Opis przepisu
Proste bułki śniadaniowe to pyszny wypiek, idealny na śniadanie czy kolację. Są mięciutkie, delikatne w smaku, a dodatkowo pięknie się kroją. Te domowe bułeczki są w moim domu uwielbiane przez wszystkich. Znikają w oka mgnieniu, a najlepsze są takie cieplutkie posmarowane masłem.
Te pyszne bułeczki śniadaniowe są niezastąpione gdy zabraknie Ci świeżego pieczywa. Jak raz je upieczesz to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu co chwilkę, a co więcej te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś.
Domowe bułki
Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.
Przepis na: Proste bułki śniadaniowe
Składniki:
- 520 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1 płaska łyżka cukru
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 80 g masła, roztopionego
- 1/2 łyżeczki soli
Zobacz również:
Proste bułki śniadaniowe - przepis krok po kroku
Krok 1
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2
Komentarze
Pięknie wyglądają podczas pieczenia
Super! Życzę smacznego 🙂
Dziękuję za przepis ❤️ jeszcze nie próbowałam, bo gorące 😅 ale wyglądają apetycznie
Wyglądają super 😍 Mam nadzieję, że posmakują 🙂
Super przepis wyszły smaczne 🙂
Super wyszły bułeczki! 😍
Jeszcze nie jedzone ale wyglądają zacnie😄
Aż zazdroszczę! Wyszły przepięknie 🙂
Dziękuję
Proszę 🙂
Bułki wyszły przepyszne
Super 🙂
Pycha!
Cieszę się, że smakują ❤️
Super Rzepiska.Bułeczki przepyszne,wypieczone…Bardzo polecam😊
Witam. Przepis super na bułeczki ale zamiast bułeczek zrobiłem rogale dla odmiany.Pozdrawiam
Swietnie wyszły rogale 🙂
Dziękuję bardzo. Widać że nie wyszedłem z prawy ponieważ z zawodu jestem piekarzem. Pozdrawiam
Dzień dobry.🙂
Bułeczki pieczemy z funkcją piekarnika góra-dół czy funkcją termoobiegu?
Dzień dobry, góra-dół bez termoobiegu 🙂
Dziękuję 😉
Pyszne są, idealne na śniadanie. Dziękuję za szybki i łatwy przepis 🤗
Ekstra! 😍 Nie ma to jak domowe, świeże pieczywko na śniadanko ❤️ Cieszę się, że posmakowały 🙂
Robiłam kilka razy i raz wychodzą super, a raz nie. Zawsze używam drożdży instant. Kilka razy urosły super, a kilka razy wcale 😥
Może warto się przerzucić na świeże drożdze i porównać wyrastanie ciasta 🙂
Pyszne i pulchniutkie . Dziękuję za wspaniały przepis.
Wyglądają wspaniale 🙂
Pyszne i pulchne.
Fajne bułeczki 😍 polecam przepis
Ekstra wyszły 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakowały! ❤️
Czy bułki można później zamrozić?
Tak, tak jak każde inne pieczywo 🙂
Pyszne!
Pięknie wyszły 🙂
można zamiast masła dać np oliwę?
tak 🙂
czy można zastąpić mąkę pszenną białą – mąką pszenną pełnoziarnistą?
Można 🙂
Pycha, dziękuję za przepis. Nie dam zdjęcia bo zanim wpadłem na to że wypadałoby podziękować, rodzinka wszystkie zjadła jeszcze ciepłe 😃
Super, cieszę się, że smakowały 🙂
Pomieszałam z mąką pszenna pełnoziarnistą i wyszły pyszne 👍🙂
super 🙂
Bułeczki przepyszne, te ze sklepu nawet nie mają polotu. Na pewno jeszcze zrobię.
cieszę się 🙂
Pierwszy raz piekłam bułeczki i wyszły genialne…
Czym pani posmarowala = wygladaja jeszcze lepiej niz te z przepisu..
cieszę się 🙂
a czy mozna takie ukulane bulki zamrozic przed pieczeniem?
Generalnie wypieki drożdżowe mrozi się po upieczeniu, a nie przed 🙂
Bułeczki przepyszne 😉 Moje dzieci się zachwycały, a to dla mnie najważniejsze ☺️
już więcej nie kupię w sklepie bułek 🙂
Super, bardzo się cieszę, że dzieciom posmakowały! 🙂 Faktycznie sklepowe nawet nie umywają się do tych domowych 🙂
Ostatnio testuje przepisy na bułki na śniadanie i kolację, ale też takie jakie będą pasować do burgerów. I na 8 przepisów to właśnie ten jest tym idealnym! Bułeczki puszyste, mięciutkie i cudowne w smaku ❤️
Bułeczki wyszły idealnie 🙂 dziękuję za miły komentarz i zdjęcie wypieku!
Bułeczki przepyszne wyszły super przepis idealny na 6 gwiazdek 👍👍👍👍👍👍
Super, cieszę się 🙂
Pyszne i łatwe w zrobieniu. Piekłam wczoraj i dziś rano. Ciepłe bułeczki znikają nie wiem kiedy🤷
Świetnie wyszły bułeczki! Wyszły bardzo puszyste, więc ciasto zostało idealnie wyrobione <3 Dziękuję za zdjęcie i miłą recenzję! PS. Też często używam masło finuu 🙂
Robię już któryś raz, nieco większe bo do burgerów. Są rewelacyjne, pachnące, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Ważne żeby faktycznie 10 min wyrabiać ciasto.
Korzystałam z wielu przepisów, jednak te są najlepsze!
Ooo bardzo mi miło to czytać 🙂 Niestety są osoby, które wyrobią ciasto byle jak, zajmie im to minutę i później się dziwią dlaczego wyszło twarde… A sekretem idealnych bułek jest właśnie odpowiednie wyrobienie ciasta, które później utrzymują świezość przez kilka dni 🙂
Moje tez wyszły pyszne polecam przepis 😋
Świetnie wyszły bułeczki 🙂 Dzięki za miły komentarz i zdjęcie!
Witam robiłam pierwszy raz bułeczki wyszły przepyszne 🙂 i zniknęły moment 🙂 Dzieci zachwycone 🙂
Bardzo się cieszę, że dzieciom smakują 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę kolejnych udanych wypieków! 🙂
Moje niestety bułeczki jeszcze nie wiem jak smakują pieką się ale uformować się to była tragedia ciasto było strasznie klejące kleiło mi się do rąk nie dało rady uformować ładnych kulek też odmierzałam wszystko na wadze.
W takim razie prawdopodobnie było za krótko wyrabiane ciasto. Jeżeli jest dobrze wyrobione, to nie klei się do rąk 🙂
Kurczę, moje bułeczki niestety po raz drugi nie wyszły z tego przepisu, choć odmierzałam wszystko na wadze kuchennej 🙁 Ciasto po długim czasie wyrabiania jest bardzo twarde, wydaje się ,,suche,, a po upieczeniu bułki są kruche 🙁 Czy jakiś pomysł dlaczego mogło się tak stać?
A ciasto w ogóle urosło? Bo to raczej najczęściej wykonywane bułki z bloga i często jestem oznaczana w relacjach na Instagramie jak ktoś je wykonuje 🙂 Sama robiłam przepis wielokrotnie i proporcje są dobre. Coś z drożdżami czy rozczynem już na starcie musiało pójść źle…
Wyszło pięknie i smacznie, pierwsze koty za płoty 😉
Wyszły idealne! 🙂 czyli jest talent do wypieków!
Dodałam barwnik i czarny sezam. Dobrze smakuje z truskawkami!
Pozdrawiam serdecznie 🥰
Oto one!
Super wyglądają! Dzięki za zdjęcie 🙂
Pyszne, super przepis dziękuję ☺️🤗 Dzieci zadowolone ♥️
Pięknie wyszły bułki 🙂
Pierwszy raz pycha przepis idzie dalej do mamy i teściowej
Super, cieszę się 🙂
Dzisiaj pierwszy raz robiłam bułeczki z Pani przepisu. Wyszły super. Ciasto pięknie wyrosło.
Oprócz tego posmarowałam je mlekiem i opruszyłam makiem i również świetnie wyglądają. Oto one 🙂.
Naprawdę pięknie wyglądają! ❤️❤️ Życzę smacznego i cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂
Udały się 😁 Mała córeczka się nimi zajada 😁
Zdjęcie przed pieczeniem i po upieczeniu.
Ja posmarowałam wierzch żółtkiem.
Super, cieszę się 🙂 Dziękuję za zdjęcia!
A po co jajko skoro nie wiadomo gdzie idzie
Krok 1 – “Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, jajko, pozostałą wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn.”
Mam i ja 🙂
Super 🙂
A można posmarować jajkiem a nie wodą?
Tak 🙂
Dziękuję🙂. Przepis bardzo mi się spodobał, wczoraj zrobiłam zaczyn😄lecz nie miałam mąki pszennej. Dodałam chlebową750, czarnuszkę i słonecznik, wyrobiłam ciasto i zostawiłam na noc. Rano wyrobiłam jeszcze raz i uformowałam małe bułeczki, piekłam 30min. Są przepyszne i bardzo polecam ten przepis.
Superowo! 😍 bardzo się cieszę, że smakują ❤️ nie ma to jak świeże domowe bułeczki na śniadanie 🤗
Robiłam dziś po raz pierwszy i wyszły pyszne! ☺️
Bardzo się cieszę, że smakują 🤗
Moje pierwsze bułki jakie spróbowałam to z tego przepisu i wyszły przepyszne
Bardzo się cieszę, że smakują ❤️ pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🤗
Przy pierwszym podejściu do pieczywa wybrałam właśnie te bułki i wyszły świetne, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo błyskawicznie zniknęły 😁 jedynym ich minusem jest mała ilosc, zatem czy chcąc podwoić czy nawet potroić ilość skladników proporcje zostają zachowane tzn wszystko x2/x3?
Cieszę się, że smakują ❤️ Dokładnie tak, trzeba składniki podwoić lub potroić 🙂
Dziękuję za odpowiedź, będziemy jutro szaleć 🙂
Udanych wypieków! 🙂
Czy można dodać słonecznik łuskany do ciasta ??
Oczywiście 🙂
Czy bułki należy posmarować żółtkiem przed pieczeniem czy bez?
Przecież w przepisie nic nie pisałam o smarowaniu żółtkiem… 🙂 Jak Pani woli posmarować to proszę bardzo.
Pyszne, miękkie ale mało słone
Wyglądają rewelacyjnie 😍 Co do soli, to może kwestia smaku, następnym razem spróbowałabym dać trochę więcej 🙂 Dla mnie na przykład ilość podana w przepisie jest wystarczająca.