Proste bułki śniadaniowe

4.4/5 (699 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 25 min pieczenia

bułki śniadaniowe przepis

Opis przepisu

Proste bułki śniadaniowe to pyszny wypiek, idealny na śniadanie czy kolację. Są mięciutkie, delikatne w smaku, a dodatkowo pięknie się kroją. Te domowe bułeczki są w moim domu uwielbiane przez wszystkich. Znikają w oka mgnieniu, a najlepsze są takie cieplutkie posmarowane masłem.

Te pyszne bułeczki śniadaniowe są niezastąpione gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Jak raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu co chwilkę, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś.

Domowe bułki

Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.

Przepis na: Proste bułki śniadaniowe

Składniki:

  • 520 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli
Wyślij emailem

Proste bułki śniadaniowe - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto na kajzerki

Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 


Krok 2

Dzielimy je na 10-12 równych części, stolnicę podsypujemy lekko mąką i kulamy bułeczki aż powstaną idealne kuleczki. Przekładamy je następnie na blachę do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią (ja piekłam w dwóch tortownicach). Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 10-15 minut żeby się troszkę napuszyły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.


bułki pszenne

bułki

bułeczki pszenne

bułki śniadaniowe

bułki śniadaniowe

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 699

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
135 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wojciech
Wojciech
16 dni temu

Pięknie wyglądają podczas pieczenia

17324574750644582083532298349192
Karolina
Karolina
28 dni temu

Dziękuję za przepis ❤️ jeszcze nie próbowałam, bo gorące 😅 ale wyglądają apetycznie

1000051003
Roksana
Roksana
29 dni temu

Super przepis wyszły smaczne 🙂

1000006956
Andrzej
Andrzej
2 miesięcy temu

Jeszcze nie jedzone ale wyglądają zacnie😄

IMG_20241005_183139
Lukasz
Lukasz
2 miesięcy temu

Dziękuję

Zosia
Zosia
3 miesięcy temu

Bułki wyszły przepyszne

IMG_4215
Emilia
Emilia
4 miesięcy temu

Pycha!

Paulina
Paulina
5 miesięcy temu

Super Rzepiska.Bułeczki przepyszne,wypieczone…Bardzo polecam😊

20240629_202046
Piotr
Piotr
5 miesięcy temu

Witam. Przepis super na bułeczki ale zamiast bułeczek zrobiłem rogale dla odmiany.Pozdrawiam

1000004168
Piotr
Piotr
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję bardzo. Widać że nie wyszedłem z prawy ponieważ z zawodu jestem piekarzem. Pozdrawiam

Martyna
Martyna
6 miesięcy temu

Dzień dobry.🙂
Bułeczki pieczemy z funkcją piekarnika góra-dół czy funkcją termoobiegu?

Martyna
Martyna
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję 😉

Tatiana
Tatiana
6 miesięcy temu

Pyszne są, idealne na śniadanie. Dziękuję za szybki i łatwy przepis 🤗

1000005616
Weronika
Weronika
7 miesięcy temu

Robiłam kilka razy i raz wychodzą super, a raz nie. Zawsze używam drożdży instant. Kilka razy urosły super, a kilka razy wcale 😥

Anna
Anna
7 miesięcy temu

Pyszne i pulchniutkie . Dziękuję za wspaniały przepis.

1000007857
Anna
Anna
7 miesięcy temu

Pyszne i pulchne.

1000007857
Aneta
Aneta
9 miesięcy temu

Fajne bułeczki 😍 polecam przepis

received_1185079252462141
Amelia
Amelia
9 miesięcy temu

Czy bułki można później zamrozić?

Sylwia
Sylwia
9 miesięcy temu

Pyszne!

1000038757
Aa AA
Aa AA
10 miesięcy temu

można zamiast masła dać np oliwę?

Ania
Ania
10 miesięcy temu

czy można zastąpić mąkę pszenną białą – mąką pszenną pełnoziarnistą?

Simon
Simon
10 miesięcy temu

Pycha, dziękuję za przepis. Nie dam zdjęcia bo zanim wpadłem na to że wypadałoby podziękować, rodzinka wszystkie zjadła jeszcze ciepłe 😃

Agata
Agata
10 miesięcy temu

Pomieszałam z mąką pszenna pełnoziarnistą i wyszły pyszne 👍🙂

Ewelina
Ewelina
11 miesięcy temu

Bułeczki przepyszne, te ze sklepu nawet nie mają polotu. Na pewno jeszcze zrobię.

Ola
Ola
11 miesięcy temu

Pierwszy raz piekłam bułeczki i wyszły genialne…

85113C5F-A153-4C61-9F3F-52E5E3DE73A6
Karolina
Karolina
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Ola

Czym pani posmarowala = wygladaja jeszcze lepiej niz te z przepisu..

Alicja
Alicja
11 miesięcy temu

a czy mozna takie ukulane bulki zamrozic przed pieczeniem?

Marlena
Marlena
1 rok temu

Bułeczki przepyszne 😉 Moje dzieci się zachwycały, a to dla mnie najważniejsze ☺️
już więcej nie kupię w sklepie bułek 🙂

inbound3812651147781199881.jpg
Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Ostatnio testuje przepisy na bułki na śniadanie i kolację, ale też takie jakie będą pasować do burgerów. I na 8 przepisów to właśnie ten jest tym idealnym! Bułeczki puszyste, mięciutkie i cudowne w smaku ❤️

IMG_20231030_102715.jpg
Kasia
Kasia
1 rok temu

Bułeczki przepyszne wyszły super przepis idealny na 6 gwiazdek 👍👍👍👍👍👍

IMG_20231022_174648_063.jpg
Izabela
Izabela
1 rok temu

Pyszne i łatwe w zrobieniu. Piekłam wczoraj i dziś rano. Ciepłe bułeczki znikają nie wiem kiedy🤷

16978858469405361426598669228094.jpg
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Robię już któryś raz, nieco większe bo do burgerów. Są rewelacyjne, pachnące, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Ważne żeby faktycznie 10 min wyrabiać ciasto.
Korzystałam z wielu przepisów, jednak te są najlepsze!

Julia
Julia
1 rok temu

Moje tez wyszły pyszne polecam przepis 😋

IMG_0075.jpeg
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Witam robiłam pierwszy raz bułeczki wyszły przepyszne 🙂 i zniknęły moment 🙂 Dzieci zachwycone 🙂

IMG_20230711_212531.jpg
Marta
Marta
1 rok temu

Moje niestety bułeczki jeszcze nie wiem jak smakują pieką się ale uformować się to była tragedia ciasto było strasznie klejące kleiło mi się do rąk nie dało rady uformować ładnych kulek też odmierzałam wszystko na wadze.

Zosia
Zosia
1 rok temu

Kurczę, moje bułeczki niestety po raz drugi nie wyszły z tego przepisu, choć odmierzałam wszystko na wadze kuchennej 🙁 Ciasto po długim czasie wyrabiania jest bardzo twarde, wydaje się ,,suche,, a po upieczeniu bułki są kruche 🙁 Czy jakiś pomysł dlaczego mogło się tak stać?

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Wyszło pięknie i smacznie, pierwsze koty za płoty 😉

inbound5342837112683869405.jpg
Helenka
Helenka
1 rok temu

Dodałam barwnik i czarny sezam. Dobrze smakuje z truskawkami!

Pozdrawiam serdecznie 🥰

Helenka
Helenka
1 rok temu

Oto one!

16857800510501479961041067835308.jpg
Monika
Monika
1 rok temu

Pyszne, super przepis dziękuję ☺️🤗 Dzieci zadowolone ♥️

IMG_20230514_175525.jpg
Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Pierwszy raz pycha przepis idzie dalej do mamy i teściowej

IMG_20230510_112748.jpg
Arleta
Arleta
1 rok temu

Dzisiaj pierwszy raz robiłam bułeczki z Pani przepisu. Wyszły super. Ciasto pięknie wyrosło.
Oprócz tego posmarowałam je mlekiem i opruszyłam makiem i również świetnie wyglądają. Oto one 🙂.

PCIMG_2023-05-05_22-22-04.JPG
Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Udały się 😁 Mała córeczka się nimi zajada 😁
Zdjęcie przed pieczeniem i po upieczeniu.
Ja posmarowałam wierzch żółtkiem.

img1682582919813.jpg
Rafał
Rafał
1 rok temu

A po co jajko skoro nie wiadomo gdzie idzie

Elżbieta
Elżbieta
1 rok temu

Mam i ja 🙂

856990EA-BDAC-44C2-BCB4-3C68375D39C7.jpeg
Małgorzta
Małgorzta
1 rok temu

A można posmarować jajkiem a nie wodą?

Monika
Monika
1 rok temu

Dziękuję🙂. Przepis bardzo mi się spodobał, wczoraj zrobiłam zaczyn😄lecz nie miałam mąki pszennej. Dodałam chlebową750, czarnuszkę i słonecznik, wyrobiłam ciasto i zostawiłam na noc. Rano wyrobiłam jeszcze raz i uformowałam małe bułeczki, piekłam 30min. Są przepyszne i bardzo polecam ten przepis.

20230326_091527.jpg
Paulina
Paulina
1 rok temu

Robiłam dziś po raz pierwszy i wyszły pyszne! ☺️

Aneta
Aneta
1 rok temu

Moje pierwsze bułki jakie spróbowałam to z tego przepisu i wyszły przepyszne

IMG_20230317_173105.jpg
Karo
Karo
1 rok temu

Przy pierwszym podejściu do pieczywa wybrałam właśnie te bułki i wyszły świetne, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo błyskawicznie zniknęły 😁 jedynym ich minusem jest mała ilosc, zatem czy chcąc podwoić czy nawet potroić ilość skladników proporcje zostają zachowane tzn wszystko x2/x3?

Karo
Karo
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za odpowiedź, będziemy jutro szaleć 🙂

Magda
Magda
1 rok temu

Czy można dodać słonecznik łuskany do ciasta ??

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Czy bułki należy posmarować żółtkiem przed pieczeniem czy bez?

Kinga
Kinga
1 rok temu

Pyszne, miękkie ale mało słone

20230127_224015.jpg

Bułki pszenne

Domowe pieczywo to najlepsze co może być. To naprawdę tani wypiek na bazie suszonych lub świeżych drożdży, który jest uwielbiany przez wszystkich. Bułki pszenne są idealne na śniadanie czy kolację. Domowe bułeczki śniadaniowe, upieczone we własnej kuchni nie zawierają takiej ilości chemii, spulchniaczy i innych dodatków co te ze sklepu.

Bulki

Bułki są naprawdę mięciutkie i delikatne w smaku. To co w nich bardzo lubię to to, że pięknie się kroją i są świetnym dodatkiem do kanapek. Takie domowe bułeczki pszenne są przez nas uwielbiane. U mnie w domu znikają w oka mgnieniu, a muszę przyznać, że te najlepsze są takie jeszcze cieplutkie posmarowane jedynie masełkiem. Do tego wędlina czy świeży drobiowy pasztet… Coś niesamowitego!

Bułki śniadaniowe

Te chrupiące bułki śniadaniowe są naprawdę niezastąpione w momencie kiedy wstaniesz rano, a zabraknie Ci świeżego pieczywa do śniadania. Jeżeli tylko raz je przygotujesz to jestem pewna, że się w nich zakochasz, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak wcześniej. Jeśli poszukujesz innych przepisów na świeże, domowe pieczywo to polecam wypróbować kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.

 

RozwińZwiń