Opis przepisu
Sernik na zimno z mascarpone oraz ukrytą galaretką w środku to leciutkie, mocno owocowe ciasto. Piankowe, nie za słodkie, lecz takie w sam raz. Możesz użyć do tego deseru ulubionych owoców – świetnie się sprawdzą maliny, borówki, jagody, wiśnie, truskawki czy nawet brzoskwinie z puszki.
Jeśli chcesz to możesz w sposób tradycyjny wylać galaretkę na wierzch tego serniczka, ale w takiej formie schowanej z pewnością zaskoczy Twoich gości.
Przepis na: Sernik na zimno z mascarpone
Porady na start
- Galaretka z borówkami, która będzie wewnątrz sernika potrzebuje kilku godzin w lodówce, aby całkowicie stężeć, więc możesz przygotować sobie ją dzień wcześniej np. wieczorem.
- W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Masa serowa:
- 1 i 1/2 galaretek cytrynowych
- 250 ml wrzątku
- 500 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 400 g serka naturalnego np. Bieluch
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
Dodatkowo:
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka malinowa lub jagodowa
- garść borówek lub malin
- 350 ml wrzątku
- owoce do dekoracji: 150 g malin oraz borówek
Zobacz również:
Jak zrobić sernik na zimno z mascarpone i owocami?
Krok 1
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki malinowej lub jagodowej w 350 ml wrzątku. Gdy zacznie lekko tężeć to wtedy do okrągłej miseczki (jak do płatków śniadaniowych, o średnicy około 15 cm) będziemy wlewać galaretkę oraz owoce (garść borówek lub malin). Jednak zanim to zrobicie to polecam środek miseczki wyłożyć folią spożywczą, dzięki czemu w łatwy sposób “odkleicie” galaretkę od miseczki.
Jeszcze jedna uwaga – najlepiej położyć sobie miseczkę z galaretką koło tortownicy, w której będziecie przygotowywać ten sernik na zimno. Wysokość galaretki w misce powinna zajmować około 3/4 wysokości tortownicy.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.
Krok 2
Masa serowa:
1 i 1/2 opakowania galaretek cytrynowych rozpuszczamy w 250-300 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia (można to przyspieszyć wkładając przestygniętą galaretkę do lodówki).
Gdy zacznie się robić tężejąca to przygotowujemy sobie masę sernikową.
W misce miksujemy schłodzone mascarpone (500 g) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki).
Krok 3
Po chwili dodajemy serki naturalne (400 g, można zastąpić jogurtem greckim) oraz serek homogenizowany waniliowy (250 g). Miksujemy przez chwilę.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Spód oraz boki wykładamy okrągłymi biszkoptami.
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Komentarze
Jak zawsze super przepis na super ciacho 😊 Zrobiłam już drugi raz, wyszło mega smaczne Pani Asiu 🥰
Pięknie się prezentuje 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowało ❤️
Pani Asiu ile gram galaretki jest potrzebne? Każda firma ma inne proporcje.
Raczej wszystkie mają zbliżone gramatury w okolicy 70 g. W takim przypadku ciasta bez pieczenia nie ma to większego znaczenia 🙂
Mój pierwszy w życiu sernik na zimno inny niż z torebki. Pyszny. Ilość cukru nie muli, galaretka cytrynowa podkreśla smak ale
nie dominuje. Owocowa żelowa wkładka wewnątrz to super element dekoracyjny.
Super, dzięki za tak miłą recenzję i zdjęcie! 🙂
Wychodzi idealnie ! Nie jest za słodki, wygląda oryginalnie, w smaku w sam raz na lato. Jeden minus… Znika ekspresowo !
Wygląda obłędnie! 🙂 dzięki wielkie za zdjęcie serniczka
Super ciasto! Lekkie i nie za słodkie, takie w sam raz na upały, no i nie za skomplikowane. Dla tych co troszkę mniej w kuchni działają – świetnie krok po kroku wytłumaczony przepis. Niestety nie mam zdjęcia bo ciasto szybko zniknęło 😉 Gorąco polecam!
Bardzo się cieszę, że ciacho posmakowało! 😍
Ekstra przepis! Ciasto idealne na letnie upały i ta galaretka w środku wygląda bardzo efektownie. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia ciasta w przekroju, bo zostało za szybko zjedzone… 😊
Jak się nie udało zrobić zdjęcia to zawsze najlepsza recenzja 😍 Dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że serniczek posmakował ❤️