PrzekąskiPrzepisy na Wielkanoc

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami są niesamowicie proste do przygotowania, a smak powala! To obowiązkowa przekąska na świątecznym stole. Co jakiś czas przygotowuję je także na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne jak urodziny, imieniny czy po prostu zwykłą domówkę.

W moim domu jajka faszerowane pieczarkami są uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a w tym czasie przygotować pyszny farsz składający się głównie z podsmażonych pieczarek, a także przeciśniętego przez praskę czosnku, majonezu i natki pietruszki.

Jeśli szukasz innego pomysłu na farsz np. z chrzanem to koniecznie wypróbuj faszerowane jajka wielkanocne. Są równie smaczne!

Przepis na: Jajka faszerowane pieczarkami

 Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?

Wykonanie:

Cztery jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (około 9 minut, liczymy od momentu zagotowania się wody). Następnie dobrze studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy na połówkę, żółtka wyciągamy i odkładamy do miski.

Pieczarki (300g) myjemy, kroimy bardzo drobno. Smażymy na rozgrzanej patelni wraz z 2 łyżkami oleju i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku przez 2-3 minuty. Ciągle mieszamy smażąc na średnim ogniu. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Żółtka blendujemy wraz z 1 łyżką majonezu za pomocą ręcznego blendera. Po tym czasie dodajemy drugą łyżkę majonezu, przestudzone pieczarki, 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, a także szczypta soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Przygotowany farsz nakładamy na białka jajek za pomocą łyżeczki.

Smacznego!


Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 17

Oceń ten post jako pierwszy!

Przepisy na Wielkanoc

Pewnie zaczynasz szukać przepisów na Wielkanoc. Muszę przyznać, że dobrze w tym roku szykuję sporo nowości na świąteczny stół, dzięki czemu będziecie mieć naprawdę sporo inspiracji do wypróbowania. Ostatnio opublikowana sałatka wielkanocna już się cieszy sporą popularnością, a sernik wielkanocny podbił Wasze serca już rok temu jak go tylko opublikowałam.

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to jedna z obowiązkowych przekąsek jajecznych na świąteczny stół. U mnie święta wielkanocne składają się z dużej ilości jajek pod różnymi postaciami, a takie faszerowane są jak dla mnie obowiązkowe. Łączy się z nimi wielopokoleniowa tradycja, którą chciałabym w przyszłości przekazać także moim dzieciom i wnukom.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Dlaczego warto wypróbować jajka faszerowane z pieczarkami? Przede wszystkim to tania i bardzo smaczna przekąska. Po drugie świetnie się prezentują na świątecznym stole, a po trzecie zrobisz je w maksymalnie 20 minut! Wystarczy tylko kilka ogólnodostępnych składników i Twoje faszerowane jajka będą już gotowe do podania na stół. Koniecznie je wypróbuj!

Back to top button