Opis przepisu
Domowe muffinki jogurtowe to przepyszne, słodkie małe co nieco. Do kawy ja znalazł! Robi się je naprawdę szybko, a po upieczeniu znikają jeszcze szybciej (najczęściej jeszcze ciepłe).
Babeczki jogurtowe
Jogurtowe muffiny uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Wychodzą niezwykle mięciutkie i puchate. Kluczem do zrobienia idealnych muffinek jogurtowych są składniki w temperaturze pokojowej i krótkie mieszanie ciasta. Niestety ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego czy kefiru są niestety narażone na uzyskanie zakalca. Jednak jeśli będziecie się trzymać ściśle przepisu to jestem pewna, że wyjdą Wam za pierwszym razem i pokochacie ten przepis!
Przepis na: Muffiny jogurtowe
Składniki:
Ciasto na muffinki:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 50 g oleju
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego (lub 100 g kefiru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 230 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady
- garść borówek
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Zobacz również:
Muffiny jogurtowe przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki na muffiny jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wyciągnąć około 2 godziny szybciej z lodówki.
Jajka (2 sztuki) miksujemy z cukrem (100 g) na wysokich obrotach miksera do powstania jasnej, puszystej masy jajecznej.
Krok 2
To powinno zająć około 3-4 minut.
Krok 3
Po tym czasie dodajemy olej (50 g), jogurt naturalny gęsty (150 g, ewentaulnie można zastąpić kefirem tylko wtedy dodajemy około 100 g) i mieszamy za pomocą trzepaczki tylko przez kilka sekund.
Krok 4
Krok 5
Ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania i to niestety często jest przyczyną zakalca. Dlatego mieszamy delikatnie, jedynie przez kilka lub kilkanaście sekund, aż nie będą widoczne grudki mąki.
Krok 6
Muffinki jogurtowe można już przekładać do silikonowych foremek (lub papierowych), ale ja polecam dodać świeże borówki (większa garść) oraz białą czekoladę (około 50 g, ja użyłam groszki czekoladowe).
Jeśli chodzi o borówki, to niezależnie czy używam świeżych czy rozmrożonych to obtaczam je w małej ilości skrobi (wystarczy pół łyżeczki).
Krok 7
Krok 8
Do silikonowych foremek na muffinki nakładamy po 2 łyżki ciasta. Powinno ono zapełnić nieco ponad 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną.
Jeśli nałożysz zbyt dużo ciasta to może ono brzydko wypłynąć z foremek w trakcie pieczenia.
Pieczemy przez około 20-22 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych przepisów na domowe muffinki to koniecznie wypróbuj muffiny z truskawkami, bananowe muffinki z czekoladą lub proste muffiny czekoladowe.
Komentarze
Bardzo fajny i prosty przepis, babeczki udane 🙂
dzięki 🙂
Czy można użyć jogurtu owocowego?
Nie korzystałam, zawsze używam naturalny albo ewentualnie grecki 🙂
przepis z pewnością nie na 12 porcji. Z podanych proporcji papilotki na muffiny można napełnić jedynie do połowy.
Mi wyszło na 12 porcji co z resztą widać na zdjęciu. Może po prostu Pani foremki są większe 🙂 Papilotki nie wypełniamy też do końca, tylko do ok. 3/4 wysokości.
Polecam <3
dzięki 🙂
wow!
🙂