Na moim blogu znajdziecie sporo ciekawych pomysłów na sałatki, jednak tak jajecznej i wiosennej jeszcze do tej pory nie było. Sałatka Wielkanocna to moja najnowsza propozycja na zbliżające się święta!
Moja sałatka Wielkanocna to warstwowa sałatka, którą najlepiej przygotować w szklanej misce, w której te równe warstwy składników będą jak najbardziej widoczne. Naprawdę pięknie się prezentuje na stole! Sałatka składa się z warstwy rukoli, ogórka, kukurydzy, groszku, jajek, kurczaka, majonezu, kiełków rzodkiewki, a także ugotowanych jajek.
Pokrojone w kostkę piersi z kurczaka usmażyłam na oleju Kujawskim 3 ziarna, który jest mieszanką oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Co więcej jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K.
Jestem przekonana, że moja sałatka Wielkanocna przypadnie Wam do gustu!
Szukasz dodatkowo innych przepisów na sałatki z jajkami? W takim razie koniecznie wypróbuj sałatkę jarzynową, z pieczarkami lub z tuńczykiem.
Przepis na: Sałatka Wielkanocna
Składniki:
- 7 jajek
- 100 g rukoli lub roszponki
- 1/2 długiego ogórka zielonego
- 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 400 g piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego Kujawski 3 ziarna
- szczypta przyprawy do kurczaka
- szczypta curry
- 3-4 łyżki majonezu
- garść kiełków rzodkiewki
Zobacz również:
Jak zrobić sałatkę wielkanocną?
Krok 1
Krok 3
Połowę jajek kroimy w drobną kosteczkę i układamy warstwę w szklanej misce.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Komentarze
Wygląda i smakuje rewelacyjnie 😊😊😊
Bardzo dobra polecam
Bosko się prezentuje ta sałatka 🙂 muszę kupić taką przezroczystą miskę