Opis przepisu
Muffinki wielkanocne ozdobione kremem pistacjowym, startą na grubych oczkach czekoladą oraz jajeczkami czekoladowymi to bardzo efektowny i pyszny wypiek. Z pewnością je wykonam na tegoroczne święta!
Bananowe muffinki z dodatkiem groszków czekoladowych i drobno posiekanych pistacji to strzał w dziesiątkę! Wychodzą mięciutkie i delikatne, a przy tych pięknie pachną. Muffinki wielkanocne są turbo smaczne gdy użyjemy dojrzałych, słodkich bananów.
Babeczki wielkanocne
Te babeczki wielkanocne z pewnością Wam wyjdą za pierwszym razem dzięki tylu zdjęciom krok po kroku. Możecie je udekorować tak samo jak ja lub po prostu pominąć krem pistacjowy. Fajnie się sprawdzi także polewa czekoladowa i czekoladowa posypka (czy właśnie kolorowe jajeczka czekoladowe).
Przy okazji chciałabym poruszyć pewną kwestię, a mianowicie nie wiem czy wiecie, ale olej jest świetnym zamiennikiem masła w wypiekach! Często wykorzystuję olej rzepakowy w swoich przepisach: w słonych i słodkich oczywiście. To doskonała alternatywa do masła, które niestety mocno podrożało w ostatnim czasie. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego wypieku. Jego zastosowanie zamiast masła w wypiekach sprawi, że nasze ciasto będzie tańsze, zdrowsze, wegetariańskie i zachowa swój tradycyjny smak.
Zachęcam Was do odwiedzenia artykułu – dlaczego warto zastąpić masło olejem rzepakowym.
Przepis na: Muffinki wielkanocne
Składniki:
Ciasto:
- 3 dojrzałe banany
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 90 g cukru
- 100 ml oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej np. tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam groszki czekoladowe)
- 30 g pistacji
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanki 30 lub 36%
- 250 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka kremu pistacjowego lub 1 łyżeczka pasty pistacjowej
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- kilkanaście jajeczek czekoladowych
Zobacz również:
Muffinki wielkanocne - przepis krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Banany (3 sztuki) obieramy i dusimy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.
Krok 2
Ma powstać gęste puree z bananów. Mogą zostać nieco większe kawałki bananów (nie muszą być banany super zblendowane). Im słodsze i dojrzałe banany tym lepiej.
Krok 3
Jajko (1 duża sztuka lub 2 małe) miksujemy wraz z cukrem (około 90 g) aż powstanie jasna puszysta masa. To powinno zająć 2-3 minuty.
Krok 6
Wsypujemy mąkę pszenną np. tortową (250 g) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Znowu lekko mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.
Krok 7
Dodajemy posiekane drobno pistacje (30 g, można zastąpić orzechami laskowymi, pekan lub całkiem pominąć) i groszki czekoladowe (50g).
Krok 8
Ciasto nakładamy do foremek czy papilotek (ja użyłam silikonowe foremki do muffinek) – najlepiej, aby ciasto zajmowało około 3/4 wysokości foremki, bo ono w trakcie pieczenia trochę urośnie.
W zależności od wielkości foremek wychodzi 12-14 sztuk.
Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni (góra-dół). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 9
Krem pistacjowy:
Do miski dodajemy schłodzone mascarpone (250 g), zimną śmietankę (100 ml), cukier puder (2 łyżki), a także czubatą łyżkę kremu pistacjowego (można zastąpić łyżeczką pasty pistacjowej).
Jeśli nie macie ani pasty ani kremu pistacjowego to możecie po prostu je pominąć i zrobić najzwyklejszy krem śmietankowy i udekorować nim wierzch muffinek.
Miksujemy aż powstanie gęsty krem.
Krok 10
Przestygnięte muffinki dekorujemy kremem (najlepiej to zrobić za pomocą worka cukierniczego).
Wierzch posypujemy startą na grubej tarce czekoladą gorzką i układamy na środku czekoladowe jajeczka (tylko najlepiej udekorować muffinki kremem dopiero przed samym spożyciem, bo inaczej trzeba muffinki przechowywać w lodówce i np. po dwóch dniach mogą się zrobić twarde).
*Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych
Komentarze
Bardzo pyszne polecam.
Dzięki 🙂