Opis przepisu
Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym są niezwykle smaczne. Według mnie prezentują się naprawdę ciekawie! Są mięciutkie i delikatne. Wychodzą mocno czekoladowe, a masło orzechowe na wierzchu nadaje ciekawego lekko słonego posmaku. Koniecznie je wypróbuj!
Przepis na: Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym
Porady na start
Muffinki najlepiej smakują kiedy dodamy dobrej jakości czekoladę. Ja najczęściej kupuję wcześniej przez internet w większych opakowaniach czekoladę belgijską do fondue. Ze swojej strony mogę polecić czekolady z firmy Callebaut lub Sicao, ale równie dobrze możesz skorzystać z producentów, których znajdziesz w sklepie stacjonarnym, np. Wedel czy Terravita.
Składniki:
Ciasto na muffinki:
- 150 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml mleka
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżki kakao extra ciemne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 280 g mąki pszennej tortowej
Dodatkowo:
- 50 g czekolady mlecznej
- 12 płaskich łyżeczek kremowego masła orzechowego 100%
Zobacz również:
Jak zrobić muffinki czekoladowe z masłem orzechowym?
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym przygotowujemy najpierw przy użyciu miksera, a następnie wystarczy rózga kuchenna. Wykonanie ciasta czekoladowego zajmuje dosłownie chwilę, więc można od razu włączyć piekarnik na temperaturę 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W garnku roztapiamy masło (150 g). Gdy się rozpuści to zdejmujemy z palnika i wsypujemy posiekaną czekoladę gorzką (100 g, ja użyłam belgijskiej w groszkach). Mieszamy łyżka do rozpuszczenia się czekolady. Wlewamy mleko (150 ml) i całość mieszamy do połączenia.
Krok 2
Masę z rondelka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie do miski dodajemy przesianą mąkę (280 g), kakao (2 lekko czubate łyżki), a także proszek do pieczenia (1 łyżeczka).
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Do silikonowych czy innych ozdobnych foremek na muffinki nakładamy po 2 lekko czubate łyżki ciasta czekoladowego. Powinno ono zapełnić nieco ponad 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną.
Jeśli nałożysz zbyt dużo ciasta to może ono brzydko wypłynąć z foremek w trakcie pieczenia. Na środku każdej nakładamy po płaskiej łyżeczce kremowego masła orzechowego.
Krok 7
Za pomocą wykałaczki lekko rozsmarowujemy to nałożone masło orzechowe.
Pieczemy przez około 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).
Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym można jeść od razu po lekkim przestygnięciu. Jeśli nie zjesz wszystkich w jeden dzień, to przechowuj je w szczelnie zamykanym pojemniku. Smacznego!
Opcjonalnie ich wierzch możesz udekorować np. kremem czekoladowym lub kremem śmietankowym z mascarpone.
Jeśli szukasz podobnych przepisów na domowe muffinki to koniecznie wypróbuj moje proste muffinki czekoladowe, bananowe muffinki z czekoladą lub babeczki czekoladowe z batonikami kinder bueno.
Komentarze
Zrobiłam, ale nie podeszły zwłaszcza dzieciom. Ciężkie, takie mocno sycące.
Powinny wyjść wilgotne i mięciutkie. Jeśli wyszły ciężkie to znaczy, ze jajka mogły być za krótko ubijane i ogólnie ciasto wyszło bardzo gęste…
Wyglądają obłędnie. Jutro rano upiekę 😁
dzięki 🙂