Opis przepisu
Bułeczki pistacjowe z białą czekoladą rozpływają się w ustach. Połączenie mięciutkiego, puszystego i maślanego ciasta drożdżowego, pistacji oraz słodkiej białej czekolady to naprawdę coś rewelacyjnego.
Przepis na: Bułeczki pistacjowe z białą czekoladą
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 100 ml letniego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 60 g cukru białego
- 250 ml letniego mleka
- 80 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 5-6 łyżek kremu pistacjowego
- 100 g łuskanych pistacji
- 150 g białej czekolady
Zobacz również:
Bułeczki pistacjowe przepis krok po kroku:
Krok 1
Rozczyn drożdżowy:
Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie dość czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Krok 2
Ciasto drożdżowe
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (3 szt), cukier biały (60 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (600 g), a także miękkie masło (80 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Smarujemy kremem pistacjowym – ja użyłam gotowego ze sklepu (kremy pistacjowe można zamówić zarówno przez internet jak i kupić stacjonarnie). Smarujemy cienką warstwę kremu omijając brzegi ciasta – mi wystarczyły 4 łyżki kremu. Następnie posypujemy pistacjami (malutką garść zostawiamy do dekoracji po ich upieczeniu) oraz białą czekoladą (50 g, ja użyłam groszków czekoladowych, ale można użyć zwykłej tabliczki i drobno pokroić).
Krok 7
Krok 8
Oprószamy lekko mąką i kroimy nożem około 5 centrymetrowe plastry. Mi wyszło 10 bułeczek pistacjowych.
Krok 9
Bułeczki przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Polecam je układać w odstępach mniej więcej jak u mnie na zdjęciu, ponieważ będziemy je odkładać do napuszenia, a później one jeszcze jeszcze urosną w trakcie pieczenia – delikatnie się ze sobą posklejają brzegami stając się świetnymi odrywanymi bułeczkami.
Odstawiamy je na około 20 minut do napuszenia ciasta. Pieczemy przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni (góra-dół, środkowa półka), jeśli macie piekarnik z termoobiegiem to polecam piec w temperaturze 10 stopni mniejszej.
Krok 10
Gdy bułeczki pistacjowe przestygną, wtedy roztapiamy w kąpieli wodnej (czy nawet w mikrofalówce) około 80-100 g białej czekolady i polewamy nią wierzch bułek. Posypujemy także zostawionymi pistacjami. Smacznego!
Komentarze
Czy ciasto można zostawić do wyrośnięcia na całą noc?
Tak 🙂
Przepyszne 😀 u mnie zamiast pokrojonych pistacji są migdały😉
Super pomysł! Smacznego 🙂
Te bułeczki pistacjowe z białą czekoladą to coś niesamowitego. Połączenie słodkości czekolady i lekkiego posmaku pistacji… mmm, nie mogłem przestać jeść! Bez dwóch zdań, ten przepis znajduje stałe miejsce w mojej kuchni. Super robota!
Cieszę się, że smakują 😍
Przesłodkie ❤️
Idealne <3