
Sernik rosa to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie do tej pory piekłam i jadłam. Jak pewnie zauważyliście kocham serniczki miłością przeogromną i nie ma miesiąca bez unoszącego się zapachu ciepłego sernika w mojej kuchni. Nic na to nie poradzę… Cieszę się, że również lubicie je piec i często korzystacie z moich przepisów na serniki. Póki co Waszymi faworytami na moim blogu są między innymi sernik z białą czekoladą oraz sernik wiedeński. Oba są leciutkie jak chmurka i genialne w smaku.
Sernik z rosą
Tym razem mam dla Was propozycję nie do odrzucenia – sernik rosa, któremu naprawdę ciężko odmówić dokładki… Musicie mi uwierzyć na słowo! Może mieliście okazję jeść tego pysznego sernika to wiecie jak mniej więcej wygląda i smakuje. Sernik z rosą składa się z kruchego maślanego ciasta, waniliowej masy serowej i leciutkiej pianki bezowej. Każdy kęs sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej…
Przepis na: Sernik rosa
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 2 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki oleju
Bezowa pianka:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
Jak zrobić sernik rosa?
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (250g), cukier puder (40g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Dodajemy także 2 żółtka i posiekane zimne masło (130g). Szybko zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy je na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa 26×26 cm). Wyrównujemy i równomiernie dziurkujemy za pomocą widelca. Pieczemy przez 17 minut w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Trzy jajka i trzy żółtka (białka odstawiamy do bezowej pianki) ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez minutę. Po tym czasie wsypujemy cukier (niepełna 1 szklanka) oraz cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy (1 łyżeczka) i miksujemy przez minimum 5-6 minut do powstania puszystej masy jajecznej. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce twarogu (miksując po każdej dodanej łyżce).
W osobnym naczyniu miksujemy 2 sypkie budynie waniliowe wraz z 500 ml mleka. Wlewamy do masy serowej wraz z olejem (1/2 szklanki) i miksujemy jedynie do momentu połączenia się składników. Masa będzie dosyć rzadka i lejąca, więc się nie przejmuj, że coś zrobiłeś/aś źle… Tak ma być.
Masę serową delikatnie wylewamy na podpieczone, gorące kruche ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 65 minut. (Pod koniec pieczenia ok 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej zaczynamy ubijać białka).
Po upieczeniu sernika piekarnik obniżamy na temp. 150 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera przez 1-2 minuty. Po tym czasie wsypujemy stopniowo cukier (łyżka za łyżką) i ubijamy na sztywno przez 6-7 minut. Gotową, sztywną pianę przekładamy na gorącego sernika, wierzch wyrównujemy.
Widelcem robimy wzorki (lekkie wgłębienia, kształt fali). Znowu wkładamy do piekarnika tylko na 15 minut w temp. 150 stopni. Wyciągamy z piekarnika, a wraz ze studzeniem się sernika powinna się pojawić piękna rosa (kropelki na bezie).