
Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Ja zazwyczaj przygotowuję chlebki naan do pikantnego curry z kurczakiem (klik) czy nawet do zupy gulaszowej. Coś pysznego
Chlebki naan są bardzo łatwe do zrobienia. Ważne, aby jak każde drożdżowe ciasto porządnie wyrobić, aby było elastyczne i mięciutkie. Chlebki naan bardzo szybko znikają z talerzy i uważam, że najlepsze są jeszcze te cieplutkie, ściągnięte prosto z patelni. Chociaż szczerze mówiąc zostało mi ostatnio kilka sztuk chlebków na drugi dzień i były równie smaczne. Troszkę przypominają w smaku popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów.
Przepis na: Chlebki naan
Składniki:
Rozczyn:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży lub 7g suszonych
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam gęstego)
- 1 płaska łyżka soli
- 2 płaskie łyżki masła miękkiego lub oleju
Jak zrobić chlebki naan?
Wykonanie:
Zaczynamy od rozczynu. W miseczce mieszamy 15 g świeżych drożdży, 50 ml letniej wody, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie do większej miski wsypujemy 400 g mąki pszennej, płaską łyżkę soli, 2 łyżki miękkiego masła lub oleju, 3/4 szklanki letniej wody i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego. Całość wyrabiamy w robocie kuchennym lub na stolnicy. Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
Po tym czasie dzielimy ciasto na kuleczki i układamy do obsypanej mąką stolnicy. Lepiej je rozciągnąć dłońmi niż wałkować, jednak jest to dowolne.
Patelnię nieprzywierającą lekko smarujemy masłem, układamy rozciągnięte w dłoniach placki i smażymy na małym ogniu przez około 2-3 minut z każdej strony. Smacznego!
Czy jest szansa na proporcje całkowicie w gramach, a nie na szklanki?
Na szklanki jest tylko woda i jogurt – ja zawszę przyjmuję, że szklanka ma 250 ml 🙂 Dla wody 3/4 to będzie ok. 188 g, a dla jogurtu 125g 🙂
ależ one są przepyszne! bardzo często je robię, czasami do ciasta wrzucam szczyptę kminku 🙂