Szparagi z grilla to jedna z najprostszych przekąsek jakie tylko mogą być. W skrócie to wystarczy owinąć szparagi boczkiem i lekko posmarować oliwą za pomocą pędzelka. No bułka z masłem! Wygląda jednak bardzo ciekawie i super smakuje. Jeśli jesteś fanem grillowanych warzyw to z pewnością Ci posmakują te szparagi z grilla. Ewentualnie szparagi możesz przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku.
Przepisy na grilla
Jeśli szukasz podobnych przepisów na majówkę czy wakacyjne grillowanie to koniecznie odwiedź mój wpis – PRZEPISY NA GRILLA (znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji).
Przepis na: Szparagi z grilla
Składniki:
- 400 g zielonych szparagów
- 150 g boczku surowego lub wędzonego w plastrach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić szparagi z grilla?
Krok 1
Szparagi myjemy delikatnie pod strumieniem wody uważając na delikatne główki. Ewentualnie twarde, białe końcówki odcinamy.
Szparagi owijamy plasterkami boczku (najlepiej nada się surowy lub wędzony).
W małej miseczce mieszamy oliwę z oliwek wraz ze szczyptą soli i pieprzu.
Krok 3
Układamy na tacce aluminiowej i smażymy na grillu.
Ja najczęściej układam tackę na najwyższej półce grilla, aby tak nie były szybko przypalone tylko żeby miały dłuższy czas na usmażenie się. Wtedy moim zdaniem smakują i wyglądają najlepiej! U mnie najczęściej to trwa około 12-15 minut i smażę do momentu aż będą tylko lekko rumiane.
Wypróbuj także mój sprawdzony przepis na ziemniaki z grilla czy sałatkę pasującą do potraw z grilla!
Komentarze