Dyniowe cynamonki z jabłkami

4.6/5 (110 ocen)
Muszę powiedzieć, że połączenie cynamonek z puree z dyni oraz słodkim serem na wierzchu, jest tak rewelacyjne, że ciężko nie skusić się na jeszcze jeden kawałeczek. Jestem przekonana, że jeżeli tylko raz je spróbujesz, to staną się podstawowym przepisem w Twoim domu!

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

90 min

Dyniowe cynamonki z jabłkami

Dyniowe cynamonki z jabłkami to pyszne, słodkie bułeczki, które pachną i smakują wspaniale. Ciasto drożdżowe wychodzi mięciutkie i turbo puszyste. Pieczemy je w bliskich odległościach od siebie, dzięki czemu można je sobie odrywać po ich lekkim przestudzeniu.

Ciasto z dynią

Te bułeczki mają piękny kolor od dodatku puree z dyni hokkaido. Jest to świetny dodatek do ciast drożdżowych.

Polecam wypróbować także moje sprawdzone ciasto z dynią i kremem cynamonowym.

Przepis na: Dyniowe cynamonki z jabłkami

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 590 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru białego
  • 200 ml letniego mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • 350 g dyni np. hokkaido

Dodatkowo:

  • 40 g miękkiego masła
  • 10 g cynamonu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 małe jabłka

Opcjonalnie słodki ser na wierzchu:

  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z wyciśniętej cytryny
  • 100 g mascarpone
  • garść orzechów pekan
Wyślij emailem

Dyniowe cynamonki z jabłkami przepis krok po kroku:


Krok 1

Dyniowe cynamonki z jabłkami zaczynamy od przygotowania puree z dyni. Ja użyłam około 350 g dyni hokkaido (1/2 sztuki dyni). Kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Po lekkim przestygnięciu obieramy ją ze skórki.


Krok 2

Rozczyn drożdżowy:

Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżeczkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie płaskie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-20 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)


Krok 3

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (200 ml) i mąkę pszenną (590 g).


Krok 4

Dodajemy także miękkie masło (70 g) oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez 5-7 minut. Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno nieco zwiększyć swoją objętość. 


Krok 5

puree z dyni

Po obraniu ze skórki i zblendowaniu dyni wyszło mi niecałe 300 g puree.

Jeżeli Twoje puree jest bardziej wodniste niż u mnie na zdjęciu, to znaczy, że dynia jest bardziej wodnista i będzie trzeba użyć więcej mąki w kroku 7.


Krok 6

ciasto drożdżowe z dynią

Dodajemy puree do ciasta.


Krok 7

ciasto z dynią

Ponownie wyrabiamy ciasto przez kilka minut.

Jeżeli nasze ciasto jest rzadkie lub bardzo klejące, to może być to spowodowane użytą dynią. Wtedy należy podsypywać niewielką ilością mąki (np. 2-3 łyżki) i ponownie wymieszać przez chwilę. Podsypujemy do momentu uzyskania konsystencji ciasta drożdżowego, tak jak u mnie na zdjęciu. Ważne, aby nie przesadzić też z ilością podsypywania, aby ciasto nie wyszło twarde po upieczeniu.

Odstawiamy na 30-45 minut do wyrośnięcia.  


Krok 8

Dyniowe cynamonki z jabłkami

Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.  


Krok 9

Dyniowe cynamonki z jabłkami

Ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Smarujemy cienką warstwę miękkiego masła (około 40-50 g). Posypujemy cukrem trzcinowym lub białym (30 g) oraz cynamonem (10 g). Równomiernie posypujemy także jabłkami pokrojonymi w małą kosteczkę (2 małe sztuki). 


Krok 10

Zwijamy roladę. Zawijamy końce.


Krok 11

cynamonki

Kroimy równe kawałki ciasta. Mi wyszło 12 sztuk.


Krok 12

Dyniowe cynamonki z jabłkami

Bułeczki układamy na blaszce np. dołączonej do zestawu piekarnika (wyłożonej papierem do pieczenia). Ja układałam je w małych odstępach od siebie, aby w trakcie pieczenia się do siebie posklejały.

Można te cynamonki piec także w dużej prostokątnej blaszce. Będą wtedy ciaśniej ułożone i urosną bardziej w górę, niż na boki (jak u mnie).

Odstawiamy na 10-15 minut do lekkiego napuszenia się ciasta.

Pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), aż będą ładnie rumiane.


Krok 13

Dyniowe cynamonki z jabłkami

Opcjonalnie można przygotować słodki ser na wierzch upieczonych cynamonek. W miseczce miksujemy mascarpone (100 g) z cukrem pudrem (1 płaska łyżka), sokiem z cytryny (1 łyżeczka) oraz opcjonalnie wlewamy śmietankę 30% lub śmietanę 18% (około 80 g).

Orzechy (garść) siekamy dość drobno. 


Krok 14

Dyniowe cynamonki z jabłkami

Upieczone dyniowe cynamonki z jabłkami dekorujemy z wierzchu słodkim serem i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania klasycznych cynamonek.


Dyniowe cynamonki z jabłkami

cynamonki

Dyniowe cynamonki z jabłkami

cynamonowe rollsy

cynamonowe rollsy

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 110

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
34 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
7 miesięcy temu

Po prostu pyszne ,polecam . U mnie już trzeci raz robione i nie wiem kiedy mi się znudzą 😊

IMG20231020192616.jpg
Julia
Julia
7 miesięcy temu

Czy można użyć suchych drożdży? 🙂

Ewelina
Ewelina
7 miesięcy temu

Faktycznie z ciastem trochę trzeba się namęczyć ale efekt zachwyca, ciasto puszyste, mięciutkie.

20231019_171354.jpg
Krysia
Krysia
7 miesięcy temu

Super przepis, prosty i szybko się robi 😁 w pracy wszyscy się zachwycali 😋👌

Kornelia
Kornelia
7 miesięcy temu

A jaka ilość jest takiego gotowego musu z dyni?

Kasia
Kasia
7 miesięcy temu

Co prawda bez jabłek, ale jakie piękne! Jestem fanem rollsow, ale te to jest inny wymiar! Koniecznie spróbujcie 😃

A7037C01-94DB-4365-A63D-44933868CDA3.jpeg
Basia
Basia
7 miesięcy temu

Czy ciasto można zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki na noc? Aby rano wstać i tyko upiec ?

Basia
Basia
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Przetestowane i wyszły super. Ciasto zrobiłam wieczorem, schowałam na noc do lodówki a rano upiekłam – wcześniej przed włożeniem do piekarnika a po wyjęciu z lodówki odstawiłam na 15 min.do ocieplenia się ciasta. Wyszły pyszne

Majka
Majka
7 miesięcy temu

Super przepis! Część drożdżówek zrobiłam z jabłkami i cynamonem, a część z czekośliwką. Już niczego nie dodawałam na wierzch, ponieważ same w sobie są pyszne, puszyste i wilgotne, nie są za suche. Pierwszy raz robiłam i obawiałam się żeby nie wyszedł zakalec, nie mam zbyt dużego doświadczenia z ciastem drożdżowym, ale uważam, że te cynamonki wyszły mi idealnie! Asiu dziękuję za przepis ❤️

Majka
Majka
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Majka

A i dodam, że troszkę za bardzo przypieklam dynię więc po obraniu wyszło mi mniej niż 300g, ale kolor obłędny. Jestem z nich dumna

Majka
Majka
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Kochana, tak szybko poszły, że dorabiałam drugą partię 😀

Beata
Beata
7 miesięcy temu

Po dodaniu dyni ciasto zrobiło się dosyć rzadkie, trzeba było dodać sporo mąki.

Klaudia
Klaudia
7 miesięcy temu

Małe problemy miałam z ciastem po dodaniu dyni ale w smaku są przepyszne ,polecam 😊

IMG_9424.jpeg
Klaudia
Klaudia
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ciasto było rzadkie, kleiło się , nie chciało ponownie się wyrobić, przez co nie dało się go rozwałkować i przyklejało sie do blatu

Justyna
Justyna
7 miesięcy temu

Może nie idealne ale przepyszne! 😄
Po dodaniu do ciasta dyni musiałam dodać jeszcze trochę mąki, bo było dość wilgotne, ale udało się!
Pozdrawiam!

IMG_20230928_153308.jpg
Dorota
Dorota
7 miesięcy temu

Witam.
Czy mogę prosić o makro cynamonek? Dziękuję.

Martyna
Martyna
7 miesięcy temu

Smakują obłędnie! Puszyste, mięciutkie, niebo w buzi 🥰 ja zrobiłam bez jabłek i polałam lukrem cytrynowym. Idealne na niedzielne po południe.

IMG_20230924_165524.jpg
spektrumsmaku.pl
spektrumsmaku.pl
7 miesięcy temu

Wyglądają obłędnie! Myślisz, że wyjdą na mące bezglutenowej?