Chleb domowy

4.5/5 (755 ocen)

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 35 min pieczenia

chleb domowy przepis

Opis przepisu

Uwielbiam domowe ciepłe pieczywo, które już z samym posmarowanym masłem smakuje wybitnie. Myślę, że nie ma osoby jaka potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki ze świeżo upieczonego chleba na śniadanie czy kolację. Muszę przyznać, że chleb domowy obsypany z wierzchu makiem, z chrupiącą skórką jest genialny w smaku!

Chleb

To najlepszy chleb pszenny drożdżowy, który jest naprawdę łatwy do przygotowania! Najlepiej go upiec na bazie mąki pszennej chlebowej, jednak często mieszam mąkę pszenną z żytnią w proporcji 2:1. Do środka warto dodać garść ziaren słonecznika, pestek dyni czy sezam.

Mój chleb domowy wychodzi mięciutki, pięknie się kroi, a do tego tak bosko pachnie… U mnie nigdy nie leżał dłużej niż dwa dni! Po jednej ukrojonej kromeczce chce się więcej i więcej… Już z samym masłem smakuje świetnie, a wraz ze świeżą szynką, pomidorkiem i listkami bazylii tworzy jak dla mnie połączenie idealne! To moje ulubione kanapki, które mogłabym jeść codziennie.

Jeśli szukasz podobnych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mój prosty chleb pszenny, bułeczki mleczne czy proste bułki śniadaniowe.

Przepis na: Chleb domowy

Składniki:

Rozczyn:

  • 30 g świeżych drożdży lub 10g suchych
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml letniej wody

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej tortowej
  • 320 ml letniej wody
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 płaska łyżka soli
  • opcjonalnie 1 łyżeczka sezamu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka maku
Wyślij emailem

Jak upiec chleb domowy?


Wykonanie:

Do miseczki kruszymy 30 g świeżych drożdży, dodajemy 3 łyżeczki cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

Do większej miski wsypujemy przesianą (550 g) mąkę, 2 płaskie łyżki miękkiego masła, 300-320 ml letniej wody, płaską łyżkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Opcjonalnie dodajemy także łyżkę sezamu, ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub opcjonalnie zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne, ale nieco rzadkie (ja ok. 5 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – u mnie 36 cm. Ponownie odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch spryskujemy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego). Przykrywamy ściereczką.

Po tym czasie lekko nacinamy nożem, ponownie lekko pryskamy wodą i posypujemy łyżką maku. Ponownie odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.

Wyciągamy z piekarnika i od razu koniecznie chleb wyciągamy z keksówki. Gorący studzimy na kratce.


chleb domowy

chleb

chleb pszenny

chleb pszenny

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 755

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
117 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
3 dni temu

dzień dobry czy jak sie robi na drozdzach instant to należy dodać cukier

Ewa
Ewa
3 dni temu

Dziękuje przepis jest genialny:)

Aania
Aania
8 dni temu

wkoncu trafiłam idealny przepis na najlepszy, przepyszny chlebek. Zapisane będę robić często:) Dziękuję

Maria
Maria
19 dni temu

Maria przepis znakomity chleb pyszny

Agata
Agata
15 dni temu
Reply to  Maria

Napewo wychodzi super🤗

Agnieszka
Agnieszka
24 dni temu

Wczoraj wieczorem upiekłam dwa pierwsze chlebki z Twojego przepisu. Dziś o 14:00 nie było już śladu 😁 teraz znowu dwa wylądowały w piekarniku. Dziękuję za przepis. Chleb jest pyszny !!!

Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu

Witam . Z Pani przepisu robię cały czas chlebek . Chwalę 🙂 bardzo dobry

Aga
Aga
1 miesiąc temu

Na orkiszu
Mam małą keksowke więc z 2/3 chleb a z 1/3 ciasta ululalam bułki.
Wszystko wyszło ślicznie.
Nie jedliśmy lepszych bułek
Chleb też mega

IMG_20240219_202942
Dominika
Dominika
1 miesiąc temu

czy mozna uzyc mąki orkiszowej? a jeśli tak to jaki dokładnie typ?

Łucja
Łucja
1 miesiąc temu

Chlebuś petarda! Na pewno będzie kolejny 😁

inbound4798251890744625843
Łucja
Łucja
1 miesiąc temu

Będę piekła kolejny, ale chciałam tym razem z mąki żytniej 2000. Wyjdzie z tego przepisu? Chyba, że masz inny 🙂
Pozdrawiam 😉

wiliam
wiliam
1 miesiąc temu

Upieczony i stygnie, Pytanie: jak nacinać go nożem jak ciasto się klei?

wiliam
wiliam
1 miesiąc temu

Chodzi mi o ten fragment: Po tym czasie lekko nacinamy nożem, ponownie lekko pryskamy wodą i posypujemy łyżką maku. Ponownie odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Identycznie trudno umyć wszystkie naczynia i narzędzia bo ciasto bardzo się klei i nawet gorąca woda go nie rozpuszcza, ale generalnie chleb wyszedł super, wygląd i smak perfekcyjny.

wiliam
wiliam
1 miesiąc temu

Najważniejsze że smak super. Podziękowania za przepis.

Halina
Halina
2 miesięcy temu

Pierwszy raz zrobiłam super przepis dzięki wyszedł wspaniały.

IMG20240127211627
Mariusz
Mariusz
2 miesięcy temu

Udał się

IMG_20240106_190907246
Pola
Pola
2 miesięcy temu

Pyszny! Dodałam czarnuszki, słonecznika i żurawiny 🥰

IMG_7420
Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

Pomimo tego, że zapomniałam dodać cukru, chlebek wyszedł naprawdę pyszny 😍

IMG20240101201050
Paweł
Paweł
2 miesięcy temu

To mój pierwszy chleb w życiu. Chyba wyszło całkiem nieźle. Smak taki sam jak wygląd l.

20240101_185301
Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

Zapomniałam dodać cukru, czy to wpłynie na jakość chlebka 😔😔

Basia
Basia
2 miesięcy temu

Piękny chlebek, pierwsze 20 minut piekłam pod folią, więc u góry jest w ładnym złotym kolorze, polecam ten przepis 🙂 zrobiłam z drożdży instant.

17040453208042217261012050584263
Martyna
Martyna
2 miesięcy temu

Wyszedł rewelacyjny! Pyszny i wyglada jak z piekarni 🙂

D01274B5-30F0-4CDE-B6FD-E03758D56B78
Joanna
Joanna
3 miesięcy temu

Mam pytanie , czy tak dużej ilości drożdży nie czuje się w gotowym pieczywie ?

Marika
Marika
3 miesięcy temu

Chleb wyszedł super bardzo smaczny serdecznie polecam ten przepis

IMG_20231203_190616562.jpg
Piotr
Piotr
4 miesięcy temu

Chleb wyszedł przepyszny! Użyłem połowy mąki typ1850 i połowy typ450. Dodałem ziarna dyni, biały sezam i ciemny sezam. Wyszedł obłędnie

IMG_0884.jpeg
Weronika
Weronika
4 miesięcy temu

pieczemy z termoobiegiem czy góra-dół?🙂

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

Chleb wyszedł super. Ostatnio upiekłam jeden , a dziś odrazu dwa 😁. Dodam że od lat piekę chleb na zakwasie , a ten na drożdżach jest równie przepyszny. Robiłam według przepisu.

IMG_20231111_174727.jpg
Adriana
Adriana
2 miesięcy temu
Reply to  Agnieszka

Przy podwojonej ilości składników, drożdże też pani podwaja ?

Maria
Maria
15 dni temu
Reply to  Adriana

Zapisałam przepis i zabieram się do upieczenia tego chlebusia zobaczę jak wyjdzie.

Ilona
Ilona
4 miesięcy temu

“Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy” ale jak długo zagniatamy drugi raz ?

Marek
Marek
6 miesięcy temu

Dzięki za przepis. Wyglądają przepysznie. Zrobiłem podwójną porcję.

IMG_20230909_120656.jpg
dominkwiat3
Dominika
6 miesięcy temu

Jaki rozmiar blaszki?

Patrycja
Patrycja
7 miesięcy temu

Czy z mąki razowej tez wyjdzie ?

madzia
madzia
4 miesięcy temu

Ile więcej wody

Jarek
Jarek
10 miesięcy temu

Chleb wyszedł idealny, nic nie zmieniłem w przepisie. Jedno co to nie dodałem żadnych pestek i piekłem z termoobiegiem. Pyszny polecam

20230505_133428.jpg
Jarek
Jarek
10 miesięcy temu

Następnym razem robię z makiem ,drugi z pastkami dyni

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Chlebek bardzo fajny, prosty nawet dla początkujących. A przede wszystkim pyszny.

IMG_20230314_190839.jpg
Janina
Janina
1 rok temu

Ciasto mega rzadkie wyszło łyżka soli za dużo więcej nie będę powtarzała tego chleba

Magda
Magda
1 rok temu

Chlebek pięknie mi wyrósł i smakuje świetnie ale przy podanych proporcjach pieczenia bardzo porządnie mi się przypiekł z góry, prawie na czarno…czy można zmodyfikować czas pieczenia?

Danuta
Danuta
4 miesięcy temu
Reply to  Magda

Wystarczy przykryć folia aluminiowa z góry przez pierwsze 20 minut . Chlebek pięknie się upiecze i nie będzie mocno spieczony z góry

Adrian
Adrian
4 miesięcy temu

Hej a jak mam normalną brytwanke taka na standard ciasto i nie ma papieru do pieczenia bo na razie na emigracji he

Kasia
Kasia
1 rok temu

Piekłam pierwszy raz ale niestety wyszedł mi zakalec…. 😭😭 jutro będę próbować jeszcze Rez

Magda
Magda
1 rok temu

A ile może maksymalnie rosnąć ciasto? Chodzi mi o pierwsze wyrastanie w temperaturze pokojowej

Ewa Szukala
Ewa Szukala
1 rok temu

Z tego samego przepisu ale bez maku, przepyszny i nie wiem jak długo zachowuje świeżość bo został zjedzony tego samego dnia

Goska
Gośka
1 rok temu

Czy ten chleb można też zrobić w maszynie do chleba?

Agata
Agata
1 rok temu

Chlebek wyszedł przepyszny! Dobrze dobrane ilościowo składniki 😊😊

BEATA
BEATA
1 rok temu

Upiekłam mój pierwszy chleb w życiu i teraz już wiem że w sklepie nie będę kupować… jest przepyszny i wszyscy się nim zajadają dziękuję za przepis 😉

kuchnia_sercem_domu
kuchnia_sercem_domu
1 rok temu

Chlebek rewelacja! Chrupiąca skórka, mięciutki w środku 💕👍 Polecam!

Wiktoria
Wiktoria
1 rok temu

Witam mam pytanie czy te ciasto można upiec również na zwykłej mące pszennej zamist pszennej chlebowej. Ps prosiłabym o szybką odpowiedź

Malwina
Malwina
1 rok temu

Witam, termoobieg czy góra-dół? Pozdrawiam

Monika
Monika
1 rok temu

Witam ponownie
Nie poddałam się i spróbowałam z suchymi drożdżami i rewelacja, chlebek wyrasta ponad formę i za każdym razem pycha. Kupnego chleba nie kupuje juz w ogóle 😀

Monika
Monika
1 rok temu

Jeżeli chodzi o suche drożdże to nie daje do ciasta w ogóle składników z roczynu ? Czy dodaje je ale nie robiąc rozczynu (bez drożdży) ?

Monika
Monika
1 rok temu

Pierwszy wyszedł rewelacja, ale kolejne coś zakalce nie wiem co złe robie, wszystko tak samo 🙁 a co zrobić aby dol byl troszkę bardziej upieczony? Nie dawać pojemnika z wodą ?. Załączam zdjecie tego rewelacyjnego.

Artur
Artur
1 rok temu
Reply to  Monika

Jeśli chleb opada, robi się zakalec, to z dużym prawdopodobieństwem ciasto było za wilgotne, a tym samym za ciężkie. Proponowałbym trochę zmniejszyć ilość wody. Wody lepiej troszkę za mało, niż trochę za dużo.

Joanna
Joanna
1 rok temu
Reply to  Monika

Ja nie daję pojemnika z wodą i jest lepszy, dodatkowo robię na suchych drożdżach i też wychodzi lepiej niż na normalnych. 20 min temp. 220 stopni i 20 min temp. 180 stopni bez termoobiegu.

1 rok temu
Reply to  Monika

O kurcze muszę przyznać, że jest Pani bardzo oryginalnym przypadkiem, bo zazwyczaj jest na odwrót, czyli pierwsze próby jakiegos przepisu wychodzą kiepsko, a z każdą kolejną już lepiej…. 🙂 Proszę się zastanowić co teraz zrobiła Pani inaczej niz za pierwszym razem. Ogólnie wyróśł teraz czy nie? Zakalce raczej nie występują w cieście drożdżowym tylko raczej jogurtowym czy ucieranym… Mógł byc może bardziej nieco krócej pieczony jak już.

Monika
Monika
1 rok temu
Reply to 

Pierwszy okazało się ze dałam więcej drożdży a później nawet mąż mi wszystko odmierzał 🙁 robie rozczyn łyżka mąki, lyzeczka cukru, 50 ml wody. Pięknie to urasta. Biore mąke pszenną te 550g i reszte składników, zostawiam godzinke i tez pięknie urasta. Kwestia urastania w formie, to ostatnie urastanie jest juz slabe i w piekarniku wręcz klapie a temp. zawsze taka sama 🙁 juz drożdże pojechalam kupić inne, teraz spróbuję z mąką. Nie chcę się poddać bo jest pyszny.

Kasia
Kasia
1 rok temu
Reply to  Monika

Nie wiem , czy ma to znaczenie,ale w przepisie są 3 łyżeczki cukru…

1 rok temu
Reply to  Monika

No to w takim razie nie wiem co idzie skoro, bo nigdy nie miałam takiego przypadku żeby mi ciasto drożdżowe klapło… Może trzeba piec dłużej w Pani piekarniku. Sama napisała Pani, że przy mniejszej ilości drożdży ciasto też łądnie wyrosło (w moim odczuciu nie ma potrzeby dodawać więcej niż jest podane w przepisie, bo poxniej w tym chlebie mocno czuć drożdże).

Monika
Monika
1 rok temu
Reply to 

No sproboje własne dłużej go potrzymać ale wtedy bardzo mi sie skorupka robi u gory. Właśnie czekam na wyrośnięcie i działań dalej

Monika
Monika
1 rok temu
Reply to  Monika

Zauważyłam problem. Urosło w formie pięknie, az było widać pęcherzyki. Gdy włożyłam do nagrzanego do 220 ° piekarnika juz widziałam jak opada niestety nie wiem czemu

1 rok temu
Reply to  Monika

Pieczywo zwykle się piecze w wyższej temperaturze niż tradycyjne wypieki na słodko. Niestety nie wiem jak zaradzić na taki problem.

Izabela
Izabela
1 rok temu

Kto rano wstaję, ten ma świeży chlebek Przepychota!! I ten zapach w całym domu

20220802_113534_optimized-1659433234.4771-scaled.jpg
Karolina
Karolina
1 rok temu

Chleb pyszny, ja mieszam mąkę żytnią z pszenną w proporcji 1:2 i wychodzi super

Elżbieta
Elżbieta
1 rok temu

Chlebek przepyszny

IMG_20220210_135237_783.jpg
xMoniaxx
Monia
1 rok temu

W moim domu to jest przepis numer 1 i zadań inny ! 🙂

Screenshot_20220410-231223.jpg
Madzia
Madzia
2 lat temu

Chleb jest na dużą keksowke?

Madzia
Madzia
2 lat temu

Ślicznie dziękuję 🙂

Andrzej Skibniewski
Andrzej Skibniewski
2 lat temu

Pieklem pierwszy raz w zyciu-wyszedl rewelacyjnie.Na moj gust tylko nieco malo soli.

Renaa
Renaa
2 lat temu

Super chlebek, chrupiąca skórka i mięciutki w środku 🙂 zrobiłam z mąki orkiszowej jasnej i dodałam trochę żytniej razowej. Pyszny 🙂

Ania
Ania
3 lat temu

Chleb wyszedł przepyszny, tylko znika za szybko 🙂
comment image

comment image

Chleb

Jak dla mnie nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo! Własnoręcznie przygotowany chleb czy bułki sprawiają mi niesamowitą frajdę i satysfakcję. Ten zapach, smak… Nie da się tego kupić w żadnym sklepie czy piekarni! Moi domownicy uwielbiają chleb z chrupiącą skórką i zawsze jest wojna kto zje ciepłą piętkę ze świeżo upieczonego chleba. Takie domowe pieczywo na śniadanie czy kolację jest naprawdę rewelacyjne! Uwielbiam kanapki z własnego chleba! W szczególności kocham jajecznicę z wiejskich jajek wraz z dodatkiem kromki świeżego chleba czy bułek. Przy okazji polecam Wam wypróbować moją maślaną chałkę czy bułeczki mleczne!

Chleb domowy

Chleb domowy na bazie mąki pszennej chlebowej naprawdę smakuje fantastycznie. Do tego jest tak prosty do przygotowania! Chleb wychodzi mięciutki, delikatny w smaku, a do tego pięknie się kroi. Ważne jest przede wszystkim dobre wyrobienie i wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Oczywiście nie zapominajmy o prawidłowym przygotowaniu rozczynu, ponieważ bez tego nasz chleb w ogóle nie urośnie. W tym przepisie niezbędne są świeże drożdże, jednak na bazie drożdży instant wyjdzie równie smaczny. Do wyrobienia ciasta używam zazwyczaj robota kuchennego, ponieważ przy jego użyciu nie muszę wkładać jakiejkolwiek siły w zagniatanie ciasta na chleb.

Pieczenie chleba

Dawniej myślałam, że pieczenie chleba jest trudne i niesamowicie czasochłonne. W przypadku wypieków na bazie zakwasu etap ich przygotowywania jest rzeczywiście zdecydowanie dłuższy i wymaga większych umiejętności. Jednak pieczenie chleba pszennego drożdżowego jest banalnie proste. Jeżeli chcecie wzbogacić smak swojego domowego pieczywa to koniecznie dodaj do niego garść ziaren np. pestki dyni, ziarna słonecznika, sezam czy mak. To zdecydowanie moje ulubione dodatki do chleba, dzięki którym ukrojone kromki są jeszcze smaczniejsze. Jak dla mnie to najlepszy pomysł na śniadanie! Jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z domowym pieczywem to koniecznie wypróbuj mój prosty chleb pszenny, bułeczki mleczne czy proste bułki śniadaniowe. Chciałabym Ci także polecić sprawdzony przepis na chałkę z maślaną kruszonką!

RozwińZwiń