Sernik baskijski – niezwykle smaczny, lekko słonawy wypiek. To całkowite przeciwieństwo klasycznych serników jakie mam na blogu. Piecze się go w wysokiej temperaturze, przez krótki czas. Charakteryzuje się turbo kremowością! Przyznaję, że to jeden z ciekawszych serników jakie do tej pory upiekłam i jadłam.
Zanim wstawiłam ten przepis to przetestowałam sernik baskijski z użyciem różnych składników, czasu pieczenia i temperatur. Według mnie wychodzi najsmaczniejszy przy użyciu serków Philadephia oraz zaproponowanych śmietankowych serków puszystych Twój Smak (z Lidla) lub Delikate (z Biedronki). Przy użyciu zwykłego twarogu z wiaderka to już nie jest to samo i raczej nie polecam go stosować w tym przepisie.
Przepis na: Sernik baskijski
Porady na start
- Klasyczny sernik baskijski jest bez spodu, ale według mnie smaczniejszy jest na ciasteczkowy spodzie – dzięki niemu można też dużo łatwiej przenieść sernik np. na paterę do ciast. Jednak jeśli chcesz to go pomiń.
- Po schłodzeniu sernika w lodówce można go udekorować świeżymi owocami, polewą z białej, mlecznej czekolady, konfiturą malinową, wiśniową, kremem pistacjowym itp.
- W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 130 g herbatników maślanych
- 50 g masła
Masa serowa:
- 750-800 g serków Philadelphia
- 300 g naturalnych serków kanapkowych np. puszysty Twój Smak, Almette, Delikate lub ricotta
- 190 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 dość płaska łyżeczka soli
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 dużych jajek
Zobacz również:
Sernik baskijski przepis krok po kroku:
Krok 1
Sernik baskijski jest prosty i szybki do przygotowania, więc od razu nastawiamy sobie piekarnik – temperatura 220 stopni, grzanie góra-dół.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jednak jeśli wyciągniesz je 15-20 minut szybciej z lodówki to też większej tragedii nie będzie. Nie jest to aż tak istotne jak w przypadku klasycznych serników.
Do miski dodajemy serki Philadephia (750-800 g), serki puszyste (300 g), cukier biały (190 g), opcjonalnie cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy (1 płaska łyżka), a także sól (1 dość płaska łyżeczka soli).
Krok 2
Miksujemy przez minutę do połączenia się składników.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Przygotowujemy sobie foremkę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Boki i spód lekko natłuszczamy. Wykładamy papierem do pieczenia (zgniotłam w dłoniach, aby papier łatwiej było uformować) – użyłam w sumie dwóch arkuszy papieru, ponieważ warto aby papier wychodził ponad wysokość użytej blaszki. Masa serowa wyjdzie dość rzadka, więc tak zabezpieczona blaszka jest przydatna.
Krok 6
Spód ciasteczkowy:
Herbatniki maślane (130 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (50 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.
PS. Zauważyłam, że w zależności od użytych herbatników niektóre potrzebują nieco więcej roztopionego masła, aby powstała ta konsystencja mokrego piasku. Jeśli znowu przesadzisz z ilością masła, wtedy może ono nieco wycieknąć z blaszki w trakcie pieczenia (nie wpłynie to jednak na smak sernika).
Wykładamy masę na spód blaszki – dociskamy za pomocą łyżki tworząc równą, zwartą warstwę.
Krok 7
Krok 8
Po tym czasie zostawiamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez 15 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach (lub od razu wyciągamy z piekarnika).
Z wierzchu może być przypalony po wyciągnięciu z piekarnika… Piekłam go kilkukrotnie i za każdym razem wierzch wyglądał nieco inaczej. Po wyjęciu z piekarnika może jego konsystencja wyglądać na środku jakby był niedopieczony, telepiący się jak galareta, ale tak ma być. Nie będzie też równy jak stół, tylko nieco opadnie.
Po całkowitym wystygnięciu wkładamy sernik baskijski do lodówki na minimum 10 godzin. Dopiero wtedy sernik nabiera odpowiedniej konsystencji i wtedy możemy go pokroić. Smacznego!
Komentarze