
Na moim blogu znajdziecie sporo ciekawych pomysłów na sałatki, jednak tak jajecznej i wiosennej jeszcze do tej pory nie było. Sałatka Wielkanocna to moja najnowsza propozycja na zbliżające się święta!
Moja sałatka Wielkanocna to warstwowa sałatka, którą najlepiej przygotować w szklanej misce, w której te równe warstwy składników będą jak najbardziej widoczne. Naprawdę pięknie się prezentuje na stole! Sałatka składa się z warstwy rukoli, ogórka, kukurydzy, groszku, jajek, kurczaka, majonezu, kiełków rzodkiewki, a także ugotowanych jajek.
Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka usmażyłam na oleju Kujawskim 3 ziarna, który jest mieszanką oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Co więcej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K.
Jestem przekonana, że moja sałatka Wielkanocna przypadnie Wam do gustu!
Szukasz dodatkowo innych przepisów na sałatki z jajkami? W takim razie koniecznie wypróbuj sałatkę jarzynową, z pieczarkami lub z tuńczykiem.
Przepis na: Sałatka Wielkanocna
Składniki:
- 7 jajek
- 100 g rukoli lub roszponki
- 1/2 długiego ogórka zielonego
- 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 400 g piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego Kujawski 3 ziarna
- szczypta przyprawy do kurczaka
- szczypta curry
- 3-4 łyżki majonezu
- garść kiełków rzodkiewki
Jak zrobić sałatkę wielkanocną?
Na dno szklanej miski wkładamy garść rukoli. Następnie układamy obranego i pokrojonego w kostkę zielonego ogórka.
Wsypujemy odcedzoną kukurydzę konserwową.
Jajka gotujemy na twardo. Następnie je zalewamy zimną wodą i obieramy.
Połowę jajek kroimy w drobną kosteczkę i układamy warstwę w szklanej misce.
Odcedzamy groszek i układamy kolejną warstwę.
Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę. Smażymy na oleju rzepakowym. Posypujemy przyprawą do kurczaka oraz curry i smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu aż kurczak będzie dobrze wysmażony. (Gdyby kurczak puścił dużo wody, wtedy najlepiej usmażonego odcedzić na sitku zanim dodasz go do sałatki).
Przestudzonego kurczaka układamy na groszku. Na wierzchu smarujemy równą warstwę majonezu i posypujemy szczyptą soli oraz pieprzu.
Wierzch sałatki dekorujemy kiełkami rzodkiewki oraz ćwiartkami pokrojonych jajek. Przechowujemy w lodówce.
Bardzo dobra polecam
Bosko się prezentuje ta sałatka 🙂 muszę kupić taką przezroczystą miskę