Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. Miękkie, pełne smaku płaskie chlebki, które są idealnym dodatkiem do zup, sosów czy sałatek. Ja zazwyczaj przygotowuję chlebki naan do pikantnego curry z kurczakiem (klik) czy nawet do zupy gulaszowej. Coś pysznego
Chlebki naan są bardzo łatwe do zrobienia. Ważne, aby jak każde drożdżowe ciasto porządnie wyrobić, aby było elastyczne i mięciutkie. Chlebki naan bardzo szybko znikają z talerzy i uważam, że najlepsze są jeszcze te cieplutkie, ściągnięte prosto z patelni. Chociaż szczerze mówiąc zostało mi ostatnio kilka sztuk chlebków na drugi dzień i były równie smaczne. Troszkę przypominają w smaku popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów.
Przepis na: Chlebki naan
Składniki:
Rozczyn:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży lub 7g suszonych
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 470 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam gęstego)
- 1 płaska łyżka soli
- 2 płaskie łyżki masła miękkiego lub oleju
Zobacz również:
Jak zrobić chlebki naan?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Komentarze
Chlebki wyszly przepyszne, ale faktycznie zasugerowałam się komentarzami i dałam 1/2 szklanki wody i było to dalej trochę za dużo. Wyrabiałam ciasto w robocie i nie chciało się odkleić od haka i miski, musiałam dosypać trochę mąki. Następnym razem spróbuję zrobić z 1/3 szklanki wody.
Czy mozna piec w piekarniku? Z posypana np. czarnuszka?
Tak, można 🙂
W jakiej temp i jak
Długo 😋
A jest możliwość dodania innej mąki czy tylko wyjdzie chlebek z pszennej? Pozdrawiam
Robiłam je jedynie z pszenną oraz orkiszową… Z innymi mąkami nie próbowałam, więc ciężko mi powiedzieć 🙂
Czy zamiast jogurtu greckiego czy naturalnego mogę użyć jogurt sojowy?
Niestety nie wiem. Nie mam doświadczenia z jogurtami sojowymi 🙁
Wyszły przepyszne ! 🤤
super 🙂
Mam ten sam problem .
Wszystko zgodnie z przepisem a ciasto okropnie rzadkie
Chlebki wyszły przepyszne. Super miękkie i delikatne. Cała rodzina się zajadała. Przepis idealny! Dziękuję.☺️
Cieszę się 🙂
Czy do rozczynu zamiast świeżych drożdży, mogę użyć tych w proszku? 🙂
Tak, oczywiście, ale trzeba zachować proporcję. Standardowo przyjmuje się, że 7 g suchych odpowiada 15 g świeżych 🙂
W przepisie jest rozczyn. Później nie pojawia się on przy dodawaniu do ciasta. Robiłem wg przepisu – wyszła mi mokra papka😭
Rozczyn jest zawsze elementem składowym ciasta. Doprecyzowałam jednak w przepisie, aby nie było w przyszłości z tym problemu 🙂
Kolejny przepis odhaczony , chlebek przepyszny ! U nas z szynką i sałata wygrywa 😅
Super wyszedł 🙂
Czy jest szansa na proporcje całkowicie w gramach, a nie na szklanki?
Na szklanki jest tylko woda i jogurt – ja zawszę przyjmuję, że szklanka ma 250 ml 🙂 Dla wody 3/4 to będzie ok. 188 g, a dla jogurtu 125g 🙂
ależ one są przepyszne! bardzo często je robię, czasami do ciasta wrzucam szczyptę kminku 🙂