Sernik gotowany z owocami

4.7/5 (64 ocen)
Szukasz ciasta, które rewelacyjnie smakuje, a przy tym pięknie prezentuje się na talerzyku? W takim razie ten sernik gotowany z owocami będzie idealnym wyborem! Co więcej do jego przygotowania nie potrzebujesz żadnych piekarnika, więc będzie też świetnym wyborem w gorące dni.

Ilość porcji

16-20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + chłodzenie 7 h

Sernik gotowany z owocami

Opis przepisu

Sernik gotowany z galaretką i owocami to niezwykle smaczne, efektowne ciacho. Jestem w stanie nawet zaryzykować stwierdzenie, że według mnie to jedno ze smaczniejszych ciast, które ostatnio wykonałam! Jest to wersja bez pieczenia i do jego przygotowania wykorzystałam podłużne biszkopty, masę serową, herbatniki kakaowe, galaretkę oraz świeże owoce. Całość wyszła naprawdę rewelacyjna w smaku.

Ten sernik po odpowiednim stężeniu w lodówce świetnie się kroi. Fajnie się sprawdzi podczas różnych przyjęć rodzinnych jak urodziny, imieniny, chrzciny, Wielkanoc itp. Wierzch można udekorować dowolnymi owocami jak brzoskwinie, maliny, borówki, truskawki.

Zachęcam Cię również do wypróbowania klasycznej wersji na Sernik gotowany.

Przepis na: Sernik gotowany z owocami

Porady na start

  • Samo przygotowanie ciasta nie powinno nam zająć dłużej niż ok. 30 minut, ale musimy jeszcze dodatkowo uwzględnić czas na wystudzenie masy serowej oraz stężenie galaretki.
  • Po rozpuszczeniu galaretki we wrzątku odstawiamy ją na 1 godzinę do całkowitego przestygnięcia. Po tym czasie wkładamy galaretkę do lodówki na ok. 2 godziny, aby przyśpieszyć proces tężenia. Co jakiś czas dobrze skontrolować czy nasza galaretka jest już tężejąca, ponieważ może być potrzeba skrócenia lub wydłużenia tego czasu w Twoim przypadku.
  • Łącznie galaretka potrzebuje ok. 3 godzin na początkowe stężenie, więc masę serową i składanie ciasta możemy zacząć 1,5 godziny po rozpuszczeniu galaretki we wrzątku.
  • Owoce wykładamy tuż przed wylaniem galaretki, aby się nie wysuszyły i finalnie ładnie się prezentowały na cieście.
  • Możesz użyć dowolnych owoców (polecam użycie miękkich) i dowolnej galaretki.
  • Po wylaniu galaretki na ciasto wkładamy foremkę do lodówki na min. 4 godziny, aby galaretka całkowicie stężała.

Składniki:

Masa serowa:

  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
  • 1 kg twarogu np. z wiaderka lub dwukrotnie mielonego
  • 5 małych jajek (lub 4 duże)
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 200 ml mleka

Galaretka:

  • 2 galaretki przezroczyste np. o smaku truskawkowym lub winogronowym
  • 3 brzoskwinie np. w syropie z puszki lub świeże
  • garść borówek amerykańskich
  • 10 truskawek
  • garść malin

Dodatkowo:

  • 15 podłużnych biszkoptów
  • 32 herbatniki kakaowe lub maślane
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik gotowany z galaretką i owocami?


Krok 1

Rozpuszczanie masła w rondelku

Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek – ja użyłam dwóch galaretek krystalicznych, przezroczystych, ale równie dobrze możesz użyć zwykłej truskawkowej, malinowej czy brzoskwiniowej. Dwie galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia – najpierw na godzinę pozostawiamy w temp. pokojowej, aby ostygła, a później na 2 godziny wkładamy ją do lodówki.

Masa serowa

W średniej wielkości garnku rozpuszczamy masło (150 g) na małym ogniu.  


Krok 2

rozpuszczone masło z cukrem

Gdy się rozpuści to wsypujemy cukier (180 g) oraz cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka). Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając (przez około 2-3 minuty).


Krok 3

dodanie twarogu do masła z cukrem

Dodajemy zmielony dwukrotnie twaróg lub możemy użyć wersji z wiaderka (1 kg). Mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki do momentu powstania jednolitej masy.  


Krok 4

Dodanie jajek do masy serowej

Dodajemy jajka (5 sztuk). Mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników – cały czas gotujemy na małym ogniu.


Krok 5

Przygotowanie masy serowej z budyniem

W kubku mieszamy mleko (200 ml) z budyniami (2 szt, mogą być zarówno z cukrem, jak bez cukru). Wlewamy do gotującej się masy serowej.


Krok 6

masa serowa do sernika gotowanego

Mieszamy do momentu zgęstnienia masy serowej. Już po chwili gotowania i mieszania na malutkim ogniu masa powinna się powoli zagęszczać jak w przypadku gotowania tradycyjnego budyniu (to powinno zająć około 1-2 minut). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.


Krok 7

podłużne biszkopty na dnie foremki

Na dnie foremki (moja w rozmiarze 20 x 36 cm) układamy podłużne biszkopty.


Krok 8

warstwa serowa wraz z herbatnikami kakaowymi

Nakładamy połowę gorącej, ale lekko przestudzonej masy serowej, wyrównujemy. Układamy pierwszą warstwę herbatników.


Krok 9

układanie herbatników na masie serowej

Nakładamy pozostałą masę serową. Wykładamy drugą warstwę herbatników.

Odstawiamy na około godzinę do całkowitego wystudzenia.


Krok 10

ułożenie na wierzch owoców - truskawek, malin, borówek oraz brzoskwiń

Po tym czasie układamy dowolne owoce – u mnie pokrojone brzoskwinie, garść borówek, malin oraz truskawki.  


Krok 11

Zalanie owoców galaretką krystaliczną

Owoce polewamy tężejącą galaretką.

Sernik gotowany z galaretką i owocami wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny lub najlepiej na całą noc. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych ciast bez pieczenia to polecam wypróbować borówkowy sernik lub sernik na zimno z truskawkami.


Przepis na sernik gotowany z owocami

Sernik gotowany z owocami i galaretką

Sernik gotowany na herbatnikach z galaretką

Sernik gotowany z galaretką

Sernik gotowany z owocami przepis

Sernik gotowany z owocami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 64

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
9 dni temu

Sernik smakuje wybornie i prezentuje się pięknie. Dziękuję za przepis, napewno skorzystam jeszcze nie raz 🥰♥️😍

IMG_20240703_062539
Lucyna
Lucyna
18 dni temu

Ciasto szybkie w przygotowaniu, pyszne i efektowne! Od dawna korzystam z przepisów pani Joasiu i nigdy żaden mnie nie zawiodł ❤️

1000045782-01

Sernik gotowany z galaretką

Muszę przyznać, że ten sernik gotowany z galaretką powstał dosyć spontanicznie, ale efekt mnie zaskoczył mega pozytywnie! Ciacho w moim odczuciu smakuje rewelacyjnie i pięknie się prezentuje podane na talerzyku. Jest też dosyć uniwersalne, ponieważ na wierzchu możemy użyć generalnie dowolnych owoców, dzięki czemu cały rok możemy próbować różne ciekawe wersje i wykorzystywać sezonowe owoce. W zimie ciekawie smakuje wersja z bananami czy mandarynkami. W lecie z malinami, truskawkami, porzeczkami czy borówkami. Co do galaretki to polecam wykorzystać krystaliczną, ponieważ dzięki temu nasze owoce będą się ładnie prezentować na wierzchu. Wiem jednak, że czasami trudną ją dostać, więc możesz przygotować sernik gotowany z galaretką o dowolnym kolorze i o dowolnym smaku. Jeżeli masz do dyspozycji tylko cytrynową, pomarańczową czy brzoskwiniową, to na pewno też będzie super wyglądać.

Sernik gotowany na herbatnikach z galaretką

Często w okresie letnim przygotowuję różne przepisy, które nie wymagają włączania piekarnika, aby nie podwyższać już mocniej temperatury. Na słodko najczęściej przygotowuje różne ciasta bez pieczenia, a tym razem postanowiłam przygotować sernik gotowany na herbatnikach z galaretką. Jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu, jednak wymaga od nas trochę cierpliwości, ponieważ galaretka wymaga trochę czasu na stężenie. Ja najczęściej przygotowuję go po południu, a kroję dopiero następnego dnia, aby dać czas na zastygnięcie wszystkim masom. Gwarantuje Ci jednak, że smak tego sernika gotowanego z owocami wynagrodzi Ci twoją silną wolę. Jestem też przekonana, że na jednym kawałeczku się nie próbowanie nie skończy 🙂

RozwińZwiń