Jako dziecko zajadałam się na okrągło plackami ziemniaczanymi oraz pierogami. Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią, a o młodym ziemniakach z masłem i koperkiem to nawet nie wspomnę…
Często dostaję od Was pytania o przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Jak dla mnie najlepiej smakują te z tartych ziemniaków na tarce o średnich oczkach. Do nich ścieram też zawsze cebulę na tarce, a także dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, jajko oraz odrobinę mąki. Całość mieszam za pomocą łyżki i smażę na oleju na średnim ogniu na patelni (najlepiej lepszej, teflonowej). Wychodzą rewelacyjne w smaku!
Domowe placki ziemniaczane najlepsze są takie cieplutkie, zaraz po usmażeniu. Warto położyć sobie ręcznik papierowy koło patelni i gdy ściągasz placki z ognia, wtedy można je przełożyć na ten ręcznik i pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Te placuszki ziemniaczane jest to pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Możesz je podawać w wersji solo, czy śmietaną, sosem czosnkowym, cukrem czy gulaszem… W każdej wersji smakują świetnie!
Przepis na: Placki ziemniaczane – najlepszy przepis!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Zobacz również:
Placki ziemniaczane – najlepszy przepis! - przepis krok po kroku
Krok 1
Komentarze
Mam pytanie: ziemniaki na pewno zetrzeć na drobnych oczkach? Nie na tarce do przecierania? Będę wdzięczna za odpowiedź
Można i tak i tak 🤗
Spróbowałam zrobić raz i od razu wiem, że są moje ulubione placki ziemniaczane! Zdecydowanie smak dzieciństwa jak u babci
Bardzo się cieszę, że tak przypadły do gustu 🙂
Uwielbiam placki ziemniaczane. Są takie chrupiące. A najlepsze z sosem pieczarkowym!