Proste bułki śniadaniowe

4.5/5 (528 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 25 min pieczenia

bułki śniadaniowe przepis

Opis przepisu

Proste bułki śniadaniowe to pyszny wypiek, idealny na śniadanie czy kolację. Są mięciutkie, delikatne w smaku, a dodatkowo pięknie się kroją. Te domowe bułeczki są w moim domu uwielbiane przez wszystkich. Znikają w oka mgnieniu, a najlepsze są takie cieplutkie posmarowane masłem.

Te pyszne bułeczki śniadaniowe są niezastąpione gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Jak raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu co chwilkę, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś.

Domowe bułki

Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.

Przepis na: Proste bułki śniadaniowe

Składniki:

  • 520 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki soli
Wyślij emailem

Proste bułki śniadaniowe - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto na kajzerki

Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 


Krok 2

Dzielimy je na 10-12 równych części, stolnicę podsypujemy lekko mąką i kulamy bułeczki aż powstaną idealne kuleczki. Przekładamy je następnie na blachę do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią (ja piekłam w dwóch tortownicach). Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 10-15 minut żeby się troszkę napuszyły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.


bułki pszenne

bułki

bułeczki pszenne

bułki śniadaniowe

bułki śniadaniowe

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 528

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
86 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marlena
Marlena
4 dni temu

Bułeczki przepyszne 😉 Moje dzieci się zachwycały, a to dla mnie najważniejsze ☺️
już więcej nie kupię w sklepie bułek 🙂

inbound3812651147781199881.jpg
Patrycja
Patrycja
1 miesiąc temu

Ostatnio testuje przepisy na bułki na śniadanie i kolację, ale też takie jakie będą pasować do burgerów. I na 8 przepisów to właśnie ten jest tym idealnym! Bułeczki puszyste, mięciutkie i cudowne w smaku ❤️

IMG_20231030_102715.jpg
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Bułeczki przepyszne wyszły super przepis idealny na 6 gwiazdek 👍👍👍👍👍👍

IMG_20231022_174648_063.jpg
Izabela
Izabela
1 miesiąc temu

Pyszne i łatwe w zrobieniu. Piekłam wczoraj i dziś rano. Ciepłe bułeczki znikają nie wiem kiedy🤷

16978858469405361426598669228094.jpg
Sylwia
Sylwia
1 miesiąc temu

Robię już któryś raz, nieco większe bo do burgerów. Są rewelacyjne, pachnące, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Ważne żeby faktycznie 10 min wyrabiać ciasto.
Korzystałam z wielu przepisów, jednak te są najlepsze!

Julia
Julia
3 miesięcy temu

Moje tez wyszły pyszne polecam przepis 😋

IMG_0075.jpeg
Ewelina
Ewelina
4 miesięcy temu

Witam robiłam pierwszy raz bułeczki wyszły przepyszne 🙂 i zniknęły moment 🙂 Dzieci zachwycone 🙂

IMG_20230711_212531.jpg
Marta
Marta
4 miesięcy temu

Moje niestety bułeczki jeszcze nie wiem jak smakują pieką się ale uformować się to była tragedia ciasto było strasznie klejące kleiło mi się do rąk nie dało rady uformować ładnych kulek też odmierzałam wszystko na wadze.

Zosia
Zosia
5 miesięcy temu

Kurczę, moje bułeczki niestety po raz drugi nie wyszły z tego przepisu, choć odmierzałam wszystko na wadze kuchennej 🙁 Ciasto po długim czasie wyrabiania jest bardzo twarde, wydaje się ,,suche,, a po upieczeniu bułki są kruche 🙁 Czy jakiś pomysł dlaczego mogło się tak stać?

Ewelina
Ewelina
5 miesięcy temu

Wyszło pięknie i smacznie, pierwsze koty za płoty 😉

inbound5342837112683869405.jpg
Helenka
Helenka
6 miesięcy temu

Dodałam barwnik i czarny sezam. Dobrze smakuje z truskawkami!

Pozdrawiam serdecznie 🥰

Helenka
Helenka
6 miesięcy temu

Oto one!

16857800510501479961041067835308.jpg
Monika
Monika
6 miesięcy temu

Pyszne, super przepis dziękuję ☺️🤗 Dzieci zadowolone ♥️

IMG_20230514_175525.jpg
Magdalena
Magdalena
6 miesięcy temu

Pierwszy raz pycha przepis idzie dalej do mamy i teściowej

IMG_20230510_112748.jpg
Arleta
Arleta
6 miesięcy temu

Dzisiaj pierwszy raz robiłam bułeczki z Pani przepisu. Wyszły super. Ciasto pięknie wyrosło.
Oprócz tego posmarowałam je mlekiem i opruszyłam makiem i również świetnie wyglądają. Oto one 🙂.

PCIMG_2023-05-05_22-22-04.JPG
Katarzyna
Katarzyna
7 miesięcy temu

Udały się 😁 Mała córeczka się nimi zajada 😁
Zdjęcie przed pieczeniem i po upieczeniu.
Ja posmarowałam wierzch żółtkiem.

img1682582919813.jpg
Rafał
Rafał
7 miesięcy temu

A po co jajko skoro nie wiadomo gdzie idzie

Elżbieta
Elżbieta
7 miesięcy temu

Mam i ja 🙂

856990EA-BDAC-44C2-BCB4-3C68375D39C7.jpeg
Małgorzta
Małgorzta
8 miesięcy temu

A można posmarować jajkiem a nie wodą?

Monika
Monika
8 miesięcy temu

Dziękuję🙂. Przepis bardzo mi się spodobał, wczoraj zrobiłam zaczyn😄lecz nie miałam mąki pszennej. Dodałam chlebową750, czarnuszkę i słonecznik, wyrobiłam ciasto i zostawiłam na noc. Rano wyrobiłam jeszcze raz i uformowałam małe bułeczki, piekłam 30min. Są przepyszne i bardzo polecam ten przepis.

20230326_091527.jpg
Paulina
Paulina
8 miesięcy temu

Robiłam dziś po raz pierwszy i wyszły pyszne! ☺️

Aneta
Aneta
8 miesięcy temu

Moje pierwsze bułki jakie spróbowałam to z tego przepisu i wyszły przepyszne

IMG_20230317_173105.jpg
Karo
Karo
8 miesięcy temu

Przy pierwszym podejściu do pieczywa wybrałam właśnie te bułki i wyszły świetne, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo błyskawicznie zniknęły 😁 jedynym ich minusem jest mała ilosc, zatem czy chcąc podwoić czy nawet potroić ilość skladników proporcje zostają zachowane tzn wszystko x2/x3?

Karo
Karo
8 miesięcy temu

Dziękuję za odpowiedź, będziemy jutro szaleć 🙂

Magda
Magda
9 miesięcy temu

Czy można dodać słonecznik łuskany do ciasta ??

Agnieszka
Agnieszka
9 miesięcy temu

Czy bułki należy posmarować żółtkiem przed pieczeniem czy bez?

Kinga
Kinga
10 miesięcy temu

Pyszne, miękkie ale mało słone

20230127_224015.jpg
Marta
Marta
10 miesięcy temu

Bułeczki przepyszne 🙂 zaczęłam swoją przygodę z domowym pieczywem i jak ma pierwszy raz wyszły super 😊

IMG_20230126_205649.jpg
Karolina
Karolina
10 miesięcy temu

A czy mogę użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej? Tylko takie pieczywko mogę jeść:)

Dorota
Dorota
10 miesięcy temu

Nie wiem co zrobiłam źle, ale musiałam dosypać z pół szklanki mąki bo mimo że robot z hakiem wyrabiał 20 minut, ciasto nadal nie dało się formować. Bułki w smaku bardzo było czuć drożdżami i bardzo się kruszyły. Wyszły mi też nieslone chociaż dałam więcej soli. Moje skończyły w koszu niestety

Ewa
Ewa
10 miesięcy temu
Reply to  Dorota

Przykre to co pani pisze w ostatnim wersie, pieczywa się nie WYRZUCA!!!! JEST TYLE MOŻLIWOŚCI ŻEBY JE PRZEROBIĆ NA MIELONA, ODDAĆ DO LODÓWEK LUDZIOM BIEDNYM. BARDZO NIE ŁADNIE

Wanda
Wanda
10 miesięcy temu

Bułeczki pyszne, godne polecenia .

Agnieszką
Agnieszką
1 rok temu

Fajne

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

No naprawdę rewelacyjne. Jak wkładałam do piekarnika to taka sceptyczna byłam. Bo średnio mi wyrosły. A tu proszę. Pycha.

Claudia
Claudia
1 rok temu

Jeśli używam drożdży instant to ile wody daje do ciasta? Też 250ml?

John
John
11 miesięcy temu

Ale jaka dokładnie mąkę użyć to już nie napisałaś. A szkoda…

Mejson
Mejson
10 miesięcy temu
Reply to  John

Wystarczy pomyśleć 😅

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Po prostu pyszne

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Bułeczki super, przepis bardzo dobry, nawet taki laik jak ja może zrobić pyszne bułki. Robiłam po raz pierwszy i wiem, że więcej nie kupię ze sklepu.

Dorota
Dorota
1 rok temu

Czy takie bułki można zamrozić? A jeśli tak to lepiej po upieczeniu czy może tylko częściowym upieczeniu?

Mika
Mika
1 rok temu

Wszystko wygląda bardzo fajnie ale poprosiła bym o poprawienie czasu bo nie ma opcji aby zmieścić się w 105 min jeśli co chwilę mamy coś odstawiać na 10 min plus łączenie składników plus samo wyrabianie i pieczenie. Jest to wprowadzanie w błąd. Myślałam że wyrobie się w dwie godziny a niestety tak się nie stało.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
1 rok temu
Reply to  Mika

Dwa razy odstawiamy na 10 minut – rozczyn i bułki do napuszenia, a nie co chwilę… 🙂 Czas pieczenia jest również podany.

Barbara Wrona
Barbara Wrona
3 lat temu

Super. Mięciutkie , u mnie z ziarnami na wierzchu. Pozdrawiam

zynu
zynu
3 lat temu

No wyszły mi dokładnie takie! 🙂 Pyszne!

kamila
kamila
3 lat temu

Cudowne, polecam 🙂

kamila
kamila
3 lat temu

cudowne, polecam 🙂

Alicja Buchan
Alicja Buchan
3 lat temu

moge dodawać do nich ziaren? :>

Gosia
Gosia
3 lat temu

Buleczki wychodzą mieciutkie i rozplywaja sie w ustach. Idealne na sniadanie

Marzena
Marzena
3 lat temu

Epidemia się skonczy to ja chyba założe przez ciebie własną piekarnię!! Te bułeczki są obłe∂ne w smaku 😉

Bułki pszenne

Domowe pieczywo to najlepsze co może być. To naprawdę tani wypiek na bazie suszonych lub świeżych drożdży, który jest uwielbiany przez wszystkich. Bułki pszenne są idealne na śniadanie czy kolację. Domowe bułeczki śniadaniowe, upieczone we własnej kuchni nie zawierają takiej ilości chemii, spulchniaczy i innych dodatków co te ze sklepu.

Bulki

Bułki są naprawdę mięciutkie i delikatne w smaku. To co w nich bardzo lubię to to, że pięknie się kroją i są świetnym dodatkiem do kanapek. Takie domowe bułeczki pszenne są przez nas uwielbiane. U mnie w domu znikają w oka mgnieniu, a muszę przyznać, że te najlepsze są takie jeszcze cieplutkie posmarowane jedynie masełkiem. Do tego wędlina czy świeży drobiowy pasztet… Coś niesamowitego!

Bułki śniadaniowe

Te chrupiące bułki śniadaniowe są naprawdę niezastąpione w momencie kiedy wstaniesz rano, a zabraknie Ci świeżego pieczywa do śniadania. Jeżeli tylko raz je przygotujesz to jestem pewna, że się w nich zakochasz, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak wcześniej. Jeśli poszukujesz innych przepisów na świeże, domowe pieczywo to polecam wypróbować kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.

 

RozwińZwiń