Jajka faszerowane pieczarkami są niesamowicie proste do przygotowania, a smak powala! To obowiązkowa przekąska na świątecznym stole. Co jakiś czas przygotowuję je także na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne jak urodziny, imieniny czy po prostu zwykłą domówkę.
Jajka faszerowane z pieczarkami
W moim domu jajka faszerowane pieczarkami są uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a w tym czasie przygotować pyszny farsz składający się głównie z podsmażonych pieczarek, a także przeciśniętego przez praskę czosnku, majonezu i natki pietruszki.
Przepisy na Wielkanoc
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj faszerowane jajka wielkanocne oraz jajka faszerowane suszonymi pomidorami. To świetna przekąska na stół wielkanocny. Polecam także odwiedzić mój obszerny wpis z dużą dawką inspiracji – PRZEPISY NA WIELKANOC.
Przepis na: Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 5 ugotowanych jajek
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki szczypiorku lub natki pietruszki
- 2 płaskie łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Jajka faszerowane pieczarkami przepis krok po kroku:
Krok 1
Z przepisu wychodzi 10 faszerowanych jajek – 5 jajek przedzielonych na połówki. Jeśli chcesz to pomnóż składniki razy 2 czy 3, jeśli spodziewasz się większej ilości gości.
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Wkładamy jajka do gotującej się wody (ja je wkładam delikatnie za pomocą łyżki). Liczymy ich czas gotowania od momentu wrzenia wody. Duże jajka gotujemy 8-9 minut. Po tym czasie wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą.
Krok 2
Jajka dzielimy na połówki. Wyciągamy żółtka starając się nie zniszczyć ugotowanych białek. To one będą stanowić podstawę naszych faszerowanych jajek.
Krok 3
Pieczarki (około 150 g) kroimy bardzo drobno. Następnie je smażymy na małej ilości oleju na rozgrzanej patelni.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Przepisy na Wielkanoc
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis na FASZEROWANE JAJKA. Znajdziesz w nim kilka inspiracji. Ja osobiście polecam Wam wypróbować jajka faszerowane wielkanocne z dodatkiem chrzanu – coś pysznego!
Komentarze
Bardzo lubię takie jajka 🙂