
Jajka faszerowane pieczarkami są niesamowicie proste do przygotowania, a smak powala! To obowiązkowa przekąska na świątecznym stole. Co jakiś czas przygotowuję je także na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne jak urodziny, imieniny czy po prostu zwykłą domówkę.
W moim domu jajka faszerowane pieczarkami są uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Wystarczy ugotować jajka na twardo, a w tym czasie przygotować pyszny farsz składający się głównie z podsmażonych pieczarek, a także przeciśniętego przez praskę czosnku, majonezu i natki pietruszki.
Jeśli szukasz innego pomysłu na farsz np. z chrzanem to koniecznie wypróbuj faszerowane jajka wielkanocne. Są równie smaczne!
Przepis na: Jajka faszerowane pieczarkami
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 4 ugotowane jajka
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 płaskie łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?
Wykonanie:
Cztery jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (około 9 minut, liczymy od momentu zagotowania się wody). Następnie dobrze studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy na połówkę, żółtka wyciągamy i odkładamy do miski.
Pieczarki (300g) myjemy, kroimy bardzo drobno. Smażymy na rozgrzanej patelni wraz z 2 łyżkami oleju i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku przez 2-3 minuty. Ciągle mieszamy smażąc na średnim ogniu. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Żółtka blendujemy wraz z 1 łyżką majonezu za pomocą ręcznego blendera. Po tym czasie dodajemy drugą łyżkę majonezu, przestudzone pieczarki, 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, a także szczypta soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Przygotowany farsz nakładamy na białka jajek za pomocą łyżeczki.
Smacznego!
Bardzo lubię takie jajka 🙂