Chleb domowy

4.9/5 (987 ocen)
Mało co smakuje lepiej niż kromka jeszcze ciepłego, domowego chleba posmarowana masłem, które delikatnie się rozpuszcza. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego domowego chleba jest prostsze, niż myślisz! Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, a przygotujesz samodzielnie pieczywko, którego na próżno szukać w sklepach.

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 35 min pieczenia

Chleb domowy

Opis przepisu

Uwielbiam domowe ciepłe pieczywo, które już z samym posmarowanym masłem smakuje wybitnie. Myślę, że nie ma osoby jaka potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki ze świeżo upieczonego chleba na śniadanie czy kolację. Muszę przyznać, że chleb domowy obsypany z wierzchu makiem, z chrupiącą skórką jest genialny w smaku!

Chleb

To najlepszy chleb pszenny drożdżowy, który jest naprawdę łatwy do przygotowania! Najlepiej go upiec na bazie mąki pszennej chlebowej, jednak często mieszam mąkę pszenną z żytnią w proporcji 2:1. Do środka warto dodać garść ziaren słonecznika, pestek dyni czy sezam.

Mój chleb domowy wychodzi mięciutki, pięknie się kroi, a do tego tak bosko pachnie… U mnie nigdy nie leżał dłużej niż dwa dni! Po jednej ukrojonej kromeczce chce się więcej i więcej… Już z samym masłem smakuje świetnie, a wraz ze świeżą szynką, pomidorkiem i listkami bazylii tworzy jak dla mnie połączenie idealne! To moje ulubione kanapki, które mogłabym jeść codziennie.

Jeśli szukasz podobnych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mój prosty chleb pszenny, bułeczki mleczne czy proste bułki śniadaniowe.

Przepis na: Chleb domowy

Porady na start

Jeżeli chcesz, to możesz przygotować od razu dwa chleby z podwójnej porcji, a następnie po upieczeniu i całkowitym przestudzeniu jeden z nich zamrozić. Pamiętaj aby zawinąć go szczelnie w folię spożywczą lub reklamówkę, aby nie przesiąknął zapachami. Chleb najlepiej rozmrażać w temp. pokojowej.

Składniki:

Rozczyn:

  • 30 g świeżych drożdży lub 10g suchych
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml letniej wody

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub pszennej typ 500
  • 320 ml letniej wody
  • 2 łyżki miękkiego masła ( ok. 25 g)
  • 1 płaska łyżka soli
  • opcjonalnie 1 łyżka sezamu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka pestek dyni

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka maku
Wyślij emailem

Jak upiec chleb domowy?


Krok 1

rozczyn drożdżowy

Chleb domowy można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży.

Do miseczki kruszymy 30 g świeżych drożdży, dodajemy płaską łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant pomijamy wykonanie rozczynu, wsypujemy 10 g drożdży instant i mieszamy po prostu wszystkie składniki zagniatając gładkie ciasto.)


Krok 2

wyrośnięty rozczyn drożdżowy

Rozczyn powinien wyraźnie zwiększyć swoją objętość.


Krok 3

składniki na chleb domowy - mleko, mąka, masło, woda, słonecznik i sezam

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (550 g), 2 płaskie łyżki miękkiego masła, 300-320 ml letniej wody oraz wyrośnięty rozczyn. Opcjonalnie dodajemy także czubatą łyżkę sezamu, ziaren słonecznika oraz pestek dyni.

Ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub opcjonalnie zagniatamy ręcznie przez około 5 minut.

Odstawiamy na 10-20 minut. 


Krok 4

dodanie soli do ciasta na chleb

Po tym czasie dodajemy sól (1 płaska łyżka) i ponownie wyrabiamy przez 5 minut.  


Krok 5

ciasto na chleb domowy

Ciasto powinno stać się bardziej elastyczne i praktycznie nieklejące do rąk. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.  


Krok 6

ciasto na chleb w foremce

Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy dłońmi dosłownie przez chwilkę (blat można oprószyć małą ilością mąki).

Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  


Krok 7

chleb domowy posmarowany jajkiem i posypany makiem

Wierzch smarujemy  roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem 2-3 łyżek mleka.

Posypujemy makiem, sezamem, pestkami dyni itp – tak naprawdę to dowolny dodatek, który równie dobrze możesz pominąć.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.


Krok 8

chleb domowy przed upieczeniem

Lekko nacinamy z wierzchu ostrym nożem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę.


Krok 9

chleb pszenny po upieczeniu

Wyciągamy z piekarnika i od razu koniecznie chleb wyciągamy z keksówki. Gorący chleb domowy studzimy na kratce.

Zapraszam także do wypróbowania moich innych, sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo. Bardzo polecam chleb orkiszowy, a także chałkę drożdżową


przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku

przepis na chleb domowy

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 987

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
167 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona
Iwona
5 dni temu

Wyszedł bardzo smaczny , zrobię jeszcze na pewno

Amanda
Amanda
24 dni temu

Piekę już z tego przepisu któryś raz i za każdym razem wychodzą.Takie upiekłam wczoraj.Pozdrawiam😊

IMG_20250115_184550_229
Zygmunt
Zygmunt
27 dni temu

Chleb na podstawie Waszego przepisu wypieklem w maszynce do pieczenia chleba. Po upieczeniu posmarowalem jajkiem.poprzecinalem.posypalem makiem I wstawilem na 10 minut do piekarnika ( piekla tylko gora ) wyszlo cudo ! Dziekuje.Pozdrowienia z Kanady.

Sylwia
Sylwia
28 dni temu

Super przepis. Pierwszy raz robiłam. Cymes!

IMG_20250112_111606
Yulka
Yulka
28 dni temu

Przepis czytelny jak najbardziej, to nie jest apteka ani laboratorium żeby do grama i minuty podawać proporcje i czas. Jedyne do czego się mogę przyczepić, to zbyt duża ilość świeżych drożdży a co za tym idzie troszkę zbyt szybki wzrost chleba. Ale za to ma się chleb błyskawiczny. Pozdrawiam wszystkich piekących 👋

Jacek
Jacek
29 dni temu

Ten przepis jest słaby i niezrozumiały niestety chleb nie upiekł się 🙁

Izabela
Izabela
1 miesiąc temu

Prosty przepis ,pyszny chlebek.

Screenshot_2025-01-06-21-55-39-063_com.facebook.orca
Ewa
Ewa
1 miesiąc temu

Pierwszy chlebek właśnie upieczony . Prosty przepis . Super . Dziękuję .

1000000454
Patrycja
Patrycja
1 miesiąc temu

To mój pierwszy chleb w życiu 😁 myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem nieźle. Troszeczkę opadł ale jest chrupiący i przepyszny. Na pewno jeszcze upiekę z tego przepisu 🥰

IMG_20241229_200333
Mieczysław
Mieczysław
1 miesiąc temu

To jest przepis na jeden chlebek?

Ewa
Ewa
2 miesięcy temu

chlebek petarda ! zniknal prawie cały;) pani Asiu jaka może być przyczyną że troche się kruszy ???
dziękuję za rade 😉

Lena
Lena
2 miesięcy temu

Drugi chleb upieczony przeze mnie w życiu. Pierwszy z innego przepisu nie wyszedł na 100%, a ten domowy był super. Zjedzony bardzo szybko dlatego brak zdjęcia. Bardzo dziękuję za super przepis. Dzisiaj robię chleb z ziarnami. Zobaczymy co wyjdzie. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

Małgorzata
Małgorzata
2 miesięcy temu

Super przepis chleb smakuje wyśmienicie

inbound945331911631993739
Marzena
Marzena
2 miesięcy temu

Mam mąkę chlebową żytnią 720, czy z niej zrobię chlebek według tego przepisu?

Sylwiatko
Sylwiatko
3 miesięcy temu

Fantastyczny przepis. Ja mieszam mąkę 750 z 1850 . Jest przepyszny

17306247134168403456468702992663
Bogusław
Bogusław
3 miesięcy temu

Chlebek przepyszny . Robiony z półtorej porcji.

inbound4873821747170924179
Rysia
Rysia
4 miesięcy temu

Chleb rewelacja robię już go trochę i super wychodzi polecam pycha mjam 🍞🥖🥙

Aniela
Aniela
4 miesięcy temu

Chlebuś wyszedł przepyszny jak na pierwszy raz z Pani przepisu ;D Gorąco polecam! <3

IMG_6075
Adam
Adam
4 miesięcy temu

Zaczyna rosnoc

1000007106
Adam
Adam
4 miesięcy temu

Ja zaczynam po udarze muszę czymś się zająć pani ciasto bomba teraz robię chleb

Miras
Miras
4 miesięcy temu

Potrafię ugotować dwie rzeczy: parówki i piwo, no może czasem makaron, więc jako kulinarny debil muszę pochwalić autorkę za prostotę opisu wykonania. Prosto i dokładnie. Wyszło fajnie, mój blok nadal nie spłonął.

1000000030
Barbara
Barbara
5 miesięcy temu

Też upiekłam pyszny chlebek z tego przepisu a nawet dwa. Pachnący i nie kruszył się nawet.
A jaki zapach. Dziękuję, przepis doskonały Basia

FB_IMG_1724222420080
Halina
Halina
6 miesięcy temu

Chlebek przepyszny i to dopiero początek wypieków 🙂

IMG_20240723_174853081
Kinga
Kinga
6 miesięcy temu

Pycha. Wreszcie mam dobry przepis na chleb

IMG20240722112613
Ewelina
Ewelina
9 miesięcy temu

Chlebek przepyszny 😍 uwielbiam Twoje przepisy ,a zwłaszcza te na serniczki 😁❤️

1000023147
ANULA
ANULA
9 miesięcy temu

Ciasto wyszło mi trochę rzadkie ,ale możliwe że za krótko robiłam w robocie..ogólnie przepis super a sam chlebuś rewelacja..szkoda ,że nie jest podane że piec z podwójnej porcji😀

lili
lili
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Co to znaczy że piec z podwójnej porcji

Ewa
Ewa
10 miesięcy temu

dzień dobry czy jak sie robi na drozdzach instant to należy dodać cukier

Ewa
Ewa
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuje przepis jest genialny:)

Aania
Aania
10 miesięcy temu

wkoncu trafiłam idealny przepis na najlepszy, przepyszny chlebek. Zapisane będę robić często:) Dziękuję

Maria
Maria
11 miesięcy temu

Maria przepis znakomity chleb pyszny

Agata
Agata
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Maria

Napewo wychodzi super🤗

Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

Wczoraj wieczorem upiekłam dwa pierwsze chlebki z Twojego przepisu. Dziś o 14:00 nie było już śladu 😁 teraz znowu dwa wylądowały w piekarniku. Dziękuję za przepis. Chleb jest pyszny !!!

Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

Witam . Z Pani przepisu robię cały czas chlebek . Chwalę 🙂 bardzo dobry

Aga
Aga
11 miesięcy temu

Na orkiszu
Mam małą keksowke więc z 2/3 chleb a z 1/3 ciasta ululalam bułki.
Wszystko wyszło ślicznie.
Nie jedliśmy lepszych bułek
Chleb też mega

IMG_20240219_202942
Dominika
Dominika
11 miesięcy temu

czy mozna uzyc mąki orkiszowej? a jeśli tak to jaki dokładnie typ?

Łucja
Łucja
1 rok temu

Chlebuś petarda! Na pewno będzie kolejny 😁

inbound4798251890744625843
Łucja
Łucja
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Będę piekła kolejny, ale chciałam tym razem z mąki żytniej 2000. Wyjdzie z tego przepisu? Chyba, że masz inny 🙂
Pozdrawiam 😉

wiliam
wiliam
1 rok temu

Upieczony i stygnie, Pytanie: jak nacinać go nożem jak ciasto się klei?

wiliam
wiliam
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Chodzi mi o ten fragment: Po tym czasie lekko nacinamy nożem, ponownie lekko pryskamy wodą i posypujemy łyżką maku. Ponownie odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Identycznie trudno umyć wszystkie naczynia i narzędzia bo ciasto bardzo się klei i nawet gorąca woda go nie rozpuszcza, ale generalnie chleb wyszedł super, wygląd i smak perfekcyjny.

wiliam
wiliam
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Najważniejsze że smak super. Podziękowania za przepis.

Halina
Halina
1 rok temu

Pierwszy raz zrobiłam super przepis dzięki wyszedł wspaniały.

IMG20240127211627
Mariusz
Mariusz
1 rok temu

Udał się

IMG_20240106_190907246
Pola
Pola
1 rok temu

Pyszny! Dodałam czarnuszki, słonecznika i żurawiny 🥰

IMG_7420
Joanna
Joanna
1 rok temu

Pomimo tego, że zapomniałam dodać cukru, chlebek wyszedł naprawdę pyszny 😍

IMG20240101201050
Paweł
Paweł
1 rok temu

To mój pierwszy chleb w życiu. Chyba wyszło całkiem nieźle. Smak taki sam jak wygląd l.

20240101_185301
Joanna
Joanna
1 rok temu

Zapomniałam dodać cukru, czy to wpłynie na jakość chlebka 😔😔

Basia
Basia
1 rok temu

Piękny chlebek, pierwsze 20 minut piekłam pod folią, więc u góry jest w ładnym złotym kolorze, polecam ten przepis 🙂 zrobiłam z drożdży instant.

17040453208042217261012050584263
Martyna
Martyna
1 rok temu

Wyszedł rewelacyjny! Pyszny i wyglada jak z piekarni 🙂

D01274B5-30F0-4CDE-B6FD-E03758D56B78
Joanna
Joanna
1 rok temu

Mam pytanie , czy tak dużej ilości drożdży nie czuje się w gotowym pieczywie ?

Marika
Marika
1 rok temu

Chleb wyszedł super bardzo smaczny serdecznie polecam ten przepis

IMG_20231203_190616562.jpg
Piotr
Piotr
1 rok temu

Chleb wyszedł przepyszny! Użyłem połowy mąki typ1850 i połowy typ450. Dodałem ziarna dyni, biały sezam i ciemny sezam. Wyszedł obłędnie

IMG_0884.jpeg
Weronika
Weronika
1 rok temu

pieczemy z termoobiegiem czy góra-dół?🙂

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Chleb wyszedł super. Ostatnio upiekłam jeden , a dziś odrazu dwa 😁. Dodam że od lat piekę chleb na zakwasie , a ten na drożdżach jest równie przepyszny. Robiłam według przepisu.

IMG_20231111_174727.jpg
Adriana
Adriana
1 rok temu
W odpowiedzi do  Agnieszka

Przy podwojonej ilości składników, drożdże też pani podwaja ?

Maria
Maria
10 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Adriana

Zapisałam przepis i zabieram się do upieczenia tego chlebusia zobaczę jak wyjdzie.

Ilona
Ilona
1 rok temu

“Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy” ale jak długo zagniatamy drugi raz ?

Marek
Marek
1 rok temu

Dzięki za przepis. Wyglądają przepysznie. Zrobiłem podwójną porcję.

IMG_20230909_120656.jpg

Chleb

Jak dla mnie nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo! Własnoręcznie przygotowany chleb czy bułki sprawiają mi niesamowitą frajdę i satysfakcję. Ten zapach, smak… Nie da się tego kupić w żadnym sklepie czy piekarni! Moi domownicy uwielbiają chleb z chrupiącą skórką i zawsze jest wojna kto zje ciepłą piętkę ze świeżo upieczonego chleba. Takie domowe pieczywo na śniadanie czy kolację jest naprawdę rewelacyjne! Uwielbiam kanapki z własnego chleba! W szczególności kocham jajecznicę z wiejskich jajek wraz z dodatkiem kromki świeżego chleba czy bułek. Przy okazji polecam Wam wypróbować moją maślaną chałkę czy bułeczki mleczne!

Chleb domowy

Chleb domowy na bazie mąki pszennej chlebowej naprawdę smakuje fantastycznie. Do tego jest tak prosty do przygotowania! Chleb wychodzi mięciutki, delikatny w smaku, a do tego pięknie się kroi. Ważne jest przede wszystkim dobre wyrobienie i wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Oczywiście nie zapominajmy o prawidłowym przygotowaniu rozczynu, ponieważ bez tego nasz chleb w ogóle nie urośnie. W tym przepisie niezbędne są świeże drożdże, jednak na bazie drożdży instant wyjdzie równie smaczny. Do wyrobienia ciasta używam zazwyczaj robota kuchennego, ponieważ przy jego użyciu nie muszę wkładać jakiejkolwiek siły w zagniatanie ciasta na chleb.

Pieczenie chleba

Dawniej myślałam, że pieczenie chleba jest trudne i niesamowicie czasochłonne. W przypadku wypieków na bazie zakwasu etap ich przygotowywania jest rzeczywiście zdecydowanie dłuższy i wymaga większych umiejętności. Jednak pieczenie chleba pszennego drożdżowego jest banalnie proste. Jeżeli chcecie wzbogacić smak swojego domowego pieczywa to koniecznie dodaj do niego garść ziaren np. pestki dyni, ziarna słonecznika, sezam czy mak. To zdecydowanie moje ulubione dodatki do chleba, dzięki którym ukrojone kromki są jeszcze smaczniejsze. Jak dla mnie to najlepszy pomysł na śniadanie! Jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z domowym pieczywem to koniecznie wypróbuj mój prosty chleb pszenny, bułeczki mleczne czy proste bułki śniadaniowe. Chciałabym Ci także polecić sprawdzony przepis na chałkę z maślaną kruszonką!

RozwińZwiń