Krem z pomidorów to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą tradycyjnej pomidorówki, którą jedni uwielbiają z makaronem, zaś inni nie wyobrażają jej sobie bez ryżu.
Przygotowany przeze mnie przepis na krem z pomidorów jest szybki do przygotowania i najlepiej smakuje z dużą ilością pomidorów np. malinowych. Teraz póki trwa sezon na pomidory, można je dorwać naprawdę bardzo smaczne i aromatyczne.
Zupa krem z pomidorów doprawiony bazylią, czosnkiem i lubczykiem jest rewelacyjny w smaku. Nie da się go nawet porównać z zupką instant z proszku!
Przepis na: Krem z pomidorów
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1,5 l wody
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 pietruszka (korzeń+natka)
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
- 200 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 płaska łyżka soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- kilka kromek chleba pszennego lub tostowego
- 2-3 łyżki oliwy lub masła
- odrobina śmietany 18% do dekoracji wierzchu
- kilka listków świeżej bazylii
Zobacz również:
Krem z pomidorów - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Natkę pietruszki, bazylię, liście lubczyku drobno siekamy i dodajemy razem z passatą pomidorową do zupy.
W tym czasie na patelni podsmażamy na małej ilości masła przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę oraz obrane ze skórki pomidory. Całość co chwilę mieszamy, dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut aż pomidory zmiękną i zrobi się z nich papka. Zawartość patelni przekładamy do zupy. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę wymieszaną w kubeczku z małą ilością odlanej zupy.
Całość należy zblendować, aby zupa miała konsystencję kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Chleb kroimy najpierw w kromki, a następnie w małą kostkę. Na patelnię nakładamy masło lub oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, nakładamy pokrojony chleb i podsmażamy z obu stron, aż się zarumienią z obu stron i staną się chrupiące.
Gorący krem z pomidorów podajemy z grzankami, kleksem śmietany i listkami bazylii.
Smacznego!
Komentarze