Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Ja zazwyczaj przygotowuję chlebki naan do pikantnego curry z kurczakiem (klik) czy nawet do zupy gulaszowej. Coś pysznego
Chlebki naan są bardzo łatwe do zrobienia. Ważne, aby jak każde drożdżowe ciasto porządnie wyrobić, aby było elastyczne i mięciutkie. Chlebki naan bardzo szybko znikają z talerzy i uważam, że najlepsze są jeszcze te cieplutkie, ściągnięte prosto z patelni. Chociaż szczerze mówiąc zostało mi ostatnio kilka sztuk chlebków na drugi dzień i były równie smaczne. Troszkę przypominają w smaku popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów.
Przepis na: Chlebki naan
Składniki:
Rozczyn:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży lub 7g suszonych
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam gęstego)
- 1 płaska łyżka soli
- 2 płaskie łyżki masła miękkiego lub oleju
Zobacz również:
Jak zrobić chlebki naan?
Krok 1
Po tym czasie do większej miski wsypujemy 400 g mąki pszennej, płaską łyżkę soli, 2 łyżki miękkiego masła lub oleju, 3/4 szklanki letniej wody, przygotowany wcześniej rozczyn i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego. Całość wyrabiamy w robocie kuchennym lub na stolnicy. Zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Z tych proporcji w przepisie ciasto wychodzi tak rzadkie że trzeba tonę mąki dosypać. Nie mówić o tym że nie wlałem całej wody. Wszystko robione z wagą. Jak dla mnie przepis do poprawy
Hmmm, tak rzadkie, że trzeba tonę mąki dosypać? Czy na pewno dobrze została zrozumiana fraza “3/4 szklanki letniej wody”? Mam tu na myśli 75% szklanki o pojemności 250 ml a nie trzy lub cztery szklanki wody. Proporcje są właściwe, stąd moje pytanie.
Czy do rozczynu zamiast świeżych drożdży, mogę użyć tych w proszku? 🙂
Tak, oczywiście, ale trzeba zachować proporcję. Standardowo przyjmuje się, że 7 g suchych odpowiada 15 g świeżych 🙂
W przepisie jest rozczyn. Później nie pojawia się on przy dodawaniu do ciasta. Robiłem wg przepisu – wyszła mi mokra papka😭
Rozczyn jest zawsze elementem składowym ciasta. Doprecyzowałam jednak w przepisie, aby nie było w przyszłości z tym problemu 🙂
Kolejny przepis odhaczony , chlebek przepyszny ! U nas z szynką i sałata wygrywa 😅
Super wyszedł 🙂
Czy jest szansa na proporcje całkowicie w gramach, a nie na szklanki?
Na szklanki jest tylko woda i jogurt – ja zawszę przyjmuję, że szklanka ma 250 ml 🙂 Dla wody 3/4 to będzie ok. 188 g, a dla jogurtu 125g 🙂
ależ one są przepyszne! bardzo często je robię, czasami do ciasta wrzucam szczyptę kminku 🙂