Sernik z białą czekoladą

4.6/5 (640 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Sernik z białą czekoladą przepis

Opis przepisu

Sernik z białą czekoladą to z pewnością jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam! Wyszedł wysoki, równiutki i do jak bosko smakował… Nie da się tego opisać! 🙂

Mój najnowszy sernik z białą czekoladą jest lekki jak chmurka. Coś w stylu sernika wiedeńskiego, jednak ta biała czekolada w masie serowej zrobiła świetną robotę. Szczerze mówiąc upiekłam go nieco inaczej niż dotychczasowe serniki i w moim odczuciu był to strzał w dziesiątkę. Przez 30 minut piekłam mój sernik w temp. 165 stopni, a następnie przez 65 minut piekłam w temp. 130 stopni. Po upieczeniu sernik kompletnie nie opadł, a dzięki temu, że upiekłam go w mniejszej tortownicy 22 cm (możesz go także upiec w tortownicy o średnicy 24 cm), to wyszedł imponująco wysoki i świetnie prezentował się na talerzyku.

Przepis na: Sernik z białą czekoladą

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 22 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160 g)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g czekolady białej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 1 łyżka masła lub śmietanki kremówki
Wyślij emailem

Poniżej opisałam Wam kilka wskazówek, dzięki którym Wasz sernik wyjdzie idealnie.

Przepis na sernik

Kilka wskazówek:

  • Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub Piątnicy. Z pewnością nie polecę używać Włoszczowy, ponieważ ma fatalny skład i smak.
  • Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
  • Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 130-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
  • Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
  • Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:

  1. Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
  2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.


Jak zrobić sernik z białą czekoladą?

Krok 1

ciasteczkowy spód

Herbatniki (150g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (50g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.  


Krok 2

masa serowa

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

200 g białej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 3/4 szklanki cukru (jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, 5 żółtek i 80 g miękkiego masła. Całość miksujemy przez 2-3 minuty. Pod sam koniec dodajemy roztopioną czekoladę i 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie przez chwilkę miksujemy.


Krok 3

sernik

W osobnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę (ja ubijam ok 7 minut).

Następnie dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Nie korzystamy z miksera!


Krok 4

sernik z białą czekoladą

Na ciasteczkowy spód ciasta przekładamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, a następnie przez 60-70 minut w temp. 130 stopni (grzanie góra-dół). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w małym garnku roztapiamy białą czekoladę z masłem, mieszamy do powstania jednolitej polewy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Polewamy nią wierzch sernika.


Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

sernik z białą czekoladą

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 640

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
204 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
3 dni temu

Wyszedł przepyszny! Pierwszy raz tak dobry sernik z mojej ręki 🙂 najlepsze w tym przepisie są wskazówki i tak dokładny opis. Zawsze w przepisach denerwuje mnie ze nie ma konkretów jak nastawić piekarnik. Tutaj wszystko krok po kroku 🙂 🥰 dodam, że robiłam w Thermomixie, więc też się da jak komuś wygodniej 🙂

20240420_171010
Ola
Ola
20 dni temu

Wyszedł pyszny i kremowy! Przyznam że na twarogu z Piątnicy wyszedł wyższy ale bardziej suchy, na twarogu President opadł ale był bardziej kremowy 😀 oba jednak zachwyciły smakiem!

VideoCapture_20240403-171935
Ola
Ola
19 dni temu
Reply to  Ola

Tak wyrósł pięknie

VideoCapture_20240403-171952
Magda
Magda
23 dni temu

Sernik jest przepyszny, rozpływa się w ustach ! 🫶🏻

IMG_1002
Ola
Ola
25 dni temu

Sernik zawsze wychodzi i rozpływa się w ustach. Dziękuję za przepis. Tym razem w Wielkanocnym wydaniu.

IMG_2828
Ania
Ania
27 dni temu

Czy mogę dodać twaróg z wiaderka president? Czy źle wpływa na serniki.

Ania
Ania
24 dni temu

Wyszedł idealny i to na president, jedynie dodałam dwie kupiate łyżki skrobi ziemniaczanej.

1000009540
Beata
Beata
27 dni temu

Kupiłam twaróg w wiaderku z Piątnicy. Jest na nim napisane “nie wymaga dodania masla”. Czy wg Pani powinnam pominąć masło przy przygotowywaniu masy?

Beata
Beata
27 dni temu

W takim razie dodam wg przepisu. Dziękuję za odpowiedź 😊

Aneta
Aneta
1 miesiąc temu

Niestety mi popękał 🙁 nie wiem co zrobiłam źle, wszystko wg przepisu. Kąpiel wodna, temperatura, nie otwieranie piekarnika.

Joannna
Joannna
1 miesiąc temu
Reply to  Aneta

Ja teraz właśnie go robię i też cały popękał mi.

Justyna
Justyna
1 miesiąc temu

Jest po prostu pycha. Najlepszy jaki robiłam i jadłam. Super

inbound4036444520181743941
zuzanna
zuzanna
2 miesięcy temu

czy można upiec ciasto w 160C bez kąpieli wodnej?

Angelika
Angelika
2 miesięcy temu

Długo szukałam przepisu !! Ale ten jest rewelacja, mimo że brat zapomniał dać mąki ziemniaczanej, nie opadł i wyszedł przepyszny

IMG_5964
Martyna
Martyna
2 miesięcy temu

Próbowałam wykorzystać funkcje pary w nowym piekarniku. Pięknie wyrósł, ale niestety osiadł. Na szczęście smak jest super i na pewno upiekę jeszcze raz tylko tym razem tradycyjnie 😄

IMG_20240219_104141_1
Dominika
Dominika
3 miesięcy temu

Witam, te 30 min na początku z termoobiegiem a kolejna godzina wyłączyć go i dać grzałkę góra dół czy całkiem wszystko wyłączamy?
Pozdrawiam 😊

Justyna
Justyna
3 miesięcy temu

Bardzo dobry przepis. Wszystko jasno jest opisane, jeżeli robisz według opisu nie ma problemu żeby nie wyszedł. Pieczony na parze. Poprostu rozpływa się w ustach. Jest pycha aa…I wszyscy zachwalają 🌷

IMG_20231223_120539
Karolina
Karolina
3 miesięcy temu

Wkradło się, moje kombinatorstwo (dół z korzennych ciasteczek) ale wyszedł! 🙂

IMG_9700
Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Czy to miękkie masło ma być roztopione ?

Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Witam wymiar mojej blachy to 40×25 o ile zwiększyć produkty

Paula
Paula
4 miesięcy temu
Reply to  Joanna

Robię na blaszce standardowej i wychodzi dosyć niski, proponowałabym zrobić z 1.5 porcji na taką dużą blachę

Paulina
Paulina
2 miesięcy temu
Reply to  Paula

A jak długo Pani piecze ?

Kateryna
Kateryna
4 miesięcy temu

Nie wiem czemu, ale już któryś raz sernik z tego przepisu po prostu się posypał podczas krojenia. Nie trzyma kształtu. Rozwalił się i wyszedł kopiec.

Emil
Emil
4 miesięcy temu

Witam, czy czas pieczenia sernika może ulec zmianie jeśli zamiast spodu z herbatników zrobię zwykle ciasto kruche? Pozdrawiam

Irena
Irena
4 miesięcy temu

Czy pojemnik z wodą mogę postawić na dole kuchenki czy na blaszce , wyżej? Pozdrawiam ciepło:)

Irena
Irena
4 miesięcy temu

Bardzo dziękuję😊

Paulina
Paulina
5 miesięcy temu

Czy pominięcie białej czekolady mocno wpłynie na konsystencję sernika?

Mariola
Mariola
6 miesięcy temu

Przepis rewelacyjny 😍 sernik zawsze robi wrażenie na gościach 🙂 zniknął zanim zdążyłam zrobić zdjęcie w całości 🙈

IMG_20231021_152802874_PORTRAIT.jpg
Klaudia
Klaudia
6 miesięcy temu

Czy zamiast kąpieli wodnej można piec w piekarniku parowym? Pozdrawiam 🙂

Anna
Anna
8 miesięcy temu

Dzień dobry, czy mogę piec z termoobiegiem ?

Anna
Anna
8 miesięcy temu

I wtedy również w kąpieli wodnej ?

Anna
Anna
8 miesięcy temu

Dziękuję bardzo 🙂 Pozdrawiam

Patrycja
Patrycja
9 miesięcy temu

Czy sernik wyjdzie także na dużej prostokątnej blaszce ?

Karolina
Karolina
10 miesięcy temu

Dopiero uczę się serników, ten to pierwszy, który mi nie popękał. I biała czekolada robi w smaku świetną robotę 🙂 dziękuję bardzo za przepis!

54AB39C5-E0A6-447D-AAB1-CBE1FD2B113E.jpeg
Pawel
Pawel
10 miesięcy temu

po upieczeniu 6 serników w tortownicach 18 cm .. chyba rozgryzłem temat pękniętego .. pękł tylko ten gdzie kąpiel wodna polegała na wstawieniu naczynia z wodą poniżej.. te ze standardowym podejściem w wodzie wyszły dobrze .. lekkie po wyciągnięciu – po schłodzeniu już nie tak bardzo hmmm ale bardzo dobre .. sam nie wiem jak mają smakować dawno ich nie jadłem … oczywiście nie obyło się bez małych zmian – jeden sernik z wiśniami i ciemną czekoladą, inny mega limonkowo-cytrynowy, inny jeszcze z dodatkiem rumu i limonki a teraz piecze się przedostatni już prawie całkowicie z przepisu ale z dodatkiem rumu 🙂 dziękuję za przepis, zapisany

IMG_0093.jpeg
Pawel
Pawel
10 miesięcy temu

moj popekal ;/ nie wzialem pod uwage czasu przy mniejszej formie.. albo za ,ocna ubilem bialka . moze smietana z cukrem pomoze jeszcze

IMG_0090.jpeg
Karolina
Karolina
11 miesięcy temu

Robiłam ostatnio sernik z kajmakiem – sztosik, pierwszy raz wyszło mi tak pyszne ciasto, wysokie, przepyszne! Dziękuję! Sama byłam z siebie dumna 🙂 Teraz myślę, czy nie zrobić tego z białą czekoladą, czy ich konsystencja jest taka sama? I czy zamiast dwóch tabliczek, można dodać jedną do masy?

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Przepyszny sernik, ulubieniec całej rodziny.

IMG20230407162007.jpg
Bogusia
Bogusia
1 rok temu

Super przepis, sernik puszysty jak chmurka 🙂

received_1370475310187551.jpeg
Beata
Beata
1 rok temu

Ten sernik jest genialny 🤩😍🥰
Pyszny, puszysty , rozpływający się w ustach 😍 Polecam z całego serducha ❤️❤️❤️

IMG_20230409_233541.jpg
Justyna
Justyna
1 rok temu

Obłędny w smaku! Lekki jak chmurka 😍

6B98B2A8-A9DB-4471-A8BB-0147192105E1.jpeg
Kasia
Kasia
1 rok temu

Po prostu pycha!

Serniczek bardzo delikatny, jak chmurka 🥰

IMG-20230408-WA0001.jpg
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Pierwszy sernik który wyszedł jak w przepisie,nic nie opadł, jest piękny,wykończyłam malinami,jeszcze nie próbowałam bo jest na jutro ale napewno będzie przepyszny!

20230408_141623.jpg
Paula
Paula
1 rok temu

Właśnie skończył się czas pieczenia. ☺️ Niech się studzi 😁

IMG_20230408_172548.jpg
Paula
Paula
1 rok temu

Był przepyszny! Byl… Już zjedzony 😁 Na pewno zrobię go jeszcze nie raz 😍

Paula
Paula
1 rok temu

Tak wyglądał 🤤

IMG_20230411_184516.jpg
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Mój pierwszy! 😄

IMG_20230408_162915.jpg
Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Świetny przepis! Sernik wyszedł przepyszny. Ja dodałam na górę borówki i granat 🙂 Zawsze wracam do tego przepisu, już nie robię innych serników.

IMG_20230407_205903.jpg
Marta
Marta
1 rok temu

To mój pierwszy sernik tą metodą. Po takich komentarzach nie mogę już doczekać się rezultatu. 50minut do końca pieczenia a gdzie tu studzenie jeszcze😁 p.s. ta mała foremka to ciasto córki. Nie wiem co z tego wyjdzie

16786371873438451573576580142043.jpg
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Pyszny serniczek 🥰wyszedł równiutki bez pęknięć 🙂

Screenshot_20230227_235010_Gallery.jpg
Ewa
Ewa
1 rok temu

Czy zamiast skrobii ziemniaczanej można dodać zwykłą mąkę lub budyń śmietankowy? W jakiej ilości? Tyle samo co skrobii ziemniaczanej?

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Z malinami istny sztos ❤️

inbound2659100540692557389.jpg
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Wysoki, słodki i kremowy ❤️

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Najlepszy sernik jaki jadłam na ten moment i pierwszy który zrobiłam sama i wyszedł 🤤 dodałam później maliny na wierzch żeby złamać trochę słodycz. Zdecydowanie to mój sernik o którego wszyscy będą prosić 😁

inbound1049059481325773012.jpg
Paulina
Paulina
1 rok temu

Świetny przepis! 🥰

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Sernik przepyszny!❤️ Wszystko tak pięknie szczegółowo opisane, że nie może nie wyjść. Oczywiście królowa serników jest tylko jedna (czyt. autorka bloga), ale mój też wyszedł niczego sobie 😀

IMG_20221228_101805_530.jpg
Sara
Sara
1 rok temu

Mam pytanie, czy do blaszki pod którą będzie piekł się sernik nalać wrzącą wodę?

Agata
Agata
1 rok temu

Czy po upieczeniu przechowywac go w lodówce? Czemy polewa nie wyszła mi tak płynna tylko bardzo gęsta? Dodałam tak jak w przepisie a nawet troszkę więcej masła.

Roksana
Roksana
1 rok temu

Witam, trafiłam tutaj przez przypadek, ale zostaje ❤️ ten sernik to złoto, szybki w przygotowaniu, piękny, przepyszny po rozkrojeniu jest to pianka serowa coś pięknego. Robiąc wszystko krok po kroku jak w przepisie nie może nie wyjść. Pozdrawiam i życzę wesołych świat.

FF508ACA-4E4C-47B5-9426-E574BF287259.jpeg
Patryk
Patryk
1 rok temu

Czy mogę dodać do środka borówki?

Karo
Karo
1 rok temu

Właśnie go piekę jest olbrzymi i strasznie popękał.. ta para wodna nic nie daje.