CiastaCiasta krucheSernikiSłodkości

Sernik rosa

Sernik rosa to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie do tej pory piekłam i jadłam. Jak pewnie zauważyliście kocham serniczki miłością przeogromną i nie ma miesiąca bez unoszącego się zapachu ciepłego sernika w mojej kuchni. Nic na to nie poradzę… Cieszę się, że również lubicie je piec i często korzystacie z moich przepisów na serniki. Póki co Waszymi faworytami na moim blogu są między innymi sernik z białą czekoladą oraz sernik wiedeński. Oba są leciutkie jak chmurka i genialne w smaku.

Sernik z rosą

Tym razem mam dla Was propozycję nie do odrzucenia – sernik rosa, któremu naprawdę ciężko odmówić dokładki… Musicie mi uwierzyć na słowo! Może mieliście okazję jeść tego pysznego sernika to wiecie jak mniej więcej wygląda i smakuje. Sernik z rosą składa się z kruchego maślanego ciasta, waniliowej masy serowej i leciutkiej pianki bezowej. Każdy kęs sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej…

Przepis na: Sernik rosa

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Bezowa pianka:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru

Jak zrobić sernik rosa?

Wykonanie:

kruche ciasto
Krok 1 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (250 g), cukier puder (40 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Dodajemy także 2 żółtka i posiekane zimne masło (130 g). Szybko zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy je na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa 26×26 cm). Wyrównujemy i równomiernie dziurkujemy za pomocą widelca. Pieczemy przez 17 minut w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).


masa serowa
Krok 2 

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Trzy jajka i trzy żółtka (białka odstawiamy do bezowej pianki) ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez minutę. Po tym czasie wsypujemy cukier (niepełna 1 szklanka) oraz cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy (1 łyżeczka) i miksujemy przez minimum 5-6 minut do powstania puszystej masy jajecznej. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce twarogu (miksując po każdej dodanej łyżce). 


masa serowa
Krok 3

W osobnym naczyniu miksujemy 2 sypkie budynie waniliowe wraz z 500 ml mleka. Wlewamy do masy serowej wraz z olejem (1/2 szklanki) i miksujemy jedynie do momentu połączenia się składników. Masa będzie dosyć rzadka i lejąca, więc się nie przejmuj, że coś zrobiłeś/aś źle… Tak ma być.


sernik z rosa
Krok 4

Masę serową delikatnie wylewamy na podpieczone, gorące kruche ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 65 minut. (Pod koniec pieczenia ok 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej zaczynamy ubijać białka).


sernik z rosa
Krok 5 

Po upieczeniu sernika piekarnik obniżamy na temp. 150 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Białka ubijamy  wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera przez 1-2 minuty. Po tym czasie wsypujemy stopniowo cukier (łyżka za łyżką) i ubijamy na sztywno przez 6-7 minut. Gotową, sztywną pianę przekładamy na gorącego sernika, wierzch wyrównujemy.  


sernik z rosa
Krok 6 

Widelcem robimy wzorki (lekkie wgłębienia, kształt fali). Znowu wkładamy do piekarnika tylko na 15 minut w temp. 150 stopni. Wyciągamy z piekarnika, a wraz ze studzeniem się sernika powinna się pojawić piękna rosa (kropelki na bezie).


sernik z rosa

sernik rosa

sernik rosa

sernik rosa

sernik rosa

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 248

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
12 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Justyna
2 miesięcy temu
  • Sernik super! Najlepszy, delikatny i wilgotny. Zdjęcia akurat mam nieładne ale serio polecam wychodzi zawsze 😉
Gosia
2 miesięcy temu

Cudowny serniczek!!! Niebo w gębie próbowałam już nie jednego przepisu ale ten jest najlepszy!!!! No cóż PO PROSTU PYCHA

Anna Derwisz
3 miesięcy temu

Czesc 🙂 czy jsk bede robic sernik z polowy porcji,tortownica 20 cm bedzie ok? Jwki czas pieczenia wtedy polecasz?

Po Prostu Pycha
3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Anna Derwisz

Cześć, nawet na tortownicę 20 cm 500 g sera powinno być ok. Czas pieczenia to druga kwestia- zmieniając przepis ciężko przewidzieć o ile najlepiej piec krócej. Trzeba po prostu kontrolować sernik, ale myślę, że tak minimum 10 minut krócej 🙂

Magda
5 miesięcy temu

Zrobiłam ten sernik na urodziny męża i wszystkim bardzo smakował 🙂

Gosia
5 miesięcy temu

Sernik jak z obrazka!!!! W moim piekarniku muszę piec o 10 stopni w nizszej temp zeby mi się rosa wykropliła, ale i tak jest sztos!

Marzena
1 rok temu

Nie jadłam wcześniej lepszego sernika! Tylko trzeba się dokładnie trzymać przepisu. Ja ubijałam dokładnie białka (kiedys zle oddzielilam zoltka od bialek i beza nie wyszla mi) i miałam niesowicie wysoką piankę z rosą 🙂 dziękuję za przepis

Karolina
1 rok temu

Do tej pory nigdy wczesniej nie wyszedl mi tak smaczny sernik 🙂 Za pierwszym razem trzymalam o 5 minut dluzej w piekarniku i przez to mi rosa się nie wykroplila, ale za drugim razem wyszło mi juz idealnie.

Justyna Ireneusz Polańscy
1 rok temu

Pierwszy raz robiłam ten sernik i miałam wątpliwości, czy szklanka cukru do samych białek to nie za dużo. Po przemyśleniu dałam tego cukru mniej, ale i tak po upieczeniu pianka jest tak słodka, że boję się, że można od tego sernika popaść w cukrzycę. Może to wina akurat samego sernika rosa nie tego przepisu, ale cukru powinno być pół szklanki, cała szklanka to zbrodnia dla naszego zdrowia.

Julia Kjulia
1 rok temu

nigdy mi nie wychodzi rosa, za to sernik mojej mamy aż błyszczy…

Sernik z rosą przepis

Sernik z rosą to hit każdej rodzinnej imprezy! Sprawdzi się idealnie na urodziny, imieniny, chrzciny czy święta (często go piekę na Wielkanoc czy Boże Narodzenie). Smakuje naprawdę fenomenalnie, świetnie się kroi i pięknie prezentuje na paterze. Ciężko się nie skusić na kawałek czy dokładkę. Ten sernik z rosą jest prosty do przygotowania i byłoby super gdybyście skusili się żeby go upiec samodzielnie. Jestem pewna, że Wam wyjdzie już za pierwszym razem i zakochacie się w jego smaku. Zachęcam Was także to wypróbowania sernika z białą czekoladą oraz sernika wiedeńskiego. Oba są naprawdę leciutkie jak chmurka i genialne w smaku. Polecam także wypróbować efektowny sernik zebra.

Back to top button