Zupy

Krem z pomidorów

Krem z pomidorów to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą tradycyjnej pomidorówki, którą jedni uwielbiają z makaronem, zaś inni nie wyobrażają jej sobie bez ryżu.

Przygotowany przeze mnie przepis na krem z pomidorów jest szybki do przygotowania i najlepiej smakuje z dużą ilością pomidorów np. malinowych. Teraz póki trwa sezon na pomidory, można je dorwać naprawdę bardzo smaczne i aromatyczne.

Zupa krem z pomidorów doprawiony bazylią, czosnkiem i lubczykiem jest rewelacyjny w smaku. Nie da się go nawet porównać z zupką instant z proszku!

Przepis na: Krem z pomidorów

 Łącznie: 50 min

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 pietruszka (korzeń+natka)
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 200 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 płaska łyżka soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • kilka kromek chleba pszennego lub tostowego
  • 2-3 łyżki oliwy lub masła
  • odrobina śmietany 18% do dekoracji wierzchu
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Natkę pietruszki, bazylię, liście lubczyku drobno siekamy i dodajemy razem z passatą pomidorową do zupy.

W tym czasie na patelni podsmażamy na małej ilości masła przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę oraz obrane ze skórki pomidory. Całość co chwilę mieszamy, dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut aż pomidory zmiękną i zrobi się z nich papka. Zawartość patelni przekładamy do zupy. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę wymieszaną w kubeczku z małą ilością odlanej zupy.

Całość należy zblendować, aby zupa miała konsystencję kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Chleb kroimy najpierw w kromki, a następnie w małą kostkę. Na patelnię nakładamy masło lub oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, nakładamy pokrojony chleb i podsmażamy z obu stron, aż się zarumienią z obu stron i staną się chrupiące.

Gorący krem z pomidorów podajemy z grzankami, kleksem śmietany i listkami bazylii.

Smacznego!


Zupa pomidorowa krem

Zupa krem pomidorowa

Krem z pomidorów

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo sycąca i smaczna, a do tego niezbyt skomplikowana w przygotowaniu. Całość przygotowania nie powinna zająć nam więcej niż 50 min i najczęściej przygotowuję ją latem, kiedy mam dostęp do świeżych i soczystych pomidorów, pochodzących z naszego kraju. Ja szczerze powiedziawszy nigdzie indziej nie jadłam lepszych pomidorów niż Polskich malinówek czy bawolich serc, więc korzystajmy z nich przy przygotowaniu zupy krem z pomidorów.

Zupa krem pomidorowa

Aby nasza zupa krem pomidorowa smakowała najlepiej, polecam skorzystać z pomidorów malinowych, ponieważ jest to jedna z najbardziej docenianych odmian pomidora, ze względu na swój słodki smak, cienką skórkę i bardzo zwarty miąższ. Najlepsze pomidorki możemy oczywiście dostać na targach i w sprawdzonych warzywniakach. Dobre pomidory to już połowa sukcesu na udany przepis na zupę krem pomidorową.

Zupa pomidorowa krem

Aby nasz krem z zupy pomidorowej był jeszcze smaczniejszy, polecam na wierzch przygotować domowe grzanki  na patelni. Jeżeli nie przepadamy za chlebem, to możemy ewentualnie dodać groszek ptysiowy. Według uznania, możemy również dodać do środka śmietanę oraz oliwę, aby nadać potrawie jeszcze lepszego smaku. Wierzch dekorujemy przygotowanymi grzankami oraz listkami bazylii. Jeżeli nie przepadasz za dodatkami, to zupa pomidorowa krem będzie równie dobrze smakować całkiem solo.

 

Back to top button