BułkiBułki pszenneDla dzieciKanapkiKanapki na śniadanieKuchnia polskaKuchnie świataPieczywoPrzekąskiŚniadania wegetariańskieŚniadanieSpecjalne okazje

Proste bułki śniadaniowe

Proste bułki śniadaniowe to pyszny wypiek, idealny na śniadanie czy kolację. Są mięciutkie, delikatne w smaku, a dodatkowo pięknie się kroją. Te domowe bułeczki są w moim domu uwielbiane przez wszystkich. Znikają w oka mgnieniu, a najlepsze są takie cieplutkie posmarowane masłem.

Te pyszne bułeczki śniadaniowe są niezastąpione gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Jak raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu co chwilkę, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś.

Domowe bułki

Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.

Przepis na: Proste bułki śniadaniowe

 Przygotowanie:  80 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 105 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 520 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli

ciasto na kajzerki
Krok 1 

Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 


Krok 2 

Dzielimy je na 10-12 równych części, stolnicę podsypujemy lekko mąką i kulamy bułeczki aż powstaną idealne kuleczki. Przekładamy je następnie na blachę do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią (ja piekłam w dwóch tortownicach). Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 10-15 minut żeby się troszkę napuszyły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.


bułki pszenne

bułki

bułeczki pszenne

bułki śniadaniowe

bułki śniadaniowe

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 306

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
23 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszką
16 dni temu

Fajne

Agata
1 miesiąc temu

Nie wiem dlaczego, ale zaczyn w ogóle nie chce ni wyrosnąć, a zrobiłam w swoim życiu już trochę drożdżowych ☹️

Małgorzata
1 miesiąc temu

No naprawdę rewelacyjne. Jak wkładałam do piekarnika to taka sceptyczna byłam. Bo średnio mi wyrosły. A tu proszę. Pycha.

Claudia
1 miesiąc temu

Jeśli używam drożdży instant to ile wody daje do ciasta? Też 250ml?

Sylwia
1 miesiąc temu

Po prostu pyszne

Katarzyna
1 miesiąc temu

Bułeczki super, przepis bardzo dobry, nawet taki laik jak ja może zrobić pyszne bułki. Robiłam po raz pierwszy i wiem, że więcej nie kupię ze sklepu.

Dorota
2 miesięcy temu

Czy takie bułki można zamrozić? A jeśli tak to lepiej po upieczeniu czy może tylko częściowym upieczeniu?

Mika
2 miesięcy temu

Wszystko wygląda bardzo fajnie ale poprosiła bym o poprawienie czasu bo nie ma opcji aby zmieścić się w 105 min jeśli co chwilę mamy coś odstawiać na 10 min plus łączenie składników plus samo wyrabianie i pieczenie. Jest to wprowadzanie w błąd. Myślałam że wyrobie się w dwie godziny a niestety tak się nie stało.

Po Prostu Pycha
2 miesięcy temu
Odpowiedź do  Mika

Dwa razy odstawiamy na 10 minut – rozczyn i bułki do napuszenia, a nie co chwilę… 🙂 Czas pieczenia jest również podany.

Barbara Wrona
1 rok temu

Super. Mięciutkie , u mnie z ziarnami na wierzchu. Pozdrawiam

zynu
1 rok temu

No wyszły mi dokładnie takie! 🙂 Pyszne!

kamila
1 rok temu

Cudowne, polecam 🙂

kamila
1 rok temu

cudowne, polecam 🙂

Alicja Buchan
1 rok temu

moge dodawać do nich ziaren? :>

Gosia
2 lat temu

Buleczki wychodzą mieciutkie i rozplywaja sie w ustach. Idealne na sniadanie

Marzena
2 lat temu

Epidemia się skonczy to ja chyba założe przez ciebie własną piekarnię!! Te bułeczki są obłe∂ne w smaku 😉

Bułki pszenne

Domowe pieczywo to najlepsze co może być. To naprawdę tani wypiek na bazie suszonych lub świeżych drożdży, który jest uwielbiany przez wszystkich. Bułki pszenne są idealne na śniadanie czy kolację. Domowe bułeczki śniadaniowe, upieczone we własnej kuchni nie zawierają takiej ilości chemii, spulchniaczy i innych dodatków co te ze sklepu.

Bulki

Bułki są naprawdę mięciutkie i delikatne w smaku. To co w nich bardzo lubię to to, że pięknie się kroją i są świetnym dodatkiem do kanapek. Takie domowe bułeczki pszenne są przez nas uwielbiane. U mnie w domu znikają w oka mgnieniu, a muszę przyznać, że te najlepsze są takie jeszcze cieplutkie posmarowane jedynie masełkiem. Do tego wędlina czy świeży drobiowy pasztet… Coś niesamowitego!

Bułki śniadaniowe

Te chrupiące bułki śniadaniowe są naprawdę niezastąpione w momencie kiedy wstaniesz rano, a zabraknie Ci świeżego pieczywa do śniadania. Jeżeli tylko raz je przygotujesz to jestem pewna, że się w nich zakochasz, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak wcześniej. Jeśli poszukujesz innych przepisów na świeże, domowe pieczywo to polecam wypróbować kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.

 

Back to top button