Dyniowe cynamonki z jabłkami to pyszne, słodkie bułeczki, które pachną i smakują wspaniale. Ciasto drożdżowe wychodzi mięciutkie i turbo puszyste. Pieczemy je w bliskich odległościach od siebie, dzięki czemu można je sobie odrywać po ich lekkim przestudzeniu.
Ciasto z dynią
Te bułeczki mają piękny kolor od dodatku puree z dyni hokkaido. Jest to świetny dodatek do ciast drożdżowych.
Polecam wypróbować także moje sprawdzone ciasto z dynią i kremem cynamonowym.
Przepis na: Dyniowe cynamonki z jabłkami
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
Ciasto:
- 590 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g cukru białego
- 200 ml letniego mleka
- 70 g miękkiego masła
- 350 g dyni np. hokkaido
Dodatkowo:
- 40 g miękkiego masła
- 10 g cynamonu
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 małe jabłka
Opcjonalnie słodki ser na wierzchu:
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z wyciśniętej cytryny
- 100 g mascarpone
- garść orzechów pekan
Zobacz również:
Dyniowe cynamonki z jabłkami przepis krok po kroku:
Krok 1
Dyniowe cynamonki z jabłkami zaczynamy od przygotowania puree z dyni. Ja użyłam około 350 g dyni hokkaido (1/2 sztuki dyni). Kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Po lekkim przestygnięciu obieramy ją ze skórki.
Krok 2
Rozczyn drożdżowy:
Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżeczkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie płaskie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-20 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)
Krok 3
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (200 ml) i mąkę pszenną (590 g).
Krok 4
Dodajemy także miękkie masło (70 g) oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez 5-7 minut. Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno nieco zwiększyć swoją objętość.
Krok 5
Po obraniu ze skórki i zblendowaniu dyni wyszło mi niecałe 300 g puree.
Jeżeli Twoje puree jest bardziej wodniste niż u mnie na zdjęciu, to znaczy, że dynia jest bardziej wodnista i będzie trzeba użyć więcej mąki w kroku 7.
Krok 6
Krok 7
Jeżeli nasze ciasto jest rzadkie lub bardzo klejące, to może być to spowodowane użytą dynią. Wtedy należy podsypywać niewielką ilością mąki (np. 2-3 łyżki) i ponownie wymieszać przez chwilę. Podsypujemy do momentu uzyskania konsystencji ciasta drożdżowego, tak jak u mnie na zdjęciu. Ważne, aby nie przesadzić też z ilością podsypywania, aby ciasto nie wyszło twarde po upieczeniu.
Odstawiamy na 30-45 minut do wyrośnięcia.
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Krok 11
Krok 12
Można te cynamonki piec także w dużej prostokątnej blaszce. Będą wtedy ciaśniej ułożone i urosną bardziej w górę, niż na boki (jak u mnie).
Odstawiamy na 10-15 minut do lekkiego napuszenia się ciasta.
Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), aż będą ładnie rumiane.
Krok 13
Opcjonalnie można przygotować słodki ser na wierzch upieczonych cynamonek. W miseczce miksujemy mascarpone (100 g) z cukrem pudrem (1 płaska łyżka), sokiem z cytryny (1 łyżeczka) oraz opcjonalnie wlewamy śmietankę 30% lub śmietanę 18% (około 80 g).
Orzechy (garść) siekamy dość drobno.
Krok 14
Zachęcam także do wypróbowania klasycznych cynamonek.
Komentarze
Po prostu pyszne ,polecam . U mnie już trzeci raz robione i nie wiem kiedy mi się znudzą 😊
Wyszły idealnie <3 bardzo dziękuję za zdjęcie!
Czy można użyć suchych drożdży? 🙂
Tak, w kazdym ciescie drozdzowym można je stosować zamiennie 🙂
Faktycznie z ciastem trochę trzeba się namęczyć ale efekt zachwyca, ciasto puszyste, mięciutkie.
No właśnie im lepiej wyrobione ciasto, tym po upieczeniu wychodzi turbo mięciutkie i puchate 🙂
Super przepis, prosty i szybko się robi 😁 w pracy wszyscy się zachwycali 😋👌
Miło mi to czytać 🙂
A jaka ilość jest takiego gotowego musu z dyni?
Napisałam w kroku 5 – Po obraniu ze skórki i zblendowaniu dyni wyszło mi niecałe 300 g puree 🙂
Co prawda bez jabłek, ale jakie piękne! Jestem fanem rollsow, ale te to jest inny wymiar! Koniecznie spróbujcie 😃
A to następnym razem proponuję zjeść z jabłkami – to dopiero sztos <3 Bo jeszcez nadają dodatkowej chrupkości i słodyczy podczas jedzenia bułeczek 🙂
Czy ciasto można zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki na noc? Aby rano wstać i tyko upiec ?
Można spróbować 🙂 Chociaż przyznam, że sama tak nie robiłam…
Przetestowane i wyszły super. Ciasto zrobiłam wieczorem, schowałam na noc do lodówki a rano upiekłam – wcześniej przed włożeniem do piekarnika a po wyjęciu z lodówki odstawiłam na 15 min.do ocieplenia się ciasta. Wyszły pyszne
No to bardzo się cieszę 🙂
Super przepis! Część drożdżówek zrobiłam z jabłkami i cynamonem, a część z czekośliwką. Już niczego nie dodawałam na wierzch, ponieważ same w sobie są pyszne, puszyste i wilgotne, nie są za suche. Pierwszy raz robiłam i obawiałam się żeby nie wyszedł zakalec, nie mam zbyt dużego doświadczenia z ciastem drożdżowym, ale uważam, że te cynamonki wyszły mi idealnie! Asiu dziękuję za przepis ❤️
A i dodam, że troszkę za bardzo przypieklam dynię więc po obraniu wyszło mi mniej niż 300g, ale kolor obłędny. Jestem z nich dumna
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz! ❤️ Cieszę, że drożdżóweczki posmakowały 😍 Sama chętnie wypróbuję wersję z czekośliwką 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Kochana, tak szybko poszły, że dorabiałam drugą partię 😀
Tak to jest, że dobrego wypieku zawsze zrobi się za mało 😀 Smacznego! ❤️
Po dodaniu dyni ciasto zrobiło się dosyć rzadkie, trzeba było dodać sporo mąki.
Proporcje do przepisu odmierzałam co do grama… A jakiej dyni Pani użyła? To puree z dyni hokkaido mi wyszło dość gęste. Jeśli dynia była wodnista, lub użyła Pani innego gatunku to faktycznie mogło wyjść bardzo rzadkie ciasto 🙂
Małe problemy miałam z ciastem po dodaniu dyni ale w smaku są przepyszne ,polecam 😊
Dziękuję za zdjęcie 😍 Cieszę się, że smakują ❤️ A jakie to problemy były z ciastem po dodaniu dyni?
Ciasto było rzadkie, kleiło się , nie chciało ponownie się wyrobić, przez co nie dało się go rozwałkować i przyklejało sie do blatu
Może nie idealne ale przepyszne! 😄
Po dodaniu do ciasta dyni musiałam dodać jeszcze trochę mąki, bo było dość wilgotne, ale udało się!
Pozdrawiam!
Wyszły super, nie czepiałabym się wyglądu 🤗 najważniejsze jednak, że smakują i że udało się finalnie zrobić 🙂 Dziękuję za zdjęcie i również pozdrawiam ❤️
Witam.
Czy mogę prosić o makro cynamonek? Dziękuję.
Witam, nie jestem dietetykiem ani nie jest to profil o tej tematyce. Są różne aplikacje gdzie wystarczy wpisać gramatury składników i wyskoczą Pani dokładne makroskładniki 🙂 Pozdrawiam
Smakują obłędnie! Puszyste, mięciutkie, niebo w buzi 🥰 ja zrobiłam bez jabłek i polałam lukrem cytrynowym. Idealne na niedzielne po południe.
Pięknie wyszły <3 Smacznego!
Wyglądają obłędnie! Myślisz, że wyjdą na mące bezglutenowej?
Ciężko mi powiedzieć, bo nie robiłam nigdy ciasta drożdżowego na mące bezglutenowej… 🙂