
Tartaletki z owocami i kremem waniliowym są naprawdę przepyszne! Ciężko poprzestać na jednej więc sięgasz po następną i następną… Kruche ciasto, przeeeepyszny krem budyniowy i ulubione sezonowe owoce np. truskawki, maliny i jagody – to połączenie idealne! Tartaletki z owocami przyrządzałam już mnóstwo razy i zawsze wychodzą super. Jeśli jednak wolisz bardziej czekoladowe smaki to koniecznie wypróbuj moje kruche babeczki z kremem czekoladowym.
Tartaletki
Tartaletki z owocami kojarzą mi się jak najbardziej z wakacjami, latem i ogródkiem mojej babci, która to co roku ma ogród pełen owocowych łakoci… Od malin, truskawek, wiśni, śliwek po jabłka papierówki (ah! aż nabrałam ochotę na ciepłą szarlotkę z nich). Jeżeli nie macie własnych, domowych owoców zerwanych prosto z ogródka to polecam zakupienie malin i borówek ponieważ to one (według mnie) pasują do kremu najlepiej.
Tartaletki z kremem
Moje tartaletki z kremem budyniowym to hit każdej imprezy! Z pewnością Ci posmakują i często będziesz je przygotowywać. Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę z kremem budyniowym i owocami lata.
Przepis na: Tartaletki z owocami
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 40 min
Liczba porcji: 20
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- 4 żółtka
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Krem budyniowy:
Dodatkowo:
- 100 g malin
- 100 g truskawek
- 50 g jagód lub borówek amerykańskich
Tartaletki – krok po kroku:
Krem budyniowy
Zaczynamy od kremu – wypróbuj mój sprawdzony przepis na uniwersalny, gładki i kremowy krem budyniowy.
Przygotowany krem budyniowy wstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj kruche ciasto na tartaletki.
Kruche ciasto
Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy lekko i przekładamy do foremek. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane.
Po przestygnięciu ciasta, nakładamy na nie krem oraz dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!
Jaki rozmiar tartaletek wybrać, żeby faktycznie wyszło ich 20?
Wszystko zależy od tego ile ciasta damy do tartaletek 🙂 Dodatkowo niektóre są głębokie, a niektóre płytkie. Można jednak przyjąć, że w okolicy 8-9 cm
Przepis wygląda na bardzo smakowity. Czy upieczone tartaletki można przechować przez 2-3 dni dopóki nie wypełni się je kremem? Chciałabym je upiec z wyprzedzeniem przed imprezą.
Oczywiście. Kruche ciasto może leżeć kilka dni i nic się jemu nie stanie 🙂
Na moich urodzinach zrobiły furorę
Super, cieszę się 🙂