Opis przepisu
Tartaletki z owocami i kremem waniliowym są naprawdę przepyszne! Ciężko poprzestać na jednej więc sięgasz po następną i następną… Kruche ciasto, przeeeepyszny krem budyniowy i ulubione sezonowe owoce np. truskawki, maliny i jagody – to połączenie idealne! Tartaletki z owocami przyrządzałam już mnóstwo razy i zawsze wychodzą super. Jeśli jednak wolisz bardziej czekoladowe smaki to koniecznie wypróbuj moje kruche babeczki z kremem czekoladowym.
Tartaletki
Tartaletki z owocami kojarzą mi się jak najbardziej z wakacjami, latem i ogródkiem mojej babci, która to co roku ma ogród pełen owocowych łakoci… Od malin, truskawek, wiśni, śliwek po jabłka papierówki (ah! aż nabrałam ochotę na ciepłą szarlotkę z nich). Jeżeli nie macie własnych, domowych owoców zerwanych prosto z ogródka to polecam zakupienie malin i borówek ponieważ to one (według mnie) pasują do kremu najlepiej.
Tartaletki z kremem
Moje tartaletki z kremem budyniowym to hit każdej imprezy! Z pewnością Ci posmakują i często będziesz je przygotowywać. Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę z kremem budyniowym i owocami lata.
Przepis na: Tartaletki z owocami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- 4 żółtka
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Krem budyniowy:
Dodatkowo:
- 100 g malin
- 100 g truskawek
- 50 g jagód lub borówek amerykańskich
Zobacz również:
Tartaletki z owocami - przepis krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od kremu – wypróbuj mój sprawdzony przepis na uniwersalny, gładki i kremowy krem budyniowy.
Krok 2
Krok 3
Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy lekko i przekładamy do foremek. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane.
Po przestygnięciu ciasta, nakładamy na nie krem oraz dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!
Komentarze
Krem budyniowy w tym przepisie wychodzi naprawdę dobry. W połączeniu z kruchym spodem i owocami – palce lizać 😍
No to świetnie! Tartaletki wyglądają super pysznie 🙂
Czy tartaletki można upiec w papierowych foremkach do babeczek?
Nie, tylko takich sztywnych 🙂
Nie wiem jak, ale zamiast 20 tartaletek wyszło mi 31. Ale to nawet dobrze 👍.
Dobrego nigdy nie za wiele 😃 Wszystko zależy od rozmiaru foremek i grubości ciasta 🙂
Czy wypełnione kremem w dniu imprezy tartaletki można przechować w pojemniku w lodówce i tylko przed podaniem udekorować owocami? Z kremem nic się nie stanie?
Babeczki z nałożonym kremem najlepiej przechowywać w lodówce, a faktycznie przed samym podaniem nałożyć świeże owoce 🙂 Chyba, że są to borówki, to je też można wcześniej nałożyć i także przechwoywać w lodówce, bo już np. maliny czy truskawki po dobie nie będą się tak ładnie prezentować.
Super przepis
dzięki 🙂
A czy mozna użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej?
Tak, można 🙂
Dzień dobry mam piekarnik do max 150 stopni ile czasu piec ?
Niestety nie piekłam w 150 wiec ciężko mi określić…
Krem z tego przepisu wychodzi za zadki na te tartaletki,splywa.
Mi za to wyszedł bardzo gęsty, może to być kwestia dodania łyżeczki budyniu, bo ja dałam taką mocno czubatą. Ale trzyma się idealnie. 😄
Tak, budyń na pewno wpłyną na to, że krem zrobił się bardziej gęsty 🙂
Ale to jest klasyczny krem budyniowy, który uzywam do wielu przepisów na blogu… Nie powinien wychodzić rzadki, bo nawet jak go używam do kremówki to ciatso się później ładnie kroi 🙂
Mi niestety taki nie wyszedł 🙁 ale kruche babeczki sa mega smaczne🙂nie miękną od kremu
Następnym razem będzie lepiej 🙂
Witaj, czy jeśli babeczki chcę podac w niedzielę, mogę je nadziać już w sobotę czy namiękną? Pozdrawiam
Krem budyniowy jest na tyle gęsty, że spody od niego nie zmiękną 🙂 Tylko polecam nałożyć owoce w dniu ich serwowania gościom 🙂
Dziękuję ślicznie za szybką odpowiedź 😊
Proszę bardzo! 🙂
Dzień dobry. czy do tych ciasteczek potrzebne są specjalne foremki czy mogą być jakiekolwiek?
Najlepiej sprawdza się po prostu zwykłe foremki do tartaletek 😊
Jakie foremki pani użyła silikonowe czy metalowe? Niestety moje silikonowe musiałam wyrzucić i piekę w papierowych ciekawe co mi wyjdzie
Akurat w tym przypadku użyłam metalowych 🙂
Robiłam juz nie raz kruche tartaletki, według przepisu i za każdym razem ciasto zjeżdża mi ze ścianek foremek i wychodzą płytkie. Dlaczego tak się dzieje?
A jakiego rodzaju są to foremki?
Czy można je piec także z termoobiegiem? W przepisie jest zaznaczone, ze nie i zastanawiam się dlaczego
Generalnie kruche ciasta, tak jak większość ciast piecze się bez termoobiegu, aby nadmiernie ich nie wysuszać. Łatwiej też kontrolować stopień wypieczenia ciasta. Termoobieg można jednak użyć w tym przypadku, ale zalecałabym wtedy obniżenie temperatury o ok. 20 stopni, tj. 160 stopni i zmniejszenie troszkę czasu wypiekania.
Witam, czy można kruche spody upiec w czwartek. Finalnie impreza odbędzie się w niedzielę?
Pozdrawiam
Tak 🙂
Wszystko zależy od tego ile ciasta damy do tartaletek 🙂 Dodatkowo niektóre są głębokie, a niektóre płytkie. Można jednak przyjąć, że w okolicy 8-9 cm
Jaki rozmiar tartaletek wybrać, żeby faktycznie wyszło ich 20?
Wszystko zależy od tego ile ciasta damy do tartaletek 🙂 Dodatkowo niektóre są głębokie, a niektóre płytkie. Można jednak przyjąć, że w okolicy 8-9 cm
Przepis wygląda na bardzo smakowity. Czy upieczone tartaletki można przechować przez 2-3 dni dopóki nie wypełni się je kremem? Chciałabym je upiec z wyprzedzeniem przed imprezą.
Oczywiście. Kruche ciasto może leżeć kilka dni i nic się jemu nie stanie 🙂
Czy foremki metalowe należy wcześniej wysmarować masłem i posypać bułka tarta?
Tak, ja tylko smarowałam masłem, w kroku 3 o tym wspominam 🙂
Na moich urodzinach zrobiły furorę
Super, cieszę się 🙂