Kruszonka do ciasta

4.7/5 (466 ocen)
Kruszonka to nieodłączny element wielu słodkich wypieków, nadając im chrupiącej słodkości. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczą trzy podstawowe składniki, które na pewno masz w kuchni, by w zaledwie 2 minuty stworzyć doskonały dodatek do ulubionego ciasta, babeczek czy drożdżówek.

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

2 min

Kruszonka do ciasta

Kruszonka do ciasta jest to świetny dodatek do wielu wypieków drożdżowych, kruchych, jogurtowych czy nawet serników. Są to różnej wielkości “grudki”, które po upieczeniu smakują same w sobie fantastycznie. Kruszonka do ciasta jest banalnie prosta do przygotowania, a potrafi “upiększyć” czy “ulepszyć” dane ciasto.

Na kruszonkę do ciast składają się tylko trzy składniki:

  • zimne masło,
  • cukier biały lub trzcinowy,
  • a także mąka

Nie polecam korzystać z margaryny, ponieważ ona nie nada nam takiego pysznego, maślanego smaku na jakim nam zależy. Co do mąki użytej w kruszonce to polecam korzystać z krupczatki lub mąki pszennej (dowolny typ).

Przepis na kruszonkę do ciasta opisuję poniżej. Trzymajcie się niego, a już będziecie do niego często powracać.

Przepis na: Kruszonka do ciasta

Składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • 180 g mąki pszennej (np. typ 450 lub 500)
  • 100 g cukru
Wyślij emailem

Jak zrobić kruszonkę do ciasta?

Są trzy sposoby przygotowywania kruszonki do ciast.

  1. Do miski wsypujemy mąkę (180 g), cukier (100 g) oraz zimne masło (100 g). Palcami mieszamy i rozcieramy wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta (przez około minutę). Teraz to Ty decydujesz czy chwilę dłużej będziesz je rozcierać i czy te grudki chcesz mieć większe czy mniejsze.
  2. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier oraz dodajemy zimne masło. Wszystkie składniki zaczynamy siekać nożem, aż zaczną się powoli łączyć i powstaną grudki ciast, czyli nasza właściwa kruszonka. Można ewentualnie je jeszcze palcami nieco połączyć, aby uzyskać docelowy efekt.
  3. Za pomocą blendera lub miksera miksujemy przez kilka sekund mąkę, cukier oraz zimne masło. Automatycznie te składniki powinny się szybko połączyć tworząc nam upragnioną kruszonkę. Pamiętaj, aby zbyt długo nie miksować, ponieważ wtedy ciasto się złączy na tyle, że zamiast drobnoziarnistej kruszonki powstaną ogromne zlepy ciasta.

Przepis na kruszonkę

Kruszonka do ciasta

Kruszonka

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 466

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Kruche ciasto z sezonowymi owocami.
1 rok temu

[…] stolnicy (lub misce) umieścić składniki na kruszonkę, delikatnie je wymieszać i zagnieść kruszonkę (w tym linku znajdziesz sposób jej zagniecenia, ale zastosuj moje ilości […]

レナ
レナ
1 rok temu

Pyszne! Z gruszkami w winie pod pianką, mmmm…

Konesso.pl
Konesso.pl
5 lat temu

Kruszonka… bardzo lubimy. Szczególnie z zapiekanymi owocami 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Konesso.pl

Śliwki zapiekane pod kruszonką… Petarda! 🙂 pozdrawiam

Kruszonka przepis

Kruszonka potrafi całkowicie odmienić smak ciasta 🙂 Idealnie pasuje np. do ciasta ze śliwkami, czy chałki. W niektórych wypiekach, nie wyobrażam sobie nie dodania jej na wierzch. Nie tylko chodzi o sam smak, ale samo ciasto potrafi nabrać znacznie ładniejszego wyglądu. Niektórzy swój przepis na kruszonkę modyfikują i dodają margarynę w kosce, ale ja osobiście nie polecam takiego sposobu. Jednak smak masła w kruszące jest niepowtarzalny 🙂

Kruszonka na ciasto

Kruszonka na ciasto to jeden z najprostszych przepisów jakie można sobie wymyślić 🙂 Wystarczy, że mamy zimne masło, mąkę pszenną oraz cukier i kilka minut czasu. Usypujemy ją na wierzch ciasta i wkładamy do piekarnika. Wychodzi naprawdę smaczna, maślana i nadaje naszemu wypiekowi dodatkowy słodki smak. Często  kruszonka może uratować nam ciasto, kiedy np. owoce nie są wystarczająco słodkie.

Przepis na kruszonkę

Przepis na kruszonkę jest bardzo prosty i można go wykonać właściwie na trzy sposoby. Wszystkie składniki możemy wymierzać w miseczce rękami – mamy wtedy największą kontrolę na tym, jakiej wielkości mają być grudki. Możemy wykorzystać do tego stolnicę i nóż – wtedy nie ubrudzimy sobie rąk 🙂 Możemy również wykorzystać do tego mikser lub blender – wtedy mamy zrobioną kruszonkę najszybszym sposobem, ale musimy uważać, żeby nie przesadzić z długością miksowania, ponieważ postaną nam wielkie grudki.

RozwińZwiń