Jajka faszerowane pieczarkami

4.8/5 (133 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami są niesamowicie proste do przygotowania, a smak powala! To obowiązkowa przekąska na świątecznym stole. Co jakiś czas przygotowuję je także na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne jak urodziny, imieniny czy po prostu zwykłą domówkę.

Jajka faszerowane z pieczarkami

W moim domu jajka faszerowane pieczarkami są uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a w tym czasie przygotować pyszny farsz składający się głównie z podsmażonych pieczarek, a także przeciśniętego przez praskę czosnku, majonezu i natki pietruszki.

Przepisy na Wielkanoc

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj faszerowane jajka wielkanocne oraz jajka faszerowane suszonymi pomidorami. To świetna przekąska na stół wielkanocny. Polecam także odwiedzić mój obszerny wpis z dużą dawką inspiracji – PRZEPISY NA WIELKANOC.

Przepis na: Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 5 ugotowanych jajek
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki szczypiorku lub natki pietruszki
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Wyślij emailem

Jajka faszerowane pieczarkami przepis krok po kroku:


Krok 1

przepisy na wielkanoc

Jajka faszerowane pieczarkami można przygotować kilka godzin przed podaniem lub dzień wcześniej.

Z przepisu wychodzi 10 faszerowanych jajek – 5 jajek przedzielonych na połówki. Jeśli chcesz to pomnóż składniki razy 2 czy 3, jeśli spodziewasz się większej ilości gości.

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do gotującej się wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Duże jajka gotujemy 8-9 minut. Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.


Krok 2

przepisy na wielkanoc

Jajka dzielimy na połówki. Wyciągamy żółtka starając się nie zniszczyć ugotowanych białek. To one będą stanowić podstawę naszych faszerowanych jajek.


Krok 3

jajka faszerowane wielkanocne

Pieczarki (około 150 g) kroimy bardzo drobno. Następnie je smażymy na małej ilości oleju na rozgrzanej patelni.

 


Krok 4

jaja nadziewane

Podsmażone i przestudzone pieczarki przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki).  


Krok 5

faszerowane jajka

 Dodajemy także żółtka, majonez (2 płaskie łyżki), a także sól i pieprz (większa szczypta). Czasami dodaję także drobniutko posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki (1/2 łyżeczki). Całość blendujemy dosłownie przez kilka sekund.

 


Krok 6

faszerowane jajka

Doprawiamy ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem. 


Krok 7

jajka faszerowane pieczarki

Połówki białek przekładamy na talerz – ja mam ze specjalnymi wgłębieniami (można takie talerze kupić w wielu sklepach przed Wielkanocą). Do rękawa cukierniczego przekładamy nasz pieczarkowy farsz i dekorujemy nim białka. Gotowe!

Przepisy na Wielkanoc

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis na FASZEROWANE JAJKA. Znajdziesz w nim kilka inspiracji. Ja osobiście polecam Wam wypróbować jajka faszerowane wielkanocne z dodatkiem chrzanu – coś pysznego!


jajka faszerowane pieczarkami

jajka faszerowane pieczarkami

jajka faszerowane z pieczarkami

jajka faszerowane

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 133

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maria Claire
Maria Claire
8 lat temu

Bardzo lubię takie jajka 🙂

Przepisy na Wielkanoc

Pewnie zaczynasz szukać przepisów na Wielkanoc. Muszę przyznać, że dobrze w tym roku szykuję sporo nowości na świąteczny stół, dzięki czemu będziecie mieć naprawdę sporo inspiracji do wypróbowania. Ostatnio opublikowana sałatka wielkanocna już się cieszy sporą popularnością, a sernik wielkanocny podbił Wasze serca już rok temu jak go tylko opublikowałam.

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to jedna z obowiązkowych przekąsek jajecznych na świąteczny stół. U mnie święta wielkanocne składają się z dużej ilości jajek pod różnymi postaciami, a takie faszerowane są jak dla mnie obowiązkowe. Łączy się z nimi wielopokoleniowa tradycja, którą chciałabym w przyszłości przekazać także moim dzieciom i wnukom.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Dlaczego warto wypróbować jajka faszerowane z pieczarkami? Przede wszystkim to tania i bardzo smaczna przekąska. Po drugie świetnie się prezentują na świątecznym stole, a po trzecie zrobisz je w maksymalnie 20 minut! Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników i Twoje faszerowane jajka będą już gotowe do podania na stół. Koniecznie je wypróbuj!

RozwińZwiń