Dania jarskieObiady

Placki ziemniaczane – najlepszy przepis!

Jako dziecko zajadałam się na okrągło plackami ziemniaczanymi oraz pierogami. Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią, a o młodym ziemniakach z masłem i koperkiem to nawet nie wspomnę…

Często dostaję od Was pytania o przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Jak dla mnie najlepiej smakują te z tartych ziemniaków na tarce o średnich oczkach. Do nich ścieram też zawsze cebulę na tarce, a także dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, jajko oraz odrobinę mąki. Całość mieszam za pomocą łyżki i smażę na oleju na średnim ogniu na patelni (najlepiej lepszej, teflonowej). Wychodzą rewelacyjne w smaku!

Domowe placki ziemniaczane najlepsze są takie cieplutkie, zaraz po usmażeniu. Warto położyć sobie ręcznik papierowy koło patelni i gdy ściągasz placki z ognia, wtedy można je przełożyć na ten ręcznik i pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Te placuszki ziemniaczane jest to pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Możesz je podawać w wersji solo, czy śmietaną, sosem czosnkowym, cukrem czy gulaszem… W każdej wersji smakują świetnie!

Przepis na: placki ziemniaczane

  Łącznie: 15 min

 Liczba porcji: 12-15 placków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Wykonanie:

składniki na placki ziemniaczane
Krok 1 

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie obieramy cebulę i ją również ścieramy na tarce. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Mieszamy całość za pomocą łyżki. 


smażenie placków
Krok 2 

Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.


tradycyjne placki ziemniaczane

jak przygotować placki ziemniaczane?

 

Placki ziemniaczane

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Tradycyjne placki ziemniaczane

Tradycyjne placki ziemniaczane, to jedne z tych dań, które są bardzo smaczne i bardzo sycące. Ja osobiście je uwielbiam w każdej postaci. Smakują idealnie ze śmietaną, cukrem, sosem czosnkowym, gulaszem, a nawet po prostu solo. Tradycyjnie powinno smażyć się je na smalcu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć np. oleju rzepakowego lub oleju kokosowego.

Chrupiące placki ziemniaczane

Ziemniak jest bardzo wdzięcznym warzywem i od lat nasza rodzima kuchnia opiera się właśnie o niego. My Polacy uwielbiamy pierogi ruskie, kotlet schabowy z ziemniakami, czy kopytka. Statycznie jednak najczęściej przygotowujemy jednak chrupiące placki ziemniaczane. Ich popularność wynika z tego, że są proste do przygotowania i bardzo sycące. Możemy też urozmaicać ich podanie i raz przygotowywać je na słodko, a innym znów razem bardziej wytrwanie.

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Aby zrobić dobre placki ziemniaczane, musimy zadbać o dobre ziemniaki 🙂 Najlepiej gdy mamy je ze swojego ogródka lub kupione w warzywniaku (tych marketowych staram się unikać). Ścieramy je na tarce o średnich oczkach razem z cebulą. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy sól, pieprz, jajko oraz odrobinę mąki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i nakładamy na rozgrzaną patelnię.

Close