
Jeżeli szukasz przepisu na pyszne i bardzo proste ciasto z truskawkami to przychodzę Ci z pomocą! Kruche ciasto, różowa pianka budyniowa i soczyste truskawki… To musiało się udać! Skąd różowy kolor pianki? Do bardzo dobrze ubitych białek dodajemy sypki budyń malinowy i lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.
Wszystko opisałam bardzo dokładnie, więc jestem pewna, że to proste ciasto z truskawkami wyjdzie Ci już za pierwszym razem!
Szybkie ciasto z truskawkami
Placek z truskawkami to świetna propozycja na weekendowy wypiek. Do kawki wręcz idealne!
To ciasto z truskawkami jest:
- szybkie do przygotowania
- mocno owocowe
- proste do przygotowania
- wyjdzie każdemu, nawet początkującemu
Kruche ciasto: Budyniowa pianka: Dodatkowo: Na stolnicę lub do miski wsypujemy mąkę (450 g), cukier puder (3 płaskie łyżki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także dodajemy żółtka (4 szt) i pokrojone w kostkę zimne masło (250 g). Opcjonalnie dodajemy także śmietanę 18% (1 czubatą łyżeczkę). Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy większą do lodówki na 10 minut, a mniejszą do zamrażalnika na czas podpiekania ciasta. Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja wykładamy zawsze spód i boki blaszki). Na spód foremki wykładamy większą część ciasta, wyrównujemy ręką i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 18 minut.
Pod koniec pieczenia kruchego ciasta zaczynamy ubijać białka. Do suchej miski wkładamy 6 białek. Wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 3 minuty. Po tym czasie wsypujemy stopniowo drobny cukier (niecałą szklankę), cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. To powinno zająć około 4-5 minut aż cukier się całkiem rozbije i masa będzie bardzo puszysta. Następnie wsypujemy proszek budyniowy (2 szt), wlewamy olej (1/4 szklanki) małym strużkiem i lekko mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.
Spód ciasta powinien lekko przestygnąć – to powinno zająć chociaż 5 minut.
Na podpieczony, lekko przestygnięty spód ciasta układamy kilka połówek truskawek (ja używam zawsze świeżych, a nie mrożonych).
Nakładamy różową pianę, wyrównujemy łyżką. Na wierzchu układamy ponownie kilka połówek truskawek (jeśli masz duże truskawki to pokrój je na ćwiartki).
Ścieramy na tarce mniejszą część ciasta i posypujemy wierzch truskawek. Pieczemy najpierw przez 35 minut w temperaturze 165 stopni, a następnie 15 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piekarniku na 5 minut i dopiero wtedy lekko uchylamy drzwiczki piekarnika (tak studzimy ciasto). Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem. Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Przepis na: Proste ciasto z truskawkami
Składniki:
Placek z truskawkami przepis krok po kroku:
Kruche ciasto
Budyniowa pianka
Witam
Zrobiłam ciasto wyszło smaczne tylko czemu pianka budyniowa wyszła biała? Ilości składników się zgadzała. Jak mieszałam była lekko różowa a po upieczeniu zrobiła się biała. To nic nie przeszkadza ale co się stało? Hm
To akurat wina budyniu 🙂 Niektóre mają silniejsze barwniki, a niektóre słabsze i prawdopodobnie użyłaś tego drugiego. Ja też taki przypadek miałam 🙂 Nie wpływa to w ogóle na smak, ale tylko na sam kolor pianki.
Można użyć mrożonych truskawek?
Niestety nie, ponieważ mają w sobie za dużo wody 🙁
Dodałam 1 saszetkę budyniu malinowego 60g i 3/4 szklanki cukru do białek. Mimo wszystko ciasto wyszło słodziutkie, maliny bardzo fajnie łamią tą słodycz. Ubolewam jedynie nad tym, że zaraz po wyciągnięciu z piekarnika piana opadła. Macie może na to jakiś sposób?
Po przeczytaniu Pani komentarza już mogę się domyślić co zrobiła Pani źle. Po pierwsze w przepisie jest podana ilość pięciu białek. Aby one były stabilne i dobrze ubite (tak jak się ubija prawidłowo bezy, mini pavlovą itp) to na jedno białko przypada około 50g cukru. Obniżyła Pani ilość cukru niż wymagana w przepisie, więc proporcje zostały zaburzone. Druga kwestia – to te białka ubija się naprawdę długo – gdy spróbuje się palcem ubitych białek z cukrem to nie powinno się słyszeć chrupkiego cukru, tylko masa ma być idealnie jednolita i ma zwiększyć kilkukrotnie objętość. Kolejny błąd – obniżenie ilości proszku budyniowego. Gdy pianka jest dobrze przygotowana i wysoka to ilość cukru w walorze smakowym jest naprawdę wyważona. Gdy jednak ona zostanie źle przygotowana to po upieczeniu opadnie i zrobi się centymetrowa pianka, dość bardzo słodka. Owoców też nie można dawać za dużo, tak jak o tym pisałam w przepisie, bo maliny czy truskawki puszczają sok i to też może wpłynąć na opadnięcie pianki.
Jeśli chodzi o długość ubijania białek to co oznacza “na prawdę długo”, ile mniej więcej czasu trzeba poświęcić? Natomiast zmniejszenie ilości budyniu było zasugerowane poprzednimi komentarzami, obawiałam się że będzie czuć mączny smak. Mimo wszystko ciasto wyszło dobre 🙂
Napisałam przecież w powyższym komentarzu “Druga kwestia – to te białka ubija się naprawdę długo – gdy spróbuje się palcem ubitych białek z cukrem to nie powinno się słyszeć chrupkiego cukru, tylko masa ma być idealnie jednolita i ma zwiększyć kilkukrotnie objętość.”
5, 10, 15 może 20minut…. Prosiłam bardziej o doprecyzowanie czasu…
Nie rozumiem Pani uniesienia w tej kwestii….
A jak z tym uczuciem mąki w masie? Dlaczego przy podaniu dwóch opakowań w niektórych komentarzach czytamy o mącznym posmaku?
Nie jestem w stanie dokładnie napisać, ale około 10 minut wystarczy 🙂 Jak jest wysoka pianka to nie odczuwa się żadnej mąki w masie – to nie ma być beza tylko taka ładnie krojąca się różowa masa.
Spróbuję następnym razem z Pani uwagami, mam nadzieję że się uda 🙂 bardzo dziękuję za szczegółowe odpowiedzi 🙂
Proszę bardzo 🙂 Trzymam kciuki 🙂
Czy można użyć mrożonych truskawek?
Jak duże opakowania budyniu? 2×40 g. czy 2×65 g.?
Tak jak jest to opisane w przepisie – dwa budynie po 65 g 🙂
Fajny przepis! coś innego 🙂
Wszystko wychodzi super,
tylko dla mnie za dużo tego budyniu (czuć mączny posmak w piance).
Następnym razem spróbuję z jednym opakowaniem 😉
U mnie z dwóch budyni też wyszło z bardzo mącznym posmakiem, próbowała Pani z jednym?
Czy można użyć budyniu waniliowego zamiast malinowego? Czy ciasto wtedy straci na smaku?
Oczywiście można dodać waniliowy budyn.