Sernik z białą czekoladą

4.7/5 (610 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Sernik z białą czekoladą przepis

Opis przepisu

Sernik z białą czekoladą to z pewnością jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam! Wyszedł wysoki, równiutki i do jak bosko smakował… Nie da się tego opisać! 🙂

Mój najnowszy sernik z białą czekoladą jest lekki jak chmurka. Coś w stylu sernika wiedeńskiego, jednak ta biała czekolada w masie serowej zrobiła świetną robotę. Szczerze mówiąc upiekłam go nieco inaczej niż dotychczasowe serniki i w moim odczuciu był to strzał w dziesiątkę. Przez 30 minut piekłam mój sernik w temp. 165 stopni, a następnie przez 65 minut piekłam w temp. 130 stopni. Po upieczeniu sernik kompletnie nie opadł, a dzięki temu, że upiekłam go w mniejszej tortownicy 22 cm (możesz go także upiec w tortownicy o średnicy 24 cm), to wyszedł imponująco wysoki i świetnie prezentował się na talerzyku.

Przepis na: Sernik z białą czekoladą

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 22 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160 g)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g czekolady białej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 1 łyżka masła lub śmietanki kremówki
Wyślij emailem

Poniżej opisałam Wam kilka wskazówek, dzięki którym Wasz sernik wyjdzie idealnie.

Przepis na sernik

Kilka wskazówek:

  • Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub Piątnicy. Z pewnością nie polecę używać Włoszczowy, ponieważ ma fatalny skład i smak.
  • Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
  • Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 130-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
  • Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
  • Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:

  1. Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
  2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.


Jak zrobić sernik z białą czekoladą?

Krok 1

ciasteczkowy spód

Herbatniki (150g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (50g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.  


Krok 2

masa serowa

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

200 g białej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 3/4 szklanki cukru (jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, 5 żółtek i 80 g miękkiego masła. Całość miksujemy przez 2-3 minuty. Pod sam koniec dodajemy roztopioną czekoladę i 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie przez chwilkę miksujemy.


Krok 3

sernik

W osobnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę (ja ubijam ok 7 minut).

Następnie dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Nie korzystamy z miksera!


Krok 4

sernik z białą czekoladą

Na ciasteczkowy spód ciasta przekładamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, a następnie przez 60-70 minut w temp. 130 stopni (grzanie góra-dół). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w małym garnku roztapiamy białą czekoladę z masłem, mieszamy do powstania jednolitej polewy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Polewamy nią wierzch sernika.


Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

sernik z białą czekoladą

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 610

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
185 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta
Aneta
2 dni temu

Niestety mi popękał 🙁 nie wiem co zrobiłam źle, wszystko wg przepisu. Kąpiel wodna, temperatura, nie otwieranie piekarnika.

Justyna
Justyna
22 dni temu

Jest po prostu pycha. Najlepszy jaki robiłam i jadłam. Super

inbound4036444520181743941
zuzanna
zuzanna
24 dni temu

czy można upiec ciasto w 160C bez kąpieli wodnej?

Angelika
Angelika
25 dni temu

Długo szukałam przepisu !! Ale ten jest rewelacja, mimo że brat zapomniał dać mąki ziemniaczanej, nie opadł i wyszedł przepyszny

IMG_5964
Martyna
Martyna
28 dni temu

Próbowałam wykorzystać funkcje pary w nowym piekarniku. Pięknie wyrósł, ale niestety osiadł. Na szczęście smak jest super i na pewno upiekę jeszcze raz tylko tym razem tradycyjnie 😄

IMG_20240219_104141_1
Dominika
Dominika
1 miesiąc temu

Witam, te 30 min na początku z termoobiegiem a kolejna godzina wyłączyć go i dać grzałkę góra dół czy całkiem wszystko wyłączamy?
Pozdrawiam 😊

Justyna
Justyna
2 miesięcy temu

Bardzo dobry przepis. Wszystko jasno jest opisane, jeżeli robisz według opisu nie ma problemu żeby nie wyszedł. Pieczony na parze. Poprostu rozpływa się w ustach. Jest pycha aa…I wszyscy zachwalają 🌷

IMG_20231223_120539
Karolina
Karolina
2 miesięcy temu

Wkradło się, moje kombinatorstwo (dół z korzennych ciasteczek) ale wyszedł! 🙂

IMG_9700
Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

Czy to miękkie masło ma być roztopione ?

Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

Witam wymiar mojej blachy to 40×25 o ile zwiększyć produkty

Paula
Paula
2 miesięcy temu
Reply to  Joanna

Robię na blaszce standardowej i wychodzi dosyć niski, proponowałabym zrobić z 1.5 porcji na taką dużą blachę

Paulina
Paulina
1 miesiąc temu
Reply to  Paula

A jak długo Pani piecze ?

Kateryna
Kateryna
3 miesięcy temu

Nie wiem czemu, ale już któryś raz sernik z tego przepisu po prostu się posypał podczas krojenia. Nie trzyma kształtu. Rozwalił się i wyszedł kopiec.

Emil
Emil
3 miesięcy temu

Witam, czy czas pieczenia sernika może ulec zmianie jeśli zamiast spodu z herbatników zrobię zwykle ciasto kruche? Pozdrawiam

Irena
Irena
3 miesięcy temu

Czy pojemnik z wodą mogę postawić na dole kuchenki czy na blaszce , wyżej? Pozdrawiam ciepło:)

Irena
Irena
3 miesięcy temu

Bardzo dziękuję😊

Paulina
Paulina
4 miesięcy temu

Czy pominięcie białej czekolady mocno wpłynie na konsystencję sernika?

Mariola
Mariola
4 miesięcy temu

Przepis rewelacyjny 😍 sernik zawsze robi wrażenie na gościach 🙂 zniknął zanim zdążyłam zrobić zdjęcie w całości 🙈

IMG_20231021_152802874_PORTRAIT.jpg
Klaudia
Klaudia
5 miesięcy temu

Czy zamiast kąpieli wodnej można piec w piekarniku parowym? Pozdrawiam 🙂

Anna
Anna
7 miesięcy temu

Dzień dobry, czy mogę piec z termoobiegiem ?

Anna
Anna
7 miesięcy temu

I wtedy również w kąpieli wodnej ?

Anna
Anna
7 miesięcy temu

Dziękuję bardzo 🙂 Pozdrawiam

Patrycja
Patrycja
8 miesięcy temu

Czy sernik wyjdzie także na dużej prostokątnej blaszce ?

Karolina
Karolina
9 miesięcy temu

Dopiero uczę się serników, ten to pierwszy, który mi nie popękał. I biała czekolada robi w smaku świetną robotę 🙂 dziękuję bardzo za przepis!

54AB39C5-E0A6-447D-AAB1-CBE1FD2B113E.jpeg
Pawel
Pawel
9 miesięcy temu

po upieczeniu 6 serników w tortownicach 18 cm .. chyba rozgryzłem temat pękniętego .. pękł tylko ten gdzie kąpiel wodna polegała na wstawieniu naczynia z wodą poniżej.. te ze standardowym podejściem w wodzie wyszły dobrze .. lekkie po wyciągnięciu – po schłodzeniu już nie tak bardzo hmmm ale bardzo dobre .. sam nie wiem jak mają smakować dawno ich nie jadłem … oczywiście nie obyło się bez małych zmian – jeden sernik z wiśniami i ciemną czekoladą, inny mega limonkowo-cytrynowy, inny jeszcze z dodatkiem rumu i limonki a teraz piecze się przedostatni już prawie całkowicie z przepisu ale z dodatkiem rumu 🙂 dziękuję za przepis, zapisany

IMG_0093.jpeg
Pawel
Pawel
9 miesięcy temu

moj popekal ;/ nie wzialem pod uwage czasu przy mniejszej formie.. albo za ,ocna ubilem bialka . moze smietana z cukrem pomoze jeszcze

IMG_0090.jpeg
Karolina
Karolina
10 miesięcy temu

Robiłam ostatnio sernik z kajmakiem – sztosik, pierwszy raz wyszło mi tak pyszne ciasto, wysokie, przepyszne! Dziękuję! Sama byłam z siebie dumna 🙂 Teraz myślę, czy nie zrobić tego z białą czekoladą, czy ich konsystencja jest taka sama? I czy zamiast dwóch tabliczek, można dodać jedną do masy?

Magdalena
Magdalena
11 miesięcy temu

Przepyszny sernik, ulubieniec całej rodziny.

IMG20230407162007.jpg
Bogusia
Bogusia
11 miesięcy temu

Super przepis, sernik puszysty jak chmurka 🙂

received_1370475310187551.jpeg
Beata
Beata
11 miesięcy temu

Ten sernik jest genialny 🤩😍🥰
Pyszny, puszysty , rozpływający się w ustach 😍 Polecam z całego serducha ❤️❤️❤️

IMG_20230409_233541.jpg
Justyna
Justyna
11 miesięcy temu

Obłędny w smaku! Lekki jak chmurka 😍

6B98B2A8-A9DB-4471-A8BB-0147192105E1.jpeg
Kasia
Kasia
11 miesięcy temu

Po prostu pycha!

Serniczek bardzo delikatny, jak chmurka 🥰

IMG-20230408-WA0001.jpg
Sylwia
Sylwia
11 miesięcy temu

Pierwszy sernik który wyszedł jak w przepisie,nic nie opadł, jest piękny,wykończyłam malinami,jeszcze nie próbowałam bo jest na jutro ale napewno będzie przepyszny!

20230408_141623.jpg
Paula
Paula
11 miesięcy temu

Właśnie skończył się czas pieczenia. ☺️ Niech się studzi 😁

IMG_20230408_172548.jpg
Paula
Paula
11 miesięcy temu

Był przepyszny! Byl… Już zjedzony 😁 Na pewno zrobię go jeszcze nie raz 😍

Paula
Paula
11 miesięcy temu

Tak wyglądał 🤤

IMG_20230411_184516.jpg
Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

Mój pierwszy! 😄

IMG_20230408_162915.jpg
Patrycja
Patrycja
11 miesięcy temu

Świetny przepis! Sernik wyszedł przepyszny. Ja dodałam na górę borówki i granat 🙂 Zawsze wracam do tego przepisu, już nie robię innych serników.

IMG_20230407_205903.jpg
Marta
Marta
1 rok temu

To mój pierwszy sernik tą metodą. Po takich komentarzach nie mogę już doczekać się rezultatu. 50minut do końca pieczenia a gdzie tu studzenie jeszcze😁 p.s. ta mała foremka to ciasto córki. Nie wiem co z tego wyjdzie

16786371873438451573576580142043.jpg
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Pyszny serniczek 🥰wyszedł równiutki bez pęknięć 🙂

Screenshot_20230227_235010_Gallery.jpg
Ewa
Ewa
1 rok temu

Czy zamiast skrobii ziemniaczanej można dodać zwykłą mąkę lub budyń śmietankowy? W jakiej ilości? Tyle samo co skrobii ziemniaczanej?

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Z malinami istny sztos ❤️

inbound2659100540692557389.jpg
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Wysoki, słodki i kremowy ❤️

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Najlepszy sernik jaki jadłam na ten moment i pierwszy który zrobiłam sama i wyszedł 🤤 dodałam później maliny na wierzch żeby złamać trochę słodycz. Zdecydowanie to mój sernik o którego wszyscy będą prosić 😁

inbound1049059481325773012.jpg
Paulina
Paulina
1 rok temu

Świetny przepis! 🥰

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Sernik przepyszny!❤️ Wszystko tak pięknie szczegółowo opisane, że nie może nie wyjść. Oczywiście królowa serników jest tylko jedna (czyt. autorka bloga), ale mój też wyszedł niczego sobie 😀

IMG_20221228_101805_530.jpg
Sara
Sara
1 rok temu

Mam pytanie, czy do blaszki pod którą będzie piekł się sernik nalać wrzącą wodę?

Agata
Agata
1 rok temu

Czy po upieczeniu przechowywac go w lodówce? Czemy polewa nie wyszła mi tak płynna tylko bardzo gęsta? Dodałam tak jak w przepisie a nawet troszkę więcej masła.

Roksana
Roksana
1 rok temu

Witam, trafiłam tutaj przez przypadek, ale zostaje ❤️ ten sernik to złoto, szybki w przygotowaniu, piękny, przepyszny po rozkrojeniu jest to pianka serowa coś pięknego. Robiąc wszystko krok po kroku jak w przepisie nie może nie wyjść. Pozdrawiam i życzę wesołych świat.

FF508ACA-4E4C-47B5-9426-E574BF287259.jpeg
Patryk
Patryk
1 rok temu

Czy mogę dodać do środka borówki?

Karo
Karo
1 rok temu

Właśnie go piekę jest olbrzymi i strasznie popękał.. ta para wodna nic nie daje.

Ilona il
Ilona il
1 rok temu

Pani Asiu, kiedy należy wyjąć blaszkę z woda? Na jakim etapie?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Jak mam blaszkę szer 25 cm a długość 30 to o ile podwoić produkty by wyrósł ?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Czyli 2 kg sera , 4 czekolady itd

Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Czy można dodać skórkę pomarańczową do masy?

Paulina
Paulina
1 rok temu

Pani Joanno,
Dziękuję za przepis 😉 To mój pierwszy sernik, w smaku super, ale niestety wyszedł bardzo kruchy, tak, że ciężko było go choćby pokroić. Nie wiem gdzie popełniłam błąd.

Sernik.png
Kinga
Kinga
1 rok temu

A czy z president do sernika również sie nada?

Paulina
Paulina
1 rok temu

Mam jeszcze takie 🙂 użyłam twarogu Piątnicy. Tak, sernik był pieczony w kąpieli wodnej i nie opadł upieczeniu.

5E550869-0E1D-48AC-9599-EDA55F906CD0.jpeg
Gabriela
Gabriela
1 rok temu

Mój pierwszy sernik, jestem nim zachwycona. Jest na miarę deseru w porządnej restauracji.

F0EC76AA-F76C-4A49-9551-0913A39625E9.jpeg
Joanna
Joanna
1 rok temu

Rozumiem że na dużą blachę muszę podwoić składniki ?