Sernik z białą czekoladą

4.6/5 (661 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min + 90 min pieczenia

Sernik z białą czekoladą przepis

Opis przepisu

Sernik z białą czekoladą to z pewnością jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam! Wyszedł wysoki, równiutki i do jak bosko smakował… Nie da się tego opisać! 🙂

Mój najnowszy sernik z białą czekoladą jest lekki jak chmurka. Coś w stylu sernika wiedeńskiego, jednak ta biała czekolada w masie serowej zrobiła świetną robotę. Szczerze mówiąc upiekłam go nieco inaczej niż dotychczasowe serniki i w moim odczuciu był to strzał w dziesiątkę. Przez 30 minut piekłam mój sernik w temp. 165 stopni, a następnie przez 65 minut piekłam w temp. 130 stopni. Po upieczeniu sernik kompletnie nie opadł, a dzięki temu, że upiekłam go w mniejszej tortownicy 22 cm (możesz go także upiec w tortownicy o średnicy 24 cm), to wyszedł imponująco wysoki i świetnie prezentował się na talerzyku.

Przepis na: Sernik z białą czekoladą

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 22 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (160 g)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g czekolady białej

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady białej
  • 1 łyżka masła lub śmietanki kremówki
Wyślij emailem

Poniżej opisałam Wam kilka wskazówek, dzięki którym Wasz sernik wyjdzie idealnie.

Przepis na sernik

Kilka wskazówek:

  • Najważniejszy jest tu twaróg. Ja najczęściej sama mielę (przynajmniej dwukrotnie) twaróg. Jeżeli korzystam z twarogu sernikowego z wiaderka to zawsze korzystam z firmy Wieluń (mój ulubiony) lub Piątnicy. Z pewnością nie polecę używać Włoszczowy, ponieważ ma fatalny skład i smak.
  • Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej
  • Sernik należy piec bez termoobiegu, najlepiej w temp. 130-160 stopni, ale przez dłuższy czas np. 90 minut
  • Polecam piec sernik w kąpieli wodnej
  • Po upieczeniu należy go studzić w zamkniętym piekarniku (przez 30 minut), a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

To zapewnienie wilgotności sernikowi w trakcie jego pieczenia. Serniki pieczone w kąpieli wodnej nie rosną mocno, nie opadają, nie pękają ani podczas pieczenia ani podczas studzenia. Poniżej opiszę dwa sposoby pieczenia w kąpieli wodnej:

  1. Należy zacząć od dokładnego zabezpieczenia foremki, w której będziesz piec sernik, a mianowicie folią aluminiową owinąć blaszkę dookoła (foremka będzie stała w wodzie, a ważne jest to, aby woda nie dostała się do środka). Owiniętą folią foremkę należy włożyć do większego naczynia, które można umieścić w piekarniku (jak np. naczynie żaroodporne, większa blaszka). Następnie wlewamy gorącą wodę (najlepiej wrzątek) do większej foremki (woda powinna sięgać minimum do połowy foremki z masą na sernik). Pieczemy sernik w temperaturze i czasie opisanym w przepisie.
  2. Do nagrzanego piekarnika wkładamy sernik na środkową półkę piekarnika. Piętro niżej wkładamy blaszkę napełnioną wodą, dzięki czemu zachodzi również parowanie jak w opisanej pierwszej metodzie. Polecam ten drugi sposób szczególnie dla osób, które nie mają szczelnych foremek.

Jak zrobić sernik z białą czekoladą?

Krok 1

ciasteczkowy spód

Herbatniki (150g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (50g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki.  


Krok 2

masa serowa

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

200 g białej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Do miski dodajemy 1 kg twarogu, 3/4 szklanki cukru (jeśli wolisz delikatnie mniej słodkie serniki to dodaj tylko 1/2 szklanki cukru), łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, 5 żółtek i 80 g miękkiego masła. Całość miksujemy przez 2-3 minuty. Pod sam koniec dodajemy roztopioną czekoladę i 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie przez chwilkę miksujemy.


Krok 3

sernik

W osobnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę (ja ubijam ok 7 minut).

Następnie dodajemy ubite białka do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Nie korzystamy z miksera!


Krok 4

sernik z białą czekoladą

Na ciasteczkowy spód ciasta przekładamy masę serową. Pieczemy w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, a następnie przez 60-70 minut w temp. 130 stopni (grzanie góra-dół). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut, a po tym czasie go studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wtedy w małym garnku roztapiamy białą czekoladę z masłem, mieszamy do powstania jednolitej polewy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Polewamy nią wierzch sernika.


Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

sernik z białą czekoladą

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 661

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
228 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
1 dzień temu

Przepyszny, kremowy, leciutki, idealny 😍 z polewą pistacjową obłędny 😁

1000009463
Kasia
Kasia
3 dni temu

Nie wiem, czy padło już to pytanie ale czy mogę dodać do środka brzoskwinie? Czy nie opadną na dno ani nie zmienią konsystencji sernika?

Klaudia
Klaudia
16 dni temu

Sernik wyszedł przepyszny ❤️ Lekki jak puszek. Wszyscy goście byli zachwyceni. Korzystałam zgodnie z poradą z twarogu Wieluń i to był strzał w 10. Pierwszy raz miałam okazję piec sernik w kąpieli wodnej i uważam że bardzo na plus ta metoda.

IMG_3125
Maciej
Maciej
18 dni temu

Sernik wyszedł idealnie, żona zadowolona. Jestem zaskoczony gdyż:

  • miałem twaróg President, który nie ma tu dobrej prasy
  • córka wrzuciła do białek całe żółtko i piana oczywiście nie była super sztywna bo nie da się usunąć całego żółtka
  • wstawiłem sernik za wysoko przez co góra mocniej się przypiekła i druga faza pieczenia (na 130°C) dałem tylko dół
  • nie wysmarowałem blaszki masłem ani papierem (była nowa może dlatego)

Świadczy to o tym, że przepis jest naprawdę świetny 😀
Moje przemyślenia. Oba sposoby pieczenia w kąpieli wodnej znacznie się różnią. O ile ciasto zanurzone w wodzie będzie się piekło w połowie w maksymalnie 100°C to góra już w wyższej (pewnie bliskiej nastawionej). Jeśli woda jest osobno pod ciastem to teoretycznie w całej objętości będzie równa temperatura. Ja robiłem drugim sposobem.

IMG-20240927-WA0000
Iza
Iza
19 dni temu

Czy można jeszcze dodać do masy serowej kremówkę ?

Joanna
Joanna
19 dni temu

A czy mogłabym do tych składników dodać serek mascarpone i śmietankę 36%? Bo akurat mam w lodówce. Robiłam już z Pani przepisu i wyszedł idealny, ale chciałabym dodać ten składniki a boje się, że mi nie wyjdzie. Proszę o poradę 🙂

Hanna Kubacka
Hanna Kubacka
2 miesięcy temu

Przepyszny serniczek moje klimaty … nic dodać nic ująć …! Będzie często u mnie gościł w domu …! Dziekuje za inspiracje …! Pozdrawiam

IMG_8201
Aga
Aga
2 miesięcy temu

Upiekł się pięknie, a dodam, że pierwszy raz piekłam w kąpieli wodnej. W smaku też pyszny chociaż następnym razem dodam troszkę mniej cukru 😉 Upiekę ten sernik napewno jeszcze nie raz 😘

IMG20240719115713
Maja
Maja
3 miesięcy temu

Wyszedl swietny, zamiast bialej czekolady na gore zrobilam chrupiaca warstwe z pokruszonymi ciastkami i czekolada. Serdecznie polecam

IMG_6005
Monika
Monika
3 miesięcy temu

Czy mogę z tych samych proporcji upiec sernik w tortownicy o średnicy 27 cm? Czy wyjdzie za niski i lepiej zwiększyć proporcje?

Iza
Iza
4 miesięcy temu

jeszcze nie próbowany, rano upieczony i teraz udekorowany. wyszedł równiutki jak jeszcze żaden z moich dotychczas pieczonych serników. będę do niego wracać <3

sernik
Agata
Agata
5 miesięcy temu

Bardzo dobry przepis. Polecam

https://agataholistycznie.blogspot.com

IMG_20240510_124847
Michalina
Michalina
5 miesięcy temu

Właśnie się studzi. Niestety nie urósł ani milimetra, więc zobaczymy czy będzie coś na jutro do kawki😂

Justyna
Justyna
5 miesięcy temu

Wyszedł przepyszny! Pierwszy raz tak dobry sernik z mojej ręki 🙂 najlepsze w tym przepisie są wskazówki i tak dokładny opis. Zawsze w przepisach denerwuje mnie ze nie ma konkretów jak nastawić piekarnik. Tutaj wszystko krok po kroku 🙂 🥰 dodam, że robiłam w Thermomixie, więc też się da jak komuś wygodniej 🙂

20240420_171010
Ola
Ola
6 miesięcy temu

Wyszedł pyszny i kremowy! Przyznam że na twarogu z Piątnicy wyszedł wyższy ale bardziej suchy, na twarogu President opadł ale był bardziej kremowy 😀 oba jednak zachwyciły smakiem!

VideoCapture_20240403-171935
Ola
Ola
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Ola

Tak wyrósł pięknie

VideoCapture_20240403-171952
Magda
Magda
6 miesięcy temu

Sernik jest przepyszny, rozpływa się w ustach ! 🫶🏻

IMG_1002
Ola
Ola
6 miesięcy temu

Sernik zawsze wychodzi i rozpływa się w ustach. Dziękuję za przepis. Tym razem w Wielkanocnym wydaniu.

IMG_2828
Ania
Ania
6 miesięcy temu

Czy mogę dodać twaróg z wiaderka president? Czy źle wpływa na serniki.

Ania
Ania
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Wyszedł idealny i to na president, jedynie dodałam dwie kupiate łyżki skrobi ziemniaczanej.

1000009540
Beata
Beata
6 miesięcy temu

Kupiłam twaróg w wiaderku z Piątnicy. Jest na nim napisane “nie wymaga dodania masla”. Czy wg Pani powinnam pominąć masło przy przygotowywaniu masy?

Beata
Beata
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

W takim razie dodam wg przepisu. Dziękuję za odpowiedź 😊

Aneta
Aneta
6 miesięcy temu

Niestety mi popękał 🙁 nie wiem co zrobiłam źle, wszystko wg przepisu. Kąpiel wodna, temperatura, nie otwieranie piekarnika.

Joannna
Joannna
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Aneta

Ja teraz właśnie go robię i też cały popękał mi.

Justyna
Justyna
7 miesięcy temu

Jest po prostu pycha. Najlepszy jaki robiłam i jadłam. Super

inbound4036444520181743941
zuzanna
zuzanna
7 miesięcy temu

czy można upiec ciasto w 160C bez kąpieli wodnej?

Angelika
Angelika
7 miesięcy temu

Długo szukałam przepisu !! Ale ten jest rewelacja, mimo że brat zapomniał dać mąki ziemniaczanej, nie opadł i wyszedł przepyszny

IMG_5964
Martyna
Martyna
7 miesięcy temu

Próbowałam wykorzystać funkcje pary w nowym piekarniku. Pięknie wyrósł, ale niestety osiadł. Na szczęście smak jest super i na pewno upiekę jeszcze raz tylko tym razem tradycyjnie 😄

IMG_20240219_104141_1
Martyna
Martyna
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Zrobiłam już ten sernik 3 razy i wszyscy się nim zachwycają. Na górę raz zrobiłam lemon curd i po prostu bajka. Rzeczywiście trzeba było dłużej ubić białka i trzeba było piec z z niższą temperaturą. Polecam 🙂

Dominika
Dominika
8 miesięcy temu

Witam, te 30 min na początku z termoobiegiem a kolejna godzina wyłączyć go i dać grzałkę góra dół czy całkiem wszystko wyłączamy?
Pozdrawiam 😊

Justyna
Justyna
9 miesięcy temu

Bardzo dobry przepis. Wszystko jasno jest opisane, jeżeli robisz według opisu nie ma problemu żeby nie wyszedł. Pieczony na parze. Poprostu rozpływa się w ustach. Jest pycha aa…I wszyscy zachwalają 🌷

IMG_20231223_120539
Karolina
Karolina
9 miesięcy temu

Wkradło się, moje kombinatorstwo (dół z korzennych ciasteczek) ale wyszedł! 🙂

IMG_9700
Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

Czy to miękkie masło ma być roztopione ?

Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

Witam wymiar mojej blachy to 40×25 o ile zwiększyć produkty

Paula
Paula
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Joanna

Robię na blaszce standardowej i wychodzi dosyć niski, proponowałabym zrobić z 1.5 porcji na taką dużą blachę

Paulina
Paulina
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Paula

A jak długo Pani piecze ?

Kateryna
Kateryna
10 miesięcy temu

Nie wiem czemu, ale już któryś raz sernik z tego przepisu po prostu się posypał podczas krojenia. Nie trzyma kształtu. Rozwalił się i wyszedł kopiec.

Emil
Emil
10 miesięcy temu

Witam, czy czas pieczenia sernika może ulec zmianie jeśli zamiast spodu z herbatników zrobię zwykle ciasto kruche? Pozdrawiam

Irena
Irena
10 miesięcy temu

Czy pojemnik z wodą mogę postawić na dole kuchenki czy na blaszce , wyżej? Pozdrawiam ciepło:)

Irena
Irena
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo dziękuję😊

Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

Czy pominięcie białej czekolady mocno wpłynie na konsystencję sernika?

Mariola
Mariola
11 miesięcy temu

Przepis rewelacyjny 😍 sernik zawsze robi wrażenie na gościach 🙂 zniknął zanim zdążyłam zrobić zdjęcie w całości 🙈

IMG_20231021_152802874_PORTRAIT.jpg
Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Czy zamiast kąpieli wodnej można piec w piekarniku parowym? Pozdrawiam 🙂

Anna
Anna
1 rok temu

Dzień dobry, czy mogę piec z termoobiegiem ?

Anna
Anna
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

I wtedy również w kąpieli wodnej ?

Anna
Anna
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję bardzo 🙂 Pozdrawiam

Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Czy sernik wyjdzie także na dużej prostokątnej blaszce ?

Karolina
Karolina
1 rok temu

Dopiero uczę się serników, ten to pierwszy, który mi nie popękał. I biała czekolada robi w smaku świetną robotę 🙂 dziękuję bardzo za przepis!

54AB39C5-E0A6-447D-AAB1-CBE1FD2B113E.jpeg
Pawel
Pawel
1 rok temu

po upieczeniu 6 serników w tortownicach 18 cm .. chyba rozgryzłem temat pękniętego .. pękł tylko ten gdzie kąpiel wodna polegała na wstawieniu naczynia z wodą poniżej.. te ze standardowym podejściem w wodzie wyszły dobrze .. lekkie po wyciągnięciu – po schłodzeniu już nie tak bardzo hmmm ale bardzo dobre .. sam nie wiem jak mają smakować dawno ich nie jadłem … oczywiście nie obyło się bez małych zmian – jeden sernik z wiśniami i ciemną czekoladą, inny mega limonkowo-cytrynowy, inny jeszcze z dodatkiem rumu i limonki a teraz piecze się przedostatni już prawie całkowicie z przepisu ale z dodatkiem rumu 🙂 dziękuję za przepis, zapisany

IMG_0093.jpeg
Pawel
Pawel
1 rok temu

moj popekal ;/ nie wzialem pod uwage czasu przy mniejszej formie.. albo za ,ocna ubilem bialka . moze smietana z cukrem pomoze jeszcze

IMG_0090.jpeg
Karolina
Karolina
1 rok temu

Robiłam ostatnio sernik z kajmakiem – sztosik, pierwszy raz wyszło mi tak pyszne ciasto, wysokie, przepyszne! Dziękuję! Sama byłam z siebie dumna 🙂 Teraz myślę, czy nie zrobić tego z białą czekoladą, czy ich konsystencja jest taka sama? I czy zamiast dwóch tabliczek, można dodać jedną do masy?

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Przepyszny sernik, ulubieniec całej rodziny.

IMG20230407162007.jpg
Bogusia
Bogusia
1 rok temu

Super przepis, sernik puszysty jak chmurka 🙂

received_1370475310187551.jpeg
Beata
Beata
1 rok temu

Ten sernik jest genialny 🤩😍🥰
Pyszny, puszysty , rozpływający się w ustach 😍 Polecam z całego serducha ❤️❤️❤️

IMG_20230409_233541.jpg
Justyna
Justyna
1 rok temu

Obłędny w smaku! Lekki jak chmurka 😍

6B98B2A8-A9DB-4471-A8BB-0147192105E1.jpeg
Kasia
Kasia
1 rok temu

Po prostu pycha!

Serniczek bardzo delikatny, jak chmurka 🥰

IMG-20230408-WA0001.jpg
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Pierwszy sernik który wyszedł jak w przepisie,nic nie opadł, jest piękny,wykończyłam malinami,jeszcze nie próbowałam bo jest na jutro ale napewno będzie przepyszny!

20230408_141623.jpg
Paula
Paula
1 rok temu

Właśnie skończył się czas pieczenia. ☺️ Niech się studzi 😁

IMG_20230408_172548.jpg
Paula
Paula
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Był przepyszny! Byl… Już zjedzony 😁 Na pewno zrobię go jeszcze nie raz 😍

Paula
Paula
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tak wyglądał 🤤

IMG_20230411_184516.jpg
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Mój pierwszy! 😄

IMG_20230408_162915.jpg
Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Świetny przepis! Sernik wyszedł przepyszny. Ja dodałam na górę borówki i granat 🙂 Zawsze wracam do tego przepisu, już nie robię innych serników.

IMG_20230407_205903.jpg