Sernik rosa to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie do tej pory piekłam i jadłam. Jak pewnie zauważyliście kocham serniczki miłością przeogromną i nie ma miesiąca bez unoszącego się zapachu ciepłego sernika w mojej kuchni. Nic na to nie poradzę… Cieszę się, że również lubicie je piec i często korzystacie z moich przepisów na serniki. Póki co Waszymi faworytami na moim blogu są między innymi sernik z białą czekoladą oraz sernik wiedeński. Oba są leciutkie jak chmurka i genialne w smaku.
Sernik z rosą
Tym razem mam dla Was propozycję nie do odrzucenia – sernik rosa, któremu naprawdę ciężko odmówić dokładki… Musicie mi uwierzyć na słowo! Może mieliście okazję jeść tego pysznego sernika to wiecie jak mniej więcej wygląda i smakuje. Sernik z rosą składa się z kruchego maślanego ciasta, waniliowej masy serowej i leciutkiej pianki bezowej. Każdy kęs sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej…
Przepis na: Sernik rosa
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 22 x 34 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 400 ml mleka
- 1/2 szklanki oleju
Bezowa pianka:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
Zobacz również:
Sernik rosa przepis krok po kroku:
Krok 1
Kruche ciasto
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (250 g), cukier puder (40 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Dodajemy także 2 żółtka, śmietanę (1 płaska łyżka) i posiekane zimne masło (120 g).
Krok 2
Krok 3
Po tym czasie wykładamy je na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie prostokątna 22 x 34 cm). Wyrównujemy i równomiernie nakłuwamy za pomocą widelca. Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Krok 4
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W czasie pieczenia kruchego ciasta przygotowujemy masę serową. Trzy jajka i trzy żółtka (białka odstawiamy do bezowej pianki) ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez minutę.
Krok 5
Po tym czasie wsypujemy cukier (niepełna 1 szklanka) oraz cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy (1 łyżeczka).
Krok 6
Miksujemy przez minimum 4-5 minut do powstania puszystej masy jajecznej.
Krok 7
Następnie stopniowo dodajemy po łyżce twarogu (miksując przez chwileczkę po każdej dodanej łyżce).
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Masę serową delikatnie wylewamy na podpieczone, gorące kruche ciasto.
Krok 11
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 70-75 minut. (Pod koniec pieczenia – tak około 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej zaczynamy ubijać białka).
Po upieczeniu sernika piekarnik obniżamy na temp. 150 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).
Krok 12
Krok 13
Krok 14
Krok 15
Wraz ze studzeniem się sernika – tak około 1 lub 2 godziny powinna się pojawić piękna rosa (kropelki na bezie).
Sernik rosa po całkowitym przestygnięciu przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Znakomity przepis. Dziękuję.
Smacznego 🙂
Koleiny udany wypiek z Pani przepisu…Tyle razy robiłam ten sernik i nigdy ani takiej pianki ani rosy nie miałam …A tu proszę,,Serniczek Rosa” jak się patrzy…Jeszcze trochę ciepły ,ale jest pyszny…Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie😄😄
Cieszę się, że smakuje serniczek 🙂 Widzę, że też piękna rosa się wykropliła.
Tak przy okazji mała podpowiedz, bo widzę, że masa serowa nieco się przyrumieniła i nie odpadała przez to pianka podczas krojenia sernika?
Jeśli wierzch sernika jest bledszy to lepiej się scala masa serowa z pianką 🙂 Więc proponowałabym piec o 10 stopni w mniejszej temperaturze następnym razem.
Przyrumieniła się mimo mniejszej temperatury i krótszego czasu pieczenia niż w przepisie ,ale to wina piekarnika,szybko przypieka z góry.Pianka odchodziła troche przy brzegach a na reszcie nawet się trzymała…Następnym razem dam jeszcze mniejszą temperature i zobaczymy.Dziekuję za podpowiedź😊
No to następnym razem wyjdzie naprawdę idealnie 🙂
Świetny przepis Pani Joanno, dziękuję bardzo i gratuluję talentu.
Sernik się udał, smakował wyśmienicie, brawo dla Pani 👍❤️
Świetny przepis, wszystko się udało i naprawdę smakowało.
Zdjęcia nie mam, ale uwierzcie, że i wyglądał i smakował wyśmienicie.
Dziękuję Pani Joanno za przepis.
Powodzenia 🙂❤️
Uwielbiam Pani przepisy są po prostu genialne. Serniczek w moim wykonaniu pulchniutki, delikatny, dosłownie rozpływa się w ustach. Dziękuje 😍
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Czy sernik pieczemy z funkcją termoobiegu czy bez ?
Żadnego sernika nie piekłam nigdy z termoobiegiem 🙂 Wszystkie pieczemy góra-dół 🙂
Super przepis, przejrzyście napisany krok po kroku. Jedyne co, to dodałam mniej cukru do masy serowej i bezowej, a następnym razem dodam chyba troszkę więcej cukru pudru do kruchej masy.
Cieszę się, że serniczek smakował 🙂
A jaka gramatura budyni? Ile gram łącznie proszku ?
Nie ma to większego znaczenia. Klasyczny budyn na pół litra mleka ma około 40 g.
Smak sernika super, niestety schowałam do lodówki przykryty ściereczką i rosa zlala się, zamiast kropelek rosy mam sernik wyglądający jakby został polany pomarańczowym syropem 😭 dobrze byłoby umieścić informację, żeby przechowywać bez przykrycia 🙄
W życiu bym nie wpadła żeby serniki w lodówce przykrywać ścierką, dlatego takiej informacji nie podałam we wpisie… 🙂
Przecudowne , przepyszne ciasto
Cieszę się 🙂
Jaki ser z wiaderka?
Ja najchętniej korzystam z firmy Wieluń lub Piątnica 🙂
Kupiłam z presidenta, ale ostatnio przeczytałam, że on nie jest taki dobry 😔
Ja przeważnie robię z Presidenta i wychodzi super. 😊
Ale w końcu nie wyszedł z tego Prestidenta?
Proszę mi napisać. Jak forma jest mierzona w środku czy u góry?
Zawsze przy podstawie 🙂
Jaki wymiar blaszki Użyła Pani do sernika?
Tak jak napisałam w kroku 3: “u mnie prostokątna 22 x 34 cm” 🙂
Czy po wyciągnięciu sernik i będą nie opadnie? Zawsze mam z tym problem, że wszytsko opada
Jak jest prawidłowo przygotowany to nie opada. W tym serniku nie ma bezy tylko ma powstać bardziej bezowa pianka, na której wykrapla się rosa 🙂
Właśnie ta bezowa pianka też mi opada.
P. S. Dzisiaj upiekłam sernik z mlekiem skondensowanym i jest mega!!! Nie opadł, a w smaku wysmienity 😊
Super, że sernik wyszedł i smakuje 🙂
Witam , sernik na jaką blachę?Pozdrawiam
Witam, tak jak napisałam w kroku 3 – foremka ma 22 x 34 cm 🙂 Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Do tej pory moim ulubionym sernikiem był ten z mlekiem skondensowanym. Opanowałam go do perfekcji. Innych nie robiłam, bo bałam się, że mi tak nie wyjdą. Odważyłam się i nie żałuję! Pyszny, a wskazówki z przepisu dają gwarancję, że wszystko się uda.
No przyznam, że wyszedł naprawdę perfekcyjnie <3 Przepiękna rosa na wierzchu! Dziękuję za tak miły komentarz!
Czy możecie mi powiedzieć, dlaczego pianka oddziela się od sernika? Zsuwa się normalnie.
A ma Pani jakieś zdjęcie? Może łatwiej wtedy będzie coś pomóc. Bo może być tak, że sernik jest zbyt blady lub zbyt przypalony, a pianka z kolei za słabo ubita… Bez zdjęcia nic nie podpowiem 🙁
Mam identycznie i dlatego podpinam się pod pytanie Pani Renaty.
Widać po zdjeciu, że masa serowa mogła być niedopieczona z wierzchu jak nakładana była pianka (w środku również jest dość wilgotna ta masa serowa, a taka nie powinna być). Z kolei pianka jest niska, czyli za słabo ubijana – proszę spojrzeć jak wysoka jest u mnie.
Wyszedł idealny
Super, cieszę się 🙂 Serniczek wygląda pięknie! Dziękuję za zdjęcie.
Super przepis,sernik wyszedł pyszny😋
Wyszedł rewelacyjnie! Dzięki wielkie za piękne zdjęcie <3
Po prostu pycha😋😋😋
Piękny serniczek 🙂
Czy sernik jeszcze bez rosy pieczemy z termoobiegiem czy góra dół?
Góra dół 🤗
Klasyczny jest palce lizać 😊, a tu pokazuje trochę moją wersję 😊
Superowy wyszedł ten serniczek! 😍😍
Serniczek wyśmienity, palce lizać😊. Parokrotnie usiłowałam upiec ten sernik, ale tylko dzięki Pani się udał! Najlepszy przepis, bardzo dokładny, tego właśnie szukałam!
Bardzo się cieszę, że smakował i że przepis przypadł do gustu! ❤️❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Czy można dodać brzoskwinie do sera?
Raczej nie, ta masa jest zbyt rzadka 🙁
Najlepszy przepis na sernik ,sernik jest puszysty, wilgotny i pyszny. Korzystałam z różnych przepisów,ale nigdy mi tak nie smakował jak z tego przepisu. Wesołych Świąt 🎄😊
A jakiej firmy użyła pani serka.
Jeśli chodzi o twaróg to polecam z wiaderka (np. firmy Wieluń mój ulubiony, Piątnica, Juliko, Mlekovita twaróg premium). Ewentualnie warto kupić wysokiej jakości twaróg w kostce i zmielić dwukrotnie w maszynce.
Dziękuję za tak miłą recenzję Pani Krysiu 🙂 Wzajemnie!
A czy jak podwoje porcje i będzie duża blacha, to muszę pięć dłużej?
Ja bym wydłużyła, ale nie jestem w stanie powiedzieć o ile – duża blacha to pojęcie ogólne i może mieć różne rozmiary 🙂
Czy mozna uzyc mleka roślinnego?
Tak, można 🙂
Bardzo się cieszę, że smakował! 🙂
Cudowny serniczek!!! Niebo w gębie próbowałam już nie jednego przepisu ale ten jest najlepszy!!!! No cóż PO PROSTU PYCHA
Bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Czesc 🙂 czy jsk bede robic sernik z polowy porcji,tortownica 20 cm bedzie ok? Jwki czas pieczenia wtedy polecasz?
Cześć, nawet na tortownicę 20 cm 500 g sera powinno być ok. Czas pieczenia to druga kwestia- zmieniając przepis ciężko przewidzieć o ile najlepiej piec krócej. Trzeba po prostu kontrolować sernik, ale myślę, że tak minimum 10 minut krócej 🙂
Zrobiłam ten sernik na urodziny męża i wszystkim bardzo smakował 🙂
Sernik jak z obrazka!!!! W moim piekarniku muszę piec o 10 stopni w nizszej temp zeby mi się rosa wykropliła, ale i tak jest sztos!
Nie jadłam wcześniej lepszego sernika! Tylko trzeba się dokładnie trzymać przepisu. Ja ubijałam dokładnie białka (kiedys zle oddzielilam zoltka od bialek i beza nie wyszla mi) i miałam niesowicie wysoką piankę z rosą 🙂 dziękuję za przepis
Do tej pory nigdy wczesniej nie wyszedl mi tak smaczny sernik 🙂 Za pierwszym razem trzymalam o 5 minut dluzej w piekarniku i przez to mi rosa się nie wykroplila, ale za drugim razem wyszło mi juz idealnie.
Pierwszy raz robiłam ten sernik i miałam wątpliwości, czy szklanka cukru do samych białek to nie za dużo. Po przemyśleniu dałam tego cukru mniej, ale i tak po upieczeniu pianka jest tak słodka, że boję się, że można od tego sernika popaść w cukrzycę. Może to wina akurat samego sernika rosa nie tego przepisu, ale cukru powinno być pół szklanki, cała szklanka to zbrodnia dla naszego zdrowia.
Dla jednych szklanka cukru to zbrodnia, dla innych ideolo 😍
nigdy mi nie wychodzi rosa, za to sernik mojej mamy aż błyszczy…