vitamoc blendery
vitamoc blendery

Ciasteczka

  • przepis na maślane ciasteczka

    Najlepszy przepis na maślane ciasteczka

    Uwielbiasz domowe ciasteczka, lecz nie za bardzo Ci wychodzą? Przygotowałam najlepszy przepis na maślane, kruche ciasteczka, które jak już raz upieczesz to będziesz je przygotowywać duuuuużo częściej. Jest to bardzo prosty przepis, a nawet powiedziałabym, że stary jak świat, ale czasem takie mega łatwe do przygotowania rzeczy są sto razy…

    Czytaj dalej »
  • ciasteczka serowe z jabłkiem

    Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem

    Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem są jedne z lepszych jakie kiedykolwiek jadłam! Są tak smaczne, że zawsze znikają jeszcze ciepłe. Koniecznie posyp je z wierzchu grubszym cukrem np. Rafinadą lub trzcinowym, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące. Krok 1  Mąkę, zimne masło, cukier puder, waniliowy, żółtko…

    Czytaj dalej »
  • Ciasteczka grzebyki

    Ciasteczka grzebyki z dżemem

    Ciasteczka grzebyki z konfiturą z czarnych porzeczek stanowią fantastyczną przekąskę do kawusi. Są kruchutkie, smaczne, a także rozpływają się w ustach. Wykonanie: Mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtko oraz twaróg mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy cienko w kształt prostokąta.…

    Czytaj dalej »
  • rurki z kremem budyniowym

    Kruche rurki z kremem budyniowym

    Kruche rurki z kremem budyniowym obsypane cukrem trzcinowym są po prostu genialne w smaku! Robię je bardzo często, bo cieszą się u mnie dużą popularnością. Są proste do zrobienia, tylko koniecznie trzeba się zaopatrzyć w specjalne foremki rurki, w które zawija się każdy kawałek ciasta. Do rurek możesz dodać…

    Czytaj dalej »
  • Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem

    Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem ananasowym lub brzoskwiniowym wykonasz w kilka minut. Są kruchutkie, o przyjemnym waniliowym aromacie. Do tego pięknie prezentują się na Wielkanocnym stole. Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy jajko, mąkę, a następnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Wyrabiamy nasze…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowe ciasteczka z orzechami

    Czekoladowe ciasteczka z orzechami

    Czekoladowe ciasteczka z orzechami zrobisz w 20 minut! Są kruche, mocno czekoladowe i znikają w oka mgnieniu. Można je przyrównać do domowych ciasteczek piegusków. Rozpuszczone, przestygnięte masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko. Dodajemy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę (najlepiej w grubsze kawałki),…

    Czytaj dalej »
  • ciasteczka Pisanki

    Wielkanocne ciasteczka Pisanki

    Wielkanoc już tuż tuż. Czas pomyśleć nad tegorocznymi świątecznymi wypiekami. Jeżeli pragniesz upiększyć swój stół to polecam wykonać kolorowe ciasteczka pisanki. Są kruchutkie, pięknie rumiane i bardzo proste do przygotowania. Wycinałam ich kształt za pomocą foremki w kształcie jajka, lecz równie dobrze może to być zajączek czy inna figura.…

    Czytaj dalej »
  • Budyniowe ciasteczka

    Dawno nie było u mnie żadnych ciasteczek. Z tej okazji przygotowałam kruche, budyniowe ciasteczka. Pięknie pachną wanilią, a znikają w oka mgnieniu. Z ciasta wychodzi ok 40 ciasteczek, które możesz po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub np. polać roztopioną czekoladą. Wykonanie: Z miękkiego masła oraz pozostałych składników zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy…

    Czytaj dalej »
  • Orzechowe ciasteczka z dżemem

    Orzechowe ciasteczka z dżemem

    Lubicie ciasteczka z orzechami? Ja takie bardzo lubię, w szczególności ze słodkim akcentem jak np. wszelkiego rodzaju konfitury. Upiekłam już jakiś czas temu kruche, orzechowe ciasteczka z konfiturą brzoskwiniową. Ich wierzch udekorowałam roztopioną białą czekoladą oraz migdałem. Krok 1  Z zimnego masła, jajka, cukru, mąki, proszku do pieczenia…

    Czytaj dalej »
  • róże z ciasta francuskiego

    Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

    Jabłkowe róże z ciasta francuskiego robiłam już wiele razy. Kilka razy wykonywałam je z ciasta drożdżowego i wychodzą równie fajnie, tylko po upieczeniu są zdecydowanie większe niż te z ciasta francuskiego. Nawet jak rozwałkujemy ciasto bardzo cienko to i tak ono urośnie (jak każde drożdżowe). Spodziewasz się gości za pół…

    Czytaj dalej »
Close