Opis przepisu
Sernik gotowany z galaretką i owocami to niezwykle smaczne, efektowne ciacho. Jestem w stanie nawet zaryzykować stwierdzenie, że według mnie to jedno ze smaczniejszych ciast, które ostatnio wykonałam! Jest to wersja bez pieczenia i do jego przygotowania wykorzystałam podłużne biszkopty, masę serową, herbatniki kakaowe, galaretkę oraz świeże owoce. Całość wyszła naprawdę rewelacyjna w smaku.
Ten sernik po odpowiednim stężeniu w lodówce świetnie się kroi. Fajnie się sprawdzi podczas różnych przyjęć rodzinnych jak urodziny, imieniny, chrzciny, Wielkanoc itp. Wierzch można udekorować dowolnymi owocami jak brzoskwinie, maliny, borówki, truskawki.
Zachęcam Cię również do wypróbowania klasycznej wersji na Sernik gotowany.
Przepis na: Sernik gotowany z owocami
Porady na start
- Samo przygotowanie ciasta nie powinno nam zająć dłużej niż ok. 30 minut, ale musimy jeszcze dodatkowo uwzględnić czas na wystudzenie masy serowej oraz stężenie galaretki.
- Po rozpuszczeniu galaretki we wrzątku odstawiamy ją na 1 godzinę do całkowitego przestygnięcia. Po tym czasie wkładamy galaretkę do lodówki na ok. 2 godziny, aby przyśpieszyć proces tężenia. Co jakiś czas dobrze skontrolować czy nasza galaretka jest już tężejąca, ponieważ może być potrzeba skrócenia lub wydłużenia tego czasu w Twoim przypadku.
- Łącznie galaretka potrzebuje ok. 3 godzin na początkowe stężenie, więc masę serową i składanie ciasta możemy zacząć 1,5 godziny po rozpuszczeniu galaretki we wrzątku.
- Owoce wykładamy tuż przed wylaniem galaretki, aby się nie wysuszyły i finalnie ładnie się prezentowały na cieście.
- Możesz użyć dowolnych owoców (polecam użycie miękkich) i dowolnej galaretki.
- Po wylaniu galaretki na ciasto wkładamy foremkę do lodówki na min. 4 godziny, aby galaretka całkowicie stężała.
Składniki:
Masa serowa:
- 150 g masła
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
- 1 kg twarogu np. z wiaderka lub dwukrotnie mielonego
- 5 małych jajek (lub 4 duże)
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 200 ml mleka
Galaretka:
- 2 galaretki przezroczyste np. o smaku truskawkowym lub winogronowym
- 3 brzoskwinie np. w syropie z puszki lub świeże
- garść borówek amerykańskich
- 10 truskawek
- garść malin
Dodatkowo:
- 15 podłużnych biszkoptów
- 32 herbatniki kakaowe lub maślane
Zobacz również:
Jak zrobić sernik gotowany z galaretką i owocami?
Krok 1
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek – ja użyłam dwóch galaretek krystalicznych, przezroczystych, ale równie dobrze możesz użyć zwykłej truskawkowej, malinowej czy brzoskwiniowej. Dwie galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia – najpierw na godzinę pozostawiamy w temp. pokojowej, aby ostygła, a później na 2 godziny wkładamy ją do lodówki.
Masa serowa
W średniej wielkości garnku rozpuszczamy masło (150 g) na małym ogniu.
Krok 2
Gdy się rozpuści to wsypujemy cukier (180 g) oraz cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka). Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając (przez około 2-3 minuty).
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Odstawiamy na około godzinę do całkowitego wystudzenia.
Krok 10
Krok 11
Sernik gotowany z galaretką i owocami wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych ciast bez pieczenia to polecam wypróbować borówkowy sernik lub sernik na zimno z truskawkami.
Komentarze
Co tutaj stabilizuje sernik, zeby wyszedl? Kupilam ser w wiaderku, ale wydaje mi się rzadki. Nie jest tak gęsty, jak ten ze zdjęcia. Może dodać 2 budynie na tą samą ilość mleka?
Serniki zawsze przygotowuję na bazie lepszej jakości twarogu z wiaderka np. z Wielunia lub Piątnicy, ewentualnie sama mielę twaróg w kostkach. Takie rzadkie się nie sprawdzą… Szczególnie w przypadku gotowanego.
Dwa budynie są przecież wymienione w liście składników i one zagęszczają masę serową 🙂
Sernik smakuje wybornie i prezentuje się pięknie. Dziękuję za przepis, napewno skorzystam jeszcze nie raz 🥰♥️😍
Pięknie się prezentuje serniczek! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Ciasto szybkie w przygotowaniu, pyszne i efektowne! Od dawna korzystam z przepisów pani Joasiu i nigdy żaden mnie nie zawiodł ❤️
Ekstra wyszedł! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️ Jest mi też niezmiernie miło, że przepisy się podobają 🥰 Pozdrawiam serdecznie!