Ciasteczka

  • serowe ciasteczka

    Serowe ciasteczka gęsie łapki

    Kruche serowe ciasteczka o ciekawej nazwie – GĘSIE ŁAPKI! 🙂 Pyszne, kruchutkie, twarogowe ciastka, które przygotujesz raz, dwa! Swoją strukturą zbliżone są do ciasta francuskiego. W smaku są delikatne i nie za słodkie, ponieważ cukru używamy jedynie do ich obtoczenia. Wielkanoc już tuż tuż, więc pora na znajdywanie sobie…

    Czytaj dalej »
  • Maślane ciasteczka kocie oczka

    Maślane ciasteczka kocie oczka

    Dzień bez zjedzenia czegoś słodkiego, nawet małego to dzień stracony! Jeśli nie masz czasu spędzić pół dnia w kuchni to polecam wypróbować przepis na ekspresowe, maślane ciasteczka kocie oczka przełożone dżemem brzoskwiniowym. Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy jajko, mąkę, a następnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia…

    Czytaj dalej »
  • Ciasteczka z masłem orzechowym

    Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

    Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą są naprawdę przepyszne! Gdy następnym razem najdzie Cię ochota na coś słodkiego do kawki to koniecznie wypróbuj te ciasteczka, ponieważ robi się je naprawdę bardzo szybko. Są kruchutkie, maślane i przede wszystkim bardzo orzechowe. Możesz dodać do nich kremowe masło orzechowe lub…

    Czytaj dalej »
  • Nadziewane pierniczki polane czekoladą

    Nadziewane pierniczki polane czekoladą

    Pierniczki piekę raz do roku, w święta, i jest to zdecydowanie najbardziej obowiązkowy świąteczny wypiek, jaki tylko może być! Reszta ciast jest u mnie co roku zmienna, raz piekę makowca, raz wszelkiej maści serniki, lecz z pierniczków nie mogłabym zrezygnować. Można przygotować z tego ciasta piernikowego pierniczki bez jakiejkolwiek dekoracji, można…

    Czytaj dalej »
  • przepis na maślane ciasteczka

    Najlepszy przepis na maślane ciasteczka

    Uwielbiasz domowe ciasteczka, lecz nie za bardzo Ci wychodzą? Przygotowałam najlepszy przepis na maślane, kruche ciasteczka, które jak już raz upieczesz to będziesz je przygotowywać duuuuużo częściej. Jest to bardzo prosty przepis, a nawet powiedziałabym, że stary jak świat, ale czasem takie mega łatwe do przygotowania rzeczy są sto razy…

    Czytaj dalej »
  • ciasteczka serowe z jabłkiem

    Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem

    Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem są jedne z lepszych jakie kiedykolwiek jadłam! Są tak smaczne, że zawsze znikają jeszcze ciepłe. Koniecznie posyp je z wierzchu grubszym cukrem np. Rafinadą lub trzcinowym, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące. Krok 1  Mąkę, zimne masło, cukier puder, waniliowy, żółtko…

    Czytaj dalej »
  • Ciasteczka grzebyki

    Ciasteczka grzebyki z dżemem

    Ciasteczka grzebyki z konfiturą z czarnych porzeczek stanowią fantastyczną przekąskę do kawusi. Są kruchutkie, smaczne, a także rozpływają się w ustach. Wykonanie: Mąkę, zimne masło, cukier puder, żółtko oraz twaróg mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy cienko w kształt prostokąta.…

    Czytaj dalej »
  • rurki z kremem budyniowym

    Kruche rurki z kremem budyniowym

    Kruche rurki z kremem budyniowym obsypane cukrem trzcinowym są po prostu genialne w smaku! Robię je bardzo często, bo cieszą się u mnie dużą popularnością. Są proste do zrobienia, tylko koniecznie trzeba się zaopatrzyć w specjalne foremki rurki, w które zawija się każdy kawałek ciasta. Do rurek możesz dodać…

    Czytaj dalej »
  • Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem

    Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem ananasowym lub brzoskwiniowym wykonasz w kilka minut. Są kruchutkie, o przyjemnym waniliowym aromacie. Do tego pięknie prezentują się na Wielkanocnym stole. Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy jajko, mąkę, a następnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Wyrabiamy nasze…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowe ciasteczka z orzechami

    Czekoladowe ciasteczka z orzechami

    Czekoladowe ciasteczka z orzechami zrobisz w 20 minut! Są kruche, mocno czekoladowe i znikają w oka mgnieniu. Można je przyrównać do domowych ciasteczek piegusków. Rozpuszczone, przestygnięte masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko. Dodajemy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę (najlepiej w grubsze kawałki),…

    Czytaj dalej »
Close