Sernik na zimno z mascarpone

4.6/5 (207 ocen)
Jeżeli szukasz lekkiego, rześkiego, nie za słodkiego ciasta bez pieczenia, to ten sernik na zimno z mascarpone będzie idealnym wyborem! Dodatkowo po rozkrojeniu ciasto skrywa w sobie niespodziankę - galaretkę z owocami, która nadaje ciastku wyjątkowy wygląd oraz smak.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 5 h

Sernik na zimno z mascarpone

Opis przepisu

Sernik na zimno z mascarpone oraz ukrytą galaretką w środku to leciutkie, mocno owocowe ciasto. Piankowe, nie za słodkie, lecz takie w sam raz. Możesz użyć do tego deseru ulubionych owoców – świetnie się sprawdzą maliny, borówki, jagody, wiśnie, truskawki czy nawet brzoskwinie z puszki.

Jeśli chcesz to możesz w sposób tradycyjny wylać galaretkę na wierzch tego serniczka, ale w takiej formie schowanej z pewnością zaskoczy Twoich gości.

Przepis na: Sernik na zimno z mascarpone

Porady na start

  • Galaretka z borówkami, która będzie wewnątrz sernika potrzebuje kilku godzin w lodówce, aby całkowicie stężeć, więc możesz przygotować sobie ją dzień wcześniej np. wieczorem.
  • W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 i 1/2 galaretek cytrynowych
  • 250 ml wrzątku
  • 500 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 400 g serka naturalnego np. Bieluch
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego

Dodatkowo:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka malinowa lub jagodowa
  • garść borówek lub malin
  • 350 ml wrzątku
  • owoce do dekoracji: 150 g malin oraz borówek
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik na zimno z mascarpone i owocami?


Krok 1

galaretka z borówkami

Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki malinowej lub jagodowej w 350 ml wrzątku. Gdy zacznie lekko tężeć to wtedy do okrągłej miseczki (jak do płatków śniadaniowych, o średnicy około 15 cm) będziemy wlewać galaretkę oraz owoce (garść borówek lub malin). Jednak zanim to zrobicie to polecam środek miseczki wyłożyć folią spożywczą, dzięki czemu w łatwy sposób “odkleicie” galaretkę od miseczki.

Jeszcze jedna uwaga – najlepiej położyć sobie miseczkę z galaretką koło tortownicy, w której będziecie przygotowywać ten sernik na zimno. Wysokość galaretki w misce powinna zajmować około 3/4 wysokości tortownicy.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie stężeje.  


Krok 2

mascarpone z cukrem pudrem

Masa serowa:

1 i 1/2 opakowania galaretek cytrynowych rozpuszczamy w 250-300 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia (można to przyspieszyć wkładając przestygniętą galaretkę do lodówki).

Gdy zacznie się robić tężejąca to przygotowujemy sobie masę sernikową.

W misce miksujemy schłodzone mascarpone (500 g) z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki).


Krok 3

masa serowa

Po chwili dodajemy serki naturalne (400 g, można zastąpić jogurtem greckim) oraz serek homogenizowany waniliowy (250 g). Miksujemy przez chwilę.


Krok 4

lekko tężejąca galaretka cytrynowa

Wlewamy lekko tężejącą cytrynową galaretkę. 


Krok 5

gotowa masa serowa z galaretką

Miksujemy tylko do połączenia się składników.


Krok 6

biszkopty w tortownicy

Dno tortownicy (moja o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Spód oraz boki wykładamy okrągłymi biszkoptami.  


Krok 7

biszkopty z masą serową

Nakładamy cienką warstwę masy serowej, rozsmarowujemy.


Krok 8

biszkopty z masą serową i galaretką

Na środku umieszczamy galaretkę malinową wyciągniętą z miseczki.


Krok 9

Sernik na zimno z mascarpone przed dodaniem owoców

Nakładamy pozostałą masę serową po bokach oraz na wierzchu. Wierzch wyrównujemy.


Krok 10

Sernik na zimno z mascarpone z borówkami i malinami na wierzchu

Sernik na zimno dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego!


Przepis na sernik na zimno z mascarpone na biszkoptach

Sernik na zimno z mascarpone i owocami

Sernik na zimno z mascarpone i galaretką w środku

Sernik na zimno z mascarpone

Sernik na zimno z mascarpone przepis

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 207

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bernadka
Bernadka
1 dzień temu

Super ciasto! Lekkie i nie za słodkie, takie w sam raz na upały, no i nie za skomplikowane. Dla tych co troszkę mniej w kuchni działają – świetnie krok po kroku wytłumaczony przepis. Niestety nie mam zdjęcia bo ciasto szybko zniknęło 😉 Gorąco polecam!

Ula
Ula
3 dni temu

Ekstra przepis! Ciasto idealne na letnie upały i ta galaretka w środku wygląda bardzo efektownie. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia ciasta w przekroju, bo zostało za szybko zjedzone… 😊

IMG_7591

Sernik na zimno z mascarpone i galaretką

W okresie letnim bardzo często sięgam po przepisy, które nie wymagają ode mnie włączenia piekarnika, aby dodatkowo nie nagrzewać sobie mieszkania. A ze względu na to, że uwielbiam wszelkiej maści serniki, to najczęściej właśnie je przygotowuję jako letni deser. Tym razem postanowiłam przygotować sernik na zimno z mascarpone i galaretką w środku. Muszę przyznać, że w efekcie wyszedł rewelacyjny! Nie za słodki, leciutki, bardzo orzeźwiający i według mnie przepyszny. Więc jeżeli zastanawiasz się jako ciasto przygotować w upalny dzień, to sernik na zimno z mascarpone na biszkoptach będzie strzałem w dziesiątkę. Świetnie prezentuje się też wizualnie, ponieważ ukryta w środku galaretka w przekroju wygląda bardzo ciekawie i elegancko.

Sernik na zimno z serka mascarpone

Ten przepis na sernik na zimno z serka mascarpone jest naprawdę prosty w przygotowaniu, jednak wymaga od nas trochę czasu. Niestety tak jak w każdym cieście z galaretką, musimy zarezerwować sobie kilka godzin, aby galaretka mogła stężeć. Na szczęście galaretkę, która będzie wewnątrz sernika, możemy przygotować sobie wieczorem dzień wcześniej, aby szybciej zrobić ciacho następnego dnia. Ja tym razem zrobiłam sernik na zimno z mascarpone i borówkami, ale równie dobrze możesz wykorzystać dowolne inne owoce, które masz pod ręką. Najlepiej skorzystać z tych, na które akurat jest sezon, chociaż ja się przyznam, że w lecie bardzo dużo owoców po prostu sobie mrożę i wykorzystuję później przez cały rok do różnych deserów.

RozwińZwiń