Sernik z frużeliną borówkową

4.6/5 (65 ocen)
Uwielbiasz kremowe serniki, a do tego przepadasz za owocowymi smakami? Jeśli tak, ten przepis na sernik z frużeliną borówkową jest dla Ciebie! Ciasteczkowy spód i boki, delikatna masa serowa i intensywnie borówkowa frużelina tworzą razem ciacho, które wygląda jak z cukierni i jest naprawdę genialne w smaku. Mimo, że wygląda efektownie, to wcale nie jest trudny do zrobienia!

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min + 75 min pieczenia

sernik z frużeliną borówkową

Opis przepisu

Sernik z frużeliną borówkową to niezwykle kremowy, smakowity wypiek, który sprawdzi się nie tylko latem, ale też o każdej porze roku. Jego spód i boki przygotowane są z kruchych herbatników, które świetnie kontrastują z delikatną, aksamitną masą serową, która rozpływającą się w ustach. Całość dopełnia intensywnie borówkowa frużelina – lekko kwaskowa, błyszcząca i pięknie prezentująca się na talerzu. Ten deser wygląda efektownie, smakuje jeszcze lepiej, a dzięki temu, że można użyć borówek mrożonych, bez problemu przygotujesz go przez cały rok.

Przepis na: Sernik z frużeliną borówkową

Porady na start

  • W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
  • Dla większej kremowości, w tym przepisie użyłam serków śmietankowych Pilos Pure, ale możesz zastąpić 500 g twarogu dwukrotnie mielonego oraz 500 g serków Philadelphia lub użyć tylko 1 kg twarogu z wiaderka.
  • Borówki amerykańskie (świeże lub mrożone) możesz zastąpić jagodami leśnymi albo malinami.
  • Jasne herbatniki maślane możesz zastąpić kakaowymi.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 210 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 180 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 kg twarogu z wiaderka lub serków śmietankowych puszystych
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%

Frużelina borówkowa:

  • 250 g borówek amerykańskich lub jagód leśnych
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik z frużeliną borówkową ?

Krok 1

ciasteczkowy spód

Sernik z frużeliną borówkową zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu.

Ciasteczkowy spód:

Herbatniki (210 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 2

wyłożenie spodu i boków tortownicy zmielonymi herbatnikami

Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno i boki foremki przekładamy masę ciasteczkową. Dociskamy ją dość mocno za pomocą kokilki lub szklanki. Wkładamy do lodówki.


Krok 3

ucieranie masła z cukrem

Masa serowa:

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do miski dodajemy miękkie masło (70 g) oraz cukier (180 g). Miksujemy przez około 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera. 


Krok 4

Dodanie serków do masła

Dodajemy twaróg lub serki śmietankowe (poczytaj wyżej w poradach na start). Miksujemy przez 30 sekund.

Dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego przez 10-15 sekund. 


Krok 5

składniki na masę serową

Dodajemy skrobię lub sypki budyń waniliowy (2 płaskie łyżki), śmietankę kremówkę (200 ml) oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego (lub cukru z prawdziwą wanilią). Miksujemy przez 30 sekund na mniejszych obrotach miksera.


Krok 6

sernik przed upieczeniem

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.

Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a później zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Po tym czasie studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut. Następnie lekko otwieramy drzwiczki i czekamy, aż sernik wystudzi się całkowicie w piekarniku.  


Krok 7

przygotowanie frużeliny z borówek

Frużelina borówkowa:

Borówki świeże lub mrożone (około 250-300 g) umieszczamy w małym rondelku. Dodajemy cukier (ja dodałam 2 płaskie łyżki, ale jak chcesz to pomiń), a także sok z cytryny (1 łyżeczka). Całość zagotowujemy.

W małej miseczce mieszamy skrobię (1 łyżka) z odrobiną wody. Wlewamy do borówek i całość mieszamy, cały czas gotując na małym lub średnim ogniu.  


Krok 8

frużelina z borówek

Po chwili owoce powinny nieco zgęstnieć i powstanie konsystencja frużeliny.


Krok 9

nałożenie frużeliny na wierzch sernika

Frużelinę borówkową wylewamy na wierzch sernika. Rozsmarowujemy ją równomiernie. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby ostygła i stężała. Będzie się wtedy lepiej kroić.

Sernik z frużeliną borówkową gotowy! Przechowujemy go w lodówce.

Zachęcam także do wypróbowania moich innych serników z owocami. Bardzo polecam sernik z białą czekoladą i borówkami, a także sernik z truskawkami.  


sernik z frużeliną borówkową przepis

sernik z borówkami

Sernik z frużeliną z borówkami

sernik z mrożonymi borówkami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 65

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
3 dni temu

Sernik idealny! U mnie wersja z jagodami leśnymi! Każdy zachwalał 😍

635C47DB-0C65-47C4-A495-5A8A51102004
Laura
Laura
15 dni temu

Dzień dobry,
Czy sernik można piec w kąpieli wodnej?
Pozdrawiam

Sernik z frużeliną

Sernik z frużeliną to deser, który możesz przygotować na wiele różnych sposobów – nie tylko z borówkami. Frużelinę, czyli owocową polewę o lekko żelowej konsystencji, można zrobić praktycznie z każdych sezonowych lub mrożonych owoców. Świetnie sprawdzą się maliny, wiśnie, truskawki, czarna porzeczka, a nawet mieszanki leśnych jagód. Dzięki temu jeden przepis zyskuje wiele wariantów i nigdy się nie nudzi. Frużelina nie tylko podkręca smak sernika, ale też sprawia, że wygląda on bardziej apetycznie i elegancko. Jeśli zależy Ci na konkretnym efekcie wizualnym, możesz dobierać owoce pod kolor – np. malinowa będzie intensywnie różowa, wiśniowa głęboko czerwona, a brzoskwiniowa jasno pomarańczowa. To świetna opcja, jeśli chcesz dopasować deser do pory roku, świąt czy po prostu do nastroju. Warto też pamiętać, że frużelinę przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy owoce lekko podgotować z cukrem, dodać skrobię rozrobioną w wodzie i chwilę podgrzać. Taki dodatek możesz przygotować nawet dzień wcześniej – świetnie się przechowuje w lodówce. Sernik z frużeliną łatwo dopasować do swoich upodobań i dzięki temu jest idealny na każdą okazję, zarówno jako codzienny wypiek, jak i efektowny deser na święta, urodziny czy inne specjalne wydarzenia.