
Proste bułki śniadaniowe to pyszny wypiek, idealny na śniadanie czy kolację. Są mięciutkie, delikatne w smaku, a dodatkowo pięknie się kroją. Te domowe bułeczki są w moim domu uwielbiane przez wszystkich. Znikają w oka mgnieniu, a najlepsze są takie cieplutkie posmarowane masłem.
Te pyszne bułeczki śniadaniowe są niezastąpione gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Jak raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu co chwilkę, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś.
Domowe bułki
Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.
Przepis na: Proste bułki śniadaniowe
Przygotowanie: 80 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 105 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
- 520 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1 płaska łyżka cukru
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 80 g masła, roztopionego
- 1/2 łyżeczki soli
Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Dzielimy je na 10-12 równych części, stolnicę podsypujemy lekko mąką i kulamy bułeczki aż powstaną idealne kuleczki. Przekładamy je następnie na blachę do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią (ja piekłam w dwóch tortownicach). Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 10-15 minut żeby się troszkę napuszyły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.
Fajne
Dzięki 🙂
Nie wiem dlaczego, ale zaczyn w ogóle nie chce ni wyrosnąć, a zrobiłam w swoim życiu już trochę drożdżowych ☹️
W takim razie wina starych drożdży lub zbyt ciepłej dodanej wody skoro nie rośnie, bo proporcje składników w przepisie są prawidłowe 🙂
No naprawdę rewelacyjne. Jak wkładałam do piekarnika to taka sceptyczna byłam. Bo średnio mi wyrosły. A tu proszę. Pycha.
No to super, że wyszło 🙂 Smacznego!
Jeśli używam drożdży instant to ile wody daje do ciasta? Też 250ml?
Zostaje taka sama ilość wody. Nie zmieniamy proporcji inaczej bym o tym napisała w przepisie 🙂
Po prostu pyszne
Cieszę się, że smakują 🙂
Bułeczki super, przepis bardzo dobry, nawet taki laik jak ja może zrobić pyszne bułki. Robiłam po raz pierwszy i wiem, że więcej nie kupię ze sklepu.
Ooo super! 🙂 Bardzo się cieszę, że tak smakują 🙂
Czy takie bułki można zamrozić? A jeśli tak to lepiej po upieczeniu czy może tylko częściowym upieczeniu?
Można i tak i tak jak najbardziej 🙂 Ja radziłabym po całkowitym upieczeniu odczekać chwilkę, aż przestygną i jeszcze świeże zamrozić w woreczkach 🙂
Wszystko wygląda bardzo fajnie ale poprosiła bym o poprawienie czasu bo nie ma opcji aby zmieścić się w 105 min jeśli co chwilę mamy coś odstawiać na 10 min plus łączenie składników plus samo wyrabianie i pieczenie. Jest to wprowadzanie w błąd. Myślałam że wyrobie się w dwie godziny a niestety tak się nie stało.
Dwa razy odstawiamy na 10 minut – rozczyn i bułki do napuszenia, a nie co chwilę… 🙂 Czas pieczenia jest również podany.
Super. Mięciutkie , u mnie z ziarnami na wierzchu. Pozdrawiam
No wyszły mi dokładnie takie! 🙂 Pyszne!
Cudowne, polecam 🙂
cudowne, polecam 🙂
moge dodawać do nich ziaren? :>
Buleczki wychodzą mieciutkie i rozplywaja sie w ustach. Idealne na sniadanie
Epidemia się skonczy to ja chyba założe przez ciebie własną piekarnię!! Te bułeczki są obłe∂ne w smaku 😉