Proziaki to nasze regionalne “placki na prozie“, czyli na sodzie. Są niezwykle proste i szybkie do przygotowania! Wystarczy tylko kilka tanich składników, aby je zrobić. Pochodzę z Podkarpacia i u nas często je przygotowała babcia. Ich smak pamiętam do dziś!
Domowe proziaki smażymy na suchej patelni na małym ogniu, dzięki czemu nie wychodzą na zewnątrz spalone, a w środku surowe. Placki mają wtedy czas na podrośnięcie na patelni (najlepsza będzie do tego patelnia z nieprzywierającą powierzchnią). Proziaki najbardziej mi smakują z masłem czosnkowym, ale można je także serwować na słodko z ulubioną konfiturą (tylko wtedy trzeba do ciasta dodać mniej soli (1/2 łyżeczki), a nieco więcej cukru (1 łyżeczka).
Przepis na: Proziaki
Składniki:
Proziaki:
- 420 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 ml maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Masło czosnkowe:
Zobacz również:
Proziaki - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Możesz opcjonalnie na tym etapie dodać rodzynki lub inne suszone owoce, jeżeli chcesz wypróbować wersję na słodko.
Krok 3
Krok 5
Krok 6
Ewentualnie możesz upiec proziaki w piekarniu góra-dół w temp. 190 stopni przez ok. 10-20 min. Tutaj ciężko określić dokładny czas pieczenia, ponieważ zależy jaki rozmiar mają nasze placki. Proziaki powinny ładnie wyrosnąć, ale nie być spieczone, dlatego musisz kontrolować ich wypiek.
Krok 7
Przestygnięte proziaki mogą służyć nam również jako pieczywo zamiast chleba, ponieważ historycznie po to zostały właśnie wymyślone 🙂 Świetnie smakują również z dodatkiem oliwy lub sosu czosnkowego.
Komentarze
Super przepis. Jadłam takie w Karczmie w Młynie w Ustrzykach
Też je właśnie jemy a szukając przepisu trafiliśmy na te stronę. Dzięki za przepis wyprobojemy na pewno w domu po powrocie
Właśnie zjedliśmy proziaka burgera w karczmie Młyn w Ustrzykach Dolnych 10/10
Polecam pyszny i w dobrej cenie
A chlebek pycha. Po powrocie do domu wypróbuje przepis
Proszę dać znać jak smakowały 🙂
Cieszę się, że się podoba 🤗
Bardzo mi się spodobał przepis . Wypróbowany , super smakowało i świeżutkie pieczywo 👍👍👍
Super, cieszę się, że proziaki smakowały 🙂
mega dobre na niedzielne śniadania
Cieszę się, że smakują! 🙂
Ja nie przepadam za nimi, ale dzieciaki uwielbiaja właśie z masłem czosnkowym 🙂
Dzisiaj wypróbowałam 😛 bardzo smaczne! Ja jadłam z dzmem domowym 😛