Opis przepisu
Uwielbiam domowe ciepłe pieczywo, które już z samym posmarowanym masłem smakuje wybitnie. Myślę, że nie ma osoby jaka potrafiłaby odmówić takiej kromeczki czy piętki ze świeżo upieczonego chleba na śniadanie czy kolację. Muszę przyznać, że chleb domowy obsypany z wierzchu makiem, z chrupiącą skórką jest genialny w smaku!
Chleb
To najlepszy chleb pszenny drożdżowy, który jest naprawdę łatwy do przygotowania! Najlepiej go upiec na bazie mąki pszennej chlebowej, jednak często mieszam mąkę pszenną z żytnią w proporcji 2:1. Do środka warto dodać garść ziaren słonecznika, pestek dyni czy sezam.
Mój chleb domowy wychodzi mięciutki, pięknie się kroi, a do tego tak bosko pachnie… U mnie nigdy nie leżał dłużej niż dwa dni! Po jednej ukrojonej kromeczce chce się więcej i więcej… Już z samym masłem smakuje świetnie, a wraz ze świeżą szynką, pomidorkiem i listkami bazylii tworzy jak dla mnie połączenie idealne! To moje ulubione kanapki, które mogłabym jeść codziennie.
Jeśli szukasz podobnych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mój prosty chleb pszenny, bułeczki mleczne czy proste bułki śniadaniowe.
Przepis na: Chleb domowy
Porady na start
Jeżeli chcesz, to możesz przygotować od razu dwa chleby z podwójnej porcji, a następnie po upieczeniu i całkowitym przestudzeniu jeden z nich zamrozić. Pamiętaj aby zawinąć go szczelnie w folię spożywczą lub reklamówkę, aby nie przesiąknął zapachami. Chleb najlepiej rozmrażać w temp. pokojowej.
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży lub 10g suchych
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml letniej wody
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub pszennej typ 500
- 320 ml letniej wody
- 2 łyżki miękkiego masła ( ok. 25 g)
- 1 płaska łyżka soli
- opcjonalnie 1 łyżka sezamu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka pestek dyni
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki mleka
- 1 łyżka maku
Zobacz również:
Jak upiec chleb domowy?
Krok 1
Chleb domowy można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży.
Do miseczki kruszymy 30 g świeżych drożdży, dodajemy płaską łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku drożdży instant pomijamy wykonanie rozczynu, wsypujemy 10 g drożdży instant i mieszamy po prostu wszystkie składniki zagniatając gładkie ciasto.)
Krok 2
Krok 3
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (550 g), 2 płaskie łyżki miękkiego masła, 300-320 ml letniej wody oraz wyrośnięty rozczyn. Opcjonalnie dodajemy także czubatą łyżkę sezamu, ziaren słonecznika oraz pestek dyni.
Ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub opcjonalnie zagniatamy ręcznie przez około 5 minut.
Odstawiamy na 10-20 minut.
Krok 4
Po tym czasie dodajemy sól (1 płaska łyżka) i ponownie wyrabiamy przez 5 minut.
Krok 5
Krok 6
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 7
Posypujemy makiem, sezamem, pestkami dyni itp – tak naprawdę to dowolny dodatek, który równie dobrze możesz pominąć.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Krok 8
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę.
Krok 9
Wyciągamy z piekarnika i od razu koniecznie chleb wyciągamy z keksówki. Gorący chleb domowy studzimy na kratce.
Zapraszam także do wypróbowania moich innych, sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo. Bardzo polecam chleb orkiszowy, a także chałkę drożdżową.
Komentarze
Wyszedł bardzo smaczny , zrobię jeszcze na pewno
Bardzo miło mi to czytać! 😍
Piekę już z tego przepisu któryś raz i za każdym razem wychodzą.Takie upiekłam wczoraj.Pozdrawiam😊
Chleb na podstawie Waszego przepisu wypieklem w maszynce do pieczenia chleba. Po upieczeniu posmarowalem jajkiem.poprzecinalem.posypalem makiem I wstawilem na 10 minut do piekarnika ( piekla tylko gora ) wyszlo cudo ! Dziekuje.Pozdrowienia z Kanady.
No to niezwykle miło mi to czytać 🙂
Super przepis. Pierwszy raz robiłam. Cymes!
Rewelka! 🙂
Przepis czytelny jak najbardziej, to nie jest apteka ani laboratorium żeby do grama i minuty podawać proporcje i czas. Jedyne do czego się mogę przyczepić, to zbyt duża ilość świeżych drożdży a co za tym idzie troszkę zbyt szybki wzrost chleba. Ale za to ma się chleb błyskawiczny. Pozdrawiam wszystkich piekących 👋
Dzięki za konstruktywny komentarz. Oczywiście można dać nieco mniej drożdży 🙂
Ten przepis jest słaby i niezrozumiały niestety chleb nie upiekł się 🙁
Przykro mi, że nie wyszedł, ale to nie oznacza, że przepis jest słaby. Proszę spojrzeć na poniższe komentarze i dodane zdjęcia upieczonych chlebów…
Jeśli taki przepis z dużą ilością zdjęć krok po kroku i opisany szczegółowo co kiedy dodajemy, ile minut mieszamy jest niezrozumiały to nie wiem jaki będzie bardziej zrozumiały 🙂
Prosty przepis ,pyszny chlebek.
super 🙂
Pierwszy chlebek właśnie upieczony . Prosty przepis . Super . Dziękuję .
Pięknie wyrósł, smacznego 🙂
To mój pierwszy chleb w życiu 😁 myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem nieźle. Troszeczkę opadł ale jest chrupiący i przepyszny. Na pewno jeszcze upiekę z tego przepisu 🥰
Piękny 🙂 Brawo!
To jest przepis na jeden chlebek?
chlebek petarda ! zniknal prawie cały;) pani Asiu jaka może być przyczyną że troche się kruszy ???
dziękuję za rade 😉
Drugi chleb upieczony przeze mnie w życiu. Pierwszy z innego przepisu nie wyszedł na 100%, a ten domowy był super. Zjedzony bardzo szybko dlatego brak zdjęcia. Bardzo dziękuję za super przepis. Dzisiaj robię chleb z ziarnami. Zobaczymy co wyjdzie. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Super, bardzo miło mi to czytać ❤️ Również pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków! 🙂
Super przepis chleb smakuje wyśmienicie
Wygląda super! 🙂 Smacznego
Mam mąkę chlebową żytnią 720, czy z niej zrobię chlebek według tego przepisu?
To jest przepis na chleb pszenny, a nie żytni 🙂
Fantastyczny przepis. Ja mieszam mąkę 750 z 1850 . Jest przepyszny
Super chlebuś! 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️
Chlebek przepyszny . Robiony z półtorej porcji.
Super wyszedł! ♥️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Chleb rewelacja robię już go trochę i super wychodzi polecam pycha mjam 🍞🥖🥙
Cieszę się 🙂
Chlebuś wyszedł przepyszny jak na pierwszy raz z Pani przepisu ;D Gorąco polecam! <3
Ekstra wyszedł! ❤️❤️ Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował 🙂
Zaczyna rosnoc
Trzymam kciuki żeby chleb wyszedł super smacznie 🙂
Ja zaczynam po udarze muszę czymś się zająć pani ciasto bomba teraz robię chleb
Potrafię ugotować dwie rzeczy: parówki i piwo, no może czasem makaron, więc jako kulinarny debil muszę pochwalić autorkę za prostotę opisu wykonania. Prosto i dokładnie. Wyszło fajnie, mój blok nadal nie spłonął.
Dziękuję za komentarz i cieszę się, że przepis się spodobał 🙂 Gratuluję udanego wypieku i zapraszam po kolejne przepisy. Może tym razem coś bardziej skomplikowanego? Skoro już chleb wyszedł, to znaczy, że jest ukryty talent do pieczenia tylko trzeba dać mu się ujawnić 😁
Też upiekłam pyszny chlebek z tego przepisu a nawet dwa. Pachnący i nie kruszył się nawet.
A jaki zapach. Dziękuję, przepis doskonały Basia
Ekstra wyszedł 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu ❤️
Chlebek przepyszny i to dopiero początek wypieków 🙂
Super!
Pycha. Wreszcie mam dobry przepis na chleb
Ekstra wyszedł 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️
Chlebek przepyszny 😍 uwielbiam Twoje przepisy ,a zwłaszcza te na serniczki 😁❤️
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Ciasto wyszło mi trochę rzadkie ,ale możliwe że za krótko robiłam w robocie..ogólnie przepis super a sam chlebuś rewelacja..szkoda ,że nie jest podane że piec z podwójnej porcji😀
Faktycznie moje niedopatrzenie 😀 Bardzo się cieszę, że chlebuś posmakował! ❤️
Co to znaczy że piec z podwójnej porcji
A co w tym pytaniu dziwnego? 🙂
Pani powyżej była zadowolona z wypieku i zażartowała, że jeden chleb dla niej to za mało, więc mogłabym w opisie napisać żeby od razu wypiekać dwa chleby…
Podwójna porcja chleba, to po prostu dwa chleby 😛
dzień dobry czy jak sie robi na drozdzach instant to należy dodać cukier
Można, ale nie jest to obowiązkowe 🙂
Dziękuje przepis jest genialny:)
wkoncu trafiłam idealny przepis na najlepszy, przepyszny chlebek. Zapisane będę robić często:) Dziękuję
Super cieszę się 🙂
Maria przepis znakomity chleb pyszny
Napewo wychodzi super🤗
Dzięki 🙂
Wczoraj wieczorem upiekłam dwa pierwsze chlebki z Twojego przepisu. Dziś o 14:00 nie było już śladu 😁 teraz znowu dwa wylądowały w piekarniku. Dziękuję za przepis. Chleb jest pyszny !!!
No to fantastyczna wiadomość! 🙂 Oczywiście, że smakowały, a nie że brakło i trzeba piec od nowa 😛
Witam . Z Pani przepisu robię cały czas chlebek . Chwalę 🙂 bardzo dobry
Bardzo mi w takim razie miło! 😍 Pozdrawiam serdecznie i życzę w takim razie kolejnych udanych wypieków!
Na orkiszu
Mam małą keksowke więc z 2/3 chleb a z 1/3 ciasta ululalam bułki.
Wszystko wyszło ślicznie.
Nie jedliśmy lepszych bułek
Chleb też mega
Miło mi to czytać 🙂 domowe są o niebo lepsze niż te z marketów…
czy mozna uzyc mąki orkiszowej? a jeśli tak to jaki dokładnie typ?
Oczywiście, można uzyc orkiszowej jasnej, dowolny typ 🙂
Chlebuś petarda! Na pewno będzie kolejny 😁
Pięknie wyszedł 🙂
Będę piekła kolejny, ale chciałam tym razem z mąki żytniej 2000. Wyjdzie z tego przepisu? Chyba, że masz inny 🙂
Pozdrawiam 😉
No to lepiej wyszukać sobie przepis stricte na chleb żytni, bo wtedy proporcje będą delikatnie inne niż w przypadku mąki pszennej i to jasnej 🙂
Upieczony i stygnie, Pytanie: jak nacinać go nożem jak ciasto się klei?
Chleb kroi się jak już wystygnie. Gorący może się ciężko kroić, nie mam na to żadnej rady…
Chodzi mi o ten fragment: Po tym czasie lekko nacinamy nożem, ponownie lekko pryskamy wodą i posypujemy łyżką maku. Ponownie odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Identycznie trudno umyć wszystkie naczynia i narzędzia bo ciasto bardzo się klei i nawet gorąca woda go nie rozpuszcza, ale generalnie chleb wyszedł super, wygląd i smak perfekcyjny.
Robię ten chleb często i nigdy nie wyszło mi aż tak klejące ciasto. Może nie było dobrze wyrobione. Powinno wyjść elastyczne 🙂
Najważniejsze że smak super. Podziękowania za przepis.
Tak, to najważniejsze 🙂
Pierwszy raz zrobiłam super przepis dzięki wyszedł wspaniały.
Cieszę się, że smakuje 🙂
Udał się
Brawo!
Pyszny! Dodałam czarnuszki, słonecznika i żurawiny 🥰
Super! 🙂
Pomimo tego, że zapomniałam dodać cukru, chlebek wyszedł naprawdę pyszny 😍
Cieszę się, że smakował 🙂
To mój pierwszy chleb w życiu. Chyba wyszło całkiem nieźle. Smak taki sam jak wygląd l.
Rewelka! 🙂 Jak na pierwszy raz to szacun 🙂
Zapomniałam dodać cukru, czy to wpłynie na jakość chlebka 😔😔
Piękny chlebek, pierwsze 20 minut piekłam pod folią, więc u góry jest w ładnym złotym kolorze, polecam ten przepis 🙂 zrobiłam z drożdży instant.
Wyszedł rewelacyjny! Pyszny i wyglada jak z piekarni 🙂
Super!
Mam pytanie , czy tak dużej ilości drożdży nie czuje się w gotowym pieczywie ?
To jest chleb drożdżowy, więc ciezko całkowicie uniknąć posmaku drozdzy w chlebie… 🙂
Chleb wyszedł super bardzo smaczny serdecznie polecam ten przepis
Piękny wyszedł ten chlebuś! 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! 🤗
Chleb wyszedł przepyszny! Użyłem połowy mąki typ1850 i połowy typ450. Dodałem ziarna dyni, biały sezam i ciemny sezam. Wyszedł obłędnie
Ooo super wyszły oba chleby 🙂 Dziękuję za miłą recenzję i zdjęcie wypieku! Smacznego.
pieczemy z termoobiegiem czy góra-dół?🙂
Góra-dół 🙂
Chleb wyszedł super. Ostatnio upiekłam jeden , a dziś odrazu dwa 😁. Dodam że od lat piekę chleb na zakwasie , a ten na drożdżach jest równie przepyszny. Robiłam według przepisu.
Przy podwojonej ilości składników, drożdże też pani podwaja ?
Zapisałam przepis i zabieram się do upieczenia tego chlebusia zobaczę jak wyjdzie.
Super! 🙂
Superowy wyszedł! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️ Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków!
“Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy” ale jak długo zagniatamy drugi raz ?
Przez chwileczkę 🙂
Dzięki za przepis. Wyglądają przepysznie. Zrobiłem podwójną porcję.
Naprawdę pięknie wyglądają! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie ❤️