Opis przepisu
Proste bułki śniadaniowe to pyszny wypiek, idealny na śniadanie czy kolację. Są mięciutkie, delikatne w smaku, a dodatkowo pięknie się kroją. Te domowe bułeczki są w moim domu uwielbiane przez wszystkich. Znikają w oka mgnieniu, a najlepsze są takie cieplutkie posmarowane masłem.
Te pyszne bułeczki śniadaniowe są niezastąpione gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Jak raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu co chwilkę, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś.
Domowe bułki
Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.
Przepis na: Proste bułki śniadaniowe
Składniki:
- 520 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1 płaska łyżka cukru
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 80 g masła, roztopionego
- 1/2 łyżeczki soli
Zobacz również:
Proste bułki śniadaniowe - przepis krok po kroku
Krok 1
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2
Komentarze
Bułeczki przepyszne 😉 Moje dzieci się zachwycały, a to dla mnie najważniejsze ☺️
już więcej nie kupię w sklepie bułek 🙂
Super, bardzo się cieszę, że dzieciom posmakowały! 🙂 Faktycznie sklepowe nawet nie umywają się do tych domowych 🙂
Ostatnio testuje przepisy na bułki na śniadanie i kolację, ale też takie jakie będą pasować do burgerów. I na 8 przepisów to właśnie ten jest tym idealnym! Bułeczki puszyste, mięciutkie i cudowne w smaku ❤️
Bułeczki wyszły idealnie 🙂 dziękuję za miły komentarz i zdjęcie wypieku!
Bułeczki przepyszne wyszły super przepis idealny na 6 gwiazdek 👍👍👍👍👍👍
Super, cieszę się 🙂
Pyszne i łatwe w zrobieniu. Piekłam wczoraj i dziś rano. Ciepłe bułeczki znikają nie wiem kiedy🤷
Świetnie wyszły bułeczki! Wyszły bardzo puszyste, więc ciasto zostało idealnie wyrobione <3 Dziękuję za zdjęcie i miłą recenzję! PS. Też często używam masło finuu 🙂
Robię już któryś raz, nieco większe bo do burgerów. Są rewelacyjne, pachnące, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Ważne żeby faktycznie 10 min wyrabiać ciasto.
Korzystałam z wielu przepisów, jednak te są najlepsze!
Ooo bardzo mi miło to czytać 🙂 Niestety są osoby, które wyrobią ciasto byle jak, zajmie im to minutę i później się dziwią dlaczego wyszło twarde… A sekretem idealnych bułek jest właśnie odpowiednie wyrobienie ciasta, które później utrzymują świezość przez kilka dni 🙂
Moje tez wyszły pyszne polecam przepis 😋
Świetnie wyszły bułeczki 🙂 Dzięki za miły komentarz i zdjęcie!
Witam robiłam pierwszy raz bułeczki wyszły przepyszne 🙂 i zniknęły moment 🙂 Dzieci zachwycone 🙂
Bardzo się cieszę, że dzieciom smakują 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę kolejnych udanych wypieków! 🙂
Moje niestety bułeczki jeszcze nie wiem jak smakują pieką się ale uformować się to była tragedia ciasto było strasznie klejące kleiło mi się do rąk nie dało rady uformować ładnych kulek też odmierzałam wszystko na wadze.
W takim razie prawdopodobnie było za krótko wyrabiane ciasto. Jeżeli jest dobrze wyrobione, to nie klei się do rąk 🙂
Kurczę, moje bułeczki niestety po raz drugi nie wyszły z tego przepisu, choć odmierzałam wszystko na wadze kuchennej 🙁 Ciasto po długim czasie wyrabiania jest bardzo twarde, wydaje się ,,suche,, a po upieczeniu bułki są kruche 🙁 Czy jakiś pomysł dlaczego mogło się tak stać?
A ciasto w ogóle urosło? Bo to raczej najczęściej wykonywane bułki z bloga i często jestem oznaczana w relacjach na Instagramie jak ktoś je wykonuje 🙂 Sama robiłam przepis wielokrotnie i proporcje są dobre. Coś z drożdżami czy rozczynem już na starcie musiało pójść źle…
Wyszło pięknie i smacznie, pierwsze koty za płoty 😉
Wyszły idealne! 🙂 czyli jest talent do wypieków!
Dodałam barwnik i czarny sezam. Dobrze smakuje z truskawkami!
Pozdrawiam serdecznie 🥰
Oto one!
Super wyglądają! Dzięki za zdjęcie 🙂
Pyszne, super przepis dziękuję ☺️🤗 Dzieci zadowolone ♥️
Pięknie wyszły bułki 🙂
Pierwszy raz pycha przepis idzie dalej do mamy i teściowej
Super, cieszę się 🙂
Dzisiaj pierwszy raz robiłam bułeczki z Pani przepisu. Wyszły super. Ciasto pięknie wyrosło.
Oprócz tego posmarowałam je mlekiem i opruszyłam makiem i również świetnie wyglądają. Oto one 🙂.
Naprawdę pięknie wyglądają! ❤️❤️ Życzę smacznego i cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Udały się 😁 Mała córeczka się nimi zajada 😁
Zdjęcie przed pieczeniem i po upieczeniu.
Ja posmarowałam wierzch żółtkiem.
Super, cieszę się 🙂 Dziękuję za zdjęcia!
A po co jajko skoro nie wiadomo gdzie idzie
Krok 1 – “Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn.”
Mam i ja 🙂
Super 🙂
A można posmarować jajkiem a nie wodą?
Tak 🙂
Dziękuję🙂. Przepis bardzo mi się spodobał, wczoraj zrobiłam zaczyn😄lecz nie miałam mąki pszennej. Dodałam chlebową750, czarnuszkę i słonecznik, wyrobiłam ciasto i zostawiłam na noc. Rano wyrobiłam jeszcze raz i uformowałam małe bułeczki, piekłam 30min. Są przepyszne i bardzo polecam ten przepis.
Superowo! 😍 bardzo się cieszę, że smakują ❤️ nie ma to jak świeże domowe bułeczki na śniadanie 🤗
Robiłam dziś po raz pierwszy i wyszły pyszne! ☺️
Bardzo się cieszę, że smakują 🤗
Moje pierwsze bułki jakie spróbowałam to z tego przepisu i wyszły przepyszne
Bardzo się cieszę, że smakują ❤️ pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🤗
Przy pierwszym podejściu do pieczywa wybrałam właśnie te bułki i wyszły świetne, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo błyskawicznie zniknęły 😁 jedynym ich minusem jest mała ilosc, zatem czy chcąc podwoić czy nawet potroić ilość skladników proporcje zostają zachowane tzn wszystko x2/x3?
Cieszę się, że smakują ❤️ Dokładnie tak, trzeba składniki podwoić lub potroić 🙂
Dziękuję za odpowiedź, będziemy jutro szaleć 🙂
Udanych wypieków! 🙂
Czy można dodać słonecznik łuskany do ciasta ??
Oczywiście 🙂
Czy bułki należy posmarować żółtkiem przed pieczeniem czy bez?
Przecież w przepisie nic nie pisałam o smarowaniu żółtkiem… 🙂 Jak Pani woli posmarować to proszę bardzo.
Pyszne, miękkie ale mało słone
Wyglądają rewelacyjnie 😍 Co do soli, to może kwestia smaku, następnym razem spróbowałabym dać trochę więcej 🙂 Dla mnie na przykład ilość podana w przepisie jest wystarczająca.
Bułeczki przepyszne 🙂 zaczęłam swoją przygodę z domowym pieczywem i jak ma pierwszy raz wyszły super 😊
Super, cieszę się 🙂 jak na pierwszy raz wyszły rewelacyjne ❤️
A czy mogę użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej? Tylko takie pieczywko mogę jeść:)
Niestety nie próbowałam z tą mąką, ale powinny wyjść 🙂 Może być tak, że proporcje z wodą będą się delikatnie różnić od podanych z przepisie, więc będzie trzeba troszkę poeksperymentować 🙂
Nie wiem co zrobiłam źle, ale musiałam dosypać z pół szklanki mąki bo mimo że robot z hakiem wyrabiał 20 minut, ciasto nadal nie dało się formować. Bułki w smaku bardzo było czuć drożdżami i bardzo się kruszyły. Wyszły mi też nieslone chociaż dałam więcej soli. Moje skończyły w koszu niestety
Przykre to co pani pisze w ostatnim wersie, pieczywa się nie WYRZUCA!!!! JEST TYLE MOŻLIWOŚCI ŻEBY JE PRZEROBIĆ NA MIELONA, ODDAĆ DO LODÓWEK LUDZIOM BIEDNYM. BARDZO NIE ŁADNIE
No to ja też nie wiem co mogło pójść źle… Robiłam je już nieskończoną ilość razy z tych proporcji. Akurat twarde i kruszące robią się wtedy kiedy doda się za dużo mąki. A robiła Pani kiedys juz domowe pieczywo czy to pierwsze podejście?
Bułeczki pyszne, godne polecenia .
Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️
Fajne
Dzięki 🙂
No naprawdę rewelacyjne. Jak wkładałam do piekarnika to taka sceptyczna byłam. Bo średnio mi wyrosły. A tu proszę. Pycha.
No to super, że wyszło 🙂 Smacznego!
Jeśli używam drożdży instant to ile wody daje do ciasta? Też 250ml?
Zostaje taka sama ilość wody. Nie zmieniamy proporcji inaczej bym o tym napisała w przepisie 🙂
Ale jaka dokładnie mąkę użyć to już nie napisałaś. A szkoda…
Wystarczy pomyśleć 😅
Tak jak napisałam – pszenną 🙂 Typ mąki jest drugorzędny. Można użyć chlebowej 750, luksusowej 550, czy tortowej 450. Wszystko zależy od preferencji.
Po prostu pyszne
Cieszę się, że smakują 🙂
Bułeczki super, przepis bardzo dobry, nawet taki laik jak ja może zrobić pyszne bułki. Robiłam po raz pierwszy i wiem, że więcej nie kupię ze sklepu.
Ooo super! 🙂 Bardzo się cieszę, że tak smakują 🙂
Czy takie bułki można zamrozić? A jeśli tak to lepiej po upieczeniu czy może tylko częściowym upieczeniu?
Można i tak i tak jak najbardziej 🙂 Ja radziłabym po całkowitym upieczeniu odczekać chwilkę, aż przestygną i jeszcze świeże zamrozić w woreczkach 🙂
Wszystko wygląda bardzo fajnie ale poprosiła bym o poprawienie czasu bo nie ma opcji aby zmieścić się w 105 min jeśli co chwilę mamy coś odstawiać na 10 min plus łączenie składników plus samo wyrabianie i pieczenie. Jest to wprowadzanie w błąd. Myślałam że wyrobie się w dwie godziny a niestety tak się nie stało.
Dwa razy odstawiamy na 10 minut – rozczyn i bułki do napuszenia, a nie co chwilę… 🙂 Czas pieczenia jest również podany.
Super. Mięciutkie , u mnie z ziarnami na wierzchu. Pozdrawiam
No wyszły mi dokładnie takie! 🙂 Pyszne!
Cudowne, polecam 🙂
cudowne, polecam 🙂
moge dodawać do nich ziaren? :>
Buleczki wychodzą mieciutkie i rozplywaja sie w ustach. Idealne na sniadanie
Epidemia się skonczy to ja chyba założe przez ciebie własną piekarnię!! Te bułeczki są obłe∂ne w smaku 😉