ObiadyRybySałatki

Sałatka z łososiem

Lubisz kolorowe, sycące sałatki? Ja wprost uwielbiam! Szczególnie lubię je zabierać ze sobą na drugie śniadanie czy jako obiad do pracy. Wystarczy kilka minut i masz gotowy posiłek do zapakowania do lunchboxa!

Przepis na sałatkę z łososiem

Podrzucam Ci pomysł na pyszną sałatkę z łososiem wędzonym, pomidorkami koktajlowymi, roszponką, grillowanym serem Halloumi, a także awokado. Czasami przygotowuję sobie do niej jeszcze dodatkowo grzanki, czy tosty po francusku, ale już sama w sobie jest naprawdę bardzo smaczna.

Sałatka z łososiem wędzonym

Do mojej sałatki użyłam łososia wędzonego na gorąco z firmy MOWI. Swój wyjątkowy kolor, jakość i smak MOWI zawdzięcza specjalnie opracowanej i produkowanej przez nich karmie, bogatej w składniki pochodzenia morskiego. To ona zapewnia mu perfekcyjny smak, głęboki, apetyczny kolor, a także wyższą zawartość kwasów nienasyconych Omega-3, selenu, jodu, a także witamin: D, E i B12.

Ten łosoś staje się coraz popularniejszy i znajdziemy go nie tylko w restauracjach, ale także w sklepach. Można je kupić w Carrefourze, Makro, E.Leclerc czy Auchanie w specjalnych lodówkach MOWI.

Warto wspomnieć, iż produkty mają krótkie terminy przydatności, aby trafiały na stół zachowując jak najwyższą jakość. Jeżeli tylko jesteście zainteresowani tą odmianą, możecie się dowiedzieć o niej nieco więcej na stronie www.mowisalmon.pl

 

Przepis na: Sałatka z łososiem

 Łącznie: 10 min

Składniki:

  • 300 g roszponki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g łososia MOWI wędzonego na gorąco
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera do grillowania Halloumi
  • sos winegret kupny lub domowy (1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, szczypta soli morskiej, szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,1 łyżeczka musztardy)

Wykonanie:

Na patelni do grillowania smażymy na małej ilości oleju pokrojone kawałeczki sera Halloumi lub innego sera do smażenia/grillowania. Do dwóch misek nakładamy roszponkę, pokrojone pomidorki koktajlowe, łososia wędzonego, a także kukurydzę. Awokado obieramy i kroimy cienkie plasterki. Dekorujemy nim wierzch sałatki (formując np. plasterki w małe kółka). Całość polewamy do smaku sosem winegret (kupnym lub domowym). Smacznego 🙂


* wpis zawiera lokowanie produktu

 

Print Friendly, PDF & Email
Close