Opis przepisu
Sernik z białą czekoladą to z pewnością jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam! Wyszedł wysoki, równiutki i do jak bosko smakował… Nie da się tego opisać! 🙂
Mój najnowszy sernik z białą czekoladą jest lekki jak chmurka. Coś w stylu sernika wiedeńskiego, jednak ta biała czekolada w masie serowej zrobiła świetną robotę. Szczerze mówiąc upiekłam go nieco inaczej niż dotychczasowe serniki i w moim odczuciu był to strzał w dziesiątkę. Przez 30 minut piekłam mój sernik w temp. 165 stopni, a następnie przez 65 minut piekłam w temp. 130 stopni. Po upieczeniu sernik kompletnie nie opadł, a dzięki temu, że upiekłam go w mniejszej tortownicy 22 cm (możesz go także upiec w tortownicy o średnicy 24 cm), to wyszedł imponująco wysoki i świetnie prezentował się na talerzyku.
Przepis na: Sernik z białą czekoladą
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 22 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 150 g herbatników maślanych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (160 g)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 80 g miękkiego masła
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 g czekolady białej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady białej
- 1 łyżka masła lub śmietanki kremówki
Zobacz również:
Poniżej opisałam Wam kilka wskazówek, dzięki którym Wasz sernik wyjdzie idealnie.
Przepis na sernik
Kilka wskazówek:
- Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub Piątnicy. Z pewnością nie polecę używać Włoszczowy, ponieważ ma fatalny skład i smak.
- Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
- Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 130-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
- Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
- Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej
To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:
- Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.
Jak zrobić sernik z białą czekoladą?
Krok 1
Tortownicę (moja o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.
Krok 2
200 g białej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 3/4 szklanki cukru (jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, 5 żółtek i 80 g miękkiego masła. Całość miksujemy przez 2-3 minuty. Pod sam koniec dodajemy roztopioną czekoladę i 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie przez chwilkę miksujemy.
Krok 3
Następnie dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Nie korzystamy z miksera!
Krok 4
Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w małym garnku roztapiamy białą czekoladę z masłem, mieszamy do powstania jednolitej polewy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Polewamy nią wierzch sernika.
Komentarze
Czy pojemnik z wodą mogę postawić na dole kuchenki czy na blaszce , wyżej? Pozdrawiam ciepło:)
Zawsze kładłam na dolnej półce piekarnika 🙂
Bardzo dziękuję😊
Czy pominięcie białej czekolady mocno wpłynie na konsystencję sernika?
To nie lepiej upiec inny sernik? Skoro ten się nazywa “sernik z białą czekoladą”, więc inne proporcje też są tak opisane, żeby całość smakowała super 🙂
Przepis rewelacyjny 😍 sernik zawsze robi wrażenie na gościach 🙂 zniknął zanim zdążyłam zrobić zdjęcie w całości 🙈
Wyszedł idealnie <3 Ślicznie dziękuję za dodanie zdjęcia i miłego komentarza 🙂
Czy zamiast kąpieli wodnej można piec w piekarniku parowym? Pozdrawiam 🙂
Skoro ma Pani piekarnik parowy, to przecież nie ma potrzeby pieczenia w kąpieli wodnej 🙂 Chodzi o zapewnienie równomiernej wilgotności w trakcie pieczenia, a piekarnik parowy spełnia tą funkcję.
Dzień dobry, czy mogę piec z termoobiegiem ?
Jak nie ma mozliwosci wyłączenia termoobiegu, to tak 🙂
I wtedy również w kąpieli wodnej ?
Tak 🙂 Dobrze też zmniejszyć temp. o 10-20 stopni. U mnie w piekarniku wystarczy zmniejszyć o 10 stopni.
Dziękuję bardzo 🙂 Pozdrawiam
Czy sernik wyjdzie także na dużej prostokątnej blaszce ?
Tak, najlepiej proszę sobie wpisać w internecie – przeliczniki foremek ciast. Wpisać swoje proporcje blaszki i mojej i wyskoczy o ile zwiekszyc skladniki 🙂
Dopiero uczę się serników, ten to pierwszy, który mi nie popękał. I biała czekolada robi w smaku świetną robotę 🙂 dziękuję bardzo za przepis!
Piękny wyszedł 😍 bardzo się cieszę, że smakuje ❤️
po upieczeniu 6 serników w tortownicach 18 cm .. chyba rozgryzłem temat pękniętego .. pękł tylko ten gdzie kąpiel wodna polegała na wstawieniu naczynia z wodą poniżej.. te ze standardowym podejściem w wodzie wyszły dobrze .. lekkie po wyciągnięciu – po schłodzeniu już nie tak bardzo hmmm ale bardzo dobre .. sam nie wiem jak mają smakować dawno ich nie jadłem … oczywiście nie obyło się bez małych zmian – jeden sernik z wiśniami i ciemną czekoladą, inny mega limonkowo-cytrynowy, inny jeszcze z dodatkiem rumu i limonki a teraz piecze się przedostatni już prawie całkowicie z przepisu ale z dodatkiem rumu 🙂 dziękuję za przepis, zapisany
6 serników to musiał mieć Pan sporo gości 🙂 A tak z ciekawości to w jakiej wersji smakowej (po Pana zmianach) był najciekawszy smakowo? Kusi mnie upieczenie w wersji z limonką, ale muszę najpierw zrobić test ile należy tej limonki dodać, żeby była ona fajnie delikatnie wyczuwalna.
Co do pęknięcia to mógł to być też przypadek, że akurat jeden delikatnie popękał. Ja piekę serniki regularnie i naprawdę rzadko zdarzają mi się pęknięcia. Ostatnio jednak miałam tak, że właśnie brzydko popękał, a jedynie użyłam innego sera w wiaderku niż zwykle.
moj popekal ;/ nie wzialem pod uwage czasu przy mniejszej formie.. albo za ,ocna ubilem bialka . moze smietana z cukrem pomoze jeszcze
Faktycznie troszkę popękał, ale po przestygnięciu on może odrobinkę opaść i wtedy te pęknięcia nie będą widoczne 🙂 W takich przypadkach zawsze można wierzch udekorować polewą czekoladową czy nawet mascarpone z cukrem pudrem.
PS. Mam nadzieję, że smakował!
Robiłam ostatnio sernik z kajmakiem – sztosik, pierwszy raz wyszło mi tak pyszne ciasto, wysokie, przepyszne! Dziękuję! Sama byłam z siebie dumna 🙂 Teraz myślę, czy nie zrobić tego z białą czekoladą, czy ich konsystencja jest taka sama? I czy zamiast dwóch tabliczek, można dodać jedną do masy?
Bardzo się cieszę, że smakował 🧡 Jeżeli chodzi o sernik z białą czekoladą, to konsystencja jest podobna do tego z kajmakiem 🙂 Można dodać jedną tabliczkę, ale sernik będzie mniej słodki. Udanych wypieków!
Przepyszny sernik, ulubieniec całej rodziny.
Bardzo się cieszę, że tak rodzince smakuje ❤️ Dziękuję za foteczkę i pozdrawiam serdecznie 🙂
Super przepis, sernik puszysty jak chmurka 🙂
No piękny serniczek 🙂
Ten sernik jest genialny 🤩😍🥰
Pyszny, puszysty , rozpływający się w ustach 😍 Polecam z całego serducha ❤️❤️❤️
Pieknie wyszedł 🙂
Obłędny w smaku! Lekki jak chmurka 😍
Pięknie wyszedł 🙂
Po prostu pycha!
Serniczek bardzo delikatny, jak chmurka 🥰
Rewelka! ❤️❤️ Cieszę się, że smakuje 🙂
Pierwszy sernik który wyszedł jak w przepisie,nic nie opadł, jest piękny,wykończyłam malinami,jeszcze nie próbowałam bo jest na jutro ale napewno będzie przepyszny!
Wygląda naprawdę superowo! ❤️ Trzymam w takim razie kciuki, żeby smakował 🙂
Właśnie skończył się czas pieczenia. ☺️ Niech się studzi 😁
Wygląda na śliczniutki 🙂 Życzę smacznego 🙂
Był przepyszny! Byl… Już zjedzony 😁 Na pewno zrobię go jeszcze nie raz 😍
swietnie 🙂
Tak wyglądał 🤤
No piękny!
Mój pierwszy! 😄
No to jak na pierwszy raz wyszedl rewelacyjnie 🙂 Strach pomyslec jak będą wyglądały następne jak juz pierwszy tak wygląda 🙂
Świetny przepis! Sernik wyszedł przepyszny. Ja dodałam na górę borówki i granat 🙂 Zawsze wracam do tego przepisu, już nie robię innych serników.
Wygląda superowo! ❤️ Bardzo się cieszę, że tak smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za zdjęcie!
To mój pierwszy sernik tą metodą. Po takich komentarzach nie mogę już doczekać się rezultatu. 50minut do końca pieczenia a gdzie tu studzenie jeszcze😁 p.s. ta mała foremka to ciasto córki. Nie wiem co z tego wyjdzie
Trzymam kciuki w takim razie i mam nadzieje ze będzie smakować 🤗
Pyszny serniczek 🥰wyszedł równiutki bez pęknięć 🙂
Piękny wyszedł! ❤️❤️ Życzę smacznego 🥰
Czy zamiast skrobii ziemniaczanej można dodać zwykłą mąkę lub budyń śmietankowy? W jakiej ilości? Tyle samo co skrobii ziemniaczanej?
Można zamienić z budyniem w takiej samej proporcji 🙂
Z malinami istny sztos ❤️
Wysoki, słodki i kremowy ❤️
Najlepszy sernik jaki jadłam na ten moment i pierwszy który zrobiłam sama i wyszedł 🤤 dodałam później maliny na wierzch żeby złamać trochę słodycz. Zdecydowanie to mój sernik o którego wszyscy będą prosić 😁
Superowo <3 A serniczek wyszedł obłędnie!
Świetny przepis! 🥰
Dziękuję 🙂
Sernik przepyszny!❤️ Wszystko tak pięknie szczegółowo opisane, że nie może nie wyjść. Oczywiście królowa serników jest tylko jedna (czyt. autorka bloga), ale mój też wyszedł niczego sobie 😀
Rewelacyjnie wyszedł 🙂
Mam pytanie, czy do blaszki pod którą będzie piekł się sernik nalać wrzącą wodę?
Tak, może być też ciepła, piekarnik szybko podgrzeje wodę i tak 🙂
Czy po upieczeniu przechowywac go w lodówce? Czemy polewa nie wyszła mi tak płynna tylko bardzo gęsta? Dodałam tak jak w przepisie a nawet troszkę więcej masła.
Każdy sernik po upieczeniu przechowujemy w lodówce 🙂 Jesli chodzi o masę to ewidentnie się musiała zważyć skoro wyszła gęsta. Za bardzo musiała zostać podgrzana…
Witam, trafiłam tutaj przez przypadek, ale zostaje ❤️ ten sernik to złoto, szybki w przygotowaniu, piękny, przepyszny po rozkrojeniu jest to pianka serowa coś pięknego. Robiąc wszystko krok po kroku jak w przepisie nie może nie wyjść. Pozdrawiam i życzę wesołych świat.
Dziękuję za tak miły komentarz <3 Super, że ktoś docenia moją pracę i poświęcony czas na dopracowanie przepisów!
Czy mogę dodać do środka borówki?
Właśnie go piekę jest olbrzymi i strasznie popękał.. ta para wodna nic nie daje.
Pani Asiu, kiedy należy wyjąć blaszkę z woda? Na jakim etapie?
Kiedy już piekarnik całkowicie ostygnie 🙂 Podczas pieczenia nigdy nie otwieramy piekarnika.
Jak mam blaszkę szer 25 cm a długość 30 to o ile podwoić produkty by wyrósł ?
Trzeba zwiększyć dwukrotnie 🙂
Czyli 2 kg sera , 4 czekolady itd
Dokładnie tak 🙂
Czy można dodać skórkę pomarańczową do masy?
No pewnie 🙂
Pani Joanno,
Dziękuję za przepis 😉 To mój pierwszy sernik, w smaku super, ale niestety wyszedł bardzo kruchy, tak, że ciężko było go choćby pokroić. Nie wiem gdzie popełniłam błąd.
Pani Paulino, a czy jest możliwość podesłania przekroju tego sernika? 🙂 Niestety od góry nie jestem w stanie nic podpowiedzieć. Ewentualnie proszę o informację jaki twaróg został użyty oraz czy sernik był pieczony w kąpieli wodnej i czy opadł po upieczeniu.
A czy z president do sernika również sie nada?
Według mnie jest zbyt wodnisty i z niego nie korzystam. Jednym wychodzi sernik z tego twarogu, a innym nie 🙂
Mam jeszcze takie 🙂 użyłam twarogu Piątnicy. Tak, sernik był pieczony w kąpieli wodnej i nie opadł upieczeniu.
Mój pierwszy sernik, jestem nim zachwycona. Jest na miarę deseru w porządnej restauracji.
No to jak tak wyszedł pierwszy sernik to jak będzie wyglądać drugi!! 🙂 Ktoś tu ma niezłą rękę do wypieków. Smacznego 🙂
Rozumiem że na dużą blachę muszę podwoić składniki ?
To zależy jaki jest rozmiar dużej blachy 🙂 trzeba przeliczyć proporcje ale bez informacji o rozmiarze ciężko powiedzieć 🙂
Przepyszny, rozpływa się w ustach. Delikatny jak mgiełka. Serniki z Twoich przepisów zawsze mi wychodzą. Dziękuję bardzo ♥️
Wow <3 No powiem, że serniczek wyszedł iście perfekcyjnie! Mega wysoki i równiutki. Smacznego życzę i dziękuję ślicznie za zdjęcie 🙂
Czytałam, ze takie sernik jednak najlepiej wychodzi z mascarpone. Może w proporcjach 50/50 mascarpone i twaróg? Czy to wyjdzie? Rozumiem, ze twaróg z Piatnicy już nie mielimy? Czy to zabezpieczenie dokładnie to jakieś triki? Czy folia 1 warstwa wystarczy tylko patrzeć aby się nie porwała?
Jest wiele przepisów na serniki, a jeżeli chcesz użyć mascarpone, to zachęcam do zrobienia tego serniczka:
https://poprostupycha.com.pl/przepis/sernik-z-mascarpone/
Twarogu z wiaderka już nie mielimy 🙂 Zabezpieczenie to raczej nie żaden trik, tylko po prostu owinięcie foremki folią aluminiową tak, aby nie przeciekała woda.
Czy jest sposób tradycyjny pieczenia sernika jeśli ktoś nie chce robić w kąpieli wodnej ? Kupiłam potrzebne składniki a później przeczytałam jak piec ..🤣
Można nie robić w kąpieli wodnej i włożyć po prostu do piekarnika normalnie, ale to w prostszej wersji wystarczy wsadzić blaszkę z wodą na niższą półkę od tej z blaszką z sernikiem 🙂 W kąpieli wodnej sernik nie pęka i jest bardziej wilgotny, dlatego polecam to rozwiązanie 🙂
Zrobiła druga metodą narazie się studzi zobaczymy po ostudzeniu , ale i tak pękł 🫣
Jak piekłam za pierwszym razem to wyszedł idealnie. Chmurka, u góry równiutka i jaśniutka, a dziś piekłam po raz drugi dokładnie w taki sam sposób i wyszło mi jak u Pani na zdjęciu. W piekarniku urosło do góry po czym pękł na środku i opadł oraz się przypiekł po bokach. Nie wiem od czego to zależy. W ogóle nie przypomina mojej pierwszej wersji.
tak się dzieje jak jest za wysoka temperatura, w 130 czy nawet 150 ( i nawet jakby nie wstawić wody do kąpieli ) tak by się nie stało
Pani Weroniko, a on był w ogóle pieczony według mojej receptury? Bo nie powinien tak wyrosnąć i się aż tak przyrumienić skoro głównie się ma piec w temperaturze 130 stopni? 🙂
Jeszcze fotka, bo zapomniałam 🤦
O tu coś poszło zdecydowanie nie tak jak powinno z tą masą… Ciężko tu powiedzieć na oko gdzie został popełniony błąd, bo nie wiem:
– czy po prostu nie powinien być pieczony delikatnie dłużej
– jaki był użyty twaróg
– czy białka były odpowiednie dobrze ubite i całość tylko pod koniec delikatnie wymieszana
Skrobia czy budyń sprawiają właśnie, że sernik jest bardziej stabilny i lepiej się kroi. Pominięcie lub zmniejszenie ilości spowoduje, że może się bardziej kruszyć (to też zależne od tego jaki przepis na sernik został użyty) 🙂
Smak obłędny 😍 Odrobinę mi się kruszy, może następnym razem dam tylko 1 łyżkę skrobii…
Sernik wyszedł przepyszny, lekki i mega puszysty. Dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️ Dziękuję również za zdjęcie! 🙂
Dzień dobry, chciałam doprecyzować kwestię pieczenia przed zabraniem się za przygotowanie ciasta 🙂 najpierw piekę sernik przez 30 min, zmniejszam temperaturę, piekę przez kolejne 30 min, następnie wyłączam piekarnik nie otwierając drzwiczek na kolejne 30 min i dopiero po tych czynnościach lekko uchylam drzwiczki do ostudzenia? 🙂 wygląda przepysznie! 🙂
Dzień dobry, zgodnie z krokiem 4 : “Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, a następnie przez 60-70 minut w temp. 130 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.” Czyli po 30 minutach w 165 stopniach, pieczemy jeszcze przez 60-70 min w temp. 130 stopni. Na koniec nie otwieramy drzwiczek przez kolejne 30 min 😉
Mój pierwszy sernik😍 wygląda pięknie, wyśmienity w smaku, rozpływa się w ustach. Łatwy w wykonaniu, przepis bardzo jasno napisany wiec nie było problemu z pieczeniem🙂 kolejny przepis i na pewno nie ostatni z tej strony!
Aż nie mogę w to uwierzyć, że to pierwszy w życiu sernik! ❤ Jeśli tak to czuję mega potencjał! Super, w takim razie smacznego 🙂
Sernik idealny, równiutki (!) i pyszny. U mnie tylko z mniejszą ilością cukru. Jeden z ulubionych 😊
Wow, wyszedł idealny! ❤ Ładniejszy nawet od mojego 🙂 Cieszę, się, że smakuje!
Dobry wieczór! Czy na tortownicę o średnicy 24cm należy powiększać składniki czy te co są podane w przepisie będą też odpowiednie? ☺
Pani Kamilo, napisałam o tym w przepisie już na samym początku wpisu – ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm, ale 24 cm również będzie ok 🙂 Nie trzeba zmieniać proporcji, udanych wypieków!
Ojjjć, przepraszam 🙁 nie doczytałam dokładnie opisu 😉
Na tortownicę 26 cm jakie dać proporcje?😉a na dużą prostokątną blaszkę 23*38 cm jakie dać proporcje?
Na tortownicę 26 cm x 1,4 a dużą blaszkę x 2,3 😉
Dziękuje🙂
A jaki wtedy czas pieczenia?
A o który rozmiar chodzi?
Jaki będzie czas pieczenia na dużą prostokątna blachę?
Jesli nie zmienia się proporcji składników to nie trzeba wydłuzac czasu pieczenia 🙂
Super przepis! Sernik wyszedł puszysty i przepyszny!
Piękny wyszedł! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂