Chlebki naan

4.7/5 (276 ocen)
Chlebki naan to tradycyjne, pyszne, płaskie pieczywo pochodzące z kuchni indyjskiej, które jest idealne do serwowania z curry, zupami czy jako przekąska z różnymi dipami. Naan jest bardzo proste do przygotowania, a naprawdę potrafi całkowicie zmienić ogólny smak danej potrawy.

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Ja zazwyczaj przygotowuję chlebki naan do pikantnego curry z kurczakiem (klik) czy nawet do zupy gulaszowej. Coś pysznego

Chlebki naan są bardzo łatwe do zrobienia. Ważne, aby jak każde drożdżowe ciasto porządnie wyrobić, aby było elastyczne i mięciutkie. Chlebki naan bardzo szybko znikają z talerzy i uważam, że najlepsze są jeszcze te cieplutkie, ściągnięte prosto z patelni. Chociaż szczerze mówiąc zostało mi ostatnio kilka sztuk chlebków na drugi dzień i były równie smaczne. Troszkę przypominają w smaku popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów.

Przepis na: Chlebki naan

Składniki:

Rozczyn:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży lub 7g suszonych
  • 50 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto:

  • 470 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam gęstego)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 płaskie łyżki masła miękkiego lub oleju
Wyślij emailem

Jak zrobić chlebki naan?


Krok 1

Zaczynamy od rozczynu. W miseczce mieszamy 15 g świeżych drożdży, 50 ml letniej wody, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-20 minut. 


Krok 2

Po tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.


Krok 3

Po tym czasie do większej miski wsypujemy 470 g mąki pszennej, płaską łyżkę soli, 2 łyżki miękkiego masła lub oleju, 1/2 szklanki letniej wody (125 ml), przygotowany wcześniej rozczyn i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.


Krok 4

Całość wyrabiamy w robocie kuchennym lub na stolnicy. Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.


Krok 5

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, lekko wyrabiamy na oprószonym mąką blacie.


Krok 6

Dzielimy na 8-10 kawałków, formujemy je w kulkę.


Krok 7

Rozciągamy każdą kulkę dłońmi lub wałkujemy na cienki placek.


Krok 8

Patelnię nieprzywierającą można lekko posmarować masłem (jednak je często smażę na suchej patelni teflonowej). Gdy się rozgrzeje to nakładamy rozciągnięte w dłoniach placki i smażymy na małym ogniu przez około 2-3 minut z każdej strony (na średniej mocy palnika). Smacznego!


Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 276

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ola
Ola
18 dni temu

Chlebki wyszly przepyszne, ale faktycznie zasugerowałam się komentarzami i dałam 1/2 szklanki wody i było to dalej trochę za dużo. Wyrabiałam ciasto w robocie i nie chciało się odkleić od haka i miski, musiałam dosypać trochę mąki. Następnym razem spróbuję zrobić z 1/3 szklanki wody.

Milena
Milena
1 miesiąc temu

Czy mozna piec w piekarniku? Z posypana np. czarnuszka?

Marta
Marta
17 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

W jakiej temp i jak
Długo 😋

Ania
Ania
1 miesiąc temu

A jest możliwość dodania innej mąki czy tylko wyjdzie chlebek z pszennej? Pozdrawiam

Wioleta
Wioleta
2 miesięcy temu

Czy zamiast jogurtu greckiego czy naturalnego mogę użyć jogurt sojowy?

Julka
Julka
3 miesięcy temu

Wyszły przepyszne ! 🤤

Patrycja
Patrycja
6 miesięcy temu

Chlebki wyszły przepyszne. Super miękkie i delikatne. Cała rodzina się zajadała. Przepis idealny! Dziękuję.☺️

Julia
Julia
1 rok temu

Czy do rozczynu zamiast świeżych drożdży, mogę użyć tych w proszku? 🙂

Michał
Michał
1 rok temu

W przepisie jest rozczyn. Później nie pojawia się on przy dodawaniu do ciasta. Robiłem wg przepisu – wyszła mi mokra papka😭

xMoniaxx
Monia
1 rok temu

Kolejny przepis odhaczony , chlebek przepyszny ! U nas z szynką i sałata wygrywa 😅

IMG_20221110_174127307~2.jpg
Justyna
Justyna
1 rok temu

Czy jest szansa na proporcje całkowicie w gramach, a nie na szklanki?

Agnieszka Grzelaz
Agnieszka Grzelaz
3 lat temu

ależ one są przepyszne! bardzo często je robię, czasami do ciasta wrzucam szczyptę kminku 🙂