Opis przepisu
Wrapy z kurczakiem to smaczna i szybka do przygotowania przekąska imprezowa. To fajny pomysł na Sylwestra czy zwykłą domówkę. Podajemy je na zimno, więc bez problemu można te wrapy przygotować np. dzień przed imprezą, a następnego dnia tylko je kroimy i serwujemy na stół.
Przekąski imprezowe
Do przygotowania wrapów będzie potrzebna przede wszystkim tortilla pszenna (5 sztuk). Ważna jest także folia spożywcza lub aluminiowa. Należy przygotowaną tortillę dość ciasno zawinąć w rulon i włożyć na kilka godzin do lodówki. Ten zabieg sprawi, że wrapy staną się dość zwarte i przy krojeniu nie będą się sypać.
Te imprezowe wrapy z kurczakiem grillowanym przygotowałam z sosem czosnkowo-ziołowym z dodatkiem posiekanej świeżej natki pietruszki. U mnie w domu zrobiły furorę. Sos na bazie Majonezu Kieleckiego pasuje tutaj idealnie! Ten uniwersalny dodatek do potraw naprawdę świetnie podkreśla ich smak.
Jeśli szukasz innych pomysłów na Sylwestra to koniecznie zobacz mój obszerny wpis – przekąski imprezowe.
Przepis na: Wrapy z kurczakiem
Składniki:
- 5 tortilli pszennych
- 400 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta oregano
- kilka suszonych pomidorów
- 5 łyżeczek kukurydzy konserwowej
- 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/2 sałaty masłowej
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta pieprzu, soli
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka natki pietruszki
Zobacz również:
Wrapy z kurczakiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Do osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory, kukurydzę oraz poszatkowaną kapustę pekińską.
Krok 3
Krok 5
Każdą tortillę kroimy na dwie części (ja kroiłam po skosie).
*Wpis powstał w ramach współpracy z WSP Społem Kielce.
Komentarze