Drożdżówki z truskawkami

4.5/5 (39 ocen)
Muszę przyznać, że drożdżówki z truskawkami, masą serową i kruszonką to jedna z moich ulubionych wersji ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzają się jako drugie śniadanie czy też deser. Już podczas wypiekania kuszą swoim wspaniałym aromatem. a finalnie wychodzą mięciutkie i pyszne!

Ilość porcji

9

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min

drożdżówki z truskawkami

Przed Wami nieziemskie drożdżówki z truskawkami i masą serową z dodatkiem białej czekolady oraz wiórek kokosowych. Napisać o nich, że są smaczne, to jakby nie powiedzieć nic. Puszyste mięciutkie ciasto drożdżowe robi tu kluczową robotę. Z kolei dodatek świeżych truskawek, maślanej kruszonki i masy serowej sprawia, że całość rozpływa się w ustach. Tu wszystko pasuje do siebie idealnie!

Przepis na: Drożdżówki z truskawkami

Porady na start

Drożdżówki możesz także przygotować z innymi owocami np. malinami, jagodami lub wiśniami. Poza sezonem możesz użyć również mrożonych owoców, ale wcześniej muszą zostać całkowicie rozmrożone np. na sitku, aby odsączyć nadmiar soku.

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka

Ciasto drożdżowe:

  • 2 żółtka
  • 80 g cukru białego
  • niecałe 200 ml letniego mleka
  • 530 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 250 g twarogu
  • 70 g białej czekolady
  • 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 60 g cukru

Dodatkowo:

  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
Wyślij emailem

Jak zrobić drożdżówki z truskawkami?


Krok 1

rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy:

Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)


Krok 2

przygotowanie ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe:

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (niecałe 200 ml), mąkę pszenną (530 g), a także miękkie masło (80 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.


Krok 3

wyrabianie ciasta drożdżowego

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 


Krok 4

ciasto drożdżowe na drożdżówki z truskawkami

Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i rolujemy dłońmi w podłużny pasek dłońmi. Kroimy równe kawałki (ja podzieliłam za pomocą noża na 9 równych części o wadze około 120 g). Następnie lekko “kulamy” każdą kulkę, aby nadać im okrągły kształt.


Krok 5

robienie wgłębień szklanką w cieście drożdżowym

Każdą kulkę lekko oprószamy mąką i delikatnie rozwałkowujemy. Układamy je w odstępach na dużej blaszce (tej dołączonej do zestawu piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10-15 minut do lekkiego napuszenia.

Po tym czasie na środku każdej drożdżówki robimy lekkie wgłębienie za pomocą szklanki.

PS. Jeśli szklanka będzie Ci się “przyklejać” do ciasta to po prostu oprósz je na środku odrobiną mąki.


Krok 6

masa serowa

Masa serowa:

Do miski dodajemy wszystkie składniki: twaróg (chudy lub półtłusty, około 250 g), roztopioną i przestudzoną białą czekoladę (ewentualnie startą na tarce, 70 g), wiórki (2 łyżki), żółtko, a także sypki budyń (1 płaska łyżka). Całość blendujemy (np. za pomocą blendera ręcznego) jedynie do powstania jednolitej konsystencji. 


Krok 7

truskawki ze skrobią ziemniaczaną

Świeże truskawki (200 g) kroimy w ćwiartki i posypujemy odrobiną skrobi ziemniaczanej (ja użyłam łyżeczkę). 


Krok 8

Drożdżówki z serem i truskawkami

Na środek każdej drożdżówki nakładamy po płaskiej łyżce masy serowej. Wbijamy w nią kilka truskawek.


Krok 9

kruszonka

Kruszonka:

Do miseczki wsypujemy mąkę pszenną (100 g), cukier (60 g), a także dodajemy masło (miękkie, 60 g). Dłońmi wyrabiamy kruszonkę. 


Krok 10

Drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką przed upieczeniem

Smarujemy boki drożdżówek roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka (można też smarować samym roztrzepanym jajkiem, bez mleka). Posypujemy kruszonką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni przez ok. 23-25 minut (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).


Drożdżówki z truskawkami przepis

Drożdżówki z serem i truskawkami przepis

drożdżówki z truskawkami

drożdżówki z truskawkami

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 39

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Alicja
Alicja
23 dni temu

Te drozdzowki to obled! U nas znikly w mgnieniu oka tak podpasowaly 😊. Ja jedynie mase serowa zrobilam troche inaczej, bez wiorek i bez czekolady bo za wiorkami nie przepadam a czekolady zwyczajnie nie mialam 🙈 Dodalam tez maliny bo akurat mialam a do truskawek dodalam budyn zamiast maki ziemniaczenej bo sa bez posmaku wtedy.
Te ciasto drozdzowe to mistrzostwo swiata! Przepieknie pracuje, jest puszyste i mieciutkie, na pewno siegne po nie ponownie, dziekuje za ten przepis! zapisuje sobie ❤️

WhatsApp-Image-2024-07-03-at-07.44.39
Kazimiera
Kazimiera
1 miesiąc temu

Właśnie robię z Pani przepisu drożdżówki i patrząc jak cudownie rośnie ciasto,pokusiłam się o komentarz. Nie mogę się już doczekać. Kiedyś robiłam z Pani przepisu drożdżówki krakowskie i były przepyszne,rozpływające się w ustach. Dziękuję za wspaniałe przepisy 😊

Aleksandra
Aleksandra
2 miesięcy temu

Drożdżówki pyszne, jedynie co to średnio io pasuja te wiorki Kokosowe.

Diana
Diana
2 miesięcy temu

Wspaniały przepis! Bułeczki przepyszne, nie za słodkie a do tego ta masa serowa to naprawdę strzał w dziesiątkę!! 😍 ja robiłam je 50:50 z mąką orkiszową bo przennej więcej nie miałam i wymieszałam rozmrożone maliny ze świeżymi truskawkami i mimo że więcej owoców było ciasto pięknie wyrosło 😊 pychota 😋

IMG_3978

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Lato to czas świeżych owoców, a wśród nich królują bezapelacyjnie truskawki. Ich słodki aromat i soczysty smak idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Ja zawsze staram się wykorzystać ten sezon najbardziej jak się tylko da i zawsze przygotowuję je na wiele sposób. Możesz też zajrzeć na mój wpis ciasta z truskawkami, gdzie znajdziesz wiele ciekawych inspiracji. Natomiast jednym z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych sposobów na ich wykorzystanie są właśnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Przygotowanie tych pyszności jest banalnie proste, a satysfakcja podczas ich próbowania jest gwarantowana! Nie potrzebujesz też wybitnych zdolności kulinarnych, aby wyczarować te puszyste drożdżówki z truskawkami i kruszonką we własnej kuchni. Wystarczy odrobina chęci, kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości.

Drożdżówki z serem i truskawkami

Lato rozgościło się na dobre, a wraz z nim nadszedł czas na słodkie, owocowe wypieki. A czy jest coś lepszego niż świeżo wypiekane drożdżówki? Tak – świeżo wypiekane drożdżówki z serem i truskawkami! 🙂 Ja do mojego sera dodaję dodatkowo czekoladę białą oraz wiórki kokosowe, dzięki czemu całość smakuje naprawdę rewelacyjnie! Drożdżówki z truskawkami dzięki temu nabierają też lepszej konsystencji i wyrazistego smaku. Oczywiście jeżeli chcesz to możesz truskawki zamienić na inne owoce i przygotowywać ten przepis przez cały rok.

RozwińZwiń