Dania mięsneObiady

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości rodzinne jak imieniny, urodziny, a nawet obiad świąteczny. Sprawdzi się także po prostu jako zwykły obiad w tygodniu, który możesz przygotować na 2-3 dni do przodu i nie martwić się codziennym robieniem nowych obiadów.

Aromatyczny gulasz węgierski możesz przygotować z samego mięsa wieprzowego, jednak mi najbardziej smakuje taki wołowo-wieprzowy. Polecam użyć np. szynki wieprzowej czy karkówki, a także polędwicy wołowej. Pomieszanie obu tych mięs stanowi świetną bazę do gulaszu węgierskiego. Jeżeli chodzi o warzywa to najlepiej dodać paprykę czerwoną, żółtą (może być też zielona), a także pieczarki, marchewkę i czosnek. Ten gulasz wychodzi naprawdę bardzo smaczny, wyrazisty w smaku, a mięso rozpływa się w ustach.

Dodatkiem do gulaszu moje placki ziemniaczane lub placki z cukinii. Równie dobrze możesz go podać z kromkami chleba.

Polecam także wypróbować mój przepyszny przepis na placek po węgiersku z gulaszem wołowym. Koniecznie też spróbuj mój niedawno opublikowany strogonow, który tworzy duet idealny z domowymi kopytkami!

Przepis na: Gulasz węgierski

 Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 4-6

Składniki:

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu np. świeżo zmielonego
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu

Gulasz węgierski:

  • 700 g wieprzowiny np. szynki, karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 300 g wołowiny np. polędwicy
  • 2-3 łyżki oleju
  • 250 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona i żółta
  • 1 duża marchewka
  • 600 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • opcjonalnie 150 ml śmietanki 30%
    1 łyżka maki pszennej
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól oraz czarny pieprz do smaku

Jak zrobić gulasz węgierski?

gulasz po węgiersku
Krok 1 

Mięso kroimy w mniejszą kostkę. W miseczce mieszamy składniki do marynaty i nacieramy nią pokrojone mięso.

Na rozgrzana patelnię nalewamy olej i smażymy na nim pokrojone mięso przez 5 minut.


jak zrobić gulasz
Krok 2

W tym czasie myjemy i kroimy warzywa. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone pieczarki, obie papryki, a także marchewkę.


jak zrobić gulasz
Krok 3

Po około 5 minut smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, a także paprykę słodką, ostrą, ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy i dusimy przez minimum godzinę do miękkości mięsa.


gulasz wieprzowy
Krok 4 

Wlewamy śmietankę 30% wymieszana w kubku z mąka i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5-10 minut.


gulasz węgierski

gulasz węgierski

gulasz po węgiersku

gulasz

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Gulasz węgierski

Aromatyczny i esencjonalny gulasz węgierski to smaczny obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się świetnie na wszelkie uroczystości rodzinne typu urodziny, chrzciny, imieniny czy nawet jako obiad świąteczny. Jeżeli lubisz przygotowywać dania na kilka dni do przodu, wtedy ten gulasz po węgiersku będzie idealną propozycją. Wystarczy przygotować większą porcję dania i wtedy możesz się cieszyć wolnymi kilkoma dnia bez stania w garach. To świetny pomysł na obiad do pracy, który wystarczy podgrzać w mikrofalówce.

Gulasz po węgiersku

Gulasz węgierski można zrobić jedynie z wieprzowiny np. z samej szynki, jednak ja polecam wymieszać mięso wołowe (np. polędwicę) z wieprzowym. Jeżeli pomieszasz oba te rodzaje mięs, wtedy będą one stanowić świetną bazę do gulaszu węgierskiego. Jeśli jednak chodzi o warzywa to proponuję dodać pokrojone kolorowe papryki ( czerwoną, żółtą, zieloną), a także marchewkę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gulasz

Domowy gulasz wychodzi niezwykle smacznie, jest bardzo wyrazisty w smaku, a długo duszone pod przykryciem mięso rozpływa się po prostu w ustach. Mój gulasz po węgiersku najczęściej podaję się z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi lub kromkami chleba. Polecam także wypróbować mój przepyszny przepis na placek po węgiersku z gulaszem wołowym. Koniecznie też wypróbujcie mój niedawno opublikowany strogonow, który tworzy duet idealny z domowymi kopytkami!

Close