Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym są bardzo smaczne i sycące. Ich nawiększy atut to czas przygotowania. Raz, dwa i gotowe! Te ciastka owsiane możesz śmiało zabrać do pracy, piknik, czy wycieczkę rowerową jako zdrową przekąskę.
Przepis na: Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Składniki:
- 200 g płatków owsianych
- 80 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka cukru białego lub waniliowego
- 2 małe jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 50 g kremowego masła orzechowego
- 100 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 kostek gorzkiej czekolady
Zobacz również:
Jak zrobić ciasteczka owsiane z masłem orzechowym?
Krok 1
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym są szybkie do przygotowania, więc od razu nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W małym rondelku podgrzewamy masło (100 g) na bardzo małym ogniu – jedynie do momentu jego roztopienia. Odstawiamy na chwilkę do lekkiego przestudzenia.
Krok 2
Przygotowujemy sobie składniki suche. Do miski wsypujemy płatki owsiane (200 g, ja użyłam błyskawicznych, ale możesz użyć górskich), mąkę pszenną np. tortową (80 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), a także opcjonalnie cukier waniliowy (1 płaska łyżka) lub zwykły biały.
Krok 3
Krok 4
Dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę (5 kostek) lub ewentualnie mleczną jak wolisz nieco słodsze ciasteczka. Ponownie zagniatamy dłonią, przez dosłownie chwilkę.
Krok 5
Wyszło mi 12 sztuk.
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym pieczemy przez około 13-15 minut w temp. 180 stopni do momentu aż będą rumiane i równomiernie wypieczone. Smacznego!
Polecam wypróbować także klasyczne ciasteczka owsiane oraz ciastka owsiane z bananem.
Komentarze