Krem ze szparagów

4.7/5 (60 ocen)
Krem ze szparagów to pyszna i elegancka zupa, która świetnie sprawdzi się jako lekki obiad w okresie wiosennym. Jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej delikatny, aksamitny smak z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Krem ze szparagów

Sezon na szparagi trzeba wykorzystać w pełni! Tym razem mam dla Was propozycję na smaczną i bardzo prostą do przygotowania zupę. Krem ze szparagów to aksamitna, bardzo smaczna i sycąca zupa, którą wykonasz raz, dwa!

Przepis na: Krem ze szparagów

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 płaskie łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 400 g zielonych szparagów
  • 1 średniej wielkości pietruszki (korzeń)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 350 g ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu np. jarzynowego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego lub cytrynowego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
Wyślij emailem

Krem ze szparagów - przepis krok po kroku


Krok 1

Do przygotowania tej zupy użyłam 400 g zielonych szparagów. Myjemy je, odłamujemy twarde, łykowate końcówki (wystarczy je odgiąć i złamią się w odpowiednim miejscu).

Następnie kroimy na kilku centymetrowe kawałki. 


Krok 2

Do średniej wielkości garnka z nieprzywierającą powierzchnią nalewamy olej (3 łyżki) lub masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy przez chwilę.

Dodajemy pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki (około 350 g, waga po obraniu), pietruszkę (korzeń) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki). Smażymy przez kilka minut na średniej mocy palnika.


Krok 3

Dodajemy szparagi i smażymy przez 2-3 minuty. 


Krok 4

Wlewamy gorący bulion (niecałe 1,5 litra) i gotujemy przez około 5-7 minut. Dodajemy pieprz (1/4 płaskiej łyżeczki) oraz gałkę muszkatołową (1/2 płaskiej łyżeczki). Można dodać także nieco posiekanej natki pietruszki. 


Krok 5

Krem ze szparagów

Odlewamy około szklankę wywaru – do regulowania gęstości kremu (dodajemy ewentualnie po zblendowaniu kremu).

Wlewamy śmietankę (100-150 ml) i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu (możesz kilka główek szparagów zostawić sobie do dekoracji zupy na talerzu). Doprawiamy ewentualnie do smaku szczyptą soli czy pieprzu.

Krem ze szparagów podajemy z groszkiem ptysiowym, domowymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. Smacznego!

Szukasz innych przepisów ze szparagami w roli głównej? W takim razie zachęcam do wypróbowania szparagów z grilla czy pizzy ze szparagami i ricottą. Odwiedź także mój wpis – jak ugotować szparagi, aby były jędrne i miękkie.  


Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

przepis na Krem ze szparagów

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 60

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
7 lat temu

Witam Pani Olgo,
niewątpliwie jest to urządzenie wielofunkcyjne i wykonałam na nim sporo potraw z czego głównie były to płynne rzeczy jak zupy, koktajle, zblendowanie masła orzechowego itp. Robiłam na nim ciasto nalesnikowe, na gofry (w obu przypadkach polecam zastosowanie wolniejszych obrotów), wyszło bez najmniejszych problemów. Osobiście ciasta chlebowego, drożdżowego na nim jeszcze nie próbowałam, lecz wyciągnięcie jego powinno się udac przy jakiejkolwiek plastikowej łopatce, łyżce. Siekanie warzyw na surówkę również powinno się odbywac przy niższych obrotach i może spróbowałaby Pani je dodawać stopniowo? W sensie, że jeżeli doda Pani wszystko na raz do kielicha to może po prostu na dole się wszystko zmiksuje na mus, a wierzch kielicha może być grubo poszatkowany.

Olga
Olga
7 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Dziękuję serdecznie za podpowiedzi 🙂

Olga
Olga
7 lat temu

Chciałam zaznaczyć, że mój post to nie reklama termomixa, mam nadzieję, że nie zostanie tak odebrany, nie mam z nim nic wspólnego, chciałam tylko zobrazować jak chciałabym mieć posiekaną surówke w blenderze :D, który przecież ma lepsze ostrza i więcej obrotów na minutę 😉

Olga
Olga
7 lat temu

Dzień dobry,
prowadzi Pani świetnego bloga :).
Mam nadzieję, że nie popełnie faux pas zadając Pani pytanie tutaj , a nie pod postem bezpośrednio związanym z pytaniem.

Po recenzji na Pani blogu, zakupiłam blender wysokoobrotowy Happycall Alexim.
Liczyłam troszkę, że bedzie on urządzeniem wielofunkcyjnym w moim domu, więc próbuję go zastosować niemal do wszytkiego. Siekanie, mieszanie, blednowanie.
Póki co dobrze wychodzi mi tylko blendowanie.
Probowałam zrobić surówke, tak jak na tym filmie tutaj w termomixie https://www.youtube.com/watch?v=VMmRNAYDL98 i niestety najpierw miałam kawałki różnej wielkości a później już pastę :D.

Próbowałam wyrobic ciasto na pizzę, Pani pisała, że można wyrobic ciasto chlebowe i inne ciasta. A jak to ciasto później stamtąd wydobyć :D? Przydałoby sie jakieś odpowiednie precyzyjne narzędzie :D. Domyślam się, że moje niepowodzenie jest spowodowane barkiem wprawy. Ustawiam nie takie obroty, lub jeszcze cos innego robie nie tak ;).
Moge liczyć na jakieś Pani drobne podpowiedzi co do użytkowania tego sprzetu?

Pozdrawiam serdecznie,
Olga