
Sernik rosa to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie do tej pory piekłam i jadłam. Jak pewnie zauważyliście kocham serniczki miłością przeogromną i nie ma miesiąca bez unoszącego się zapachu ciepłego sernika w mojej kuchni. Nic na to nie poradzę… Cieszę się, że również lubicie je piec i często korzystacie z moich przepisów na serniki. Póki co Waszymi faworytami na moim blogu są między innymi sernik z białą czekoladą oraz sernik wiedeński. Oba są leciutkie jak chmurka i genialne w smaku.
Sernik z rosą
Tym razem mam dla Was propozycję nie do odrzucenia – sernik rosa, któremu naprawdę ciężko odmówić dokładki… Musicie mi uwierzyć na słowo! Może mieliście okazję jeść tego pysznego sernika to wiecie jak mniej więcej wygląda i smakuje. Sernik z rosą składa się z kruchego maślanego ciasta, waniliowej masy serowej i leciutkiej pianki bezowej. Każdy kęs sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej…
Przepis na: Sernik rosa
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 2 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki oleju
Bezowa pianka:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
Jak zrobić sernik rosa?
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (250 g), cukier puder (40 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Dodajemy także 2 żółtka i posiekane zimne masło (130 g). Szybko zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy je na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa 26×26 cm). Wyrównujemy i równomiernie dziurkujemy za pomocą widelca. Pieczemy przez 17 minut w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Trzy jajka i trzy żółtka (białka odstawiamy do bezowej pianki) ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez minutę. Po tym czasie wsypujemy cukier (niepełna 1 szklanka) oraz cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy (1 łyżeczka) i miksujemy przez minimum 5-6 minut do powstania puszystej masy jajecznej. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce twarogu (miksując po każdej dodanej łyżce).
W osobnym naczyniu miksujemy 2 sypkie budynie waniliowe wraz z 500 ml mleka. Wlewamy do masy serowej wraz z olejem (1/2 szklanki) i miksujemy jedynie do momentu połączenia się składników. Masa będzie dosyć rzadka i lejąca, więc się nie przejmuj, że coś zrobiłeś/aś źle… Tak ma być.
Masę serową delikatnie wylewamy na podpieczone, gorące kruche ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 65 minut. (Pod koniec pieczenia ok 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej zaczynamy ubijać białka).
Po upieczeniu sernika piekarnik obniżamy na temp. 150 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera przez 1-2 minuty. Po tym czasie wsypujemy stopniowo cukier (łyżka za łyżką) i ubijamy na sztywno przez 6-7 minut. Gotową, sztywną pianę przekładamy na gorącego sernika, wierzch wyrównujemy.
Widelcem robimy wzorki (lekkie wgłębienia, kształt fali). Znowu wkładamy do piekarnika tylko na 15 minut w temp. 150 stopni. Wyciągamy z piekarnika, a wraz ze studzeniem się sernika powinna się pojawić piękna rosa (kropelki na bezie).
Bardzo się cieszę, że smakował! 🙂
Cudowny serniczek!!! Niebo w gębie próbowałam już nie jednego przepisu ale ten jest najlepszy!!!! No cóż PO PROSTU PYCHA
Bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Czesc 🙂 czy jsk bede robic sernik z polowy porcji,tortownica 20 cm bedzie ok? Jwki czas pieczenia wtedy polecasz?
Cześć, nawet na tortownicę 20 cm 500 g sera powinno być ok. Czas pieczenia to druga kwestia- zmieniając przepis ciężko przewidzieć o ile najlepiej piec krócej. Trzeba po prostu kontrolować sernik, ale myślę, że tak minimum 10 minut krócej 🙂
Zrobiłam ten sernik na urodziny męża i wszystkim bardzo smakował 🙂
Sernik jak z obrazka!!!! W moim piekarniku muszę piec o 10 stopni w nizszej temp zeby mi się rosa wykropliła, ale i tak jest sztos!
Nie jadłam wcześniej lepszego sernika! Tylko trzeba się dokładnie trzymać przepisu. Ja ubijałam dokładnie białka (kiedys zle oddzielilam zoltka od bialek i beza nie wyszla mi) i miałam niesowicie wysoką piankę z rosą 🙂 dziękuję za przepis
Do tej pory nigdy wczesniej nie wyszedl mi tak smaczny sernik 🙂 Za pierwszym razem trzymalam o 5 minut dluzej w piekarniku i przez to mi rosa się nie wykroplila, ale za drugim razem wyszło mi juz idealnie.
Pierwszy raz robiłam ten sernik i miałam wątpliwości, czy szklanka cukru do samych białek to nie za dużo. Po przemyśleniu dałam tego cukru mniej, ale i tak po upieczeniu pianka jest tak słodka, że boję się, że można od tego sernika popaść w cukrzycę. Może to wina akurat samego sernika rosa nie tego przepisu, ale cukru powinno być pół szklanki, cała szklanka to zbrodnia dla naszego zdrowia.
nigdy mi nie wychodzi rosa, za to sernik mojej mamy aż błyszczy…