Sernik z białą czekoladą

4.7/5 (573 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Sernik z białą czekoladą przepis

Opis przepisu

Sernik z białą czekoladą to z pewnością jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam! Wyszedł wysoki, równiutki i do jak bosko smakował… Nie da się tego opisać! 🙂

Mój najnowszy sernik z białą czekoladą jest lekki jak chmurka. Coś w stylu sernika wiedeńskiego, jednak ta biała czekolada w masie serowej zrobiła świetną robotę. Szczerze mówiąc upiekłam go nieco inaczej niż dotychczasowe serniki i w moim odczuciu był to strzał w dziesiątkę. Przez 30 minut piekłam mój sernik w temp. 165 stopni, a następnie przez 65 minut piekłam w temp. 130 stopni. Po upieczeniu sernik kompletnie nie opadł, a dzięki temu, że upiekłam go w mniejszej tortownicy 22 cm (możesz go także upiec w tortownicy o średnicy 24 cm), to wyszedł imponująco wysoki i świetnie prezentował się na talerzyku.

Przepis na: Sernik z białą czekoladą

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 22 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160 g)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g czekolady białej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 1 łyżka masła lub śmietanki kremówki
Wyślij emailem

Poniżej opisałam Wam kilka wskazówek, dzięki którym Wasz sernik wyjdzie idealnie.

Przepis na sernik

Kilka wskazówek:

  • Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub Piątnicy. Z pewnością nie polecę używać Włoszczowy, ponieważ ma fatalny skład i smak.
  • Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
  • Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 130-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
  • Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
  • Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:

  1. Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
  2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.


Jak zrobić sernik z białą czekoladą?

Krok 1

ciasteczkowy spód

Herbatniki (150g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (50g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.  


Krok 2

masa serowa

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

200 g białej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 3/4 szklanki cukru (jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, 5 żółtek i 80 g miękkiego masła. Całość miksujemy przez 2-3 minuty. Pod sam koniec dodajemy roztopioną czekoladę i 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie przez chwilkę miksujemy.


Krok 3

sernik

W osobnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę (ja ubijam ok 7 minut).

Następnie dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Nie korzystamy z miksera!


Krok 4

sernik z białą czekoladą

Na ciasteczkowy spód ciasta przekładamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, a następnie przez 60-70 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w małym garnku roztapiamy białą czekoladę z masłem, mieszamy do powstania jednolitej polewy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Polewamy nią wierzch sernika.


Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

sernik z białą czekoladą

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 573

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
160 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Irena
Irena
1 dzień temu

Czy pojemnik z wodą mogę postawić na dole kuchenki czy na blaszce , wyżej? Pozdrawiam ciepło:)

Irena
Irena
1 dzień temu

Bardzo dziękuję😊

Paulina
Paulina
1 miesiąc temu

Czy pominięcie białej czekolady mocno wpłynie na konsystencję sernika?

Mariola
Mariola
1 miesiąc temu

Przepis rewelacyjny 😍 sernik zawsze robi wrażenie na gościach 🙂 zniknął zanim zdążyłam zrobić zdjęcie w całości 🙈

IMG_20231021_152802874_PORTRAIT.jpg
Klaudia
Klaudia
1 miesiąc temu

Czy zamiast kąpieli wodnej można piec w piekarniku parowym? Pozdrawiam 🙂

Anna
Anna
3 miesięcy temu

Dzień dobry, czy mogę piec z termoobiegiem ?

Anna
Anna
3 miesięcy temu

I wtedy również w kąpieli wodnej ?

Anna
Anna
3 miesięcy temu

Dziękuję bardzo 🙂 Pozdrawiam

Patrycja
Patrycja
5 miesięcy temu

Czy sernik wyjdzie także na dużej prostokątnej blaszce ?

Karolina
Karolina
6 miesięcy temu

Dopiero uczę się serników, ten to pierwszy, który mi nie popękał. I biała czekolada robi w smaku świetną robotę 🙂 dziękuję bardzo za przepis!

54AB39C5-E0A6-447D-AAB1-CBE1FD2B113E.jpeg
Pawel
Pawel
6 miesięcy temu

po upieczeniu 6 serników w tortownicach 18 cm .. chyba rozgryzłem temat pękniętego .. pękł tylko ten gdzie kąpiel wodna polegała na wstawieniu naczynia z wodą poniżej.. te ze standardowym podejściem w wodzie wyszły dobrze .. lekkie po wyciągnięciu – po schłodzeniu już nie tak bardzo hmmm ale bardzo dobre .. sam nie wiem jak mają smakować dawno ich nie jadłem … oczywiście nie obyło się bez małych zmian – jeden sernik z wiśniami i ciemną czekoladą, inny mega limonkowo-cytrynowy, inny jeszcze z dodatkiem rumu i limonki a teraz piecze się przedostatni już prawie całkowicie z przepisu ale z dodatkiem rumu 🙂 dziękuję za przepis, zapisany

IMG_0093.jpeg
Pawel
Pawel
6 miesięcy temu

moj popekal ;/ nie wzialem pod uwage czasu przy mniejszej formie.. albo za ,ocna ubilem bialka . moze smietana z cukrem pomoze jeszcze

IMG_0090.jpeg
Karolina
Karolina
7 miesięcy temu

Robiłam ostatnio sernik z kajmakiem – sztosik, pierwszy raz wyszło mi tak pyszne ciasto, wysokie, przepyszne! Dziękuję! Sama byłam z siebie dumna 🙂 Teraz myślę, czy nie zrobić tego z białą czekoladą, czy ich konsystencja jest taka sama? I czy zamiast dwóch tabliczek, można dodać jedną do masy?

Magdalena
Magdalena
7 miesięcy temu

Przepyszny sernik, ulubieniec całej rodziny.

IMG20230407162007.jpg
Bogusia
Bogusia
7 miesięcy temu

Super przepis, sernik puszysty jak chmurka 🙂

received_1370475310187551.jpeg
Beata
Beata
7 miesięcy temu

Ten sernik jest genialny 🤩😍🥰
Pyszny, puszysty , rozpływający się w ustach 😍 Polecam z całego serducha ❤️❤️❤️

IMG_20230409_233541.jpg
Justyna
Justyna
7 miesięcy temu

Obłędny w smaku! Lekki jak chmurka 😍

6B98B2A8-A9DB-4471-A8BB-0147192105E1.jpeg
Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Po prostu pycha!

Serniczek bardzo delikatny, jak chmurka 🥰

IMG-20230408-WA0001.jpg
Sylwia
Sylwia
7 miesięcy temu

Pierwszy sernik który wyszedł jak w przepisie,nic nie opadł, jest piękny,wykończyłam malinami,jeszcze nie próbowałam bo jest na jutro ale napewno będzie przepyszny!

20230408_141623.jpg
Paula
Paula
7 miesięcy temu

Właśnie skończył się czas pieczenia. ☺️ Niech się studzi 😁

IMG_20230408_172548.jpg
Paula
Paula
7 miesięcy temu

Był przepyszny! Byl… Już zjedzony 😁 Na pewno zrobię go jeszcze nie raz 😍

Paula
Paula
7 miesięcy temu

Tak wyglądał 🤤

IMG_20230411_184516.jpg
Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

Mój pierwszy! 😄

IMG_20230408_162915.jpg
Patrycja
Patrycja
7 miesięcy temu

Świetny przepis! Sernik wyszedł przepyszny. Ja dodałam na górę borówki i granat 🙂 Zawsze wracam do tego przepisu, już nie robię innych serników.

IMG_20230407_205903.jpg
Marta
Marta
8 miesięcy temu

To mój pierwszy sernik tą metodą. Po takich komentarzach nie mogę już doczekać się rezultatu. 50minut do końca pieczenia a gdzie tu studzenie jeszcze😁 p.s. ta mała foremka to ciasto córki. Nie wiem co z tego wyjdzie

16786371873438451573576580142043.jpg
Ewelina
Ewelina
9 miesięcy temu

Pyszny serniczek 🥰wyszedł równiutki bez pęknięć 🙂

Screenshot_20230227_235010_Gallery.jpg
Ewa
Ewa
10 miesięcy temu

Czy zamiast skrobii ziemniaczanej można dodać zwykłą mąkę lub budyń śmietankowy? W jakiej ilości? Tyle samo co skrobii ziemniaczanej?

Ewelina
Ewelina
10 miesięcy temu

Z malinami istny sztos ❤️

inbound2659100540692557389.jpg
Ewelina
Ewelina
10 miesięcy temu

Wysoki, słodki i kremowy ❤️

Ewelina
Ewelina
10 miesięcy temu

Najlepszy sernik jaki jadłam na ten moment i pierwszy który zrobiłam sama i wyszedł 🤤 dodałam później maliny na wierzch żeby złamać trochę słodycz. Zdecydowanie to mój sernik o którego wszyscy będą prosić 😁

inbound1049059481325773012.jpg
Paulina
Paulina
10 miesięcy temu

Świetny przepis! 🥰

Sylwia
Sylwia
11 miesięcy temu

Sernik przepyszny!❤️ Wszystko tak pięknie szczegółowo opisane, że nie może nie wyjść. Oczywiście królowa serników jest tylko jedna (czyt. autorka bloga), ale mój też wyszedł niczego sobie 😀

IMG_20221228_101805_530.jpg
Sara
Sara
11 miesięcy temu

Mam pytanie, czy do blaszki pod którą będzie piekł się sernik nalać wrzącą wodę?

Agata
Agata
11 miesięcy temu

Czy po upieczeniu przechowywac go w lodówce? Czemy polewa nie wyszła mi tak płynna tylko bardzo gęsta? Dodałam tak jak w przepisie a nawet troszkę więcej masła.

Roksana
Roksana
11 miesięcy temu

Witam, trafiłam tutaj przez przypadek, ale zostaje ❤️ ten sernik to złoto, szybki w przygotowaniu, piękny, przepyszny po rozkrojeniu jest to pianka serowa coś pięknego. Robiąc wszystko krok po kroku jak w przepisie nie może nie wyjść. Pozdrawiam i życzę wesołych świat.

FF508ACA-4E4C-47B5-9426-E574BF287259.jpeg
Patryk
Patryk
11 miesięcy temu

Czy mogę dodać do środka borówki?

Karo
Karo
11 miesięcy temu

Właśnie go piekę jest olbrzymi i strasznie popękał.. ta para wodna nic nie daje.

Ilona il
Ilona il
11 miesięcy temu

Pani Asiu, kiedy należy wyjąć blaszkę z woda? Na jakim etapie?

Joanna
Joanna
11 miesięcy temu

Jak mam blaszkę szer 25 cm a długość 30 to o ile podwoić produkty by wyrósł ?

Joanna
Joanna
11 miesięcy temu

Czyli 2 kg sera , 4 czekolady itd

Aleksandra
Aleksandra
11 miesięcy temu

Czy można dodać skórkę pomarańczową do masy?

Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

Pani Joanno,
Dziękuję za przepis 😉 To mój pierwszy sernik, w smaku super, ale niestety wyszedł bardzo kruchy, tak, że ciężko było go choćby pokroić. Nie wiem gdzie popełniłam błąd.

Sernik.png
Kinga
Kinga
11 miesięcy temu

A czy z president do sernika również sie nada?

Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

Mam jeszcze takie 🙂 użyłam twarogu Piątnicy. Tak, sernik był pieczony w kąpieli wodnej i nie opadł upieczeniu.

5E550869-0E1D-48AC-9599-EDA55F906CD0.jpeg
Gabriela
Gabriela
1 rok temu

Mój pierwszy sernik, jestem nim zachwycona. Jest na miarę deseru w porządnej restauracji.

F0EC76AA-F76C-4A49-9551-0913A39625E9.jpeg
Joanna
Joanna
1 rok temu

Rozumiem że na dużą blachę muszę podwoić składniki ?

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Przepyszny, rozpływa się w ustach. Delikatny jak mgiełka. Serniki z Twoich przepisów zawsze mi wychodzą. Dziękuję bardzo ♥️

IMG_20221127_201439.jpg
Ola
Ola
1 rok temu

Czytałam, ze takie sernik jednak najlepiej wychodzi z mascarpone. Może w proporcjach 50/50 mascarpone i twaróg? Czy to wyjdzie? Rozumiem, ze twaróg z Piatnicy już nie mielimy? Czy to zabezpieczenie dokładnie to jakieś triki? Czy folia 1 warstwa wystarczy tylko patrzeć aby się nie porwała?

Weronika
Weronika
1 rok temu

Czy jest sposób tradycyjny pieczenia sernika jeśli ktoś nie chce robić w kąpieli wodnej ? Kupiłam potrzebne składniki a później przeczytałam jak piec ..🤣

Weronika
Weronika
1 rok temu

Zrobiła druga metodą narazie się studzi zobaczymy po ostudzeniu , ale i tak pękł 🫣

90694E92-B2FC-4FAA-A700-7237E6193EF7.jpeg
Kascada
Kascada
10 miesięcy temu
Reply to  Weronika

Jak piekłam za pierwszym razem to wyszedł idealnie. Chmurka, u góry równiutka i jaśniutka, a dziś piekłam po raz drugi dokładnie w taki sam sposób i wyszło mi jak u Pani na zdjęciu. W piekarniku urosło do góry po czym pękł na środku i opadł oraz się przypiekł po bokach. Nie wiem od czego to zależy. W ogóle nie przypomina mojej pierwszej wersji.

Nika
Nika
8 miesięcy temu
Reply to  Kascada

tak się dzieje jak jest za wysoka temperatura, w 130 czy nawet 150 ( i nawet jakby nie wstawić wody do kąpieli ) tak by się nie stało

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Jeszcze fotka, bo zapomniałam 🤦

IMG20221111122105.jpg
Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Smak obłędny 😍 Odrobinę mi się kruszy, może następnym razem dam tylko 1 łyżkę skrobii…

Maja
Maja
1 rok temu

Sernik wyszedł przepyszny, lekki i mega puszysty. Dziękuję za przepis

20221105_123951.jpg
Dominika
Dominika
1 rok temu

Dzień dobry, chciałam doprecyzować kwestię pieczenia przed zabraniem się za przygotowanie ciasta 🙂 najpierw piekę sernik przez 30 min, zmniejszam temperaturę, piekę przez kolejne 30 min, następnie wyłączam piekarnik nie otwierając drzwiczek na kolejne 30 min i dopiero po tych czynnościach lekko uchylam drzwiczki do ostudzenia? 🙂 wygląda przepysznie! 🙂

Paulina
Paulina
1 rok temu

Mój pierwszy sernik😍 wygląda pięknie, wyśmienity w smaku, rozpływa się w ustach. Łatwy w wykonaniu, przepis bardzo jasno napisany wiec nie było problemu z pieczeniem🙂 kolejny przepis i na pewno nie ostatni z tej strony!

IMG_20221031_145310.jpg
Angelika
Angelika
1 rok temu

Sernik idealny, równiutki (!) i pyszny. U mnie tylko z mniejszą ilością cukru. Jeden z ulubionych 😊

20221023_121725.jpg
Kamila
Kamila
1 rok temu

Dobry wieczór! Czy na tortownicę o średnicy 24cm należy powiększać składniki czy te co są podane w przepisie będą też odpowiednie? ☺

Kamila
Kamila
1 rok temu

Ojjjć, przepraszam 🙁 nie doczytałam dokładnie opisu 😉

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Na tortownicę 26 cm jakie dać proporcje?😉a na dużą prostokątną blaszkę 23*38 cm jakie dać proporcje?

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Dziękuje🙂

Paulina
Paulina
1 rok temu
Reply to  Ewelina

A jaki wtedy czas pieczenia?

Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

Jaki będzie czas pieczenia na dużą prostokątna blachę?

Asia
Asia
1 rok temu

Super przepis! Sernik wyszedł puszysty i przepyszny!

20220703_095002-1656835801.4509.jpg