Opis przepisu
Domowe, ciepłe bułki orkiszowe z ziarnami to czyste złoto! Idealne na śniadanie czy kolację. Stanowią świetną bazę do kanapek, ale nawet postne smakują naprawdę wspaniale.
Moim zdaniem ciężko teraz kupić takie bułki, bez zbędnej ilości spulchniaczy. Takich, które na drugi dzień nie są twarde i suche. Dobrze wyrobione, domowe ciasto na bułki powinno wyjść sprężyste, gładkie. Po upieczeniu bułeczki orkiszowe wychodzą miękkie, bardzo smaczne i świetnie się kroją. Koniecznie je wypróbuj!
Polecam także wypróbować klasyczne bułeczki pszenne.
Przepis na: Bułki orkiszowe
Składniki:
Rozczyn:
- 15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml letniej wody
- 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej np. typ 650
Ciasto:
- 550 g mąki orkiszowej jasnej np. typ 650
- 280 ml letniej wody
- 1 dość płaska łyżka soli
- 40 g masła
- ziarna np. 3 łyżki sezamu
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- odrobina mleka
- ziarna n. sezam, czarnuszka, pestki dyni
Zobacz również:
Jak zrobić bułki orkiszowe?
Krok 1
Bułki orkiszowe można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży.
Jeśli chodzi o mąkę to ja używam zwykle orkiszową jasną – typ 650, ale równie dobrze możesz użyć pełnoziarnistej.
Wersja z drożdżami świeżymi.
Rozczyn:
Do miseczki kruszymy świeże drożdże (15 g), dodajemy cukier (płaska łyżeczka), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnią wodę (ok. 50-80 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-20 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien w tym czasie przynajmniej podwójnie zwiększyć swoją objętość. Jeżeli tak się nie stało, to możliwe, że drożdże są już nieświeże lub została użyta zbyt ciepła/gorąca woda.
Wersja z drożdżami suszonymi.
Do miseczki dodajemy drożdże suche (7 g), cukier (większa szczypta), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnią wodę (ok. 50-80 ml), mieszamy i również odstawiamy na 10-20 minut.
Krok 2
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę (550 g) oraz letnią wodę (280 ml).
Krok 3
Krok 4
Dodajemy masło w temperaturze pokojowej (40 g) oraz sól (1 dość płaska łyżka – ja akurat użyłam soli himalajskiej).
Krok 5
Krok 6
Ponownie wyrabiamy ciasto przez dosłownie minutę i odstawiamy na 45 minut.
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Bułeczki orkiszowe przechowujemy tak jak każde inne pieczywo – w chlebaku czy lnianej reklamówce.
Szukasz pomysłu z czym zjeść takie pyszne, ciepłe bułki? W takim razie polecam pastę jajeczną, domowy pasztet drobiowy, tapenadę (pastę z czarnych oliwek), czy nawet masło czosnkowe.
Komentarze
Czy zamiast cukru można użyć erytrytol?
Czy gotowe ciasto można na noc włożyć do lodówki, aby na rano można było upiec świeże bułeczki?
Ale do tego przepisu idzie tylko łyżeczka cukru do rozczynu, więc nie widzę sensu zastępowania czymś innym. Nie robiłam nigdy rozczynu na bazie erytrytolu więc w ostateczności trzeba po prostu zaryzykować.
Ciasto może wyrastać przez noc i rano upiec 🙂
Bułeczki wyszły przepyszne!
Super! 🙂