Gulasz węgierski

4.6/5 (260 ocen)

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

gulasz węgierski przepis

Gulasz węgierski to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości rodzinne jak imieniny, urodziny, a nawet obiad świąteczny. Sprawdzi się także po prostu jako zwykły obiad w tygodniu, który możesz przygotować na 2-3 dni do przodu i nie martwić się codziennym robieniem nowych obiadów.

Gulasz po węgiersku

Aromatyczny gulasz węgierski możesz przygotować z samego mięsa wieprzowego, jednak mi najbardziej smakuje taki wołowo-wieprzowy. Polecam użyć np. szynki wieprzowej czy karkówki, a także polędwicy wołowej. Pomieszanie obu tych mięs stanowi świetną bazę do gulaszu węgierskiego. Jeżeli chodzi o warzywa to najlepiej dodać paprykę czerwoną, żółtą (może być też zielona), a także pieczarki, marchewkę i czosnek. Ten gulasz wychodzi naprawdę bardzo smaczny, wyrazisty w smaku, a mięso rozpływa się w ustach.

Dodatkiem do gulaszu mogą być moje placki ziemniaczane lub placki z cukinii. Równie dobrze, gulasz po węgiersku możesz podać z kromkami chleba.

Polecam także wypróbować mój przepyszny przepis na placek po węgiersku z gulaszem wołowym. Koniecznie też spróbuj mój niedawno opublikowany strogonow, który tworzy duet idealny z domowymi kopytkami!

Przepis na: Gulasz węgierski

Składniki:

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu np. świeżo zmielonego
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu

Gulasz węgierski:

  • 700 g wieprzowiny np. szynki, karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 300 g wołowiny np. polędwicy
  • 2-3 łyżki oleju
  • 250 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona i żółta
  • 1 duża marchewka
  • 600 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • opcjonalnie 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka maki pszennej
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól oraz czarny pieprz do smaku
Wyślij emailem

Jak zrobić gulasz węgierski?


Krok 1

przepis na gulasz węgierski

Mięso kroimy w mniejszą kostkę. W miseczce mieszamy składniki do marynaty i nacieramy nią pokrojone mięso.

Na rozgrzana patelnię nalewamy olej i smażymy na nim pokrojone mięso przez 5 minut.


Krok 2

przepis na gulasz węgierski

W tym czasie myjemy i kroimy warzywa. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone pieczarki, obie papryki, a także marchewkę.


Krok 3

gulasz węgierski przepis

Po około 5 minut smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, a także paprykę słodką, ostrą, ziele angielskie, liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy i dusimy przez minimum godzinę do miękkości mięsa.


Krok 4

przepis na gulasz po węgiersku

Wlewamy śmietankę 30% wymieszana w kubku z mąka i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5-10 minut.


gulasz węgierski

przepis na gulasz po węgiersku

gulasz po węgiersku

danie jenogarnkowe

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 260

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
21 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Łukasz
Łukasz
2 miesięcy temu

Co można dodać do gularzu zamiast śmietanki/smietany żeby go zagęścić

Jagoda
Jagoda
2 miesięcy temu

Czy można dać tylko mięso wołowe?

Magda
Magda
6 miesięcy temu

Rewelacyjny gulasz!!! Dziękuję za przepis. Mąż mówi że nie jadł lepszego!!!

Paulina
Paulina
10 miesięcy temu

gulasz po prostu ZAJE#ISTY, polecam!!

Karolina
Karolina
1 rok temu

GULASZ WYMIATA ❤️

received_804505177477058.jpeg
Marek102
Marek102
1 rok temu

Jest pycha polecam!

Karolina
Karolina
1 rok temu

Gulasz rewelacja! Polecam

Bartek
Bartek
2 lat temu

Taka ilość przypraw to chyba na 200 gramów mięsa…. 1/2 łyżeczki soli na kg mięsa i litr płynu? Nie próbowałem tego przepisu ale już widać od razu, że będzie mdłe i bez smaku

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Bartek

1/2 łyżeczki soli jest tylko do marynaty. W kroku 4 radzę doprawiać sól i pieprz do smaku wedle uznania.

Janek
Janek
1 rok temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Mylisz się kolego. To jest naprawdę dopracowany przepis. Robiłem to danie parę razy i zawsze wychodziło świetnie. Smakuje tak jak powinno smakować. Nie jest mdłe .

Dariusz Wojtowicz
Dariusz Wojtowicz
4 lat temu

Dla jasności. Do marynaty dajemy pół łyżeczki słodkiej papryki, a następnie szczyptę słodkiej papryki?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Dariusz Wojtowicz

Rzeczywiście był błąd w opisie marynaty. Chodzi o 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i szczyptę papryki ostrej. Pozdrawiam

michał wiercik
michał wiercik
4 lat temu

nareszcie znalazłem przepis dla mnie. krok po kroku 🙂

Milena
Milena
4 lat temu

Ten gulasz wegierski to najlepszy obaid jaki jadłam do tej pory 😛 Nawet tesciowa wczoraj pochwalila, ze się poprawiłam w kuchni

Anna
Anna
4 lat temu

Dzisiaj robilam i jeszcez nigdy taki aromatyczny gulasz mi nie wyszedl 😀 moje smaki!

Gulasz węgierski

Aromatyczny i esencjonalny gulasz węgierski to smaczny obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się świetnie na wszelkie uroczystości rodzinne typu urodziny, chrzciny, imieniny czy nawet jako obiad świąteczny. Jeżeli lubisz przygotowywać dania na kilka dni do przodu, wtedy ten gulasz po węgiersku będzie idealną propozycją. Wystarczy przygotować większą porcję dania i wtedy możesz się cieszyć wolnymi kilkoma dnia bez stania w garach. To świetny pomysł na obiad do pracy, który wystarczy podgrzać w mikrofalówce.

Gulasz po węgiersku

Gulasz węgierski można zrobić jedynie z wieprzowiny np. z samej szynki, jednak ja polecam wymieszać mięso wołowe (np. polędwicę) z wieprzowym. Jeżeli pomieszasz oba te rodzaje mięs, wtedy będą one stanowić świetną bazę do gulaszu węgierskiego. Jeśli jednak chodzi o warzywa to proponuję dodać pokrojone kolorowe papryki ( czerwoną, żółtą, zieloną), a także marchewkę, pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gulasz

Domowy gulasz wychodzi niezwykle smacznie, jest bardzo wyrazisty w smaku, a długo duszone pod przykryciem mięso rozpływa się po prostu w ustach. Mój gulasz po węgiersku najczęściej podaję się z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi lub kromkami chleba. Polecam także wypróbować mój przepyszny przepis na placek po węgiersku z gulaszem wołowym. Koniecznie też wypróbujcie mój niedawno opublikowany strogonow, który tworzy duet idealny z domowymi kopytkami!

RozwińZwiń