Opis przepisu
Sernik gotowany z truskawkami oraz galaretką to znakomite ciasto na zimno. Ten deser podbije Twoje serce! Przepyszna masa serowa z dodatkiem budyniu malinowego, a także słodkie truskawki zanurzone w galaretce… Coś fantastycznego. Całość wykonałam na jasnych, maślanych herbatnikach, ale śmiało możesz użyć kakaowych czy nawet podłużnych jak do tiramisu. To ciasto idealne na upalne dni, kiedy nie masz ochoty dodatkowo nagrzewać sobie mieszkania piekarnikiem.
Przepis na: Sernik gotowany z truskawkami
Porady na start
- W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to możesz skorzystaj z przelicznika foremek.
- Truskawki możesz wymienić na inne ulubione owoce np. borówki, brzoskwinie czy maliny. Możesz również też użyć galaretki o innym smaku.
Składniki:
Masa serowa:
- 150 g masła
- 190 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
- 1 kg twarogu np. z wiaderka lub dwukrotnie mielonego
- 5 małych jajek (lub 4 duże)
- 2 budynie malinowe lub śmietankowe (bez cukru – razem ok. 80 g)
- 200 ml mleka
Galaretka:
- 2 galaretki truskawkowe (razem ok. 140 g)
- 800 ml wody
- około 250 g truskawek
Dodatkowo:
- 200 g herbatników maślanych
Zobacz również:
Jak zrobić sernik gotowany z truskawkami?
Krok 1
Sernik gotowany z truskawkami zaczynamy od rozpuszczenia galaretek – ja użyłam dwóch galaretek truskawkowych. Rozpuszczamy je w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia – najpierw na godzinę pozostawiamy w temp. pokojowej, aby ostygła, a później na około 2-3 godziny wkładamy ją do lodówki aż zrobi się lekko tężejąca.
Masa serowa
W średniej wielkości garnku rozpuszczamy masło (150 g) na małym ogniu.
Krok 2
Gdy się rozpuści to wsypujemy cukier (190 g) oraz cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka). Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając (przez około 2-3 minuty).
Krok 3
Krok 4
Po chwili w kubku mieszamy mleko (200 ml) z dwoma budyniami o smaku malinowym lub śmietankowym (mogą być zarówno z cukrem, jak bez cukru). Wlewamy do gotującej się masy serowej.
Krok 5
Krok 6
PS. Moja blaszka jest dosyć niska, więc dodatkowo obłożyłam jej boki papierem do pieczenia powyżej wysokości blaszki, aby w razie czego nie było problemu z nałożeniem galaretki na sam koniec (żeby nic nie wypłynęło z wierzchu).
Krok 7
Krok 8
Na tym etapie odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Krok 9
Krok 10
Truskawki powoli polewamy tężejącą galaretką (nie może być całkiem płynna/rzadka, bo wpłynie wgłąb ciasta).
Sernik gotowany z truskawkami wstawiamy do lodówki na min. 5-6 godzin lub najlepiej na całą noc. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych ciast bez pieczenia to polecam wypróbować np. sernik na zimno z truskawkami.
Komentarze
Ciasto przepyszne, polecam
Zrobiłam dzisiaj to ciasto z czystej ciekawości…. jeżu kolczasty jakie ono jest dobre 🫠🤤 petarda!