Jeżeli szukasz przepisu na pyszne i bardzo proste ciasto z truskawkami to przychodzę Ci z pomocą! Kruche ciasto, różowa pianka budyniowa i soczyste truskawki… To musiało się udać! Skąd różowy kolor pianki? Do bardzo dobrze ubitych białek dodajemy sypki budyń malinowy i lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.
Wszystko opisałam bardzo dokładnie, więc jestem pewna, że to proste ciasto z truskawkami wyjdzie Ci już za pierwszym razem!
Szybkie ciasto z truskawkami
Placek z truskawkami to świetna propozycja na weekendowy wypiek. Do kawki wręcz idealne!
To ciasto z truskawkami jest:
- szybkie do przygotowania
- mocno owocowe
- proste do przygotowania
- wyjdzie każdemu, nawet początkującemu
Przepis na: Proste ciasto z truskawkami
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 250 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 czubata łyżeczka śmietany 18%
Budyniowa pianka:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu malinowego (65 g)
- 1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 300 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Placek z truskawkami przepis krok po kroku
Krok 1
Na stolnicę lub do miski wsypujemy mąkę (450 g), cukier puder (3 płaskie łyżki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także dodajemy żółtka (4 szt) i pokrojone w kostkę zimne masło (250 g). Opcjonalnie dodajemy także śmietanę 18% (1 czubatą łyżeczkę).
Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy większą do lodówki na 10 minut, a mniejszą do zamrażalnika na czas podpiekania ciasta.
Krok 2
Krok 3
Pod koniec pieczenia kruchego ciasta zaczynamy ubijać białka.
Do suchej miski wkładamy 6 białek. Wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 3 minuty. Po tym czasie wsypujemy stopniowo drobny cukier (niecałą szklankę), cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. To powinno zająć około 4-5 minut aż cukier się całkiem rozbije i masa będzie bardzo puszysta. Następnie wsypujemy proszek budyniowy (2 szt), wlewamy olej (1/4 szklanki) małym strużkiem i lekko mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Dzień dobry,
Mam problem kruche ciasto całe rozmiękło zostawiłam je na noc na blacie i rano została mi miękka masa na brzegu 🙁 ma Pani pomysł co mogło pójść nie tak?
Dzień dobry, ale to bardzo nieprecyzyjne pytanie… Ciasto było tyle co wyrobione, surowe, czy upieczone?
Dzień dobry, ciasto zostało upieczone odleżał w uchylonym piekarniku około 15 min po czym zostało wyjęte i zostawione na blacie, rano się całe rozpadło
No to nie słyszałam o takim przypadku rozlania, szczególnie po upieczeniu… Ewentualnie mogło pęknąć i się rozkruszyć, ale nie wiem jak rozmięknąć 🙁
Może coś w proporcjach zostało pomylone. Naprawdę nie wiem 🙂
Ile dodać mąki ziemniaczanej zamiast budyniu?.
Tyle samo 🙂
Ciasto pyszne. Nie trzeba modyfikować przepisu.
cieszę się 🙂
Super przepis i bardzo dobre ciacho.
Ekstra wyszło 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowało ❤️
A można dać więcej truskawek, czy nie wyjdzie?
Za duża ilość owoców może stanowić zbyt ciężką warstwę. Owoce wpadną wgłąb pianki, puszczą dużo soku i białka stracą na puszystości, więc całość opadnie… 🙂
Upieczony, przebieram nogami żeby skosztować 😃😃😄😁😁😁😁😁
Pyszne ciasto! Wyszło wysokie , idealne na dzień Mamy ☺️
A ja mam głupie pytanie 🙈 co robicie z pozostałymi żółtkami? (6 białek a 4 żółtka, więc 2 żółtka zostają) Szkoda mi wywalać, do czego można zużyć
Do jajecznicy? Do kremu budyniowego waniliowego?
Pieczemy z termoobiegiem czy góra dół?
Gora-dol, bez termoobiegu 🙂
Dzień dobry, będę próbowała zrobić. To będzie pierwsze ciasto w moim życiu, ponieważ chodzę do szkoły podstawowej! Ale jestem pewna że będzie bardzo smaczne.
Trzymam kciuki! 🙂
Zrobiłam wersje z jagodami i wyszło tez obłędne 😍
Super wyszło 🙂 smacznego!
Ciasto przepyszne 🙂
Oooo jaka wyszła piękna wysoka pianka 🙂 Mniam! Dzięki za piękną foteczkę 🙂
Ciasto przepyszne, już 2 raz robię jest obłędne pozdrawiam serdecznie 😁
Bardzo dziękuje za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 😍
witam,
nie watpie,ze to ciasto jest smaczne….
tylko mam kilka hmmm..pytan
co dla ciebie znaczy sybkie?
ja tylko tak w skrocie naliczylam ponad 70 min samego pieczenia 🙁
plus zmiany temperatur…stygniecie itd…
a co najwazniejsze !!! :(((( TO MIALO BYC CIASTO TRUSKAWKOWE !!
a co mam dodac?!…budyn malinowy
pozdrawiam iwona
Rece mi opadaja do Ciebie kobieto🤦🤦🤦
W opisie jest napisane – szybkie do przygotowania, a nie szybko się je piecze w piekarniku. Po drugie większość ciast wymaga wystygnięcia zanim się je rozkroi, więc nie rozumiem zdziwienia 🙂
A po trzecie w cieście z truskawkami zostały przecież użyte truskawki. Budyn malinowy został użyty dla uzyskania różowego koloru pianki, jeśli Pani chce to proszę go pominąć i dać śmietankowy. Gdyby był budyń o smaku truskawkowym to go chętnie bym użyła…
Witam czy na duża blachę potrzebna jest podwójna porcja czy wystarczy jedna? Pozdrawiam
Nie ma czegoś takiego jak standardowa duża blacha, więc ciężko mi powiedzieć nie znając wymiarów. Są w internecie różne przeliczniki foremek do ciast, więc proszę sobie wpisać wymiary mojej blaszki i swojej i Pani wyskoczy o ile zwiekszyć 🙂
Pyszne ciasto 🙂
Ekstra wyszło!
Witam, ciasto tak jak wyglada tak smakuje, przepysznie! Tylko nie wiem dlaczego (nigdy nie miałam z tym problemu) ale miałam problem z kruchym ciastem z przepisu było za suche i rozpadało się z przy wałkowania 🙂
Witam, ten typ ciasta kruchego tak ma i można go nakładać rękami bez wałkowania 🙂 Najważniejszy jest jego smak po upieczeniu 🙂
Ja mroziłam ciasto przez godzinę a potem spód i wierzch ścierałam na tarce i wyszło super 😊
Wygląda superowo! 🤩🤩 Smacznego 🙂
Upiekłam dzisiaj te ciasto jest pycha !. Super przepis 🙂
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Witam
Zrobiłam ciasto wyszło smaczne tylko czemu pianka budyniowa wyszła biała? Ilości składników się zgadzała. Jak mieszałam była lekko różowa a po upieczeniu zrobiła się biała. To nic nie przeszkadza ale co się stało? Hm
To akurat wina budyniu 🙂 Niektóre mają silniejsze barwniki, a niektóre słabsze i prawdopodobnie użyłaś tego drugiego. Ja też taki przypadek miałam 🙂 Nie wpływa to w ogóle na smak, ale tylko na sam kolor pianki.
Można użyć mrożonych truskawek?
Niestety nie, ponieważ mają w sobie za dużo wody 🙁
Dodałam 1 saszetkę budyniu malinowego 60g i 3/4 szklanki cukru do białek. Mimo wszystko ciasto wyszło słodziutkie, maliny bardzo fajnie łamią tą słodycz. Ubolewam jedynie nad tym, że zaraz po wyciągnięciu z piekarnika piana opadła. Macie może na to jakiś sposób?
Po przeczytaniu Pani komentarza już mogę się domyślić co zrobiła Pani źle. Po pierwsze w przepisie jest podana ilość pięciu białek. Aby one były stabilne i dobrze ubite (tak jak się ubija prawidłowo bezy, mini pavlovą itp) to na jedno białko przypada około 50g cukru. Obniżyła Pani ilość cukru niż wymagana w przepisie, więc proporcje zostały zaburzone. Druga kwestia – to te białka ubija się naprawdę długo – gdy spróbuje się palcem ubitych białek z cukrem to nie powinno się słyszeć chrupkiego cukru, tylko masa ma być idealnie jednolita i ma zwiększyć kilkukrotnie objętość. Kolejny błąd – obniżenie ilości proszku budyniowego. Gdy pianka jest dobrze przygotowana i wysoka to ilość cukru w walorze smakowym jest naprawdę wyważona. Gdy jednak ona zostanie źle przygotowana to po upieczeniu opadnie i zrobi się centymetrowa pianka, dość bardzo słodka. Owoców też nie można dawać za dużo, tak jak o tym pisałam w przepisie, bo maliny czy truskawki puszczają sok i to też może wpłynąć na opadnięcie pianki.
W przepisie jest sześć białek nie pięć (jak w komentarzu). Jaka ilość jest zatem poprawna?
Wcześniej było w przepisie użytych 5 dużych jajek, ale częściej osoby kupują jajka mniejsze, dlatego w przepisie ujednoliciłam to na 6 jajek 🙂
Dzisiaj zrobiłam pierwsze ciasto w życiu właśnie z tego przepisu – i wyszło przepyszne 😀 Co prawda zamiast truskawek dodałam borówki i wiśnie, a budyń malinowy 🙂 Dzięki <3
Wyszło superowe! ❤️ Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Jeśli chodzi o długość ubijania białek to co oznacza “na prawdę długo”, ile mniej więcej czasu trzeba poświęcić? Natomiast zmniejszenie ilości budyniu było zasugerowane poprzednimi komentarzami, obawiałam się że będzie czuć mączny smak. Mimo wszystko ciasto wyszło dobre 🙂
Napisałam przecież w powyższym komentarzu “Druga kwestia – to te białka ubija się naprawdę długo – gdy spróbuje się palcem ubitych białek z cukrem to nie powinno się słyszeć chrupkiego cukru, tylko masa ma być idealnie jednolita i ma zwiększyć kilkukrotnie objętość.”
5, 10, 15 może 20minut…. Prosiłam bardziej o doprecyzowanie czasu…
Nie rozumiem Pani uniesienia w tej kwestii….
A jak z tym uczuciem mąki w masie? Dlaczego przy podaniu dwóch opakowań w niektórych komentarzach czytamy o mącznym posmaku?
Nie jestem w stanie dokładnie napisać, ale około 10 minut wystarczy 🙂 Jak jest wysoka pianka to nie odczuwa się żadnej mąki w masie – to nie ma być beza tylko taka ładnie krojąca się różowa masa.
Spróbuję następnym razem z Pani uwagami, mam nadzieję że się uda 🙂 bardzo dziękuję za szczegółowe odpowiedzi 🙂
Proszę bardzo 🙂 Trzymam kciuki 🙂
Czy można użyć mrożonych truskawek?
Jak duże opakowania budyniu? 2×40 g. czy 2×65 g.?
Tak jak jest to opisane w przepisie – dwa budynie po 65 g 🙂
Fajny przepis! coś innego 🙂
Wszystko wychodzi super,
tylko dla mnie za dużo tego budyniu (czuć mączny posmak w piance).
Następnym razem spróbuję z jednym opakowaniem 😉
U mnie z dwóch budyni też wyszło z bardzo mącznym posmakiem, próbowała Pani z jednym?
Czy można użyć budyniu waniliowego zamiast malinowego? Czy ciasto wtedy straci na smaku?
Oczywiście można dodać waniliowy budyn.