Opis przepisu
Uwielbiam domowe ciepłe pieczywo, które już z samym posmarowanym masłem smakuje wybitnie. Myślę, że nie ma osoby jaka potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki ze świeżo upieczonego chleba na śniadanie czy kolację. Muszę przyznać, że chleb domowy obsypany z wierzchu makiem, z chrupiącą skórką jest genialny w smaku!
Chleb
To najlepszy chleb pszenny drożdżowy, który jest naprawdę łatwy do przygotowania! Najlepiej go upiec na bazie mąki pszennej chlebowej, jednak często mieszam mąkę pszenną z żytnią w proporcji 2:1. Do środka warto dodać garść ziaren słonecznika, pestek dyni czy sezam.
Mój chleb domowy wychodzi mięciutki, pięknie się kroi, a do tego tak bosko pachnie… U mnie nigdy nie leżał dłużej niż dwa dni! Po jednej ukrojonej kromeczce chce się więcej i więcej… Już z samym masłem smakuje świetnie, a wraz ze świeżą szynką, pomidorkiem i listkami bazylii tworzy jak dla mnie połączenie idealne! To moje ulubione kanapki, które mogłabym jeść codziennie.
Jeśli szukasz podobnych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mój prosty chleb pszenny, bułeczki mleczne czy proste bułki śniadaniowe.
Przepis na: Chleb domowy
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży lub 10g suchych
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml letniej wody
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej tortowej
- 320 ml letniej wody
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 płaska łyżka soli
- opcjonalnie 1 łyżeczka sezamu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka maku
Zobacz również:
Jak upiec chleb domowy?
Wykonanie:
Do miseczki kruszymy 30 g świeżych drożdży, dodajemy 3 łyżeczki cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
Do większej miski wsypujemy przesianą (550 g) mąkę, 2 płaskie łyżki miękkiego masła, 300-320 ml letniej wody, płaską łyżkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Opcjonalnie dodajemy także łyżkę sezamu, ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub opcjonalnie zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne, ale nieco rzadkie (ja ok. 5 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – u mnie 36 cm. Ponownie odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch spryskujemy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego). Przykrywamy ściereczką.
Po tym czasie lekko nacinamy nożem, ponownie lekko pryskamy wodą i posypujemy łyżką maku. Ponownie odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.
Wyciągamy z piekarnika i od razu koniecznie chleb wyciągamy z keksówki. Gorący studzimy na kratce.
Komentarze
Chleb wyszedł przepyszny! Użyłem połowy mąki typ1850 i połowy typ450. Dodałem ziarna dyni, biały sezam i ciemny sezam. Wyszedł obłędnie
Ooo super wyszły oba chleby 🙂 Dziękuję za miłą recenzję i zdjęcie wypieku! Smacznego.
pieczemy z termoobiegiem czy góra-dół?🙂
Góra-dół 🙂
Chleb wyszedł super. Ostatnio upiekłam jeden , a dziś odrazu dwa 😁. Dodam że od lat piekę chleb na zakwasie , a ten na drożdżach jest równie przepyszny. Robiłam według przepisu.
Superowy wyszedł! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️ Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków!
“Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy” ale jak długo zagniatamy drugi raz ?
Przez chwileczkę 🙂
Dzięki za przepis. Wyglądają przepysznie. Zrobiłem podwójną porcję.
Naprawdę pięknie wyglądają! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie ❤️
Jaki rozmiar blaszki?
U mnie 36 cm 🙂
Czy z mąki razowej tez wyjdzie ?
Zapewne tak, ale będzie trzeba dodać więcej wody 🙂
Ile więcej wody
Chleb wyszedł idealny, nic nie zmieniłem w przepisie. Jedno co to nie dodałem żadnych pestek i piekłem z termoobiegiem. Pyszny polecam
Chleb wyszedł super 🙂 Oczywiście chleb można piec z ziarnami lub je całkiem pominąć 🙂
Następnym razem robię z makiem ,drugi z pastkami dyni
Chlebek bardzo fajny, prosty nawet dla początkujących. A przede wszystkim pyszny.
Piękny wyszedł! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakuje 🙂
Ciasto mega rzadkie wyszło łyżka soli za dużo więcej nie będę powtarzała tego chleba
Chlebek pięknie mi wyrósł i smakuje świetnie ale przy podanych proporcjach pieczenia bardzo porządnie mi się przypiekł z góry, prawie na czarno…czy można zmodyfikować czas pieczenia?
Wystarczy przykryć folia aluminiowa z góry przez pierwsze 20 minut . Chlebek pięknie się upiecze i nie będzie mocno spieczony z góry
Tak, w takim razie trzeba będzie delikatnie skrócić pieczenia. Czasami niektóre piekarniki pieką mocniej lub słabiej niż inne 🙂
Hej a jak mam normalną brytwanke taka na standard ciasto i nie ma papieru do pieczenia bo na razie na emigracji he
Chleby piekę raczej tylko w keksówkach lub specjalnym garnku żeliwnym. W dużej brytfance będzie przecież niziutki na 2-3 cm 🙂
Piekłam pierwszy raz ale niestety wyszedł mi zakalec…. 😭😭 jutro będę próbować jeszcze Rez
A ile może maksymalnie rosnąć ciasto? Chodzi mi o pierwsze wyrastanie w temperaturze pokojowej
Z tego samego przepisu ale bez maku, przepyszny i nie wiem jak długo zachowuje świeżość bo został zjedzony tego samego dnia
Bardzo się cieszę, że tak smakował w takim razie 🙂 Jeżeli jest dobrze przechowywany, to spokojnie 2-3 dni będzie dobry 🙂
Czy ten chleb można też zrobić w maszynie do chleba?
No pewnie 🙂
Chlebek wyszedł przepyszny! Dobrze dobrane ilościowo składniki 😊😊
Bardzo się cieszę, że chlebek smakował 🙂
Upiekłam mój pierwszy chleb w życiu i teraz już wiem że w sklepie nie będę kupować… jest przepyszny i wszyscy się nim zajadają dziękuję za przepis 😉
cieszę się 🙂
Chlebek rewelacja! Chrupiąca skórka, mięciutki w środku 💕👍 Polecam!
Witam mam pytanie czy te ciasto można upiec również na zwykłej mące pszennej zamist pszennej chlebowej. Ps prosiłabym o szybką odpowiedź
Witam, można na zwykłej mące również 🙂
Witam, termoobieg czy góra-dół? Pozdrawiam
Góra-dół bez termoobiegu 🙂
Witam ponownie
Nie poddałam się i spróbowałam z suchymi drożdżami i rewelacja, chlebek wyrasta ponad formę i za każdym razem pycha. Kupnego chleba nie kupuje juz w ogóle 😀
No to elegancko! 🙂 Ciepły smakuje zdecydowanie najlepiej 😛
Jeżeli chodzi o suche drożdże to nie daje do ciasta w ogóle składników z roczynu ? Czy dodaje je ale nie robiąc rozczynu (bez drożdży) ?
Dodaje się je nie robiąc robiąc rozczynu 🙂
Pierwszy wyszedł rewelacja, ale kolejne coś zakalce nie wiem co złe robie, wszystko tak samo 🙁 a co zrobić aby dol byl troszkę bardziej upieczony? Nie dawać pojemnika z wodą ?. Załączam zdjecie tego rewelacyjnego.
Jeśli chleb opada, robi się zakalec, to z dużym prawdopodobieństwem ciasto było za wilgotne, a tym samym za ciężkie. Proponowałbym trochę zmniejszyć ilość wody. Wody lepiej troszkę za mało, niż trochę za dużo.
Ja nie daję pojemnika z wodą i jest lepszy, dodatkowo robię na suchych drożdżach i też wychodzi lepiej niż na normalnych. 20 min temp. 220 stopni i 20 min temp. 180 stopni bez termoobiegu.
O kurcze muszę przyznać, że jest Pani bardzo oryginalnym przypadkiem, bo zazwyczaj jest na odwrót, czyli pierwsze próby jakiegos przepisu wychodzą kiepsko, a z każdą kolejną już lepiej…. 🙂 Proszę się zastanowić co teraz zrobiła Pani inaczej niz za pierwszym razem. Ogólnie wyróśł teraz czy nie? Zakalce raczej nie występują w cieście drożdżowym tylko raczej jogurtowym czy ucieranym… Mógł byc może bardziej nieco krócej pieczony jak już.
Pierwszy okazało się ze dałam więcej drożdży a później nawet mąż mi wszystko odmierzał 🙁 robie rozczyn łyżka mąki, lyzeczka cukru, 50 ml wody. Pięknie to urasta. Biore mąke pszenną te 550g i reszte składników, zostawiam godzinke i tez pięknie urasta. Kwestia urastania w formie, to ostatnie urastanie jest juz slabe i w piekarniku wręcz klapie a temp. zawsze taka sama 🙁 juz drożdże pojechalam kupić inne, teraz spróbuję z mąką. Nie chcę się poddać bo jest pyszny.
Nie wiem , czy ma to znaczenie,ale w przepisie są 3 łyżeczki cukru…
No to w takim razie nie wiem co idzie skoro, bo nigdy nie miałam takiego przypadku żeby mi ciasto drożdżowe klapło… Może trzeba piec dłużej w Pani piekarniku. Sama napisała Pani, że przy mniejszej ilości drożdży ciasto też łądnie wyrosło (w moim odczuciu nie ma potrzeby dodawać więcej niż jest podane w przepisie, bo poxniej w tym chlebie mocno czuć drożdże).
No sproboje własne dłużej go potrzymać ale wtedy bardzo mi sie skorupka robi u gory. Właśnie czekam na wyrośnięcie i działań dalej
Zauważyłam problem. Urosło w formie pięknie, az było widać pęcherzyki. Gdy włożyłam do nagrzanego do 220 ° piekarnika juz widziałam jak opada niestety nie wiem czemu
Pieczywo zwykle się piecze w wyższej temperaturze niż tradycyjne wypieki na słodko. Niestety nie wiem jak zaradzić na taki problem.
Kto rano wstaję, ten ma świeży chlebek Przepychota!! I ten zapach w całym domu
Piękny chlebuś! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego!
Chleb pyszny, ja mieszam mąkę żytnią z pszenną w proporcji 1:2 i wychodzi super
Cieszę się, że smakuje! 🙂 Ja również często robię w takiej proporcji chleb 🙂
Chlebek przepyszny
Rewelacyjny! ❤️❤️ Smacznego! 🙂
W moim domu to jest przepis numer 1 i zadań inny ! 🙂
Śliczniutki wyszedł! 🙂 Nie ma to jak swój własny chleb domowy 🙂 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że przepis przypadł do gustu!
Chleb jest na dużą keksowke?
Tak, na 36 cm 🙂
Ślicznie dziękuję 🙂
Proszę bardzo! 🙂
Pieklem pierwszy raz w zyciu-wyszedl rewelacyjnie.Na moj gust tylko nieco malo soli.
Super chlebek, chrupiąca skórka i mięciutki w środku 🙂 zrobiłam z mąki orkiszowej jasnej i dodałam trochę żytniej razowej. Pyszny 🙂
Chleb wyszedł przepyszny, tylko znika za szybko 🙂
