Przed Wami nieziemskie drożdżówki z truskawkami i masą serową z dodatkiem białej czekolady oraz wiórek kokosowych. Napisać o nich, że są smaczne, to jakby nie powiedzieć nic. Puszyste mięciutkie ciasto drożdżowe robi tu kluczową robotę. Z kolei dodatek świeżych truskawek, maślanej kruszonki i masy serowej sprawia, że całość rozpływa się w ustach. Tu wszystko pasuje do siebie idealnie!
Przepis na: Drożdżówki z truskawkami
Porady na start
Drożdżówki możesz także przygotować z innymi owocami np. malinami, jagodami lub wiśniami. Poza sezonem możesz użyć również mrożonych owoców, ale wcześniej muszą zostać całkowicie rozmrożone np. na sitku, aby odsączyć nadmiar soku.
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
Ciasto drożdżowe:
- 2 żółtka
- 80 g cukru białego
- niecałe 200 ml letniego mleka
- 530 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
Masa serowa:
- 250 g twarogu
- 70 g białej czekolady
- 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżka budyniu waniliowego
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 60 g cukru
Dodatkowo:
- 200 g truskawek
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Zobacz również:
Jak zrobić drożdżówki z truskawkami?
Krok 1
Rozczyn drożdżowy:
Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)
Krok 2
Ciasto drożdżowe:
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (niecałe 200 ml), mąkę pszenną (530 g), a także miękkie masło (80 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Krok 4
Krok 5
Po tym czasie na środku każdej drożdżówki robimy lekkie wgłębienie za pomocą szklanki.
PS. Jeśli szklanka będzie Ci się “przyklejać” do ciasta to po prostu oprósz je na środku odrobiną mąki.
Krok 6
Masa serowa:
Do miski dodajemy wszystkie składniki: twaróg (chudy lub półtłusty, około 250 g), roztopioną i przestudzoną białą czekoladę (ewentualnie startą na tarce, 70 g), wiórki (2 łyżki), żółtko, a także sypki budyń (1 płaska łyżka). Całość blendujemy (np. za pomocą blendera ręcznego) jedynie do powstania jednolitej konsystencji.
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Kruszonka:
Do miseczki wsypujemy mąkę pszenną (100 g), cukier (60 g), a także dodajemy masło (miękkie, 60 g). Dłońmi wyrabiamy kruszonkę.
Krok 10
Smarujemy boki drożdżówek roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka (można też smarować samym roztrzepanym jajkiem, bez mleka). Posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni przez ok. 23-25 minut (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Komentarze
Drożdżówki rewelacyjne. 💪 Głód jakościowy zaspokojony. Też robiłam bez wiórków. Polecam z całego serca.🥳
Ekstra wyszły! 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️
Te drozdzowki to obled! U nas znikly w mgnieniu oka tak podpasowaly 😊. Ja jedynie mase serowa zrobilam troche inaczej, bez wiorek i bez czekolady bo za wiorkami nie przepadam a czekolady zwyczajnie nie mialam 🙈 Dodalam tez maliny bo akurat mialam a do truskawek dodalam budyn zamiast maki ziemniaczenej bo sa bez posmaku wtedy.
Te ciasto drozdzowe to mistrzostwo swiata! Przepieknie pracuje, jest puszyste i mieciutkie, na pewno siegne po nie ponownie, dziekuje za ten przepis! zapisuje sobie ❤️
bardzo dziękuję za tak miłą recenzję i zdjecie drozdzowek 🙂
Właśnie robię z Pani przepisu drożdżówki i patrząc jak cudownie rośnie ciasto,pokusiłam się o komentarz. Nie mogę się już doczekać. Kiedyś robiłam z Pani przepisu drożdżówki krakowskie i były przepyszne,rozpływające się w ustach. Dziękuję za wspaniałe przepisy 😊
Bardzo dziękuję za miły komentarz! 😍 Cieszę się, że przepisy się podobają 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę samych udanych wypieków! ❤️
Drożdżówki pyszne, jedynie co to średnio io pasuja te wiorki Kokosowe.
Kwestia gustu. Następnym razem wystarczy je pominąć 🙂
Wspaniały przepis! Bułeczki przepyszne, nie za słodkie a do tego ta masa serowa to naprawdę strzał w dziesiątkę!! 😍 ja robiłam je 50:50 z mąką orkiszową bo przennej więcej nie miałam i wymieszałam rozmrożone maliny ze świeżymi truskawkami i mimo że więcej owoców było ciasto pięknie wyrosło 😊 pychota 😋
Uuu ekstra! 😍 Dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że posmakowały! ❤️