Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym składa się tylko z 4 składników! Wychodzi za każdym razem wysoki i pięknie się kroi. To idealny sernik na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy zwykłe przyjęcie rodzinne.
Prosty przepis na sernik
Domowy sernik z mlekiem skondensowanym to absolutny hit! Nie spodziewałam się, że z tak małej ilości składników może powstać coś aż tak smacznego. Nie robiłam go na żadnym kruchym spodzie, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Ten puszysty sernik bardzo ładnie się kroi i świetnie prezentuje na talerzykach.
Sernik na mleku skondensowanym
Mój przepis na sernik na mleku skondensowanym jest prosty do zrobienia. Do masy serowej użyłam mleko zagęszczone słodzone w puszce (marki Gostyń, jest ono dostępne chyba w każdym większym sklepie). Po ostudzeniu sernika, jego wierzch można opcjonalnie udekorować polewą czekoladową, kremem czekoladowym lub oprószyć cukrem pudrem (jak ja). W lecie można skorzystać także z sezonowych owoców jak truskawki, maliny czy borówki. Jednak muszę przyznać, że nawet taki oprószony cukrem pudrem smakuje i wygląda obłędnie!
Koniecznie wypróbuj mój sernik z mlekiem skondensowanym. Można go piec przez cały rok, ale szczególnie polecam Wam go zaserwować swoim bliskim z okazji Wielkanocy czy Bożego Narodzenia.
Ciasta na Wielkanoc
Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji.
Przepis na: Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
- 6 jajek (u mnie większe, wiejskie)
- 1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530 g)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru, po 40 g każdy)
Dodatkowo:
- opcjonalnie cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku! - przepis krok po kroku
Krok 1
Składniki na sernik z mlekiem skondensowanym powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Będzie nam potrzebnych 6 większych jajek (ja używam zwykle wiejskich jajek). Białka oddzielamy bardzo dokładnie od żółtek i przekładamy do suchej miski.
Białka miksujemy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli przez około 5-6 minut.
Krok 2
Do drugiej miski (u mnie duża misa robota) dodajemy twaróg (1 kg), żółtka (6 szt), mleko zagęszczone (około 530 g) i sypkie budynie (łącznie około 80 g).
Jeśli chodzi o twaróg to polecam z wiaderka (np. firmy Wieluń mój ulubiony, Piątnica, Juliko, Mlekovita twaróg premium). Ewentualnie kup wysokiej jakości twaróg w kostce i zmiel dwukrotnie w maszynce.
Krok 3
Krok 4
Do masy serowej dodajemy stopniowo ubite białka (łyżka za łyżką) i mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki – tylko do połączenia się składników.
Krok 5
Masę serową przekładamy do większej tortownicy o średnicy 26 lub 28 cm (można użyć mniejszej foremki np. 24 cm, wtedy sernik będzie wyższy).
Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) na środkową półkę. Pieczemy tradycyjnie lub w kąpieli wodnej (piętro niżej ustawiamy blaszkę i nalewamy do niej 2-3 szklanki wody) przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.
Pamiętaj o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia serników, ponieważ to może spowodować, że sernik mocno opadnie po upieczeniu.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 10-15 minutach studzimy przy bardzo delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Krok 6
Po całkowitym przestygnięciu wkładamy go do lodówki. Ma najlepszą konsystencję na drugi dzień.
Sernik z mlekiem skondensowanym można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub podawać z ulubioną konfiturą.
Komentarze
Upiek·am i jest to naprawde pyszny sernik.Obłędny w smaku.
Dziekuje za przepis.
bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Witam serdecznie .Upiekłam pierwszy raz na spod dałam trochę masy makowej i na to masę serową dodając łyżkę płaska kaszy mannej i na wierzch takie małe wiórki masełka. Piekłam 30 min góra dół w 170 st a potem 40 min 140 ale tylko dół
zas na sam spod piekarnika dalam plasze z woda .Muszę powiedzieć że sernik znikł jako pierwszy bo to wręcz to istna poezja ,puszysty nie za suchy nic nie opadł,znikły tak szybko że nie zdążyłam zrobić fotki. Teraz już mnie męczą znajomi aby upiec dwa bo proszą więcej by dać na wynos a dałam makowiec po japońsku ,marchewkowe ,keks to onich cisza bo sernik wspiol się na szczyt Na Nowy Rok również upiekę lecz bez masy makowej zamiast niej dam herbatniki . Napisze jak się udal
Serniczek wyszedł wysoki, bardzo lekki i smaczny♥️ robiłam na serku z Wielunia🎄✨
Czy można dać brzoskwinie na górę i upiec?
Ta masa serowa jest bardzo puszysta i mogą wpaść brzoskwinie do środka. Zachęcam raczej wtedy do skorzystania z przepisu na sernik z brzoskwiniami 🙂
Czy ten sernik jest na pewno bez cukru
Nie jest całkiem bez cukru, chociaż nie ma go w składnikach. Cukier znajduje się w słodzonym mleku zagęszczonym, dzięki któremu sernik będzie miał smak 🙂
Czy można wyłożyć spód sernika herbatnikami?
Wydaje mi się że tak ale ogólnie jeśli chodzi o spod prysznica o polecam zblendowac herbatniki i dodać do nich masło
Dokładnie tak 🙂 Standardowo na tortownicę o średnicy 26 cm używam 180 g herbatników maślanych i 80 g masła 🙂
Czy zamiast twarogu mogę dać skyr?
Raczej nie.
Czy Pani zdaniem mogłabym z tego przepisu upiec mini serniczki? W jakiej temperaturze ewentualnie wtedy je piec?
Ciężko mi powiedzieć czy wyszłyby mini serniczki, bo ta masa serowa jest bardzo delikatna i puszysta. Niestety nie doradzę, trzeba zaryzykować jeśli bardzo Pani chce 🙂 Tylko wtedy czas i temp pieczenia nie będzie taka sama jak w przypadku normalnego sernika.
A jak coś to na blogu jest fajny przepis na mini serniczki.
Jednak zaryzykowałam i upiekłam z tego przepisu miniserniczki w twardych foremkach, na spód dałam herbatniki z masłem, a po upieczeniu połałam czekoladą i posypałam pokrojonymi orzechami. Piekłam dużo krócej niż w przepisie, po upieczeniu trochę opadły, ale smak pycha. Dziekuję za przepis.
Piecze mnóstwo serników i ciast. Trafiłam na ten przepis bo zaciekawił mnie sernik z mlekiem skondensowanym. Upiekłam. Ładnie wygląda, smakuje średnio. Ja bym nie dała nawet 4 gwiazdek. Nie wiem dlaczego takie wysokie opinie ma. Brakuje w składnikach jakiegoś tłuszczu np masła. Dzięki temu sernik smakuje dużo lepiej, jest wilgotny i od razu innym, lepszy smak.
Pozdrawiam
Jeden z najchetniej jedzonych sernikow u mnie w domu – wlasnie dlatego ze nie jest ciezki. Wydaje mi sie ze to kwestia preferencji smakowych i tego jaką ktos lubi kuchnie – fusion czy ciężką/zawiesista:)
Niestety nie każdemu będzie smakowało to samo… Jednemu smakuje taki sernik, innemu inny.
Jeśli jest użyty dobrej jakości twaróg i się go własnoręcznie zmieli, to też nie ma większej potrzeby dodawania masła 🙂 Pozdrawiam
A czy mogę użyć mleka nie słodzonego?W zamian dać budyń z cukrem ?
Niestety nie. Użycie mleka niesłodzonego według mnie nie ma sensu. Wersja słodzona ma posmak przypominający białą czekoladę i dzięki niej sernik jest słodki. Budyń z cukrem nie osłodzi sernika, ponieważ tego cukru w budyniu jest naprawdę niewiele 🙂
Chciałabym zrobić ten sernik z 2 kg sera, czy w takim razie mam podwajać wszystkie składniki? Nie będzie za ciężki?
Wszystkie składniki zawsze dodaje się proporcjonalnie. Skoro chce Pani dodać 2 kg sera, to wszystko inne również razy dwa 🙂
A jaki czas pieczenia wówczas?
Ciężko dokładnie stwierdzić, ale obstawiałabym minimum 20 min dłużej. Trzeba niestety wtedy kontrolować 🙂
Super przepis pierwszy raz mi wyszedł sernik 😊
Sernik wyszedł fenomenalnie 🙂 Brawo!
Dzień dobry,pierwszy raz będę robić sernik z tego przepisu. Czy Pani piecze ciasto tradycyjnie w 170st przez 45min czy w kąpieli wodnej w 140st. przez 45min?
Nie ważne czy w kąpieli wodnej czy tradycyjnie, pierwsze 30 minut w 170 stopniach następnie 45 minut w 140 stopniach.
Dokładnie tak 🙂
Co zrobić jeśli mój piekarnik od spodu lubi przypalać? Włączyć samą górną grzałkę? Wyłączyć po jakimś czasie dół? Nie chciałbym go spalić od dołu 😕
Ciężko mi doradzić, ale znowu z samą górną grzałką szybko się może przypalić od góry… 🙂
Witam. Jaka może być przyczyna takich pęknięć na serniku? Całość była wykonana idealnie z Pani przepisem 🤔
Witam, masa serowa mogła być za bardzo napowietrzona lub temperatura nieco za wysoka (każdy piekarnik piecze nieco inaczej) 🙂 Przez to widzę, że bardzo wyrósł i obstawiam, że mógł sporo opaść po upieczeniu. Wtedy też te pęknięcia powinny się wyrównać.
A to moja wariacja Pani serniczka 😋.
Pięknie udekorowany! 🙂
Mój pierwszy i jaki idealny! Jestem totalnie zachwycona, puszysty, delikatny i ten smak!😋Wszystkim bardzo smakował.
No to niezmiernie mi miło to czytać 🙂
Jak zrobiłam sernik z podwójnej porcji czy czas pieczenia też mnożę razy 2?
Nie. Wszystko zależy od rozmiaru użytej foremki. Jeżeli pole powierzchni foremki jest dwa razy większe od tej użytej w przepisie i składniki przemnożone też są razy 2, to czas nie powinien się znacząco zwiększyć. Najlepiej pod koniec przepisu obserwować sernik, czy przypadkiem nie wymaga wydłużenia czasu pieczenia.
Witam, czy jesli upiekę z połowy porcji w formie 19 cm, to jaki może być czas pieczenia? Krócej o połowę?
Niestety nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi, bo to trochę takie wróżenie… Z pewnością krócej, ale nie wiem czy aż o połowę czasu.
Mi nie zmieścił się do foremki 24 cm. Zobaczymy co wyjdzie
Możliwe, że foremka jest po prostu niższa u Pani 🙂 Dlatego dobrze zabezpieczyć sobie boki papierem do pieczenia, tak jak pokazałam w przepisie 🙂
Wiem, że nie można piekarnika otwierać, ale ja po godzinie otwieram i przyrywam papierem do pieczenia. Nie opada, lekki, puszysty i pyszny. I nie jest spalony od góry.
Polecam
Ale otwieranie piekarnika jest w jakimś konkretnym celu? W sensie Pani piekarnik piecze nierównomiernie? Ja nigdy nie otwieram i nie jest przypalony z wierzchu 🙂 Wystarczy piec w odpowiedniej temperaturze.
Dodam, że to duża blaszka 28 cm
Może nie idealny, ale wyszedł piękny. Dziękuję za przepis
Wygląda super! 🙂 Smacznego.
Dzisiaj piekę. Pochwalę się , albo i nie :))))
Wyszedł boski, mój pierwszy sernik w życiu 💛 nie ma to jak zdeklasować teściową w serniku🤣
Wyszedł obłędny, mój pierwszy sernik w życiu 💛 polecam przepis 👌👌👌polany czekoladą z góry
Super, cieszę się 🙂
Wczoraj zrobiłam i jest obłędny ma konsystencję puszystej chmurki i nie jest przesłodzony 💓
Ja robiłam bez kąpieli wodnej.w smaku wyszedł dobry,ale za ba dużo przypiekało mi górę 😔jest brązowa. Czy można odciąć ta górę i polać lekko np.czekoladą?zy raczej się zepsuje tak?
Ja jednak otwieram piekarnik i kładę na wierzch papier do pieczenia. Nie przypala się i nie opada 🙂
Sernik się przypalił w tak niskiej temperaturze 140 stopni? Bardzo dziwne… Nie odcina się wierzchu serników, no chyba, że całkiem spalony. A tak to wierzch każdego sernika można udekorować dowolnie.
Witam, mam zamiar zrobić sernik na święta – czy można dodać chociaż trochę cukru? Czy sernik i bez tego będzie miał odpowiedni smak?
Robiłam już nie raz sernik z tego przepisu 🙂 dodatkowy cukier jest zbędny
Proporcje są tak dobrane, że nie ma potrzeby dodawania jeszcze dodatkowego cukru 🙂
Witam, mam pytanie, jeśli mój piekarnik nie włącza się jednocześnie na górze i na dole, to włącza się tylko na jedną stronę, jak mam go upiec? tylko w dół czy tylko w górę, na jak długo? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Szczerze to nie podpowiem… Nie piekłam nigdy ani z samą dolną, ani górną grzałką sernika…
Dzień dobry, jaką konsystencję ma owy sernik? Czy jest suchy i kruchy?Czy wilgotny i mazisty? 🙂
Dzien dobry, jak widać po zdjęciach i tak jak napisałam w opisie jest puszysty, wysoki i delikatny w smaku 🙂
Serniczek łatwy i mega pyszny👌 Sądzę, że następnym razem wyjdzie wyższy, bo białka dodałam na raz zamiast porcjami i chyba troszkę się zbiły.
I tak wygląda idealnie!! 🙂
Chyba za długo ubijałam białka na pianę…sernik w jednym miejscu jest jaśniejszy, bardziej wodnisty, czy to zakalec? Boki ciasta niby są wypieczone…Nie wiem czy mogę to podać gościom 🙁
Ciężko mi ocenić po zdjęciu, ale czasem zdarza mi się, że z jakiejś strony jest delikatnie jaśniejszy, z innej mniej. Wystarczy przekroić żeby ocenić 🙂
Jest obłędnie pyszny!
Super 🙂
Dzień dobry. Zastanawiam się czy czegoś nie zepsułam 🤔 Zaznaczę, że piekłam go w kąpieli wodnej i prawie wszystkich wytycznych się trzymałam… nie doczytałam, że po 10-15 studzić przy uchylonych drzwiczkach. Ja studziłam te 10-15 minut przy uchylonych, a nie dłużej 🫣 W każdym razie czy kąpiel wodna mogła sprawić, że to ciasto jest takie kremowe i mocno wilgotne? Czy nie dopiekłam go dobrze skoro takie jest?
Jeden jedyny raz upiekłam ten sernik w kąpieli wodnej i nigdy więcej. Był ohydny. Mokry i rozwalający się. Piekę bez wody w piekarniku i jest przepyszny.
Studzenie akurat nie powinno mieć takiego wpływu na to, że wyszedł wilgotny. Bez zdjęcia to mi ciężko cokolwiek powiedzieć, bo nie wiem czy mógł być po prostu niedopieczony czy co.. 🙂
Przesyłam zdjęcie jednego kawałka, może będzie się dało na tej podstawie podpowiedzieć 🙂
Oj coś tu poszło nie tak jak trzeba, bo jest okropnie wodnisty. Jaki twaróg Pani użyła? Trochę wygląda tak jakby był źle zabezpieczony podczas kąpieli wodnej i ta woda wpłynęła do masy serowej… Robiła tak Pani kąpiel wodną, że wkładała zabezpieczoną foremkę do większej formy z wodą czy postawiła na dnie piekarnika foremkę z wodą, a sernik na środkowej półce?
Proszę w Google wpisać ranking twarogów sernikowych. Na stronie “Moje wypieki” autorka testowała wiele twarogów. Ten Jana nadaje się ale dopiero po odsączeniu serwatki.
Dzięki za informację 🙂
Użyłam twarogu sernikowego Jana i piekłam w formie 24 cm. Zrobiłam tak jak w przepisie czyli postawiłam na dnie foremkę z wodą, a sernik na trochę niższej niż środkowej półce (z tego względu, że w moim piekarniku często się szybko przypieka wierzch i obawiałam się tego). To niedobrze, bo poczęstowałam gości, ale wcześniej też próbowałam i wydawał się ok w smaku 🫣 Choć do końca martwiłam się o tę wilgotność.
Niestety nie znam tego twarogu, ale no nic następnym razem może trzeba piec po prostu dłużej, bo skoro często piekarnik przypala wierzch ciast to może był niedopieczony mimo rumianej góry 🙂
Dobrze, tak zrobię. Może też zmniejszę odpowiednio składniki do formy 24 cm. Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi 🙂
Proszę 🙂
Sernik jest obłędny!
Delikatny i puszysty ! Mniam ❤️
Witam czy mogę zamiast budyniu bez cukru dać budyń z cukrem
Pięknie wyszedł serniczek 🙂
Witam,zrobiłam ten sernik z pokruszonymi herbatnikami wymieszanymi z masłem.Po upieczeniu ze środka zaczęła wyciekać woda.Dlaczego?
Raczej masło zaczęło wyciekac a nie woda… Nie wiem może to zależy od uzytych herbatników lub złego wymieszania masła z herbatnikami.
Sernik wyszedł idealnie ❤️
Delikatny i puszysty mniam !
Sernik wyszedł idealnie ❤️
Jest delikatny i puszysty mniam !
Wyszedł wspaniały. niestety nie zrobiłam zdjęcia. W święta na rodzince zrobił niezłe wrażenie.
Cieszę się 🙂
Zrobiłam choć bez przekonania…Ale jest pyszny, cudowny,lekki.Istotnie nie opadł ani nie pękł.Zrobiłam na dużej blaszce 35×26 , nie zwiększałam ilości i wyszedł taki w sam raz na wysokość.Piekłam w trochę wyższej temperaturze bo moja PODŁA KUCHENKA GAZOWA MDM – NOWA ma poważne braki w ustawianiu temperatury.Ale udało się, nic się nie spaliło ani nie niedopiekło.Zawsze już będę robić serniczek z tego przepisu.
Sernik przepyszny 🤗 przepis idealny, szybki i prosty. Serniczek wyrósł piękny i wysoki 😍
Dzień dobry, jak długo studzimy sernik w piekarniku? Po jakim czasie go wyjąć?
Do całkowitego wystudzenia.
Przepis jest super, sernik jest na biszkoptach w moim wydaniu.
Pierwszy raz go piekłam ,też na biszkopcikch tak jak Pani ( zawsze z lenistwa piekę na biszkoptach).I że zdumieniem stwierdziłam, że one się uniosły i zapiekły w środku sera.I tym sposobem stworzył się niepowtarzalny serniczek z elementami biszkopta w środku.Jest przepyszny, ciekawie wyglada, biszkopty nawilgly od sera więc będę od czasu do czasu taki piekła żeby był inny niż zazwyczaj serniki 😄
Super! Ja raczej nie robię serników na biszkoptach, bo one lubią się podnieść ku górze masy serowej 🙂
Hej, czy on ma posmak karmelu , przez dodanie mleka skondensowanego ?Szukam jakiegoś serniczka z karmelem 🙂
Cześć, ma bardziej posmak białej czekolady 🙂 Na blogu mam sernik z kajmakiem jak coś.
Sernik jest mega puszysty, wyrasta jak żaden inny. Obłędny. Ja go robię na spodzie z ciastek korzennych.
Super, cieszę się 🙂
Czy sernik trzeba cały czas przechowywać w lodowce ?
Szybko może skisnąć po wyciągnięciu z lodówki, chyba, że ma Pani dość zimno w mieszkaniu… 🙂
Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak go piec bez kąpieli wodnej? Mam mały piekarnik (jak mikrofalówka) więc nie da rady z kąpielą. Pozdrawiam, Aneta
Dzień dobry, dokładnie tak samo jak bez kąpieli 🙂 Kąpiel wpływa na wilgotność sernika i na to, że mniej pęka, ale samo pieczenie ma identyczny proces 🙂
Ulubiony sernik całej rodziny! 💛 Tym razem zrobiony w blaszce 24×24 i też wyszło super 🙂
Bardzo dziękuję za zdjęcie, super wyszedł serniczek! ❤️ Cieszę się, że posmakował rodzince 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Polecam jest bardzo pyszny. Nie jestem utalentowaną kucharką , niestety mało przesiaduje w kuchni ze względu pracy ale jednak udał mi się fenomenalnie 🙂
Bez pęknięć i bez opadnięcia
Jest bardzo pyszny i puszysty! Bardzo łatwy w przygotowaniu.
Bardzo się cieszę, że udało się upiec i że posmakował ❤️ Serniki nie są tak trudne jak się wydaje, tylko trzeba trzymać się kilku ważnych wskazówek 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków!
Pani Joanno, wszystko zgodnie z przepisem, sernik wyrósł, nadal ma delikatną górkę, ale stygnie więc myślę, że się wyrówna. Pojawiło się pod koniec pieczenia delikatne pęknięcie. Czy może być to wynik zbyt długiego pieczenia?
Ale to delikatne pęknięcie jest praktycznie niewidoczne, więc nie ma się do czego nawet przyczepić 🙂 Masa serowa wyszła równiutka, delikatnie rumiana – rewelacja 🙂