Muffiny jogurtowe

4.5/5 (189 ocen)
Odkryj niebiański smak muffinów jogurtowych z soczystymi borówkami i kawałkami białej czekolady - to połączenie świeżości owoców i słodyczy czekolady, któremu naprawdę ciężko się oprzeć!

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + pieczenie 20 min

muffiny jogurtowe

Opis przepisu

Domowe muffinki jogurtowe to przepyszne, słodkie małe co nieco. Do kawy ja znalazł! Robi się je naprawdę szybko, a po upieczeniu znikają jeszcze szybciej (najczęściej jeszcze ciepłe).

Babeczki jogurtowe

Jogurtowe muffiny uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Wychodzą niezwykle mięciutkie i puchate. Kluczem do zrobienia idealnych muffinek jogurtowych są składniki w temperaturze pokojowej i krótkie mieszanie ciasta. Niestety ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego czy kefiru są niestety narażone na uzyskanie zakalca. Jednak jeśli będziecie się trzymać ściśle przepisu to jestem pewna, że wyjdą Wam za pierwszym razem i pokochacie ten przepis!

Przepis na: Muffiny jogurtowe

Składniki:

Ciasto na muffinki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego (lub 100 g kefiru)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 230 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady
  • garść borówek
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Wyślij emailem

Muffiny jogurtowe przepis krok po kroku:


Krok 1

składniki na muffiny jogurtowe

Wszystkie składniki na muffiny jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wyciągnąć około 2 godziny szybciej z lodówki.

Jajka (2 sztuki) miksujemy z cukrem (100 g) na wysokich obrotach miksera do powstania jasnej, puszystej masy jajecznej.


Krok 2

przepis na muffinki

To powinno zająć około 3-4 minut.


Krok 3

muffinki z jogurtem

Po tym czasie dodajemy olej (50 g), jogurt naturalny gęsty (150 g, ewentaulnie można zastąpić kefirem tylko wtedy dodajemy około 100 g) i mieszamy za pomocą trzepaczki tylko przez kilka sekund.


Krok 4

muffiny jogurtowe przepis

Wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (około 230 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka).  


Krok 5

przepis na muffinki

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do momentu powstania jednolitego ciasta.

Ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania i to niestety często jest przyczyną zakalca. Dlatego mieszamy delikatnie, jedynie przez kilka lub kilkanaście sekund, aż nie będą widoczne grudki mąki.


Krok 6

muffinki z czekoladą

Muffinki jogurtowe można już przekładać do silikonowych foremek (lub papierowych), ale ja polecam dodać świeże borówki  (większa garść) oraz białą czekoladę (około 50 g, ja użyłam groszki czekoladowe).

Jeśli chodzi o borówki, to niezależnie czy używam świeżych czy rozmrożonych to obtaczam je w małej ilości skrobi (wystarczy pół łyżeczki).


Krok 7

babeczki jogurtowe z czekoladą i borówkami

Do ciasta dodajemy borówki oraz czekoladę. Lekko mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 8

Muffiny jogurtowe

Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy po 2 łyżki ciasta. Powinno ono zapełnić nieco ponad 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną.

Jeśli nałożysz zbyt dużo ciasta to może ono brzydko wypłynąć z foremek w trakcie pieczenia.

Pieczemy przez około 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów na domowe muffinki to koniecznie wypróbuj muffiny z truskawkami, bananowe muffinki z czekoladą lub proste muffiny czekoladowe.


muffiny jogurtowe

muffiny jogurtowe z czekoladą i borówkami

Muffinki jogurtowe

babeczki jogurtowe

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 189

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewe
Ewe
2 miesięcy temu

Czy można użyć jogurtu owocowego?

Gabriela
Gabriela
3 miesięcy temu

przepis z pewnością nie na 12 porcji. Z podanych proporcji papilotki na muffiny można napełnić jedynie do połowy.

Oliwia
Oliwia
4 miesięcy temu

Polecam <3

Michalina
Michalina
10 miesięcy temu

wow!

Babeczki jogurtowe

Babeczki jogurtowe i muffinki jogurtowe to wypieki, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Ich wilgotne i puszyste wnętrze oraz bogaty smak sprawiają, że są one ulubionym przysmakiem wielu osób. A jeśli do tego dodamy czekoladę i borówki, otrzymujemy wyjątkowe babeczki, które przenoszą nas na wyższy poziom przyjemności smakowej.

Babeczki jogurtowe z czekoladą i borówkami to nie tylko wypiek, ale prawdziwa uczta dla podniebienia. Jogurt dodaje wilgotności i delikatności ciasta, nadając mu niezwykłą konsystencję. Czekolada, z jej intensywnym smakiem i kremową teksturą, sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz. Dodatkowo, świeże borówki dodają naturalnej słodyczy i lekkości, tworząc idealne połączenie smakowe.

Muffinki jogurtowe

Muszę przyznać, że te muffinki jogurtowe są niezwykle atrakcyjne wizualnie. Ich złociste wierzchy, ozdobione kawałkami czekolady i soczystymi borówkami, zachęcają do wypróbowania zarówno przez smakoszy, jak i estetów. Nie można zapomnieć o wszechstronności tych babeczek. Doskonale sprawdzają się jako przekąska do kawy lub herbaty, idealne na podwieczorek lub jako słodki akcent na przyjęciu. Niezależnie od okazji, te muffinki jogurtowe z czekoladą z pewnością zachwycą wszystkich, którzy spróbują ich wyjątkowego smaku. Mogą być również świetnym pomysłem na smaczną przekąskę dla dzieci, które pokochają połączenie czekolady i borówek. Ty też pozwól sobie na chwilę przyjemności i delektuj się każdym kęsem tych niebiańskich babeczek jogurtowych!

Jeżeli jesteś fanem wszelkich muffinek, tak jak i ja, to zachęcam Cię do wypróbowania też moich pozostałych przepisów na babeczki i muffiny. Znajdziesz tam między innymi Muffinki bananowe, Muffinki z borówkami czy też babeczki czekoladowe,

RozwińZwiń