Zupa krem z dyni to obowiązkowa propozycja do zaserwowania jako jesienne danie. Aromatyczna, aksamitna i bardzo sycąca.
Moja zupa krem z dyni jest naprawdę przepyszna. Ta rozgrzewająca zupa jest idealna na takie chłodniejsze jesienne czy nawet zimowe wieczory. Najbardziej mi smakuje ze świeżym imbirem, batatami (można zamienić na ziemniaki) i dodatkiem curry. Koniecznie ją wypróbujcie, bo naprawdę warto!
Pewnie się zastanawiasz, która dynia będzie najlepsza do zupy?
Dynia hokkaido przepisy
Już podpowiadam! Jak dla mnie dynia hokkaido, która znajduje się na moich zdjęciach (taka okrągła, ciemnopomarańczowa o złotawym miąższu). Pochodzi ona z Japonii i jest bardzo zgrabna oraz malutka. Oprócz tego, że dynia hokkaido pasuje jako baza do zupy (krem z dyni), to także świetnie nadaje się do gotowania na parze. Można ją także użyć do ciasta.
A może szukasz innych przepisów z dynią w roli głównej? Zapraszam do wypróbowania:
Przepis na: Zupa krem z dyni
Porady na start
- Ta zupa jest według mnie najlepsza z dyni hokkaido (jest najsmaczniejsza, ma piękny intensywny kolor), czy piżmowej (jest bardzo uniwersalna, dość smaczna). Ewentualnie wykorzystaj dynię zwyczajną, ale nie jest ona zbyt wyrazista w smaku.
- Bataty (słodkie ziemniaki) są fajną alternatywą dla zwykłych ziemniaków. Możesz je stosować zamiennie.
- Dynię i bataty obieram zwykle dopiero po ich upieczeniu.
- Jeśli macie możliwość to koniecznie kupcie świeży imbir – suszony nawet w połowie nie jest tak intensywny.
- Świeża kolendra nadaje charakteru zupie, ale w ostateczności można ją pominąć.
- Mleczko kokosowe ciekawie podkreśla smak zupy (można zastąpić śmietanką kremówką).
Składniki:
- niecałe 2 kg dyni np. hokkaido, piżmowej (po obraniu i bez pestek ok. 1,3 kg)
- 400 g ziemniaków lub batatów
- 4-5 cm korzenia świeżego imbiru
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 1 płaska łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 200 ml mleczka kokosowego lub śmietanki kremówki 30%
- opcjonalnie garść świeżej kolendry
Zobacz również:
Zupa krem z dyni przepis krok po kroku:
Krok 1
Zupa krem z dyni to bardzo rozgrzewająca i sycąca potrawa. Robiłam ją już wielokrotnie, z różnymi wariantami składników, proporcjami, ale w takim wydaniu smakuje mi najbardziej.
Zupa dyniowa
Dynię (ja użyłam hokkaido) nie jest tak łatwo obierać i kroić w małą kostkę, dlatego zawsze ją myję i kroję na duże kawałki (bez obierania ze skórki). Układam na blaszce dołączonej do zestawu piekarnika.
Bataty lub ziemniaki kroimy w większą kostkę (ich też nie musisz obierać ze skórki przed pieczeniem) i układamy na blaszce.
Lekko skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 2
Do garnka wlewamy gorący bulion (litr), a także dodajemy upieczone warzywa, 2 ząbki czosnku, 4-5 cm korzenia świeżego imbiru, curry (1 dość płaska łyżeczka), paprykę słodką (1/2 płaskiej łyżeczki), ostrej (szczypta). Opcjonalnie dodajemy kilka gałązek świeżej kolendry. Gotujemy przez 10-15 minut na średnim ogniu.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Uzyskana konsystencja zupy jest zależna np. od rodzaju użytej dyni i jej dokładnej gramatury po obraniu i wypestkowaniu.
PS. Jeśli krem wyszedł bardzo gęsty to nie wlej więcej śmietanki oraz wrzątku do uzyskania upragnionej konsystencji.
Krok 6
Zupa krem z dyni gotowa! Można ją podawać z ulubionymi dodatkami jak podprażony słonecznik, pestki dyni, grzanki, świeże zioła itp.
Przepisy z dyni
Szukasz innych przepisów z dynią w roli głównej? W takim razie polecam wypróbować kopytka z dyni, czy placki z dyni oraz ziemniaków. Interesuje Cię coś na słodko? No to koniecznie zajrzyj na moje ciasto z dyni.
Komentarze
PRZEPYSZNA zupa, az nie moge uwierzyc 😀
cieszę się, że smakuje 🙂
Witam dziś zrobiłam pierwszy raz zupę krem z dyni z tego przepisu wyszła genialnie mój ślubny wrócił i jadł aż uszy się mu trzęsły mówił że zajebista mi też Bardzo smakuje i pytał się mnie czy przepis mam zapisany . Dodałam do tego prażony słonecznik i każdemu na talerz kleksa śmietany i słonecznik . Przepis zapisany będę buszować w Pani przepisach Pozdrawiam serdecznie 😋😉
Bardzo miło mi to czytać ❤️ Mam nadzieję, że inne przepisy również Wam posmakują! 🙂
W przepisie nie ma nic o tym, że trzeba obrać dynie i ziemniaki. W skórce blendować? A śmietankę uht 30 można prosto do garnka z gorącym ?
W składnikach na pierwszej pozycji jest napisane:
“niecałe 2 kg dyni np. hokkaido, piżmowej (po obraniu i bez pestek ok. 1,3 kg)”
W poradach na start:
“Dynię i bataty obieram zwykle dopiero po ich upieczeniu.”
Śmietankę można wlać zarówno w temperaturze pokojowej, jak i zimną prosto z lodówki 🙂
W jaki sposób obiera się później te gorącą dynie? 😀
A po co obierać gorącą dynię? Ona przecież w kilka minut przestygnie i jest to dużo łatwiejsze 🙂
Zawsze robiłam z tego przepisu .. ale chyba coś tu w przepisie się zmieniło ? Nie było tak żeby przed blendowaniem odlać szklankę ? I potem dolewać w zależności od konsystencji ?
Tak, przepis został lekko edytowany i bardziej szczegółowo opisany 🙂
Witam
Jaki bulion rozrobić? Rosołowy czy warzywny ?
W sumie obojętnie, robiłam ostatnio na rosole, ale na warzywnym też będzie pycha 🙂
Pyszna !!!!!
Bardzo się cieszę, że smakuje! ❤️
Hmm musze spróbować tą wariację.
Polecam również przepis mojej koleżanki 🙂
https://pranatman.pl/food/k…
Wo wow wow pycha!
Asiu ten krem z dyni wychodzi obłędnie! Mąż powiedział, że to najlepsza zupa jaką zrobiłam przez ostatnie 5 lat, więc mega pochwała… :]
Witam ile porcji wychodzi z tego przepisu?
Napisałam w górnej części, że 6-8 porcji, ale w przypadku zup jest to takie bardziej szacowanie, bo jedna osoba zje jedną chochelkę, inna cztery.. 🙂
Moja ulubiona jesienna zupa :))