Dania mięsneDania z kurczakiemDania z warzywamiObiadyPierś z kurczakaPrzekąskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski z kurczakaTortille i wrapy

Wrapy z kurczakiem

Wrapy z kurczakiem to smaczna i szybka do przygotowania przekąska imprezowa. To fajny pomysł na Sylwestra czy zwykłą domówkę. Podajemy je na zimno, więc bez problemu można te wrapy przygotować np. dzień przed imprezą, a następnego dnia tylko je kroimy i serwujemy na stół.

Przekąski imprezowe

Do przygotowania wrapów będzie potrzebna przede wszystkim tortilla pszenna (5 sztuk). Ważna jest także folia spożywcza lub aluminiowa. Należy przygotowaną tortillę dość ciasno zawinąć w rulon i włożyć na kilka godzin do lodówki. Ten zabieg sprawi, że wrapy staną się dość zwarte i przy krojeniu nie będą się sypać.

Te imprezowe wrapy z kurczakiem grillowanym przygotowałam z sosem czosnkowo-ziołowym z dodatkiem posiekanej świeżej natki pietruszki. U mnie w domu zrobiły furorę. Sos na bazie Majonezu Kieleckiego pasuje tutaj idealnie! Ten uniwersalny dodatek do potraw naprawdę świetnie podkreśla ich smak.

Jeśli szukasz innych pomysłów na Sylwestra to koniecznie zobacz mój obszerny wpis – przekąski imprezowe.

Przepis na: Wrapy z kurczakiem

 Łącznie: 15 min + chłodzenie

Składniki:

  • 5 tortilli pszennych
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • kilka suszonych pomidorów
  • 5 łyżeczek kukurydzy konserwowej
  • 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/2 sałaty masłowej

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu, soli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

Wrapy z kurczakiem – przepis krok po kroku:

Krok 1 

Zaczynamy od przygotowania sosu czosnkowo-ziołowego. W miseczce mieszamy majonez (4-5 łyżek) z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 duży ząbek) oraz posiekaną natką pietruszki (1 łyżeczka). Dodajemy także szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 2 

Piersi z kurczaka (około 400g) kroimy w małą kostkę. Na patelnię do grillowania nalewamy odrobinę oleju. Smażymy na średnim ogniu. Posypujemy przyprawą gyros, a także szczyptą oregano. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę aż kurczak będzie z każdej strony przysmażony. Przekładamy do miseczki.

Do osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory, kukurydzę oraz poszatkowaną kapustę pekińską.


Krok 3 

Na placek tortilli nakładamy 1 lub 2 łyżki sosu czosnkowo-ziołowego i rozsmarowujemy. Następnie rozsypujemy 2 łyżki grillowanego kurczaka, łyżeczkę kukurydzy, a także łyżeczkę pomidorów suszonych. Dodajemy także 3 łyżki poszatkowanej kapusty.


Krok 4 

Zwijamy tortillę w rulon (dość ciasno).


Krok 5 

Gotową tortillę zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub aluminiową. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (można też zostawić na noc czy nawet na dobę).

Każdą tortillę kroimy na dwie części (ja kroiłam po skosie).


*Wpis powstał w ramach współpracy z WSP Społem Kielce.

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 200

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Back to top button