Babeczki i muffinySłodkości

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami są naprawdę przepyszne. Jeśli dodatkowo ich wierzch udekorujecie kremem śmietankowym z mascarpone to już całkiem wtedy się ciężko od nich oderwać!

Te muffiny są tak proste do przygotowania, że nie będziesz potrzebować nawet miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki i gotowe!

Przepis na muffinki

Muffiny z truskawkami wychodzą mięciutkie i rozpływające się w ustach. Równie dobrze zamiast truskawek, możecie użyć maliny czy borówki, w zależności na co jest aktualnie sezon. Jeśli macie zapas mrożonych owoców, to najpierw trzeba je rozmrozić (najlepiej na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku).

Wierzch moich muffinek udekorowałam sprawdzonym i banalnie prostym do przygotowania kremem śmietankowym z mascarpone (nadaje się równie dobrze do tortu, babeczek czy rurek). Jeśli tylko chcesz to możesz go oczywiście pominąć i przestygnięte muffinki oprószyć lekko cukrem pudrem.

Polecam także wypróbować moje ulubione kruche tartaletki z kremem budyniowym i owocami.

Przepis na: Muffinki

Przepisy kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 5 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 25 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 30 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 12

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła lub oleju
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru białego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:


Jak zrobić muffinki?

Wykonanie:

przepis na muffinki
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce za pomocą trzepaczki mieszamy wszystkie mokre składniki: 2 jajka, mleko (150 ml) i olej (100g).


przepis na muffinki
Krok 2 

Następnie dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy za pomocą trzepaczki, aż powstanie jednolite ciasto.


przepis na muffinki
Krok 3 

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki. Ja polecam opcjonalnie posypać je płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej lub bułki tartej, aby puściły mniej soku w trakcie pieczenia.

Przekładamy ciasto do silikonowych foremek. Nakładamy po 1 kopiatej łyżce ciasta, tak do 3/4 wysokości foremki czy papilotki (to ważne, bo muffiny w trakcie pieczenia rosną i jak będzie za dużo ciasta to wypłynie ono brzydko z foremek). Na wierzch wbijamy 2-3 kawałki pokrojonych truskawek, lekko wbijamy je w środek. Piec około 22-25 minut w temp. 180 stopni (góra-dół).

Opcjonalnie po upieczeniu i przestygnięciu dekorujemy muffinki kremem śmietankowym z mascarpone lub kremem czekoladowym (będzie tu pasować równie dobrze).


Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 16

Oceń ten post jako pierwszy!

Babeczki z truskawkami

Mam dla Was sprawdzony przepis na babeczki z truskawkami, od których ciężko się oderwać. Mięciutkie, delikatne w smaku sprawiają, że chce się sięgnąć po następną i następną. Domowe muffinki truskawkowe najlepiej smakują w dniu pieczenia lub na drugi dzień. Wtedy rozpływają się w ustach. Moje domowe babeczki z owocami – przepis idealny! Każdy sobie z nimi poradzi i wyjdą już za pierwszym podejściem. Można upiec  muffinki z truskawkami mrożonymi, jednak najpierw trzeba je rozmrozić na sitku i pozbyć się nadmiaru soku. Ja polecam skorzystać ze świeżych truskawek lub malin. Korzystajcie z sezonu na dane owoce.

Przepis na babeczki z truskawkami

Mój przepis na babeczki z truskawkami opisałam bardzo dokładnie krok po kroku wraz z dużą ilością zdjęć. Nie powinniście mieć jakichkolwiek problemów z ich upieczeniem. Jak dla mnie domowe muffinki to hit każdej imprezy. Równie dobrze można je przygotować bez jakiejkolwiek okazji. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników i gotowe! Tak samo jak w przypadku moich muffinek bananowych z czekoladą, marchewkowych czy babeczek czekoladowych. Produkty do ich upieczenia znajdziesz w każdym, nawet malutkim sklepiku osiedlowym.

Babeczki waniliowe

Babeczki waniliowe z truskawkami i delikatnym kremem śmietankowym z mascarpone będą pięknie się prezentować na Waszym stole. To takie proste, a takie smaczne… Ja bardzo lubię babeczki waniliowe z truskawkami, ale równie dobrze możesz użyć malin, borówek, jagód czy porzeczek. Korzystaj z sezonowych, soczystych owoców, póki są najsmaczniejsze, a ich cena najniższa. Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).

Back to top button