CiastaCiasta krucheCiasta z owocamiDla dzieciDla dzieciSpecjalne okazjeSłodkości

Proste ciasto z truskawkami

Jeżeli szukasz przepisu na pyszne i bardzo proste ciasto z truskawkami to przychodzę Ci z pomocą! Kruche ciasto, różowa pianka budyniowa i soczyste truskawki… To musiało się udać! Skąd różowy kolor pianki? Do bardzo dobrze ubitych białek dodajemy sypki budyń malinowy i lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.

Wszystko opisałam bardzo dokładnie, więc jestem pewna, że to proste ciasto z truskawkami wyjdzie Ci już za pierwszym razem!

Szybkie ciasto z truskawkami

Placek z truskawkami to świetna propozycja na weekendowy wypiek. Do kawki wręcz idealne!

To ciasto z truskawkami jest:

  • szybkie do przygotowania
  • mocno owocowe
  • proste do przygotowania
  • wyjdzie każdemu, nawet początkującemu

Przepis na: Proste ciasto z truskawkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 czubata łyżeczka śmietany 18%

Budyniowa pianka:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu malinowego (65 g)
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 300 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Placek z truskawkami przepis krok po kroku:

składniki na ciasto truskawkowe
Krok 1 

Kruche ciasto

Na stolnicę lub do miski wsypujemy mąkę (450 g), cukier puder (3 płaskie łyżki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także dodajemy żółtka (4 szt) i pokrojone w kostkę zimne masło (250 g). Opcjonalnie dodajemy także śmietanę 18% (1 czubatą łyżeczkę).

Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy większą do lodówki na 10 minut, a mniejszą do zamrażalnika na czas podpiekania ciasta.


kruche ciasto z owocami
Krok 2 

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja wykładamy zawsze spód i boki blaszki). Na spód foremki wykładamy większą część ciasta, wyrównujemy ręką i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 18 minut.


ciasto z truskawkami przepis
Krok 3 

Budyniowa pianka

Pod koniec pieczenia kruchego ciasta zaczynamy ubijać białka.

Do suchej miski wkładamy 6 białek. Wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 3 minuty. Po tym czasie wsypujemy stopniowo drobny cukier (niecałą szklankę), cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. To powinno zająć około 4-5 minut aż cukier się całkiem rozbije i masa będzie bardzo puszysta. Następnie wsypujemy proszek budyniowy (2 szt), wlewamy olej (1/4 szklanki) małym strużkiem i lekko mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.


Kruche ciasto
Krok 4 

Spód ciasta powinien lekko przestygnąć – to powinno zająć chociaż 5 minut. 


ciasto kruche z truskawkami
Krok 5 

Na podpieczony, lekko przestygnięty spód ciasta układamy kilka połówek truskawek (ja używam zawsze świeżych, a nie mrożonych).  


placek z truskawkami
Krok 6

Nakładamy różową pianę, wyrównujemy łyżką. Na wierzchu układamy ponownie kilka połówek truskawek (jeśli masz duże truskawki to pokrój je na ćwiartki).  


ciasto truskawkowe
Krok 7 

Ścieramy na tarce mniejszą część ciasta i posypujemy wierzch truskawek. Pieczemy najpierw przez 35 minut w temperaturze 165 stopni, a następnie 15 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piekarniku na 5 minut i dopiero wtedy lekko uchylamy drzwiczki piekarnika (tak studzimy ciasto).

Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


proste ciasto z truskawkami

szybkie ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami

ciasto truskawkowe

szybkie ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 272

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
19 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Aga
13 dni temu

Witam
Zrobiłam ciasto wyszło smaczne tylko czemu pianka budyniowa wyszła biała? Ilości składników się zgadzała. Jak mieszałam była lekko różowa a po upieczeniu zrobiła się biała. To nic nie przeszkadza ale co się stało? Hm

Monika
1 miesiąc temu

Można użyć mrożonych truskawek?

Justyna
3 miesięcy temu

Dodałam 1 saszetkę budyniu malinowego 60g i 3/4 szklanki cukru do białek. Mimo wszystko ciasto wyszło słodziutkie, maliny bardzo fajnie łamią tą słodycz. Ubolewam jedynie nad tym, że zaraz po wyciągnięciu z piekarnika piana opadła. Macie może na to jakiś sposób?

Justyna
3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Asia z Po Prostu Pycha

Jeśli chodzi o długość ubijania białek to co oznacza “na prawdę długo”, ile mniej więcej czasu trzeba poświęcić? Natomiast zmniejszenie ilości budyniu było zasugerowane poprzednimi komentarzami, obawiałam się że będzie czuć mączny smak. Mimo wszystko ciasto wyszło dobre 🙂

Justyna
3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Asia z Po Prostu Pycha

5, 10, 15 może 20minut…. Prosiłam bardziej o doprecyzowanie czasu…
Nie rozumiem Pani uniesienia w tej kwestii….
A jak z tym uczuciem mąki w masie? Dlaczego przy podaniu dwóch opakowań w niektórych komentarzach czytamy o mącznym posmaku?

Justyna
3 miesięcy temu
Odpowiedź do  Asia z Po Prostu Pycha

Spróbuję następnym razem z Pani uwagami, mam nadzieję że się uda 🙂 bardzo dziękuję za szczegółowe odpowiedzi 🙂

Magda
10 miesięcy temu

Czy można użyć mrożonych truskawek?

Katarzyna Garnys
1 rok temu

Jak duże opakowania budyniu? 2×40 g. czy 2×65 g.?

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Katarzyna Garnys

Tak jak jest to opisane w przepisie – dwa budynie po 65 g 🙂

Rozalia
1 rok temu

Fajny przepis! coś innego 🙂
Wszystko wychodzi super,
tylko dla mnie za dużo tego budyniu (czuć mączny posmak w piance).
Następnym razem spróbuję z jednym opakowaniem 😉

Magda
1 rok temu
Odpowiedź do  Rozalia

U mnie z dwóch budyni też wyszło z bardzo mącznym posmakiem, próbowała Pani z jednym?

Ola
2 lat temu

Czy można użyć budyniu waniliowego zamiast malinowego? Czy ciasto wtedy straci na smaku?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Ola

Oczywiście można dodać waniliowy budyn.

Placek z truskawkami

Truskawki to dla mnie smak lata 🙂 Pamiętam jak u Babci zawsze na wakacjach podawany zawsze był placek z truskawkami w różnych odmianach. Najlepiej mimo wszystko zawsze smakowało ciasto z truskawkami z własnego ogródka, takie dopiero co zebrane. Jeżeli nie masz własnego ogródka, to najlepiej wybierz się do najbliższego warzywniaka i wybierz te najbardziej czerwone.

Szybkie ciasto z truskawkami

To ciasto z truskawkami jest banalnie proste do przygotowania, a naprawdę wyszło pyszne! Jeżeli jesteś fanem truskawek, tak jak ja, to z całą pewnością ten przepis jest dla Ciebie! Ogólnie z truskawek wychodzą pyszne ciasta, dlatego warto korzystać z nich w sezonie i próbować różnych przepisów. Moje szybkie ciasto z truskawkami jest jednym z ulubionych i bardzo często przygotowuję je w sezonie letnim jako deser do popołudniowej kawusi.

Przepis na proste ciasto z truskawkami

Odmian ciast truskawkowych jest wiele i właściwie każde mi smakują 🙂 Jednak jeżeli szukasz przepis na proste ciasto z truskawkami, to przychodzę Ci z pomocą! Pamiętaj jednak aby używać świeżych owoców, a nie tych mrożonych. W przypadku mrożonych istnieje duże prawdopodobieństwo, że placek z truskawkami nam nie wyjdzie i powstanie zakalec.

Kruche ciasto z truskawkami

Jeżeli zastanawiasz się jakie ciacho przygotować to koniecznie wypróbuj to kruche ciasto z truskawkami. To pyszne ciasto wygląda apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej i znika w oka mgnieniu! Jest to ulubione ciasto mojej mamy, więc zawsze w lecie, kiedy mam okazję ją odwiedzić to przywożę jej właśnie ciasto z truskawkami. Oczywiście możesz je przygotować z innymi owocami, np. z malinami czy śliwkami. Jeżeli nie miałaś okazji go jeszcze spróbować, to gorąco polecam przygotować ciasto z truskawkami przy najbliższej okazji. Jestem przekonana, że jeżeli spróbujesz pierwszego kawałka, to nie raz w tym sezonie jeszcze je przygotujesz 🙂

Ciasto truskawkowe

Przedstawione przeze mnie ciasto truskawkowe, jest świetną propozycją dla miłośników truskawek. Jeżeli szukasz podobnych przepisów, to wypróbuj również Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami lub tez Puszyste ciasto z malinami i truskawkami.

Back to top button