Tartaletki z owocami

4.5/5 (334 ocen)

Ilość porcji

20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 20 min pieczenia

Tartaletki przepis

Opis przepisu

Tartaletki z owocami i kremem waniliowym są naprawdę przepyszne! Ciężko poprzestać na jednej więc sięgasz po następną i następną… Kruche ciasto, przeeeepyszny krem budyniowy i ulubione sezonowe owoce np. truskawki, maliny i jagody – to połączenie idealne! Tartaletki z owocami przyrządzałam już mnóstwo razy i zawsze wychodzą super. Jeśli jednak wolisz bardziej czekoladowe smaki to koniecznie wypróbuj moje kruche babeczki z kremem czekoladowym.

Tartaletki

Tartaletki z owocami kojarzą mi się jak najbardziej z wakacjami, latem i ogródkiem mojej babci, która to co roku ma ogród pełen owocowych łakoci… Od malin, truskawek, wiśni, śliwek po jabłka papierówki (ah! aż nabrałam ochotę na ciepłą szarlotkę z nich). Jeżeli nie macie własnych, domowych owoców zerwanych prosto z ogródka to polecam zakupienie malin i borówek ponieważ to one (według mnie) pasują do kremu najlepiej.

Tartaletki z kremem

Moje tartaletki z kremem budyniowym to hit każdej imprezy! Z pewnością Ci posmakują i często będziesz je przygotowywać. Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę z kremem budyniowym i owocami lata. 

Przepis na: Tartaletki z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 4 żółtka
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

Dodatkowo:

  • 100 g malin
  • 100 g truskawek
  • 50 g jagód lub borówek amerykańskich
Wyślij emailem

Tartaletki z owocami - przepis krok po kroku


Krok 1

Krem budyniowy

Zaczynamy od kremu – wypróbuj mój sprawdzony przepis na uniwersalny, gładki i kremowy krem budyniowy.


Krok 2

Przygotowany krem budyniowy wstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj kruche ciasto na tartaletki.


Krok 3

Tartaletki z kremem

Kruche ciasto

Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy lekko i przekładamy do foremek. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane.

Po przestygnięciu ciasta, nakładamy na nie krem oraz dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!


przepis na tartaletki z owocami

tartaletki z owocami

Tartaletki z kremem

Tartaletki z kremem

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 334

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
43 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kamila
Kamila
5 miesięcy temu

Krem budyniowy w tym przepisie wychodzi naprawdę dobry. W połączeniu z kruchym spodem i owocami – palce lizać 😍

IMG_20240522_115308
Wiktoria
Wiktoria
1 rok temu

Czy tartaletki można upiec w papierowych foremkach do babeczek?

Tala
Tala
1 rok temu

Nie wiem jak, ale zamiast 20 tartaletek wyszło mi 31. Ale to nawet dobrze 👍.

Karolina
Karolina
1 rok temu

Czy wypełnione kremem w dniu imprezy tartaletki można przechować w pojemniku w lodówce i tylko przed podaniem udekorować owocami? Z kremem nic się nie stanie?

annaesz
Anna Ewelina
1 rok temu

Super przepis

20230408_130851.jpg
Patrycja
Patrycja
1 rok temu

A czy mozna użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej?

Ania
Ania
1 rok temu

Dzień dobry mam piekarnik do max 150 stopni ile czasu piec ?

Agata
Agata
1 rok temu

Krem z tego przepisu wychodzi za zadki na te tartaletki,splywa.

Kamila
Kamila
1 rok temu
W odpowiedzi do  Agata

Mi za to wyszedł bardzo gęsty, może to być kwestia dodania łyżeczki budyniu, bo ja dałam taką mocno czubatą. Ale trzyma się idealnie. 😄

Agata
Agata
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Mi niestety taki nie wyszedł 🙁 ale kruche babeczki sa mega smaczne🙂nie miękną od kremu

Asia
Asia
2 lat temu

Witaj, czy jeśli babeczki chcę podac w niedzielę, mogę je nadziać już w sobotę czy namiękną? Pozdrawiam

Asia
Asia
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję ślicznie za szybką odpowiedź 😊

natalka 🤪
natalka 🤪
2 lat temu

Dzień dobry. czy do tych ciasteczek potrzebne są specjalne foremki czy mogą być jakiekolwiek?

Bożena
Bożena
2 lat temu

Jakie foremki pani użyła silikonowe czy metalowe? Niestety moje silikonowe musiałam wyrzucić i piekę w papierowych ciekawe co mi wyjdzie

Paulina
Paulina
2 lat temu

Robiłam juz nie raz kruche tartaletki, według przepisu i za każdym razem ciasto zjeżdża mi ze ścianek foremek i wychodzą płytkie. Dlaczego tak się dzieje?

Monika
Monika
2 lat temu

Czy można je piec także z termoobiegiem? W przepisie jest zaznaczone, ze nie i zastanawiam się dlaczego

Monika
Monika
2 lat temu

Witam, czy można kruche spody upiec w czwartek. Finalnie impreza odbędzie się w niedzielę?
Pozdrawiam

Joanna
Joanna
2 lat temu

Jaki rozmiar tartaletek wybrać, żeby faktycznie wyszło ich 20?

Paulina
Paulina
2 lat temu

Przepis wygląda na bardzo smakowity. Czy upieczone tartaletki można przechować przez 2-3 dni dopóki nie wypełni się je kremem? Chciałabym je upiec z wyprzedzeniem przed imprezą.

Kasia
Kasia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czy foremki metalowe należy wcześniej wysmarować masłem i posypać bułka tarta?

Marcela
Marcela
2 lat temu

Na moich urodzinach zrobiły furorę

9C454F17-8FF1-4C15-95F7-B25447B372F7.jpeg

Tartaletki

Jeżeli lubisz wypieki na kruchym cieście maślanym wraz z delikatnym kremem waniliowym i świeżymi owocami to tartaletki będą dla Ciebie idealne! Jeśli oczywiście wolisz to możesz przygotować pyszną tartę z malinami i borówkami, która jest praktycznie identyczna, tylko w większym formacie. Moi domownicy uwielbiają tartaletki na przyjęciach rodzinnych. Są idealne na urodziny, imieniny, chrzciny, komunie czy zwykłe domówki. Domowe tartaletki z kremem budyniowym i owocami są proste i szybkie do przygotowania. Do tego są tak pyszne i kruchutkie! Tartaletki są genialne w smaku i znikają zawsze w oka mgnieniu.

Tartaletki z owocami

Chciałabym Was zachęcić do wypróbowania moich pysznych tartaletek z owocami i kremem waniliowym. Muszę przyznać, że wyglądają niesamowicie apetycznie, pachną obłędnie, a co więcej ciężko im się oprzeć. Kruche ciasto przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Nieco więcej czasu schodzi na przygotowanie pysznego kremu waniliowego, jednak on tutaj robi największą furorę. Tartaletki najlepiej smakują właśnie z tym kremem budyniowym, do którego powinno się dodawać cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy. Domowe tartaletki to jedne z moich ulubionych kruchych babeczek. Zamiast truskawek i malin możemy użyć innych owoców jak np. brzoskwinie, ananasa czy banany. Bardzo Wam polecam te pyszne tartaletki z owocami!

Tartaletki z kremem

Domowe tartaletki z kremem budyniowym waniliowym opisałam dokładnie krok po kroku dzięki czemu nie powinniście mieć jakichkolwiek problemów z ich wykonaniem. Mój krem do tartaletek jest aksamitny, gładki i gęsty. Mocno waniliowy i wyrazisty w smaku. Tartaletki z kremem budyniowym (oczywiście na bazie domowego budyniu) warto udekorować świeżymi owocami jak truskawki, maliny czy borówki. Wtedy naprawdę pięknie się prezentują i rzucają w oczy na stole. Moim zdaniem ta tartaletka naprawdę jest warta wypróbowania! Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).

RozwińZwiń