Żeberka w miodzie

4.4/5 (412 ocen)

Ilość porcji

2-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie są świetnym pomysłem na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Szczerze mówiąc dosyć rzadko je przygotowuję, ponieważ dorwanie naprawdę mięsistych żeberek czasem graniczy z cudem. Jak już znajdę piękne żeberka, w których jest więcej mięsa od kości to kupuję sobie zazwyczaj przynajmniej 2 kg, dzielę na mniejsze kawałki i część sobie mrożę.

Przepis na soczyste żeberka w miodzie

Moja propozycja na soczyste żeberka z piekarnika powali na łopatki Twoje kubki smakowe. Jestem tego przekonana, ponieważ jeżeli tylko lubisz słodko słone smaki to ten przepis jest z pewnością dla Ciebie.

Przepis na: Żeberka w miodzie

Składniki:

  • 1 kg żeberek surowych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do żeberek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml piwa jasnego lub bulionu
  • opcjonalnie świeży rozmaryn
Wyślij emailem

Jak zrobić żeberka w miodzie?


Wykonanie:

Krok 1
Przygotowujemy marynatę do żeberek: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, musztardę miodową, słodką paprykę, przyprawę do soczystych żeberek, a także sól i pieprz. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy i odstawiamy na pół godziny.

Krok 2
Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej jak naczynie będzie miało zakrywkę z góry). Wkładamy także dwa ząbki czosnku oraz opcjonalnie lekko posiekany świeży rozmaryn. Podlewamy jasnym piwem lub bulionem. W trakcie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę i opcjonalnie dolewamy więcej piwa. Piec przez minimum 60 minut w temp. 180 stopni. Tak 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch żeberek dodatkową odrobiną miodu, dzięki czemu zrobi się taka chrupiąca glazura (tutaj ściągamy już górną część naczynia żaroodpornego).

Soczyste żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami, chlebem lub frytkami.


Żeberka w miodzie

Jak zrobić Żeberka w miodzie

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 412

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata
Małgorzata
5 miesięcy temu

Pyyyycha

Alicja
Alicja
1 rok temu

Te 2 ząbki czosnku to władamy obok tak, bez obierania?

Fikus.d
Fikus.d
4 lat temu

są naprawdę smaczne. to mój ulubiony przepis na żeberka.

Daria
Daria
4 lat temu

podobne robię w moim wolnowarze crock pot – wychodzą super soczyste, mąż je uwielbia. ogólnie mięsa z wolnowara smakują nam o wiele bardziej, i na dodatek mają mniej tłuszczu 🙂

Tomasz
Tomasz
4 lat temu

Miodowo-musztardowa marynata to mój ulubiony sposób na żeberka. Zazwyczaj tak zamarynowane żeberka później piekę w foliowym rękawie.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Tomasz

Taka marynata jest genialna do żeberek 🙂 Później tylko do piekarnika i pyszny obiad gotowy. Pozdrawiam serdecznie

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie są naprawdę pysznym pomysłem na sycący obiad czy kolację dla całej rodziny. Jeżeli mam być szczera to dosyć rzadko je przygotowuję, ponieważ dorwanie naprawdę mięsistych żeberek czasem graniczy z cudem. Jak już znajdę piękne żeberka, w których jest więcej mięsa od kości to kupuję sobie zazwyczaj przynajmniej 2 kg, dzielę na mniejsze kawałki i część sobie mrożę.

Przepis na soczyste żeberka w miodzie

Przed Wami moja propozycja na soczyste żeberka z piekarnika. Jestem pewna, że przepis powali Cię na łopatki, już nie wspominając o Twoich kubkach smakowych. Jeśli tylko lubisz słodko słone smaki to musisz koniecznie wypróbować ten przepis.

Zeberka w miodzie

Słodko-słone smaki są Twoimi ulubionymi? Ja uwielbiam połączenie miodu, borówki, czy śliwek do mięs. Wyobrażasz sobie przepis na pieczoną kaczkę bez jabłek? A może oscypka na ciepło bez zurawiny? Ja zdecydowanie nie… Żeberka również najbardziej lubię w połączeniu z miodem czy sosem BBQ.

Miodowe żeberka

Miodowe żeberka polecam wypróbować wraz z domowymi grzankami, świeżym pieczywem czy pieczonymi ziemniakami czy frytkami. Coś pysznego!

RozwińZwiń