vitamoc blendery
vitamoc blendery

Ryby

  • Pieczony pstrąg z ziemniakami, czerwoną cebulą

    W Polsce zdecydowanie za rzadko je się ryby. Ich średnia konsumpcja ciągle znajduje się na niskim poziomie. Sama wiem po sobie, że najczęściej na obiad wybieram mięso, a głównie drób lub wieprzowinę. W letnie weekendy wybieramy się na pieczone pstrągi w Ojcowskim Parku Narodowym (okolice Krakowa). Są tam naprawdę bardzo smaczne,…

    Czytaj dalej »
  • Ryba na parze z frytkami z batatów

    Ryba na parze z frytkami z batatów

    Jak zapewne zauważyliście miałam tydzień przerwy od wpisów z przepisami na bloga. Było to spowodowane moim wyjazdem do Włoch. Postanowiłam, że zrobię sobie krótką przerwę od blogowania, będę cieszyć się zwiedzaniem, słońcem oraz pysznymi, włoskimi przysmakami… I tak właśnie zrobiłam! Zajadałam się włoską pizzą, pastami i innymi pysznościami 🙂 Oczywiście nie w kosmicznych…

    Czytaj dalej »
  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    Muszę przyznać, że sama nie jestem wielką fanką śledzi. Rzadko je przygotowuję, prędzej zjem je w gościnie u kogoś. Jak do tej pory, najlepsze śledzie jakie jadłam to były – śledzie po kaszubsku! Są bardzo szybkie do przygotowania i będą pięknie wyglądać na świątecznym stole. Wykonanie: Zaczynamy od zalewy. Wszystkie składniki zagotowujemy,…

    Czytaj dalej »
  • Ryba po grecku

    Ryba po grecku – odchudzony przepis

    Czas zacząć szykować przepisy na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowałam rybę po grecku, lecz w nieco odchudzonej wersji. Upiekłam ją w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że smakuje naprawdę super! Inspirację do przepisu znalazłam tu (klik). Krok 1  Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Układamy w naczyniu żaroodpornym.…

    Czytaj dalej »
  • Pieczony leszcz

    Pieczony leszcz plus szpinak i ziemniaczki

    Lubicie pieczone ryby? Prawdę mówiąc smażone filety rybne mi się po prostu znudziły. Przygotowałam dzisiaj ciekawą propozycję na obiad – pieczony leszcz ułożony na serowym szpinaku, a do tego pieczone ziemniaczki z koperkiem. Całość komponuje się naprawdę świetnie i nie wymaga zbytnich zdolności kulinarnych. Leszcz jest rybą, po którą…

    Czytaj dalej »
  • Łosoś w cieście francuskim

    Łosoś w cieście francuskim! 🙂 Jest to jedno z moich ulubionych dań – łosoś otulony szpinakiem i serem mozzarella… Uczta dla podniebienia! Wystarczy 30 minut, aby stworzyć to pyszne i bardzo łatwe danie. Najważniejsze, aby na patelni podsmażyć rozmrożony szpinak i pozbyć się nadmiaru wody ponieważ w innym razie podczas…

    Czytaj dalej »
  • ryba w owsianej panierce

    Fit ryba w owsianej panierce

    Szukacie pomysłu na pyszny, zdrowy fit obiad? Polecam filety z miruny smażone w owsianej panierce z dodatkiem własnoręcznie zrobionej surówki z marchwi oraz brokułów! Jest to sycące połączenie, które nie powinno Ci sprawić żadnych problemów z jego przygotowaniem. Nie przygotowałam do ryby zwykłej panierki, czyli bułki tartej, mąki lecz użyłam zmiksowane na pył…

    Czytaj dalej »
  • Tajskie danie z łososiem

    Tajskie danie z łososiem – Pad Thai

    Tajskie danie z łososiem- Pad Thai, zainspirowane przepisem Karola Okrasy ze strony Kuchni Lidla tu.  Jest to słynne danie kuchni azjatyckiej, w którym dosłownie się zakochałam. W tym tygodniu w Lidlu jest tydzień kuchni azjatyckiej, dzięki któremu można odkryć Azję całkowicie od zera. Od razu mówię, że jestem totalną amatorką tej kuchni, jakoś mnie…

    Czytaj dalej »
Close