Zupa krem z dyni

4.7/5 (242 ocen)
Chciałabym Wam przedstawić moją ulubioną jesienną zupę - krem z dyni z batatami, imbirem oraz mleczkiem kokosowym. Wychodzi bardzo aromatyczna i doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jestem przekonana, że jak raz ją spróbujesz, to stanie się stałym punktem w Twoim jesiennym menu!

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Zupa krem z dyni przepis

Zupa krem z dyni to obowiązkowa propozycja do zaserwowania jako jesienne danie. Aromatyczna, aksamitna i bardzo sycąca.

Moja zupa krem z dyni jest naprawdę przepyszna. Ta rozgrzewająca zupa jest idealna na takie chłodniejsze jesienne czy nawet zimowe wieczory. Najbardziej mi smakuje ze świeżym imbirem, batatami (można zamienić na ziemniaki) i dodatkiem curry. Koniecznie ją wypróbujcie, bo naprawdę warto!

Pewnie się zastanawiasz, która dynia będzie najlepsza do zupy?

Dynia hokkaido przepisy

Już podpowiadam! Jak dla mnie dynia hokkaido, która znajduje się na moich zdjęciach (taka okrągła, ciemnopomarańczowa o złotawym miąższu). Pochodzi ona z Japonii i jest bardzo zgrabna oraz malutka. Oprócz tego, że dynia hokkaido pasuje jako baza do zupy (krem z dyni), to także świetnie nadaje się do gotowania na parze. Można ją także użyć do ciasta.

A może szukasz innych przepisów z dynią w roli głównej? Zapraszam do wypróbowania:

Przepis na: Zupa krem z dyni

Porady na start

  • Ta zupa jest według mnie najlepsza z dyni hokkaido (jest najsmaczniejsza, ma piękny intensywny kolor), czy piżmowej (jest bardzo uniwersalna, dość smaczna). Ewentualnie wykorzystaj dynię zwyczajną, ale nie jest ona zbyt wyrazista w smaku.
  • Bataty (słodkie ziemniaki) są fajną alternatywą dla zwykłych ziemniaków. Możesz je stosować zamiennie.
  • Dynię i bataty obieram zwykle dopiero po ich upieczeniu.
  • Jeśli macie możliwość to koniecznie kupcie świeży imbir – suszony nawet w połowie nie jest tak intensywny.
  • Świeża kolendra nadaje charakteru zupie, ale w ostateczności można ją pominąć.
  • Mleczko kokosowe ciekawie podkreśla smak zupy (można zastąpić śmietanką kremówką). 

Składniki:

  • niecałe 2 kg dyni np. hokkaido, piżmowej (po obraniu i bez pestek ok. 1,3 kg)
  • 400 g ziemniaków lub batatów
  • 4-5 cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 1 płaska łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 200 ml mleczka kokosowego lub śmietanki kremówki 30%
  • opcjonalnie garść świeżej kolendry
Wyślij emailem

Zupa krem z dyni przepis krok po kroku:


Krok 1

Zupa krem z dyni to bardzo rozgrzewająca i sycąca potrawa. Robiłam ją już wielokrotnie, z różnymi wariantami składników, proporcjami, ale w takim wydaniu smakuje mi najbardziej.

Zupa dyniowa

Dynię (ja użyłam hokkaido) nie jest tak łatwo obierać i kroić w małą kostkę, dlatego zawsze ją myję i kroję na duże kawałki (bez obierania ze skórki). Układam na blaszce dołączonej do zestawu piekarnika.

Bataty lub ziemniaki kroimy w większą kostkę (ich też nie musisz obierać ze skórki przed pieczeniem) i układamy na blaszce.

Lekko skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. 


Krok 2

Do garnka wlewamy gorący bulion (litr), a także dodajemy upieczone warzywa, 2 ząbki czosnku, 4-5 cm korzenia świeżego imbiru, curry (1 dość płaska łyżeczka), paprykę słodką (1/2 płaskiej łyżeczki), ostrej (szczypta). Opcjonalnie dodajemy kilka gałązek świeżej kolendry. Gotujemy przez 10-15 minut na średnim ogniu.


Krok 3

Zdejmujemy z palnika.  


Krok 4

Wlewamy mleczko kokosowe lub śmietankę (200 ml).


Krok 5

Zupa krem z dyni

Blendujemy na gładki, aksamitny krem za pomocą blendera ręcznego.

Uzyskana konsystencja zupy jest zależna np. od rodzaju użytej dyni i jej dokładnej gramatury po obraniu i wypestkowaniu.

PS. Jeśli krem wyszedł bardzo gęsty to nie wlej więcej śmietanki oraz wrzątku do uzyskania upragnionej konsystencji.


Krok 6

Zupa krem z dyni

Doprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem, curry.

Zupa krem z dyni gotowa! Można ją podawać z ulubionymi dodatkami jak podprażony słonecznik, pestki dyni, grzanki, świeże zioła itp.

Przepisy z dyni

Szukasz innych przepisów z dynią w roli głównej? W takim razie polecam wypróbować kopytka z dyni, czy placki z dyni oraz ziemniaków. Interesuje Cię coś na słodko? No to koniecznie zajrzyj na moje ciasto z dyni.


Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

zupa dyniowa

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 242

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marysia
Marysia
1 miesiąc temu

PRZEPYSZNA zupa, az nie moge uwierzyc 😀

Marzenaaaa
Marzena
1 miesiąc temu

Witam dziś zrobiłam pierwszy raz zupę krem z dyni z tego przepisu wyszła genialnie mój ślubny wrócił i jadł aż uszy się mu trzęsły mówił że zajebista mi też Bardzo smakuje i pytał się mnie czy przepis mam zapisany . Dodałam do tego prażony słonecznik i każdemu na talerz kleksa śmietany i słonecznik . Przepis zapisany będę buszować w Pani przepisach Pozdrawiam serdecznie 😋😉

inbound186017345032243669
Patrycja
Patrycja
1 miesiąc temu

W przepisie nie ma nic o tym, że trzeba obrać dynie i ziemniaki. W skórce blendować? A śmietankę uht 30 można prosto do garnka z gorącym ?

Edyta
Edyta
1 miesiąc temu

W jaki sposób obiera się później te gorącą dynie? 😀

Marta
Marta
2 miesięcy temu

Zawsze robiłam z tego przepisu .. ale chyba coś tu w przepisie się zmieniło ? Nie było tak żeby przed blendowaniem odlać szklankę ? I potem dolewać w zależności od konsystencji ?

Monika
Monika
1 rok temu

Witam

Jaki bulion rozrobić? Rosołowy czy warzywny ?

Edyta
Edyta
1 rok temu

Pyszna !!!!!

Damian Osiecki
Damian Osiecki
3 lat temu

Hmm musze spróbować tą wariację.

Polecam również przepis mojej koleżanki 🙂
https://pranatman.pl/food/k

Izaa
Izaa
3 lat temu

Wo wow wow pycha!

Magda
Magda
3 lat temu

Asiu ten krem z dyni wychodzi obłędnie! Mąż powiedział, że to najlepsza zupa jaką zrobiłam przez ostatnie 5 lat, więc mega pochwała… :]

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Magda

Witam ile porcji wychodzi z tego przepisu?

Karolinn
Karolinn
4 lat temu

Moja ulubiona jesienna zupa :))

Krem z dyni

Niezawodna, jesienna propozycja na domowy stół to krem z dyni. Uwodzi zapachem, rozkochuje smakiem i znika z talerzy do ostatniej łyżki! To sycące i smaczne danie na co dzień – dla rodziny, na specjalną okazję, dla gości oraz po prostu na samotne, długie i chłodne wieczory. Mój przepis oczarował już niejednego dyniowego sceptyka, a co najważniejsze, smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!

Pyszna zupa i krem z dyni – czy to dla Ciebie oczywiste połączenie?

Jak to bywa z sezonowymi daniami, zupa z dyni ma swoich miłośników i przeciwników. Niektórzy potrzebują czasu, by pokochać tę pomarańczową, gęstą i charakterystyczną potrawę. Znam osoby, które z określeniem pyszna zupa łączą raczej rosół, a nie krem z dyni.

Warto jednak wiedzieć, że zupa dyniowa to więcej niż jeden przepis. Można ją podawać na słodko lub na ostro; może być przygotowana na kurczaku, rosole wołowym albo w wersji totalnie wegetariańskiej – na przykład na wywarze z warzyw.

Moja zupa dyniowa- jest naprawdę pyszna w smaku – bez wątpienia świetnie sprawdza się jako rozgrzewająca zupa, w szczególności w chłodniejsze, jesienne dni.

Znasz ten moment, gdy wchodzisz zmarznięty do domu, po długim dniu w pracy, spacerze lub wieczornym spotkaniu? Wyobraź sobie, że czeka na Ciebie pachnąca, gorąca, intensywna zupa… Od razu się uśmiecham, a Ty?

Dodatki i składniki, które dodają zupie dyniowej wyjątkowego smaku

Bazą dla zupy dyniowej jest oczywiście dynia, a dokładniej mówiąc – jej miąższ. Często uzupełnieniem są ziemniaki czy bataty, bulion lub rosół oraz przyprawy. Tutaj pojawia się pierwszy dylemat – jaką dynię wybrać?

Dynia hokkaido to przepis na sukces-

W sklepie znajdziemy naprawdę sporo odmian dyni… Jaka więc będzie najlepsza do zupy? Moim zdaniem odmiana- hokkaido -sprawdza się najlepiej jako baza do zupy dyniowej. Jest ona okrągła, zgrabna, malutka i ciemnopomarańczowa o złotawym miąższu. Oryginalnie pochodzi z Japonii. Dynia hokkaido świetnie nadaje się także do gotowania na parze – można jej użyć do -przygotowania pysznego ciasta dyniowego lub curry. To według mnie jedna z lepszych kandydatek!

Mam już dynię i co dalej?-

Zupa dyniowa smakuje mi najbardziej, gdy przygotowuję ją ze startym, świeżym imbirem – wystarczy kilka centymetrów korzenia imbiru, by nadać jej wyrazistego smaku. Nie polecam tego z proszku, bo świeży jest po prostu smaczniejszy. Dodatkowo warto też ją ugotować z batatami, -które – jeśli wolisz – możesz zamienić na ziemniaki. Następny ważny dodatek to curry – złoty proszek doda pięknego zapachu, żółtego koloru i rozgrzewających właściwości.

Krem z dyni to sposób na lepsze zdrowie

Warto zdrowo jeść, ponieważ wpływa to na nasze codzienne samopoczucie, wytrzymałość, wygląd i kondycję! Krem z dyni skrywa w sobie wiele właściwości zdrowotnych:

  • działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Zawdzięcza to zawartości beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem – sprawdzi się podczas przeziębienia oraz jako prewencja;
  • zawiera sporo witaminy C oraz cynku, więc wspiera nasz system odpornościowy;
  • dobrze wpływa na wygląd naszej skóry dzięki zawartym w niej witaminom A, C i E;
  • nawilża, bo to w końcu zupa, a wiadomo, że powinniśmy spożywać dużą ilość płynów dziennie;
  • zawiera potrzebny nam błonnik, który wspiera usuwanie z organizmu pozostałości produktów przemiany materii i toksyn;
  • dzięki dodatkowi w postaci curry pozytywnie wpływa na układ krążenia i działa bakteriobójczo.

Przy okazji, zupa z dyni to lekki posiłek, który możesz wykorzystać podczas diety, przed aktywnością fizyczną, a nawet przelać ją do bidonu i zabrać ze sobą wychodząc z domu.

Dodatkowe rady dotyczące dyni

Obierając dynię, możesz zachować, oczyścić i wysuszyć jej pestki. Zawierają one dużo składników odżywczych i mogą przydać się podczas pieczenia chleba, jako dodatek do owsianki lub mała przekąska. Ponadto, jeśli masz większą dynię lub po prostu inną niż hokkaido i widzisz, że wygląda to, jak porcja dla 10 osób – zrób więcej zupy! Możesz zabrać ją do pracy, odgrzać kolejnego dnia, by oszczędzić czas lub zamrozić i zostawić jako tzw. kryzysowy obiad.

Dodam jeszcze, że znam osoby, które nie przepadają za zupami krem i mam dla nich rozwiązanie. Wystarczy nie blendować swojej zupy. Możesz zostawić w niej większe kawałki warzyw i cieszyć się rzadszą zupą warzywną. Zapraszam po ten i więcej przepisów na mojego bloga.

RozwińZwiń