
Tartaletki z owocami i kremem waniliowym są naprawdę przepyszne! Ciężko poprzestać na jednej więc sięgasz po następną i następną… 🙂 Kruche ciasto, przeeeepyszny krem budyniowy i ulubione sezonowe owoce np. truskawki, maliny i jagody – to połączenie idealne! Tartaletki przyrządzałam już mnóstwo razy i zawsze wychodzą super.
Tartaletki z owocami kojarzą mi się jak najbardziej z wakacjami, latem i ogródkiem mojej babci, która to co roku ma ogród pełen owocowych łakoci… Od malin, truskawek, wiśni, śliwek po jabłka papierówki (ah! aż nabrałam ochotę na ciepłą szarlotkę z nich). Jeżeli nie macie własnych, domowych owoców zerwanych prosto z ogródka to polecam zakupienie malin i borówek ponieważ to one (według mnie) pasują do kremu najlepiej.
Jeśli szukasz przepisu na jedną większą tartę, zamiast małych tartaletek to koniecznie wypróbuj tartę z kremem budyniowym i owocami lata.
Przepis na: Tartaletki z owocami
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 40 min
Liczba porcji: 20
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Krem waniliowy:
- 1 litr mleka
- 250 g cukru
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g mąki tortowej
- 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
- 5 żółtek
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 100 g malin
- 100 g truskawek
- 50 g jagód lub borówek amerykańskich
Jak zrobić tartaletki?
Zaczynamy od kremu waniliowego.
Do garnka wlewamy 750 ml mleka i gotujemy na małym ogniu. W osobnej misce miksujemy pozostałe mleko (250 ml) z cukrem (250 g), cukrem z prawdziwą wanilią (16g), mąką (200 g), sypkim budyniem (40 g) i pięcioma żółtkami.
Gdy mleko się zagotuje, wtedy wlewamy zmiskowaną masę jajeczną cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Na początku zaczną pojawiać się małe grudki, później coraz większe i po kilku minutach mieszania powinien powstać gładki, gęsty krem. Odstawiamy go do całkowitego przestygnięcia w zimne miejsce. Po tym czasie w osobnej misce ucieramy miękkie masło (200 g) na jasny puch. Stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu cały czas miksując.
Kruche ciasto:
Mąkę (500 g) przesiewamy, dodajemy cukier puder (100 g), łyżeczkę proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła, łyżkę wody i śmietany oraz 4 żółtka. Składniki siekamy razem i zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy lekko i przekładamy do foremek. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) aż będą rumiane.
Po przestygnięciu ciasta, nakładamy na nie krem oraz dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!