Opis przepisu
Uwielbiam domowe ciepłe pieczywo, które już z samym posmarowanym masłem smakuje wybitnie. Myślę, że nie ma osoby jaka potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki ze świeżo upieczonego chleba na śniadanie czy kolację. Muszę przyznać, że chleb domowy obsypany z wierzchu makiem, z chrupiącą skórką jest genialny w smaku!
Chleb
To najlepszy chleb pszenny drożdżowy, który jest naprawdę łatwy do przygotowania! Najlepiej go upiec na bazie mąki pszennej chlebowej, jednak często mieszam mąkę pszenną z żytnią w proporcji 2:1. Do środka warto dodać garść ziaren słonecznika, pestek dyni czy sezam.
Mój chleb domowy wychodzi mięciutki, pięknie się kroi, a do tego tak bosko pachnie… U mnie nigdy nie leżał dłużej niż dwa dni! Po jednej ukrojonej kromeczce chce się więcej i więcej… Już z samym masłem smakuje świetnie, a wraz ze świeżą szynką, pomidorkiem i listkami bazylii tworzy jak dla mnie połączenie idealne! To moje ulubione kanapki, które mogłabym jeść codziennie.
Jeśli szukasz podobnych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mój prosty chleb pszenny, bułeczki mleczne czy proste bułki śniadaniowe.
Przepis na: Chleb domowy
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży lub 10g suchych
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml letniej wody
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej tortowej
- 320 ml letniej wody
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 płaska łyżka soli
- opcjonalnie 1 łyżeczka sezamu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka maku
Zobacz również:
Jak upiec chleb domowy?
Wykonanie:
Do miseczki kruszymy 30 g świeżych drożdży, dodajemy 3 łyżeczki cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
Do większej miski wsypujemy przesianą (550 g) mąkę, 2 płaskie łyżki miękkiego masła, 300-320 ml letniej wody, płaską łyżkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Opcjonalnie dodajemy także łyżkę sezamu, ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub opcjonalnie zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne, ale nieco rzadkie (ja ok. 5 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – u mnie 36 cm. Ponownie odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch spryskujemy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego). Przykrywamy ściereczką.
Po tym czasie lekko nacinamy nożem, ponownie lekko pryskamy wodą i posypujemy łyżką maku. Ponownie odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.
Wyciągamy z piekarnika i od razu koniecznie chleb wyciągamy z keksówki. Gorący studzimy na kratce.
Komentarze
Chleb rewelacja robię już go trochę i super wychodzi polecam pycha mjam 🍞🥖🥙
Cieszę się 🙂
Chlebuś wyszedł przepyszny jak na pierwszy raz z Pani przepisu ;D Gorąco polecam! <3
Ekstra wyszedł! ❤️❤️ Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował 🙂
Zaczyna rosnoc
Trzymam kciuki żeby chleb wyszedł super smacznie 🙂
Ja zaczynam po udarze muszę czymś się zająć pani ciasto bomba teraz robię chleb
Potrafię ugotować dwie rzeczy: parówki i piwo, no może czasem makaron, więc jako kulinarny debil muszę pochwalić autorkę za prostotę opisu wykonania. Prosto i dokładnie. Wyszło fajnie, mój blok nadal nie spłonął.
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że przepis się spodobał 🙂 Gratuluję udanego wypieku i zapraszam po kolejne przepisy. Może tym razem coś bardziej skomplikowanego? Skoro już chleb wyszedł, to znaczy, że jest ukryty talent do pieczenia tylko trzeba dać mu się ujawnić 😁
Też upiekłam pyszny chlebek z tego przepisu a nawet dwa. Pachnący i nie kruszył się nawet.
A jaki zapach. Dziękuję, przepis doskonały Basia
Ekstra wyszedł 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ❤️
Chlebek przepyszny i to dopiero początek wypieków 🙂
Super!
Pycha. Wreszcie mam dobry przepis na chleb
Ekstra wyszedł 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️
Chlebek przepyszny 😍 uwielbiam Twoje przepisy ,a zwłaszcza te na serniczki 😁❤️
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Ciasto wyszło mi trochę rzadkie ,ale możliwe że za krótko robiłam w robocie..ogólnie przepis super a sam chlebuś rewelacja..szkoda ,że nie jest podane że piec z podwójnej porcji😀
Faktycznie moje niedopatrzenie 😀 Bardzo się cieszę, że chlebuś posmakował! ❤️
Co to znaczy że piec z podwójnej porcji
A co w tym pytaniu dziwnego? 🙂
Pani powyżej była zadowolona z wypieku i zażartowała, że jeden chleb dla niej to za mało, więc mogłabym w opisie napisać żeby od razu wypiekać dwa chleby…
Podwójna porcja chleba, to po prostu dwa chleby 😛
dzień dobry czy jak sie robi na drozdzach instant to należy dodać cukier
Można, ale nie jest to obowiązkowe 🙂
Dziękuje przepis jest genialny:)
wkoncu trafiłam idealny przepis na najlepszy, przepyszny chlebek. Zapisane będę robić często:) Dziękuję
Super cieszę się 🙂
Maria przepis znakomity chleb pyszny
Napewo wychodzi super🤗
Dzięki 🙂
Wczoraj wieczorem upiekłam dwa pierwsze chlebki z Twojego przepisu. Dziś o 14:00 nie było już śladu 😁 teraz znowu dwa wylądowały w piekarniku. Dziękuję za przepis. Chleb jest pyszny !!!
No to fantastyczna wiadomość! 🙂 Oczywiście, że smakowały, a nie że brakło i trzeba piec od nowa 😛
Witam . Z Pani przepisu robię cały czas chlebek . Chwalę 🙂 bardzo dobry
Bardzo mi w takim razie miło! 😍 Pozdrawiam serdecznie i życzę w takim razie kolejnych udanych wypieków!
Na orkiszu
Mam małą keksowke więc z 2/3 chleb a z 1/3 ciasta ululalam bułki.
Wszystko wyszło ślicznie.
Nie jedliśmy lepszych bułek
Chleb też mega
Miło mi to czytać 🙂 domowe są o niebo lepsze niż te z marketów…
czy mozna uzyc mąki orkiszowej? a jeśli tak to jaki dokładnie typ?
Oczywiście, można uzyc orkiszowej jasnej, dowolny typ 🙂
Chlebuś petarda! Na pewno będzie kolejny 😁
Pięknie wyszedł 🙂
Będę piekła kolejny, ale chciałam tym razem z mąki żytniej 2000. Wyjdzie z tego przepisu? Chyba, że masz inny 🙂
Pozdrawiam 😉
No to lepiej wyszukać sobie przepis stricte na chleb żytni, bo wtedy proporcje będą delikatnie inne niż w przypadku mąki pszennej i to jasnej 🙂
Upieczony i stygnie, Pytanie: jak nacinać go nożem jak ciasto się klei?
Chleb kroi się jak już wystygnie. Gorący może się ciężko kroić, nie mam na to żadnej rady…
Chodzi mi o ten fragment: Po tym czasie lekko nacinamy nożem, ponownie lekko pryskamy wodą i posypujemy łyżką maku. Ponownie odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Identycznie trudno umyć wszystkie naczynia i narzędzia bo ciasto bardzo się klei i nawet gorąca woda go nie rozpuszcza, ale generalnie chleb wyszedł super, wygląd i smak perfekcyjny.
Robię ten chleb często i nigdy nie wyszło mi aż tak klejące ciasto. Może nie było dobrze wyrobione. Powinno wyjść elastyczne 🙂
Najważniejsze że smak super. Podziękowania za przepis.
Tak, to najważniejsze 🙂
Pierwszy raz zrobiłam super przepis dzięki wyszedł wspaniały.
Cieszę się, że smakuje 🙂
Udał się
Brawo!
Pyszny! Dodałam czarnuszki, słonecznika i żurawiny 🥰
Super! 🙂
Pomimo tego, że zapomniałam dodać cukru, chlebek wyszedł naprawdę pyszny 😍
Cieszę się, że smakował 🙂
To mój pierwszy chleb w życiu. Chyba wyszło całkiem nieźle. Smak taki sam jak wygląd l.
Rewelka! 🙂 Jak na pierwszy raz to szacun 🙂
Zapomniałam dodać cukru, czy to wpłynie na jakość chlebka 😔😔
Piękny chlebek, pierwsze 20 minut piekłam pod folią, więc u góry jest w ładnym złotym kolorze, polecam ten przepis 🙂 zrobiłam z drożdży instant.
Wyszedł rewelacyjny! Pyszny i wyglada jak z piekarni 🙂
Super!
Mam pytanie , czy tak dużej ilości drożdży nie czuje się w gotowym pieczywie ?
To jest chleb drożdżowy, więc ciezko całkowicie uniknąć posmaku drozdzy w chlebie… 🙂
Chleb wyszedł super bardzo smaczny serdecznie polecam ten przepis
Piękny wyszedł ten chlebuś! 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! 🤗
Chleb wyszedł przepyszny! Użyłem połowy mąki typ1850 i połowy typ450. Dodałem ziarna dyni, biały sezam i ciemny sezam. Wyszedł obłędnie
Ooo super wyszły oba chleby 🙂 Dziękuję za miłą recenzję i zdjęcie wypieku! Smacznego.
pieczemy z termoobiegiem czy góra-dół?🙂
Góra-dół 🙂
Chleb wyszedł super. Ostatnio upiekłam jeden , a dziś odrazu dwa 😁. Dodam że od lat piekę chleb na zakwasie , a ten na drożdżach jest równie przepyszny. Robiłam według przepisu.
Przy podwojonej ilości składników, drożdże też pani podwaja ?
Zapisałam przepis i zabieram się do upieczenia tego chlebusia zobaczę jak wyjdzie.
Super! 🙂
Superowy wyszedł! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️ Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków!
“Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy” ale jak długo zagniatamy drugi raz ?
Przez chwileczkę 🙂
Dzięki za przepis. Wyglądają przepysznie. Zrobiłem podwójną porcję.
Naprawdę pięknie wyglądają! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie ❤️
Jaki rozmiar blaszki?
U mnie 36 cm 🙂
Czy z mąki razowej tez wyjdzie ?
Zapewne tak, ale będzie trzeba dodać więcej wody 🙂
Ile więcej wody
Chleb wyszedł idealny, nic nie zmieniłem w przepisie. Jedno co to nie dodałem żadnych pestek i piekłem z termoobiegiem. Pyszny polecam
Chleb wyszedł super 🙂 Oczywiście chleb można piec z ziarnami lub je całkiem pominąć 🙂
Następnym razem robię z makiem ,drugi z pastkami dyni
Chlebek bardzo fajny, prosty nawet dla początkujących. A przede wszystkim pyszny.
Piękny wyszedł! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Ciasto mega rzadkie wyszło łyżka soli za dużo więcej nie będę powtarzała tego chleba
Chlebek pięknie mi wyrósł i smakuje świetnie ale przy podanych proporcjach pieczenia bardzo porządnie mi się przypiekł z góry, prawie na czarno…czy można zmodyfikować czas pieczenia?
Wystarczy przykryć folia aluminiowa z góry przez pierwsze 20 minut . Chlebek pięknie się upiecze i nie będzie mocno spieczony z góry
Tak, w takim razie trzeba będzie delikatnie skrócić pieczenia. Czasami niektóre piekarniki pieką mocniej lub słabiej niż inne 🙂
Hej a jak mam normalną brytwanke taka na standard ciasto i nie ma papieru do pieczenia bo na razie na emigracji he
Chleby piekę raczej tylko w keksówkach lub specjalnym garnku żeliwnym. W dużej brytfance będzie przecież niziutki na 2-3 cm 🙂
Piekłam pierwszy raz ale niestety wyszedł mi zakalec…. 😭😭 jutro będę próbować jeszcze Rez
A ile może maksymalnie rosnąć ciasto? Chodzi mi o pierwsze wyrastanie w temperaturze pokojowej
Z tego samego przepisu ale bez maku, przepyszny i nie wiem jak długo zachowuje świeżość bo został zjedzony tego samego dnia
Bardzo się cieszę, że tak smakował w takim razie 🙂 Jeżeli jest dobrze przechowywany, to spokojnie 2-3 dni będzie dobry 🙂
Czy ten chleb można też zrobić w maszynie do chleba?
No pewnie 🙂
Chlebek wyszedł przepyszny! Dobrze dobrane ilościowo składniki 😊😊
Bardzo się cieszę, że chlebek smakował 🙂
Upiekłam mój pierwszy chleb w życiu i teraz już wiem że w sklepie nie będę kupować… jest przepyszny i wszyscy się nim zajadają dziękuję za przepis 😉
cieszę się 🙂
Chlebek rewelacja! Chrupiąca skórka, mięciutki w środku 💕👍 Polecam!
Witam mam pytanie czy te ciasto można upiec również na zwykłej mące pszennej zamist pszennej chlebowej. Ps prosiłabym o szybką odpowiedź
Witam, można na zwykłej mące również 🙂
Witam, termoobieg czy góra-dół? Pozdrawiam
Góra-dół bez termoobiegu 🙂
Witam ponownie
Nie poddałam się i spróbowałam z suchymi drożdżami i rewelacja, chlebek wyrasta ponad formę i za każdym razem pycha. Kupnego chleba nie kupuje juz w ogóle 😀
No to elegancko! 🙂 Ciepły smakuje zdecydowanie najlepiej 😛