Sernik rosa

4.8/5 (465 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

150 min

Sernik rosa

Sernik rosa to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie do tej pory piekłam i jadłam. Jak pewnie zauważyliście kocham serniczki miłością przeogromną i nie ma miesiąca bez unoszącego się zapachu ciepłego sernika w mojej kuchni. Nic na to nie poradzę… Cieszę się, że również lubicie je piec i często korzystacie z moich przepisów na serniki. Póki co Waszymi faworytami na moim blogu są między innymi sernik z białą czekoladą oraz sernik wiedeński. Oba są leciutkie jak chmurka i genialne w smaku.

Sernik z rosą

Tym razem mam dla Was propozycję nie do odrzucenia – sernik rosa, któremu naprawdę ciężko odmówić dokładki… Musicie mi uwierzyć na słowo! Może mieliście okazję jeść tego pysznego sernika to wiecie jak mniej więcej wygląda i smakuje. Sernik z rosą składa się z kruchego maślanego ciasta, waniliowej masy serowej i leciutkiej pianki bezowej. Każdy kęs sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej…

Przepis na: Sernik rosa

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 22 x 34 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Bezowa pianka:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
Wyślij emailem

Sernik rosa przepis krok po kroku:


Krok 1

sernik na kruchym spodzie

Kruche ciasto

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (250 g), cukier puder (40 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Dodajemy także 2 żółtka, śmietanę (1 płaska łyżka) i posiekane zimne masło (120 g).


Krok 2

kruche ciasto

Szybko zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na 15 minut do lodówki.  


Krok 3

kruche ciasto przepis

Po tym czasie wykładamy je na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie prostokątna 22 x 34 cm). Wyrównujemy i równomiernie nakłuwamy za pomocą widelca. Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).


Krok 4

serniczek

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W czasie pieczenia kruchego ciasta przygotowujemy masę serową. Trzy jajka i trzy żółtka (białka odstawiamy do bezowej pianki) ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez minutę.


Krok 5

serniczek

Po tym czasie wsypujemy cukier (niepełna 1 szklanka) oraz cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy (1 łyżeczka). 


Krok 6

masa serowa

Miksujemy przez minimum 4-5 minut do powstania puszystej masy jajecznej.


Krok 7

masa serowa

Następnie stopniowo dodajemy po łyżce twarogu (miksując przez chwileczkę po każdej dodanej łyżce).


Krok 8

masa serowa

W osobnym naczyniu miksujemy 2 sypkie budynie waniliowe (użyłam budynie bez cukru) wraz z 400 ml mleka. Wlewamy do masy serowej wraz z olejem (1/2 szklanki) i miksujemy jedynie do momentu połączenia się składników. 


Krok 9

przepis na sernik z rosą

Masa będzie dosyć rzadka i lejąca, więc się nie przejmuj, że coś zrobiłeś/aś źle… Tak ma być.


Krok 10

sernik z bezą

Masę serową delikatnie wylewamy na podpieczone, gorące kruche ciasto.


Krok 11

sernik z bezą

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 70-75 minut. (Pod koniec pieczenia – tak około 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej zaczynamy ubijać białka).

Po upieczeniu sernika piekarnik obniżamy na temp. 150 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu).  


Krok 12

sernik złota rosa przepis

Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera przez 1-2 minuty. Po tym czasie wsypujemy stopniowo cukier (łyżka za łyżką) i ubijamy na sztywno przez 6-7 minut.  


Krok 13

sernik z rosą przepis

Gotową, sztywną pianę przekładamy na gorącego sernika, wierzch wyrównujemy za pomocą łyżki.  


Krok 14

sernik złota rosa

Widelcem robimy wzorki (lekkie wgłębienia, kształt fali). Znowu wkładamy do piekarnika, ale tylko na 15 minut w temp. 150 stopni. Wyciągamy od razu z piekarnika.  


Krok 15

sernik złota rosa

Ta bezowa pianka będzie bardzo blada. Jeśli będziesz piec dłużej niż 15 minut, to niestety później nie pojawi Ci się rosa.

Wraz ze studzeniem się sernika – tak około 1 lub 2 godziny powinna się pojawić piękna rosa (kropelki na bezie).

Sernik rosa po całkowitym przestygnięciu przechowujemy w lodówce. Smacznego!


Sernik rosa

Sernik rosa

Sernik rosa

Sernik rosa

sernik z rosą

sernik z rosą

sernik z rosą

 

 

 

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 465

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
76 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara.
Barbara.
1 dzień temu

Znakomity przepis. Dziękuję.

20240512_091820
Anna
Anna
21 dni temu

Koleiny udany wypiek z Pani przepisu…Tyle razy robiłam ten sernik i nigdy ani takiej pianki ani rosy nie miałam …A tu proszę,,Serniczek Rosa” jak się patrzy…Jeszcze trochę ciepły ,ale jest pyszny…Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie😄😄

1000019549
Anna
Anna
21 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Przyrumieniła się mimo mniejszej temperatury i krótszego czasu pieczenia niż w przepisie ,ale to wina piekarnika,szybko przypieka z góry.Pianka odchodziła troche przy brzegach a na reszcie nawet się trzymała…Następnym razem dam jeszcze mniejszą temperature i zobaczymy.Dziekuję za podpowiedź😊

Urszula
Urszula
1 miesiąc temu

Świetny przepis Pani Joanno, dziękuję bardzo i gratuluję talentu.
Sernik się udał, smakował wyśmienicie, brawo dla Pani 👍❤️

Urszula
Urszula
1 miesiąc temu

Świetny przepis, wszystko się udało i naprawdę smakowało.
Zdjęcia nie mam, ale uwierzcie, że i wyglądał i smakował wyśmienicie.
Dziękuję Pani Joanno za przepis.
Powodzenia 🙂❤️

Monika4151
Monika4151
1 miesiąc temu

Uwielbiam Pani przepisy są po prostu genialne. Serniczek w moim wykonaniu pulchniutki, delikatny, dosłownie rozpływa się w ustach. Dziękuje 😍

IMG_2945
Paulina
Paulina
1 miesiąc temu

Czy sernik pieczemy z funkcją termoobiegu czy bez ?

Patrycja
Patrycja
3 miesięcy temu

Super przepis, przejrzyście napisany krok po kroku. Jedyne co, to dodałam mniej cukru do masy serowej i bezowej, a następnym razem dodam chyba troszkę więcej cukru pudru do kruchej masy.

IMG_20240213_094204
Anna
Anna
3 miesięcy temu

A jaka gramatura budyni? Ile gram łącznie proszku ?

Sylwia
Sylwia
4 miesięcy temu

Smak sernika super, niestety schowałam do lodówki przykryty ściereczką i rosa zlala się, zamiast kropelek rosy mam sernik wyglądający jakby został polany pomarańczowym syropem 😭 dobrze byłoby umieścić informację, żeby przechowywać bez przykrycia 🙄

1000004798
Ania
Ania
5 miesięcy temu

Przecudowne , przepyszne ciasto

EC317E0F-DB65-4A11-9A92-7FAF75480049
Alicja
Alicja
5 miesięcy temu

Jaki ser z wiaderka?

Alicja
Alicja
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Kupiłam z presidenta, ale ostatnio przeczytałam, że on nie jest taki dobry 😔

Monika
Monika
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Alicja

Ja przeważnie robię z Presidenta i wychodzi super. 😊

Jolanta
Jolanta
5 miesięcy temu

Proszę mi napisać. Jak forma jest mierzona w środku czy u góry?

Asia
Asia
6 miesięcy temu

Jaki wymiar blaszki Użyła Pani do sernika?

Alicja
Alicja
6 miesięcy temu

Czy po wyciągnięciu sernik i będą nie opadnie? Zawsze mam z tym problem, że wszytsko opada

Alicja
Alicja
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Właśnie ta bezowa pianka też mi opada.
P. S. Dzisiaj upiekłam sernik z mlekiem skondensowanym i jest mega!!! Nie opadł, a w smaku wysmienity 😊

Gosia
Gosia
6 miesięcy temu

Witam , sernik na jaką blachę?Pozdrawiam

Monika
Monika
6 miesięcy temu

Do tej pory moim ulubionym sernikiem był ten z mlekiem skondensowanym. Opanowałam go do perfekcji. Innych nie robiłam, bo bałam się, że mi tak nie wyjdą. Odważyłam się i nie żałuję! Pyszny, a wskazówki z przepisu dają gwarancję, że wszystko się uda.

IMG_20231101_081051.jpg
Renata
Renata
7 miesięcy temu

Czy możecie mi powiedzieć, dlaczego pianka oddziela się od sernika? Zsuwa się normalnie.

MAGDALENA
MAGDALENA
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Mam identycznie i dlatego podpinam się pod pytanie Pani Renaty.

10061.jpeg
Natalka
Natalka
7 miesięcy temu

Wyszedł idealny

20231009_162952.jpg
Edyta
Edyta
9 miesięcy temu

Super przepis,sernik wyszedł pyszny😋

inbound540698628076360958.jpg
Monika
Monika
1 rok temu

Po prostu pycha😋😋😋

IMG_20230503_114103644.jpg
Iza
Iza
1 rok temu

Czy sernik jeszcze bez rosy pieczemy z termoobiegiem czy góra dół?

Monika
Monika
1 rok temu

Klasyczny jest palce lizać 😊, a tu pokazuje trochę moją wersję 😊

inbound5420351797907280538.jpg
Ewcia Marchewcia
Ewcia Marchewcia
1 rok temu

Serniczek wyśmienity, palce lizać😊. Parokrotnie usiłowałam upiec ten sernik, ale tylko dzięki Pani się udał! Najlepszy przepis, bardzo dokładny, tego właśnie szukałam!

Justyna
Justyna
1 rok temu

Czy można dodać brzoskwinie do sera?

Krysia
Krysia
1 rok temu

Najlepszy przepis na sernik ,sernik jest puszysty, wilgotny i pyszny. Korzystałam z różnych przepisów,ale nigdy mi tak nie smakował jak z tego przepisu. Wesołych Świąt 🎄😊

Justyna Jezierska
Justyna Jezierska
1 rok temu
W odpowiedzi do  Krysia

A jakiej firmy użyła pani serka.

Ewa
Ewa
1 rok temu

A czy jak podwoje porcje i będzie duża blacha, to muszę pięć dłużej?

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Czy mozna uzyc mleka roślinnego?

Justyna
Justyna
2 lat temu
  • Sernik super! Najlepszy, delikatny i wilgotny. Zdjęcia akurat mam nieładne ale serio polecam wychodzi zawsze 😉
received_697507308366231.jpeg
Gosia
Gosia
2 lat temu

Cudowny serniczek!!! Niebo w gębie próbowałam już nie jednego przepisu ale ten jest najlepszy!!!! No cóż PO PROSTU PYCHA

IMG_20220411_223735.jpg
Anna Derwisz
Anna Derwisz
2 lat temu

Czesc 🙂 czy jsk bede robic sernik z polowy porcji,tortownica 20 cm bedzie ok? Jwki czas pieczenia wtedy polecasz?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Anna Derwisz

Cześć, nawet na tortownicę 20 cm 500 g sera powinno być ok. Czas pieczenia to druga kwestia- zmieniając przepis ciężko przewidzieć o ile najlepiej piec krócej. Trzeba po prostu kontrolować sernik, ale myślę, że tak minimum 10 minut krócej 🙂

Magda
Magda
2 lat temu

Zrobiłam ten sernik na urodziny męża i wszystkim bardzo smakował 🙂

Gosia
Gosia
2 lat temu

Sernik jak z obrazka!!!! W moim piekarniku muszę piec o 10 stopni w nizszej temp zeby mi się rosa wykropliła, ale i tak jest sztos!

Marzena
Marzena
3 lat temu

Nie jadłam wcześniej lepszego sernika! Tylko trzeba się dokładnie trzymać przepisu. Ja ubijałam dokładnie białka (kiedys zle oddzielilam zoltka od bialek i beza nie wyszla mi) i miałam niesowicie wysoką piankę z rosą 🙂 dziękuję za przepis

Karolina
Karolina
3 lat temu

Do tej pory nigdy wczesniej nie wyszedl mi tak smaczny sernik 🙂 Za pierwszym razem trzymalam o 5 minut dluzej w piekarniku i przez to mi rosa się nie wykroplila, ale za drugim razem wyszło mi juz idealnie.

Justyna Ireneusz Polańscy
Justyna Ireneusz Polańscy
3 lat temu

Pierwszy raz robiłam ten sernik i miałam wątpliwości, czy szklanka cukru do samych białek to nie za dużo. Po przemyśleniu dałam tego cukru mniej, ale i tak po upieczeniu pianka jest tak słodka, że boję się, że można od tego sernika popaść w cukrzycę. Może to wina akurat samego sernika rosa nie tego przepisu, ale cukru powinno być pół szklanki, cała szklanka to zbrodnia dla naszego zdrowia.

Kasia
Kasia
1 rok temu

Dla jednych szklanka cukru to zbrodnia, dla innych ideolo 😍

Julia Kjulia
Julia Kjulia
3 lat temu

nigdy mi nie wychodzi rosa, za to sernik mojej mamy aż błyszczy…

Sernik z rosą przepis

Sernik z rosą to hit każdej rodzinnej imprezy! Sprawdzi się idealnie na urodziny, imieniny, chrzciny czy święta (często go piekę na Wielkanoc czy Boże Narodzenie). Smakuje naprawdę fenomenalnie, świetnie się kroi i pięknie prezentuje na paterze. Ciężko się nie skusić na kawałek czy dokładkę. Ten sernik z rosą jest prosty do przygotowania i byłoby super gdybyście skusili się żeby go upiec samodzielnie. Jestem pewna, że Wam wyjdzie już za pierwszym razem i zakochacie się w jego smaku. Zachęcam Was także to wypróbowania sernika z białą czekoladą oraz sernika wiedeńskiego. Oba są naprawdę leciutkie jak chmurka i genialne w smaku. Polecam także wypróbować efektowny sernik zebra.

RozwińZwiń