CiastaPrzepisy na WielkanocPrzepisy świąteczneSernikiSłodkości

Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!

Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym składa się tylko z 4 składników! Wychodzi za każdym razem wysoki i pięknie się kroi. To idealny sernik na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy zwykłe przyjęcie rodzinne.

Domowy sernik z mlekiem skondensowanym to absolutny hit! Nie spodziewałam się, że z tak małej ilości składników może powstać coś aż tak smacznego. Nie robiłam go na żadnym kruchym spodzie, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Ten puszysty sernik bardzo ładnie się kroi i świetnie prezentuje na talerzykach.

Sernik na mleku skondensowanym

Mój przepis na sernik na mleku skondensowanym jest prosty do zrobienia. Do masy serowej użyłam mleko zagęszczone słodzone w puszce (marki Gostyń, jest ono dostępne chyba w każdym większym sklepie). Po ostudzeniu sernika, jego wierzch można opcjonalnie udekorować polewą czekoladową, kremem czekoladowym lub oprószyć cukrem pudrem (jak ja). W lecie można skorzystać także z sezonowych owoców jak truskawki, maliny czy borówki. Jednak muszę przyznać, że nawet taki oprószony cukrem pudrem smakuje i wygląda obłędnie!

Koniecznie wypróbuj mój sernik z mlekiem skondensowanym. Można go piec przez cały rok, ale szczególnie polecam Wam go zaserwować swoim bliskim z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych.

Ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji.

Przepis na: Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!

 Łącznie: 80 min

Składniki:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
  • 6 jajek (u mnie mniejsze, wiejskie)
  • 1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530g)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru, po 40g każdy)

Dodatkowo:

  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia

Sernik z mlekiem skondensowanym przepis krok po kroku:

ciasta na wielkanoc
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy bardzo dokładnie i przekładamy do miski.

Do drugiej miski (u mnie duża misa robota) dodajemy twaróg, żółtka, mleko zagęszczone i sypkie budynie. Miksujemy tylko powstania jednolitej masy (mi to zajęło niecałą minutę).


ciasta na wielkanoc
Krok 2 

Białka miksujemy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli przez około 5-6 minut..


ciasta na wielkanoc
Krok 3

Do masy serowej dodajemy delikatnie ubite białka i powoli mieszamy za pomocą trzepaczki.

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja obłożyłam spód i boki blaszki, tylko wcześniej trzeba ją delikatnie natłuścić żeby papier się ładnie trzymał). Moja blaszka była o średnicy 24 cm.

Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) na środkową półkę. Pieczemy w kąpieli wodnej (piętro niżej ustawiamy blaszkę i nalewamy do niej 2-3 szklanki wody) przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 15-20 minutach studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Teraz najtrudniejszy etap… Wiem, że nie każdy ma w sobie tyle samozaparcia, ale kroimy nasz sernik dopiero po całkowitym przestudzeniu. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!


sernik z mlekiem skondensowanym

sernik z mlekiem skondensowanym

sernik z mlekiem skondensowanym

 

sernik z mlekiem skondensowanym

puszysty sernik

puszysty sernik

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 677

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
60 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Eli
29 dni temu

Rozumiem ze po 45 min pieczenia w 170c
Przez kolejne 15-20min tylko wylaczamy piekarnik i sernik tam pozostaje (dzrzwi nie uchylamy)
A dopiero po uplywie tych 15-20 min uchylamy piekarnik i studzimy

Miroslawa
1 miesiąc temu

Wszystko zrobiłam dokładnie wg przepisu. Wyrósł pięknie . A później usiadł okolo 2cm. Nadal jest rowno płaski ale nie jest “chmurką”

Izabela
1 miesiąc temu

Robiłam w sobotę a dzisiaj kolejny Jak w najlepszej cukierni. Puszysty, mokry tak jak lubię z reszta wysoki w ogóle nie opadł. Jeśli komus nie wychodzi to coś ewidetnie robi zle. Sernik jest przepyszny najlepszy jaki w życiu robiłam i jadłam.

Ania
2 miesięcy temu

Sernik z mleka skondensowanego, idealny, bez pęknięć, świetna konsystencja, kremowy, obłędny smak Polecam bardzo. Dziękuję za przepis 🙂

Paulina
2 miesięcy temu

Najpyszniejszy jaki jadłam

Weronika
2 miesięcy temu

Sernik juz kilka razy piekłam z tego przepisu. Przepis jest bardzo prosty a sernik obłeeeeedny-delikatniutki, wysoki Pyszny Choc jak dla mnie wersja z czekolada jest malo slodka (moja mama uwielbia te wersje) dlatego ja oblewam sernik karmelem a ostatnio zrobilam wersję ze slonym karmelem i dla mnie ibmojej rodziny to byl strzal w dziesiątkę Przepis godny polecenia!!!

Asia
2 miesięcy temu

Upieczony dzisiaj na jutrzejsze święta. Zamiast całej puszki, dałam tubkę i dodałam dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Piekłam 10min dłużej w wysokiej temperaturze. Mój najlepszy sernik. Narzeczony już zapisał przepis dziękuję

AS
2 miesięcy temu

Przy ilości 150% składników o ile mniej więcej powinnam wydłużyć czas pieczenia ?

Kasia
2 miesięcy temu

Mój serniczek jest już w piekarniku ale taki wysoki nie bedzie zostało 20 min i nic nie urusł . nawet ten sam ser poszukałam żeby było dokladnie tak samo. Mówi sie trudno

Magdalena
2 miesięcy temu

Czy ten serniczek można upiec w formie silikonowej do babki?

Klaudia
2 miesięcy temu

Serniczek wyszedł super, przepis prosty a efekt świetny, wystarczy robić wszystko wg. przepisu i na pewno się uda. 🙂

Kamila
2 miesięcy temu

Czy można zrobić spod z ciastek, czy kąpiel wodna spowoduje że będzie za miękki taki spod?

Weronika
2 miesięcy temu

Czy po 30minutach pieczenia w kąpieli wodnej kolejne 45minut również jest z kąpielą wodna czy już bez?

Marlena
2 miesięcy temu

Przepyszny! Delikatny, puszysty.. Mało słodki (ale dla mnie na +)

urszula
3 miesięcy temu

koniecznie musi być ten pojemnik z wodą na półce niżej jeśli tak to dajemy wodę już gorącą?a co jeśli nie damy półkę niżej tej wody?

Gosia
2 miesięcy temu
Odpowiedź do  urszula

Sernik pieczony bez kąpieli wodnej ma trochę inną teksturę, jest mniej aksamitny.

Karolina
2 miesięcy temu
Odpowiedź do  Asia z Po Prostu Pycha

Bardzo ciekawe bo u mnie sernik pęknął przez cały środek i opadł troche niżej niż do rantu tortownicy nie jest tak wysoki. Nie wiem dlaczego tak dużo opadł wszystko robilam jak w przepisie. 🙁

urszula
3 miesięcy temu

nie mam tego rozmiaru tortownicy,jeśli chciałabym upiec w blaszce to jaki rozmiar byłby najlepszy przy tej ilości składników.?

Honorata
5 miesięcy temu

Równiutki, wysoki i bardzo smaczny 🙂 no po prostu pycha!

Po Prostu Pycha
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Honorata

Bardzo się cieszę, że wyszedł i smakuje! 🙂

Daria Turek
5 miesięcy temu

Mój wyszedł troszkę nizszy bo piekłam w większej foremce, ale i tak pychotka ;>

Kasia Rynkiewicz
6 miesięcy temu

Przy ilości 125% składników o ile mniej więcej powinnam wydłużyć czas pieczenia ? I na którym etapie? Przy 170 stopniach czy przy 140? Dziękuję i pozdrawiam. 🙂

Karolina Mądra
6 miesięcy temu

A ja w spokoju włożyłam sernik do piekarnika, usiadłam przed telewizorem czytam na spokojnie jeszcze raz ten przepis a tu nagle… Olśnienie! Zamiast mleka dałam masę krówkową ! Sernik i tak wyszedł obłędny 😉

Ada
8 miesięcy temu

Równy, wysoki i super się kroi. Czego chciec wiecej? Wszyscy domownicy się w nim zakochali 🙂

G.
8 miesięcy temu

Uwielbiam ten sernik i twoje swietnie opisane przepisy. Wszystko co robiłam z Twojego bloga smakowało super. Dzięki za super robotę!

Ludmiła P
8 miesięcy temu

Mi też wyszedł taki wysoki, aż byłam w szoku! Do tego superancko się kroił. Pozdrawiam Ludmiła.

Beata
9 miesięcy temu

Dzien dobry, a ja chcialam zapytac czy mozna dodac kajmak zamiast mleka skondensowanego, czy bedzie za gesty?

Jolanta Baran
11 miesięcy temu

Cy może być sernik wiejski?

Elizzka
1 rok temu

ciekawe tylko ile ma kalorii… 😀 😀

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Elizzka

Kto by tam liczył 🙂 Za to jakie dobre! 🙂

Elizzka
1 rok temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

ok, potwierdzam, pyszne! <3

Ewa
1 rok temu

Sernik pychota! Mieszkam w Stanach i troche sie obawialam, bo tutaj ciezko znalezc twarog, a dobry to juz w ogole. Sernik wyszedl swietnie! Pprzypomnial smak prawdziwego polskiego sernika 🙂 Zostal jeszcze kawalek i juz planuje robic kolejny raz 🙂

Anna
9 miesięcy temu
Odpowiedź do  Ewa

Ewa, a jakiego sera uzylas?

Ewelina
1 rok temu

Nigdy wcześniej mi nie wyszedł tak wysoki sernik! Leciutki jak chmurka. Jestem zachwycona <3

Kasia PAwlowicz
1 rok temu

Wow to hit moich tegorocznych swiat!!!! Wszystkie moje kolezanki piekly go z pracy!!!

Kasia Lipińska
1 rok temu

Mój wcale nie urósł, jest zbity i mało słodki. https://uploads.disquscdn.c

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Kasia Lipińska

Moim zdaniem jest on niedopieczony. Dodatkowo po zdjęciu widzę, że została użyta duża tortownica. Smak sernika jest zależny od użytego sera i mleka skondensowanego – może użyłaś niesłodzonego zamiast słodzonego 🙂

Michał
1 rok temu
Odpowiedź do  Kasia Lipińska

Wygląda jak nie dopieczony. Mój ładnie wyrósł i super smakuje, fajny puszysty.

Anna Nana
1 rok temu

Jaki twaróg z wiaderka Pani poleca?

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna Nana

Ja najczęściej kupuję Wieluń mój ulubiony lub z firmy Piątnica 🙂

Elizzka
1 rok temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

o. też taki lubię i kupuję! 🙂

Anna Nana
1 rok temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

A jeżeli mam duże jajka – L, to ile mam ich użyć?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Minnie
1 rok temu

Fajny przepis, ale czy białka nie powinny być schłodzone do ubijania na pianę?

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Minnie

Oczywiście, że nie 🙂

Sernik puszysty

Na moim blogu znajdziecie naprawdę sporo różnych, sprawdzonych przepisów na domowy sernik. Jedne z nich wychodzą puszyste, leciutkie jak chmurka tak jak w przypadku sernika wiedeńskiego czy sernika z białą czekoladą. Inne z kolei są nieco bardziej zbite, ciężkie jak sernik z mascarpone. Tym razem mam dla Was przepis na sernik puszysty, który pięknie się kroi i smakuje wybitnie! Jak dla mnie to jeden z lepszych wypieków na blogu! Ten puszysty sernik to idealny wypiek na wszelkiego rodzaju okazje jak święta wielkanocne, Boże Narodzenie czy imieniny, urodziny. Sprawdzi się także bez jakiejkolwiek okazji.

Sernik z mleka skondensowanego

Mój sernik z mleka skondensowanego jest przepyszny. Do tego jaki wysoki! Muszę przyznać, że urósł jak na drożdżach (a żadnych drożdży nie trzeba było dodawać!). Sernik na mleku skondensowanym z puszki (koniecznie słodzone, zagęszczone) składa się tylko z czterech łatwo dostępnych składników. Kluczową rolą jest tu wysokiej jakości twaróg (można samemu zmielić twaróg przez maszynkę lub skorzystać z tego z wiaderka) oraz jajka (ja kupuję zwykle wiejskie jajka, a nie te sklepowe). Tak jak przy każdym możliwym przepisie na sernik zwracajcie na te dwa składniki główną uwagę jeśli chcecie stworzyć naprawdę pyszny wypiek.

Sernik na mleku skondensowanym

Jak dla mnie sernik na mleku skondensowanym jest wystarczająco słodki. Nie ma potrzeby dodawać do masy serowej jakikolwiek cukier czy cukier puder. Jest właśnie taki w sam raz. Mój wilgotny sernik z mlekiem skondensowanym znika z talerzy w oka mgnieniu. Naprawdę ciężko wytrzymać ten czas kiedy wyciągniemy go z piekarnika, a sernik musi nieco przestygnąć. Ten przepis na sernik z mlekiem skondensowanym nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. Starałam się opisać wszystko dokładnie krok po kroku dodając sporą ilość zdjęć z każdego etapu przygotowania. Koniecznie wypróbuj mój sernik na mleku skondensowanym.

Back to top button