Bułeczki pistacjowe z białą czekoladą

4.8/5 (98 ocen)
Przenieś się na chwilę do słodkiego raju i wypróbuj bułeczki pistacjowe z białą czekoladą! Z każdym kęsem Twoje podniebienie zatańczy w rytmie orzechowo-czekoladowej fiesty.

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

90 min

Bułeczki pistacjowe

Bułeczki pistacjowe z białą czekoladą rozpływają się w ustach. Połączenie mięciutkiego, puszystego i maślanego ciasta drożdżowego, pistacji oraz słodkiej białej czekolady to naprawdę coś rewelacyjnego.

 

Przepis na: Bułeczki pistacjowe z białą czekoladą

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru białego
  • 250 ml letniego mleka
  • 80 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 5-6 łyżek kremu pistacjowego
  • 100 g łuskanych pistacji
  • 150 g białej czekolady
Wyślij emailem

Bułeczki pistacjowe przepis krok po kroku:


Krok 1

jak zrobić rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy:

Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie dość czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.


Krok 2

rogaliki przepis

Ciasto drożdżowe

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (3 szt), cukier biały (60 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (600 g), a także miękkie masło (80 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 3

jak zrobić rogaliki

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 


Krok 4

Wyrośnięte ciasto najpierw przez chwilkę zagniatamy na blacie.


Krok 5

Blat można lekko oprószyć mąką. Rozwałkowujemy ciasto w kształt mniej więcej prostokąta.


Krok 6

ciasto drożdżowe przepis

Pistacje łuskane niesolone (chociaż ostatecznie mogą być też solone) rozdrabiamy dość drobno za pomocą blendera ręcznego.

Smarujemy kremem pistacjowym – ja użyłam gotowego ze sklepu (kremy pistacjowe można zamówić zarówno przez internet jak i kupić stacjonarnie). Smarujemy cienką warstwę kremu omijając brzegi ciasta – mi wystarczyły 4 łyżki kremu. Następnie posypujemy pistacjami (malutką garść zostawiamy do dekoracji po ich upieczeniu) oraz białą czekoladą (50 g, ja użyłam groszków czekoladowych, ale można użyć zwykłej tabliczki i drobno pokroić).  


Krok 7

ciasto drożdżowe

Zwijamy dość ciasno w rulon.


Krok 8

ciasta z pistacjami

Brzegi tego drożdżowego rulonu zlepiamy.

Oprószamy lekko mąką i kroimy nożem około 5 centrymetrowe plastry. Mi wyszło 10 bułeczek pistacjowych.


Krok 9

Bułeczki pistacjowe

Bułeczki przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Polecam je układać w odstępach mniej więcej jak u mnie na zdjęciu, ponieważ będziemy je odkładać do napuszenia, a później one jeszcze jeszcze urosną w trakcie pieczenia – delikatnie się ze sobą posklejają brzegami stając się świetnymi odrywanymi bułeczkami.

Odstawiamy je na około 20 minut do napuszenia ciasta. Pieczemy przez 22-25 minut w temperaturze 200 stopni (góra-dół), jeśli macie piekarnik z termoobiegiem to polecam piec w temperaturze 10 stopni mniejszej.


Krok 10

ciasta z pistacjami

Po upieczeniu od razu je wyciągamy z piekarnika.

Gdy bułeczki pistacjowe przestygną, wtedy roztapiamy w kąpieli wodnej (czy nawet w mikrofalówce) około 80-100 g białej czekolady i polewamy nią wierzch bułek. Posypujemy także zostawionymi pistacjami. Smacznego!


Bułeczki pistacjowe

Bułeczki pistacjowe

bułeczki drożdżowe

bułeczki drożdżowe z pistacjami

bułeczki drożdżowe z pistacjami

bułeczki drożdżowe pistacjowe

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 98

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
9 miesięcy temu

Przepyszne 😀 u mnie zamiast pokrojonych pistacji są migdały😉

860C08A7-681E-4D43-A22C-2F29EF1890DC.jpeg
Artur
Artur
10 miesięcy temu

Te bułeczki pistacjowe z białą czekoladą to coś niesamowitego. Połączenie słodkości czekolady i lekkiego posmaku pistacji… mmm, nie mogłem przestać jeść! Bez dwóch zdań, ten przepis znajduje stałe miejsce w mojej kuchni. Super robota!

Daria
Daria
10 miesięcy temu

Przesłodkie ❤️

48CF0B3C-2B34-46C7-A224-EC2D5486F1EE.jpeg