Żeberka w miodzie są świetnym pomysłem na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Szczerze mówiąc dosyć rzadko je przygotowuję, ponieważ dorwanie naprawdę mięsistych żeberek czasem graniczy z cudem. Jak już znajdę piękne żeberka, w których jest więcej mięsa od kości to kupuję sobie zazwyczaj przynajmniej 2 kg, dzielę na mniejsze kawałki i część sobie mrożę.
Przepis na soczyste żeberka w miodzie
Moja propozycja na soczyste żeberka z piekarnika powali na łopatki Twoje kubki smakowe. Jestem tego przekonana, ponieważ jeżeli tylko lubisz słodko słone smaki to ten przepis jest z pewnością dla Ciebie.
Przepis na: Żeberka w miodzie
Składniki:
- 1 kg żeberek surowych
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do żeberek
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml piwa jasnego lub bulionu
- opcjonalnie świeży rozmaryn
Jak zrobić żeberka w miodzie?
Wykonanie:
Krok 1
Przygotowujemy marynatę do żeberek: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, musztardę miodową, słodką paprykę, przyprawę do soczystych żeberek, a także sól i pieprz. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy i odstawiamy na pół godziny.
Krok 2
Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej jak naczynie będzie miało zakrywkę z góry). Wkładamy także dwa ząbki czosnku oraz opcjonalnie lekko posiekany świeży rozmaryn. Podlewamy jasnym piwem lub bulionem. W trakcie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę i opcjonalnie dolewamy więcej piwa. Piec przez minimum 60 minut w temp. 180 stopni. Tak 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch żeberek dodatkową odrobiną miodu, dzięki czemu zrobi się taka chrupiąca glazura (tutaj ściągamy już górną część naczynia żaroodpornego).
Soczyste żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami, chlebem lub frytkami.
Komentarze
Pyyyycha
cieszę się 🙂
Te 2 ząbki czosnku to władamy obok tak, bez obierania?
Oczywiście, że obieramy.
są naprawdę smaczne. to mój ulubiony przepis na żeberka.
podobne robię w moim wolnowarze crock pot – wychodzą super soczyste, mąż je uwielbia. ogólnie mięsa z wolnowara smakują nam o wiele bardziej, i na dodatek mają mniej tłuszczu 🙂
Miodowo-musztardowa marynata to mój ulubiony sposób na żeberka. Zazwyczaj tak zamarynowane żeberka później piekę w foliowym rękawie.
Taka marynata jest genialna do żeberek 🙂 Później tylko do piekarnika i pyszny obiad gotowy. Pozdrawiam serdecznie