Sernik gotowany z truskawkami

4.7/5 (27 ocen)
Jeśli lubisz klasyczne smaki w nieco innej formie, to ten sernik gotowany z truskawkami na pewno Ci się spodoba. Idealny jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz zamiaru uruchamiać piekarnika. Zawsze się udaje i za każdym razem smakuje rewelacyjnie!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

30 min + chłodzenie 6 h

sernik gotowany z truskawkami

Opis przepisu

Sernik gotowany z truskawkami oraz galaretką to znakomite ciasto na zimno. Ten deser podbije Twoje serce! Przepyszna masa serowa z dodatkiem budyniu malinowego, a także słodkie truskawki zanurzone w galaretce… Coś fantastycznego. Całość wykonałam na jasnych, maślanych herbatnikach, ale śmiało możesz użyć kakaowych czy nawet podłużnych jak do tiramisu. To ciasto idealne na upalne dni, kiedy nie masz ochoty dodatkowo nagrzewać sobie mieszkania piekarnikiem.

Przepis na: Sernik gotowany z truskawkami

Porady na start

  • W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to możesz skorzystaj z przelicznika foremek.
  • Truskawki możesz wymienić na inne ulubione owoce np. borówki, brzoskwinie czy maliny. Możesz również też użyć galaretki o innym smaku.

Składniki:

Masa serowa:

  • 150 g masła
  • 190 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
  • 1 kg twarogu np. z wiaderka lub dwukrotnie mielonego
  • 5 małych jajek (lub 4 duże)
  • 2 budynie malinowe lub śmietankowe (bez cukru – razem ok. 80 g)
  • 200 ml mleka

Galaretka:

  • 2 galaretki truskawkowe (razem ok. 140 g)
  • 800 ml wody
  • około 250 g truskawek

Dodatkowo:

  • 200 g herbatników maślanych
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik gotowany z truskawkami?


Krok 1

rozpuszczanie masła w rondelku

Sernik gotowany z truskawkami zaczynamy od rozpuszczenia galaretek – ja użyłam dwóch galaretek truskawkowych. Rozpuszczamy je w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia – najpierw na godzinę pozostawiamy w temp. pokojowej, aby ostygła, a później na około 2-3 godziny wkładamy ją do lodówki aż zrobi się lekko tężejąca.

Masa serowa

W średniej wielkości garnku rozpuszczamy masło (150 g) na małym ogniu.  


Krok 2

rozpuszczone masło z cukrem

Gdy się rozpuści to wsypujemy cukier (190 g) oraz cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka). Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając (przez około 2-3 minuty).


Krok 3

dodanie twarogu do masła z cukrem

Dodajemy zmielony dwukrotnie twaróg lub możemy użyć wersji z wiaderka (1 kg). Mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki do momentu powstania jednolitej masy.  


Krok 4

Dodanie jajek do masy serowej

Dodajemy jajka (5 sztuk). Mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników – cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu palnika.

Po chwili w kubku mieszamy mleko (200 ml) z dwoma budyniami o smaku malinowym lub śmietankowym (mogą być zarówno z cukrem, jak bez cukru). Wlewamy do gotującej się masy serowej.


Krok 5

gotowana masa serowa

Mieszamy do momentu zgęstnienia masy serowej. Już po chwili gotowania i mieszania na małym lub średnim ogniu masa powinna się powoli zagęszczać jak w przypadku gotowania tradycyjnego budyniu (to powinno zająć około 1-2 minut). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.


Krok 6

nakładanie masy serowej na spód z herbatników

Na dnie foremki (moja w rozmiarze 18 x 28 cm, ale śmiało możesz użyć nieco większą blaszkę, bo moje ciasto wyszło dość wysokie) układamy maślane herbatniki.

PS. Moja blaszka jest dosyć niska, więc dodatkowo obłożyłam jej boki papierem do pieczenia powyżej wysokości blaszki, aby w razie czego nie było problemu z nałożeniem galaretki na sam koniec (żeby nic nie wypłynęło z wierzchu).


Krok 7

warstwa herbatników na masie serowej

Następnie nakładamy łyżka za łyżką połowę masy serowej, rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.  


Krok 8

ostatnia warstwa herbatników

Nakładamy pozostałą masę serową oraz trzecią warstwę herbatników.

Na tym etapie odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia.


Krok 9

dodanie pokrojonych truskawek

Gdy ciasto jest już całkowicie wystudzone to na wierzchu układamy warstwę truskawek – ja je umyłam, usunęłam szypułki i pokroiłam na ćwiartki.


Krok 10

sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Truskawki powoli polewamy tężejącą galaretką (nie może być całkiem płynna/rzadka, bo wpłynie wgłąb ciasta).

Sernik gotowany z truskawkami wstawiamy do lodówki na min. 5-6 godzin lub najlepiej na całą noc. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych ciast bez pieczenia to polecam wypróbować np. sernik na zimno z truskawkami.


sernik gotowany z galaretką

sernik gotowany z truskawkami przepis

sernik gotowany z galaretką i truskawkami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 27

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
1 godzina temu

Ciasto przepyszne, polecam

Magda
Magda
1 dzień temu

Zrobiłam dzisiaj to ciasto z czystej ciekawości…. jeżu kolczasty jakie ono jest dobre 🫠🤤 petarda!

Sernik gotowany z truskawkami przepis

Kiedy tylko pojawiają się pierwsze świeże truskawki, to wykorzystuje je w mojej kuchni na każdy możliwy sposób. Uwielbiam ich smak, więc sezon musi być wykorzystany na maksa 🙂 Jednym z moich ulubionych deserów na ciepłe dni jest sernik gotowany z truskawkami – kremowy i niesamowicie owocowy. Ten deser łączy klasyczny smak sera ze słodyczą truskawek i idealnie sprawdza się jako ciasto na każdą okazję. W tym przepisie na sernik gotowany z truskawkami nie ma potrzeby włączania piekarnika – wystarczy garnek, kilka prostych składników i odrobina cierpliwości aby galaretka stężała. Twaróg gotowany z masłem, jajkami i budyniem tworzy aksamitną masę, którą wykładam na warstwę maślanych herbatników.

Sekretem udanego sernika gotowanego jest dokładne mieszanie masy podczas gotowania, aby się nie przypaliła. Warto też użyć dobrej jakości twarogu, ponieważ jest to zdecydowanie kluczowy składnik w tym przepisie. Jeśli nie masz truskawek, możesz użyć innych owoców sezonowych, np. malin, borówek czy nawet brzoskwiń z puszki. Ale w moim domu to sernik z truskawkami nie ma sobie równych – znika z talerzy szybciej, niż zdążę go pokroić!

Sernik gotowany z galaretką

Jeśli szukasz pomysłu na efektowny deser bez pieczenia, to sernik gotowany z galaretką będzie strzałem w dziesiątkę. To jedno z tych ciast, które udaje się zawsze, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, ponieważ jego przygotowanie jest proste, a najtrudniejszą rzeczą jest poczekanie, aż galaretka zacznie tężeć. Największą zaletą tego przepisu jest to, że nie wymaga użycia piekarnika, ponieważ wszystko robimy na kuchence w jednym garnku.

Podstawę ciasta jest warstwa herbatników maślanych, które pod wpływem masy serowej miękną, dzięki czemu ciasto bardzo ładnie kroi się na talerzyki. U mnie na wierzchu znajdują się truskawki, ale możesz użyć innych ulubionych owoców i przygotowywać ten sernik gotowany z owocami przez cały rok. To samo tyczy się galaretki – możesz wybrać dowolny smak, ale moim faworytem zdecydowanie jest smak truskawkowy lub malinowy. Galaretka dodaje deserowi lekkości i świeżości, a owoce zatopione w środku prezentują się naprawdę efektownie. Dodatkowo sernik z galaretką to ciasto bardzo uniwersalne i będzie pasować zarówno na święta, urodziny, ale też jako słodki dodatek do kawy w środku tygodnia.