GrillImprezaMajówkaPrzekąskiPrzekąski na ciepłoSpecjalne okazjeSzybkie przekąskiWarzywa na ciepło

Szparagi z grilla

Szparagi z grilla to jedna z najprostszych przekąsek jakie tylko mogą być. W skrócie to wystarczy owinąć szparagi boczkiem i lekko posmarować oliwą za pomocą pędzelka. No bułka z masłem! Wygląda jednak bardzo ciekawie i super smakuje. Jeśli jesteś fanem grillowanych warzyw to z pewnością Ci posmakują te szparagi z grilla. Ewentualnie szparagi możesz przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku.

Przepisy na grilla

Jeśli szukasz podobnych przepisów na majówkę czy wakacyjne grillowanie to koniecznie odwiedź mój wpis – PRZEPISY NA GRILLA (znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji).

Przepis na: Szparagi z grilla

  Łącznie: 30 min

Składniki:

  • 400 g zielonych szparagów
  • 150 g boczku surowego lub wędzonego w plastrach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić szparagi z grilla?

Jak zrobić szparagi z grilla?
Krok 1:  

Szparagi myjemy delikatnie pod strumieniem wody uważając na delikatne główki. Ewentualnie twarde, białe końcówki odcinamy.

Szparagi owijamy plasterkami boczku (najlepiej nada się surowy lub wędzony).

W małej miseczce mieszamy oliwę z oliwek wraz ze szczyptą soli i pieprzu.


szparagi z grilla z boczkiem
Krok 2:  

Za pomocą pędzelka smarujemy szparagi przygotowaną wcześniej oliwą z oliwek.


szparagi na grilla
Krok 3:  

Układamy na tacce aluminiowej i smażymy na grillu.

Ja najczęściej układam tackę na najwyższej półce grilla, aby tak nie były szybko przypalone tylko żeby miały dłuższy czas na usmażenie się. Wtedy moim zdaniem smakują i wyglądają najlepiej! U mnie najczęściej to trwa około 12-15 minut i smażę do momentu aż będą tylko lekko rumiane.

Wypróbuj także mój sprawdzony przepis na ziemniaki z grilla czy sałatkę pasującą do potraw z grilla!


Szparagi z grilla

Szparagi z grilla z boczkiem

Grillowane szparagi zielone z boczkiem

Grillowane szparagi zielone

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 67

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Szparagi z grilla z boczkiem

Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na zbliżającego się grilla, to koniecznie wypróbuj ten przepis na szparagi z grilla z boczkiem! Jest to jedna z tych błyskawicznych przekąsek, które możesz zrobić w ostatniej chwili. Wystarczy umyć zielone szparagi, usunąć zdrewniałe końcówki, owinąć w plastry boczku, posmarować oliwą z oliwy i położyć na rozgrzanym grillu. Szparagi grillowane z boczkiem wychodzą naprawdę smaczne i na pewno posmakują wszystkim amatorom grillowania.

Grillowane szparagi zielone

Jeżeli lubisz szparagi i za niedługo wybierasz się na grilla, to mam dla ciebie bardzo prosty przepis na grillowane szparagi zielone, owinięte plastrami boczku. Ich czas przygotowania to zaledwie kilka minut, a mamy pyszną przekąskę, które możemy ułożyć dodatkowo na rozgrzanym ruszcie. Z tego przepisu możemy również zrobić białe szparagi z grilla, tylko że wymagają troszkę więcej pracy niż zielone szparagi. Białe wymagają dodatkowo obrania ich ze skórki, ale tak jak w przypadku zielonych, pamiętać musimy o usunięciu twardych końcówek.

Back to top button