Opis przepisu
Sernik z białą czekoladą to z pewnością jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam! Wyszedł wysoki, równiutki i do jak bosko smakował… Nie da się tego opisać! 🙂
Mój najnowszy sernik z białą czekoladą jest lekki jak chmurka. Coś w stylu sernika wiedeńskiego, jednak ta biała czekolada w masie serowej zrobiła świetną robotę. Szczerze mówiąc upiekłam go nieco inaczej niż dotychczasowe serniki i w moim odczuciu był to strzał w dziesiątkę. Przez 30 minut piekłam mój sernik w temp. 165 stopni, a następnie przez 65 minut piekłam w temp. 130 stopni. Po upieczeniu sernik kompletnie nie opadł, a dzięki temu, że upiekłam go w mniejszej tortownicy 22 cm (możesz go także upiec w tortownicy o średnicy 24 cm), to wyszedł imponująco wysoki i świetnie prezentował się na talerzyku.
Przepis na: Sernik z białą czekoladą
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 22 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 150 g herbatników maślanych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (160 g)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 80 g miękkiego masła
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 g czekolady białej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady białej
- 1 łyżka masła lub śmietanki kremówki
Zobacz również:
Poniżej opisałam Wam kilka wskazówek, dzięki którym Wasz sernik wyjdzie idealnie.
Przepis na sernik
Kilka wskazówek:
- Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub Piątnicy. Z pewnością nie polecę używać Włoszczowy, ponieważ ma fatalny skład i smak.
- Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
- Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 130-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
- Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
- Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:
- Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.
Jak zrobić sernik z białą czekoladą?
Krok 1
Tortownicę (moja o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.
Krok 2
200 g białej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 3/4 szklanki cukru (jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, 5 żółtek i 80 g miękkiego masła. Całość miksujemy przez 2-3 minuty. Pod sam koniec dodajemy roztopioną czekoladę i 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie przez chwilkę miksujemy.
Krok 3
Następnie dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Nie korzystamy z miksera!
Krok 4
Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w małym garnku roztapiamy białą czekoladę z masłem, mieszamy do powstania jednolitej polewy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Polewamy nią wierzch sernika.
Komentarze
Czy sernik bez masła też wyjdzie?
Wyjdzie 🙂
I to jeszcze lepszy. Zapomniałam raz o maśle i był pyszniutko, lżejszy niż z tłuszczem
Pani sernik jest mistrzostwem świata 😍 Nie lubię się z kuchnia, gotowaniem ani wypiekaniem, ale serniczek wyszedł nieziemski ❤️
Ekstra wyszedł! 😍 Ja tam widzę ukryty talent, tylko trzeba mu dać trochę wprawy 🙂 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️
Pyszny sernik, super przepis! Zawsze korzystam z Pani przepisów i nigdy się jeszcze nie zawiodłam, pozdrawiam serdecznie ☺️
Dziękuję za komentarz, jest mi bardzo miło 😍 Cieszę się, że przepisy przypadły do gustu! Również pozdrawiam serdecznie ❤️
Pyszny,kremowy,lekki! Polecam!
Bardzo się cieszę, że posmakował! ❤️
Przepyszny, kremowy, leciutki, idealny 😍 z polewą pistacjową obłędny 😁
Wow, ale pięknie się prezentuje! 😍😍 Dużo ładniej niż mój 😁 Gratuluję i bardzo się cieszę, że posmakował ❤️
Nie wiem, czy padło już to pytanie ale czy mogę dodać do środka brzoskwinie? Czy nie opadną na dno ani nie zmienią konsystencji sernika?
To bardzo leciutki sernik. Raczej dodanie brzoskwiń może spowodować, że opadną na dno. Chyba, że od razu doda je Pani na ciasteczkowym czy kruchym spodzie 🙂
Sama nie próbowałam, więc ciężko mi doradzić…
Sernik wyszedł przepyszny ❤️ Lekki jak puszek. Wszyscy goście byli zachwyceni. Korzystałam zgodnie z poradą z twarogu Wieluń i to był strzał w 10. Pierwszy raz miałam okazję piec sernik w kąpieli wodnej i uważam że bardzo na plus ta metoda.
Wow! Serniczek wyszedł ładniej niż mój <3 Dzięki wielkie za miłe słowa.
Sernik wyszedł idealnie, żona zadowolona. Jestem zaskoczony gdyż:
Świadczy to o tym, że przepis jest naprawdę świetny 😀
Moje przemyślenia. Oba sposoby pieczenia w kąpieli wodnej znacznie się różnią. O ile ciasto zanurzone w wodzie będzie się piekło w połowie w maksymalnie 100°C to góra już w wyższej (pewnie bliskiej nastawionej). Jeśli woda jest osobno pod ciastem to teoretycznie w całej objętości będzie równa temperatura. Ja robiłem drugim sposobem.
Już tłumaczę – to tylko cztery “błędy”, a że dwa minusy dają plus, to cztery minusy dają dwa plusy i w efekcie dlatego tak dobrze wyszło 😅 A tak całkiem poważnie, to jestem pozytywnie zaskoczona, bo wygląda super ❤️ Widocznie ma Pan świetną rękę do serników! 🙂 Z tą kąpielą wodną to sernik upiecze się równomiernie, nawet jak będzie zanurzony w wodzie do połowy, ale sama najczęściej korzystam też z położenia naczynia osobno pod ciastem, ponieważ dla mnie to po prostu szybsza opcja 🙂 Dziękuję za zdjęcie i życzę kolejnych tak udanych wypieków!
Czy można jeszcze dodać do masy serowej kremówkę ?
A czy mogłabym do tych składników dodać serek mascarpone i śmietankę 36%? Bo akurat mam w lodówce. Robiłam już z Pani przepisu i wyszedł idealny, ale chciałabym dodać ten składniki a boje się, że mi nie wyjdzie. Proszę o poradę 🙂
Przepyszny serniczek moje klimaty … nic dodać nic ująć …! Będzie często u mnie gościł w domu …! Dziekuje za inspiracje …! Pozdrawiam
Super wyszedł 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował 🙂 Również pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Upiekł się pięknie, a dodam, że pierwszy raz piekłam w kąpieli wodnej. W smaku też pyszny chociaż następnym razem dodam troszkę mniej cukru 😉 Upiekę ten sernik napewno jeszcze nie raz 😘
Cudowny wyszedł 😍 Faktycznie jest dość słodki, więc jak najbardziej można odjąć mu trochę cukru następnym razem 🙂 Bardzo się cieszę, że posmakował ❤️
Wyszedl swietny, zamiast bialej czekolady na gore zrobilam chrupiaca warstwe z pokruszonymi ciastkami i czekolada. Serdecznie polecam
Wygląda super! Wielkie dzięki za zdjęcie 🙂
Czy mogę z tych samych proporcji upiec sernik w tortownicy o średnicy 27 cm? Czy wyjdzie za niski i lepiej zwiększyć proporcje?
Skoro w przepisie użyłam tortownicy 22 cm, to oczywiście w większej 27 cm wyjdzie niższy. W sumie Pani decyzja czy zwiększać składniki czy ewentualnie będzie po prostu delikatnie niższy 🙂
jeszcze nie próbowany, rano upieczony i teraz udekorowany. wyszedł równiutki jak jeszcze żaden z moich dotychczas pieczonych serników. będę do niego wracać <3
Wygląda jak z witrynki cukierni – brawo! 🙂
Bardzo dobry przepis. Polecam
https://agataholistycznie.blogspot.com
Właśnie się studzi. Niestety nie urósł ani milimetra, więc zobaczymy czy będzie coś na jutro do kawki😂
Prawidłowo przygotowany sernik nie powinien za bardzo urosnąć… Jeśli bardzo rośnie w trakcie pieczenia to też później potrafi efektownie opaść i jest nawet na połowę wysokości blaszki 🙂
Wyszedł przepyszny! Pierwszy raz tak dobry sernik z mojej ręki 🙂 najlepsze w tym przepisie są wskazówki i tak dokładny opis. Zawsze w przepisach denerwuje mnie ze nie ma konkretów jak nastawić piekarnik. Tutaj wszystko krok po kroku 🙂 🥰 dodam, że robiłam w Thermomixie, więc też się da jak komuś wygodniej 🙂
Wyszedł piękny, równiutki, po prostu idealny! 😍😍 Gratulacje ❤️ Bardzo się cieszę, że posmakował i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Wyszedł pyszny i kremowy! Przyznam że na twarogu z Piątnicy wyszedł wyższy ale bardziej suchy, na twarogu President opadł ale był bardziej kremowy 😀 oba jednak zachwyciły smakiem!
Tak wyrósł pięknie
Pięknie się prezentuje! 😍😍 Dużo właśnie zależy w sernikach od użytego twarogu i pewnie jakby się upiekło 10 takich samych zmieniając tylko ser, to każdy by wyglądał i smakował troszkę inaczej 🙂 Cieszę się jednak, że w obu przypadkach serniczek smakował ❤️
Sernik jest przepyszny, rozpływa się w ustach ! 🫶🏻
Wygląda idealnie 🙂
Sernik zawsze wychodzi i rozpływa się w ustach. Dziękuję za przepis. Tym razem w Wielkanocnym wydaniu.
Pięknie wygląda 🙂 Smacznego!
Czy mogę dodać twaróg z wiaderka president? Czy źle wpływa na serniki.
Ja osobiście z nim mam złe doświadczenia. Jakiś czas temu go testowałam, ale według mnie jest zbyt wodnisty i z niego nie korzystam. Od tego czasu jednak podobno zmienili skład i obserwatorzy pisali, że im wychodzi, więc decyzja już po Twojej stronie 🙂 Z mojej strony mogę polecić na pewno Wieluń oraz Piątnicę.
Wyszedł idealny i to na president, jedynie dodałam dwie kupiate łyżki skrobi ziemniaczanej.
Ooo jaki wysoki i równiutki! 🙂
Kupiłam twaróg w wiaderku z Piątnicy. Jest na nim napisane “nie wymaga dodania masla”. Czy wg Pani powinnam pominąć masło przy przygotowywaniu masy?
Na wielu twarogach jest taki napis, ale ja i tak dodaję 🙂
W takim razie dodam wg przepisu. Dziękuję za odpowiedź 😊
Proszę bardzo. Udanych wypieków! 🙂
Niestety mi popękał 🙁 nie wiem co zrobiłam źle, wszystko wg przepisu. Kąpiel wodna, temperatura, nie otwieranie piekarnika.
Ja teraz właśnie go robię i też cały popękał mi.
A czy był sernik pieczony góra-dół, czy z termoobiegiem? Jeżeli termoobieg, to to może być przyczyną. Innymi przyczynami mogą być pieczenie sernika za wysoko w piekarniku lub po prostu specyfika samego piekarnika, w którym trzeba delikatnie zmniejszyć temperaturę. Niestety każdy piekarnik grzeje troszkę inaczej i trzeba czasami go “wyczuć”.
Jeszcze to co mi przychodzi do głowy, to czy została użyta foremka o tym samym rozmiarze co w przepisie?
Jest po prostu pycha. Najlepszy jaki robiłam i jadłam. Super
Sernik wyszedł świetnie 🙂 Dzięki za miłą recenzję!
czy można upiec ciasto w 160C bez kąpieli wodnej?
Tak można upiec bez kąpieli 🙂 Jeżeli nie ma możliwości nastawienia temp. na 165, to może być 160 stopni. Trzymałabym się jednak temperatury i cykli pieczenia takich jakie są w przepisie.
Długo szukałam przepisu !! Ale ten jest rewelacja, mimo że brat zapomniał dać mąki ziemniaczanej, nie opadł i wyszedł przepyszny
Ekstra wyszedł i ślicznie został udekorowany! 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował ❤️
Próbowałam wykorzystać funkcje pary w nowym piekarniku. Pięknie wyrósł, ale niestety osiadł. Na szczęście smak jest super i na pewno upiekę jeszcze raz tylko tym razem tradycyjnie 😄
Z reguły pieczenie w parze wodnej pomaga żeby ten sernik nie opadał… Może białka były za słabo ubite, albo za szybko został wyciągnięty z piekarnika.
Zrobiłam już ten sernik 3 razy i wszyscy się nim zachwycają. Na górę raz zrobiłam lemon curd i po prostu bajka. Rzeczywiście trzeba było dłużej ubić białka i trzeba było piec z z niższą temperaturą. Polecam 🙂
Witam, te 30 min na początku z termoobiegiem a kolejna godzina wyłączyć go i dać grzałkę góra dół czy całkiem wszystko wyłączamy?
Pozdrawiam 😊
Witam, ja nigdy nie piekę serników z termoobiegiem… Cały czas grzanie góra-dół 🙂
Bardzo dobry przepis. Wszystko jasno jest opisane, jeżeli robisz według opisu nie ma problemu żeby nie wyszedł. Pieczony na parze. Poprostu rozpływa się w ustach. Jest pycha aa…I wszyscy zachwalają 🌷
Wygląda fenomenalnie! 🙂 Ciesze się, ze smakuje 🙂
Wkradło się, moje kombinatorstwo (dół z korzennych ciasteczek) ale wyszedł! 🙂
Wyszedł pięknie! 🙂
Czy to miękkie masło ma być roztopione ?
Miękkie czyli w temp pokojowej. Jeśli miałoby być roztopione to bym o tym napisala 🙂
Witam wymiar mojej blachy to 40×25 o ile zwiększyć produkty
Zachęcam do sprawdzenia mojego przelicznika foremek (klik). Według proporcji powinno przemnożyć się składniki x 2.63.
Robię na blaszce standardowej i wychodzi dosyć niski, proponowałabym zrobić z 1.5 porcji na taką dużą blachę
A jak długo Pani piecze ?
Nie wiem czemu, ale już któryś raz sernik z tego przepisu po prostu się posypał podczas krojenia. Nie trzyma kształtu. Rozwalił się i wyszedł kopiec.
Opisałam przepis bardzo szczegółowo wraz z poradami na samym początku. Najwidoczniej został źle przygotowany, bo to jeden z najczęściej wykonywanych serników przez moich czytelników. Sama robiłam go wieloktrotnie i nigdy mi się nie posypał… Obstawiam, że był użyty słabej jakości twaróg lub źle ubite białka.
Witam, czy czas pieczenia sernika może ulec zmianie jeśli zamiast spodu z herbatników zrobię zwykle ciasto kruche? Pozdrawiam
Witam, wtedy najpierw należy podpiec kruche ciasto, a później na gorące wylać masę serową 🙂 Czas pieczenia sernika zostaje ten sam.
Czy pojemnik z wodą mogę postawić na dole kuchenki czy na blaszce , wyżej? Pozdrawiam ciepło:)
Zawsze kładłam na dolnej półce piekarnika 🙂
Bardzo dziękuję😊
Czy pominięcie białej czekolady mocno wpłynie na konsystencję sernika?
To nie lepiej upiec inny sernik? Skoro ten się nazywa “sernik z białą czekoladą”, więc inne proporcje też są tak opisane, żeby całość smakowała super 🙂
Przepis rewelacyjny 😍 sernik zawsze robi wrażenie na gościach 🙂 zniknął zanim zdążyłam zrobić zdjęcie w całości 🙈
Wyszedł idealnie <3 Ślicznie dziękuję za dodanie zdjęcia i miłego komentarza 🙂
Czy zamiast kąpieli wodnej można piec w piekarniku parowym? Pozdrawiam 🙂
Skoro ma Pani piekarnik parowy, to przecież nie ma potrzeby pieczenia w kąpieli wodnej 🙂 Chodzi o zapewnienie równomiernej wilgotności w trakcie pieczenia, a piekarnik parowy spełnia tą funkcję.
Dzień dobry, czy mogę piec z termoobiegiem ?
Jak nie ma mozliwosci wyłączenia termoobiegu, to tak 🙂
I wtedy również w kąpieli wodnej ?
Tak 🙂 Dobrze też zmniejszyć temp. o 10-20 stopni. U mnie w piekarniku wystarczy zmniejszyć o 10 stopni.
Dziękuję bardzo 🙂 Pozdrawiam
Czy sernik wyjdzie także na dużej prostokątnej blaszce ?
Tak, najlepiej proszę sobie wpisać w internecie – przeliczniki foremek ciast. Wpisać swoje proporcje blaszki i mojej i wyskoczy o ile zwiekszyc skladniki 🙂
Dopiero uczę się serników, ten to pierwszy, który mi nie popękał. I biała czekolada robi w smaku świetną robotę 🙂 dziękuję bardzo za przepis!
Piękny wyszedł 😍 bardzo się cieszę, że smakuje ❤️
po upieczeniu 6 serników w tortownicach 18 cm .. chyba rozgryzłem temat pękniętego .. pękł tylko ten gdzie kąpiel wodna polegała na wstawieniu naczynia z wodą poniżej.. te ze standardowym podejściem w wodzie wyszły dobrze .. lekkie po wyciągnięciu – po schłodzeniu już nie tak bardzo hmmm ale bardzo dobre .. sam nie wiem jak mają smakować dawno ich nie jadłem … oczywiście nie obyło się bez małych zmian – jeden sernik z wiśniami i ciemną czekoladą, inny mega limonkowo-cytrynowy, inny jeszcze z dodatkiem rumu i limonki a teraz piecze się przedostatni już prawie całkowicie z przepisu ale z dodatkiem rumu 🙂 dziękuję za przepis, zapisany
6 serników to musiał mieć Pan sporo gości 🙂 A tak z ciekawości to w jakiej wersji smakowej (po Pana zmianach) był najciekawszy smakowo? Kusi mnie upieczenie w wersji z limonką, ale muszę najpierw zrobić test ile należy tej limonki dodać, żeby była ona fajnie delikatnie wyczuwalna.
Co do pęknięcia to mógł to być też przypadek, że akurat jeden delikatnie popękał. Ja piekę serniki regularnie i naprawdę rzadko zdarzają mi się pęknięcia. Ostatnio jednak miałam tak, że właśnie brzydko popękał, a jedynie użyłam innego sera w wiaderku niż zwykle.
moj popekal ;/ nie wzialem pod uwage czasu przy mniejszej formie.. albo za ,ocna ubilem bialka . moze smietana z cukrem pomoze jeszcze
Faktycznie troszkę popękał, ale po przestygnięciu on może odrobinkę opaść i wtedy te pęknięcia nie będą widoczne 🙂 W takich przypadkach zawsze można wierzch udekorować polewą czekoladową czy nawet mascarpone z cukrem pudrem.
PS. Mam nadzieję, że smakował!
Robiłam ostatnio sernik z kajmakiem – sztosik, pierwszy raz wyszło mi tak pyszne ciasto, wysokie, przepyszne! Dziękuję! Sama byłam z siebie dumna 🙂 Teraz myślę, czy nie zrobić tego z białą czekoladą, czy ich konsystencja jest taka sama? I czy zamiast dwóch tabliczek, można dodać jedną do masy?
Bardzo się cieszę, że smakował 🧡 Jeżeli chodzi o sernik z białą czekoladą, to konsystencja jest podobna do tego z kajmakiem 🙂 Można dodać jedną tabliczkę, ale sernik będzie mniej słodki. Udanych wypieków!
Przepyszny sernik, ulubieniec całej rodziny.
Bardzo się cieszę, że tak rodzince smakuje ❤️ Dziękuję za foteczkę i pozdrawiam serdecznie 🙂
Super przepis, sernik puszysty jak chmurka 🙂
No piękny serniczek 🙂
Ten sernik jest genialny 🤩😍🥰
Pyszny, puszysty , rozpływający się w ustach 😍 Polecam z całego serducha ❤️❤️❤️
Pieknie wyszedł 🙂
Obłędny w smaku! Lekki jak chmurka 😍
Pięknie wyszedł 🙂
Po prostu pycha!
Serniczek bardzo delikatny, jak chmurka 🥰
Rewelka! ❤️❤️ Cieszę się, że smakuje 🙂