne. Pierwszy raz piekłam z tego przepisu. Pięknie wyrosło. Tak szybko zniknęło że nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić.

Basia
Basia
1 rok temu

Wyszło pyszne!

Justyna
Justyna
1 rok temu

Mi tez niestety wyszedł zakalec, składniki były wyciągnięte wcześniej z lodówki, piekarnik nagrzany a drzwi nie otwierałam 🙁

Nikotynowa Kobra
Nikotynowa Kobra
1 rok temu

To mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe. 🙂 Jedyne co, to przerabiam wszystkie “szklankowe” miary na gramy, bo nie mam naczyń o odpowiedniej pojemności i wolę tę bardziej precyzyjną formę. Zawsze ładnie rośnie i jest pyszne.

Agnieszka
Agnieszka
9 miesięcy temu

ROBIMY CIASTO MARCHEWKOWE

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
1 rok temu

Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje i zawsze wychodzi! 🙂

Ilona
Ilona
6 lat temu

Najlepsze ciasto pod sloncem! Pieklam wiele razy 😛

anka t.
anka t.
6 lat temu

ciasto idealne <3 robilam !

Elka
Elka
6 lat temu

Moje ulubione ciacho :DD