Zupy

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni to obowiązkowa propozycja do zaserwowania jako jesienne danie. Aromatyczna, aksamitna i bardzo sycąca.

Moja zupa krem z dyni jest naprawdę przepyszna. Ta rozgrzewająca zupa jest idealna na takie chłodniejsze jesienne czy nawet zimowe wieczory. Najbardziej mi smakuje ze świeżym imbirem, batatami (można zamienić na ziemniaki) i dodatkiem curry. Koniecznie ją wypróbujcie, bo naprawdę warto!

Pewnie się zastanawiasz, która dynia będzie najlepsza do zupy?

Dynia hokkaido przepisy

Już podpowiadam! Jak dla mnie dynia hokkaido, która znajduje się na moich zdjęciach (taka okrągła, ciemnopomarańczowa o złotawym miąższu). Pochodzi ona z Japonii i jest bardzo zgrabna oraz malutka. Oprócz tego, że dynia hokkaido pasuje jako baza do zupy (krem z dyni), to także świetnie nadaje się do gotowania na parze. Można ją także użyć do ciasta.

A może szukasz innych przepisów z dynią w roli głównej? Zapraszam do wypróbowania:

Przepis na: Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 2 kg dyni (po obraniu i bez pestek ok. 1 kg)
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g batatów lub ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • 2 litry bulionu
  • 1 większa marchewka
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 100 ml śmietanki kremówki + łyżka do dekoracji
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Jak zrobić zupę krem z dyni?

Wykonanie:

Dynię hokkaido można upiec w piekarniku (ok. 30 minut w temp. 190 stopni), jednak ja tym razem ją obrałam, pokroiłam na kawałki, a pestki wyrzuciłam.

Bataty lub ziemniaki (ok. 500g), a także marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Korzeń imbiru (ok. 3-4 cm) obieramy za pomocą łyżeczki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość smażymy na patelni na małej ilości masła klarowanego lub oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (3-4 ząbki).

Smażymy około 5 minut na małym ogniu. W tym czasie do większego garnka wlewamy ok. 2 litrów bulionu, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu.

Do gotującego się garnka dodajemy zawartość patelni (dynię, bataty oraz marchewkę). Dodajemy także 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej i szczyptę papryki ostrej, gotujemy przez około 40-50 minut.

Na końcu wlewamy ok. 100-150 ml śmietanki kremówki, blendujemy za pomocą blendera ręcznego na gęsty krem. Smacznego! [/three_fourth_last]


Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

zupa dyniowa

Print Friendly, PDF & Email

Krem z dyni

Krem z dyni to bez wątpienia jeden z najbardziej jesiennych propozycji jaką można zaserwować swoim domownikom i gościom. Jest naprawdę bardzo aromatyczny, pełen smaku i znika z talerzy do ostatniej łyżki. Krem z dyni jest bardzo aksamitny i co najważniejsze sycący. Smakuje dzieciom jak i dorosłym.

Zupa dyniowa

Moja zupa dyniowa jest naprawdę pyszna w smaku. Bez wątpienia świetnie się sprawdza jako rozgrzewająca zupa, a w szczególności w chłodniejsze jesienne dni. Zupa dyniowa bardzo mi smakuje, gdy przygotowuję ją ze startym, świeżym imbirem (wystarczy kilka centymetrów korzenia imbiru, a smakuje duuuużo lepiej niż imbir z proszku). Ddoatkowo warto też ją ugotować z batatami (można zamienić na ziemniaki) i dodatkiem curry. Bardzo polecam wypróbować ten pyszny krem z dyni!

Dynia hokkaido przepisy

Dobra tylko w sklepie jest sporo odmian dyni… Jaka więc dynia będzie najlepsza do zupy? Moim zdaniem dynia hokkaido sprawdza się najlepiej jako baza do zupy. Jest ona okrągła, ciemnopomarańczowa o złotawym miąższu. Dynia hokkaido pochodzi z Japonii, a co więcej jest zgrabna i malutka. Dynia hokkaido świetnie się także nadaje do gotowania na parze, ale oczywiście można ją użyć do ciasta.

Back to top button