Przepisy na WielkanocSernikiSłodkości

Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!

Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym składa się tylko z 4 składników! Wychodzi za każdym razem wysoki i pięknie się kroi. To idealny sernik na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy zwykłe przyjęcie rodzinne.

Domowy sernik z mlekiem skondensowanym to absolutny hit! Nie spodziewałam się, że z tak małej ilości składników może powstać coś aż tak smacznego. Nie robiłam go na żadnym kruchym spodzie, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Ten puszysty sernik bardzo ładnie się kroi i świetnie prezentuje na talerzykach.

Sernik na mleku skondensowanym

Mój przepis na sernik na mleku skondensowanym jest prosty do zrobienia. Do masy serowej użyłam mleko zagęszczone słodzone w puszce (marki Gostyń, jest ono dostępne chyba w każdym większym sklepie). Po ostudzeniu sernika, jego wierzch można opcjonalnie udekorować polewą czekoladową, kremem czekoladowym lub oprószyć cukrem pudrem (jak ja). W lecie można skorzystać także z sezonowych owoców jak truskawki, maliny czy borówki. Jednak muszę przyznać, że nawet taki oprószony cukrem pudrem smakuje i wygląda obłędnie!

Koniecznie wypróbuj mój sernik z mlekiem skondensowanym. Można go piec przez cały rok, ale szczególnie polecam Wam go zaserwować swoim bliskim z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych.

Ciasta na Wielkanoc

Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji.

Przepis na: Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!

 Łącznie: 80 min

Składniki:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
  • 6 jajek (u mnie mniejsze, wiejskie)
  • 1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530g)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru, po 40g każdy)

Dodatkowo:

  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia

Sernik z mlekiem skondensowanym przepis krok po kroku:

ciasta na wielkanoc
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy bardzo dokładnie i przekładamy do miski.

Do drugiej miski (u mnie duża misa robota) dodajemy twaróg, żółtka, mleko zagęszczone i sypkie budynie. Miksujemy tylko powstania jednolitej masy (mi to zajęło niecałą minutę).


ciasta na wielkanoc
Krok 2 

Białka miksujemy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli przez około 5-6 minut..


ciasta na wielkanoc
Krok 3

Do masy serowej dodajemy delikatnie ubite białka i powoli mieszamy za pomocą trzepaczki.

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja obłożyłam spód i boki blaszki, tylko wcześniej trzeba ją delikatnie natłuścić żeby papier się ładnie trzymał). Moja blaszka była o średnicy 24 cm.

Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) na środkową półkę. Pieczemy w kąpieli wodnej (piętro niżej ustawiamy blaszkę i nalewamy do niej 2-3 szklanki wody) przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 15-20 minutach studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Teraz najtrudniejszy etap… Wiem, że nie każdy ma w sobie tyle samozaparcia, ale kroimy nasz sernik dopiero po całkowitym przestudzeniu. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!


sernik z mlekiem skondensowanym

sernik z mlekiem skondensowanym

sernik z mlekiem skondensowanym

 

sernik z mlekiem skondensowanym

puszysty sernik

puszysty sernik

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 293

Oceń ten post jako pierwszy!

Sernik puszysty

Na moim blogu znajdziecie naprawdę sporo różnych, sprawdzonych przepisów na domowy sernik. Jedne z nich wychodzą puszyste, leciutkie jak chmurka tak jak w przypadku sernika wiedeńskiego czy sernika z białą czekoladą. Inne z kolei są nieco bardziej zbite, ciężkie jak sernik z mascarpone. Tym razem mam dla Was przepis na sernik puszysty, który pięknie się kroi i smakuje wybitnie! Jak dla mnie to jeden z lepszych wypieków na blogu! Ten puszysty sernik to idealny wypiek na wszelkiego rodzaju okazje jak święta wielkanocne, Boże Narodzenie czy imieniny, urodziny. Sprawdzi się także bez jakiejkolwiek okazji.

Sernik z mleka skondensowanego

Mój sernik z mleka skondensowanego jest przepyszny. Do tego jaki wysoki! Muszę przyznać, że urósł jak na drożdżach (a żadnych drożdży nie trzeba było dodawać!). Sernik na mleku skondensowanym z puszki (koniecznie słodzone, zagęszczone) składa się tylko z czterech łatwo dostępnych składników. Kluczową rolą jest tu wysokiej jakości twaróg (można samemu zmielić twaróg przez maszynkę lub skorzystać z tego z wiaderka) oraz jajka (ja kupuję zwykle wiejskie jajka, a nie te sklepowe). Tak jak przy każdym możliwym przepisie na sernik zwracajcie na te dwa składniki główną uwagę jeśli chcecie stworzyć naprawdę pyszny wypiek. 

Sernik na mleku skondensowanym

Jak dla mnie sernik na mleku skondensowanym jest wystarczająco słodki. Nie ma potrzeby dodawać do masy serowej jakikolwiek cukier czy cukier puder. Jest właśnie taki w sam raz. Mój wilgotny sernik z mlekiem skondensowanym znika z talerzy w oka mgnieniu. Naprawdę ciężko wytrzymać ten czas kiedy wyciągniemy go z piekarnika, a sernik musi nieco przestygnąć. Ten przepis na sernik z mlekiem skondensowanym nie powinien Wam sprawić żadnych trudności. Starałam się opisać wszystko dokładnie krok po kroku dodając sporą ilość zdjęć z każdego etapu przygotowania. Koniecznie wypróbuj mój sernik na mleku skondensowanym.

Back to top button