Bułki orkiszowe

4.5/5 (133 ocen)
Te bułki orkiszowe wychodzą mięciutkie, przepyszne i długo zachowują świeżość. Świetnie nadadzą się dla osób szukających alternatywy dla tradycyjnych bułek pszennych.

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

130 min + 20 min pieczenia

Bułki orkiszowe

Opis przepisu

Domowe, ciepłe bułki orkiszowe z ziarnami to czyste złoto! Idealne na śniadanie czy kolację. Stanowią świetną bazę do kanapek, ale nawet postne smakują naprawdę wspaniale.

Moim zdaniem ciężko teraz kupić takie bułki, bez zbędnej ilości spulchniaczy. Takich, które na drugi dzień nie są twarde i suche. Dobrze wyrobione, domowe ciasto na bułki powinno wyjść sprężyste, gładkie. Po upieczeniu bułeczki orkiszowe wychodzą miękkie, bardzo smaczne i świetnie się kroją. Koniecznie je wypróbuj!

Polecam także wypróbować klasyczne bułeczki pszenne.

Przepis na: Bułki orkiszowe

Składniki:

Rozczyn:

  • 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej np. typ 650

Ciasto:

  • 550 g mąki orkiszowej jasnej np. typ 650
  • 280 ml letniej wody
  • 1 dość płaska łyżka soli
  • 40 g masła
  • ziarna np. 3 łyżki sezamu

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • odrobina mleka
  • ziarna n. sezam, czarnuszka, pestki dyni
Wyślij emailem

Jak zrobić bułki orkiszowe?


Krok 1

rozczyn drożdżowy

Bułki orkiszowe można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży.

Jeśli chodzi o mąkę to ja używam zwykle orkiszową jasną – typ 650, ale równie dobrze możesz użyć pełnoziarnistej.

Wersja z drożdżami świeżymi.

Rozczyn:

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (15 g), dodajemy cukier (płaska łyżeczka), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnią wodę (ok. 50-80 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-20 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien w tym czasie przynajmniej podwójnie zwiększyć swoją objętość. Jeżeli tak się nie stało, to możliwe, że drożdże są już nieświeże lub została użyta zbyt ciepła/gorąca woda.

Wersja z drożdżami suszonymi.

Do miseczki dodajemy drożdże suche (7 g), cukier (większa szczypta), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnią wodę (ok. 50-80 ml), mieszamy i również odstawiamy na 10-20 minut.


Krok 2

mąka z wodą w misce

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę (550 g) oraz letnią wodę (280 ml).


Krok 3

składniki na ciasto na bułki orkiszowe

Dodajemy rozczyn (niezależnie czy z drożdży świeżych czy suszonych) i zagniatamy przez chwilę ciasto. Odstawiamy na 30 minut.


Krok 4

dodanie do ciasta masła oraz soli

W tym czasie moje ciasto nieco zwiększyło swoją objętość.

Dodajemy masło w temperaturze pokojowej (40 g) oraz sól (1 dość płaska łyżka – ja akurat użyłam soli himalajskiej).


Krok 5

wyrobione ciasto na bułki orkiszowe

Wyrabiamy ciasto przez około 3 minuty za pomocą robota planetarnego, do momentu kiedy stanie się gładkie i elastyczne. Można również wyrabiać ręcznie, ale czas będzie trzeba wydłużyć. Staramy się zbytnio nie podsypywać je mąką, aby bułki nie wyszły nam za twarde po upieczeniu. Odstawiamy na 30 minut.  


Krok 6

dodanie sezamu do ciasta na bułki orkiszowe

Dodajemy ziarna np. sezam, pestki dyni czy słonecznik (około 3-4 łyżek). Jeśli nie lubisz bułek z ziarnami to po prostu pomiń ten krok.

Ponownie wyrabiamy ciasto przez dosłownie minutę i odstawiamy na 45 minut.  


Krok 7

dzielenie ciasta na pojedyncze bułki orkiszowe

Wyciągamy je z miski i lekko wyrabiamy. Dzielimy na około 8-10 równych części. Kulamy bułki. Podczas wyrabiania nie podsypujemy zbytnio zbyt dużą ilością mąki.


Krok 8

posypanie bułek orkiszowych ziarnami

Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na jakieś 15-20 minut żeby się troszkę napuszyły. Po tym czasie smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypujemy ziarnami (ja posypałam pestkami dyni, sezamem i czarnuszką).


Krok 9

bułki orkiszowe przed upieczeniem na blaszce

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 st. C, przez 20-22 minuty aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.

Bułeczki orkiszowe przechowujemy tak jak każde inne pieczywo – w chlebaku czy lnianej reklamówce.

Szukasz pomysłu z czym zjeść takie pyszne, ciepłe bułki? W takim razie polecam pastę jajeczną, domowy pasztet drobiowytapenadę (pastę z czarnych oliwek), czy nawet masło czosnkowe.


Bułki orkiszowe przepis

Bułki orkiszowe

Przepis na bułki orkiszowe

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 133

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
1 miesiąc temu

Czy zamiast cukru można użyć erytrytol?
Czy gotowe ciasto można na noc włożyć do lodówki, aby na rano można było upiec świeże bułeczki?

Aneta
Aneta
7 miesięcy temu

Bułeczki wyszły przepyszne!

Bułki z mąki orkiszowej

Muszę przyznać, że jestem wielką fanką domowego pieczywka i to w każdej postaci. Jakiś czas temu robiłam chleb orkiszowy, ale tym razem postanowiłam spełnić zachciankę męża i przygotować bułki z mąki orkiszowej. Przepis jest naprawdę banalny, jednak tak jak w przypadku każdego pieczywa, wymaga od nas trochę czasu, chociaż jest on głównie potrzebny do wyrastania ciasta. Jednak moim zdaniem naprawdę warto przygotowywać takie bułki z mąki orkiszowej. Po pierwsze mamy pewność, że nie ma w naszym pieczywie żadnych niepotrzebnych spulchniaczy, czy konserwantów, a po drugie przygotowujemy je na świeżo, więc też dłużej mogą u nas poleżeć. Możemy też zrobić sobie większą ilość bułeczek i ewentualnie zamrozić na później.

Bułeczki orkiszowe na drożdżach

Jeżeli szukasz jakiejś alternatywy dla klasycznego pieczywa na bazie mąki pszennej, to te bułeczki orkiszowe na drożdżach będą na pewno strzałem w dziesiątkę! Mąka orkiszowa wyróżnia się tle pszennej przede wszystkim wyższą zawartością błonnika, minerałów i witamin, więc z całą pewnością jest jej użycie podczas przygotowywania pieczywa jest zdrowszą opcją. Dodatkowo bułeczki orkiszowe na drożdżach są w mojej opinii bardziej sycące. Ja jeszcze dodatkowo wierzch posypuję dodatkami, które akurat mam w swojej kuchni. Najczęściej są to pestki dyni, sezam, mak lub czarnuszka. Oczywiście Twoje bułki orkiszowe mogą być z innymi dodatkami lub jeżeli za nimi nie przepadasz, to całkowicie bez nich też będą smakować rewelacyjnie. W końcu jak można się oprzeć takiej bułeczce z chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem?

RozwińZwiń