Kopytka z dyni

4.6/5 (136 ocen)
Kopytka z dyni to smaczne i nietypowe danie, które łączy w sobie tradycyjne polskie kopytka z delikatnym smakiem dyni. Według mnie to idealna propozycja na obiad w okresie jesiennym.

Ilość porcji

2-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

50 min

Kopytka z dyni

Kopytka z dyni to pyszny, jesienny pomysł na obiad. Uwielbiam ich smak! Moje kopytka z dyni zaserwowałam z czerwoną, lekko karmelizowaną cebulą. Jak dla mnie połączenie doskonałe. Myślę, że kopytka dyniowe będą równie smacznie smakować z masełkiem szałwiowym.

Kopytka

Na moim blogu znajdziecie także taki podstawowy, sprawdzony przepis na kopytka. Robię je co jakiś czas jako dodatek do gulaszu węgierskiego czy strogonowa. Świetnie smakują także w najprostszej postaci, czyli polane masełkiem. Tym razem postawiłam na kopytka z dodatkiem puree z dyni. Sposób przygotowania jest bardzo podobny, jedynie trzeba wcześniej upiec pokrojoną na kawałki dynię np. hokkaido, przestudzić i zblendować na puree. Łatwizna!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj moje kopytka z batatów i ziemniaków podane z masłem szałwiowym.

Przepis na: Kopytka z dyni

Składniki:

  • 300 g puree z dyni np. hokkaido
  • 600 g ziemniaków (500 g po obraniu i ugotowaniu)
  • 1 jajko
  • 290 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy lub curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 50 g masła
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki cukru
Wyślij emailem

Jak zrobić kopytka z dyni?


Krok 1

pieczona dynia

Kopytka z dyni przygotowujemy na bazie ugotowanych ziemniaków (mogą być np. użyte te z dnia poprzedniego, które zostały z obiadu), a także puree z pieczonej dyni.

Pieczona dynia

Jeśli chodzi o dynię to użyłam dyni hokkaido o gramaturze około 400 g. Wystarczy ją pokroić na kawałki (bez obierania ze skórki), wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika (temp. 185 stopni). Piec przez ok. 25-30 minut.


Krok 2

pieczona dynia

Po przestudzeniu wystarczy dynię obrać i zblendować.

Wyszło mi niecałe 300 g puree z dyni.


Krok 3

jarski obiad

Ugotowane, przestudzone ziemniaki (500 g) przeciskamy przez praskę. Dodajemy puree z dyni, jajko, mąkę pszenną (290 g), a także przyprawy: curry (1/2 płaskiej łyżeczki), gałkę muszkatołowej (szczypta), sól (1/2 łyżeczki) oraz większą szczyptę czarnego pieprzu.


Krok 4

jarski obiad

Szybko zagniatamy ręcznie gładkie ciasto (gdyby byłoby bardzo klejące, a zależy to głównie od odmiany użytych ziemniaków oraz dyni, wtedy podsyp odrobinę więcej mąki, tylko nie wolno przesadzić, bo kopytka mogą wyjść twarde po ugotowaniu).


Krok 5

kopytka

W tym czasie do garnka nalewamy wodę i nastawiamy na średnią moc palnika. Gdy woda będzie kipiała to wtedy ją lekko solimy i dopiero zaczynamy formować kopytka. Stolnicę lekko podsypujemy mąką. Ja polecam podzielić sobie ciasto np. na dwie lub trzy kule. Z każdej kuli formujemy dłońmi cienkie paski.

Za pomocą noża kroimy każdy pasek w poprzek (na ukośne kawałki) w odległości ok. 2-3 cm.


Krok 6

kopytka z dyni

Każdy ukośny kawałek lekko turlamy na stolnicy oprószonej mąką.


Krok 7

jak zrobić kopytka

Kluski z dyni

Kluski z dyni delikatnie wrzucamy do wrzątku. Pamiętaj, że należy je gotować porcjami.

Wkładamy je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotujemy chwilę, ok. 1,5 – 2 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową, można je opłukać pod strumieniem zimnej wody i odcedzić  – dzięki temu nie będą się nie posklejają.


Krok 8

Kopytka z dyni

Ugotowane kopytka przekładamy do garnka lub miski. Są gotowe do jedzenia! Możesz je zaserwować z roztopionym masłem lub np. karmelizowaną cebulą.

Czerwoną cebulę obieramy, siekamy w cienkie plasterki. Smażymy na małej ilości oleju lub masła klarowanego – na małym lub średnim ogniu przez około 5 minut. Gdy zmięknie, wtedy dodajemy większą szczyptę cukru brązowego lub białego. Smażymy jeszcze przez minutę. Nakładamy na ciepłe kopytka. Smacznego!

Przepisy z dyni

Szukasz innych pomysłów z dynią w roli głównej? W takim razie w wersji na słodko polecam ciasto z dyni czy sernik dyniowy. Z kolei na obiad proponuję aromatyczny krem z dyni czy placuszki dyniowe z ziemniakami.


Kopytka z dyni

Kopytka z dyni

Kopytka z dyni przepis

Kopytka z dyni

 

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 136

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata
Małgorzata
6 miesięcy temu

Czy te kopytka można zrobić na zapas i mrozić? Jeśli tak to na jakim etapie produkcji? 🤔

Aaa
Aaa
19 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A czy można ciasto na kopytka zostawić na drugi dzień (tzn. bez formowania kopytek)?

Małgorzata
Małgorzata
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Zaryzykowałam! Zamroziłam surowe kopytka, dzisiaj potrzebowałam czegoś na szybko więc ugotowałam je według przepisu i podałam z sosem z gorgonzoli. Wciąż są bardzo dobre w smaku więc zdecydowanie warto zamrozić jeśli zrobiło się nadmiar 😎

1000014615
Małgorzata
Małgorzata
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za szybką odpowiedź!

Kasia
Kasia
1 rok temu

Przepis okropny, wychodzi jedna wielka klapa, mimo, że kluski z dyni robię nie pierwszy raz

Martyna
Martyna
1 rok temu

Wyborne! Kolejny dyniowy przepis od Pani do którego będę wracać!

paula12
paula12
1 rok temu

Jestem wielką fanką tych dyniowych kopytek 🥰 Są pyszne! Ciasto wychodzi idealne, nie klei się mocno do rąk. Polecam ❤️

Dyniowe kopytka

Często mam ochotę na jarskie dania, które są mega szybkie do przygotowania. Najczęściej wtedy robię moje ulubione pierogi ruskie lub tradycyjne kopytka. W przypadku tych drugich, to świetny pomysł na użycie ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego gdy zostanie ich nadmiar. Pierogi oraz kopytka to naprawdę tani pomysł na obiad dla całej rodziny. W związku z tym, że zaczął się sezon dyniowy to postanowiłam przygotować pyszne dyniowe kopytka na bazie ugotowanych ziemniaków i puree z pieczonej dyni hokkaido.

Kluski dyniowe

Do przygotowania tego dania użyłam pieczonej dyni hokkaido, która charakteryzuje się ciemno pomarańczową barwą. Wystarczy dynię pokroić na mniejsze kawałki lub plastry, później wstawić do nagrzanego piekarnika i zblendować na puree. Kluski dyniowe są przepyszne w smaku! Naprawdę szybko znikają z talerzy, a w szczególności są obłędne wraz z masłem szałwiowym lub lekko karmelizowaną czerwoną cebulą.

Kopytka dyniowe

Kopytka dyniowe można przygotować w bardzo szybkim czasie. To jeden z pyszniejszych pomysłów na jarski obiad. Jestem pewna, że jak raz je przygotujecie to z pewnością szybko wrócicie do tego przepisu. Jeżeli jednak zamiast dyni wolisz szpinak, to koniecznie wypróbuj kopytka ze szpinakiem w roli głównej.

RozwińZwiń