Sernik baskijski

4.6/5 (87 ocen)
Sernik baskijski to prawdziwy hit wśród wszystkich serników oraz deserów. Wygląda niepozornie, ale jest niesamowicie kremowy, delikatny, a jego smaku nie idzie z niczym pomylić! Nic dziwnego, że podbił serca milionów smakoszy na całym świecie. Jestem przekonana, że do nich dołączysz gdy tylko spróbujesz pierwszy kawałek!

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

10 min

Sernik baskijski

Sernik baskijski – niezwykle smaczny, lekko słonawy wypiek. To całkowite przeciwieństwo klasycznych serników jakie mam na blogu. Piecze się go w wysokiej temperaturze, przez krótki czas. Charakteryzuje się turbo kremowością! Przyznaję, że to jeden z ciekawszych serników jakie do tej pory upiekłam i jadłam.

Zanim wstawiłam ten przepis to przetestowałam sernik baskijski z użyciem różnych składników, czasu pieczenia i temperatur. Według mnie wychodzi najsmaczniejszy przy użyciu serków Philadephia oraz zaproponowanych śmietankowych serków puszystych Twój Smak (z Lidla) lub Delikate (z Biedronki). Przy użyciu zwykłego twarogu z wiaderka to już nie jest to samo i raczej nie polecam go stosować w tym przepisie.

 

Przepis na: Sernik baskijski

Porady na start

  • Klasyczny sernik baskijski jest bez spodu, ale według mnie smaczniejszy jest na ciasteczkowy spodzie – dzięki niemu można też dużo łatwiej przenieść sernik np. na paterę do ciast. Jednak jeśli chcesz to go pomiń.
  • Po schłodzeniu sernika w lodówce można go udekorować świeżymi owocami, polewą z białej, mlecznej czekolady, konfiturą malinową, wiśniową, kremem pistacjowym itp.
  • W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Spód ciasteczkowy:

  • 130 g herbatników maślanych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 750-800 g serków Philadelphia
  • 300 g naturalnych serków kanapkowych np. puszysty Twój Smak, Almette, Delikate lub ricotta
  • 190 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 dość płaska łyżeczka soli
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 dużych jajek
Wyślij emailem

Sernik baskijski przepis krok po kroku:


Krok 1

składniki na sernik baskijski

Sernik baskijski jest prosty i szybki do przygotowania, więc od razu nastawiamy sobie piekarnik – temperatura 220 stopni, grzanie góra-dół.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jednak jeśli wyciągniesz je 15-20 minut szybciej z lodówki to też większej tragedii nie będzie. Nie jest to aż tak istotne jak w przypadku klasycznych serników.

Do miski dodajemy serki Philadephia (750-800 g), serki puszyste (300 g), cukier biały (190 g), opcjonalnie cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy (1 płaska łyżka), a także sól (1 dość płaska łyżeczka soli). 


Krok 2

zmiksowane składniki w misce

Miksujemy przez minutę do połączenia się składników.


Krok 3

dodanie jajek do masy serowej

Dodajemy po jednym jajku. Miksujemy po dodaniu każdego przez około 15 sekund.  


Krok 4

masa serowa na sernik baskijski

Wlewamy śmietankę kremówkę 30% (łącznie 400 ml) i miksujemy przez 10-20 sekund.  


Krok 5

tortownica wyłożona papierem do pieczenia

Przygotowujemy sobie foremkę. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Boki i spód lekko natłuszczamy. Wykładamy papierem do pieczenia (zgniotłam w dłoniach, aby papier łatwiej było uformować) – użyłam w sumie dwóch arkuszy papieru, ponieważ warto aby papier wychodził ponad wysokość użytej blaszki. Masa serowa wyjdzie dość rzadka, więc tak zabezpieczona blaszka jest przydatna.  


Krok 6

spód ciasteczkowy

Spód ciasteczkowy:

Herbatniki maślane (130 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (50 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.

PS. Zauważyłam, że w zależności od użytych herbatników niektóre potrzebują nieco więcej roztopionego masła, aby powstała ta konsystencja mokrego piasku. Jeśli znowu przesadzisz z ilością masła, wtedy może ono nieco wycieknąć z blaszki w trakcie pieczenia (nie wpłynie to jednak na smak sernika).

Wykładamy masę na spód blaszki – dociskamy za pomocą łyżki tworząc równą, zwartą warstwę.


Krok 7

Sernik baskijski przed upieczeniem

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.  


Krok 8

Sernik baskijski po upieczeniu

Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 220 stopni.

Po tym czasie zostawiamy sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez 15 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach (lub od razu wyciągamy z piekarnika).

Z wierzchu może być przypalony po wyciągnięciu z piekarnika… Piekłam go kilkukrotnie i za każdym razem wierzch wyglądał nieco inaczej. Po wyjęciu z piekarnika może jego konsystencja wyglądać na środku jakby był niedopieczony, telepiący się jak galareta, ale tak ma być. Nie będzie też równy jak stół, tylko nieco opadnie.

Po całkowitym wystygnięciu wkładamy sernik baskijski do lodówki na minimum 10 godzin. Dopiero wtedy sernik nabiera odpowiedniej konsystencji i wtedy możemy go pokroić. Smacznego!


Kremowy sernik baskijski

Sernik baskijski przepis

Sernik baskijski

przepis na Sernik baskijski

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 87

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments