Omlet biszkoptowy z dodatkiem truskawek i serkiem to pomysł na niezwykle efektowne, sycące śniadanie na słodko. Wychodzi puchaty i mięciutki. Możesz go zaserwować z ulubionymi dodatkami, ale serdecznie polecam wypróbować moją słodką propozycję, którą opisałam poniżej.
Z przepisu wychodzi jeden sporej wielkości omlet, którym najedzą się spokojnie dwie osoby dorosłe czy dzieci.
Przepis na: Omlet biszkoptowy z truskawkami
Składniki:
Omlet:
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego masła
Dodatkowo:
- 100 g truskawek
- 1 płaska łyżka cukru białego lub pudru
- kilka kropli soku z cytryny
- 100 g twarogu
- 100 g serka homogenizowanego waniliowego lub truskawkowego
- odrobina posiekanych pistacji
- płaska łyżka masła orzechowego
Zobacz również:
Omlet biszkoptowy z truskawkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Przepis na omlet biszkoptowy z truskawkami jest prosty i efektowny. Do jego wykonania możesz użyć jajek, zarówno w temperaturze pokojowej jak i wyciągnięte prosto z lodówki.
W tym przepisie ubijam całe jajka za pomocą miksera. Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy małą szczyptę soli oraz cukier (2 płaskie łyżki). Zaczynamy miksować najpierw na małych obrotach miksera, a po chwili na dużych.
Krok 2
Przygotowujemy sobie suche składniki. Do miseczki wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (1 łyżka), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), a także sypki budyń (1 łyżka, np. waniliowy lub śmietankowy).
Krok 3
Do smażenia omleta potrzebujemy większej patelni z nieprzywierającą powierzchnią (moja o średnicy 26 cm). Gdy będzie dobrze nagrzana to nakładamy masło np. klarowane (1 płaska łyżka) i je równomiernie rozsmarowujemy.
Krok 4
Obrócenie omleta na drugą stronę jest najtrudniejszym elementem tej potrawy. Należy to wykonać powoli i ostrożnie. Po przewróceniu na drugą stronę, ponownie smażymy na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 5
Usmażony omlet przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Poniżej przedstawię Wam moją super smakowitą propozycję. W miseczce rozgniatamy twaróg (np. półtłusty, 100 g) za pomocą widelca. Dodajemy serek homogenizowany (100-150 g) i mieszamy. Nakładamy na połówkę omleta.
Truskawki (100 g) lekko rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy cukier (1 płaska łyżka), a także kilka kropli soku z cytryny i lekko mieszamy.
Warstwę truskawkową nakładamy na serek.
Krok 6
Koniecznie wypróbuj ten przepis na omlet biszkoptowy z truskawkami! Z pewnością Ci posmakuje. Polecam wypróbować także klasyczny omlet na słodko lub w wersji wytrawnej – omlet z warzywami.
Komentarze