Kruszonka do ciasta jest to świetny dodatek do wielu wypieków drożdżowych, kruchych, jogurtowych czy nawet serników. Są to różnej wielkości “grudki”, które po upieczeniu smakują same w sobie fantastycznie. Kruszonka do ciasta jest banalnie prosta do przygotowania, a potrafi “upiększyć” czy “ulepszyć” dane ciasto.
Na kruszonkę do ciast składają się tylko trzy składniki:
- zimne masło,
- cukier biały lub trzcinowy,
- a także mąka
Nie polecam korzystać z margaryny, ponieważ ona nie nada nam takiego pysznego, maślanego smaku na jakim nam zależy. Co do mąki użytej w kruszonce to polecam korzystać z krupczatki lub mąki pszennej (dowolny typ).
Przepis na kruszonkę do ciasta opisuję poniżej. Trzymajcie się niego, a już będziecie do niego często powracać.
Przepis na: Kruszonka do ciasta
Składniki:
- 100 g zimnego masła
- 180 g mąki pszennej (np. typ 450 lub 500)
- 100 g cukru
Zobacz również:
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Są trzy sposoby przygotowywania kruszonki do ciast.
- Do miski wsypujemy mąkę (180 g), cukier (100 g) oraz zimne masło (100 g). Palcami mieszamy i rozcieramy wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta (przez około minutę). Teraz to Ty decydujesz czy chwilę dłużej będziesz je rozcierać i czy te grudki chcesz mieć większe czy mniejsze.
- Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier oraz dodajemy zimne masło. Wszystkie składniki zaczynamy siekać nożem, aż zaczną się powoli łączyć i powstaną grudki ciast, czyli nasza właściwa kruszonka. Można ewentualnie je jeszcze palcami nieco połączyć, aby uzyskać docelowy efekt.
- Za pomocą blendera lub miksera miksujemy przez kilka sekund mąkę, cukier oraz zimne masło. Automatycznie te składniki powinny się szybko połączyć tworząc nam upragnioną kruszonkę. Pamiętaj, aby zbyt długo nie miksować, ponieważ wtedy ciasto się złączy na tyle, że zamiast drobnoziarnistej kruszonki powstaną ogromne zlepy ciasta.
Komentarze
[…] stolnicy (lub misce) umieścić składniki na kruszonkę, delikatnie je wymieszać i zagnieść kruszonkę (w tym linku znajdziesz sposób jej zagniecenia, ale zastosuj moje ilości […]
Pyszne! Z gruszkami w winie pod pianką, mmmm…
Kruszonka… bardzo lubimy. Szczególnie z zapiekanymi owocami 🙂
Śliwki zapiekane pod kruszonką… Petarda! 🙂 pozdrawiam