
Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym składa się tylko z 4 składników! Wychodzi za każdym razem wysoki i pięknie się kroi. To idealny sernik na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy zwykłe przyjęcie rodzinne.
Domowy sernik z mlekiem skondensowanym to absolutny hit! Nie spodziewałam się, że z tak małej ilości składników może powstać coś aż tak smacznego. Nie robiłam go na żadnym kruchym spodzie, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Ten puszysty sernik bardzo ładnie się kroi i świetnie prezentuje na talerzykach.
Sernik na mleku skondensowanym
Mój przepis na sernik na mleku skondensowanym jest prosty do zrobienia. Do masy serowej użyłam mleko zagęszczone słodzone w puszce (marki Gostyń, jest ono dostępne chyba w każdym większym sklepie). Po ostudzeniu sernika, jego wierzch można opcjonalnie udekorować polewą czekoladową, kremem czekoladowym lub oprószyć cukrem pudrem (jak ja). W lecie można skorzystać także z sezonowych owoców jak truskawki, maliny czy borówki. Jednak muszę przyznać, że nawet taki oprószony cukrem pudrem smakuje i wygląda obłędnie!
Koniecznie wypróbuj mój sernik z mlekiem skondensowanym. Można go piec przez cały rok, ale szczególnie polecam Wam go zaserwować swoim bliskim z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych.
Ciasta na Wielkanoc
Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji.
Przepis na: Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!
Łącznie: 80 min
Składniki:
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
- 6 jajek (u mnie mniejsze, wiejskie)
- 1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530g)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru, po 40g każdy)
Dodatkowo:
- opcjonalnie cukier puder do oprószenia
Sernik z mlekiem skondensowanym przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy bardzo dokładnie i przekładamy do miski.
Do drugiej miski (u mnie duża misa robota) dodajemy twaróg, żółtka, mleko zagęszczone i sypkie budynie. Miksujemy tylko powstania jednolitej masy (mi to zajęło niecałą minutę).
Białka miksujemy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli przez około 5-6 minut..
Do masy serowej dodajemy delikatnie ubite białka i powoli mieszamy za pomocą trzepaczki.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja obłożyłam spód i boki blaszki, tylko wcześniej trzeba ją delikatnie natłuścić żeby papier się ładnie trzymał). Moja blaszka była o średnicy 24 cm.
Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) na środkową półkę. Pieczemy w kąpieli wodnej (piętro niżej ustawiamy blaszkę i nalewamy do niej 2-3 szklanki wody) przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 15-20 minutach studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Teraz najtrudniejszy etap… Wiem, że nie każdy ma w sobie tyle samozaparcia, ale kroimy nasz sernik dopiero po całkowitym przestudzeniu. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Rozumiem ze po 45 min pieczenia w 170c
Przez kolejne 15-20min tylko wylaczamy piekarnik i sernik tam pozostaje (dzrzwi nie uchylamy)
A dopiero po uplywie tych 15-20 min uchylamy piekarnik i studzimy
Nie rozumiem tej interpretacji 🙂 W przepisie jest wszystko dokładnie opisane – najpierw pieczemy przez 30 minut pieczemy w temp. 170 stopni. Następnie obniżamy temp do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. Wyłączamy piekarnik i dopiero po 15-20 minutach uchylamy drzwiczki piekarnika – w ten sposób studzimy sernik 🙂
Wszystko zrobiłam dokładnie wg przepisu. Wyrósł pięknie . A później usiadł okolo 2cm. Nadal jest rowno płaski ale nie jest “chmurką”
A czy sernik był studzony przy lekko uchylonych drzwiczkach?
Robiłam w sobotę a dzisiaj kolejny Jak w najlepszej cukierni. Puszysty, mokry tak jak lubię z reszta wysoki w ogóle nie opadł. Jeśli komus nie wychodzi to coś ewidetnie robi zle. Sernik jest przepyszny najlepszy jaki w życiu robiłam i jadłam.
No to bardzo się cieszę, że tak smakuje i że wychodzi! 🙂
Sernik z mleka skondensowanego, idealny, bez pęknięć, świetna konsystencja, kremowy, obłędny smak Polecam bardzo. Dziękuję za przepis 🙂
Piękny wyszedł! ♥️ Wygląda mega smakowicie! 🙂
Najpyszniejszy jaki jadłam
Jaki wysoki wyszedł!!! 🙂
Sernik juz kilka razy piekłam z tego przepisu. Przepis jest bardzo prosty a sernik obłeeeeedny-delikatniutki, wysoki Pyszny Choc jak dla mnie wersja z czekolada jest malo slodka (moja mama uwielbia te wersje) dlatego ja oblewam sernik karmelem a ostatnio zrobilam wersję ze slonym karmelem i dla mnie ibmojej rodziny to byl strzal w dziesiątkę Przepis godny polecenia!!!
Cieszę się, że smakuje 🙂 Takie polanie karmelem dla osób, które lubią bardziej słodkie smaki, to bardzo dobry pomysł 🙂 A solony karmel to w ogóle zawsze rewelacja dla mnie!
Upieczony dzisiaj na jutrzejsze święta. Zamiast całej puszki, dałam tubkę i dodałam dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Piekłam 10min dłużej w wysokiej temperaturze. Mój najlepszy sernik. Narzeczony już zapisał przepis dziękuję
Proszę bardzo! 🙂 Cieszę się, że smakował 🙂
Przy ilości 150% składników o ile mniej więcej powinnam wydłużyć czas pieczenia ?
Niestety ciężko powiedzieć, ponieważ zależy to od wielkości foremki.
Mój serniczek jest już w piekarniku ale taki wysoki nie bedzie zostało 20 min i nic nie urusł . nawet ten sam ser poszukałam żeby było dokladnie tak samo. Mówi sie trudno
Czy ten serniczek można upiec w formie silikonowej do babki?
Nie polecałabym, ponieważ będzie prawdopodobnie problem z wyjęciem sernika z foremki. Jest duża szansa, że sernik nam się rozwali lub po prostu będzie brzydko wyglądał.
Serniczek wyszedł super, przepis prosty a efekt świetny, wystarczy robić wszystko wg. przepisu i na pewno się uda. 🙂
Wygląda przepięknie! ♥️ Aż mi ślinka cieknie na sam widok 🙂
Czy można zrobić spod z ciastek, czy kąpiel wodna spowoduje że będzie za miękki taki spod?
Można, ale w tym przepisie radziłabym raczej spód kruchy, ponieważ ten sernik jest bardzo delikatny 🙂
Czy po 30minutach pieczenia w kąpieli wodnej kolejne 45minut również jest z kąpielą wodna czy już bez?
No tak 🙂 Nigdy nie otwieramy piekarnik w trakcie pieczenia.
Przepyszny! Delikatny, puszysty.. Mało słodki (ale dla mnie na +)
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
koniecznie musi być ten pojemnik z wodą na półce niżej jeśli tak to dajemy wodę już gorącą?a co jeśli nie damy półkę niżej tej wody?
Sernik pieczony bez kąpieli wodnej ma trochę inną teksturę, jest mniej aksamitny.
Nie, pieczenie w kąpieli wodnej nie jest konieczne, bo bez niej sernik również się upiecze, ale jak zapewnimy parowanie w trakcie pieczenia to sernik wychodzi równiutki i nie pęka. Dodanie zimnej czy gorącej wody przecież nie ma znaczenia, bo po włożeniu do piekarnika i tak się automatycznie ta woda nagrzeje.
Bardzo ciekawe bo u mnie sernik pęknął przez cały środek i opadł troche niżej niż do rantu tortownicy nie jest tak wysoki. Nie wiem dlaczego tak dużo opadł wszystko robilam jak w przepisie. 🙁
A czy piernik był pieczony w temp. 170 stopni, następnie 140, a później schładzany przy lekko uchylonych drzwiczkach? Dodatkowo czy podczas pieczenia nie były otwierane drzwiczki?
nie mam tego rozmiaru tortownicy,jeśli chciałabym upiec w blaszce to jaki rozmiar byłby najlepszy przy tej ilości składników.?
20×24 – będzie troszkę większa ale na pewno się zmieści 🙂
Równiutki, wysoki i bardzo smaczny 🙂 no po prostu pycha!
Bardzo się cieszę, że wyszedł i smakuje! 🙂
Mój wyszedł troszkę nizszy bo piekłam w większej foremce, ale i tak pychotka ;>
Przy ilości 125% składników o ile mniej więcej powinnam wydłużyć czas pieczenia ? I na którym etapie? Przy 170 stopniach czy przy 140? Dziękuję i pozdrawiam. 🙂
A ja w spokoju włożyłam sernik do piekarnika, usiadłam przed telewizorem czytam na spokojnie jeszcze raz ten przepis a tu nagle… Olśnienie! Zamiast mleka dałam masę krówkową ! Sernik i tak wyszedł obłędny 😉
Równy, wysoki i super się kroi. Czego chciec wiecej? Wszyscy domownicy się w nim zakochali 🙂
Uwielbiam ten sernik i twoje swietnie opisane przepisy. Wszystko co robiłam z Twojego bloga smakowało super. Dzięki za super robotę!
Mi też wyszedł taki wysoki, aż byłam w szoku! Do tego superancko się kroił. Pozdrawiam Ludmiła.
Dzien dobry, a ja chcialam zapytac czy mozna dodac kajmak zamiast mleka skondensowanego, czy bedzie za gesty?
Cy może być sernik wiejski?
ciekawe tylko ile ma kalorii… 😀 😀
Kto by tam liczył 🙂 Za to jakie dobre! 🙂
ok, potwierdzam, pyszne! <3
Sernik pychota! Mieszkam w Stanach i troche sie obawialam, bo tutaj ciezko znalezc twarog, a dobry to juz w ogole. Sernik wyszedl swietnie! Pprzypomnial smak prawdziwego polskiego sernika 🙂 Zostal jeszcze kawalek i juz planuje robic kolejny raz 🙂
Ewa, a jakiego sera uzylas?
Nigdy wcześniej mi nie wyszedł tak wysoki sernik! Leciutki jak chmurka. Jestem zachwycona <3
Wow to hit moich tegorocznych swiat!!!! Wszystkie moje kolezanki piekly go z pracy!!!
Mój wcale nie urósł, jest zbity i mało słodki. https://uploads.disquscdn.c…
Moim zdaniem jest on niedopieczony. Dodatkowo po zdjęciu widzę, że została użyta duża tortownica. Smak sernika jest zależny od użytego sera i mleka skondensowanego – może użyłaś niesłodzonego zamiast słodzonego 🙂
Wygląda jak nie dopieczony. Mój ładnie wyrósł i super smakuje, fajny puszysty.
Jaki twaróg z wiaderka Pani poleca?
Ja najczęściej kupuję Wieluń mój ulubiony lub z firmy Piątnica 🙂
o. też taki lubię i kupuję! 🙂
A jeżeli mam duże jajka – L, to ile mam ich użyć?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Fajny przepis, ale czy białka nie powinny być schłodzone do ubijania na pianę?
Oczywiście, że nie 🙂