SernikiSłodkości

Sernik rosa

Sernik rosa to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie do tej pory piekłam i jadłam. Jak pewnie zauważyliście kocham serniczki miłością przeogromną i nie ma miesiąca bez unoszącego się zapachu ciepłego sernika w mojej kuchni. Nic na to nie poradzę… Cieszę się, że również lubicie je piec i często korzystacie z moich przepisów na serniki. Póki co Waszymi faworytami na moim blogu są między innymi sernik z białą czekoladą oraz sernik wiedeński. Oba są leciutkie jak chmurka i genialne w smaku.

Sernik z rosą

Tym razem mam dla Was propozycję nie do odrzucenia – sernik rosa, któremu naprawdę ciężko odmówić dokładki… Musicie mi uwierzyć na słowo! Może mieliście okazję jeść tego pysznego sernika to wiecie jak mniej więcej wygląda i smakuje. Sernik z rosą składa się z kruchego maślanego ciasta, waniliowej masy serowej i leciutkiej pianki bezowej. Każdy kęs sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej…

Przepis na: Sernik rosa

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Bezowa pianka:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru

Jak zrobić sernik rosa?

Wykonanie:

kruche ciasto
Krok 1 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (250g), cukier puder (40g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Dodajemy także 2 żółtka i posiekane zimne masło (130g). Szybko zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy je na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa 26×26 cm). Wyrównujemy i równomiernie dziurkujemy za pomocą widelca. Pieczemy przez 17 minut w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). 


masa serowa
Krok 2 

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Trzy jajka i trzy żółtka (białka odstawiamy do bezowej pianki) ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez minutę. Po tym czasie wsypujemy cukier (niepełna 1 szklanka) oraz cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy (1 łyżeczka) i miksujemy przez minimum 5-6 minut do powstania puszystej masy jajecznej. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce twarogu (miksując po każdej dodanej łyżce). 


masa serowa
Krok 3

W osobnym naczyniu miksujemy 2 sypkie budynie waniliowe wraz z 500 ml mleka. Wlewamy do masy serowej wraz z olejem (1/2 szklanki) i miksujemy jedynie do momentu połączenia się składników. Masa będzie dosyć rzadka i lejąca, więc się nie przejmuj, że coś zrobiłeś/aś źle… Tak ma być.


sernik z rosa
Krok 4

Masę serową delikatnie wylewamy na podpieczone, gorące kruche ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 65 minut. (Pod koniec pieczenia ok 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej zaczynamy ubijać białka).


sernik z rosa
Krok 5 

Po upieczeniu sernika piekarnik obniżamy na temp. 150 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Białka ubijamy  wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera przez 1-2 minuty. Po tym czasie wsypujemy stopniowo cukier (łyżka za łyżką) i ubijamy na sztywno przez 6-7 minut. Gotową, sztywną pianę przekładamy na gorącego sernika, wierzch wyrównujemy.  


sernik z rosa
Krok 6 

Widelcem robimy wzorki (lekkie wgłębienia, kształt fali). Znowu wkładamy do piekarnika tylko na 15 minut w temp. 150 stopni. Wyciągamy z piekarnika, a wraz ze studzeniem się sernika powinna się pojawić piękna rosa (kropelki na bezie).


sernik z rosa

sernik rosa

sernik rosa

sernik rosa

sernik rosa

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 201

Oceń ten post jako pierwszy!

Sernik z rosą przepis

Sernik z rosą to hit każdej rodzinnej imprezy! Sprawdzi się idealnie na urodziny, imieniny, chrzciny czy święta (często go piekę na Wielkanoc czy Boże Narodzenie). Smakuje naprawdę fenomenalnie, świetnie się kroi i pięknie prezentuje na paterze. Ciężko się nie skusić na kawałek czy dokładkę. Ten sernik z rosą jest prosty do przygotowania i byłoby super gdybyście skusili się żeby go upiec samodzielnie. Jestem pewna, że Wam wyjdzie już za pierwszym razem i zakochacie się w jego smaku. Zachęcam Was także to wypróbowania sernika z białą czekoladą oraz sernika wiedeńskiego. Oba są naprawdę leciutkie jak chmurka i genialne w smaku. Polecam także wypróbować efektowny sernik zebra.

Back to top button