Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!

4.6/5 (1165 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min

Sernik z mlekiem skondensowanym

Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym składa się tylko z 4 składników! Wychodzi za każdym razem wysoki i pięknie się kroi. To idealny sernik na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy zwykłe przyjęcie rodzinne.

Prosty przepis na sernik

Domowy sernik z mlekiem skondensowanym to absolutny hit! Nie spodziewałam się, że z tak małej ilości składników może powstać coś aż tak smacznego. Nie robiłam go na żadnym kruchym spodzie, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Ten puszysty sernik bardzo ładnie się kroi i świetnie prezentuje na talerzykach.

Sernik na mleku skondensowanym

Mój przepis na sernik na mleku skondensowanym jest prosty do zrobienia. Do masy serowej użyłam mleko zagęszczone słodzone w puszce (marki Gostyń, jest ono dostępne chyba w każdym większym sklepie). Po ostudzeniu sernika, jego wierzch można opcjonalnie udekorować polewą czekoladową, kremem czekoladowym lub oprószyć cukrem pudrem (jak ja). W lecie można skorzystać także z sezonowych owoców jak truskawki, maliny czy borówki. Jednak muszę przyznać, że nawet taki oprószony cukrem pudrem smakuje i wygląda obłędnie!

Koniecznie wypróbuj mój sernik z mlekiem skondensowanym. Można go piec przez cały rok, ale szczególnie polecam Wam go zaserwować swoim bliskim z okazji Wielkanocy czy Bożego Narodzenia.

Ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji.

Przepis na: Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
  • 6 jajek (u mnie większe, wiejskie)
  • 1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530g)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru, po 40g każdy)

Dodatkowo:

  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku! - przepis krok po kroku


Krok 1

masa serowa

Składniki na sernik z mlekiem skondensowanym powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Będzie nam potrzebnych 6 większych jajek (ja używam zwykle wiejskich jajek). Białka oddzielamy bardzo dokładnie od żółtek i przekładamy do suchej miski.

Białka miksujemy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli przez około 5-6 minut. 


Krok 2

ciasto na boze narodzenie

Do drugiej miski (u mnie duża misa robota) dodajemy twaróg (1 kg), żółtka (6 szt), mleko zagęszczone (około 530 g) i sypkie budynie (łącznie około 80 g).

Jeśli chodzi o twaróg to polecam z wiaderka (np. firmy Wieluń mój ulubiony, Piątnica, Juliko, Mlekovita twaróg premium). Ewentualnie kup wysokiej jakości twaróg w kostce i zmiel dwukrotnie w maszynce.


Krok 3

prosty przepis na sernik

Miksujemy na małych lub średnich obrotach miksera tylko powstania jednolitej masy (mi to zajęło niecałą minutę).


Krok 4

sernik puszysty i wilgotny

Do masy serowej dodajemy stopniowo ubite białka (łyżka za łyżką) i mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki – tylko do połączenia się składników.


Krok 5

sernik puszysty

Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Zwykle boki foremki leciutko smaruję masłem żeby ten papier przykleić i staram się, aby był powyżej wysokości blaszki, dzięki czemu nawet jak nasz sernik nieco urośnie w trakcie pieczenia to nic nie wycieknie na dno piekarnika.

Masę serową przekładamy do większej tortownicy o średnicy 26 lub 28 cm (można użyć mniejszej foremki np. 24 cm, wtedy sernik będzie wyższy).

Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) na środkową półkę. Pieczemy tradycyjnie lub w kąpieli wodnej (piętro niżej ustawiamy blaszkę i nalewamy do niej 2-3 szklanki wody) przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.

Pamiętaj o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia serników, ponieważ to może spowodować, że sernik mocno opadnie po upieczeniu.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 10-15 minutach studzimy przy bardzo delikatnie uchylonych drzwiczkach.


Krok 6

puszysty sernik

Prawidłowo przygotowany sernik powinien wyjść równy jak stół – bez pęknieć i zapadniętego środka.

Po całkowitym przestygnięciu wkładamy go do lodówki. Ma najlepszą konsystencję na drugi dzień.

Sernik z mlekiem skondensowanym można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub podawać z ulubioną konfiturą.


Sernik z mlekiem skondensowanym

przepis na sernik z mlekiem skondensowanym

sernik z mlekiem skondensowanym

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 1165

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
265 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
2 dni temu

Czy sernik trzeba cały czas przechowywać w lodowce ?

Aneta
Aneta
3 dni temu

Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak go piec bez kąpieli wodnej? Mam mały piekarnik (jak mikrofalówka) więc nie da rady z kąpielą. Pozdrawiam, Aneta

Aleksandra
Aleksandra
12 dni temu

Ulubiony sernik całej rodziny! 💛 Tym razem zrobiony w blaszce 24×24 i też wyszło super 🙂

IMG_20231121_114542.jpg
Natalia
Natalia
14 dni temu

Polecam jest bardzo pyszny. Nie jestem utalentowaną kucharką , niestety mało przesiaduje w kuchni ze względu pracy ale jednak udał mi się fenomenalnie 🙂
Bez pęknięć i bez opadnięcia
Jest bardzo pyszny i puszysty! Bardzo łatwy w przygotowaniu.

Agnieszka
Agnieszka
15 dni temu

Pani Joanno, wszystko zgodnie z przepisem, sernik wyrósł, nadal ma delikatną górkę, ale stygnie więc myślę, że się wyrówna. Pojawiło się pod koniec pieczenia delikatne pęknięcie. Czy może być to wynik zbyt długiego pieczenia?

IMG_20231118_193140.jpg
Natalia
Natalia
16 dni temu

Czy można dołożyć owoce do środka sernika typu borówka?

Natalia
Natalia
16 dni temu

Super dziękuję bo bym spaprała niepotrzebnie cudny wypiek 😍ślicznie dziękuję za super szybką odpowiedź 👌🏼🫶

Basia
Basia
20 dni temu

Sernik faktycznie wychodzi wysoki, nie opada i równy jak blat stołu😊 Pomocne były wskazówki😋😍😍

20231111_130244.jpg
Marzena
Marzena
5 dni temu
Reply to  Basia

A jaka pani średnica tortownicy chodzi o wymiary 26 cm czy 24cm?

Martyna
Martyna
28 dni temu

Sernik przepyszny ❤ jak każdy z Pani przepisu, za które serdecznie dziękuję 🙂❤

20231105_093335.jpg
Anna
Anna
1 miesiąc temu

Robiłam wg przepisu, sernik po 20 min urósł i zrobił się lekko brązowy, opbniżylam temp do 140, piecze się jest brązowy ale popękał, nie wiem co nie tak

Zuzanna
Zuzanna
1 miesiąc temu

Sernik cudny, piankowy, delikatny, nie raz jeszcze zagości na moim stole 😀

Screenshot_20231101-220140_Gallery.jpg
Agata
Agata
1 miesiąc temu

Serniczek pyszny , zawsze się udaje

IMG_2692.jpeg
Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Cudowny, lekki, mega smaczny i zawsze wychodzi! 😋 Dziękuję za przepis!

20231008_123430.jpg
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Wyszedł przepyszny i mega prosty w przygotowaniu ja dodałam od siebie kajmak i płatki migdałowe.

inbound7696963589634706783.jpg
Weronika
Weronika
2 miesięcy temu

Pierwszy sernik w życiu, obłędny 🥰

IMG_20230929_160041.jpg
Weronika
Weronika
2 miesięcy temu

Dziękuję, pierwszy ale na pewno nie ostatni. Pycha! <3

Weronika
Weronika
2 miesięcy temu

Mój pierwszy sernik w życiu, obłędny 🥰

IMG_20230929_160034.jpg
Hirek
Hirek
3 miesięcy temu

Dzień dobry. Czy można piec bez tej kąpieli wodnej? Nie mam dwóch kratek w piekarniku, a na dno nie mogę stawiać.

Dominika
Dominika
14 dni temu

Jeśli tradycyjnie to jaka temperatura i jak długo piec ?

Izabela
Izabela
3 miesięcy temu

Czy można zamiast mleka skondensowanego uczyć masy krówkowej (kajmakowej)? Ciężko jest dostać mleko skondensowane w puszce 🙁

Hirek
Hirek
3 miesięcy temu
Reply to  Izabela

Poszukaj mleka skondensowanego w kartonie.

Ela
Ela
3 miesięcy temu

Zrobiłam wczoraj dokładnie według przepisu i zgodnie z obietnicą wyszedł równiutki ,bez pęknięć i zapadnięć 🙂 .Ładnie wyrósł .Jedyna uwaga taka ,że dla mnie jest trochę za słodki. Może następnym razem dodać trochę soku z cytryny ? bo zmniejszenie ilości mleka skondensowanego słodzonego chyba nie wchodzi w grę ?

Ela
Ela
3 miesięcy temu

Bardzo dziękuję za podpowiedź,Tak zrobię i dam znać jaki efekt.Pozdrawiam serdecznie .

Gabriela
Gabriela
4 miesięcy temu

Zrobiłam pierwszy raz z okazji urodzin do pracy i wszyscy pytają o przepis♥️ przepyszny!

Paulina
Paulina
5 miesięcy temu

Robiłam już ten sernik dwa razy i wyszedł przepyszny. Teraz chciałabym upiec go ponownie ale na kruchym spodzie. Proszę mi powiedzieć czy powinnam ten spod wcześniej podpiec czy nie ma potrzeby?

Amelia
Amelia
6 miesięcy temu

Mam pytanie, czy to mleko powinno być już ugotowane w formie takiej krówki czy płynne w sensie nie gotowane?

Tamara
Tamara
6 miesięcy temu

Sernik w smaku świetny, jedyna wada to że troche się kruszy. Może dodać jeszcze jeden budyń albo trochę mąki ziemniaczanej. Ser to Mój Ulubiony (on ma trochę inną konsystencje).
Proszę o poradę.
Dzięki
Pozdr
Tamara

Marta
Marta
6 miesięcy temu

Upiekłam ten sernik na Wielkanoc, wyszedł absolutnie genialny! Niewiele składników, idealnie delikatny, brak spodu, nic tylko jeść! 🙂

Kala
Kala
7 miesięcy temu

Przepyszny sernik! Pierwszy raz udalo mi sie samej piec ciasto ktore nie bylo zakalcem, bylo za to puszyste i mieciutkie, rozplywajace sie w ustach, a moje wczesniejsze proby upieczenia ciasta konczyly sie na wyjeciu z piekarnika kawalka “cegly”,bez mlotka nie dalo sie podzielic 🔨🤭 Dodaje zdjecie 🧡 I zaraz szukam Twoich innych przepisow.

PXL_20230408_172120989.jpg
Sylwia
Sylwia
7 miesięcy temu

Senik z mlekiem skondensowanym polałam polewą z białej czekolady i ozdobiłam ozdobami dOetkera zielona łąka.Senik smakuje wyśmienicie jest puszysty i bardzo delikatny nie za słodki taki jak lubię polewa robi swoje.Dziękuję za kolejny udany wypiek dzięki Pani przepisom.😘👌😋

received_991199178704397.jpeg
Jadwiga
Jadwiga
7 miesięcy temu

Sernik udał się znakomicie, wszystkich zachwycił. Upiekłam na biszkoptach 👍

IMG_20230408_151526.jpg
Halina
Halina
7 miesięcy temu

U mnie niestety sernik opadł i ma taki dziwny posmak chyba tego mleka skondensowanego.

20230407_110731.jpg
Monika
Monika
7 miesięcy temu

Witam, pierwszy raz zrobilam serniczek, wyglada ok, dopiero wystygł, ale mam pytanie czy do lodowki wkladamy z tortownicą i papierem , czy idwinąć i dopiero wstawic?

Katarzyna
Katarzyna
7 miesięcy temu

Dzień dobry. Pytałam wcześniej o spód sernika. Chciałam napisać raz jeszcze i… powiedzieć, że w końcu po kilku litrach zmarnowanego sera, odnalazłam swój przepis na sernik. Bardzo serdecznie polecam serniczek. W życiu nie wyszedł mi żaden tak delikatny, puszysty i piękny jak z tego przepisu.

Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Dzień dobry! Serniczek upieczony, ale niestety za mała blaszka i musiałam resztę przelać do mniejszej 😉 W smaku bardzo dobry, wszystkim smakuje 😊 ale dolna połowa wyszła taka bardziej “zbita”, a górna połowa puszysta, zastanawiam się czy to wina złego połączenia składników, czy piekarnika.. 🤔
Zdrowych i wesołych świąt życzę 😊🐣

20230408_171112.jpg
Iza
Iza
7 miesięcy temu

Kolejny sernik od Asi i jak zwykle petarda ❤️ Wystarczy najpierw przeczytać przepis, wszystko jest tutaj szczegółowo opisane i obfotografowane. No nie ma prawa nie wyjść 🥰 Ja na górę zrobiłam polewę z białej czekolady i udekorowałam czekoladowymi jajeczkami, mini piankami marshmallow i siekanymi płatkami migdałów 🐣 Polecam i jeszcze raz polecam! Idealny sernik, kiedy nie ma się zbyt wiele czasu, a i składników jest mało, a wychodzi… no “po prostu pycha”❤️

20230408_172121.jpg
Jagoda
Jagoda
7 miesięcy temu

Mój już niestety pękł, (może dlatego że na takiej blaszce) i chyba się przypala, a jeszcze zostało 20min… :((( Liczę, że w smaku się obroni 🤩🤩🤩

inbound1518398263307815556.jpg
Sylwia
Sylwia
7 miesięcy temu

A czy mogę zrobić sernik z mlekiem z kartonu? Też gostyńskie

Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Czy dodanie mleka skondensowanego nadaje inny smak niż w typowym serniku? Czy jest wyczuwalny smak mleka po upieczeniu?

Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Sernik już upieczony. Jest smaczny tylko trochę za delikatny. Ciężko się wyciąga z blaszki, bo zdarza się, że lekko się rozpada

Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Właśnie się studzi w piekarniku. Dam później znać jak mi smakował

Kasia
Kasia
7 miesięcy temu
Reply to  Kasia

Już zjedzony. Zrobię go na pewno jeszcze nie raz. Wydaje mi się, że niedokładnie rozmieszalam białka.

Iwona
Iwona
7 miesięcy temu

Dołączam zdjęcie 🙂

IMG_20230407_133441.jpg
Iwona
Iwona
7 miesięcy temu

Dzień dobry, mój sernik właśnie się piecze. Trochę martwi mnie zapadnięty środek. Prawdopodobnie powinnam była podwyższyć temperaturę. Dobrze myślę?

Iwona
Iwona
7 miesięcy temu

Tak, już stygnie i wyrównał się 😁👍
Bardzo dziękuję! Dam znać jak smakował, ale to dopiero jutro😋

Iwona
Iwona
7 miesięcy temu

Witam ponownie😁 Pychota!
Bardzo dziękuję! 🤗

Anita
Anita
7 miesięcy temu

Czy sernik mogę zrobić na kruchym spodzie?

Sylwia
Sylwia
7 miesięcy temu

Dzień dobry mam pytanie czy mogę zrobić sernik na spodzie z herbatników z masłem?

Katarzyna
Katarzyna
7 miesięcy temu

Rozumiem że to jest sernik bez spodu?? 🙂

Iza
Iza
8 miesięcy temu

Czyli ta blaszkę z woda ( kąpiel wodna ) zostaje w piekarniku cały czas ? Czy po tych 30 min otwieram piekarnik i wyjmuje ta blachę z woda ?

Jola
Jola
8 miesięcy temu

Bardzo smaczny

IMG20230402192133.jpg
Shina
Shina
8 miesięcy temu

Ten sernik jest moim drugim jaki zrobiłam w życiu i jest jak to Pani napisała “równy jak stół – bez pęknięć i zapadniętego środka.” 🙂 Wyszedł po prostu książkowo! 😍 Bardzo prosty i szybki w wykonaniu sernik, ale przede wszystkim smaczny! Polecam ten przepis! 😊

Ostatnio zaktualizowane2.jpg
JustynaP
Justyna
8 miesięcy temu

Dzień dobry mam pytanie. Czy blaszkę z wodą stawiamy piętro niżej? Czy też sernik ma stać zanurzony w wodzie? Wtedy chyba dobrze byłoby owinąć formę z zewnątrz folią aluminiową?

Aleksandra
Aleksandra
2 miesięcy temu
Reply to  Justyna

oczywiście, że możesz piec zanurzoną w wodzie tortownicę z ciastem. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy. Dobrze zabezpiecz od zewnątrz folią aluminiową.

Jerzy
Jerzy
8 miesięcy temu

Jak długo powinien się studzić przy uchylonych drzwiczkach?

Grażyna
Grażyna
8 miesięcy temu

Ja każdy sernik po wyjęciu z piekarnika okrawam dookoła blaszki/tortownicy i nie ma prawa opaść.WYPRÓBOWANE WIELOKROTNIE.

Mariusz
Mariusz
8 miesięcy temu

Wyszedł super 👍

inbound35177416536385641.jpg
Mariusz
Mariusz
8 miesięcy temu

Dziękuję za przepis super 😍

Mariusz
Mariusz
8 miesięcy temu
Reply to  Mariusz

Dodam że z sera w wiaderku prezydent i wyszedł idealny, 🙂

Aleksandra
Aleksandra
9 miesięcy temu

wyszedł mi zbyt płynny, dopiekałam go jeszcze , ale cały czas leci masa spod blaszki, teraz siedzi w lodówce, ale nie wiem czy nie pójdzie do pucharków jako dodatek do deseru bo nie da sie go pokroic

Joanna
Joanna
9 miesięcy temu

Witam. Chciałabym dodać do tego sernika rodzynki. Mogę prosić o radę jak postępować? Pozdrawiam

Monika
Monika
9 miesięcy temu

Najlepszy sernik robię z dwóch porcji na dużą blachę piekę tyle czasu ile podane jest w normalnych proporcjach poprostu niebo w gębie

Aleksandra
Aleksandra
10 miesięcy temu

Twaróg tłusty czy półtłusty? 🤔

Iwona
Iwona
10 miesięcy temu

Dzień dobry Pani Asiu
Mam ser President bo taki mi kupiono… czy myśle Pani ze wyjdzie z niego?
Pozdrawiam 😉

Ala
Ala
14 dni temu
Reply to  Iwona

Według mnie marka sera nie ma znaczenia, sernik piekłam już wiele razy (dziękuję za przepis) i zdarzało mi się, że z takiego samego sera raz wychodzi, a drugim nie, przyczyn jest wiele, zaczynając od składników, przez sposób przygotowania a kończąc na piekarniku, teraz też się piecze, dodałam budyń wiśniowy, wyszedł ładny różowy kolor, lubię eksperymentować

Iwona
Iwona
10 miesięcy temu

Wyszedł doskonały, naprawdę bardzo smaczny, prościutki i bez pęknięć 👍
Pozdrawiam i dziękuje ze tak szybko Pani mi odpisała – Majeczka pozwoliła na to 🥰

Sernik puszysty

Na moim blogu znajdziecie naprawdę sporo różnych, sprawdzonych przepisów na domowy sernik. Jedne z nich wychodzą puszyste, leciutkie jak chmurka tak jak w przypadku sernika wiedeńskiego czy sernika z białą czekoladą. Inne z kolei są nieco bardziej zbite, ciężkie jak sernik z mascarpone. Tym razem mam dla Was przepis na sernik puszysty, który pięknie się kroi i smakuje wybitnie! Jak dla mnie to jeden z lepszych wypieków na blogu! Ten puszysty sernik to idealny wypiek na wszelkiego rodzaju okazje jak święta wielkanocne, Boże Narodzenie czy imieniny, urodziny. Sprawdzi się także bez jakiejkolwiek okazji.

Sernik z mleka skondensowanego

Mój sernik z mleka skondensowanego jest przepyszny. Do tego jaki wysoki! Muszę przyznać, że urósł jak na drożdżach (a żadnych drożdży nie trzeba było dodawać!). Sernik na mleku skondensowanym z puszki (koniecznie słodzone, zagęszczone) składa się tylko z czterech łatwo dostępnych składników. Kluczową rolą jest tu wysokiej jakości twaróg (można samemu zmielić twaróg przez maszynkę lub skorzystać z tego z wiaderka) oraz jajka (ja kupuję zwykle wiejskie jajka, a nie te sklepowe). Tak jak przy każdym możliwym przepisie na sernik zwracajcie na te dwa składniki główną uwagę jeśli chcecie stworzyć naprawdę pyszny wypiek.

Sernik na mleku skondensowanym

Jak dla mnie sernik na mleku skondensowanym jest wystarczająco słodki. Nie ma potrzeby dodawać do masy serowej jakikolwiek cukier czy cukier puder. Jest właśnie taki w sam raz. Mój wilgotny sernik z mlekiem skondensowanym znika z talerzy w oka mgnieniu. Naprawdę ciężko wytrzymać ten czas kiedy wyciągniemy go z piekarnika, a sernik musi nieco przestygnąć. Ten przepis na sernik z mlekiem skondensowanym nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. Starałam się opisać wszystko dokładnie krok po kroku dodając sporą ilość zdjęć z każdego etapu przygotowania. Koniecznie wypróbuj mój sernik na mleku skondensowanym.

RozwińZwiń