CiastaCzekoladaSernikiSłodkości

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą to z pewnością jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam! Wyszedł wysoki, równiutki i do jak bosko smakował… Nie da się tego opisać! 🙂

Mój najnowszy sernik z białą czekoladą jest lekki jak chmurka. Coś w stylu sernika wiedeńskiego, jednak ta biała czekolada w masie serowej zrobiła świetną robotę. Szczerze mówiąc upiekłam go nieco inaczej niż dotychczasowe serniki i w moim odczuciu był to strzał w dziesiątkę. Przez 30 minut piekłam mój sernik w temp. 165 stopni, a następnie przez 65 minut piekłam w temp. 130 stopni. Po upieczeniu sernik kompletnie nie opadł, a dzięki temu, że upiekłam go w mniejszej tortownicy 22 cm (możesz go także upiec w tortownicy o średnicy 24 cm), to wyszedł imponująco wysoki i świetnie prezentował się na talerzyku.

Poniżej opisałam Wam kilka wskazówek, dzięki którym Wasz sernik wyjdzie idealnie.

Przepis na sernik

Kilka wskazówek:

  • Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub Piątnicy. Z pewnością nie polecę używać Włoszczowy, ponieważ ma fatalny skład i smak.
  • Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
  • Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 130-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
  • Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
  • Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:

  1. Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
  2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.

Przepis na: Sernik z białą czekoladą

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 15 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 90 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 105 min

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g czekolady białej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 1 łyżka masła lub śmietanki kremówki

Jak zrobić sernik z białą czekoladą?

ciasteczkowy spód
Krok 1 

Herbatniki (150g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (50g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.  


masa serowa
Krok 2 

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!

200 g białej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 3/4 szklanki cukru (jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, 5 żółtek i 80 g miękkiego masła. Całość miksujemy przez 2-3 minuty. Pod sam koniec dodajemy roztopioną czekoladę i 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie przez chwilkę miksujemy.


sernik
Krok 3 

W osobnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę (ja ubijam ok 7 minut).

Następnie dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Nie korzystamy z miksera!


sernik z białą czekoladą
Krok 4 

Na ciasteczkowy spód ciasta przekładamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, a następnie przez 60-70 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w małym garnku roztapiamy białą czekoladę z masłem, mieszamy do powstania jednolitej polewy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Polewamy nią wierzch sernika.


Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

sernik z białą czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 421

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
38 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Dorota
22 dni temu

Jadłam kiedyś sernik bez żadnej mąki budyniów.kaszy mamnnej . Niebo w gębie … Biała czekolada śmietana 30 jajka. Nic więcej! Pieczony w kompieli wodnej 160 stopni . Ok 50m Wyciągasz ,tężeje . Wstawiasz do lodówki . Można jeść dopiero następnego dnia. Coś przepysznego. Nigdzie nie mogę znaleźć takiego przepisu w necie. Pokazał mi ten przepisz kucharz

Olga
26 dni temu

Super sernik, tym razem bez polewy czekoladowej, a z serkiem mascarpone, granatem i chabrami 🙂 jak zwykle niezawodny!

Patrycja
1 miesiąc temu

Sernik rozpływa się w ustach , robiłam dwa razy , jest tylko jeden problem – po ukrojeniu sernik się rozwala, czy może to być spowodowane serem ? Używam president.

Magdalena
1 miesiąc temu

Pierwszy raz piekłam sernik i ten przepis to był strzał w dziesiątkę! Przepis bardzo łatwy, wszystko idealnie opisane. A smak sernika… wszyscy domownicy zachwyceni!

Magdalena
1 miesiąc temu

Smak obłędny, tylko mój się kruszy, nie wiem gdzie popełniłam błąd. Użyłam serka z wiaderka Piątnica…

Mariola
1 miesiąc temu

Świetny przepis , sernik jest bardzo delikatny ☺️

Agnieszka
1 miesiąc temu

Ten sernik jest genialny wyszedł po prostu pysznie lekki jak chmurka wysoki puszysty pyszny!!! A ja nie pieke wszystko przypalam, niedopiekę a zrobiłam taki sernik!!! Dziękuje dziękuje!

Daria
1 miesiąc temu

Witam, czy sernik dobrze będzie smakował z koziej ricotty??

Daria
1 miesiąc temu

Pierwszy sernik z białą czekoladą jaki robiłam w ogóle nie przypadł mi do gustu. Za drugim razem dałam szansę temu przepisowi i to był strzał w 10. Sernik wyszedł rewelacyjny. Delikatny i puszysty jakby się jadło chmurkę. Mąż zakochany i cały czas pyta kiedy znowu go upiekę 🙂 Zdecydowanie polecam ten przepis.
Pytanie tylko czy trzeba go przechowywać w lodówce? Moja mama serniki zawsze przechowuje w piekarniku i nigdy nic im nie było.
Ten sernik po całej nocy w lodówce dalej smakował wybornie, ale zrobił się bardzo kruchy.

Olga
1 miesiąc temu

Mój debiut w sernikach 🙂 wizualnie piękny nie wyszedł, ale smak… puszysty, leciutki… dla mnie trochę zbyt słodki ale łasuchy zadowolone! Świetnie komponuje się też z ziarenkami owocu granatu. Polecam!

Sylwia Sekunda
3 miesięcy temu

Dzień dobry mam małą foremkę kwadratową wymiarami odpowiadającą tortownicy 23cm śr czy taka się nada ? Pozdrawiam

Marta
4 miesięcy temu

Nasz ulubiony sernik w domu. Robię go na święta, urodzny dzieci czy imieniny męża.

Zosia
4 miesięcy temu

Najprostszy, najsmaczniejszy i najładniejszy sernik jaki robiłam ;] palce lizac!!

Agata
5 miesięcy temu

Piekłam według instrukcji i nie wiem jak to zrobiłam, że sernik jest po środku płynny. Włączyłam na więcej stopni, ale z boków się spieklo, a środek dalej lata. Nie wiem z czym popełniłam błąd :/

Nadia
7 miesięcy temu

Idealny sernik do kawy. Prosty i super smaczny. Super opisany przepis.

K.
7 miesięcy temu

Nie wierzę, że ja – totalne beztalencie kulinarne upiekłam tak dobrego sernika! Mój pierwszy sernik smakował jak milion dolców (i tak samo wyglądał), a specjalnie piszę w czasie przeszłym, bo już zjedzony!

nicoe
7 miesięcy temu

Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale mój sernik nie wyszedł za suchy i za kruchy, kawałki sernika kruszą się na małe kawaki, kiedyś robiłam “zwykły” sernik nowojorski i był aksamitny i mokry. Może przez to, że zastosowałam drugi sposób pieczenia w kąpieli wodnej?

Po Prostu Pycha
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  nicoe

Przecież sernik nowojorski, a sernik, w którym ubijane są białka mają przecież całkowicie inne konsystencje… Widzę, że brak też wiedzy co to kąpiel wodna- to ona powoduje dużą wilgotność w trakcie pieczenia, dzięki czemu sernik nie pęka, równomiernie rośnie i nie opada 🙂

Lola
11 miesięcy temu

Jeśli dodam tylko jedną czekoladę do masy to czy muszę zwiększyć ilość jakiegoś innego składnika np mąki, żeby sernik się nie rozwalał po upieczeniu?

Po Prostu Pycha
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  Lola

Nie 🙂

Dzadza
1 rok temu

Zastanawiam się, jeśli spod ciasta będzie surowy, to czy z blaszka ustawiona na dole z wodą on się upiecze?

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Dzadza

Witam, tylko jak może się spód nie upiec i być surowy jak to są tylko wymieszane, gotowe herbatniki z masłem? 🙂

Maja
1 rok temu

Witam
Czy sernik można upiec na kruchym cieście ? Jeśli tak to czy spod najpierw podpiec ?

Natalia
1 rok temu

Najlepszy sernik jaki do tej przy robiłam, wyszedł super. Bardzo polecam

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Natalia

Bardzo się cieszę, że smakował! 🙂

Wiktoria
1 rok temu

Najlepszy sernik, miękki i puszysty, a w smaku petarda. Piekłam serniki z różnych przepisów, ale niestety opadały albo były niedopieczone. Ten jest wyjątkowy, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Bardzo polecam!!

Po Prostu Pycha
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  Wiktoria

Bardzo mi miło to czytać 🙂

Karolina Grudzinska-Powierza
1 rok temu

Pani Asiu, jakiej wielkości foremkę prostokątną można tu użyć? 🙂

Po Prostu Pycha
1 rok temu

Raczej bym polecała upiec sernika w jakiejś mniejszej prostokątnej… Ciężko mi określić jakiś konkretny wymiar, bo po prostu im większa foremka będzie, tym sernik będzie tylko niższy 🙂

Back to top button