Gulasz węgierski to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości rodzinne jak imieniny, urodziny, a nawet obiad świąteczny. Sprawdzi się także po prostu jako zwykły obiad w tygodniu, który możesz przygotować na 2-3 dni do przodu i nie martwić się codziennym robieniem nowych obiadów.
Gulasz po węgiersku
Aromatyczny gulasz węgierski możesz przygotować z samego mięsa wieprzowego, jednak mi najbardziej smakuje taki wołowo-wieprzowy. Polecam użyć np. szynki wieprzowej czy karkówki, a także polędwicy wołowej. Pomieszanie obu tych mięs stanowi świetną bazę do gulaszu węgierskiego. Jeżeli chodzi o warzywa to najlepiej dodać paprykę czerwoną, żółtą (może być też zielona), a także pieczarki, marchewkę i czosnek. Ten gulasz wychodzi naprawdę bardzo smaczny, wyrazisty w smaku, a mięso rozpływa się w ustach.
Dodatkiem do gulaszu mogą być moje placki ziemniaczane lub placki z cukinii. Równie dobrze, gulasz po węgiersku możesz podać z kromkami chleba.
Polecam także wypróbować mój przepyszny przepis na placek po węgiersku z gulaszem wołowym. Koniecznie też spróbuj mój niedawno opublikowany strogonow, który tworzy duet idealny z domowymi kopytkami!
Przepis na: Gulasz węgierski
Składniki:
Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu np. świeżo zmielonego
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
Gulasz węgierski:
- 700 g wieprzowiny np. szynki, karkówki lub łopatki wieprzowej
- 300 g wołowiny np. polędwicy
- 2-3 łyżki oleju
- 250 g pieczarek
- 1 papryka czerwona i żółta
- 1 duża marchewka
- 600 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- opcjonalnie 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka maki pszennej
- opcjonalnie 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sól oraz czarny pieprz do smaku
Zobacz również:
Jak zrobić gulasz węgierski?
Krok 1
Na rozgrzana patelnię nalewamy olej i smażymy na nim pokrojone mięso przez 5 minut.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Komentarze
Co można dodać do gularzu zamiast śmietanki/smietany żeby go zagęścić
Mąkę wymieszaną z wodą
Czy można dać tylko mięso wołowe?
Tak 🙂
Rewelacyjny gulasz!!! Dziękuję za przepis. Mąż mówi że nie jadł lepszego!!!
Miło mi to czytać 🙂
gulasz po prostu ZAJE#ISTY, polecam!!
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️
GULASZ WYMIATA ❤️
Cieszę się 🙂
Jest pycha polecam!
Gulasz rewelacja! Polecam
Bardzo się cieszę że smakuje 🤗
Taka ilość przypraw to chyba na 200 gramów mięsa…. 1/2 łyżeczki soli na kg mięsa i litr płynu? Nie próbowałem tego przepisu ale już widać od razu, że będzie mdłe i bez smaku
1/2 łyżeczki soli jest tylko do marynaty. W kroku 4 radzę doprawiać sól i pieprz do smaku wedle uznania.
Mylisz się kolego. To jest naprawdę dopracowany przepis. Robiłem to danie parę razy i zawsze wychodziło świetnie. Smakuje tak jak powinno smakować. Nie jest mdłe .
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Dla jasności. Do marynaty dajemy pół łyżeczki słodkiej papryki, a następnie szczyptę słodkiej papryki?
Rzeczywiście był błąd w opisie marynaty. Chodzi o 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i szczyptę papryki ostrej. Pozdrawiam
nareszcie znalazłem przepis dla mnie. krok po kroku 🙂
Ten gulasz wegierski to najlepszy obaid jaki jadłam do tej pory 😛 Nawet tesciowa wczoraj pochwalila, ze się poprawiłam w kuchni
Dzisiaj robilam i jeszcez nigdy taki aromatyczny gulasz mi nie wyszedl 😀 moje smaki!