
Jako dziecko zajadałam się na okrągło plackami ziemniaczanymi oraz pierogami. Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią, a o młodym ziemniakach z masłem i koperkiem to nawet nie wspomnę…
Często dostaję od Was pytania o przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Jak dla mnie najlepiej smakują te z tartych ziemniaków na tarce o średnich oczkach. Do nich ścieram też zawsze cebulę na tarce, a także dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, jajko oraz odrobinę mąki. Całość mieszam za pomocą łyżki i smażę na oleju na średnim ogniu na patelni (najlepiej lepszej, teflonowej). Wychodzą rewelacyjne w smaku!
Domowe placki ziemniaczane najlepsze są takie cieplutkie, zaraz po usmażeniu. Warto położyć sobie ręcznik papierowy koło patelni i gdy ściągasz placki z ognia, wtedy można je przełożyć na ten ręcznik i pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Te placuszki ziemniaczane jest to pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Możesz je podawać w wersji solo, czy śmietaną, sosem czosnkowym, cukrem czy gulaszem… W każdej wersji smakują świetnie!
Przepis na: placki ziemniaczane
Łącznie: 15 min
Liczba porcji: 12-15 placków
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane?
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie obieramy cebulę i ją również ścieramy na tarce. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Mieszamy całość za pomocą łyżki.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Uwielbiam placki ziemniaczane. Są takie chrupiące. A najlepsze z sosem pieczarkowym!
https://prostepesto.pl/chru…