Ciasto marchewkowe przepis

4.4/5 (903 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 45 min pieczenia

Ciasto marchewkowe przepis

Opis przepisu

Przed Wami ciasto marchewkowe- przepis idealny! Uwielbiam je piec i jeść. Moje ciasto marchewkowe udekorowałam lukrem cytrynowym oraz posiekanymi pistacjami.

Ciasto marchewkowe

Domowe ciasto marchewkowe to prosty i tani wypiek. Wychodzi puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Może jeszcze nigdy wcześniej nie piekłaś/eś żadnego ciasta z dodatkiem startej marchewki i się zastanawiasz czy jest ona wyczuwalna… Nie jest! Jestem pewna, że jak raz wypróbujesz ten przepis to się w nim zakochasz. Pamiętaj jednak żeby postępować zgodnie z opisem, a wszystkie składniki wyjmij szybciej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.

To ciasto marchewkowe pięknie pachnie cynamonem, a także przyprawą do piernika. Koniecznie je wypróbuj! Jeśli jednak szukasz podobnego wypieku z marchewką w roli głównej to koniecznie spróbuj moje muffinki marchewkowe.

Przepis na: Ciasto marchewkowe przepis

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę to możesz skorzystać z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasto marchewkowe:

  • 300 g marchewki (waga po obraniu)
  • 5 dużych jajek
  • 190 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 120 g oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru pudru (110 g)
  • kilka łyżek soku wyciśniętej z cytryny
  • 50 g pistacji łuskanych lub orzechów włoskich, pekan itp.
Wyślij emailem

Ciasto marchewkowe przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasto z marchewki

Wszystkie składniki  na ciasto marchewkowe powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Niestety ciasta marchewkowe (czy jogurtowe) są kapryśne i jeśli składniki nie są w odpowiedniej temperaturze lub ciasto mieszasz zbyt długo to możesz doprowadzić do zakalca. Jednak to naprawdę prosty wypiek!

Przeczytaj dokładnie ciasto marchewkowe – przepis krok po kroku i do dzieła!

Marchewki (ok. 300 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o małych oczkach.


Krok 2

szybkie ciasto

Starte marchewki można przenieść na sitko, mocniej podusić – aby sprawdzić, czy nie puściły soku. 


Krok 3

szybkie ciasto

Jajka (5 sztuk, u mnie duże w rozmiarze L) ubijamy wraz z cukrem (190 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut.


Krok 4

placek marchewkowy

Ma powstać jasna, puszysta masa jajeczna.


Krok 5

marchewkowe ciasto

Na tym etapie już nie będziemy używać miksera tylko trzepaczki.

Wlewamy olej (120 g) cienkim strumieniem. Dodajemy także cynamon (1 łyżeczka), opcjonalnie przyprawę do piernika (1 łyżeczka) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.


Krok 6

przepis na ciasto marchewkowe

Wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (280 g). Ponownie lekko mieszamy za pomocą trzepaczki (też tylko do połączenia się składników).


Krok 7

Ciasto marchewkowe

Na samym końcu dodajemy startą marchewkę.


Krok 8

Ciasto marchewkowe

Mieszamy ciasto delikatnie za pomocą łyżki. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja w rozmiarze 24 x 24 cm. Ciasto marchewkowe pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.

Po upieczeniu i przestygnięciu dekorujemy je przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi pistacjami lub orzechami.

Jesienne wypieki

Zapraszam także do wypróbowania muffinek marchewkowych oraz ciasto z dyni z kremem cynamonowym.


Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe przepis

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 903

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
114 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
1 dzień temu

Za pierwszym razem wyszło przepyszne. Dzisiaj niestety zakalec .

Weronika
Weronika
3 dni temu

Czy ciasto można zrobić beż musu jabłkowego? I czy wtedy proporcje się zmieniają??

Kasia
Kasia
7 dni temu

Właśnie piecze się, a w domu unosi się cudowny zapach. Piekę już drugi raz i wszystkim gorąco je polecam. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam czytających

Agnieszka
Agnieszka
16 dni temu

Witam! Mam ochotę sprobować tego przepisu. Jakiego oleju Pani używa? Można użyć słonecznikowego albo oliwy z oliwek?

Kasia
Kasia
16 dni temu

Mi wyszło idealne, dodam, że na mące orkiszowej i w termoobiegu. Bardzo smaczne i łatwe do przyrządzenia. Polecam:)

Sandra
Sandra
18 dni temu

Czy cukier można zastąpić słodzikiem?
Albo zamiast przyprawy do piernika dodać skórkę pomarańczy??

Natalia
Natalia
20 dni temu

Dzień dobry, czy ciasto mam piec we funkcji “góra-dół “? Pozdrawiam:)

Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Mimo mojej wielkiej miłości do ciasta marchewkowego nasze relacje określiła bym jako trudne… Raz wychodziło a raz nie… A tutaj przełom! Z Twojego przepisu wyszło genialne! Dziękuję!

Kinga
Kinga
1 miesiąc temu

Bardzo kusi mnie upiec to ciasto ale niestety nie mam przyprawy do piekarnika a najbliższy polski sklep który mam jest pół godz drogi i nie szczerze nie chce mi się ruszać w tutejsza deszczową pogodę. Do rzeczy czy można pominąć lub zastąpić cynamonem?

Anita
Anita
2 miesięcy temu

Ulubione ciasto moich córek. Robię je trzy razy w miesiącu a nawet częściej 😊. Nie miałam ręki do pieczonych ciast a tu lecę zgodnie z przepisem i za każdym razem wychodzi.

Roksanak
Roksana
3 miesięcy temu

Pychotka, musicie tego ciasta spróbować 🤗

IMG_20240622_145627
Lawenda
Lawenda
5 miesięcy temu

🙂

IMG_1189
Lawenda
Lawenda
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

dziękuję 😀

myślałam że mi nie wyjdzie bo nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale nie był zakalec, i był przepyszny 😋

Dziękuję Pani za wspaniały przepis!

Karolina
Karolina
5 miesięcy temu

Czy cukier zwykły mogę w tym przepisie zastąpić Erytrolem? Właśnie zabieram się za pieczenie 😃

Karolina
Karolina
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Udało się 😃 można spokojnie cukier zastąpić Erytrolem! Nie jest wcale za bardzo mokre, wyszło dość wyrośnięte i pulchne. Dodam, że skorzystałam z przelicznika na dużą blachę o wymiarach 40×25. U nas będzie bez lukru 😉
Ciasto jest po prostu pyszne ❤️

IMG_20240502_211444
Anonymous
Anonymous
5 miesięcy temu

A te marchewki mają mieć sok czy nie?

Ola
Ola
5 miesięcy temu

Zakalec. Strona bardzo przypomina Kwestie Smaku. Pomylilam niestety strony. Krok po kroku wykonalam wszystko zgodnie z opisem. W przepisie brakuje sody oczyszczonej i jest za duzo oleju. Zniszczone skladniki i czas.

Treka
Treka
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Ola

Właśnie piekę i też ta soda nie daje mi spokoju , piekłam z innego przepisu i była soda, coś czuje że będzie zakalec 😪

Emilia
Emilia
5 miesięcy temu

Witam 🙂
Ciasto wyszło pyszne. Wszystkim bardzo smakowało. Praktycznie zniknęło na raz. Została tylko okruszki 😊. Bo każdy wołał dokładkę.

img1714310481164
Lavenda
Lavenda
6 miesięcy temu

Dzień dobry. Czy pani by mogła mi powiedzieć, jaki olej specyficznie jest potrzebny? Mam rzepakowy. Pozdrawiam 🙂

Lawenda
Lawenda
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję! 🙂

Lila
Lila
6 miesięcy temu

A jak mam mniejsze jajka to ile dać ?

Ewa
Ewa
7 miesięcy temu

bardzo fajne mi wyszło ciasto roponuję

Evi
Evi
8 miesięcy temu

Przepis wymaga chyba weryfikacji. Ciasto wychodzi jako tako, ale jest mocno wilgotne, trochę za mocno bo osiada na spodzie, słabo rośnie, bo ma za mało mąki w stosunku do masy jajecznej i marchewki, która też na 100% sucha nie jest. Fajnie, że wychodzi nie suche, ale jest ogromne ryzyko zakalca lub niedopieczenia. I od razu uprzedzam wszelkie zarzuty, skladnikinmialam przygotowane w temperaturze pokojowej. Nie mieszałam,
ani nie ubijałam niczego zbyt długo, ani intensywnie. Mam spore doświadczenie. Kolejna rzecz to proporcja cukru – z tej podanej w przepisie ciasto wychodzi dość słodkie a kiedy da się polewę z lukru, to już jest za dużo.

Aneta
Aneta
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Evi

Ja również upiekłam z przepisu i uważam że jest trochę za słodkie i trochę za mokre.. Upiekło się dobrze ale gdzie nie gdzie jest leki zakalec..Skladniki były w temperaturze pokojowej i nawet marchewkę lekko odcisnełam..Smakowo dobre lecz ciut za słodkie.. Następnym razem wyjdzie lepsze…

1726163358819297582560814352842
natalia
natalia
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

bardzo udany przepis. Wszystko wychodzi idealnie, piekę już je bardzo często właśnie z tego przepisu ponieważ to ulubione ciasto córki 😉

Kasia
Kasia
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Również piekę to ciasto regularnie, zawsze wychodzi. Pyszne, puszyste i idealnie wyważone smakowo. Ulubione ciasto mojego męża, w żłobku również zaakceptowane przez wszystkie dzieci 🙂 bardzo dziękuję za przepis, będę do niego jeszcze wiele razy wracać. Pozdrawiam 🙂

Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

Dzień dobry
Dziś zrobiłam ciasto z Pani przepisu. Wyszło pyszne. Dziękuję za ten przepis!
Z uwagi na to że trochę ograniczam kalorie chciałam zapytać czy można cześć oleju zastąpić jogurtem?

GochaK
Gocha
9 miesięcy temu

Jest! Nie mam ręki do ciast. Wyszło mega 😄

IMG_20240120_1739142
Nati
Nati
9 miesięcy temu

Ciasto przepyszne znikło w jeden dzień, mam 17 lat robiłam z podwójnej porcji bo większa blaszka, będę wracała po inne przepisy, przepis super opisany krok po kroku co i jak trzeba zrobić 😋 DZIĘKUJE!!!

IMG_5625
Moniak
Moniak
9 miesięcy temu

Tylko jednego nie rozumie. W składnikach pisze 190g oleju, podczas przepisu krok po kroku pisze zeby wlać 120g oleju.

Patrycja
Patrycja
11 miesięcy temu

Wyszło pyszne! Wypiekło się bardzo ładnie, w środku wilgotne, uwielbiam!!

IMG_20231107_203103.jpg
Monika
Monika
11 miesięcy temu

170 termoobieg czy góra dół?

Edward
Edward
1 rok temu

Czy trzeba dawać przyprawę do piernika? Ponieważ u nas nie mogę nigdzie dostać

Gosia
Gosia
1 rok temu

Można poprosić ilość oleju w ml a nie w gramach.

Kornelia
Kornelia
1 rok temu

Wszystko robione zgodnie z przepisem! Wyszło genialnie!

20230924_161459.jpg
Karolina
Karolina
1 rok temu

Witam, dzisiaj zrobiłam z pani przepisu ciasto marchewkowe poprostu pycha 😁 wg przepisu ciasto wyszło.
Pozdrawiam ☺️

IMG_20230923_190357.jpg
Dorota
Dorota
1 rok temu

Przepis super , tylko za każdym razem całe ciasto robi się pomarszczone. Czego może być to skutek ?

IMG_2624.jpeg
Marzena76
Marzena76
1 rok temu

Moje ciasto wyszło idealnie i dodałam jedną łyżeczkę sodu i jest pyszne 😋

IMG_20230603_142205.jpg
Grzesiek
Grzesiek
1 rok temu

ja widzę 170 stopni… to ile ostatecznie? 🙂

Anna
Anna
1 rok temu

Bardzo dobre ciasto. U mnie z białą czekoladą i marcheweczkami z marcepanu. Zdjecie słabej jakości, ale tak szybko ciasto zjedzone zostało, że nie zdążyłam zrobić innego w świetle dziennym.

20230417_182224.jpg
Wujek Maniek z Podhala
Wujek Maniek z Podhala
1 rok temu

Tylko tam czcionka była mała to Pani nie widziała .hej

Wujek Maniek z Podhala
Wujek Maniek z Podhala
1 rok temu

Ciacho świetne. Taka moja mała rada – dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i wtedy składniki mogą mieć temperaturę jaką tam sobie chcą i każdy kolejny krok można wykonać mikserem, a nie bawić się trzepaczką. Efekt jest identyczny, więc po kiego ciorta się tak z tym cyrtolić. Hej

Mama M.
Mama M.
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Wujek Maniek z Podhala

Dziękuję za super patent – składniki wyjęłam z lodówki, a ciasto wyszło idealne. Hej 😉

Iza
Iza
1 rok temu

Czy marchewkę ścieramy na papkę czy na małych oczkach jarzynowych?

Wujek Maniek z Podhala
Wujek Maniek z Podhala
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Na małym oczku Pani Izo bo na dużym to takie jakieś łykowate wychodzi.

Kinga
Kinga
1 rok temu

:]

Kinga
Kinga
1 rok temu

🙂

Kinga
Kinga
1 rok temu

Bardzo dobre :}

PatrycjaSobieGotuje
PatrycjaSobieGotuje
1 rok temu

Z tego samego przepisu i ja piekę. Tylko dodaje mniej oleju, bo mi wychodzi zbyt wilgotne. Na koniec wystarczy cukier puder i ciasta nie ma w kilka minut 😁

KATARZYNA
KATARZYNA
1 rok temu

POLECAM, PRZEPIS REWELACYJNY

Anna
Anna
1 rok temu

Mi niestety wyszedł bardzo smaczny zakalec, być może spowodowane to tym, że produkty były prosto z lodówki. Będę próbować dalej.

Wujek Maniek z Podhala
Wujek Maniek z Podhala
1 rok temu
W odpowiedzi do  Anna

Pani dodojcie łyzecke sody łoczyszczonej. Hej

Sylwia
Sylwia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Wujek Maniek z Podhala

Zgadza się, żeby nie wyszedł zakalec warto dodać sodę, nie tylko do marchwekowego. Zawsze dodaje do babki i nigdy nie mam zakalca💪

Monika
Monika
1 rok temu

A mi się udało i polecam,bo jest pyszne🤩

IMG_20221210_144504612.jpg
Julita
Julita
1 rok temu

Robiłam kilka ciast marchewkowych z różnych przepisów, ale to jest najlepsze. Mój mąż stwierdził,że to jego ulubione ciasto a dzieci dzięki temu przepisowi mówią, że pieke najlepsze ciasta na świecie 😁😉. Dla nas przepis idealny!

Ola
Ola
1 rok temu

Czy ciasto jest zdrowe, i ma mało kalorii czyli fit?

Wujek Maniek z Podhala
Wujek Maniek z Podhala
1 rok temu
W odpowiedzi do  Ola

Śklunka uoleju i 5 joj – no to jest fit;) ino patrzeć jak portki na zadku szczelajom.

Paulina
Paulina
1 rok temu

Ciasto poprostupyszne 🙂
Delikatne i mięciutkie, a do tego proste w wykonaniu. Polecam!!

Wioleta
Wioleta
1 rok temu

Ciasto wyszło przepyszne. Pierwszy raz piekłam z tego przepisu. Pięknie wyrosło. Tak szybko zniknęło że nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić.

Basia
Basia
2 lat temu

Wyszło pyszne!

Nikotynowa Kobra
Nikotynowa Kobra
2 lat temu

To mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe. 🙂 Jedyne co, to przerabiam wszystkie “szklankowe” miary na gramy, bo nie mam naczyń o odpowiedniej pojemności i wolę tę bardziej precyzyjną formę. Zawsze ładnie rośnie i jest pyszne.

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Nikotynowa Kobra

ROBIMY CIASTO MARCHEWKOWE

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Nikotynowa Kobra

Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje i zawsze wychodzi! 🙂