Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!

4.6/5 (1381 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min

Sernik z mlekiem skondensowanym

Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym składa się tylko z 4 składników! Wychodzi za każdym razem wysoki i pięknie się kroi. To idealny sernik na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy zwykłe przyjęcie rodzinne.

Prosty przepis na sernik

Domowy sernik z mlekiem skondensowanym to absolutny hit! Nie spodziewałam się, że z tak małej ilości składników może powstać coś aż tak smacznego. Nie robiłam go na żadnym kruchym spodzie, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Ten puszysty sernik bardzo ładnie się kroi i świetnie prezentuje na talerzykach.

Sernik na mleku skondensowanym

Mój przepis na sernik na mleku skondensowanym jest prosty do zrobienia. Do masy serowej użyłam mleko zagęszczone słodzone w puszce (marki Gostyń, jest ono dostępne chyba w każdym większym sklepie). Po ostudzeniu sernika, jego wierzch można opcjonalnie udekorować polewą czekoladową, kremem czekoladowym lub oprószyć cukrem pudrem (jak ja). W lecie można skorzystać także z sezonowych owoców jak truskawki, maliny czy borówki. Jednak muszę przyznać, że nawet taki oprószony cukrem pudrem smakuje i wygląda obłędnie!

Koniecznie wypróbuj mój sernik z mlekiem skondensowanym. Można go piec przez cały rok, ale szczególnie polecam Wam go zaserwować swoim bliskim z okazji Wielkanocy czy Bożego Narodzenia.

Ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji.

Przepis na: Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
  • 6 jajek (u mnie większe, wiejskie)
  • 1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530g)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru, po 40g każdy)

Dodatkowo:

  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku! - przepis krok po kroku


Krok 1

masa serowa

Składniki na sernik z mlekiem skondensowanym powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Będzie nam potrzebnych 6 większych jajek (ja używam zwykle wiejskich jajek). Białka oddzielamy bardzo dokładnie od żółtek i przekładamy do suchej miski.

Białka miksujemy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli przez około 5-6 minut. 


Krok 2

ciasto na boze narodzenie

Do drugiej miski (u mnie duża misa robota) dodajemy twaróg (1 kg), żółtka (6 szt), mleko zagęszczone (około 530 g) i sypkie budynie (łącznie około 80 g).

Jeśli chodzi o twaróg to polecam z wiaderka (np. firmy Wieluń mój ulubiony, Piątnica, Juliko, Mlekovita twaróg premium). Ewentualnie kup wysokiej jakości twaróg w kostce i zmiel dwukrotnie w maszynce.


Krok 3

prosty przepis na sernik

Miksujemy na małych lub średnich obrotach miksera tylko powstania jednolitej masy (mi to zajęło niecałą minutę).


Krok 4

sernik puszysty i wilgotny

Do masy serowej dodajemy stopniowo ubite białka (łyżka za łyżką) i mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki – tylko do połączenia się składników.


Krok 5

sernik puszysty

Spód i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Zwykle boki foremki leciutko smaruję masłem żeby ten papier przykleić i staram się, aby był powyżej wysokości blaszki, dzięki czemu nawet jak nasz sernik nieco urośnie w trakcie pieczenia to nic nie wycieknie na dno piekarnika.

Masę serową przekładamy do większej tortownicy o średnicy 26 lub 28 cm (można użyć mniejszej foremki np. 24 cm, wtedy sernik będzie wyższy).

Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) na środkową półkę. Pieczemy tradycyjnie lub w kąpieli wodnej (piętro niżej ustawiamy blaszkę i nalewamy do niej 2-3 szklanki wody) przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.

Pamiętaj o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia serników, ponieważ to może spowodować, że sernik mocno opadnie po upieczeniu.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 10-15 minutach studzimy przy bardzo delikatnie uchylonych drzwiczkach.


Krok 6

puszysty sernik

Prawidłowo przygotowany sernik powinien wyjść równy jak stół – bez pęknieć i zapadniętego środka.

Po całkowitym przestygnięciu wkładamy go do lodówki. Ma najlepszą konsystencję na drugi dzień.

Sernik z mlekiem skondensowanym można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub podawać z ulubioną konfiturą.


Sernik z mlekiem skondensowanym

przepis na sernik z mlekiem skondensowanym

sernik z mlekiem skondensowanym

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 1381

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
323 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ela
Ela
3 dni temu

Mi nie zmieścił się do foremki 24 cm. Zobaczymy co wyjdzie

Kasia
Kasia
10 dni temu

Wiem, że nie można piekarnika otwierać, ale ja po godzinie otwieram i przyrywam papierem do pieczenia. Nie opada, lekki, puszysty i pyszny. I nie jest spalony od góry.
Polecam

inbound4381590943644988972
Elizabeth
Elizabeth
17 dni temu

Dodam, że to duża blaszka 28 cm

20240407_112823
Elizabeth
Elizabeth
17 dni temu

Może nie idealny, ale wyszedł piękny. Dziękuję za przepis

20240407_112842
Elizabeth
Elizabeth
17 dni temu

Dzisiaj piekę. Pochwalę się , albo i nie :))))

Asia
Asia
22 dni temu

Wyszedł boski, mój pierwszy sernik w życiu 💛 nie ma to jak zdeklasować teściową w serniku🤣

IMG_20240331_090259
Asia
Asia
24 dni temu

Wyszedł obłędny, mój pierwszy sernik w życiu 💛 polecam przepis 👌👌👌polany czekoladą z góry

IMG_20240331_090259
Kasia
Kasia
24 dni temu

Wczoraj zrobiłam i jest obłędny ma konsystencję puszystej chmurki i nie jest przesłodzony 💓

Aleksandra
Aleksandra
25 dni temu

Ja robiłam bez kąpieli wodnej.w smaku wyszedł dobry,ale za ba dużo przypiekało mi górę 😔jest brązowa. Czy można odciąć ta górę i polać lekko np.czekoladą?zy raczej się zepsuje tak?

Kasia
Kasia
10 dni temu
Reply to  Aleksandra

Ja jednak otwieram piekarnik i kładę na wierzch papier do pieczenia. Nie przypala się i nie opada 🙂

Iga
Iga
26 dni temu

Witam, mam zamiar zrobić sernik na święta – czy można dodać chociaż trochę cukru? Czy sernik i bez tego będzie miał odpowiedni smak?

Ula
Ula
26 dni temu
Reply to  Iga

Robiłam już nie raz sernik z tego przepisu 🙂 dodatkowy cukier jest zbędny

Rubén Cedeño
Rubén Cedeño
1 miesiąc temu

Witam, mam pytanie, jeśli mój piekarnik nie włącza się jednocześnie na górze i na dole, to włącza się tylko na jedną stronę, jak mam go upiec? tylko w dół czy tylko w górę, na jak długo? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Aga
Aga
1 miesiąc temu

Dzień dobry, jaką konsystencję ma owy sernik? Czy jest suchy i kruchy?Czy wilgotny i mazisty? 🙂

Iwona
Iwona
1 miesiąc temu

Serniczek łatwy i mega pyszny👌 Sądzę, że następnym razem wyjdzie wyższy, bo białka dodałam na raz zamiast porcjami i chyba troszkę się zbiły.

IMG_0312
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Chyba za długo ubijałam białka na pianę…sernik w jednym miejscu jest jaśniejszy, bardziej wodnisty, czy to zakalec? Boki ciasta niby są wypieczone…Nie wiem czy mogę to podać gościom 🙁

IMG20240308001755
Gabriela
Gabriela
2 miesięcy temu

Jest obłędnie pyszny!

Magda
Magda
2 miesięcy temu

Dzień dobry. Zastanawiam się czy czegoś nie zepsułam 🤔 Zaznaczę, że piekłam go w kąpieli wodnej i prawie wszystkich wytycznych się trzymałam… nie doczytałam, że po 10-15 studzić przy uchylonych drzwiczkach. Ja studziłam te 10-15 minut przy uchylonych, a nie dłużej 🫣 W każdym razie czy kąpiel wodna mogła sprawić, że to ciasto jest takie kremowe i mocno wilgotne? Czy nie dopiekłam go dobrze skoro takie jest?

Magda
Magda
2 miesięcy temu

Przesyłam zdjęcie jednego kawałka, może będzie się dało na tej podstawie podpowiedzieć 🙂

1A8FC48C-2C39-452D-99D7-780E8E553721
Piotr
Piotr
1 miesiąc temu

Proszę w Google wpisać ranking twarogów sernikowych. Na stronie “Moje wypieki” autorka testowała wiele twarogów. Ten Jana nadaje się ale dopiero po odsączeniu serwatki.

Magda
Magda
2 miesięcy temu

Użyłam twarogu sernikowego Jana i piekłam w formie 24 cm. Zrobiłam tak jak w przepisie czyli postawiłam na dnie foremkę z wodą, a sernik na trochę niższej niż środkowej półce (z tego względu, że w moim piekarniku często się szybko przypieka wierzch i obawiałam się tego). To niedobrze, bo poczęstowałam gości, ale wcześniej też próbowałam i wydawał się ok w smaku 🫣 Choć do końca martwiłam się o tę wilgotność.

Magda
Magda
2 miesięcy temu

Dobrze, tak zrobię. Może też zmniejszę odpowiednio składniki do formy 24 cm. Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi 🙂

Kasia Malicka
Kasia Malicka
3 miesięcy temu

Sernik jest obłędny!
Delikatny i puszysty ! Mniam ❤️

1000005761
Beata
Beata
2 miesięcy temu
Reply to  Kasia Malicka

Witam czy mogę zamiast budyniu bez cukru dać budyń z cukrem

Aleksandra
Aleksandra
3 miesięcy temu

Witam,zrobiłam ten sernik z pokruszonymi herbatnikami wymieszanymi z masłem.Po upieczeniu ze środka zaczęła wyciekać woda.Dlaczego?

Kasia Malicka
Kasia Malicka
3 miesięcy temu

Sernik wyszedł idealnie ❤️
Delikatny i puszysty mniam !

1000005761
Kasia Malicka
Kasia Malicka
3 miesięcy temu

Sernik wyszedł idealnie ❤️
Jest delikatny i puszysty mniam !

1000005761
Kamila1831
Kamila
3 miesięcy temu

Wyszedł wspaniały. niestety nie zrobiłam zdjęcia. W święta na rodzince zrobił niezłe wrażenie.

Ania
Ania
3 miesięcy temu

Zrobiłam choć bez przekonania…Ale jest pyszny, cudowny,lekki.Istotnie nie opadł ani nie pękł.Zrobiłam na dużej blaszce 35×26 , nie zwiększałam ilości i wyszedł taki w sam raz na wysokość.Piekłam w trochę wyższej temperaturze bo moja PODŁA KUCHENKA GAZOWA MDM – NOWA ma poważne braki w ustawianiu temperatury.Ale udało się, nic się nie spaliło ani nie niedopiekło.Zawsze już będę robić serniczek z tego przepisu.

17040231501866367987217217761299
Patka
Patka
3 miesięcy temu

Sernik przepyszny 🤗 przepis idealny, szybki i prosty. Serniczek wyrósł piękny i wysoki 😍

Angelika
Angelika
4 miesięcy temu

Dzień dobry, jak długo studzimy sernik w piekarniku? Po jakim czasie go wyjąć?

Jadwiga
Jadwiga
4 miesięcy temu

Przepis jest super, sernik jest na biszkoptach w moim wydaniu.

1000001479
Ania
Ania
3 miesięcy temu
Reply to  Jadwiga

Pierwszy raz go piekłam ,też na biszkopcikch tak jak Pani ( zawsze z lenistwa piekę na biszkoptach).I że zdumieniem stwierdziłam, że one się uniosły i zapiekły w środku sera.I tym sposobem stworzył się niepowtarzalny serniczek z elementami biszkopta w środku.Jest przepyszny, ciekawie wyglada, biszkopty nawilgly od sera więc będę od czasu do czasu taki piekła żeby był inny niż zazwyczaj serniki 😄

Aleksandra
Aleksandra
4 miesięcy temu

Hej, czy on ma posmak karmelu , przez dodanie mleka skondensowanego ?Szukam jakiegoś serniczka z karmelem 🙂

Barbara
Barbara
4 miesięcy temu

Sernik jest mega puszysty, wyrasta jak żaden inny. Obłędny. Ja go robię na spodzie z ciastek korzennych.

Magdalena
Magdalena
4 miesięcy temu

Czy sernik trzeba cały czas przechowywać w lodowce ?

Aneta
Aneta
4 miesięcy temu

Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak go piec bez kąpieli wodnej? Mam mały piekarnik (jak mikrofalówka) więc nie da rady z kąpielą. Pozdrawiam, Aneta

Aleksandra
Aleksandra
5 miesięcy temu

Ulubiony sernik całej rodziny! 💛 Tym razem zrobiony w blaszce 24×24 i też wyszło super 🙂

IMG_20231121_114542.jpg
Natalia
Natalia
5 miesięcy temu

Polecam jest bardzo pyszny. Nie jestem utalentowaną kucharką , niestety mało przesiaduje w kuchni ze względu pracy ale jednak udał mi się fenomenalnie 🙂
Bez pęknięć i bez opadnięcia
Jest bardzo pyszny i puszysty! Bardzo łatwy w przygotowaniu.

Agnieszka
Agnieszka
5 miesięcy temu

Pani Joanno, wszystko zgodnie z przepisem, sernik wyrósł, nadal ma delikatną górkę, ale stygnie więc myślę, że się wyrówna. Pojawiło się pod koniec pieczenia delikatne pęknięcie. Czy może być to wynik zbyt długiego pieczenia?

IMG_20231118_193140.jpg
Natalia
Natalia
5 miesięcy temu

Czy można dołożyć owoce do środka sernika typu borówka?

Natalia
Natalia
5 miesięcy temu

Super dziękuję bo bym spaprała niepotrzebnie cudny wypiek 😍ślicznie dziękuję za super szybką odpowiedź 👌🏼🫶

Basia
Basia
5 miesięcy temu

Sernik faktycznie wychodzi wysoki, nie opada i równy jak blat stołu😊 Pomocne były wskazówki😋😍😍

20231111_130244.jpg
Marzena
Marzena
4 miesięcy temu
Reply to  Basia

A jaka pani średnica tortownicy chodzi o wymiary 26 cm czy 24cm?

Martyna
Martyna
5 miesięcy temu

Sernik przepyszny ❤ jak każdy z Pani przepisu, za które serdecznie dziękuję 🙂❤

20231105_093335.jpg
Anna
Anna
5 miesięcy temu

Robiłam wg przepisu, sernik po 20 min urósł i zrobił się lekko brązowy, opbniżylam temp do 140, piecze się jest brązowy ale popękał, nie wiem co nie tak

Zuzanna
Zuzanna
5 miesięcy temu

Sernik cudny, piankowy, delikatny, nie raz jeszcze zagości na moim stole 😀

Screenshot_20231101-220140_Gallery.jpg
Agata
Agata
5 miesięcy temu

Serniczek pyszny , zawsze się udaje

IMG_2692.jpeg
Ewa
Ewa
6 miesięcy temu

Cudowny, lekki, mega smaczny i zawsze wychodzi! 😋 Dziękuję za przepis!

20231008_123430.jpg
Kasia
Kasia
6 miesięcy temu

Wyszedł przepyszny i mega prosty w przygotowaniu ja dodałam od siebie kajmak i płatki migdałowe.

inbound7696963589634706783.jpg
Weronika
Weronika
6 miesięcy temu

Pierwszy sernik w życiu, obłędny 🥰

IMG_20230929_160041.jpg
Weronika
Weronika
6 miesięcy temu

Dziękuję, pierwszy ale na pewno nie ostatni. Pycha! <3

Weronika
Weronika
6 miesięcy temu

Mój pierwszy sernik w życiu, obłędny 🥰

IMG_20230929_160034.jpg
Hirek
Hirek
7 miesięcy temu

Dzień dobry. Czy można piec bez tej kąpieli wodnej? Nie mam dwóch kratek w piekarniku, a na dno nie mogę stawiać.

Dominika
Dominika
5 miesięcy temu

Jeśli tradycyjnie to jaka temperatura i jak długo piec ?

Izabela
Izabela
7 miesięcy temu

Czy można zamiast mleka skondensowanego uczyć masy krówkowej (kajmakowej)? Ciężko jest dostać mleko skondensowane w puszce 🙁

Hirek
Hirek
7 miesięcy temu
Reply to  Izabela

Poszukaj mleka skondensowanego w kartonie.

Ela
Ela
8 miesięcy temu

Zrobiłam wczoraj dokładnie według przepisu i zgodnie z obietnicą wyszedł równiutki ,bez pęknięć i zapadnięć 🙂 .Ładnie wyrósł .Jedyna uwaga taka ,że dla mnie jest trochę za słodki. Może następnym razem dodać trochę soku z cytryny ? bo zmniejszenie ilości mleka skondensowanego słodzonego chyba nie wchodzi w grę ?

Ela
Ela
8 miesięcy temu

Bardzo dziękuję za podpowiedź,Tak zrobię i dam znać jaki efekt.Pozdrawiam serdecznie .

Gabriela
Gabriela
9 miesięcy temu

Zrobiłam pierwszy raz z okazji urodzin do pracy i wszyscy pytają o przepis♥️ przepyszny!

Paulina
Paulina
10 miesięcy temu

Robiłam już ten sernik dwa razy i wyszedł przepyszny. Teraz chciałabym upiec go ponownie ale na kruchym spodzie. Proszę mi powiedzieć czy powinnam ten spod wcześniej podpiec czy nie ma potrzeby?

Amelia
Amelia
10 miesięcy temu

Mam pytanie, czy to mleko powinno być już ugotowane w formie takiej krówki czy płynne w sensie nie gotowane?

Tamara
Tamara
10 miesięcy temu

Sernik w smaku świetny, jedyna wada to że troche się kruszy. Może dodać jeszcze jeden budyń albo trochę mąki ziemniaczanej. Ser to Mój Ulubiony (on ma trochę inną konsystencje).
Proszę o poradę.
Dzięki
Pozdr
Tamara

Marta
Marta
11 miesięcy temu

Upiekłam ten sernik na Wielkanoc, wyszedł absolutnie genialny! Niewiele składników, idealnie delikatny, brak spodu, nic tylko jeść! 🙂

Sernik puszysty

Na moim blogu znajdziecie naprawdę sporo różnych, sprawdzonych przepisów na domowy sernik. Jedne z nich wychodzą puszyste, leciutkie jak chmurka tak jak w przypadku sernika wiedeńskiego czy sernika z białą czekoladą. Inne z kolei są nieco bardziej zbite, ciężkie jak sernik z mascarpone. Tym razem mam dla Was przepis na sernik puszysty, który pięknie się kroi i smakuje wybitnie! Jak dla mnie to jeden z lepszych wypieków na blogu! Ten puszysty sernik to idealny wypiek na wszelkiego rodzaju okazje jak święta wielkanocne, Boże Narodzenie czy imieniny, urodziny. Sprawdzi się także bez jakiejkolwiek okazji.

Sernik z mleka skondensowanego

Mój sernik z mleka skondensowanego jest przepyszny. Do tego jaki wysoki! Muszę przyznać, że urósł jak na drożdżach (a żadnych drożdży nie trzeba było dodawać!). Sernik na mleku skondensowanym z puszki (koniecznie słodzone, zagęszczone) składa się tylko z czterech łatwo dostępnych składników. Kluczową rolą jest tu wysokiej jakości twaróg (można samemu zmielić twaróg przez maszynkę lub skorzystać z tego z wiaderka) oraz jajka (ja kupuję zwykle wiejskie jajka, a nie te sklepowe). Tak jak przy każdym możliwym przepisie na sernik zwracajcie na te dwa składniki główną uwagę jeśli chcecie stworzyć naprawdę pyszny wypiek.

Sernik na mleku skondensowanym

Jak dla mnie sernik na mleku skondensowanym jest wystarczająco słodki. Nie ma potrzeby dodawać do masy serowej jakikolwiek cukier czy cukier puder. Jest właśnie taki w sam raz. Mój wilgotny sernik z mlekiem skondensowanym znika z talerzy w oka mgnieniu. Naprawdę ciężko wytrzymać ten czas kiedy wyciągniemy go z piekarnika, a sernik musi nieco przestygnąć. Ten przepis na sernik z mlekiem skondensowanym nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. Starałam się opisać wszystko dokładnie krok po kroku dodając sporą ilość zdjęć z każdego etapu przygotowania. Koniecznie wypróbuj mój sernik na mleku skondensowanym.

RozwińZwiń