Opis przepisu
Przed Wami ciasto marchewkowe- przepis idealny! Uwielbiam je piec i jeść. Moje ciasto marchewkowe udekorowałam lukrem cytrynowym oraz posiekanymi pistacjami.
Ciasto marchewkowe
Domowe ciasto marchewkowe to prosty i tani wypiek. Wychodzi puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Może jeszcze nigdy wcześniej nie piekłaś/eś żadnego ciasta z dodatkiem startej marchewki i się zastanawiasz czy jest ona wyczuwalna… Nie jest! Jestem pewna, że jak raz wypróbujesz ten przepis to się w nim zakochasz. Pamiętaj jednak żeby postępować zgodnie z opisem, a wszystkie składniki wyjmij szybciej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
To ciasto marchewkowe pięknie pachnie cynamonem, a także przyprawą do piernika. Koniecznie je wypróbuj! Jeśli jednak szukasz podobnego wypieku z marchewką w roli głównej to koniecznie spróbuj moje muffinki marchewkowe.
Przepis na: Ciasto marchewkowe przepis
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę to możesz skorzystać z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Ciasto marchewkowe:
- 300 g marchewki (waga po obraniu)
- 5 dużych jajek
- 190 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
- 130 g oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 280 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Lukier:
- niepełna szklanka cukru pudru (110 g)
- kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
- 50 g pistacji łuskanych lub orzechów włoskich, pekan itp.
Zobacz również:
Ciasto marchewkowe przepis krok po kroku:
Krok 1
Niestety ciasta marchewkowe (czy jogurtowe) są kapryśne i jeśli składniki nie są w odpowiedniej temperaturze lub ciasto mieszasz zbyt długo to możesz doprowadzić do zakalca. Jednak to naprawdę prosty wypiek!
Przeczytaj dokładnie ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku i do dzieła!
Marchewki (ok. 300 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Wlewamy olej (120 g) cienkim strumieniem. Dodajemy także cynamon (1 łyżeczka), opcjonalnie przyprawę do piernika (1 łyżeczka) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Po upieczeniu i przestygnięciu dekorujemy je przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi pistacjami lub orzechami.
Jesienne wypieki
Zapraszam także do wypróbowania muffinek marchewkowych oraz ciasto z dyni z kremem cynamonowym.
Komentarze
Wyszło pyszne! Wypiekło się bardzo ładnie, w środku wilgotne, uwielbiam!!
Ślicznie dziękuję za miłe słowa i zdjęcie swojego wypieku <3
170 termoobieg czy góra dół?
Grzanie góra-dół, bez termoobiegu 🙂
Czy trzeba dawać przyprawę do piernika? Ponieważ u nas nie mogę nigdzie dostać
Napisałam w przepisie, że przyprawę do piernika dodajemy opcjonalnie, czyli nie jest to obowiązkowy składnik 🙂 Cynamon w zupełności wystarczy. Udanych wypieków!
Można poprosić ilość oleju w ml a nie w gramach.
Skoro wszystkie składniki są odmierzane w gramach to pomyślałam, że łatwiej odmierzyć olej również w tej jednostce niż w mililitrach 🙂
Wszystko robione zgodnie z przepisem! Wyszło genialnie!
Super, bardzo mi miło to czytać 🙂
Witam, dzisiaj zrobiłam z pani przepisu ciasto marchewkowe poprostu pycha 😁 wg przepisu ciasto wyszło.
Pozdrawiam ☺️
Super, smacznego 🙂 Równiez pozdrawiam i dziękuję za zdjęcie wypieku!
No niestety mi też wyszedł zakalec 🙁
A zrobiłam wszystko jak w przepisie, składniki w tem pokojowej, jajka z cukrem ubijane 5-6 min. Pięknie wyrosło patyczek był suchy … a tu taki klops po ukrojeniu 😢
Niestety ciasta marchewkowe i jogurtowe są nieco kapryśne… Ewidentny zakalec niestety, ale tez widzę, że została użyta dość duża blaszka i tak nawet jeśli ciasto by wyszło to byłoby niskie. Ono tylko troszkę powinno urosnąć w trakcie pieczenia.
Przepis super , tylko za każdym razem całe ciasto robi się pomarszczone. Czego może być to skutek ?
Obstawiałbym zbyt słabo ubite jajka, następnym razem proszę spróbować dłużej ubijać i dać znać czy pomogło 🙂
Moje ciasto wyszło idealnie i dodałam jedną łyżeczkę sodu i jest pyszne 😋
Pięknie się prezentuje! 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
ja widzę 170 stopni… to ile ostatecznie? 🙂
Tyle ile jest podane w przepisie. Wcześniej było 180 stopni, ale edytowałam ten przepis jakiś rok lub dwa lata temu, bo taka temp jest lepsza 🙂
Bardzo dobre ciasto. U mnie z białą czekoladą i marcheweczkami z marcepanu. Zdjecie słabej jakości, ale tak szybko ciasto zjedzone zostało, że nie zdążyłam zrobić innego w świetle dziennym.
Tylko tam czcionka była mała to Pani nie widziała .hej
Ciacho świetne. Taka moja mała rada – dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i wtedy składniki mogą mieć temperaturę jaką tam sobie chcą i każdy kolejny krok można wykonać mikserem, a nie bawić się trzepaczką. Efekt jest identyczny, więc po kiego ciorta się tak z tym cyrtolić. Hej
Dokładnie, zgadzam się, bez sody po prostu wyjdzie zakalec.
Ja nigdy nie dodałam sody i nigdy mi nie wyszedł zakalec…
Czy marchewkę ścieramy na papkę czy na małych oczkach jarzynowych?
Pani Izo, proszę zobaczyć na zdj z kroku 1.
Na małym oczku Pani Izo bo na dużym to takie jakieś łykowate wychodzi.
:]
🙂
Bardzo dobre :}
Mi też wyszedł zakalec ale dobry 🙂
Z tego samego przepisu i ja piekę. Tylko dodaje mniej oleju, bo mi wychodzi zbyt wilgotne. Na koniec wystarczy cukier puder i ciasta nie ma w kilka minut 😁
Ekstra 🙂
POLECAM, PRZEPIS REWELACYJNY
Cieszy mnie to 🙂
Mi niestety wyszedł bardzo smaczny zakalec, być może spowodowane to tym, że produkty były prosto z lodówki. Będę próbować dalej.
Pani dodojcie łyzecke sody łoczyszczonej. Hej
Zgadza się, żeby nie wyszedł zakalec warto dodać sodę, nie tylko do marchwekowego. Zawsze dodaje do babki i nigdy nie mam zakalca💪
Nie wolno się poddawać 🙂
A mi się udało i polecam,bo jest pyszne🤩
Bardzo się cieszę, że smakowało! ❤️
Robiłam kilka ciast marchewkowych z różnych przepisów, ale to jest najlepsze. Mój mąż stwierdził,że to jego ulubione ciasto a dzieci dzięki temu przepisowi mówią, że pieke najlepsze ciasta na świecie 😁😉. Dla nas przepis idealny!
No to bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Mam nadzieję, że w przyszłości moje dzieci też będą mówić, że piekę najlepsze ciasta na świecie! 😛 Pozdrowienia dla całej rodzinki!
Czy ciasto jest zdrowe, i ma mało kalorii czyli fit?
Śklunka uoleju i 5 joj – no to jest fit;) ino patrzeć jak portki na zadku szczelajom.
Na pewno jest zdrowsze i ma mniej kalorii w porównaniu do wielu innych ciast np. ciasta czekoladowego 🙂
Ciasto poprostupyszne 🙂
Delikatne i mięciutkie, a do tego proste w wykonaniu. Polecam!!
Cieszę się, że smakowało 🙂
Niestety jeden wielki zakalec, wszystko robione zgodnie z przepisem.
U mnie niestety też. Korzystałam już z wielu przepisów, m.in. na rogaliki, piernik na święta, sernik i zawsze wszystko wychodziło i smakowało pysznie. Tym razem niestety zakalec, którego nie dało się ukryć. Ciasto nie nadawało się do podania gościom ;( Dodam, że robiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyjęłam składniki na czas. Jeśli jeszcze kiedykolwiek spróbuję zrobić to Ciasto, to odpuszczę sobie dodanie dżemu – myślę, że w tym tkwi cały problem.
A czy wszystkie składniki zostały wyjęte z lodówki minimum 2 godziny wcześniej?
Ciasto wyszło przepyszne. Pierwszy raz piekłam z tego przepisu. Pięknie wyrosło. Tak szybko zniknęło że nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić.
Bardzo się cieszę, że tak smakowało! 🙂
Wyszło pyszne!
Cieszę się 🙂
Mi tez niestety wyszedł zakalec, składniki były wyciągnięte wcześniej z lodówki, piekarnik nagrzany a drzwi nie otwierałam 🙁
A wychodzą Pani zakalce w innych ciastach, np. w jogurtowych? Niestety część osób ma z tym problem mimo, że twierdzą, że wszystko robiły według przepisu, a mi cieżko powiedzieć co w takim razie robicie niepoprawnie… Wszystkie wskazówki dodaję zwykle w przepisie 🙁
To mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe. 🙂 Jedyne co, to przerabiam wszystkie “szklankowe” miary na gramy, bo nie mam naczyń o odpowiedniej pojemności i wolę tę bardziej precyzyjną formę. Zawsze ładnie rośnie i jest pyszne.
ROBIMY CIASTO MARCHEWKOWE
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje i zawsze wychodzi! 🙂
Najlepsze ciasto pod sloncem! Pieklam wiele razy 😛
ciasto idealne <3 robilam !
Moje ulubione ciacho :DD