Puszysty sernik z mlekiem skondensowanym składa się tylko z 4 składników! Wychodzi za każdym razem wysoki i pięknie się kroi. To idealny sernik na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy zwykłe przyjęcie rodzinne.
Prosty przepis na sernik
Domowy sernik z mlekiem skondensowanym to absolutny hit! Nie spodziewałam się, że z tak małej ilości składników może powstać coś aż tak smacznego. Nie robiłam go na żadnym kruchym spodzie, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Ten puszysty sernik bardzo ładnie się kroi i świetnie prezentuje na talerzykach.
Sernik na mleku skondensowanym
Mój przepis na sernik na mleku skondensowanym jest prosty do zrobienia. Do masy serowej użyłam mleko zagęszczone słodzone w puszce (marki Gostyń, jest ono dostępne chyba w każdym większym sklepie). Po ostudzeniu sernika, jego wierzch można opcjonalnie udekorować polewą czekoladową, kremem czekoladowym lub oprószyć cukrem pudrem (jak ja). W lecie można skorzystać także z sezonowych owoców jak truskawki, maliny czy borówki. Jednak muszę przyznać, że nawet taki oprószony cukrem pudrem smakuje i wygląda obłędnie!
Koniecznie wypróbuj mój sernik z mlekiem skondensowanym. Można go piec przez cały rok, ale szczególnie polecam Wam go zaserwować swoim bliskim z okazji Wielkanocy czy Bożego Narodzenia.
Ciasta na Wielkanoc
Jeśli szukasz innych, sprawdzonych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj mój sernik wielkanocny lub wielkanocną babkę cytrynową z zajączkiem w środku. Odwiedź też mój obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji.
Przepis na: Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku!
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
- 6 jajek (u mnie większe, wiejskie)
- 1 mleko zagęszczone słodzone z puszki (np. firmy Gostyń, 530g)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru, po 40g każdy)
Dodatkowo:
- opcjonalnie cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Sernik z mlekiem skondensowanym – wysoki i obłędny w smaku! - przepis krok po kroku
Krok 1
Składniki na sernik z mlekiem skondensowanym powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Będzie nam potrzebnych 6 większych jajek (ja używam zwykle wiejskich jajek). Białka oddzielamy bardzo dokładnie od żółtek i przekładamy do suchej miski.
Białka miksujemy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli przez około 5-6 minut.
Krok 2
Do drugiej miski (u mnie duża misa robota) dodajemy twaróg (1 kg), żółtka (6 szt), mleko zagęszczone (około 530 g) i sypkie budynie (łącznie około 80 g).
Jeśli chodzi o twaróg to polecam z wiaderka (np. firmy Wieluń mój ulubiony, Piątnica, Juliko, Mlekovita twaróg premium). Ewentualnie kup wysokiej jakości twaróg w kostce i zmiel dwukrotnie w maszynce.
Krok 3
Krok 4
Do masy serowej dodajemy stopniowo ubite białka (łyżka za łyżką) i mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki – tylko do połączenia się składników.
Krok 5
Masę serową przekładamy do większej tortownicy o średnicy 26 lub 28 cm (można użyć mniejszej foremki np. 24 cm, wtedy sernik będzie wyższy).
Wkładamy nasz sernik do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) na środkową półkę. Pieczemy tradycyjnie lub w kąpieli wodnej (piętro niżej ustawiamy blaszkę i nalewamy do niej 2-3 szklanki wody) przez 30 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.
Pamiętaj o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia serników, ponieważ to może spowodować, że sernik mocno opadnie po upieczeniu.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy sernika ze środka. Dopiero po około 10-15 minutach studzimy przy bardzo delikatnie uchylonych drzwiczkach.
Krok 6
Po całkowitym przestygnięciu wkładamy go do lodówki. Ma najlepszą konsystencję na drugi dzień.
Sernik z mlekiem skondensowanym można oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub podawać z ulubioną konfiturą.
Komentarze
Czy sernik trzeba cały czas przechowywać w lodowce ?
Szybko może skisnąć po wyciągnięciu z lodówki, chyba, że ma Pani dość zimno w mieszkaniu… 🙂
Dzień dobry. Proszę o wskazówki jak go piec bez kąpieli wodnej? Mam mały piekarnik (jak mikrofalówka) więc nie da rady z kąpielą. Pozdrawiam, Aneta
Dzień dobry, dokładnie tak samo jak bez kąpieli 🙂 Kąpiel wpływa na wilgotność sernika i na to, że mniej pęka, ale samo pieczenie ma identyczny proces 🙂
Ulubiony sernik całej rodziny! 💛 Tym razem zrobiony w blaszce 24×24 i też wyszło super 🙂
Bardzo dziękuję za zdjęcie, super wyszedł serniczek! ❤️ Cieszę się, że posmakował rodzince 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Polecam jest bardzo pyszny. Nie jestem utalentowaną kucharką , niestety mało przesiaduje w kuchni ze względu pracy ale jednak udał mi się fenomenalnie 🙂
Bez pęknięć i bez opadnięcia
Jest bardzo pyszny i puszysty! Bardzo łatwy w przygotowaniu.
Bardzo się cieszę, że udało się upiec i że posmakował ❤️ Serniki nie są tak trudne jak się wydaje, tylko trzeba trzymać się kilku ważnych wskazówek 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków!
Pani Joanno, wszystko zgodnie z przepisem, sernik wyrósł, nadal ma delikatną górkę, ale stygnie więc myślę, że się wyrówna. Pojawiło się pod koniec pieczenia delikatne pęknięcie. Czy może być to wynik zbyt długiego pieczenia?
Ale to delikatne pęknięcie jest praktycznie niewidoczne, więc nie ma się do czego nawet przyczepić 🙂 Masa serowa wyszła równiutka, delikatnie rumiana – rewelacja 🙂
Czy można dołożyć owoce do środka sernika typu borówka?
To bardzo leciutki sernik, więc raczej borówki wpadną na dno masy serowej… Raczej nie polecam 🙂 Ale jak coś to mam na blogu sernik stricte z borówkami i białą czekoladą!
Super dziękuję bo bym spaprała niepotrzebnie cudny wypiek 😍ślicznie dziękuję za super szybką odpowiedź 👌🏼🫶
Proszę bardzo 🙂
Sernik faktycznie wychodzi wysoki, nie opada i równy jak blat stołu😊 Pomocne były wskazówki😋😍😍
A jaka pani średnica tortownicy chodzi o wymiary 26 cm czy 24cm?
To chyba najpiękniejsze wykonanie tego serniczka jakie tu dodano <3 Dziękuję za miłe słowa i dodaną foteczkę. Smacznego!
Sernik przepyszny ❤ jak każdy z Pani przepisu, za które serdecznie dziękuję 🙂❤
Serniczek idealny! 🙂
Robiłam wg przepisu, sernik po 20 min urósł i zrobił się lekko brązowy, opbniżylam temp do 140, piecze się jest brązowy ale popękał, nie wiem co nie tak
Dziwne, żeby po 20 minutach w 170 stopniach już sernik zdążył zbrązowieć… Czy piekarnik na pewno działa prawidłowo? No i czy pieczone było na środkowej półce?
Sernik cudny, piankowy, delikatny, nie raz jeszcze zagości na moim stole 😀
Uuu wyszedł idealnie 🙂
Serniczek pyszny , zawsze się udaje
Wow wyszedł idealnie <3 Ślicznie dziękuję za zdjęcie!
Cudowny, lekki, mega smaczny i zawsze wychodzi! 😋 Dziękuję za przepis!
Wow wyszedł idealnie <3 Dziękuję za tak miłą recenzję i piękne zdjęcie wypieku!
Wyszedł przepyszny i mega prosty w przygotowaniu ja dodałam od siebie kajmak i płatki migdałowe.
Piękny serniczek 🙂 Dziękuję za zdjęcie!
Pierwszy sernik w życiu, obłędny 🥰
Niemożliwe, że to pierwszy sernik <3 Wyszedł naprawdę idealnie!
Dziękuję, pierwszy ale na pewno nie ostatni. Pycha! <3
Mój pierwszy sernik w życiu, obłędny 🥰
Dzień dobry. Czy można piec bez tej kąpieli wodnej? Nie mam dwóch kratek w piekarniku, a na dno nie mogę stawiać.
Dzień dobry, oczywiście, że mozna piec tradycyjnie 🙂
Jeśli tradycyjnie to jaka temperatura i jak długo piec ?
Dokładnie tak samo 🙂
Czy można zamiast mleka skondensowanego uczyć masy krówkowej (kajmakowej)? Ciężko jest dostać mleko skondensowane w puszce 🙁
Poszukaj mleka skondensowanego w kartonie.
W kartonie to raczej wszystkie są mleka niesłodzone… Chodzi o mleko skondensowane słodzone w puszce.
To nie lepiej upiec po prostu inny sernik? 🙂 To jest przepis stricte na sernik z mlekiem skondensowanym, więc nie widzę sensu zastąpić je czymś innym.
Zrobiłam wczoraj dokładnie według przepisu i zgodnie z obietnicą wyszedł równiutki ,bez pęknięć i zapadnięć 🙂 .Ładnie wyrósł .Jedyna uwaga taka ,że dla mnie jest trochę za słodki. Może następnym razem dodać trochę soku z cytryny ? bo zmniejszenie ilości mleka skondensowanego słodzonego chyba nie wchodzi w grę ?
Cieszę się, że wyszedł 🙂 Nie wiem czy sok z cytryny zneutralizowałby słodkość, więc następnym razem radziłabym w takim razie odjąć trochę mleka skondensowanego 🙂
Bardzo dziękuję za podpowiedź,Tak zrobię i dam znać jaki efekt.Pozdrawiam serdecznie .
Super, życzę w takim razie udanych wypieków 🙂
Zrobiłam pierwszy raz z okazji urodzin do pracy i wszyscy pytają o przepis♥️ przepyszny!
Cieszę się 🙂
Robiłam już ten sernik dwa razy i wyszedł przepyszny. Teraz chciałabym upiec go ponownie ale na kruchym spodzie. Proszę mi powiedzieć czy powinnam ten spod wcześniej podpiec czy nie ma potrzeby?
Super, cieszę się 🙂 Ja raczej spody do serników zawsze podpiekam chociaż te 18-20 minut.
Mam pytanie, czy to mleko powinno być już ugotowane w formie takiej krówki czy płynne w sensie nie gotowane?
Nie no wlewamy prosto z puszki 🙂 Gdyby trzeba było coś gotować to o tym bym napisała.
Sernik w smaku świetny, jedyna wada to że troche się kruszy. Może dodać jeszcze jeden budyń albo trochę mąki ziemniaczanej. Ser to Mój Ulubiony (on ma trochę inną konsystencje).
Proszę o poradę.
Dzięki
Pozdr
Tamara
Ja też zazwyczaj używam sera z Wielunia i się nie kruszy… Może białka nie były dobrze ubite? Nie widzę potrzeby dodawania kolejnego budyniu czy dodatkowej mąki ziemniaczanej 🙂
Upiekłam ten sernik na Wielkanoc, wyszedł absolutnie genialny! Niewiele składników, idealnie delikatny, brak spodu, nic tylko jeść! 🙂
Bardzo się cieszę, że serniczek smakuje 😍
Przepyszny sernik! Pierwszy raz udalo mi sie samej piec ciasto ktore nie bylo zakalcem, bylo za to puszyste i mieciutkie, rozplywajace sie w ustach, a moje wczesniejsze proby upieczenia ciasta konczyly sie na wyjeciu z piekarnika kawalka “cegly”,bez mlotka nie dalo sie podzielic 🔨🤭 Dodaje zdjecie 🧡 I zaraz szukam Twoich innych przepisow.
Wow, wyszedł piękny! 😍😍 Aż nie chce się wierzyć, że wcześniej nie wychodziły ciasta 😁 Bardzo się cieszę, że smakuje 🧡 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Senik z mlekiem skondensowanym polałam polewą z białej czekolady i ozdobiłam ozdobami dOetkera zielona łąka.Senik smakuje wyśmienicie jest puszysty i bardzo delikatny nie za słodki taki jak lubię polewa robi swoje.Dziękuję za kolejny udany wypiek dzięki Pani przepisom.😘👌😋
Bardzo mi w takim razie miło i cieszę się, że serniczek smakował! ❤️❤️
Sernik udał się znakomicie, wszystkich zachwycił. Upiekłam na biszkoptach 👍
Super wyszedł 🙂 Cieszę się, że smakował!
U mnie niestety sernik opadł i ma taki dziwny posmak chyba tego mleka skondensowanego.
No to niestety został nieprawidłowo przygotowany.
Witam, pierwszy raz zrobilam serniczek, wyglada ok, dopiero wystygł, ale mam pytanie czy do lodowki wkladamy z tortownicą i papierem , czy idwinąć i dopiero wstawic?
Witam, a co to ma za znaczenie czy z papierem, tortownicą czy bez? Normalnie wkładamy do lodówki jak nam wygodnie 🙂
Dzień dobry. Pytałam wcześniej o spód sernika. Chciałam napisać raz jeszcze i… powiedzieć, że w końcu po kilku litrach zmarnowanego sera, odnalazłam swój przepis na sernik. Bardzo serdecznie polecam serniczek. W życiu nie wyszedł mi żaden tak delikatny, puszysty i piękny jak z tego przepisu.
Dzień dobry, bardzo mi w takim razie miło i cieszę się, że tak smakuje ❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków! 🙂
Dzień dobry! Serniczek upieczony, ale niestety za mała blaszka i musiałam resztę przelać do mniejszej 😉 W smaku bardzo dobry, wszystkim smakuje 😊 ale dolna połowa wyszła taka bardziej “zbita”, a górna połowa puszysta, zastanawiam się czy to wina złego połączenia składników, czy piekarnika.. 🤔
Zdrowych i wesołych świąt życzę 😊🐣
Dzień dobry, też tak raz miałam 🙂 Jest to kwestia zbyt słabego wymieszania białek z masą serową, które wypływają w górę sernika i dają właśnie taki efekt jak Pani opisała. Najważniejsze jednak, że smakuje 🙂 Również życzę Wesołych Świąt! 😊
Kolejny sernik od Asi i jak zwykle petarda ❤️ Wystarczy najpierw przeczytać przepis, wszystko jest tutaj szczegółowo opisane i obfotografowane. No nie ma prawa nie wyjść 🥰 Ja na górę zrobiłam polewę z białej czekolady i udekorowałam czekoladowymi jajeczkami, mini piankami marshmallow i siekanymi płatkami migdałów 🐣 Polecam i jeszcze raz polecam! Idealny sernik, kiedy nie ma się zbyt wiele czasu, a i składników jest mało, a wychodzi… no “po prostu pycha”❤️
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz, aż chce się przygotowywać po nim jeszcze więcej przepisów ❤️ Sernik wyszedł naprawdę superowy 🤗 Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Mój już niestety pękł, (może dlatego że na takiej blaszce) i chyba się przypala, a jeszcze zostało 20min… :((( Liczę, że w smaku się obroni 🤩🤩🤩
Oj faktycznie troszkę się przypalił, czyli trzeba piec następnym razem w Pani piekarniku w delikatnie nizszej temperaturze 🙂
A czy mogę zrobić sernik z mlekiem z kartonu? Też gostyńskie
To nie o takie mleko chodzi, jego dodanie nie ma sensu.
Czy dodanie mleka skondensowanego nadaje inny smak niż w typowym serniku? Czy jest wyczuwalny smak mleka po upieczeniu?
Tak, nadaje ciekawszego smaku i słodyczy.
Sernik już upieczony. Jest smaczny tylko trochę za delikatny. Ciężko się wyciąga z blaszki, bo zdarza się, że lekko się rozpada
Nie powinien się rozpadać… Może po prostu w Pani piekarniku trzeba było piec delikatnie dlużej. Niestety każdy piekarnik piecze nieco inaczej, bo mam nawet porównanie między swoim piekarnikiem w domu, a jak piekę u mojej mamy.
Właśnie się studzi w piekarniku. Dam później znać jak mi smakował
Już zjedzony. Zrobię go na pewno jeszcze nie raz. Wydaje mi się, że niedokładnie rozmieszalam białka.
Prawdopodobnie tak 🙂
Dołączam zdjęcie 🙂
Dzień dobry, mój sernik właśnie się piecze. Trochę martwi mnie zapadnięty środek. Prawdopodobnie powinnam była podwyższyć temperaturę. Dobrze myślę?
Wygląda dobrze, a po lekkim przestygnięciu wyrówna się 🙂
Tak, już stygnie i wyrównał się 😁👍
Bardzo dziękuję! Dam znać jak smakował, ale to dopiero jutro😋
Super! 🙂 Z pewnością będzie pyszny 🙂
Witam ponownie😁 Pychota!
Bardzo dziękuję! 🤗
Czy sernik mogę zrobić na kruchym spodzie?
Pewnie, że tak 🙂
Dzień dobry mam pytanie czy mogę zrobić sernik na spodzie z herbatników z masłem?
Jasne 🙂
Rozumiem że to jest sernik bez spodu?? 🙂
No tak jak widać 🙂
Czyli ta blaszkę z woda ( kąpiel wodna ) zostaje w piekarniku cały czas ? Czy po tych 30 min otwieram piekarnik i wyjmuje ta blachę z woda ?
Napisałam w przepisie “Pamiętaj o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia serników, ponieważ to może spowodować, że sernik mocno opadnie po upieczeniu.” – czyli nie otwieramy i nic nie wyciągamy 🙂
Bardzo smaczny
Jaki wysoki i równiutki!
Ten sernik jest moim drugim jaki zrobiłam w życiu i jest jak to Pani napisała “równy jak stół – bez pęknięć i zapadniętego środka.” 🙂 Wyszedł po prostu książkowo! 😍 Bardzo prosty i szybki w wykonaniu sernik, ale przede wszystkim smaczny! Polecam ten przepis! 😊
Wow to jak tak wygląda drugi sernik w życiu to strach pomysleć co będzie dalej 😛 Cudo!
Dzień dobry mam pytanie. Czy blaszkę z wodą stawiamy piętro niżej? Czy też sernik ma stać zanurzony w wodzie? Wtedy chyba dobrze byłoby owinąć formę z zewnątrz folią aluminiową?
oczywiście, że możesz piec zanurzoną w wodzie tortownicę z ciastem. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy. Dobrze zabezpiecz od zewnątrz folią aluminiową.
Dzień dobry, przecież opisałam dokładnie mój sposób pieczenia sernika 🙂 Dałam tylko blaszkę z wodą piętro niżej.
Jak długo powinien się studzić przy uchylonych drzwiczkach?
Aż wystygnie, czyli tak minimum 40 minut 🙂
Ja każdy sernik po wyjęciu z piekarnika okrawam dookoła blaszki/tortownicy i nie ma prawa opaść.WYPRÓBOWANE WIELOKROTNIE.
Każdy ma swój sposób 🙂
Wyszedł super 👍
Śliczniutki 😍😍 życzę smacznego! 🤗
Dziękuję za przepis super 😍
Dodam że z sera w wiaderku prezydent i wyszedł idealny, 🙂
Dziękuje za informacje, wiele osób pyta o ten ser w wiaderku czy z niego wyjdzie 🙂 Ja mam z nim słabe doświadczenia ale podobno skład się zmienił i chyba to faktycznie prawda w takim razie 🙂
wyszedł mi zbyt płynny, dopiekałam go jeszcze , ale cały czas leci masa spod blaszki, teraz siedzi w lodówce, ale nie wiem czy nie pójdzie do pucharków jako dodatek do deseru bo nie da sie go pokroic
Nie mam pojęcia co mogło pójść źle… Nie zepsuł się Pani piekarnik? Nie pamiętam żeby ktoś się skarżył na ten sernik, że mu nie wyszedł.
Witam. Chciałabym dodać do tego sernika rodzynki. Mogę prosić o radę jak postępować? Pozdrawiam
Po prostu je wsypac do masy serowej przed wylaniem do foremki 🙂
Najlepszy sernik robię z dwóch porcji na dużą blachę piekę tyle czasu ile podane jest w normalnych proporcjach poprostu niebo w gębie
No to niezmiernie mi miło to czytać 🙂
Twaróg tłusty czy półtłusty? 🤔
Według uznania 🙂
Dzień dobry Pani Asiu
Mam ser President bo taki mi kupiono… czy myśle Pani ze wyjdzie z niego?
Pozdrawiam 😉
Według mnie marka sera nie ma znaczenia, sernik piekłam już wiele razy (dziękuję za przepis) i zdarzało mi się, że z takiego samego sera raz wychodzi, a drugim nie, przyczyn jest wiele, zaczynając od składników, przez sposób przygotowania a kończąc na piekarniku, teraz też się piecze, dodałam budyń wiśniowy, wyszedł ładny różowy kolor, lubię eksperymentować
A moim zdaniem marka sera ma duże znaczenie – nie tylko na jego na jego konsystencję, jak i smak, sypkość podczas krojenia itp… 🙂 Niektóre wiaderkowe są “twarogami sernikowymi”, a mają konsystencję jogurtu naturalnego, a nie twarogu 🙂
Dzień dobry Pani Iwono 🤗 z tego sera jednym wychodzi, a innym nie. Dla mnie akurat jest zbyt wodnisty, ale też dawno temu z niego korzystałam, a jego skład się zmienił jakiś czas temu. Jak już jest kupiony to bym zaryzykowała 🙂 Również pozdrawiam i proszę dać znać jak wyszedł 🤗
Wyszedł doskonały, naprawdę bardzo smaczny, prościutki i bez pęknięć 👍
Pozdrawiam i dziękuje ze tak szybko Pani mi odpisała – Majeczka pozwoliła na to 🥰
Proszę bardzo! ❤️ Bardzo się cieszę, że wyszedł i smakował 🙂 Również pozdrawiam!