PrzekąskiPrzepisy na Wielkanoc

Jajka faszerowane – sprawdzone przepisy

Jajka faszerowane klasyczny przepis, który wszyscy przygotowujemy przynajmniej raz do roku 🙂 W końcu jak mogłyby się odbyć święta wielkanocne bez faszerowanych jajek? Ja natomiast przygotowuję je co najmniej kilka razy ciągu całego roku. Ta szybka i prosta przystawka jest idealna niemal na każdą okazję, ponieważ świetnie wyglądają na stole, a farsz możemy dopasować do upodobań naszych gości. Często przygotowuję ją jako przekąskę imprezową podczas urodzin, imienin, sylwestra, czy innych okoliczności rodzinnych.

Faszerowane jajka

Przepisy na jajka faszerowane są niezwykle różnorodne. Jedni przygotowują je w wersji klasycznej z majonezem lub chrzanem, inni natomiast w wersji fit np. z dodatkiem awokado. Każdy ma swój ulubiony smak tej przystawki, więc i ja chciałabym się dzisiaj z Wami podzielić moimi sprawdzonymi przepisami. Możecie je przygotować nawet w pół godziny! Poniżej znajdziecie moją listę sprawdzonych przepisów na jajka z farszem, które zachwycą Twoich gości!

faszerowane jajka

1. Jajka faszerowane wielkanocne

Zacznijmy od klasyku, czyli jajek z farszem na bazie majonezu i chrzanu. Jest to zdecydowanie najbardziej świąteczna odmiana, która swoim żółtym kolorem farszu wyróżnia się na wielkanocnym stole. U mnie w domu jest to obowiązkowy przepis świąteczny co roku 🙂

Przepis na: Jajka faszerowane wielkanocne

jajka faszerowane wielkanocne

2. Jajka faszerowane pieczarkami

Druga propozycja musiała trafić rzecz jasna na pieczarki 🙂 W końcu kto nie lubi pieczarek? Wystarczy je bardzo drobno pokroić, podsmażyć na patelni i wymieszać z żółtkiem, majonezem, czosnkiem i natką pietruszki. Po prostu palce lizać!

Przepis na: Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

3. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Jeżeli lubisz smak suszonych pomidorów i chcesz wypróbować troszkę inną wersję jajek faszerowanych to ta propozycja jest właśnie dla Ciebie! 🙂 Ja szczerze powiedziawszy bardzo często używam suszonych pomidorów, np. jako dodatek do obiadu czy sałatki, dlatego ten przepis musiał trafić na tą listę!

Przepis na: Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

jajka faszerowane suszonymi pomidorami

4. Jajka faszerowane tuńczykiem

Zestawienie nie mogłoby się obyć bez wersji z rybą w roli głównej. Ta wersja jest również bardzo szybka i prosta do przygotowania. Wystarczą nam jajka, tuńczyk z puszki, majonez, musztarda i potrawa gotowa!

Przepis na: Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

5. Jajka faszerowane chrzanem z imbirem

Ostatnim przepisem w tym zestawieniu jest ciekawe połączenie, a mianowicie chrzanu i imbiru. Jestem przekonana, że raz je spróbujesz i już zawsze będą lądować na Twoim stole 🙂

Przepis na: Jajka faszerowane chrzanem z imbirem

Jajka faszerowane chrzanem z imbirem

Jeżeli masz swoje ulubione przepisy na jajka z farszem, to napisz proszę swoje propozycję poniżej w komentarzu. Chętnie dowiem się w jakiej formie lubicie je najbardziej 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Faszerowane jajka na Wielkanoc

Wielkanoc jest okresem zawsze dla nas szczególnym. Może nie mają w sobie tyle magii co święta bożego narodzenia, kiedy jako dziecko czekało się z utęsknieniem czekało się na pierwszą gwiazdkę, kolację i oczywiście prezenty, ale zawsze kojarzyły mi się z wiosną i przyjazną rodzinna atmosferą. Z dzieciństwa pamiętam, że był to okres pierwszych ciepłych dni po długich mroźnych zimach, więc po zjedzeniu pysznego śniadania rodzina spotykała się na polu aby zaczerpnąć pierwszych promieni słonecznych. Na tym śniadaniu musiały oczywiście pojawić się jajka! I to w przeróżnych formach, zarówno faszerowane, jak i np. z chrzanem. Szczerze powiedziawszy na początku nie byłam wielkim miłośnikiem chrzanu, ale tak jak mówił mój tato – do tego trzeba dorosnąć 🙂

Przepisy na jajka z farszem

Farsz do naszych jajek może być naprawdę przeróżny. Z reguły idąc klasyczną drogą to najczęściej korzystamy z majonezu i chrzanu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby puścić wodzę fantazji i eksperymentować ze składnikami. Ja osobiście uwielbiam wersję z suszonymi pomidorami i pieczarkami. Mąż natomiast jest fanem chrzanu, więc on pozostaje przy klasycznej wersji 🙂 Ostatnimi czasy związku z dużą popularnością fit potraw, często pojawiają się różne alternatywne odmiany. Dosyć często zobaczyć na stole możemy już jajka z farszem z awokado, w których pomijamy majonez i zastępujemy go jogurtem naturalnym. Spotkałam się również z farszem zrobionym z twarogu i wymieszanym z jogurtem greckim. Także ile pomysłów tyle przepisów 🙂 Ja osobiście zawsze chętnie próbuje nowych smaków, dlatego z ciekawością sięgam po alternatywne przepisy, jednak zawsze z wielką chęcią wracam do tzw. klasyków.

Close