Sałatka jarzynowa

4.8/5 (233 ocen)
Królowa polskich sałatek, która towarzyszy nam najczęściej podczas różnych wydarzeń? Z całą pewnością pyszna sałatka jarzynowa! Obowiązkowa pozycja zarówno na święta, jak i na imprezę. Najlepiej smakuje ze świeżym, domowym pieczywkiem.

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Sałatka jarzynowa

Jak dla mnie sałatka jarzynowa to istny klasyk wszystkich rodzinnych spotkań. Bądźmy szczerzy… Bez sałatki jarzynowej, nie ma świąt! U mnie pojawia się zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, a także na urodziny, imieniny itp. Zawsze jest zajadana z chęcią i chyba nigdy się nie znudzi w mojej rodzinie 🙂

Sałatka jarzynowa przepis

Jak powszechnie wiadomo ile gospodyń, tyle interpretacji sałatki jarzynowej. Mój przepis na sałatkę jarzynową dostałam od mojej mamy, która ją robi nawet bez jakiejkolwiek okazji. Za każdym razem wychodzi bardzo smaczna i wyrazista w smaku. Z tego przepisu wychodzi naprawdę duża miska sałatki i powiem Wam szczerze, że nie zdarzyło mi się jeszcze zrobić ją z mniejszej porcji. Znika w tempie błyskawicznym, a jest uwielbiana przez dzieci, a także dorosłych.

Jeżeli szukasz przepisu na inne, równie pyszne sałatki co polecam Ci zajrzeć w kategorię sałatki.

Przepis na: Sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 300 g pietruszki (korzeń)
  • 1/2 małego selera
  • 400 g ziemniaków
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 5 jajek
  • 3 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 1 jabłko Szara Reneta
  • 2-3 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy stołowej
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić sałatkę jarzynową?


Krok 1

sałatka jarzynowa składniki

Sałatka jarzynowa to prawdziwy klasyk wśród wszystkich możliwych sałatek. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od momentu jej przygotowania.

Przyznam, że w przypadku sałatek ciężko oszacować na ile osób/porcji jest dany przepis (bo wiadomo, że jeden zje tylko łyżkę, inny kilka razy nałoży sobie dokładkę itp). Z tego przepisu wychodzi mi dość spora miska spokojnie wystarczająca dla 8-10 osób. Na święta jednak szykuję podwójną porcję, czyli wszystkie składniki mnożę razy dwa.

Do garnka wkładamy dobrze umyte marchewki (500g), pietruszki (300 g), seler (1/2 małej sztuki), a na wierzch ziemniaki (400 g) – nie obieram warzyw przed gotowaniem tylko po. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez około 25-35 minut w osolonej wodzie do miękkości warzyw (ziemniaki układamy na samej górze i pod koniec ich gotowania wbijamy widelec, aby sprawdzić czy już są miękkie i ugotowane). Po tym czasie wszystkie warzywa odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 2

jak zrobić sałatkę warzywną

Jajka gotujemy na twardo. Długość ich gotowania zależy od wielkości (od 8-10 minut). Czas liczymy od momentu wrzenia wody.


Krok 3

pyszna sałatka jarzynowa

Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę.  


Krok 4

sałatka jarzynowa tradycyjna

Jabłko i ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. Groszek (około 1/2 puszki) odcedzamy z zalewy.


Krok 5

sałatka jarzynowa składniki

Przestygnięte ziemniaki, seler, pietruszki i marchewki kroimy w kosteczkę.


Krok 6

przepis na sałatkę jarzynową

Wszystkie pokrojone składniki wsypujemy do większej miski. Dodajemy także musztardę (2 płaskie łyżeczki), majonez (2-3 czubate łyżki). Opcjonalnie można dodać jeszcze śmietanę (1 łyżka).


Krok 7

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Całość mieszamy i doprawiamy opcjonalnie do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Jeśli szykuje Ci się impreza czy rodzinna uroczystość i szukasz podobnych inspiracji na domowe oraz efektowne sałatki to koniecznie odwiedź mój wpis – Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów!


Sałatka jarzynowa

Przepis na sałatkę jarzynową

sałatka jarzynowa przepis

sałatka warzywna

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 233

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Przepis na sałatkę jarzynową

Nie od dziś wiadomo, że ile gospodyń, tyle interpretacji sałatki jarzynowej. Mój sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową dostałam od mojej mamy, która ją robi bardzo często. Muszę przyznać, że każdym razem wychodzi bardzo wyrazista i znika w okamgnieniu. Z tego przepisu wychodzi naprawdę duża miska sałatki i jeszcze nigdy nie przygotowywałam mniejszej porcji. Jest u nas uwielbiana nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych. Sałatka jarzynowa może spokojnie stać 2-3 dni w lodówce i nic jej się nie stanie, dlatego zawsze lepiej przygotować większą porcję, ponieważ czas przygotowania wydłuży się nieznacznie, a będziemy mogli cieszyć się pysznym śniadankiem lub kolacją przez dłuższy czas.

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Jest naprawdę sporo potraw, które bardzo nam się kojarzą z rodzinnymi spotkaniami jak np. urodziny, imieniny czy święta. Wigilia to przede wszystkim Barszcz czerwony z uszkami wigilijnymi, a z kolei Wielkanoc to z pewnością Jajka faszerowane, jednak jest pewna sałatka, którą wykonuje się u mnie w domu na oba te Święta – tradycyjna sałatka jarzynowa. Totalny klasyk wśród wszystkich możliwych sałatek, która jest obowiązkowym gościem każdej uroczystości. Nic dziwnego, ponieważ sałatka jarzynowa jest naprawdę niezwykle uniwersalna i właściwie każdy skusi się na nawet małą porcję. Tradycyjnie najlepiej pasuje podana z własnoręcznie upieczonym chlebem oraz pyszną wędliną.

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna to z całą pewnością jeden z tych przepisów, które każdy robi inaczej. Jedni dodają ziemniaki, inni unikają jajek ogórków kiszonych, a jeszcze inni dodają smażonego kurczaka. Tyle wariantów ile przepisów rodzinnych 🙂 Nie ma w tym oczywiście nic złego, ponieważ sałatka jarzynowa ma smakować właśnie nam samym, więc warto dopasować smak sałatki do swoich upodobań. W mojej sałatce jarzynowej zawsze znajdują się ugotowane marchewki, ziemniaki, pietruszki, seler, jajka, a także ogórek kiszony, jabłka i groszek konserwowy. Doprawiam do smaku majonezem, musztardą, śmietaną, solą i pieprzem. Czasami dodaję także kukurydzę konserwową, ale w tej wersji sałatka warzywna smakuje mi najbardziej. Jeżeli chcesz dodać lub odjąć jakieś składniki, to jak najbardziej możesz to zrobić. Dodatkowo uważam, że smak sałatki zależy od grubości warzyw, jedni wolą drobną kostkę, a inni duże części. Przyznam się szczerze, że ja raczej jestem po środku. Moim zdaniem zbyt drobne krojenie, powoduje, że smaki poszczególnych składników nie są tak intensywne, a znowu duże kawałki zbyt dominują podczas spożywania każdej łyżki.

Sałatka jarzynowa na Wigilię

Do sałatek wigilijnych zdecydowanie zaliczyłabym właśnie tę sałatkę jarzynową, która pojawia się u mnie na każde święta, a także uwielbianą w moim domu sałatkę z pieczarkami. Obie są przepyszne i stanowią istny klasyk, bez których nie wyobrażam sobie świąt (czy to Bożego Narodzenia, czy Wielkanocy). Te dwie sałatki składają się ze sporej porcji warzyw oraz jajek i moim zdaniem najlepiej pasują na świątecznym stole. Uwielbiam wszelkie sałatki i często przygotowuję ja na różne okazje. Muszę się jednak przyznać, że w ciągu roku raczej nie przygotowuję sałatki jarzynowej, jednak chyba ze względu na tradycje rodzinne zawsze będę sięgała po nie na święta. Więcej przepisów na Wigilię znajdziesz w tym wpisie – 12 potraw wigilijnych (lista z przepisami).

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc

Dania na Wielkanoc są zawsze bardziej lekkostrawne niż na Boże Narodzenie, dlatego taka sałatka jarzynowa na Wielkanoc pasuje idealnie. W składnikach znajdziemy warzywa, owoce (przynajmniej w mojej wersji jabłko), śmietanę, majonez, musztardę, sól i pieprz, więc idealnie nadaje się, aby znaleźć się na wielkanocnym stole. Do tego pyszna wędlinka, świeży chlebuś oraz jajka z chrzanem, no po prostu pychota! Szczerze powiedziawszy, już nie mogę się doczekać tych świąt 🙂

RozwińZwiń