Opis przepisu
Sernik z frużeliną borówkową to niezwykle kremowy, smakowity wypiek, który sprawdzi się nie tylko latem, ale też o każdej porze roku. Jego spód i boki przygotowane są z kruchych herbatników, które świetnie kontrastują z delikatną, aksamitną masą serową, która rozpływającą się w ustach. Całość dopełnia intensywnie borówkowa frużelina – lekko kwaskowa, błyszcząca i pięknie prezentująca się na talerzu. Ten deser wygląda efektownie, smakuje jeszcze lepiej, a dzięki temu, że można użyć borówek mrożonych, bez problemu przygotujesz go przez cały rok.
Przepis na: Sernik z frużeliną borówkową
Porady na start
- W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
- Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
- Dla większej kremowości, w tym przepisie użyłam serków śmietankowych Pilos Pure, ale możesz zastąpić 500 g twarogu dwukrotnie mielonego oraz 500 g serków Philadelphia lub użyć tylko 1 kg twarogu z wiaderka.
- Borówki amerykańskie (świeże lub mrożone) możesz zastąpić jagodami leśnymi albo malinami.
- Jasne herbatniki maślane możesz zastąpić kakaowymi.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 210 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 180 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- 1 kg twarogu z wiaderka lub serków śmietankowych puszystych
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
- kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
Frużelina borówkowa:
- 250 g borówek amerykańskich lub jagód leśnych
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Zobacz również:
Jak zrobić sernik z frużeliną borówkową ?
Krok 1
Sernik z frużeliną borówkową zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu.
Ciasteczkowy spód:
Herbatniki (210 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 2
Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno i boki foremki przekładamy masę ciasteczkową. Dociskamy ją dość mocno za pomocą kokilki lub szklanki. Wkładamy do lodówki.
Krok 3
Masa serowa:
Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Do miski dodajemy miękkie masło (70 g) oraz cukier (180 g). Miksujemy przez około 3-4 minuty na wysokich obrotach miksera.
Krok 4
Dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego przez 10-15 sekund.
Krok 5
Dodajemy skrobię lub sypki budyń waniliowy (2 płaskie łyżki), śmietankę kremówkę (200 ml) oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego (lub cukru z prawdziwą wanilią). Miksujemy przez 30 sekund na mniejszych obrotach miksera.
Krok 6
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a później zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 35 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po tym czasie studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut. Następnie lekko otwieramy drzwiczki i czekamy, aż sernik wystudzi się całkowicie w piekarniku.
Krok 7
Frużelina borówkowa:
Borówki świeże lub mrożone (około 250-300 g) umieszczamy w małym rondelku. Dodajemy cukier (ja dodałam 2 płaskie łyżki, ale jak chcesz to pomiń), a także sok z cytryny (1 łyżeczka). Całość zagotowujemy.
W małej miseczce mieszamy skrobię (1 łyżka) z odrobiną wody. Wlewamy do borówek i całość mieszamy, cały czas gotując na małym lub średnim ogniu.
Krok 8
Po chwili owoce powinny nieco zgęstnieć i powstanie konsystencja frużeliny.
Krok 9
Frużelinę borówkową wylewamy na wierzch sernika. Rozsmarowujemy ją równomiernie. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby ostygła i stężała. Będzie się wtedy lepiej kroić.
Sernik z frużeliną borówkową gotowy! Przechowujemy go w lodówce.
Zachęcam także do wypróbowania moich innych serników z owocami. Bardzo polecam sernik z białą czekoladą i borówkami, a także sernik z truskawkami.
Komentarze
Sernik idealny! U mnie wersja z jagodami leśnymi! Każdy zachwalał 😍
Wygląda obłędnie 🙂
Dzień dobry,
Czy sernik można piec w kąpieli wodnej?
Pozdrawiam
Dzień dobry, oczywiście można 🙂 Również pozdrawiam i życzę udanych wypieków!