Ciastka z jabłkami są niezwykle smaczne i kruchutkie. Szybkie i proste do przygotowania. Do kawy jak znalazł! Składają się tylko z kilku składników, które zwykle mam w swojej kuchni. Myślę, że nawet osoba, która nigdy nic w życiu nie piekła sobie z nimi poradzi bez problemu.
Dodatkowo zaczął się sezon na jabłka i mamy ich naprawdę sporo w naszym sadzie. Z tej okazji na okrągło robię kompot z jabłek czy wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami jak np. szarlotkę z bezą czy zwykły placek z jabłkami.
Przepis na: Ciastka z jabłkami
Składniki:
- 3 jabłka
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 180 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki zimnej śmietany 18%
Zobacz również:
Ciastka z jabłkami przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciastka z jabłkami zaczynamy od przygotowania i schłodzenia kruchego ciasta w lodówce.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną (350 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), cukier (2 łyżki). Dodajemy także pokrojone w kostkę zimne masło (180 g), jajko oraz gęstą śmietanę (2 płaskie łyżki).
Krok 2
Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
Krok 3
Jabłka obieramy. Kroimy w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę kroimy na 3-4 plasterki (w zależności od wielkości użytych jabłek).
Krok 4
Blat lekko podsypujemy mąką. Z lodówki wyciągamy ciasto i następnie je dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy dość cienko. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.
Mi wyszło łącznie 36 sztuk, ale ich ostateczna ilość będzie zależała od grubości rozwałkowanego ciasta, wielkości użytej szklanki do wykrawania ciastek.
Krok 5
Na dużą blachę dołączoną do zestawu piekarnika nakładamy papier do pieczenia. Na nim układamy równomiernie kółka ciasta (zachowując małe odstępy, bo ciastka delikatnie urosną w trakcie pieczenia).
Na połówce każdego kółka układamy plasterek jabłka i przykrywamy go drugą częścią. Lekko dociskamy z wierzchu, aby to jabłko w środku było nieco ściśnięte.
Krok 6
Ja piekłam ciastka w dwóch turach.
Ciastka z jabłkami pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą ładnie zarumienione.
Po lekkim przestygnięciu można je oprószyć cukrem pudrem czy nawet polać lukrem. Smacznego! Koniecznie daj znać w komentarzu jak smakowały Ci te ciasteczka.
Ciasta z jabłkami
Masz sporo jabłek i nie wiesz co z nich przygotować? Polecam ekspresowe racuchy z jabłkami (bez drożdży), drożdżówki z jabłkami czy zapiekany ryż z jabłkami i cynamonową zalewą.
Komentarze
Mój syn te ciasteczka pokochał. Mojej rodzince też bardzo zasmakowało. Tylko usłyszałam, że są uzależniające, bo nie da się przestać je jeść 🤭 mi osobiście też bardzo smakują i szkoda, że wcześniej nie znalazłam tego przepisu.
Bardzo dziękuję za ten prosty przepis na pyszne ciasteczka ❤️
ja zrobiłam ze śmietanką 12% i nie były to płaskie łyżki. Potem dodawałam mąki, aż ciasto będzie nie klejące. Wczoraj robiłam na maśle, a dzisiaj na Kasi i też wyszły przepyszne 😋
Zrobione dzisiaj, z pomocą dzieci 🙂 i potwierdzam, że są pyszne! Dzieciom też smakują 🙂
Super! 🙂
Co dać zamiast śmietany?jogurt?
Gęsta śmietana ma przecież całkiem inną konsystencję niz jogurt naturalny. Nie polecam jej wymieniać na nic innego, a tym bardziej rzadszego, bo trzeba będzie dosypywać dużej ilości mąki.
Zrobiła dzisiaj, są pyszne :-)) już prawie nie ma
super 🙂
A dodatkowo świetnie się robi z dzieckiem🙂
Zamiast śmietany dałam jogurt grecki i cukier waniliowy, robiłam też z przepisu gdzie nie ma jajka i daje się twaróg. Te zdecydowanie lepsze, moja babcia takie robiła. Polecam
Dobrze wiedzieć 🙂
Pyszne ciasteczka, super przepis! 🙂
Super, cieszę się 🙂
Super przepis i śliczne ciasteczka. Na pewno wypróbuję
Polecam 🙂
Pyszne, szybkie ciasteczka, ze składników które zawsze mam w kuchni. Idelane do kawki, szybko zniknęły z talerza. Polecam 🙂
Super, bardzo miło mi to czytać 🙂
Z przyjemnością na nie się kuszę!
Super 🙂